Kontaktne leće - Sve o njima

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
MissGump

#501 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by MissGump »

OOO da, danima maltretiram ljude oko sebe pričom o skidanju i stavljanju leća... prvih pet dana sam plakala, vrištala, udarala se po glavi :-) , gledala na you tubeu klipove o skidanju leća, a onda sam se pojadala jednoj osobi... pravoj osobi, tačno sam osjetila hor anđela kako pjeva aleluja kad mi je objasnila kako ih je ona godinama vadila

meni prija pa ako netko još ima problema s vađenjem nek proba:

Gurnem leću nježno u kraj oka i trepnem nekoliko puta pa se ona zgužva i vrlo je lako uhvatiti i izvaditi onda, a nema onog iritantnog osjećaja struganja po oku i straha... taanaaaaa :D nadam se da će nekome pomoći
MissGump

#502 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by MissGump »

sad mi je palo na pamet da pitam još nešto... pošto sam se totalno navukla na leće zanima me mogu li se dnevno nositi dva para, tipa: jedne nosim osam sati pa onda stavim druge osam sati??
radi li tko to??
Albin_

#503 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Albin_ »

karma85 wrote:sad mi je palo na pamet da pitam još nešto... pošto sam se totalno navukla na leće zanima me mogu li se dnevno nositi dva para, tipa: jedne nosim osam sati pa onda stavim druge osam sati??
radi li tko to??
Mogu :-D .
Ja to ne radim ali poznajem osobe koje praktikuju tu metodu.
Tako su ti manje šanse da će doći do peckanja i žuljanja 8-)
Quemero

#504 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Quemero »

Zna li neko gdje se mogu kupiti polutvrda sociva, ali da se ne ceka po 7 dana kao u Ocultu :/
alphonse kauders

#505 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by alphonse kauders »

Benny Lava wrote:
vazna wrote:Koristim lece vec jedno 2 mjeseca ali konstantno mi se desava da mi leca na lijevom oku nekako kao zamagli pa moram da trepnem 2-3puta da bih normalno mogao da vidim,da li se to desava jos nekome i ako se desava znali se koji je razlog.Hvala.
Ako su ti stara sociva, moze biti do nakupljenih proteina (ne znam koju vodicu koristis i kako ih odrzavas).
Takodjer, faktor moze biti suhoca oka + neodgovarajuca vodica (moj slucaj).
Preporucujem ti da biras sociva sa vecom propusnoscu kisika (ugodnija su za nosenje), neku drugu vodicu (moja zadnja je PROCULIN LENS za sve vrste sociva - prepozitivno iznenadjenje, plus, odlicne cijene za 400 ml.), i mozda, da se poguras s nekim kapima za vlazenje ociju.
Pozdrav, gdje se u Sarajevu može uzeti ova vodica "Proculin Lens"?

Hvala!
butterfly_01

#506 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by butterfly_01 »

nosim vec dugo toricna sociva soft lens.. i sad mi prahnulo promjeniti. mislila kupiti ova pure vision.. toricna.. kakva su iskustva forumasa sa tim socivima?
Naslovnica

#507 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Naslovnica »

butterfly_01 wrote:nosim vec dugo toricna sociva soft lens.. i sad mi prahnulo promjeniti. mislila kupiti ova pure vision.. toricna.. kakva su iskustva forumasa sa tim socivima?
Gdje si do sada uzimala SoftLens, gdje su najpovoljnija?
butterfly_01

#508 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by butterfly_01 »

preko Interneta. lensbase
Last edited by butterfly_01 on 23/04/2013 12:49, edited 1 time in total.
Kljblj

#509 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Kljblj »

Da li je moguće naručiti leće preko državnih oftalmologa u npr. Općoj bolnici ili na klinici? Dosad sam uvijek kupovala kod Sefića do prije godinu i po i od tada ne nosim leću, nikako da se nakanim da negdje odem, a ne želim više kod njih i kod njih mi se leća uvijek maglila, kao da gledam kroz gazu, ne znam je li zbog mog oka ili zbog tekućine koju sam kupovala kod njih ili same leće (čak i npr. pola sata ili sat nakon stavljanja, znači nije nakon cijelog dana nošenja). Kako se zove doktorica koja vrši preglede u Barošu? Ako se naručim kod nje, bi li mogla dobiti leću u bolnici ili bih opet morala u optici kupiti? I da li iko ide u DZ Otoka, imate li ikoga za preporučiti?
Benny Lava

#510 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Benny Lava »

alphonse kauders wrote:Pozdrav, gdje se u Sarajevu može uzeti ova vodica "Proculin Lens"?

Hvala!
Mislim da ima u svakoj apoteci. Ja uzeh u privatnoj apoteci Al-hana, po cijeni od 14, 60 KM za 400 ml. Prepozitivno iznenadjenje mi je ova vodica, od Renu mi je gotovo redovno znalo "magliti" sociva, Renu zamjenih za do sada najpovoljniju varijantu Opti-free (oko 350 ml, 17 i nesto KM, negdje i 18). Opti-free mi je bila puno bolja od Renu, ali ne i savrsena, ova se do sada pokazuje prilicno blizu... Ali eto, moguce da je to sve subjektivno. Ugl., omjer kolicina-cijena, je svakako privlacan pa pokusaj.
Skyfox

#511 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Skyfox »

Albin_ wrote:
vazna wrote:Koristim lece vec jedno 2 mjeseca ali konstantno mi se desava da mi leca na lijevom oku nekako kao zamagli pa moram da trepnem 2-3puta da bih normalno mogao da vidim,da li se to desava jos nekome i ako se desava znali se koji je razlog.Hvala.
Meni se to dešava obićno kad su leće pri kraju, mada mjesečne nosim po 1,5 mjesec :D. To ti se takođe može desiti i ako puno vremena provodiš pred računarom.
i kod mene jedna magli ako sam previse pred racunarom, non stop stavljam kapi. A to se desava i sa potpuno novim lecama.
Skyfox

#512 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Skyfox »

MissGump wrote:OOO da, danima maltretiram ljude oko sebe pričom o skidanju i stavljanju leća... prvih pet dana sam plakala, vrištala, udarala se po glavi :-) , gledala na you tubeu klipove o skidanju leća, a onda sam se pojadala jednoj osobi... pravoj osobi, tačno sam osjetila hor anđela kako pjeva aleluja kad mi je objasnila kako ih je ona godinama vadila

Gurnem leću nježno u kraj oka i trepnem nekoliko puta pa se ona zgužva i vrlo je lako uhvatiti i izvaditi onda, a nema onog iritantnog osjećaja struganja po oku i straha... taanaaaaa :D nadam se da će nekome pomoći
Ma samo je lagano kaziprstom povuces u dno oka i kad se nabora izvadis je za sekundu....
MissGump

#513 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by MissGump »

Skyfox wrote: Ma samo je lagano kaziprstom povuces u dno oka i kad se nabora izvadis je za sekundu....
eh to je to, i sad nemam nikakvih problema :thumbup:
alphonse kauders

#514 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by alphonse kauders »

Benny Lava wrote:
Mislim da ima u svakoj apoteci. Ja uzeh u privatnoj apoteci Al-hana, po cijeni od 14, 60 KM za 400 ml. Prepozitivno iznenadjenje mi je ova vodica, od Renu mi je gotovo redovno znalo "magliti" sociva, Renu zamjenih za do sada najpovoljniju varijantu Opti-free (oko 350 ml, 17 i nesto KM, negdje i 18). Opti-free mi je bila puno bolja od Renu, ali ne i savrsena, ova se do sada pokazuje prilicno blizu... Ali eto, moguce da je to sve subjektivno. Ugl., omjer kolicina-cijena, je svakako privlacan pa pokusaj.
Hvala na odgovoru!

Zamolio bih za preporuke za meka sočiva, trenutno koristim Baush & Lomb - Purevision, ali nisam u zadnje vrijeme najsretniji s njima, jer iako ih ne nosim non-stop (tj. vrlo često ih vadim)- nakon 20-25 dana kvalitet im naglo opadne i užasno me počnu žuljati. Znam da se radi o 1mjesečnim sočivima, ali na početku sam na ovaj način uspio rastegnuti sočiva i na 2 mjeseca bez problema, trenutno - nema šanse.

Hvala!
nermou

#515 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by nermou »

Ja koristim leće već godinu i po.. to ti je normalna pojava,kada leće imaš u očima MORAŠ treptati kako bi ih ovlažio i kako bi imao bistriju sliku,te kako bi one bile uvijek na svom mjestu. Nemoj da se prepadaš..druga stvar,moguće je da si možda ali ne vjerujem jer su sigurno nove,tu leću oštetio.. ili da ti to lijevo oko nije uredu pa da naizmjenično gubiš vid,odnosno postaje ti zamagljen. Ali ne bih da te prepadam. Ugl više trepći i vidi rezultate,ako ni od toga ništa ne bude,pogledaj prema svjetlosti da li ti je leća uništena,ako i ona bude uredu, onda pravac oftalmologu.
nermou

#516 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by nermou »

Skyfox wrote:
MissGump wrote:OOO da, danima maltretiram ljude oko sebe pričom o skidanju i stavljanju leća... prvih pet dana sam plakala, vrištala, udarala se po glavi :-) , gledala na you tubeu klipove o skidanju leća, a onda sam se pojadala jednoj osobi... pravoj osobi, tačno sam osjetila hor anđela kako pjeva aleluja kad mi je objasnila kako ih je ona godinama vadila

Ma samo je lagano kaziprstom povuces u dno oka i kad se nabora izvadis je za sekundu....
vidite meni nema šanse da ja tako izvadim leću :-) Meni je pumpica bolja :D jednostavno raširim kapke,uzmem u desnu ruku pumpicu,prislonim je uz leću i skinem leću tako što povučem pumpicu prema sebi,a ne da mi leća klizi po oku jer bi tako izgrebala oko.. Ovako..prvo me strah da mi leća ne padne na neki prostor gdje ima bakterija,pa je onda moram baš čistiti, pa me opet i poslije toga bude strah da mi se oko ne inficira nakon što je ponovno stavi.. a ovako.. meni bi se ona tim guranjem zavukla pod kapak pa bih vrištala dok mi je ne izvade :shock: :lol:
nermou

#517 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by nermou »

Kljblj wrote:Da li je moguće naručiti leće preko državnih oftalmologa u npr. Općoj bolnici ili na klinici? Dosad sam uvijek kupovala kod Sefića do prije godinu i po i od tada ne nosim leću, nikako da se nakanim da negdje odem, a ne želim više kod njih i kod njih mi se leća uvijek maglila, kao da gledam kroz gazu, ne znam je li zbog mog oka ili zbog tekućine koju sam kupovala kod njih ili same leće (čak i npr. pola sata ili sat nakon stavljanja, znači nije nakon cijelog dana nošenja). Kako se zove doktorica koja vrši preglede u Barošu? Ako se naručim kod nje, bi li mogla dobiti leću u bolnici ili bih opet morala u optici kupiti? I da li iko ide u DZ Otoka, imate li ikoga za preporučiti?

Odi na naš KCUS kod doktorice Adise Šaković Račić. Ona ti ima i svoju privatnu optiku u kojoj prodaje naočale,leće,svu opremu uz leće i sl. Ako odeš kod nje,vjerovatno će ti preporučiti svoju radnju(ali pazi,neće ti reći da je njena i ja sam to slučajno saznala jer joj je muž onaj koji radi u toj radnji).. ja sam nosila godinu dana od Sefića leće,dobro su me služile s tim da su mi počele magliti nakon već godinu dana nošenja,međutim tu je malo bio problem i do očiju tačnije desnog oka,imala sam problema sa očnim živcem i s vremena na vrijeme mi je maglilo na njemu.. Prešla sam sad kod ove dr. Adise tj kod nje u optiku i ne žalim se, leće su mi dobre,nosim ih 4 mj.vidjeću kako će biti dalje.
MissGump

#518 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by MissGump »

nermou wrote:
Skyfox wrote:

vidite meni nema šanse da ja tako izvadim leću :-) Meni je pumpica bolja :D jednostavno raširim kapke,uzmem u desnu ruku pumpicu,prislonim je uz leću i skinem leću tako što povučem pumpicu prema sebi,a ne da mi leća klizi po oku jer bi tako izgrebala oko.. Ovako..prvo me strah da mi leća ne padne na neki prostor gdje ima bakterija,pa je onda moram baš čistiti, pa me opet i poslije toga bude strah da mi se oko ne inficira nakon što je ponovno stavi.. a ovako.. meni bi se ona tim guranjem zavukla pod kapak pa bih vrištala dok mi je ne izvade :shock: :lol:

a dobro sigurno onda nisu meke leće kod tebe, jert se meke leće ne mogu zavući nigdje jer se vraćaju na mjesto same, a pumpica ne dolazi u obzir za meke leće jer ne može uhvatiti
e sad pošto sam hipohondar najviše me zabrinjava to grebanje po oku :shock: valjda meke leće ne grebu jojojoj sad sam se ukakila od straha
rudy81

#519 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rudy81 »

nema nikakvog grebanja po oku, pogotovo ne s mekim sočivima :) i kakva crna pumpica, najbolji osjećaj možeš imati ako nježno prstima povučeš sočivo. ježim se i od same pomisli da mi je neka sprava u oku :-)
nermou

#520 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by nermou »

Ne,nisu mi meka sočiva u pitanju,već polutvrda,razlog-velika dioptrija.
E sad,nema šanse da ja njih skinem prstima,mogu samo da ih "izbacim" iz oka,tako što bih oči napravila kao kod kineza :lol: i trepnula,pa da mi to sočivo ispadne.. međutim,meni to nije pouzdan metod.. ispašće mi sočivo na pod,pa ga ti traži i sl.. ovako imam minijaturnu pumpicu,evo slika: http://www.vitrum.hr/images/lece/6.jpg i skinem sočivo.. vrlo jednostavno. Nije to da ti pritisneš toliko tu pumpicu,pa da sebi oko iskopaš,već se ona sama prilijepi uz sočivo. Nema traga od grebanja,ne plaši se. :D
Chuckie

#521 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Chuckie »

Svako nakon prvih 20 minuta sa sočivom može čeprkati po oku slobodno, i ja sam mislio nema šanse, preznojavao se prvih 5 min, a kasnije stavim i izvadim oba rukom za 10 sekundi. Kakve crne pumpice. :lol:

Nego mogu li mjesečne koristiti više od mjesec dana, ako ih npr u mjesecu stavim 10 puta? :D
Ghost_Rider_XXX

#522 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Ghost_Rider_XXX »

Chuckie wrote:Svako nakon prvih 20 minuta sa sočivom može čeprkati po oku slobodno, i ja sam mislio nema šanse, preznojavao se prvih 5 min, a kasnije stavim i izvadim oba rukom za 10 sekundi. Kakve crne pumpice. :lol:

Nego mogu li mjesečne koristiti više od mjesec dana, ako ih npr u mjesecu stavim 10 puta? :D
Godina nosim sočiva i to mjesečna i mjenjam ih kad osjetim da su otišla. Nekad par nosim 20 dana i ne mogu da više staviti, nekad par nosim 40-50 dana. Najbitnije je da se pridržavaš pravilnog korištenja leća i pravilnog čuvanja i skladištenja i na kraju pravilnog odnosa prema oku.
wildflower

#523 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by wildflower »

Je li neko u skorije vrijeme naručivao sa Hamerlik.com? Promjenili su dizajn, potpuno je neorganizovano, bojim se da to više nije kao što je bilo?
Albin_

#524 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Albin_ »

wildflower wrote:Je li neko u skorije vrijeme naručivao sa Hamerlik.com? Promjenili su dizajn, potpuno je neorganizovano, bojim se da to više nije kao što je bilo?
Pa kako vidim dizajn je promijenjen ali još uvijek postoji opcija kupovine :) . Za cca. 1-2 mjeseca ce mi biti vrijeme da opet narucim pa cemo da vidimo :-D
bumboo

#525 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by bumboo »

Albin_ wrote:
wildflower wrote:Je li neko u skorije vrijeme naručivao sa Hamerlik.com? Promjenili su dizajn, potpuno je neorganizovano, bojim se da to više nije kao što je bilo?
Pa kako vidim dizajn je promijenjen ali još uvijek postoji opcija kupovine :) . Za cca. 1-2 mjeseca ce mi biti vrijeme da opet narucim pa cemo da vidimo :-D
Ja naručila leće s Hamerlika 27.06., dobila sam mail gdje piše status "preparation in progress" - to je bilo 02.07. Još mi nisu stigle. Kontala sam im pisati urgenciju ovih dana. U zaglavlju njihovog maila piše Emarket Hamerlik s adresom u Berlinu, Njemačka... a cijene u poljskim zlotama ... ne kontam jesu li se prebacili u Njemačku. Doduše, nebitno mi je to, ali čini mi se da opet predugo čekam, ovo mi se već jednom desilo s njima, ali naručila sam ponovo jer su ipak najpovoljniji.
Post Reply