Black swan wrote:pa ostavim 10 centi da vidim kad je dan kad je noc
znam ja sta je kondenz ba

nego zasto je u potocima
pokusat cemo sta si rekao
Ako je u potocima neces lako rijesit problem.Ako imas dobru izolaciju i dobre prozore veca je mogucnost da imas kondenz i vlaznost u stanu,takodje i manje trosis na grijanje.
Ako hoces da ti roletne pomognu moras ih spustit do kraja da sto vise zastite prozor od hladnoce spolja,ako ostavljas 10cm onda ce ti vise rosit.
-problem je vlaznost
1.uzmi nesto da izmjeris kolika je vlaznost,to se kupi za par KM ova,50-60% vlaznost je ok,preko ne valja,ja bi radije imao 40% nego 60 %.
2.protiv kondenza na staklima se mozes borit ako grijes par stepeni toplije nego inace,s tim sto tako ne isusujes zrak kao sto narod misli,nego zamisli da je zrak kao spuzva i da sto je topliji vise moze vode da zadrzi u sebi,sve sto je hladniji zrak on gubi tu sposobnost i voda onda ispada iz zraka po hladnijim povrsinama kao sto su stakla.
3.Najbolji nacin isusivanja zraka je pomocu odvlazivaca,ustvari mozda i jedini,jer tad jednostavno pojavi se u njemu danas 2-3 litre vode koje ti izbacis vani,tad znas da si izbacio vodu iz sobe

.Uredjaj se nastima na idealno npr 50% i on se pali po potrebi i pravi ugodjaj.
4.Sve ono sto sam nabrojao gore,pomaze po malo kao i cesto prozracivanje to sam bio zaboravio,ali ako su potoci to je onda veci problem
Na ovoj tabeli se vidi pri kojoj temp sobe,temp stakla,i relativnoj vlaznosti se pojavljuje rosa na staklu
Upravo zato uvijek treba ugradit low-e staklo,koje je skupa sa argonom skuplje za manje od 20KM po kvadratu.
Malo kosta koliko znaci, kod low-e stakla je puno visa temperatura iznutra sto znaci da ce teze doci do rosenja.Osim toga skoro 3 puta manje gubis toplotu kroz low-e staklo nego kroz obicno,tako da se ulaganje isplati haman odma.
To je nauka,treba malo proucavat zasto dolazi do kondenza i rijesit ga se sto prije,ako pocnu i zidovi da pokazuju onda nije dobro nikako,pa gljivice ,to je uzasno nezdravo.