sa lijeve strane u dnu kolone imas opciju za ulice http://www.navigator.ba/maps/sarajevo/index.phpbboobbyy wrote:gdje se otprilike nalazi ova ulica mogu li neke upute radi lakse orijentacijedaxon wrote:Potvrde se izdaju utorkom i četvrtkom od 09 do 15 sati, ulica Obala Kulina Bana br. 4. uz napomenu da kandidati koji polože ispit u toku jedne sedmice, uvjerenje mogu preuzeti od utorka naredne sedmice .
Zar Vas autoškola ili instruktor ne informišu i upute u proceduru
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Polaganje vozačkog u Sarajevu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- testovi3
#501 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
- rinna0304
#502 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Jel mi moze neko reci nacin kako ukinuti tremu na polaganju vozackog ? Jer ja svaki put kad vozim ubjedjena da sam sve zivo fulila i samo brojim sama sebi greske i onda u tom brojanju pravim jos gore greske
Dakle kad vozim sama sa instruktorom to nije uopce toliko lose nit mi se ikad ugasi auto nit bilo sta, cim mi bilo koji udje iz komisije u auto meni je gotovo zaboravim i kako se zovem a kamol kako treba vozit 
- Sarcom
#503 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
rinna0304 wrote:Jel mi moze neko reci nacin kako ukinuti tremu na polaganju vozackog ? Jer ja svaki put kad vozim ubjedjena da sam sve zivo fulila i samo brojim sama sebi greske i onda u tom brojanju pravim jos gore greskeDakle kad vozim sama sa instruktorom to nije uopce toliko lose nit mi se ikad ugasi auto nit bilo sta, cim mi bilo koji udje iz komisije u auto meni je gotovo zaboravim i kako se zovem a kamol kako treba vozit

- rinna0304
#504 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
hahahaha pa mislim da bi onda zaboravila i u koje auto trebam sjestiSarcom wrote:rinna0304 wrote:Jel mi moze neko reci nacin kako ukinuti tremu na polaganju vozackog ? Jer ja svaki put kad vozim ubjedjena da sam sve zivo fulila i samo brojim sama sebi greske i onda u tom brojanju pravim jos gore greskeDakle kad vozim sama sa instruktorom to nije uopce toliko lose nit mi se ikad ugasi auto nit bilo sta, cim mi bilo koji udje iz komisije u auto meni je gotovo zaboravim i kako se zovem a kamol kako treba vozit
- 4m3l
#505 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Pa popij lexilium kako se vec zove...rinna0304 wrote:Jel mi moze neko reci nacin kako ukinuti tremu na polaganju vozackog ? Jer ja svaki put kad vozim ubjedjena da sam sve zivo fulila i samo brojim sama sebi greske i onda u tom brojanju pravim jos gore greskeDakle kad vozim sama sa instruktorom to nije uopce toliko lose nit mi se ikad ugasi auto nit bilo sta, cim mi bilo koji udje iz komisije u auto meni je gotovo zaboravim i kako se zovem a kamol kako treba vozit
-
technoGeek
#506 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ima i caj za smirenje
, salu na stranu, probaj se skoncentrisati i ne misliti da su tu. Slusaj sta ti govore i sta trebas raditi, nema komisija stopericu pa tako da i ne moras zuriti. Vazno je da sve odradis pravilno, a sada hoces li se parkirati za 30 sekundi ili 60 je totalno nebitno. Ako su retrovizori zamagljeni, imas pravo reci instruktoru da ih obrise, a isto tako mozes i ti sa svoje strane. Zaboraviti jednom zmigavac nije problem, pazi na eliminacione greske. Na kraju voznje ne zaboravi sve potrosace iskljuciti, mada ti opet nece zamjeriti ako nesto zaboravis ako si ono vaznije odradila kako treba.
- rinna0304
#507 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ma budem ja skoncentrisana dok od te svoje silne panike i razmisljanja ne napravim prvu gresku e onda nakon prve zaredam ih jos bar 2 .. i gotovo ponovo kesiraj 120 xDtechnoGeek wrote:Ima i caj za smirenje, salu na stranu, probaj se skoncentrisati i ne misliti da su tu. Slusaj sta ti govore i sta trebas raditi, nema komisija stopericu pa tako da i ne moras zuriti. Vazno je da sve odradis pravilno, a sada hoces li se parkirati za 30 sekundi ili 60 je totalno nebitno. Ako su retrovizori zamagljeni, imas pravo reci instruktoru da ih obrise, a isto tako mozes i ti sa svoje strane. Zaboraviti jednom zmigavac nije problem, pazi na eliminacione greske. Na kraju voznje ne zaboravi sve potrosace iskljuciti, mada ti opet nece zamjeriti ako nesto zaboravis ako si ono vaznije odradila kako treba.
- daxon
#508 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Razbijanje treme i priprema kandidata za ispit kreće od prvog časa obuke. Sada, nakon što ste već izlazili na ispit, vjerovatno ste pod većim pritiskom nego prvi put. Ono što je moja praksa, prije nego što kandidata izvedem na ispit, jeste to da kandidatu simuliram ispit, kako bi kandidat vidio i osjetio kako izgleda ispit, a i ja tom prilikom vidim kako reaguje na treću, nepoznatu osobu u autu i izmjenjenu situaciju u odnosu na prethodne časove obuke.
Dakle, voditelj škole, ili jedan od kolega instruktora sjedne pozadi kao ispitivač i ispituje kandidata na isti način kao pravi ispitivač, a ja se također ponašam onako kako se instruktor inače ponaša tokom ispita, na kraju simuliranog ispita slijedi zajednička analiza i ocjena časa. Na jednom takvom času, nekih 5 - 6 časova prije kraja obuke, mogu se jasno izanalizirati i uvidjeti slabosti kandida, naročito one psihološke prirode, tako da se onda do kraja obuke može poraditi na tim stvarima, kako bi kandidat što bolje prevazišao te slabosti.
Stoga, ukoliko Vam ovo gore napisano ima smisla, možete onda vašem instruktoru predložiti jedan takav čas, odnosno simulaciju ispita.
Puno sreće idući put.
Dakle, voditelj škole, ili jedan od kolega instruktora sjedne pozadi kao ispitivač i ispituje kandidata na isti način kao pravi ispitivač, a ja se također ponašam onako kako se instruktor inače ponaša tokom ispita, na kraju simuliranog ispita slijedi zajednička analiza i ocjena časa. Na jednom takvom času, nekih 5 - 6 časova prije kraja obuke, mogu se jasno izanalizirati i uvidjeti slabosti kandida, naročito one psihološke prirode, tako da se onda do kraja obuke može poraditi na tim stvarima, kako bi kandidat što bolje prevazišao te slabosti.
Stoga, ukoliko Vam ovo gore napisano ima smisla, možete onda vašem instruktoru predložiti jedan takav čas, odnosno simulaciju ispita.
Puno sreće idući put.
- 4m3l
#509 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Koji ti je ovo put da polazes ?
- rinna0304
#510 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
2X pala i sad ozbiljno razmisljam da odustanem al haj xD4m3l wrote:Koji ti je ovo put da polazes ?
- 4m3l
#511 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Kakve si greske pravila... ? Mozda je i do instruktora, ne odgovara ti i nije te naucio dobro..rinna0304 wrote:2X pala i sad ozbiljno razmisljam da odustanem al haj xD4m3l wrote:Koji ti je ovo put da polazes ?
-
M@RKO
#512 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Tesko da moze proci bez treme.. koliko god bio/la siguran/na u sebe.. ja se sjecam isti sam bio.. preznojio sam se na kraju, cak mi onaj ispitivac rece "Eto i preznojili ste se, ali to je znak da vam je stalo do ovoga i to je dobro"
A ja u sebi covjece reci jesam li polozio ili ne 
- sorcerer
#513 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
jedan moj drug se toliko znojio kad je polagao , da su se ljeti stakla zamaglila na golfu 2 
- 4m3l
#514 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
sorcerer wrote:jedan moj drug se toliko znojio kad je polagao , da su se ljeti stakla zamaglila na golfu 2
- Logovan
#515 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ja sam isto tremaš i to samo takav.rinna0304 wrote:Jel mi moze neko reci nacin kako ukinuti tremu na polaganju vozackog ? Jer ja svaki put kad vozim ubjedjena da sam sve zivo fulila i samo brojim sama sebi greske i onda u tom brojanju pravim jos gore greskeDakle kad vozim sama sa instruktorom to nije uopce toliko lose nit mi se ikad ugasi auto nit bilo sta, cim mi bilo koji udje iz komisije u auto meni je gotovo zaboravim i kako se zovem a kamol kako treba vozit
Prije polaganja vozačkog ispita, idi sa nekim na kafu i tada budi vesela i nasmijana, pa možda ti bude lakše.
-
M@RKO
#516 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
sorcerer wrote:jedan moj drug se toliko znojio kad je polagao , da su se ljeti stakla zamaglila na golfu 2
Velika je odgovornost voziti golfa 2
- sorcerer
#517 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ma tezak valjda na volanu ...ispuhane gume hahahah
- hakazvaka
#518 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
jah, zajebancijom s instruktorom_terminaš_ wrote:Ja sam isto tremaš i to samo takav.rinna0304 wrote:Jel mi moze neko reci nacin kako ukinuti tremu na polaganju vozackog ? Jer ja svaki put kad vozim ubjedjena da sam sve zivo fulila i samo brojim sama sebi greske i onda u tom brojanju pravim jos gore greskeDakle kad vozim sama sa instruktorom to nije uopce toliko lose nit mi se ikad ugasi auto nit bilo sta, cim mi bilo koji udje iz komisije u auto meni je gotovo zaboravim i kako se zovem a kamol kako treba vozit
![]()
Tremu ne pobjeđujem nikakvim lijekovima, čajevima, itd zato što mi je to nekako glupo.
Što se tiče vozačkog tremu sam savladao šalama, zajebancijom sa instruktorom i sa onim iz komisije.
Prije polaganja vozačkog ispita, idi sa nekim na kafu i tada budi vesela i nasmijana, pa možda ti bude lakše.
ja danas izasao prvi put, rekao instruktoru "joj sto mi se noga nesto trese..." i ovaj mi upisao 30 negativnih poena zbog komunikacije s instruktorom
pao...
-
zLatk0
#519 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Pa zar nije crveno bilo ? Haha
Tebi bas nije danas islo
Tebi bas nije danas islo
- punta
#520 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
to neki glup instruktor
nije tacno da nemas pravo pravo da pricas u toku polaganja
ako si novi grad ima onaj parking negdje otprilike ispod djecijeg sos sela
pa malo nize
tu se radi parkiranje pa se izlazi sa parkinga i ide lijevo tako nekako je bila ruta
ali posto tu odma na izlazu bude parkirani auta
ja kad sam radio casove upravo instruktora pitam da komisija ne pomisli da sma pogresnu traku uzeo jer ne mogu od parkirani auta u svoju traku
instruktor mi kaze ti to samo izgovori naglas na polaganju
i tako i bi bas me zadesi ta ruta
i ja lijevo skrecem i posto su auta bila parkirana nisam uspio u desnu uc vec pravo u lijevu
i na glas kazem ovdje sam trebo u desnu ali zbog parkirani auta to nije moguce bla bla bla
i clan komisije mi samo kaze dobro nastavi dalje
osim toga prilikom skretanja na raksrsnicama kada skrecem na glas sam govorio ulazim u najblizu traku
i slicne situacije
ti od instruktora ne mozes trazit pomoc tacnie on ti ne smije pomoc
isto sam i ja reko noga mi se trese ko da mi je prvi dan skole
i bila je situacija kad smo pregledali ispod haube sjeli smo u auto
reko sam prvo da sebi podesim sjediste retrovizore
a vi se vezite onaj iz komisije samo je reko mozemo krenuti
nije tacno da nemas pravo pravo da pricas u toku polaganja
ako si novi grad ima onaj parking negdje otprilike ispod djecijeg sos sela
pa malo nize
tu se radi parkiranje pa se izlazi sa parkinga i ide lijevo tako nekako je bila ruta
ali posto tu odma na izlazu bude parkirani auta
ja kad sam radio casove upravo instruktora pitam da komisija ne pomisli da sma pogresnu traku uzeo jer ne mogu od parkirani auta u svoju traku
instruktor mi kaze ti to samo izgovori naglas na polaganju
i tako i bi bas me zadesi ta ruta
i ja lijevo skrecem i posto su auta bila parkirana nisam uspio u desnu uc vec pravo u lijevu
i na glas kazem ovdje sam trebo u desnu ali zbog parkirani auta to nije moguce bla bla bla
i clan komisije mi samo kaze dobro nastavi dalje
osim toga prilikom skretanja na raksrsnicama kada skrecem na glas sam govorio ulazim u najblizu traku
i slicne situacije
ti od instruktora ne mozes trazit pomoc tacnie on ti ne smije pomoc
isto sam i ja reko noga mi se trese ko da mi je prvi dan skole
i bila je situacija kad smo pregledali ispod haube sjeli smo u auto
reko sam prvo da sebi podesim sjediste retrovizore
a vi se vezite onaj iz komisije samo je reko mozemo krenuti
- daxon
#521 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Što se tiče komunikacije sa instruktorom, po novom obrazcu za ocjenjivanje upravljanja, nije ti mogao dati 30 negativnih bodova, ne postoji greška koja je opisana na taj način i koja nosi taj broj bodova. Dakle, postoje tri tačke koje se tiču odnosa instruktora vožnje za vrijeme polaganja vozačkog ispita, sve nose 100 negativnih bodova, tj. eliminišu kandidata iz ispita, a to su:hakazvaka wrote:ja danas izasao prvi put, rekao instruktoru "joj sto mi se noga nesto trese..." i ovaj mi upisao 30 negativnih poena zbog komunikacije s instruktorom
pao...
82. Instruktor pomaže kandidatu (verbalno, rukom, glavom, pokretom...)
83. Instruktor reagira na opasnu radnju upotrebom komandi vozila
84. Kandidat ili instruktor ometaju provođenje ispita.
Inače, prokomentarisao bih ovaj obrazac za ocjenjivanje upravljanja, obrazac je po mom mišljenju sastavio neko totalno neupućen ili zlonamjeran, drugim riječima, ovo je teško smeće protiv kojeg se trebaju boriti sve autoškole i svi instruktori.
Naime, obrazac kao da je sastavljen da unaprijedi korupciju i zloupotrebe, ukine svaki kriterij, a ispitivaču da odriješene ruke da može da obori koga god poželi, dakle, za razliku od starog, ovaj novi obrazac je pun dvosmislenosti, nelogičnosti i "sivih zona", rekao bih da je čak i zlonamjeran.
Pogledajmo to i uvjerimo se prostim primjerom:
Dakle, "vožnja raskrsnicom i poštovanje prvenstva prolaza", citirat ću 2. od 4. tačke ove teme koje nose 100 negativnih bodova, odnosno, eliminišu kandidata iz ispita:
57. Ne zna, neodlučan, ne poštuje ili nasilno ostvaruje prvenstvo prolaza
58. Ne odustaje od prednosti prolaska
Ukoliko analiziramo ove dvije potpuno oprečne tačke, možemo primjetiti slijedeće:
Ukoliko kandidat primjeti kako mu vozač drugog vozila oduzima prednost i popusti, ispitivač može reći da ne zna ili je neodlučan, te ne ostvaruje svoje pravo prvenstva prolaza...
Sa druge strane, ukoliko pak odlučno krene da iskoristi svoje pravo prvenstva prolaza, ispitivač mu može reći kako ne odustaje od prednosti prolaska...
Dakle, ovakvih stvari je u ovom obrascu mnogo i već vidim da će stvoriti mnogo napetosti i svađe između nas instruktora i ispitivača, obrazac je napravljen kao namjeran temelj za korupciju, a sa nastavnom metodikom, pedagogijom i uopšte strukom, nema nikakve veze.
- Logovan
#522 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
hakazvaka wrote: jah, zajebancijom s instruktorom![]()
ja danas izasao prvi put, rekao instruktoru "joj sto mi se noga nesto trese..." i ovaj mi upisao 30 negativnih poena zbog komunikacije s instruktorom
pao...
- hakazvaka
#523 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
nisam rekao da sam pao zbog toga, pao sam jer sam od silnog straha previdio jedan semafor kasnije_terminaš_ wrote:hakazvaka wrote: jah, zajebancijom s instruktorom![]()
pao...Jbg sad, čuj zbog toga...
i nisam pricao sa ispitivacem (sto je naravno dozvoljeno), nego sa instruktorom... kasnije sam vidio da mi tih 30 negativnih za razgovor uopste nije upisao (pretpostavljam jer ih nema na ovom spisku), ali samo skontajte kako sam se osjecao kad mi je idiot odbrusio da sam ZA TO dobio 30 negativnih...
- Logovan
#524 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Pa kako si napisao post meni je logično bilo da si pao zbog komunikacije.hakazvaka wrote: nisam rekao da sam pao zbog toga, pao sam jer sam od silnog straha previdio jedan semafor kasnije![]()
![]()
i nisam pricao sa ispitivacem (sto je naravno dozvoljeno), nego sa instruktorom... kasnije sam vidio da mi tih 30 negativnih za razgovor uopste nije upisao (pretpostavljam jer ih nema na ovom spisku), ali samo skontajte kako sam se osjecao kad mi je idiot odbrusio da sam ZA TO dobio 30 negativnih...
-
zLatk0
#525 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ma uvijek je nesto oko vozackog i polaganja.. Pametnije bi bilo da malo provjere kako instruktori obucavaju kandidate, imam 2-3 prijatelja koji su jedva polozili, a jos jadnije sad voze, za glavu se fatas, ali eto mene je moj stvarno dobro obucio (iako sam ja samostalno dodatno vjezbao na svom autu ispred kuce), tako da postoje kao i svuda rijetki koji nisu na svojoj razoni, ali srecom konkurencija je velika, sto opwt ima i mana i prednosti..daxon wrote: Dakle, "vožnja raskrsnicom i poštovanje prvenstva prolaza", citirat ću 2. od 4. tačke ove teme koje nose 100 negativnih bodova, odnosno, eliminišu kandidata iz ispita:
57. Ne zna, neodlučan, ne poštuje ili nasilno ostvaruje prvenstvo prolaza
58. Ne odustaje od prednosti prolaska
Dakle, ovakvih stvari je u ovom obrascu mnogo i već vidim da će stvoriti mnogo napetosti i svađe između nas instruktora i ispitivača, obrazac je napravljen kao namjeran temelj za korupciju, a sa nastavnom metodikom, pedagogijom i uopšte strukom, nema nikakve veze.