NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
tesanj

#501 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by tesanj »

u listu preporod od 01.02.1998.g. S.I. kritikuje one koji rastavljaju Allaha i Poslanika-Muhameda i koji rastavljaju Kuran od hadisa. S.ef. brani svoje stavove Kuranom i citira 151. i 152 ajet sure br.4, koji glase: "ONE KOJI U ALLAHA I POSALNIKE NJEGOVE VJERUJU I ZELE DA IZMEDJU ALLAHA I POSLANIKA NJEGOVIH U VJEROVANJU NAPRAVE RAZLIKU, I GOVORE: U NEKE VJERUJEMO, A U NEKE NE VJERUJEMO, I ZELE DA IZMEDJU TOGA NEKAKAV STAV ZAUZMU ONI SU ZBILJA PRAVI NEVJERNICI; A MI SMO NEVJERNICIMA PRIPREMILI SRAMNU PATNJU". koristeci ovaj ajet S.I. je pokusao izjednacit Kuran sa hadiskim zbirkama, pa je zato morao izvaditi iz tih ajeta sustinu pruke. evo kako je S.ef. citirao gore nevedene ajete: "ZAISTA ONI KOJI...ZELE DA RASTAVE ALLAHA I NJEGOVE POSLANIKE...ONI SU UISTINU PRAVI NEVJERNICI,,, a dalje nastavlja: kud ces veceg rastavljanja Allahovog govora-Kurana i Poslanikova sunneta-hadisa. kada su ljudi spremni da iskrive Allahove rijeci koje su zapisane u Kuranu koji je svakom covjeku dostupan, sta su onda ljudi radili od Poslanikova govora koji je desetne pa i stotine godina usmeno prenosen. pretpostavimo da ajet kojeg je citirao S.ef. nije bio zapisan u Kuranu, odnosno da je to bio Poslanikov govor koji je usmeno prenosen do S.ef. on se tada nikad nebi ispravio jer bi ostao onakav koko ga je S.ef. prezentovao u javnosti, poslije bi ga drugi takvog zapisali i ovjekovjecili.
Joe McCarthy

#502 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

Hadisi su razlog zašto sam napustio Islam i krenuo prema agnostičkim vodama.

Samo njihovo postojanje uništava koncept nepogriješivog Boga koji u SVOJOJ Svetoj Knjizi kaže da je to jedini izvor religijskih zakona (7:185), dok prihvatanje Hadisa, Suneta, raznoraznih novotorija Uleme dodaje čitav paneton Arapsko-Perzijskih mrtvih bogova uz Muhamedovog boga.

Najvjerovatniji razlog zašto hadisi postoje je pokušaj statifikacije Islama, da se podrži ne-Islamski koncept monarhije umjesto kvazi plemićke republike, tako da bi se svaki monarh mogao pozvat na neka drevne Muhamedove govore koje je dao nekim Beduinima nekada i to je bilo ama baš ono apsulutno perfektno sačuvano i preneseno generacijama :D

Dok najverovatnije hadisi se kodificiraju i da podrže još jedan ne-Islamski koncept tj. profesionalna klergija i time efektivno uništavaju socijalnu mobilnost koja je postojala od Muhameda. Pošto ako se ja dobro sjećam jedini zahtjev da budeš Imam u Islamu tada je bio samo da imaš dovoljno karizme i da znaš klanjat, što je omogućilo Muslimanima da osvoje sve te silne teritorije i inkorporiraju ambiciozne građane osvojenih teritorija u postojeću islamsku infrastukturu. Postojanje parazitske klase koja je samo propagirala stagnaciju i "stare ideje su najbolje ideje" je jedan od razloga zašto većina islamskih zemalja su trećesvijetske rupe.
salik79

#503 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by salik79 »

Joe McCarthy wrote:Hadisi su razlog zašto sam napustio Islam i krenuo prema agnostičkim vodama.

Samo njihovo postojanje uništava koncept nepogriješivog Boga koji u SVOJOJ Svetoj Knjizi kaže da je to jedini izvor religijskih zakona (7:185), dok prihvatanje Hadisa, Suneta, raznoraznih novotorija Uleme dodaje čitav paneton Arapsko-Perzijskih mrtvih bogova uz Muhamedovog boga.

Najvjerovatniji razlog zašto hadisi postoje je pokušaj statifikacije Islama, da se podrži ne-Islamski koncept monarhije umjesto kvazi plemićke republike, tako da bi se svaki monarh mogao pozvat na neka drevne Muhamedove govore koje je dao nekim Beduinima nekada i to je bilo ama baš ono apsulutno perfektno sačuvano i preneseno generacijama :D

Dok najverovatnije hadisi se kodificiraju i da podrže još jedan ne-Islamski koncept tj. profesionalna klergija i time efektivno uništavaju socijalnu mobilnost koja je postojala od Muhameda. Pošto ako se ja dobro sjećam jedini zahtjev da budeš Imam u Islamu tada je bio samo da imaš dovoljno karizme i da znaš klanjat, što je omogućilo Muslimanima da osvoje sve te silne teritorije i inkorporiraju ambiciozne građane osvojenih teritorija u postojeću islamsku infrastukturu. Postojanje parazitske klase koja je samo propagirala stagnaciju i "stare ideje su najbolje ideje" je jedan od razloga zašto većina islamskih zemalja su trećesvijetske rupe.
Bez zelje za ulazenje u daljnju raspravu, citirat cu ajet koji si naveo:

7:185:
أَوَلَمْ يَنظُرُوا فِي مَلَكُوتِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا خَلَقَ اللَّهُ مِن شَيْءٍ وَأَنْ عَسَىٰ أَن يَكُونَ قَدِ اقْتَرَبَ أَجَلُهُمْ فَبِأَيِّ حَدِيثٍ بَعْدَهُ يُؤْمِنُونَ

I zašto oni ne promisle o carstvu nebesa i Zemlje i o svemu onome što je On stvorio, i da im se, možda, kraj njihov primakao? Pa u koje će riječi, ako ne u Kur'an, vjerovati?

(Korkut)
SmokingMan

#504 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by SmokingMan »

I suviše kratko i porilično kontradiktorno od strane postavljača teme,koji kao i svi mi anonimusi,ima pravo da napiše šta mu je volja,ali ovaj tekst je ono što opovrgava popriličan broj hadiskih zbirki,nazivajući ih manje više nego "fairy tales",barem kako sam ja mogao zaključiti,ili bolje rečeno,da bi se apsolutna laž (ili većina lažnih hadisa) mogla nalaziti u nekim od veoma utjecajnih zbirki hadisa kod sunnita,a koje muslimani prihvataju bez rezervno.Čitanje između redova je uvijek jako zanimljivo,takođe i rasprave koje se vode među učesnicima... ;-)
mrAdil

#505 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by mrAdil »

I mene pojava, nacin prikupljanja, pamcenja... hadisa dovodi u potpunu zbunjenost.

Razumio sam da je Ebu Bekr, r.a, imao sakupljeno oko 50 hadisa, koje je dao zapaliti iz njemu poznatih razloga ( nagadjam da je nijjet imao da se rijeci Bozijeg Poslanika, a.s, ne dozive na razne nacine u vremenima koja poslije dolaze).

Medjutim, pojava osoba koje stotinjak godina nakon Poslanika, a.s, nevjerovatnom ( zdravom umu nezamislivom ) brzinom sakupljaju ogroman broj hadisa DNEVNO, memorisu ih u glavi, konacna zbirka se penje na stotine hiljada hadisa ukupno sakupljenih... i predstavljaju ih narodu ( muslimanima ) kao autenticne hadise, unutar autenticnih zbirki - KOJI POSTAJU DRUGI TEMELJ NASE VJERE.

Misljenja sam da se to sakupljanje hadisa radi zeljom jednog broja tadasnjih vladara da teritoriju i ljude podrede seie, a za sve to pronadju alibi unutar necega sto su sami proglasili IZVOROM ISLAMA.
Joe McCarthy

#506 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

salik79 wrote: Bez zelje za ulazenje u daljnju raspravu, citirat cu ajet koji si naveo:

أَوَلَمْ يَنظُرُوا فِي مَلَكُوتِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا خَلَقَ اللَّهُ مِن شَيْءٍ وَأَنْ عَسَىٰ أَن يَكُونَ قَدِ اقْتَرَبَ أَجَلُهُمْ فَبِأَيِّ حَدِيثٍ بَعْدَهُ يُؤْمِنُونَ

I zašto oni ne promisle o carstvu nebesa i Zemlje i o svemu onome što je On stvorio, i da im se, možda, kraj njihov primakao? Pa u koje će riječi, ako ne u Kur'an, vjerovati?

(Korkut)
Termin za "riječ" u Kur'anu je Hadis.
salik79

#507 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by salik79 »

Joe McCarthy wrote:
salik79 wrote: Bez zelje za ulazenje u daljnju raspravu, citirat cu ajet koji si naveo:

(Korkut)
Ne vidim kako si ti taj termin "hadisin" doveo u kontekst s hadisima Poslanika s.a.v.s., a jos manje tvoj povod da se zbog ovog ajeta i termina udaljis od vjere?! :?

Hadis,riječ (arapski: حديث u arapskom jeziku znači vijest i govor uopće. Termin hadis je imenica u značenju (الأخبار) izvedena iz infinitiva druge vrste glagola (حـد ث). Tim terminom se označava svaki govor, saopćenje, novost, obavještenje, pričanje, prenošenje, izvještavanje itd. U hadiskoj nauci riječ hadis kao stručni izraz ima posebno značenje. Tamo hadis znači "ono što je Muhammed, s.a.v.s., rekao, uradio ili vidio da neko nešto čini, pa svojom šutnjom to odobrio i dotičnog ne opomenuo". U hadis spadaju i one vijesti koje govore o Poslanikovim svojstvima tj. o tome kakav je Poslanik bio po svojim vanjskim i duševnim osobinama.
Joe McCarthy

#508 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

salik79 wrote:
Joe McCarthy wrote:

(Korkut)
Ne vidim kako si ti taj termin "hadisin" doveo u kontekst s hadisima Poslanika s.a.v.s., a jos manje tvoj povod da se zbog ovog ajeta i termina udaljis od vjere?! :?

Hadis,riječ (arapski: حديث u arapskom jeziku znači vijest i govor uopće. Termin hadis je imenica u značenju (الأخبار) izvedena iz infinitiva druge vrste glagola (حـد ث). Tim terminom se označava svaki govor, saopćenje, novost, obavještenje, pričanje, prenošenje, izvještavanje itd. U hadiskoj nauci riječ hadis kao stručni izraz ima posebno značenje. Tamo hadis znači "ono što je Muhammed, s.a.v.s., rekao, uradio ili vidio da neko nešto čini, pa svojom šutnjom to odobrio i dotičnog ne opomenuo". U hadis spadaju i one vijesti koje govore o Poslanikovim svojstvima tj. o tome kakav je Poslanik bio po svojim vanjskim i duševnim osobinama.
Vaš bog je zabranio u Kur'anu da pratite bilo kakve druge riječi sem njegovih iz Kur'ana.

To plesanje oko istine i generalno licemjerstvo muslimana je razlog zašto sam napustio ovu kontradiktornu religiju. Nešto govorite da je vaša vjera "čista od ljudskih dodatka za razliku od Krišćanstva" dok većina današnjeg Islama počiva upravo na LJUDSKIM DODATCIMA KOJI SU UŠLI U ISLAMSKU TEOLOGIJU 250 GODINA NAKON SMRTI VAŠEG PROROKA. :thumbup:
salik79

#509 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by salik79 »

Joe McCarthy wrote:
Vaš bog je zabranio u Kur'anu da pratite bilo kakve druge riječi sem njegovih iz Kur'ana.

To plesanje oko istine i generalno licemjerstvo muslimana je razlog zašto sam napustio ovu kontradiktornu religiju. Nešto govorite da je vaša vjera "čista od ljudskih dodatka za razliku od Krišćanstva" dok većina današnjeg Islama počiva upravo na LJUDSKIM DODATCIMA KOJI SU UŠLI U ISLAMSKU TEOLOGIJU 250 GODINA NAKON SMRTI VAŠEG PROROKA. :thumbup:

Sve i da je tako, kako ti kazes, kakve veze ima islam kao religija, "nas Bog", i Kur'an, s onim sto su ljudi naknadno dodavali u hadiskim zbirkama?! Po ovome sto pises ispada da prihvatas Kur'an kao Boziju objavu i Istinu, ali ti problem predstavljaju hadiske zbirke, i da zbog njih odbacujes i jedno i drugo. :-?
zapamti

#510 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zapamti »

Žalosni su vam pokušaji da odvratite ljude od Istine, žalosni i jadni. Pravljenjem profila kojima se predstavljate kao...

Želite dovesti praksu Kur'ana u pitanje tj. sunnet?

Džaba vam vaš trud, kad vam je obećana propast ako na tome ostanete!

''Oni koji ne vjeruju troše imanja svoja da bi od Allahova puta odvraćali. Oni će ih sigurno utrošiti, zatim će zbog toga žaliti i na kraju će pobijeđeni biti. A oni koji ne budu vjerovali – u Džehennem će biti potjerani, da bi Allah dobre od nevaljalih odvojio i da bi nevaljale jedne na druge naslagao, a onda ih sve u gomilu zbio i u Džehennem bacio. Oni će doista biti izgubljeni.“ (Prijevod značenja El-Enfal, 36-37)

Pogledajte kako vam je nezavidan ili ponižavajući položaj, koliko truda, vremena i ostalog što vam je dato na raspolaganju (zdravlje, razum i dr.), trošite da ugasite Allahovo svjetlo.

Nećete uspjeti! Nisu uspjeli ni moćniji od vas i pametniji među takvima. Zašto se oholite prema Istini, zar se nećete opametiti ni na istoriji?

Nećete ugasiti Istinu, lično sam svjedok da, pored sve te vaše propagande ljudi se odazivaju svome Stvoritelju.

To što ste vi trenutno u većem broju ili što je zlo prevagnulo nad dobrim, je od predznaka Sudnjeg Dana.
Tako da, nemojte se zavaravati i sami sebe obmanjivati da ćete uspjeti.

Vaše spletke kojima drugima postavljate, kao što su koštale one prije vas, koštat će i vas vašom propašću.

A onoga koga Allah Uzvišeni uputi, nema nikoga ni na nebu ni na zemlji a da ga može u zabludu odvesti. Zašto se ne urazumite?
RahatHurmašica

#511 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by RahatHurmašica »

mrAdil wrote:I mene pojava, nacin prikupljanja, pamcenja... hadisa dovodi u potpunu zbunjenost.

Razumio sam da je Ebu Bekr, r.a, imao sakupljeno oko 50 hadisa, koje je dao zapaliti iz njemu poznatih razloga ( nagadjam da je nijjet imao da se rijeci Bozijeg Poslanika, a.s, ne dozive na razne nacine u vremenima koja poslije dolaze).

Medjutim, pojava osoba koje stotinjak godina nakon Poslanika, a.s, nevjerovatnom ( zdravom umu nezamislivom ) brzinom sakupljaju ogroman broj hadisa DNEVNO, memorisu ih u glavi, konacna zbirka se penje na stotine hiljada hadisa ukupno sakupljenih... i predstavljaju ih narodu ( muslimanima ) kao autenticne hadise, unutar autenticnih zbirki - KOJI POSTAJU DRUGI TEMELJ NASE VJERE.

Misljenja sam da se to sakupljanje hadisa radi zeljom jednog broja tadasnjih vladara da teritoriju i ljude podrede seie, a za sve to pronadju alibi unutar necega sto su sami proglasili IZVOROM ISLAMA.
i meni je šareno to sve oko hadisa. opet, sve i da jesu vjerno preneseni (što je svakako upitno), pitanje je koliko su primjenjivi u današnjim vremenima. jer nisam siguram da je ponašanje koje je bilo adekvatno prije 1500 godina, to i sada.
kerima1

#512 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by kerima1 »

Zaista je ogroman broj hadisa i poslanikda je za onih 20 godina samo pricao nije imao kad sve ono izreci.medjutim svakom je dat razum i moze razluciti da li pojedini hadis djeluje logicki,ako ne, moze se i odbaciti.svakom je njegov razum,njegova vjera osim ako ne misli slijeposlijediti.
gringo1

#513 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by gringo1 »

"Zeni nije dozvoljeno da putuje ni koliko iznose dva dana hoda bez muza ili najblizeg rodjaka (mahrema – sa kojim ne moze stupiti u brak)." (Buhari)
vs

Medresa je škola internatskog tipa i, u pravilu, svi redovni učenici stanuju u internatu, to njezinim učenicima i učenicama, pored redovne nastave, omogućava raznovrsne vannastavne aktivnosti kroz različite sekcije, klubove i kružoke.

Neka mi neko objasni kako ucenice (kojih ima i udatih) smiju stanovati u internatima... :izet:
kerima1

#514 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by kerima1 »

Ili hadis gdje se kaze:nema putovanja osim u tri slucaja Meka,Medina,Aksa. U Kur'anu jasno pise na vise mjesta putujte posvijetu da vidite kako su zavrsili ono koji su zivili prije vas.
Znaci imamo razum i usporedbe,a Kur'an nam je sigurna knjiga.
zapamti

#515 Re:

Post by zapamti »

RahatHurmašica wrote: i meni je šareno to sve oko hadisa. opet, sve i da jesu vjerno preneseni (što je svakako upitno), pitanje je koliko su primjenjivi u današnjim vremenima. jer nisam siguram da je ponašanje koje je bilo adekvatno prije 1500 godina, to i sada.

Možda si nasjeo na propagandu koju kafiri koriste, a to je da, Kur'an objavljen prije više od 1400. godina, žele da ograniče samo za taj period i samo za te ljude.

De malo zastani pa razmisli. Zar ljudima samo koji su tada življeli bude dostupna Uputa Onakava Kakva jeste, a ljudima poslje Iste ili koji će živjeti kasnije, to nije omogućeno?

Ti nisi birao kada ćeš se roditi. Dostupna je ljudima Ista Ona Uputa Koja je bila tada, i danas.

To što se mali broj ljudi odazvao toj Uputi ili nije nasjeo na šejtanske spletke u odvraćanju od Iste, to ne treba da bude mjerilo ispravnosti svoje zablude onima kojI Uputi okreću leđa.

Danas ti je zlo se toliko razmnožilo da se smatra normalnim, ili pak nemogućim da se živi bez njega. Širk, opijanja, droga, ubistva, silovanja, ratovi, kriminal, korupcija, prostitucija, prevare, obmane... Dakle, mnogima je ovo nabrojano normalna pojava tj. ne mogu imati drugačiju predstavu o životu bez toga. A Uputa, ili rješenja za životna pitanja koja Uputa nosi, smatraju nenormalnim, brutalnim, zaostalim, nazadnim i nemougućim da ih ta Uputa može izvesti iz tame zablude u svjetlo uspjeha.
Neki uspjeh mjere tehnologijom ili materijalnim, ali su duhovno siromašni da ne mogu biti siromašniji nego što jesu.

To je ljudima iskušenje, hoće li pasti pod utjecaj većine ili će biti iskreni u odnosu prema svome Stvoritelju. Pa zatim, hoće li iskreno tražiti da ih On Plemeniti uputi tj. da budu od upućenih.
Naglašavam ovdje, ovu riječ iskreno!

Još ovo, ako ne dozvoliš da ti drugi ljudi oblikuju svijest ili tvoj način razmišljanja kako oni žele, tj. ako budeš iskren, možeš doći do odgovora na ovo pitanje o hadisima ili sunnetu; pa da poslije više ti ne bude šareno ili da nemaš sumnje u ispravnost dostavljenosti do tebe Upute onakva kakva je bila.

Postoji obrazloženje, ALI, budi iskren sam sa sobom ili prema sebi dok budeš tražio odgovor.
Last edited by zapamti on 22/01/2014 09:25, edited 3 times in total.
zapamti

#516 Re:

Post by zapamti »

kerima1 wrote:Ili hadis gdje se kaze:nema putovanja osim u tri slucaja Meka,Medina,Aksa. U Kur'anu jasno pise na vise mjesta putujte posvijetu da vidite kako su zavrsili ono koji su zivili prije vas.

Jeste to tako za nekoga ko vjerovatno ne poznaje arapski i igra se tumača vjere.
Onome ko zna čitav taj hadis, i ostale hadise vjerodostojne na tu temu, zna da nema kontradiktornosti sa Kur'anom.
RahatHurmašica

#517 Re: Re:

Post by RahatHurmašica »

zapamti wrote:
RahatHurmašica wrote: i meni je šareno to sve oko hadisa. opet, sve i da jesu vjerno preneseni (što je svakako upitno), pitanje je koliko su primjenjivi u današnjim vremenima. jer nisam siguram da je ponašanje koje je bilo adekvatno prije 1500 godina, to i sada.

Možda si nasjeo na propagandu koju kafiri koriste, a to je da, Kur'an objavljen prije više od 1400. godina, žele da ograniče samo za taj period i samo za te ljude.

.
NE, isključivo sam mislio na hadise.
moke_31

#518 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by moke_31 »

Kakvi su se ovo sektaši navalili na forum da odvraćaju od vjere :D Po budalaštinama iz uvodnog posta bih rekao da vuku na šiije ali nisam baš siguran, možda neka modifikovana verzija šiija.

Toliko gluposti je napisano da bi trebali dani da se na njih odgovori. Sizifov posao, samo se kloniti teme i što prije je zaključati, ili još bolje izbrisati :D :D :D
kerima1

#519 Re: Re:

Post by kerima1 »

zapamti wrote:
kerima1 wrote:Ili hadis gdje se kaze:nema putovanja osim u tri slucaja Meka,Medina,Aksa. U Kur'anu jasno pise na vise mjesta putujte posvijetu da vidite kako su zavrsili ono koji su zivili prije vas.

Jeste to tako za nekoga ko vjerovatno ne poznaje arapski i igra se tumača vjere.
Onome ko zna čitav taj hadis, i ostale hadise vjerodostojne na tu temu, zna da nema kontradiktornosti sa Kur'anom.
Moguce sve,ja bih volila da procitam to objasnjenje.Nama i jest stigla prva poruka od Boga uci,citaj i mislim da nam nije grijeh upustiti se u razmiljanje o Knjizi i hadisima,usporedjivati iste.mi tako samo mozemo doci do jos veceg znanja,a slijepo slijedjenje ionako nije nikome dobro donijelo.Evo primjera ja sam navela taj hadis,da mi nema koincidencije sa nekim kur'anskim ajetima i ti mi recimo doneses bolje objasnjenje,a ja tako mogu samo bolje nauciti mojim propitivanjima i sumnjama.
kerima1

#520 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by kerima1 »

moke_31 wrote:Kakvi su se ovo sektaši navalili na forum da odvraćaju od vjere :D Po budalaštinama iz uvodnog posta bih rekao da vuku na šiije ali nisam baš siguran, možda neka modifikovana verzija šiija.

Toliko gluposti je napisano da bi trebali dani da se na njih odgovori. Sizifov posao, samo se kloniti teme i što prije je zaključati, ili još bolje izbrisati :D :D :D
Zasto? bolje jelde poklopi se i suti.zar i Knjiga ne kaze uci,citaj,a to znaci razmisljaj,provjeri?!
ja ne sumnjam u hadise to da je poslanik ostavio svoju rijec kroz hadis,tumaceci time Knjigu,ja sumnjam u sabiranje istih i vidim nelogicnosti,zato ako mi se hadis ucini logican uzimam ga,ako ne ostavljam ga i trazim kod drugih rjesenja koja mene muce.
Last edited by kerima1 on 22/01/2014 10:52, edited 1 time in total.
salik79

#521 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by salik79 »

moke_31 wrote:Kakvi su se ovo sektaši navalili na forum da odvraćaju od vjere :D Po budalaštinama iz uvodnog posta bih rekao da vuku na šiije ali nisam baš siguran, možda neka modifikovana verzija šiija.

Meni vuku na vehabije, ali nisam bas siguran, mozda neka modifikovana verzija vehabija.
mrAdil

#522 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by mrAdil »

kerima1 wrote:Zaista je ogroman broj hadisa i poslanikda je za onih 20 godina samo pricao nije imao kad sve ono izreci.medjutim svakom je dat razum i moze razluciti da li pojedini hadis djeluje logicki,ako ne, moze se i odbaciti.svakom je njegov razum,njegova vjera osim ako ne misli slijeposlijediti.
Ne moze se po pravilima ehlul - sunneta odbacivati hadis samoinicijativno, obzirom da je isti drugi temelj serijata.
kerima1

#523 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by kerima1 »

mrAdil wrote:
kerima1 wrote:Zaista je ogroman broj hadisa i poslanikda je za onih 20 godina samo pricao nije imao kad sve ono izreci.medjutim svakom je dat razum i moze razluciti da li pojedini hadis djeluje logicki,ako ne, moze se i odbaciti.svakom je njegov razum,njegova vjera osim ako ne misli slijeposlijediti.
Ne moze se po pravilima ehlul - sunneta odbacivati hadis samoinicijativno, obzirom da je isti drugi temelj serijata.
Uglavnom ako nadjem drugi logicniji njega bih se drzala.Ne sumnjam ja u vjerodostojnost hadisa kao hadisa,nego sumnjam u one koji su ih sakupljali i tu svaka individua ima pravo logicki uviditi jel hadis na mjestu,ako nije nece mi nista biti da kazem i da mi ne lici na hadis,jer poslanik nije grijesio,znaci nije to on rekao,nego je doticni hadis daif, izmisljen od ljudi.
moke_31

#524 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by moke_31 »

salik79 wrote:

Meni vuku na vehabije, ali nisam bas siguran, mozda neka modifikovana verzija vehabija.
Kakve ba vehabije :-) :-) :-)

Ako si se našao nešto uvrijeđen zbog spominjanja šiija u ovom kontekstu OK, imaš se pravo ljutiti :D , ali podmetati ovakvu dogmu selefijama je niđe veze :D
RahatHurmašica

#525 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by RahatHurmašica »

kerima1 wrote:
mrAdil wrote:
Uglavnom ako nadjem drugi logicniji njega bih se drzala.Ne sumnjam ja u vjerodostojnost hadisa kao hadisa,nego sumnjam u one koji su ih sakupljali i tu svaka individua ima pravo logicki uviditi jel hadis na mjestu,ako nije nece mi nista biti da kazem i da mi ne lici na hadis,jer poslanik nije grijesio,znaci nije to on rekao,nego je doticni hadis daif, izmisljen od ljudi.
haj ti to sad objasni jednom ćutuku.
Post Reply