PVC prozori vs drvena stolarija

Post Reply

Koji prozor je bolji

a/ PVC
224
47%
b/ drveni prozor
193
41%
c/ danas je kisovit dan
58
12%

Total votes: 475

Filter

#501 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Filter »

NinnushkA wrote:Pozdrav. Može li meni neko, kao potpunom laiku, objasniti kakav je ovo prozor:

Debljina profila: 70 mm sa 5-komornom podijelom
Dvoslojno staklo: 4 x 16 Argon x 4 Lowe Ug. 1.1
Ojacanje: Pocincano celicno ojacanje
Krilo: Zaobljeno krilo za moderan dizajn
U-Wert pozicije: 1.3 W/m2K

Okolina mi nije pretjerano bučna, pa mi ne trebaju nekakve ekstra zvučne izolacije. U suštini, treba mi solidan pvc prozor, bez bilo kakvih pretjerivanja, a da pri tom nije smeće. Da li ovaj zadovoljava te uslove? Da li je 'preobičan'? Ovo je Sistem EcoSol iz Ugarka. Hvala.
kao laik laiku, mescini da su i kod mene takvi. 5 komora, dvoslojno sa argonom... meni odlicni
isto tako ti je bitno da obrada oko prozora bude dobra. dzaba pendzer, ako okolo puse
NinnushkA

#502 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by NinnushkA »

Hvala Filter. Kad kažeš da je kod tebe ovakav, je li misliš samo na karakteristike ili i konkretno na Ugarak? Ti si zadovoljan njihovim radom?

Još jedna stvar, za ove što se bolje razumiju. Jedan prozor standardni i jedan kupatilski su mi na strani koja nikad nije osunčana. Ima li potrebe tu za ovim nekakvim premazima, fazonima, šta već ide :?
Filter

#503 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Filter »

NinnushkA wrote:Hvala Filter. Kad kažeš da je kod tebe ovakav, je li misliš samo na karakteristike ili i konkretno na Ugarak? Ti si zadovoljan njihovim radom?

Još jedna stvar, za ove što se bolje razumiju. Jedan prozor standardni i jedan kupatilski su mi na strani koja nikad nije osunčana. Ima li potrebe tu za ovim nekakvim premazima, fazonima, šta već ide :?
kod mene je saplast radio prozore sa tim karakteristikama.
a ugarak je jednako dobar.
supercali

#504 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by supercali »

Mene zanimaju vanjske roletne "na struju"
Koliko bi to otprilike kostalo na 2 standardna prozora
Znaci one stare zgrade po c vili
mali_balon

#505 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by mali_balon »

NinnushkA wrote:Hvala Filter. Kad kažeš da je kod tebe ovakav, je li misliš samo na karakteristike ili i konkretno na Ugarak? Ti si zadovoljan njihovim radom?

Kod mene radio ugarak i ja zadovoljan a to sto se premaza tice nije ti neki trosak tako da ....
Trti do smrti

#506 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Trti do smrti »

Kakvi su ovi iz dijamanta, zna li neko?
channel10

#507 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by channel10 »

Ima li neko da da preporuku za odabir pvc stolarije?

Sta mislite o spoju Gealan profila i GU okova/Sigenia okova?

Koji je bolji od ova dva i da li uopste valja kombinacija?
Trti do smrti

#508 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Trti do smrti »

Kakva je ova KÖMMERLING 88 plus stolarija ima li neko kakvog iskustva
rovac13

#509 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

channel10 wrote:Ima li neko da da preporuku za odabir pvc stolarije?

Ako ti sta znaci,imam takve prozore,vec treca godina.Ako si citao postove mogao si primijetit da mi niko ne vjeruje koliko malo trosim na grijanje,znaci prozori odlicni,dihtuju,ne kvare se,sto je najvaznije odlicno izoluju.

Profili su gealan 8000 sa 6 komora,tacnije okvir i krilo model 8001 i 8065 ,moras pazit meni su podvalili bili petokomorne jer im malo ko to provjerava,ako budes kupovao bas ove javi se privatnom porukom da ti objasnim kako ces sve provjerit,svi su lopovi inace i hoce da podvale gdje god mogu.

Stakla obavezno uzmi low-e ,razlika u mom slucaju je bila manje od 20 KM po kvadratu stakla,a neuporedivo bolje staklo,takodje se moze lako provjerit jesu li ti stavili takvo staklo.

Okovi su GU i jos nista se nije ni pokvarilo ni rastimalo ni objesilo,sve je ok.
channel10

#510 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by channel10 »

rovac13 wrote:
channel10 wrote:Ima li neko da da preporuku za odabir pvc stolarije?

Ako ti sta znaci,imam takve prozore,vec treca godina.Ako si citao postove mogao si primijetit da mi niko ne vjeruje koliko malo trosim na grijanje,znaci prozori odlicni,dihtuju,ne kvare se,sto je najvaznije odlicno izoluju.

Profili su gealan 8000 sa 6 komora,tacnije okvir i krilo model 8001 i 8065 ,moras pazit meni su podvalili bili petokomorne jer im malo ko to provjerava,ako budes kupovao bas ove javi se privatnom porukom da ti objasnim kako ces sve provjerit,svi su lopovi inace i hoce da podvale gdje god mogu.

Stakla obavezno uzmi low-e ,razlika u mom slucaju je bila manje od 20 KM po kvadratu stakla,a neuporedivo bolje staklo,takodje se moze lako provjerit jesu li ti stavili takvo staklo.

Okovi su GU i jos nista se nije ni pokvarilo ni rastimalo ni objesilo,sve je ok.
Hvala druze :thumbup: .Cujemo se preko pp :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#511 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

jutros lokva vode ispod prozora :roll:
kondenzacija vodene kare u narodu popularne pare
:roll:
rovac13

#512 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Pomaze ako imas roletne,pomaze ako imas low-e stakla,pomaze ako imas odvlazivac,malo pomaze ako zavjesu maknes odnosno skupis na pola,pomaze da grijes malo jace.Kod mene jos nema nista,tek postavljene roletne,cekam extremnije uslove :-).
Truba

#513 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

Roletna tacno do dijela gdje vlazi postavljena
Oko 10 cm prije kraja...
Zavjese rasirene...
Hvala na savjetima...probat cu
Ali i dalje mislim da su me zavalili
Ovi iz bijeljine
rovac13

#514 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Black swan wrote:Roletna tacno do dijela gdje vlazi postavljena
Oko 10 cm prije kraja...
Zavjese rasirene...
Hvala na savjetima...probat cu
Ali i dalje mislim da su me zavalili
Ovi iz bijeljine
Ne kontam to za 10cm.Roletne moraju bit spustene skroz da sto vise zatvore staklo.To se desava zato sto je vani hladniji zrak a unutra topliji pa na staklu razlika .Jos ako nemas centralno i radijator ispod prozora ili ako ne lozis drva u sobi onda je jos teze.Ako grijes konvektorom i on se povremeno gasi onda je jos gore.
Truba

#515 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

pa ostavim 10 centi da vidim kad je dan kad je noc :D

znam ja sta je kondenz ba :D nego zasto je u potocima :D
pokusat cemo sta si rekao
rovac13

#516 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Black swan wrote:pa ostavim 10 centi da vidim kad je dan kad je noc :D

znam ja sta je kondenz ba :D nego zasto je u potocima :D
pokusat cemo sta si rekao
Ako je u potocima neces lako rijesit problem.Ako imas dobru izolaciju i dobre prozore veca je mogucnost da imas kondenz i vlaznost u stanu,takodje i manje trosis na grijanje.
Ako hoces da ti roletne pomognu moras ih spustit do kraja da sto vise zastite prozor od hladnoce spolja,ako ostavljas 10cm onda ce ti vise rosit.

-problem je vlaznost
1.uzmi nesto da izmjeris kolika je vlaznost,to se kupi za par KM ova,50-60% vlaznost je ok,preko ne valja,ja bi radije imao 40% nego 60 %.
2.protiv kondenza na staklima se mozes borit ako grijes par stepeni toplije nego inace,s tim sto tako ne isusujes zrak kao sto narod misli,nego zamisli da je zrak kao spuzva i da sto je topliji vise moze vode da zadrzi u sebi,sve sto je hladniji zrak on gubi tu sposobnost i voda onda ispada iz zraka po hladnijim povrsinama kao sto su stakla.
3.Najbolji nacin isusivanja zraka je pomocu odvlazivaca,ustvari mozda i jedini,jer tad jednostavno pojavi se u njemu danas 2-3 litre vode koje ti izbacis vani,tad znas da si izbacio vodu iz sobe :-D .Uredjaj se nastima na idealno npr 50% i on se pali po potrebi i pravi ugodjaj.
4.Sve ono sto sam nabrojao gore,pomaze po malo kao i cesto prozracivanje to sam bio zaboravio,ali ako su potoci to je onda veci problem

Na ovoj tabeli se vidi pri kojoj temp sobe,temp stakla,i relativnoj vlaznosti se pojavljuje rosa na staklu
Image

Upravo zato uvijek treba ugradit low-e staklo,koje je skupa sa argonom skuplje za manje od 20KM po kvadratu.
Image

Malo kosta koliko znaci, kod low-e stakla je puno visa temperatura iznutra sto znaci da ce teze doci do rosenja.Osim toga skoro 3 puta manje gubis toplotu kroz low-e staklo nego kroz obicno,tako da se ulaganje isplati haman odma.

To je nauka,treba malo proucavat zasto dolazi do kondenza i rijesit ga se sto prije,ako pocnu i zidovi da pokazuju onda nije dobro nikako,pa gljivice ,to je uzasno nezdravo.
Truba

#517 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

zahvaljujem
spušteno do kraja i pomaknute zavjese vidjet ćemo

vlage ima 100% vidim po svim knjigama i ostalim stvarima od papira :D
Truba

#518 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

jutros nula kapi
:D

u odnosu na potok od preksinoć... ovo je sjajno
vidjet ću jel to zaista uvijek funkcionira :D
rovac13

#519 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Drago mi je da ti je bolje.Ali kako padaju temperature vani bice teze protiv toga.

Moci ces sam izracunat kad pocinje rosa na staklu.Treba da znas kolika je temp u sobi i kolika je relativna vlaznost u sobi.
Onda iz tabele procitas na kojoj temperaturi unutrasnjeg stakla pocinje da rosi.

Primjer sa tabele:
Ako je u sobi 20*C i rel vlaznost 50% rosa ce se pojavit kad temperatura unutrasnjeg stakla bude 9,3*C
Image
Samo primijenis tabelu na svoje uslove.

A na ovoj sledecoj slici se vidi kako se ponasaju koja stakla pri temperaturi sobe +20*C a vanjska temperatura -10*C
Image

Cini mi se da si ti ugradio obicna stakla,drugo na slici.
Sto znaci da pri temp sobe 20*C i vanjskoj temp -10*C na unutrasnjem staklu bi bila temperatura oko 9*C.

Znaci cak i da je rel. vlaznost 50% u sobi sto je idealno pri ovim temp vani i unutra to staklo bi opet rosilo,sto se vidi iz prve tabele.
Truba

#520 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

ja mislim da su me dobro izradili u šumalpast bijeljina pleme im njihovo :evil: :evil: :evil:
RahatHurmašica

#521 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by RahatHurmašica »

rovac13 wrote:[
Ako je u potocima neces lako rijesit problem.Ako imas dobru izolaciju i dobre prozore veca je mogucnost da imas kondenz i vlaznost u stanu,takodje i manje trosis na grijanje.
Ako hoces da ti roletne pomognu moras ih spustit do kraja da sto vise zastite prozor od hladnoce spolja,ako ostavljas 10cm onda ce ti vise rosit.

-problem je vlaznost
1.uzmi nesto da izmjeris kolika je vlaznost,to se kupi za par KM ova,50-60% vlaznost je ok,preko ne valja,ja bi radije imao 40% nego 60 %.
2.protiv kondenza na staklima se mozes borit ako grijes par stepeni toplije nego inace,s tim sto tako ne isusujes zrak kao sto narod misli,nego zamisli da je zrak kao spuzva i da sto je topliji vise moze vode da zadrzi u sebi,sve sto je hladniji zrak on gubi tu sposobnost i voda onda ispada iz zraka po hladnijim povrsinama kao sto su stakla.
3.Najbolji nacin isusivanja zraka je pomocu odvlazivaca,ustvari mozda i jedini,jer tad jednostavno pojavi se u njemu danas 2-3 litre vode koje ti izbacis vani,tad znas da si izbacio vodu iz sobe :-D .Uredjaj se nastima na idealno npr 50% i on se pali po potrebi i pravi ugodjaj.
4.Sve ono sto sam nabrojao gore,pomaze po malo kao i cesto prozracivanje to sam bio zaboravio,ali ako su potoci to je onda veci problem

Na ovoj tabeli se vidi pri kojoj temp sobe,temp stakla,i relativnoj vlaznosti se pojavljuje rosa na staklu
Image

Upravo zato uvijek treba ugradit low-e staklo,koje je skupa sa argonom skuplje za manje od 20KM po kvadratu.
Image

Malo kosta koliko znaci, kod low-e stakla je puno visa temperatura iznutra sto znaci da ce teze doci do rosenja.Osim toga skoro 3 puta manje gubis toplotu kroz low-e staklo nego kroz obicno,tako da se ulaganje isplati haman odma.

To je nauka,treba malo proucavat zasto dolazi do kondenza i rijesit ga se sto prije,ako pocnu i zidovi da pokazuju onda nije dobro nikako,pa gljivice ,to je uzasno nezdravo.
ove godine je strašna vlažnost, vani skoro pa apsolutna. meni u kući čitavo ljeto oko 65-67%. ovo nisam zabilježio od kada mjerim. sreća malo su pale temperature i počelo je i grijanje pa je spalo na 57%. inače, i ja mislim da je oko 50% idealno.

imam jednu hladniju sobu sa slabom podnom izolacijom i u njoj su mi se počele buđati stvari koje su bliže podu. svašta.
rovac13

#522 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Black swan wrote:ja mislim da su me dobro izradili u šumalpast bijeljina pleme im njihovo :evil: :evil: :evil:
Zasto mislis da su te izradili.
rovac13

#523 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Evo zanimljiv dijagram.Vidi se kako i temperature sobe igra ulogu koja bi bila idealna vlaznost.

Image

Ako je temp sobe 20*C onda je idealna vlaznost od 37 do 70%.
Ali ako grijete sobu po bosanski nacin na 25 *C onda ne mozete imat idealnu vlaznost,u tabeli pise da pri toj temperaturi donekle zadovoljava vlaznost od 20 do 60%.

Mislim da svako sebi treba nabavit odvlazivac,moze se naci za 100€ ali vecina nije svjesna koliko to dobrog cini,jednostavno osjetis koliko je zdraviji zrak.
Budj moze bit opasna.
Truba

#524 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

rovac13 wrote:
Black swan wrote:ja mislim da su me dobro izradili u šumalpast bijeljina pleme im njihovo :evil: :evil: :evil:
Zasto mislis da su te izradili.
balkonski prozori od poda do plafona... morali garniže mijenjati jer se nije moglo otvoriti...mogao je predložiti da ubacimo lažnu kutiju kao da ćemo imati vanjske roletne... da spuste prozor dvadesetak centima od plafona

sobni prozor...nije predložio da ide ona ćiza između dva prozora da se oba mogu na kant a ne da jedan bude oslonac za drugi na kant... kanapa koja spušta vanjsku roletnu je na lijevoj strani i sad je problem iza komode pristupiti njoj... također klupica je dva puta mijenjanja jer drmuska :D... a mogao je preložiti da ne uzimamo argon :D i tako to...što mu odgovara je preporučio kao što je otvaranje na desno i lijevo :D

prozor treći je sličan balkonskom samo 30 centi odozdo ima uzdignuće od poda... tu je najveća vlaga jer nema klupice vani... samo je duguljasti betonski element ISPOD KOJEG sam skontao uopće nije malter stavljen nego samo PUR pjena... zaboravili valjda jer je teško pristupiti zbog gelendera... dakle svaka jača kiša voda vamo ulazi...dugo mi je trebalo da skontam kako nema maltera...
jučer sam 2 akrilne smjese ( po 3.10 KM) za britvljenje potrošio dok sam te rupe popunio i onu ružnu boju pur pjene... vidjet ćemo jesam li išta poboljšao...čekamo kišu...vlaga se stvara jer je ta betonska ploča sa 8/10 vlažna i hladna a s 2/10 zagrijana i suha :D

nako 3 mjeseca kašnjenja i svih ovih gafova definitivno treba uzeti neku sarajevsku firmu barem ti odmah mogu doći majstori i pogledati a ne natezati se s onima iz bijeljine...

mada s druge strane i za vrata su me zajebali domaći sarajevski profići tako da je to sve u pet deka
kokolina

#525 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by kokolina »

@Black swan po mom mišljnju ona ćiza na sredini prozora bi ti samo smetala a svakako bi ti i prozor bio znatno skuplji
za detalje kao traka roletne i slično si ti taj koji treba da znaš gdje ti je pogodnije
a i obrada oko prozora je dodatni poso i treba ga ugovoriti posebno koliko ja imam iskustva

e sad za kašnjenje: dobro si strpljiv :D
Post Reply