St. Louis, Info, Dogadjaji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
kosava

#501 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by kosava »

Lucky hajd neka je sa srecom, nadam se da nisi stedio na municiji. Kao sto i znas mi smo sebi najveci dusmani jer Bosnjo uspjeh nemoze oprostiti,
Jeli to Ljuljaj Garahttp://www.dailymotion.com/video/x14cf1 ... bura_music

@ Opetja33 U Korejanaca je bili ostat ili poginuti jer njima su kuce bile iznad radnji tako da ako izgori radnja ode i kuca pride. Sto se tice naoruzanja ma bilo je toga uvijek po Bosanskim kucama samo puno ima nasih sto nece ostra noza u kuci, ako te zmija ujede dva puta iz iste rupe do tebe je a ne do zmije a puno Bosanaca isprano da oruzije je samo za policiju i vojsku.

@ Jefferson kao sto sam vec napisao ja sam vec dugo drzavljanin, Vermont je demokratsko uporist bar je bilo do ovih zadnjih izbora i demokratski senator sa najduzim stazom je Patrick Leahy iz Vermont tako da ce on uvijek usmjeriti sto vise federalnih poslova u Vermont a sijedi na deset senatski odbora i predsjednik je bar pet od tih deset odbora. To je tipicno cekaj sad dok Mitch McConnell od Januara pocne pumpat poslove u Kentaki , kontam ja tvoju poentu ali to ti je politika sta ja mogu uvalit u svoju drzavu.
luckylaka

#502 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by luckylaka »

Ovako prosjecan amer vidi izbjeglog bosanca a kako bosanac vidi izbjeglog bosanca moze se pogledati na komentarima klix-a nakon ubistva rahmetli Zemira u St.Louis(naravno ne svi )
Kako Amerikanac vidi Bosance: Gosta uvijek dočekaju kao kralja
fokus
6. December 2014.

Ron Klutho je čovjek koji godinama radi sa građanima Bosne i Hercegovine koji su tokom i nakon rata izbjegli u Sjedinjene Američke Države, a posebno je sarađivao sa zajednicom Bosanaca u St. Louisu.

Nakon posljednjih dešavanja u tom gradu i ubistva bh. građanina Zemira Begića, odlučio je obratiti se javnosti pismom i pojasniti ko su Bosanci, prenosi N1.

Tekst Klutha, koji je radio sa bosanskom zajednicom više od 20 godina, a koji je bio jedan od direktora crkve u St. Louisu koja pruža pomoć izbjeglicama i a trenutno je koordinator projekta Izbjeglice i Imigranti na mjestima za ljude, prenosimo u cijelosti.

“Da vam kažem riječ-dvije o svojim Bosancima.

Moji Bosanci su borci. Nakon genocida koji je odnio toliko života (broj je ekvivalentan kao da je u Americi ubijeno 15 miliona osoba) dok je svijet mirno gledao, pokupili su ostatke samih sebe i sastavili ponovo svoje živote.

Nakon genocida koji se desio u drugoj polovini 20. stoljeća i koji je sadržavao elemente velikog barbarizma na nivou Drugog svjetskog rata – koncentracione logore gdje su ljudi kastrirali jedni druge, muškarci bili primorani da siluju svoje unuke, bebe izvađene iz majčinih utroba, cijela sela spaljena do temelja – oni nisu imali Katie Couric ili Oprah Winfrey da slušaju priče preživjelih, nisu imali komisiju da utvrdi šta nije uredu niti novaca koji će ljudima djelimično nadoknaditi živote.

Moji Bosanci su pokupili ostatke samih sebe i sastavili ponovo svoje živote.
Moji Bosanci se ne definišu kao žrtve. Oni shvataju da ostajanje u prošlosti pogađa njih same. Čak i sada, dvadeset godina poslije, dok se masovne grobnice nastavljaju otkopavati u Bosni i Hercegovini i dok se dijelovi tijela nastavljaju identificirati kroz DNK testiranja, moji Bosanci kopaju svoju rodbinu u dostojanstvu i ne pričaju kroz mržnju o onima koji su napravili genocid.

Moji Bosanci su marljivi ljudi. Većina njih u St .Louisu ide na posao svaki dan, često rade dva ili više poslova, još češće rade fizički zahtjevne poslove. Mnogi su marljivi i štede da pokrenu vlastiti biznis. Uprkos pogrešnim vjerovanjima, Bosanci kao i druge nacionalnosti u Americi plaćaju porez i nemaju nikakve olakšice. Prisiljeni su da našoj Vladi vraćaju dug zbog svoje “karte u jednom pravcu za SAD” šest mjeseci nakon dolaska.

Moji Bosanci su gostoljubivi. Onaj ko njima dođe u goste će biti dočekan kao kralj, bez obzira na finansijsku situaciju. Gosti se smatraju blagoslovom. Nedugo nakon genocida, Bosanci u St. Louisu su skupili novac i kupili mi kartu za BiH da mogu posjetiti njihovu zemlju, jer sam im spominjao da imam želju da to uradim. Tamo sam bio mjesec, posjetio desetine porodica – rodbine ljudi koji su izbjegli ovamo. Dok sam posjećivao jednu familiju u izbjegličkom kampu ponudili su mi Coca Colu i dali stolicu da sjednem, dok su oni pili vodu i sjedili na podu.

Moji Bosanci su ljubazni. Svakodnevno sakupljaju sredstva unutar njihove zajednice koja daruju napuštenoj djeci i bolesnim ljudima u Bosni, kao i za obnovu crkvi i džamija koje su uništene. Nisu samo ograničeni na svoje. Njihova lokalna zajednica je skupljala novac za žrtve uragana Katrina i tornada Joplin. Kontigent Bosanaca volontera je otišao u Joplin iz St. Louisa da pomogne u saniranju posljedica tornada.

Moji Bosanci imaju humora, često crnog. Kada me ne vide određeno vrijeme, kažu mi “Nema te ko kafe”, mislivši na nemogućnost da sebi kupe kafu za vrijeme genocida.

Moji Bosanci su jaki, fizički i psihički. Istom lakoćom mogu napraviti novu cestu kao što mmogu primiti tužne vijesti sa dostojanstvom.

Moji Bosanci su multikulturalni u najiskrenijem smislu te riječi, s obzirom da dolaze sa etnički i religijski podijeljene zemlje gdje je prije genocida važio moto “Bratstvo i jedinstvo”. Kako god, razumiju opasnost od “balkanizacije”. Kada se ljudi dijele u različite grupe, umjesto da se fokusiraju na sličnosti, tu nema velike sreće.

Bosanska zajednica u St. Louisu je izgubila jednog člana ove sedmice u strašnom ubistvu sa velikom dozom brutalnosti. Moji Bosanci se pitaju gdje je bijeg i izlaz nakon ovog. Učestvovao sam u mirnom maršu dugom skoro dva kilometra u ponedjeljak kako bi odao počast Zemiru Begiću dok je vani padala ledena kiša uz osrednje medijsko pokriće. Jedino što su uzvikivali je “Mir za sve” i “Životi Bosanaca su bitni”.
Nakon patetičnog pokušaja Međunarodne zajednice tokom genocida u Bosni i mirovnih pregovora koji su išli na stranu izvršioca, neki se pitaju da li je ikome stalo do života Bosanaca.

St. Louis je dom najvećoj zajednici Bosanaca na svijetu, van BiH. Oni su zahvalni na šansi koju su dobili i obogatili su St.Louis na mnogo načina.

Jedanaestog jula, 2015. se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici, bosanskom ekvivalentu 11. 9., gdje je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka. Naredna godina će za moje Bosance biti jako stresna i emotivna jer će ih podsjetiti na grozan period.

Nadam se da im možemo pomoći, kao i svim izbjeglicama, da se osjećaju prihvaćeno i sigurno ovdje i da pripadaju tkanini kojom je izvezen ovaj grad. Svi smo jedna zajednica i svi smo bogatiji ako svi prihvatimo ovu ideju”.
luckylaka

#504 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by luckylaka »

Godinama se boris da budes neko i nesto da budes Bosanac da budes covjek i onda se nadje seljanka ,snasa koja se na sve to posere.Sramota me medju mojim radnim kolegama danas reci da sam BOSANAC(iako vecina zna sta je kuja smislila)St. Louis Bosnian woman who claimed hate crime charged with making false report
Znaci sve je planirano izmislila .Nemam rijeci.
Jack Be Nimble

#505 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by Jack Be Nimble »

Dzaba ste kupili sve to oruzje :D :D :D
sinuhe

#506 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by sinuhe »

:lol:
Drz' se laki.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#507 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by Truba »

šeherzada :D :lol:
kosava

#508 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by kosava »

Jack,

Nije dzaba, nedo bog nezna Lucky kada moze zatrebat.
kosava

#509 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by kosava »

Black swan wrote:šeherzada :D :lol:

i 1001 noc, bio erotski sa tim nazivom kad sam ja bio pionir,
luckylaka

#510 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by luckylaka »

Jack Be Nimble wrote:Dzaba ste kupili sve to oruzje :D :D :D
Jbga sad prodajemo crnima u pola cijene :Da kad zaguzva opet to isto od njih kupujemo za punu cijenu.Jeben je ovo biznis.
klikerusa

#511 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by klikerusa »

Black swan wrote:šeherzada :D :lol:
šeherzada,šeherzada ti si uzrok mojih jada
kosava

#512 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by kosava »

Ma prenjelo malo Serzu. :D

Hajde false report je normala Amerikancima.
L u c i f e r

#513 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by L u c i f e r »

luckylaka wrote:Ovako prosjecan amer vidi izbjeglog bosanca a kako bosanac vidi izbjeglog bosanca moze se pogledati na komentarima klix-a nakon ubistva rahmetli Zemira u St.Louis(naravno ne svi )
Kako Amerikanac vidi Bosance: Gosta uvijek dočekaju kao kralja
fokus
6. December 2014.

Ron Klutho je čovjek koji godinama radi sa građanima Bosne i Hercegovine koji su tokom i nakon rata izbjegli u Sjedinjene Američke Države, a posebno je sarađivao sa zajednicom Bosanaca u St. Louisu.

Nakon posljednjih dešavanja u tom gradu i ubistva bh. građanina Zemira Begića, odlučio je obratiti se javnosti pismom i pojasniti ko su Bosanci, prenosi N1.

Tekst Klutha, koji je radio sa bosanskom zajednicom više od 20 godina, a koji je bio jedan od direktora crkve u St. Louisu koja pruža pomoć izbjeglicama i a trenutno je koordinator projekta Izbjeglice i Imigranti na mjestima za ljude, prenosimo u cijelosti.

“Da vam kažem riječ-dvije o svojim Bosancima.

Moji Bosanci su borci. Nakon genocida koji je odnio toliko života (broj je ekvivalentan kao da je u Americi ubijeno 15 miliona osoba) dok je svijet mirno gledao, pokupili su ostatke samih sebe i sastavili ponovo svoje živote.

Nakon genocida koji se desio u drugoj polovini 20. stoljeća i koji je sadržavao elemente velikog barbarizma na nivou Drugog svjetskog rata – koncentracione logore gdje su ljudi kastrirali jedni druge, muškarci bili primorani da siluju svoje unuke, bebe izvađene iz majčinih utroba, cijela sela spaljena do temelja – oni nisu imali Katie Couric ili Oprah Winfrey da slušaju priče preživjelih, nisu imali komisiju da utvrdi šta nije uredu niti novaca koji će ljudima djelimično nadoknaditi živote.

Moji Bosanci su pokupili ostatke samih sebe i sastavili ponovo svoje živote.
Moji Bosanci se ne definišu kao žrtve. Oni shvataju da ostajanje u prošlosti pogađa njih same. Čak i sada, dvadeset godina poslije, dok se masovne grobnice nastavljaju otkopavati u Bosni i Hercegovini i dok se dijelovi tijela nastavljaju identificirati kroz DNK testiranja, moji Bosanci kopaju svoju rodbinu u dostojanstvu i ne pričaju kroz mržnju o onima koji su napravili genocid.

Moji Bosanci su marljivi ljudi. Većina njih u St .Louisu ide na posao svaki dan, često rade dva ili više poslova, još češće rade fizički zahtjevne poslove. Mnogi su marljivi i štede da pokrenu vlastiti biznis. Uprkos pogrešnim vjerovanjima, Bosanci kao i druge nacionalnosti u Americi plaćaju porez i nemaju nikakve olakšice. Prisiljeni su da našoj Vladi vraćaju dug zbog svoje “karte u jednom pravcu za SAD” šest mjeseci nakon dolaska.

Moji Bosanci su gostoljubivi. Onaj ko njima dođe u goste će biti dočekan kao kralj, bez obzira na finansijsku situaciju. Gosti se smatraju blagoslovom. Nedugo nakon genocida, Bosanci u St. Louisu su skupili novac i kupili mi kartu za BiH da mogu posjetiti njihovu zemlju, jer sam im spominjao da imam želju da to uradim. Tamo sam bio mjesec, posjetio desetine porodica – rodbine ljudi koji su izbjegli ovamo. Dok sam posjećivao jednu familiju u izbjegličkom kampu ponudili su mi Coca Colu i dali stolicu da sjednem, dok su oni pili vodu i sjedili na podu.

Moji Bosanci su ljubazni. Svakodnevno sakupljaju sredstva unutar njihove zajednice koja daruju napuštenoj djeci i bolesnim ljudima u Bosni, kao i za obnovu crkvi i džamija koje su uništene. Nisu samo ograničeni na svoje. Njihova lokalna zajednica je skupljala novac za žrtve uragana Katrina i tornada Joplin. Kontigent Bosanaca volontera je otišao u Joplin iz St. Louisa da pomogne u saniranju posljedica tornada.

Moji Bosanci imaju humora, često crnog. Kada me ne vide određeno vrijeme, kažu mi “Nema te ko kafe”, mislivši na nemogućnost da sebi kupe kafu za vrijeme genocida.

Moji Bosanci su jaki, fizički i psihički. Istom lakoćom mogu napraviti novu cestu kao što mmogu primiti tužne vijesti sa dostojanstvom.

Moji Bosanci su multikulturalni u najiskrenijem smislu te riječi, s obzirom da dolaze sa etnički i religijski podijeljene zemlje gdje je prije genocida važio moto “Bratstvo i jedinstvo”. Kako god, razumiju opasnost od “balkanizacije”. Kada se ljudi dijele u različite grupe, umjesto da se fokusiraju na sličnosti, tu nema velike sreće.

Bosanska zajednica u St. Louisu je izgubila jednog člana ove sedmice u strašnom ubistvu sa velikom dozom brutalnosti. Moji Bosanci se pitaju gdje je bijeg i izlaz nakon ovog. Učestvovao sam u mirnom maršu dugom skoro dva kilometra u ponedjeljak kako bi odao počast Zemiru Begiću dok je vani padala ledena kiša uz osrednje medijsko pokriće. Jedino što su uzvikivali je “Mir za sve” i “Životi Bosanaca su bitni”.
Nakon patetičnog pokušaja Međunarodne zajednice tokom genocida u Bosni i mirovnih pregovora koji su išli na stranu izvršioca, neki se pitaju da li je ikome stalo do života Bosanaca.

St. Louis je dom najvećoj zajednici Bosanaca na svijetu, van BiH. Oni su zahvalni na šansi koju su dobili i obogatili su St.Louis na mnogo načina.

Jedanaestog jula, 2015. se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici, bosanskom ekvivalentu 11. 9., gdje je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka. Naredna godina će za moje Bosance biti jako stresna i emotivna jer će ih podsjetiti na grozan period.

Nadam se da im možemo pomoći, kao i svim izbjeglicama, da se osjećaju prihvaćeno i sigurno ovdje i da pripadaju tkanini kojom je izvezen ovaj grad. Svi smo jedna zajednica i svi smo bogatiji ako svi prihvatimo ovu ideju”.
Vrlo lijep tekst, i slažem se s njim u potpunosti. :)
(mada svaki rod ima svoje izrode)

Što se tiče opaske o tome kako se mišljenje bosanca o izbjeglom bosancu može viditi na ovom forumu, ne bih se složio, već bih samo kao čovjek koji bosance malo bolje poznaje od g. Kluthoa dodao i:

Bosanci su i zajebanti, vole da zajebavaju, naročito kad vide da se neko "prima"... :evil: :bih:
luckylaka

#514 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by luckylaka »

Jos jedan mladi momak(crnac)platio glavom svoju nepromisljenost.Kazu povukao pistolj na policiju.St.Louis je zakon koga interesuju akcioni filmovi.Ugasi svjetlo u stanu i cekaj .Svaki cas se nesto dogadja.Jebo Netflix. :D BERKELEY, MO (KTVI) – The St. Louis County Police Department is investigating a fatal officer involved shooting in Berkeley, Missouri. The shooting occurred just after 11 p.m. Tuesday night at the Mobil gas station located in the 6800 block of North Hanley.

Police say a Berkeley police officer was on a routine patrol when he noticed two men on the side of the business. The officer exited his vehicle and was approaching the men, when one of the men pulled out a handgun and pointed it at the officer.

According to police, the officer fearing for his life, fired several shots at the man, fatally wounding him. The second person fled from the scene.

The man killed has been identified as 18-year-old Antonio Martin. Martin’s body was removed from the scene about an hour and a half following the shooting.
miki27A

#515 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by miki27A »

Samo da dodam da ni ovaj nije bio nevinasce:
The victim had a record of three armed assaults and other charges for theft since he turned 17. His body was removed at around 1.30am. The unnamed police officer involved has been placed on administrative leave while the fatal shooting is investigated.
http://www.theguardian.com/us-news/live ... ve-updates
luckylaka

#516 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by luckylaka »

miki27A wrote:Samo da dodam da ni ovaj nije bio nevinasce:
The victim had a record of three armed assaults and other charges for theft since he turned 17. His body was removed at around 1.30am. The unnamed police officer involved has been placed on administrative leave while the fatal shooting is investigated.
A njegova mama tvrdi kako je ubijen na pravdi Boga.Pravi andjeo,izisao sa curom prosetati.Sve nevinascadi sa pistoljima,puskama,nozevima...
luckylaka

#517 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by luckylaka »

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... n2eDyaq3mQ A ovako je izgledao andjeo Brown skoro ubijen od strane policije.
Troll_Happens

#518 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by Troll_Happens »

luckylaka wrote:
miki27A wrote:Samo da dodam da ni ovaj nije bio nevinasce:
A njegova mama tvrdi kako je ubijen na pravdi Boga.Pravi andjeo,izisao sa curom prosetati.Sve nevinascadi sa pistoljima,puskama,nozevima...
mater mu je rekla da je dobacio policiji nesto.. sta ima on koji kurac nekom dobacivati nesto i kurciti se.. eto nek se kurci sad.. da hoce kod nas tako da zapucaju na bagru.. ali mi necemo to jos u ovom zivotu docekati.. :skoljka:
kosava

#519 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by kosava »

Danas je bio grozan dan za americke liberale, prvo je snimljeno kamerama video nadzora gdje mali izvlaci pistolj iz pojasa i uperuje ga u policajca, zandar se bacio na ledja i u padu izvuko pistolj i ispalio 3 metka jedan je malog sehidio drugi je zavrsio u braniku policijskog vozila a treci je negdje bog pitaj gdje, onda su dosli protesnici pa su dali zandarima povoda da im se krvi napiju tako da ih krv zalila ko Fata Bajramsku baklavu.
Jack Be Nimble

#520 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by Jack Be Nimble »

Definitivno losa godina za liberale. Od Isisovaca i price da su muslimani OK ljudi do crnaca koji vecinom povlace prvi su se totalno sjebali. Brinem se za Afleka.
kosava

#521 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by kosava »

Jesu ga upalili Maher i Harris, naletio je ko bekan a oni ga palili da vide koliko ce mu trebat da popizidi. :D
AcaLukas

#522 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by AcaLukas »

kosava wrote:Jesu ga upalili Maher i Harris, naletio je ko bekan a oni ga palili da vide koliko ce mu trebat da popizidi. :D
Aha, super je sto se fasistima poput Harrisa popularnost dize. Procitaj koji knjigu i kako pravda logore i silovanja po istocnoj Bosni jer je to samo nacin borbe protiv muslimana.
kosava

#523 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by kosava »

AcaLukas wrote:
kosava wrote:Jesu ga upalili Maher i Harris, naletio je ko bekan a oni ga palili da vide koliko ce mu trebat da popizidi. :D
Aha, super je sto se fasistima poput Harrisa popularnost dize. Procitaj koji knjigu i kako pravda logore i silovanja po istocnoj Bosni jer je to samo nacin borbe protiv muslimana.
Ma nije to o harrisu ni o njegovoj popularnosti nego kako je lako Afleka napalit.
luckylaka

#524 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by luckylaka »

Interesuje me ko to klixu servira lazne informacije iz St. Louisa Naime po drugi put se izvjestava o napadu na bosance od strane crnaca i opet se pokazalo da su infomacije lazne. Ni sinoc nije pucano na bosanca nego na amerikanca. Ne navlacite nam belaj zbog laznih informacija
Jack Be Nimble

#525 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by Jack Be Nimble »

Evo sada gledam vijesti pa pricaju da ima raje iz st louisa da salju pare teroristima. FBI im na vratima. Zna li neko nesto vise o tim budalama? Naravno imena nasa bosnjacka.
Post Reply