Tito i Bosna i Hercegovina

Locked

Tito je bio:

Pozitivna ličnost
104
82%
Negativna ličnost
23
18%

Total votes: 127

SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Neko vec napisa da svjetlo jos nije upaljeno, samo sto to slabo ko cita. Ne odgovara, kazu, tezi.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Dolina avalona wrote:
mIRCerka wrote: Odjednom se krajem osamdesetih nacionalno osvijestise tri azbahe i napravise sranje pravo,
Ipak nisu svi krivi, zna se ko je bio agresor a ko branilac!!

Zavrsio sam sa ovom temom!

Cao
Tačno, eto npr. JA ! :lol:

Pa postadoh slijepac i ravnogorac ! :-)
nineac

Post by nineac »

Nekontam cemu rasprava! Zna se kako se zivjelo u njegovo doba a kako se sad zivi!
Jebo ovakvu demokratiju!
I nek je ko god da je iskopo TIME! Jeste, Tito je bio diktator, i ja bi ga da moze ozivjeti opet stavio ko diktatora!
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

nineac wrote:Nekontam cemu rasprava! Zna se kako se zivjelo u njegovo doba a kako se sad zivi!
Jebo ovakvu demokratiju!
I nek je ko god da je iskopo TIME! Jeste, Tito je bio diktator, i ja bi ga da moze ozivjeti opet stavio ko diktatora!
Homo Balcanicus :D da te nesto upitam: jel ti ovo stvarno smatras demokratijom? Meni ovo mirise na anarhiju i na kleptokratiju.
danas

Post by danas »

freak_with_a_laptop wrote:
Napusio je Yugu 70ih godina a "drugovi" jedva docekali da ga isprate. Nije bio socijalno ugrozen, daleko od toga, nego se ibretio na samu pomisao da stupi u partiju - a bez knjizice, nema napredka, vazda zadnji u redu. E to je MOJA slika Tita, komunizma i ljepote bivse Jugoslavije. Zivi bili i nikad, ama bas nikad, to vise ne dozivili.
evo da i ja kazem koju glede ovog pomascenog.

moj otac je iz izrazito komunisticke porodice, ljudi koji su bili nosioci spomenice i narodni heroji, hapseni clanovi KPJ od prije rata a ne oportunisti koja udjose u komuniste kad tito 'prevagnu' 45-e. usao je u pariju i moj otac kao student, samo da bi sa gadjenjem izasao poslije studentskih nereda 1968-e u kojima je i sam ucestvovao zanesen revolucionarnim idejama. majka mi nikada nije bila clan partije, pretpostavljam jer -- iako simpatizer komunistickih ideja -- i dalje je bila ogorcena nacionalizacijom koja je njenu porodicu ostavila bez poprilicnog imanja.

elem, ne samo da moga oca i mater nisu komunisti uhapsili i proganjali zbog ovoga, vec su i jedno i drugo zavrsili fakultete i dalje obrazovanje bez problema. zaposlili se u struci odmah, dobili mali stan, pa onda malo veci poslije godina rada, napredovali sasvim normalo u poslu sa godinama staza i iskustvom, oboje bez clanstva u partiji i bez ikakvih partijskih stela i poznanstava. jedino znam da se stari jednom zajebavao, kad su po kljucu trebali birati valjda hrvata na neku poziciju -- da ako je vec tako, nek i njega upisu kao hrvata pa da i na njega dodje red da zasjedne :-)

eto moja freakice, za nepovjerovat... :-) :-) :-)
nineac

Post by nineac »

Jaro moj ja vrlo dobro znam sta je demokratija, a ako nisi skonto sarkazam u mom postu, onda jebiga, aj ti tu nemogu pomoci!
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

danas, je li to gore bilo vise zahvaljujuci ili usprkos sistemu, kada vec primjenjujemo metriku ankete? :-)
stickitout

Post by stickitout »

danas wrote:
Napusio je Yugu 70ih godina a "drugovi" jedva docekali da ga isprate. Nije bio socijalno ugrozen, daleko od toga, nego se ibretio na samu pomisao da stupi u partiju - a bez knjizice, nema napredka, vazda zadnji u redu. E to je MOJA slika Tita, komunizma i ljepote bivse Jugoslavije. Zivi bili i nikad, ama bas nikad, to vise ne dozivili.

moj otac je iz izrazito komunisticke porodice, ljudi koji su bili nosioci spomenice i narodni heroji, hapseni clanovi KPJ od prije rata a ne oportunisti koja udjose u komuniste kad tito 'prevagnu' 45-e. usao je u pariju i moj otac kao student, samo da bi sa gadjenjem izasao poslije studentskih nereda 1968-e u kojima je i sam ucestvovao zanesen revolucionarnim idejama. majka mi nikada nije bila clan partije, pretpostavljam jer -- iako simpatizer komunistickih ideja -- i dalje je bila ogorcena nacionalizacijom koja je njenu porodicu ostavila bez poprilicnog imanja.

elem, ne samo da moga oca i mater nisu komunisti uhapsili i proganjali zbog ovoga, vec su i jedno i drugo zavrsili fakultete i dalje obrazovanje bez problema. zaposlili se u struci odmah, dobili mali stan, pa onda malo veci poslije godina rada, napredovali sasvim normalo u poslu sa godinama staza i iskustvom, oboje bez clanstva u partiji i bez ikakvih partijskih stela i poznanstava. jedino znam da se stari jednom zajebavao, kad su po kljucu trebali birati valjda hrvata na neku poziciju -- da ako je vec tako, nek i njega upisu kao hrvata pa da i na njega dodje red da zasjedne :-)

Skoro potpuno ista prica je kod mene, za nepovjerovat!! Otac odrapio godinu na otoku kao student, zavrsio i doktorirao, dva mandata direktor doma zdravlja bio i cak (mozes misliti) nosilac sesto-aprilske nagrade. Sve bez crvene knjizice.

Zahvaljujuci Titu "diktatoru"
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:danas, je li to gore bilo vise zahvaljujuci ili usprkos sistemu, kada vec primjenjujemo metriku ankete? :-)
ma ne primjenjujem ja nikakvu metriku, samo govorim freakici da se mane suplje. pa nisam se makar ja jucer rodila.

a kad smo vec kod anketa, a de i ti pridonesi ovom znanstvenom uzorku -- jel' to ni tvoj babo nije izasao iz parije isto? i jel' zavsio na golom? jesu li ga otpustili? jel' ti nisi smio ici u najbolju skolu i jeste li familijarno skapali na ulici od gladi jer ti babo nije bio u KPJ? jel' to bilo glede i unatoc sistema, ili pak dapace zahvaljujuci tom sistemu -- u kojem su i drzavni neprijatelji dobivali posao i penziju kad ih se pusti sa robije...

a ti dr. watson, mozes ovima ovdje, ali nemoj meni prodavat maglu, oliti po naski, mooda za bubrege...
pogotovo kad me drma PMS :D :P
jOFLA

#510 Re: Tito i Bosna i Hercegovina

Post by jOFLA »

Ne znam staviti sliku u forum, pa evo samo URL; nek stavi ko zna:

http://img95.imageshack.us/my.php?image ... itotw6.gif
pitt

Post by pitt »

ama ljudi ...bilo pa proslo....sta ste se sabana ufatili ko pjan plota :? nece vaskrsnuti sigurno niti ce se nakav opet roditi. :-) Stoga zavrnut rukave i raditi za bolje sutra :-?
jOFLA

Post by jOFLA »

reformator wrote: Ono što je učinjeno između 1992. i 1995. godine su učinili ljudi koje je Tito školovao i učio svojoj religiji(ideologiji).
Nisu oni od Tita nista uspjeli nauciti; takvih koji ne zele ili ne mogu nista nauciti nazalost uvijek je bilo i bice ih. Velika Srbija nije bila Titova zamisao.
Last edited by jOFLA on 29/11/2006 17:49, edited 1 time in total.
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

pitt wrote:ama ljudi ...bilo pa proslo....sta ste se sabana ufatili ko pjan plota :? nece vaskrsnuti sigurno niti ce se nakav opet roditi. :-) Stoga zavrnut rukave i raditi za bolje sutra :-?
Đe si dosad da to kažeš.... :faraon1:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

danas wrote:
SherlockHolmes wrote:danas, je li to gore bilo vise zahvaljujuci ili usprkos sistemu, kada vec primjenjujemo metriku ankete? :-)
ma ne primjenjujem ja nikakvu metriku, samo govorim freakici da se mane suplje. pa nisam se makar ja jucer rodila.

a kad smo vec kod anketa, a de i ti pridonesi ovom znanstvenom uzorku -- jel' to ni tvoj babo nije izasao iz parije isto? i jel' zavsio na golom? jesu li ga otpustili? jel' ti nisi smio ici u najbolju skolu i jeste li familijarno skapali na ulici od gladi jer ti babo nije bio u KPJ? jel' to bilo glede i unatoc sistema, ili pak dapace zahvaljujuci tom sistemu -- u kojem su i drzavni neprijatelji dobivali posao i penziju kad ih se pusti sa robije...

a ti dr. watson, mozes ovima ovdje, ali nemoj meni prodavat maglu, oliti po naski, mooda za bubrege...
E vidis tu smo :D Nije fol sve gledati kroz prizmu svojih iskustava za koja sam i ja ipak pomalo zasluzan (i za ona "negativna" i za "pozitivna"), mada bi i takva prizma bila malo sira od opisane. To bi bilo malo nepravedno prema onima koji su mozda bili malo bolji i od mene i od tebe, pa svejedno nisu imali sansi "ne skapavati od gladi" ili "ici u nabolje skole". Pitanje je i koliko je to zahvaljujuci, a koliko usprkos sistemu. Vidis, mozda bi i ja i ti i oni isli u bolje skole i pametniji izasli da je Tile bio drugaciji.

Takodjer, ne sjecam se da je iko rekao da je "izlazak iz partije" bio uzrocno-posljedicno vezan za Goli, tako da mi je malo glupo o tome pisati.
pitt

Post by pitt »

Jimmy_The_Saint wrote:
pitt wrote:ama ljudi ...bilo pa proslo....sta ste se sabana ufatili ko pjan plota :? nece vaskrsnuti sigurno niti ce se nakav opet roditi. :-) Stoga zavrnut rukave i raditi za bolje sutra :-?
Đe si dosad da to kažeš.... :faraon1:
sve kontam ima jos neko pametan :-) :-)
od proslosti i uspomena slaba nafaka :D
water

Post by water »

danas wrote:

ma nije za nepovjerovati, tako je to bilo: nekome. Neki su imali drugacija iskustva. Ali nije ni to bitno. Bitno je da mi pomalo idealiziramo to vrijeme, iskljucivo u poredjenju sa danasnjim dobom obojeno ksnofobicnom rasistickommrznjom nadahnuto nacionalno religijskom netrpeljivoscu a podmazano nezasluzeno i kriminalno brzo stecenim bogatstvom vladajuce oligarhije. Mi koji poznajemo obadva vremena smo duzni prenijeti sto je moguce istinitije svjedocenje o svemu i pokusati uociti makar i ono zrnce pozitivnog u danasnjem a sto bi ostavilo neku nadu nasoj djecici.

Ne vjerujem da bi iko pozelio da mu djeca i unuci zive u sistemu u kojem ce im majcino vlasnistvo biti prosto oduzeto, a on/ona morati godinama slijediti put iz manjeg u veci stan, u kojem nece biti izbora (election), u kojem ce bilo kakva kritika vladajuceg sistema biti zakonski kaznjiva, uz bog zna kakve licne reperkusije, itd..

Daj Boze da nije bilo pogani iz Francuske (jel' bjese 7) mozda bi drustvo iz polovine osamdesetih evoluiralo (a imalo je dobru sansu). Ovako ostaje nam da zalimo i da cekamo neko bolje vrijeme, i eventulano neke nove ljude
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:
danas wrote:

E vidis tu smo :D Nije fol sve gledati kroz prizmu svojih iskustava za koja sam i ja ipak pomalo zasluzan (i za ona "negativna" i za "pozitivna"), mada bi i takva prizma bila malo sira od opisane. To bi bilo malo nepravedno prema onima koji su mozda bili malo bolji i od mene i od tebe, pa svejedno nisu imali sansi "ne skapavati od gladi" ili "ici u nabolje skole". Pitanje je i koliko je to zahvaljujuci, a koliko usprkos sistemu. Vidis, mozda bi i ja i ti i oni isli u bolje skole i pametniji izasli da je Tile bio drugaciji.

Takodjer, ne sjecam se da je iko rekao da je "izlazak iz partije" bio uzrocno-posljedicno vezan za Goli, tako da mi je malo glupo o tome pisati.
ma nismo tu...
jer iako nikad nisam tvrdila da su bivsi sistem ili bivsi nam idejni vodja bili haman savrseni u svakom pogledu, crijeva mi se okrenu kada ih pocnu kritikovati ljudi koji sami nisu u stanju stvoriti bolji sistem. i to kritikovati ih po tackama po kojima je bivsi sistem bio milion puta bolji od ovoga sto imamo sada... ova pitanja glede skolovanja i skapavanja od gladi i slicno... idi ti i pitaj one dole koji nisu povezani sa demokratskim strankama koje imamo danas, pa mi onda dodji i pricaj o nepotizmu starog sistema koji je mene i tebe gurao naustrb nekoga 'sposobnijeg' ali manje 'podobnog'... jer danas svakako idu samo sposobni prije podobnih, sucur allahu...
muha_sa

Post by muha_sa »

u oko barnite u Tileta ne dirajte---nemojte o velikanu sjedeći--ustanimo kad mu ime pominjemo.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

freak_with_a_laptop wrote:Paradoks demokratije: tiranija vecine!
Bez uvazavanja razlicitosti nema demokratskog drustva. U to vjerujem i to je moja zakletva a vi se kunite u kipa i zasadite jos koji karanfil pred kucom cvijeca.

Steta, velika, ova tema je bila vrijedna da se prati, do danas. Komentari Sherloka i Jimmy-a su za 10. Zvakanje i prezvakanje fraza ... imali smo hljeba i krov nad glavom - razocarana sam postupkom sa strane moderatora.

Komunizam - moj otac je imao gorak okus kad spomene tu rijec. Mrzio je Tita i partiju, mrzio je popove i hodze. Mrzio je sve institucije koje su silom nastojale da mu uskrate pravo na glas i zatruju liberalno demokratski duh. Potekao je iz jedne skolovane sredine i nije mogao da podnese tapkanje u stadu ovaca i da igra zikino kolo sa ovcarima.

kako se onda desilo,da moj stari kao neko ko nije u partiji napreduje?cak nas je i krstio javno.i nikad nisam cuo da se zalio.i sad je titina slika u dnevnoj.zato,nemojte mi samo o ugrozenosti.ko nije volio raditi bio je ugrozen.
pitt

Post by pitt »

muha_sa wrote:u oko barnite u Tileta ne dirajte---nemojte o velikanu sjedeći--ustanimo kad mu ime pominjemo.
jasta cu....dosta sam mu ja ustajao :D:D
muha_sa

Post by muha_sa »

pitt wrote:
muha_sa wrote:u oko barnite u Tileta ne dirajte---nemojte o velikanu sjedeći--ustanimo kad mu ime pominjemo.
pa na današnji dan smo pioniri postali--Crvenu maramu nosit ću ja i plavu /bjelu/ kapicu trala la la la. :D
danas

Post by danas »

taxi_driver wrote: kako se onda desilo,da moj stari kao neko ko nije u partiji napreduje?cak nas je i krstio javno.i nikad nisam cuo da se zalio.i sad je titina slika u dnevnoj.zato,nemojte mi samo o ugrozenosti.ko nije volio raditi bio je ugrozen.
haj ne lazi sad :D
cuj krsten :D kako ste samo prezivjeli ono sto vas je sljedovalo poslije tog izdajnickog cina :shock: :shock: :roll: :oops:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

@danas
Koliko sam ja shvatio, poenta nije porediti one godine i ove, koliko god to volonteri gurali i igrali se emocijama.

Takodjer, ako si upratila moje komentare, poenta i jeste (ponovo) da svjetlo jos nije upaljeno, ni s Titom ni bez njega. Takodjer, mogla si upratiti i da zagovaram tezu po kojoj je nas mentalitet (koji ukljucuje i taj nepotizam i raznorazne mitologije) bio odgovorniji i za ono vrijeme i za ovo, nego cak i politicki sistemi, partije, stranke, struje, itd, kojih ima gorih od gorih.

Zato, budi slobodna obratiti se na pravu adresu, sa ili bez PMS-a. :wink: :P
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
taxi_driver wrote: kako se onda desilo,da moj stari kao neko ko nije u partiji napreduje?cak nas je i krstio javno.i nikad nisam cuo da se zalio.i sad je titina slika u dnevnoj.zato,nemojte mi samo o ugrozenosti.ko nije volio raditi bio je ugrozen.
haj ne lazi sad :D
cuj krsten :D kako ste samo prezivjeli ono sto vas je sljedovalo poslije tog izdajnickog cina :shock: :shock: :roll: :oops:
3

sljedovalo je podjebavanje partijskih ulizica......koji nakon 90ih postadose uber-vjernici.....sve jedan prvi u safu :D:D
water

Post by water »

muha_sa wrote:
pitt wrote:
pa na današnji dan smo pioniri postali--Crvenu maramu nosit ću ja i plavu /bjelu/ kapicu trala la la la. :D
ma ja sam moj dobri muha odvalio sest mjeseci u stavu mirno ispred titinog groba tri na strazi sest odmaras, ako znas o cemu govorim, nemoj da vise stojim mirno zivota ti :lol:
Locked