Tekije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Niemand

#501 Re: Tekije

Post by Niemand »

Pozivanje na dobro i odvracanje od zla. Sta je zlo?

"..i ne cinite zlo po zemlji nered praveci.."

Sta je nered?

Nama je Poslanik uzor. Primjer insana u najboljem mogucem obliku. Kako je taj isti Poslanik rijesavao netrepeljivosti medj ashabima? Hej, medj ashabima. Zamisli, i oni insani obicni bili, od krvi i mesa, pa se mogli neslagati medjusobno ponekad. Zamisli, mogli i upirati prstom-vidjaj ovaj radi ovo. Il vidi Poslanice, ovaj pije. To je grijeh, a on eto opet pije, eto kakav je on. A sta je Poslanik uradio? Veli, on grijesi, al on zaista voli Poslanika i Uzvisenog.

Kako to? Sto nije reko, slusaj vamo, ti si u mom dzematu, mi se vako ponasamo i ti si zaluto, nisi ti na pravom putu, ne mogu ja s tobom pricati kad ti i nakon sto si prihvatio islam i dalje pijes. Kad jok, Poslanik ukaza na nesto ljudsko. Na grijehe. Na slabost. Pa ako je u vremenu u kojem je valjda bilo presudno da ne dodje do nekih zabluda i kojekakvih svojevoljnih ohaljenja jal oharamljenja mogo blago postupati prema ljudima, a mi se ugledamo na njega, sta je nama onda?

Ako sija, sunija, vehabija, sufija, ko god, je vec izgovorio sehadet, jel on musliman? Ako on radi bilo sta, sto drugi smatraju gluho i daleko bilo, jel on i dalje musliman? Jel on grijesnik, ko sto su i svi drugi ljudi grjesnici, a i dalje musliman?

Da li ukazivanjem na "neispravnost" i "pozivanjam na dobro" (al samo na ono dobro koje je nama u datom momentu dobro, tu se more cak i ahlak izignorisati, pa realno, ako se malo izderemo, ako malo agresivniji budemo, bolje ce nas cuti dok "pozivamo") mi ustvari pravimo nered, a samim tim cinimo zlo? Da li mi rijecima poput "ja sa takvima nemam o cemu pricati" pravimo nered? "..ili ce Allah okrenuti vasa srca jedna protiv drugih.."

Allah najbolje zna, al ovo je nemoguce ispraviti. Jedino nam preostaje prebrojati kolko grupica imamo do sad, pa usporediti jel dovoljno blizu onom broju pred Kijametski Dan.

"..Bojte se Njega i obavljajte molitvu, i ne budite od onih koji Mu druge ravnim smatraju,
od onih koji su vjeru svoju razbili i u stranke se podijelili; svaka stranka zadovoljna onim sto ispovijeda...

..Ti ne mozes mrtve dozvati, ni gluhe, kada se od tebe okrenu, dovikati,
niti mozes slijepe od zablude njihove odvratiti; mozes jedino dozvati one koji u ajete Nase vjeruju, jedino oni ce se odazvati.

Allah je taj koji vas nejakim stvara.."

P.S. Nemojte vi meni sta zamjeriti, dosadno na bez cenzure pa ja malo dosla.
zagortenej

#502 Re: Tekije

Post by zagortenej »

nema od tog nista, kad nema pravog znanja, ima ga, ali treba traziti. ovo je sve tapkanje u mraku, ko je u pravu, ako nije.
i isilovci su muslimani, pa hajd ti stavi sve u isti kos i sta ces onda dobiti? neko nam je dobro zafrkao nekad davno kad je postavio temelje ove nase religije zvane islam. nesto kao dejton za bosnu, tako je napravljeno da ne mozes maknuti.
Niemand

#503 Re: Tekije

Post by Niemand »

Pa kad ovo "pozivanje na dobro" svako definise kako on hoce. Na kraju price svega imamo vise od tog "dobra", samo dobra nidje. A svako je, naravno jel, upravu.

"..od onih koji su vjeru svoju razbili i u stranke se podijelili; svaka stranka zadovoljna onim sto ispovijeda.."
zagortenej

#504 Re: Tekije

Post by zagortenej »

Niemand wrote:Pozivanje na dobro i odvracanje od zla. Sta je zlo?

"..i ne cinite zlo po zemlji nered praveci.."

Sta je nered?

Nama je Poslanik uzor. Primjer insana u najboljem mogucem obliku. Kako je taj isti Poslanik rijesavao netrepeljivosti medj ashabima? Hej, medj ashabima. Zamisli, i oni insani obicni bili, od krvi i mesa, pa se mogli neslagati medjusobno ponekad. Zamisli, mogli i upirati prstom-vidjaj ovaj radi ovo. Il vidi Poslanice, ovaj pije. To je grijeh, a on eto opet pije, eto kakav je on. A sta je Poslanik uradio? Veli, on grijesi, al on zaista voli Poslanika i Uzvisenog.
a kako su ti ashabi rjesavali medjusobne nesporazume? znas li koliko je krvi proliveno u prvih 50 god. nakon Poslanikovog a.s. preseljenja? izmedju "ashaba", nije dosao niko sa strane da ih zavadi. ali to je tako kad svi spadaju u ashabe, svi su jednaki.
u bici na siffinu izmedju hazreti Alije i Muavije poginulo 60 000 ljudi ?!? i jos kazu obojica bili u pravu :-) . ili, necemo o tome, to je bilo i proslo.
e zato ni danas ne mozemo da se odredimo ko je u pravu, svi su u pravu, a niko ni s kim ne moze.
A ko svoju istoriju zaboravlja (ili ne poznaje), osudjen je na to da mu se ponavlja.
Niemand

#505 Re: Tekije

Post by Niemand »

Ne, ja necu o tome. Necu cak ni da razmisljam kamoli odredjujem ko jes a ko nije upravu. Jer, meni to ne treba.
Kao sto rekoh, preostaje mi da prebrojim broj grupica i da usporedim sa brojem pred Kijametski Dan.
zagortenej

#506 Re: Tekije

Post by zagortenej »

Niemand wrote:Ne, ja necu o tome. Necu cak ni da razmisljam kamoli odredjujem ko jes a ko nije upravu. Jer, meni to ne treba.
Kao sto rekoh, preostaje mi da prebrojim broj grupica i da usporedim sa brojem pred Kijametski Dan.
nemoj se onda žaliti, samo sabura. bice nam krivi uvijek drugi :)
i sretno u brojanju, nemoj se iznenaditi ako se ne poklopi sa 73.
Niemand

#507 Re: Tekije

Post by Niemand »

:kakoste:
kerima1

#508 Re: Tekije

Post by kerima1 »

zagortenej wrote:
Niemand wrote:Ne, ja necu o tome. Necu cak ni da razmisljam kamoli odredjujem ko jes a ko nije upravu. Jer, meni to ne treba.
nemoj se onda žaliti, samo sabura. bice nam krivi uvijek drugi :)
i sretno u brojanju, nemoj se iznenaditi ako se ne poklopi sa 73.
Mozda izbroji 730 :D
zagortenej

#509 Re: Tekije

Post by zagortenej »

i podijeli sa 10 i dobije broj koji treba :D
Niemand

#510 Re: Tekije

Post by Niemand »

Interesting. :zoka:
Towelie

#511 Re: Tekije

Post by Towelie »

Valja se tebi i meni i nama i njima i svima spremati za Sudnji dan. Kako si sama navela, broj grupica nam nece stetiti niti koristiti ako se pobrinemo za sebe.
zagortenej

#512 Re: Tekije

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
Valja se tebi i meni i nama i njima i svima spremati za Sudnji dan. Kako si sama navela, broj grupica nam nece stetiti niti koristiti ako se pobrinemo za sebe.
da, strah je pokretač svega i interes. :-)
Towelie

#513 Re: Tekije

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:
A ti ako smatras da se ne treba spremiti i opskrbiti za Sudnji dan, ti nemoj. :wink:
zagortenej

#514 Re: Tekije

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:
Towelie wrote: Valja se tebi i meni i nama i njima i svima spremati za Sudnji dan. Kako si sama navela, broj grupica nam nece stetiti niti koristiti ako se pobrinemo za sebe.
A ti ako smatras da se ne treba spremiti i opskrbiti za Sudnji dan, ti nemoj. :wink:
nisam to rekao, samo se ne slazem s tobom i tvojim metodama.
Towelie

#515 Re: Tekije

Post by Towelie »

Kakve su moje metode pripreme za Sudnji dan posto se ne secam da sam ih demonstrirao na forumu?
zagortenej

#516 Re: Tekije

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
Kakve su moje metode pripreme za Sudnji dan posto se ne secam da sam ih demonstrirao na forumu?
Ne secam se ni ja da sam negirao pripreme :wink:
kerima1

#517 Re: Tekije

Post by kerima1 »

zagortenej wrote:i podijeli sa 10 i dobije broj koji treba :D
I opravdati matematicki netacnost hadisa. :mrgreen:
zagortenej

#518 Re: Tekije

Post by zagortenej »

kerima1 wrote:
zagortenej wrote:i podijeli sa 10 i dobije broj koji treba :D
I opravdati matematicki netacnost hadisa. :mrgreen:
niko ne razmislja o tome, nije bitno sto ima daleko vise od 73, bitno je da se vjeruje u to, i da se svako nalazi u onoj jednoj, spasenoj.
doduse, kako je isil poceo, mozda i svedu na 73 :D
Towelie

#519 Re: Tekije

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:
Ne secam se ni ja da sam negirao pripreme :wink:
Nisam tako ni tvrdio. No, ti rece da se ne slazes s mojim metodama. S kojim metodama i u cemu to?
zagortenej

#520 Re: Tekije

Post by zagortenej »

Towelie wrote: Nisam tako ni tvrdio. No, ti rece da se ne slazes s mojim metodama. S kojim metodama i u cemu to?
nije ni bitno. preporucio bih ti za te pripreme da vjezbas ovo:

Image

moze dobro doci preko cuprije :wink:
Towelie

#521 Re: Tekije

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote: Nisam tako ni tvrdio. No, ti rece da se ne slazes s mojim metodama. S kojim metodama i u cemu to?
nije ni bitno. preporucio bih ti za te pripreme da vjezbas ovo:

Image

moze dobro doci preko cuprije :wink:
A sta znas, mozda ja i brze prodjem preko sirata, pa mi on bude poput autoputa sirok, a ne tanji od dlake. Mada ne iskljucujem i ovaj tvoj scenario.
zagortenej

#522 Re: Tekije

Post by zagortenej »

Blago cirkusantima :D
HadiRa

#523 Re: Tekije

Post by HadiRa »

kritichar wrote: Bog nas je postavio kao halife, namjesnike na ovoj Zemlji, mi smo preuzeli tu obavezu kao i obavezu pokornosti Uzvišenom, i za te stvari ćemo biti pitani.
Mi smo obavezani Kur'anom i hadisom, da pozivamo na dobro, a da odvraćamo od zla
''Ili ćete tražiti da se čini dobro a suzbija zlo, ili će Allah okrenuti vaša srca jedna protiv drugih - tada ćete Mu se obraćati a On vam se neće odazivati.''
a u tom pozivanju nam treba biti uzor S.A.W.S., kao i u svemu:
Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njma. A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.

da.

ali ne vracamo li se ovime opet na ulogu sejha ?

jer da je Allah s.w.t. htio da budemo svi ucitelji, bio bi svaki insan Pejgamber, ili u najmanju ruku sejh.. meni je to nejasno, kako se insani usudjuju ulaziti u tumacenje vjere, a ima ih, ne poznaju ni pravopis bosanskog a kamoli arapskog.. i da ne nabrajam dalje..

to je meni zacudo :)
HadiRa

#524 Re: Tekije

Post by HadiRa »

zagortenej wrote:
Image

ajme, pravi trening .. svaka cast :thumbup:
Niemand

#525 Re: Tekije

Post by Niemand »

Towelie wrote: Valja se tebi i meni i nama i njima i svima spremati za Sudnji dan.
:thumbup:
Post Reply