opadanje kose

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Shonfon

#501 Re: opadanje kose

Post by Shonfon »

Michun wrote:shonfon - zavisi koliko ti opada. ja sam bila izgubila 40% kose recimo.
meni nista nije pomoglo pa ni sapun iz lusha.
uzmi alin sampon, on je na prirodnoj bazi i ne moze ti skoditi. unosi cink, zeljezo, b vit.
nemoj jesti puno agruma...i nemoj se nervirati :D

Michun hvala na savjetima! Pitanjce, sta je agrum???

Kako uzimas cink, zeljezo i b vitamin, jel kao tablete vitamini (koje su najbolje i gdje se imaju kupit) ili u hrani i kojoj???

P.S. Koji alin uzimas, koje boje????

Hvala mnogo!

Pozz! :-D :thumbup:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#502 Re: opadanje kose

Post by un1ted »

Jel ti naraslo/otpalo sta kose !?
Pitam autora ak se kad sjeti navratiti....
Nur_

#503 Re: opadanje kose

Post by Nur_ »

@ Shonfon

Agrumi ili citrusi su voće tipa - limun, limeta, grejp, naranča... Nisam upućena u stav da ih treba izbjegavati zbog opadanja kose, čak mislim da su jako korisni za isto - vitamnin C kojim obiluju za cjelokupan organizam (stav je da vitamin C poboljšava apsorpciju željeza). Naravno, ne treba ni sa njima pretjerivati, ali umjerene doze ne bi trebalo da smetaju.

Što se tiče dodataka koje si spomenuo, ne bih ti preporučila da ih uzimaš u obliku šumećih tableta (cink, željezo itd.) - jako loša apsorpcija još ti mogu prouzrokovati probleme sa bubrezima zbog taloženja.

Iz ličnog iskustva bez da koga reklamiram, u širokom luku zaobilazim dodatke od Natural Wealth-a a naše apoteke su pune toga, preskupi i nedjelotvorni. Istraži malo po internetu, ima jako dobrih brendova, pa "izvagaj" iskustva ljudi koji koriste i cijenu koja ti je prihvatljiva, probaj dva ili više brendova, od koga osjetiš najbolju promjenu nastavi s tim :thumbup: .
Banana man

#504 Re: opadanje kose

Post by Banana man »

http://www.femina.hr/clanak/index/r/2/c ... rast-kose-

Raja molim vas znate li mogu li ovo gdje kod nas u BiH kupiti
Pocelo je jbg :(((
Nur_

#505 Re: opadanje kose

Post by Nur_ »

Banana man wrote:http://www.femina.hr/clanak/index/r/2/c ... rast-kose-

Raja molim vas znate li mogu li ovo gdje kod nas u BiH kupiti
Pocelo je jbg :(((
Vichy proizvode imaš u apotekama, obiđi po gradu i privatne apoteke, i pitaš imaju li, znaju li kako nabaviti itd. Bez obzira da li je genetska predispozicija, provjeri nivo cinka u organizmu, jer je manjak istog često kod muškaraca uzrok opadanja kose.
mala ma1

#506 Re: opadanje kose

Post by mala ma1 »

Michun,
Citajući postove o opadanju kose svatila sam da si i ti imala problema sa gubitkom kose, cak sam negdje procitala da si izgubila oko 30 %.
Na zalost, i ja sam imala slicno iskustvo.
Nakon 5-6 mjeseci intenzivnog opadanja, hvala Bogu sad je prestalo, jako mnogo mi se kosa prorjedila.

interesuje me kakva je situacija kod tebe sad, da li si uspjela koliko toliko dovesti kosu u normalu, mislim da li je imalo postala gušća.

koristis li nesto posebno za regeneraciju?
Ja sam kupila Pilfud 2% ali nakon sto sam procitala o čemu se radi lijepo sa ga sakrila od same sebe :roll:
BISTRIK100

#507 Re: opadanje kose

Post by BISTRIK100 »

Finasteride (Propecia) JEDNA NA DAN ZAUSTAVICE OPADANJE.JEDAN MOMAK JE GOVORIO NA TELEVIZIJI A.J BENZA AMERIKANAC DA JE UZIMAO JEDNU NA DAN 5 MJESECI NIJE VIDIO NIKAKOG NAPRETKA U RASTU A ONDA JE KOSA POCELA DA RASTE.KAZE DA ZNA DRUGE LJUDE KOJI SU JE KORISTILI SA SA ISTIM USPJEHOM.NADAMSE DA CE OVO POMOCI MNOGIMA.MOZETE OTICI NA AMERICKE FORUME ZA OPADANJE KOSE I SAZNATI NOVE INFORMACIJE.
erikcantona

#508 Re: opadanje kose

Post by erikcantona »

A gdje u Bosni kupiti propeciu.Ili vani kako se narucuje?
bwin

#509 Re: opadanje kose

Post by bwin »

Ako je opadanje kose uzrokovano stresom ili necim slicnim Fitoval sampon odlican, vec nakon 7 dana sam osjetio napredak :thumbup:
BISTRIK100

#510 Re: opadanje kose

Post by BISTRIK100 »

erikcantona wrote:A gdje u Bosni kupiti propeciu.Ili vani kako se narucuje?
Dobija se na recepat kod doktora u Americi,ili se moze naruciti preko interneta.Ukucaj hair regrowth forum.Forumi na ovu temu.
Nucleo1985

#511 Re: opadanje kose

Post by Nucleo1985 »

Ta propecia ili kako vec je puno skupa, pomaze u rastu kose, ali ima neke veoma lose posljedice kao sto su: gubljenje zelje za sex, problemi sa erekcijom,reduciranje kvaliteta sperme, bolovi u cuni :D ...neke od laksi su alergija po licu, vratu, i ostalim dijelovam tijela, itd.....eh sad ko smije, nek izvoli. Ako ima imalo istine u ovome, ni u snu ne bi ovo uzimao. Hebes kosu i sve, ako ti se nedaj Boze neke od ovih stvari pojave tokom uziamnja ovog preparata.
amiliana

#512 Re: opadanje kose

Post by amiliana »

manki wrote:
Kavarakis wrote:Raja može li mi iko reći jeli živ ovaj Capello na Skenderiji , i gdje se u Sarajevu može kupiti Minoxidil 5% :D ? (Hitno jee ) :?
Minoxidil 5% mozes kupiti u skoro svim apotekama, Bosnalijekov proizvod zove se Pilfud 5%, ja ga koristim.. Izgleda ovako:

Image

Smiju li ga koristit zene i poslije koliko se primjecuje pomak ???
Michun

#513 Re: opadanje kose

Post by Michun »

amiliana wrote:
manki wrote:
Kavarakis wrote:Raja može li mi iko reći jeli živ ovaj Capello na Skenderiji , i gdje se u Sarajevu može kupiti Minoxidil 5% :D ? (Hitno jee ) :?
Minoxidil 5% mozes kupiti u skoro svim apotekama, Bosnalijekov proizvod zove se Pilfud 5%, ja ga koristim.. Izgleda ovako:

Image

Smiju li ga koristit zene i poslije koliko se primjecuje pomak ???
Ima 2% za zene...
amiliana

#514 Re: opadanje kose

Post by amiliana »

Hvala
Liga Rojalista

#515 Re: opadanje kose

Post by Liga Rojalista »

Za svu ovu muškadiju koja pati od male pattern baldness ili ti muške ćelavosti sad ću vam ukratko objasniti čitav mehanizam.

Neki ćelave u kasnim 20-im neki u ranim,a Bgm neki počnu gubit kosu u pubertetu.Uzročnik je dvojak.

1.Geni-nažalost oni koji počnu gubit kosu nasljede više gena kako od oca tako od majke koji uzrokuju ovo stanje.Znači nije jedan gen već više njih tako da je gen za kosu ustvari poligen.Nažalost ovdje ne možemo sad zasad ništa uraditi.

2.DHT hormon.Hormon dihidrotestoren nastaje od testosterona.Samo 3-6% posto testosterona pređe u DHT ali je i tih 3-6% dovolljno da vam razvali frizuru/kosu.Ovaj hormon nastaje u prostati i u koži(npr u skalpu) pod dejstvom enzima 5-reduktaze.DHT je ustvari hormon koji muškarca čini muškarcem.Daje mu želju za sexom,agresivnost,dublji glas,dlake po tjelu i djeluje kao antagonist estrogenu odnosno sprječava da postane žensko.10 puta je jači od testosterona.Za to se za ćelave muškarce da su veći muškraci od ovih čupavih,e kolko je to sad nama za utjehu ne bi ti znao reći...Međutim ovaj hormon je malo čudan iako ti je daje dlaku na svim mogućim mjestima na tijelu onu na glavi znači onu nama najbitniju nastoji da uništi :-) Čudni su putevi Božji reklo bi se.Kako DHT djeluje?Smatra se da je dlaka ustvari mrtvi protein tako da za njegovu ishranu nije potrebna neka prokrvljenost.DHT djeluje tako da kosa nakon nekog vremena usljed visokih koncentracija ovog hormona jednostavno dobije "signal" da se isključi.Testovima je dokazano da ćelavi muškraci imaju veće količine DHT i 5 reduktaze nego oni sa kosom.Međutim nekad se desi da oni koji ćelave imaju normalne količine ovog hormona međutim ( e sada geni ulaze u igru) njihova dlaka je preosjetljiva na ovaj hormon tako da i normalne količine mogu potaći stvaranje ovog "signala".Jeste primjetili da dlaka sa strana i sa potiljka nikad ne opada?Jeste se pitali zasto?Ta dlaka se ustvari presađuje i koristi u transplantaciji zato što ona jednostavno nema receptore za DHT i ne može primiti taj "signal" koliko god bilo DHT i kolko god genetksi bili predodređeni da oćelavite.Eh kada bi dlaka na ostatku lobanje bila takva..

Kako lječiti ćelavost?Da ne ulazimo sada u mjenjanje navika tipa pušenja i dijete razmotrit ćemo samo medikamentoznu terapiju u ovom slučaju koja je dostupna nama smrtnicima u Sarajevu.

1.Finasterid poznat na trzistu ko proscar ili propecia.To je ljek protiv povećanja prostate radi na principu razbijanja enzima 5 reduktaze kojij je potrebno do mjesec dana da se ponovo sintetiše.Rezultat je drastičan pad DHT od 70-95% koji će jednostavno osloboditi vašu kosu od DHT "opsade"i dati joj vremena da diše.Rezultati su impresivni,pogtovo ako rano krenete sa ljekom preferno u dvadesetim.Finasterid može da uzrokuje rast nove kose čak i na zaliscima.
Cjena finasterida je obicno oko 20 km u nasim apotekama,dakle postoje razni ljekovi za povecanje prostate bitno je samo da sadrže finasterid.Za zene preporucujem Dutasterid na trzistu poznat kao Avodart,dakle trebe trazite ljekove koje sadrze dutasterid.E sad mislite kako je ovo super idem odma kupiti i rijesiti problem.OPREZ!Narocito muskadija!Ovaj ljek moze izazvati ozbiljne NUS pojave u vasem organizmu.Najopasnija nus pojava koja se moze ali i ne mora povuc nakon prestanka terapije je impotencija.Drugo je da mozete razviti ginekomastiju odnosno mogu vam izrasti cice jer nemate vise DHT da vas stiti od estrogena tako da ovaj zenski hormon moze divljat u vasem organizmu.3 nezeljena pojava je manjak sexualnog nagona,nećete moći nekad dobiti erekciju a kvalitet i volumen sperme će opasti.4 nus pojave su slabljenje memorije,zamor,zamucenje vida i sl.Sada ne kazem da ce svak razvit ove pojave,one su rijetke i javljaju se u 2-10% slučajeva.Znači od 100 ljudi dvoje može fasovat.Na vam je da procjenite jel vrijedno rizika...

Doziranje finasterida je tema za sebe.Pročitajte ovaj članak obaveznohttp://www.hairrestorationnetwork.com/e ... ption.html.Preporučuje se dnevno uzimanje zarad najboljeg učinka.Međutim pošto su pakovanja 20 tableta po 5 g najčešće,uzimanje 5 g svaki dan je jako opasno.Za kosu je dokazano da 1 g ima skoro isti efekat kao i 5 mg.Obično se uzimaju dnevne doze koje variraju od 0.25 g do 5 g.Smanjenje doze smanjujete i rizik nuspojava.Dakle kada kupite 20 komada od 5 g tabletu isjecite na 4 djela.Dozirajte se po nahođenju ako se zaustavi opadanje kose a nus pojava izostaje nasavite po planu ako kosa ne opada ali se pojavljuju nus pojave ili smanjite dozu ili povecajte razmak kada uzimate ljek.Pokusajte ga uzimati svaki drugi dan ili svaki treci ili dva puta sedmicno ili jednom sve zavisi od vas.Glavno je da pratite nus pojave i da li kosa opada ili ne.Dakle kada bi uzeli pakovanje od 20 tableta od 5 g svaku podjelili na 4 djela i uzimali 2 puta sedmično mogli bi se za 20 KM osigurati na 10 mjeseci što je za naše uslove u BIH više nego odlično.

2 Ketokonazol-šamponi koji sadrže ketokonazol su jedini klinički potvrđeni šamponi koji usporavaju ćelavljenje.Studijom u japanu je dokazano da ovaj šampon djeluje inhibitorno na DHT u skalpu glave pospješujući čak i rast nove kose.Ketokonazol se na našem tržistu može naći pod nazivom rekonazol ili slično cjena je oko 8 km.Nek ostoji na glavi 3-5 min pokusajte jače utrljat na skalp.Može vam trajati do 5 mjeseci.OPREZ!Ovo je jako toksičan šampon koji se ne smije korsitit svaki dan jer ce isušiti vaš skalp.Koristite ga obvz svaka 3 dana,Znači zaboravite ono svakodnevno tuširanje i pranje kose sa ketokonazolom.Strogo ga uzimati svakog 3 dana da bi se minimizirale nus pojave sušenja tjemena.

3 Minoxidil.na našem tržištu se može naći kao pilfud.Postoji 2% i 5%.5% za muškarce je oko 28 KM.Ako ga korsitie 2x na dan kao po uputstvu onda je to pravi luksuz,jer vam boca traje samo mjesec dana.Ako već koristite ovo gore minoxidil možete koristiti samo navečer a ne ujutru i ne morate naprskat tačno 8 puta možete i 3 puta pokušajte samo naprksat najosjetljivi dio koji najbrže ćelavi to su zalisci i tjeme tako vam kutija može trajat do pola godine.OPREZ nemojte da vam minoxidil kane na prste ili ne drugi dio kože osim glave.On može prouzrokovati rast kose na tim mjestima npr.prsti,čelo vrat i tako sl.pazite dobro da vam ne kane negdje osim na glav i ruke dobro isperite vodom nakon upotrebe.

Šta koristiti od ovog 3?Najbolje je sve troje,s tim da će vam finasteride najbolje pomoći ostatak je tu samo da pospješi učinak finasterida.Ukolko primjetite sheeding dlake sto predstavlja pojacano opadanje kose od ovih produkata znaci da ste na dobrom putu i da se ljek dobro primio.Ta dlaka koja opada je stara dlaka i mora opasti da bi nova jaka mogla rasti umjesto.Sheeding faza kratko traje.Terapetuski učinak se vidi tek nakon 2-4 mjeseca.Al razmislite malo za samo 60 km mozete imati dovoljno ljekova da se pokrijete citavu godinu sto je za BIH uslove vise nego odlicno...
(eventualna pitanja postatI ovdje ili na PP)

Nadam se da sam pomogao nekom
PartyBoy

#516 Re: opadanje kose

Post by PartyBoy »

Imam alopeciju areate, koristio sam Volon A, Pilfud, Fitoval, nekad mi naraste kosa, pa opet opadne u krugovima, borim se sa tim od osnovne skole, jednom mi je bila narasla kako treba, bio jedno vrijeme zadovoljan, medzutim pre dkraj srednje podze mi opet opadanje u krugovima, vadio nalaze sve zivo i komplet, ne znam sta da radim vise.
Prijatelji mi preporucuju da se osisam na celavo, kaze narast ce mi ako se osisam ali ko mi to garantuje ?
Ne zelim biti celav, hocu da imam kosu kako treba. :mrgreen:
Je li ko koristio mozda ovaj Erwamatin sto se reklamira po Srbiji ili je to samo marketinski trik, ja vise ne znam sta cu sa sobom, mozete li mi nesto preporuciti.
Black111

#517 Re: opadanje kose

Post by Black111 »

Nucleo1985 wrote:Ta propecia ili kako vec je puno skupa, pomaze u rastu kose, ali ima neke veoma lose posljedice kao sto su: gubljenje zelje za sex, problemi sa erekcijom,reduciranje kvaliteta sperme, bolovi u cuni :D ...neke od laksi su alergija po licu, vratu, i ostalim dijelovam tijela, itd.....eh sad ko smije, nek izvoli. Ako ima imalo istine u ovome, ni u snu ne bi ovo uzimao. Hebes kosu i sve, ako ti se nedaj Boze neke od ovih stvari pojave tokom uziamnja ovog preparata.
Propecia se definitivno ne isplati. Jer je kako kazes jako skupa (mozes za tu lovu sto dajes kroz odredjeno vrijeme otici na transplantaciju sto je definitivno bolje i zdravije), a ima strasne nuspojave. Iako su rijetke puno su gore od ovih sto si ti naveo. Tako npr. povecana je opasnost od raka prostate i to najtezeg oblika, raka testisa, raka dojke (muski), impotencije itd... Tako da se nije s tim za zezati, da ti nesto prcka po hormonima, a osobitno ne zbog par dlaka na glavi. Lijek dokazano djeluje, al ja se ne bih mogao pomiriti s cijenom, a kamo li s nuspojavama zbog kose.

Minoxidil je kao malo manje ucinkovit, al su nuspojave ugl. lokalne tipa eventualni svrbez, osip po tjemenu i sl. Uz to je i bitno jeftiniji.

Dosao sam do ove teme jer cu i sam, po svemu sudeci zavrsiti na Minoxidilu. :D
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#518 Re: opadanje kose

Post by de facto. »

choco77 wrote:
edina01 wrote:pozdrav da li mi neko od vas moze reci gdje se ima kupiti sampon "NIREL" ???
Nirel šamponi protiv opadanja kose mogu se nabaviti kod DD "Sarajevolijek", ul. Paromlinska 59 i to:
- 100 ml (šifra 07593) cijena 2,38 KM,
- 200 ml (šifra 07594) cijena 4,20 KM.
Jel ko koristio ovaj Nirel?Utisci?Ovo nešto pravo jeftino.
I za Marbo me zanimaju utisci? :)
lavorpunvode

#519 Re: opadanje kose

Post by lavorpunvode »

de facto. wrote:
choco77 wrote:
edina01 wrote:pozdrav da li mi neko od vas moze reci gdje se ima kupiti sampon "NIREL" ???
Nirel šamponi protiv opadanja kose mogu se nabaviti kod DD "Sarajevolijek", ul. Paromlinska 59 i to:
- 100 ml (šifra 07593) cijena 2,38 KM,
- 200 ml (šifra 07594) cijena 4,20 KM.
Jel ko koristio ovaj Nirel?Utisci?Ovo nešto pravo jeftino.
I za Marbo me zanimaju utisci? :)
ne znam kako je ovako jeftin, ja sam ga placala oko 7-8 KM u apoteci i to neko malo pakovanje, mozda ovo od 100 ml. nisam osjetila da mi je nesto strasno pomogao, ali doduse nisam ga dugo ni koristila. kosa mi je, mozda sama od sebe, prestala pojacano opadati nakon par mjeseci.
Michun

#520 Re: opadanje kose

Post by Michun »

smrdi nirel a meni nista. marbo nisam probala.
za sad od sampona najbolji alin i vichy...moje dugogodisnje iskustvo iliti patnja sa ovim stvarima.
ducray isto jaaaako dobar.
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#521 Re: opadanje kose

Post by de facto. »

Evo ja sam kupila sebi Marbo,pa ćemo vidjeti.200ml šampona je 22,50KM u apoteci A2. :)
Moja kosa je gusta,poprilično duga(nekih 5-6cm od ramena) i imam je stvarno puno.Ali sam koristila neke preagresivne preparate,tako da mi je kosa izgubila na volumenu i počela nenormalno opadati.Prorijedila se i odjednom postala tanka.Stvarno sam šokirana. :shock: Kao da nosim tuđu kosu na glavi. :sad:
Ovakvo stanje ne možemo dopustiti. :D

Da li znate neki preparat,po mogućnosti na prirodnoj bazi,da mi vrati moju gustoću.Sve nešto mislim da će se ona i sama oporaviti,ali ne mogu rizikovati. :oops:
una_bo

#522 Re: opadanje kose

Post by una_bo »

Mozda da uradis test da vidis koji ti vitamini fale, mozda je i to znacajan faktor. Ja pijem B12 i kosa raste kao luda, ali probaj sa maskom od kokosovog ulja i ona je dobra za kosu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Michun

#523 Re: opadanje kose

Post by Michun »

una_bo wrote:Mozda da uradis test da vidis koji ti vitamini fale, mozda je i to znacajan faktor. Ja pijem B12 i kosa raste kao luda, ali probaj sa maskom od kokosovog ulja i ona je dobra za kosu.

B12 - jel papas puno od toga?
Michun

#524 Re: opadanje kose

Post by Michun »

de facto. wrote:Evo ja sam kupila sebi Marbo,pa ćemo vidjeti.200ml šampona je 22,50KM u apoteci A2. :)
Moja kosa je gusta,poprilično duga(nekih 5-6cm od ramena) i imam je stvarno puno.Ali sam koristila neke preagresivne preparate,tako da mi je kosa izgubila na volumenu i počela nenormalno opadati.Prorijedila se i odjednom postala tanka.Stvarno sam šokirana. :shock: Kao da nosim tuđu kosu na glavi. :sad:
Ovakvo stanje ne možemo dopustiti. :D

Da li znate neki preparat,po mogućnosti na prirodnoj bazi,da mi vrati moju gustoću.Sve nešto mislim da će se ona i sama oporaviti,ali ne mogu rizikovati. :oops:
nema nista prirodno a da ti vrati gustinu - oprobala sam sve narodne i medjunarodne recepte.
pomogle mi tablete iz US da prestane opadanje.
a zimus sam koristila ovo i imam nove kose kolko hoces. mislim da nema kod nas, ja sam narucila sa ebay.
Image
a sad sam kod nas uzela ovo, prevencije radi. ljeto je, vise opada
Image
una_bo

#525 Re: opadanje kose

Post by una_bo »

Michun wrote:
una_bo wrote:Mozda da uradis test da vidis koji ti vitamini fale, mozda je i to znacajan faktor. Ja pijem B12 i kosa raste kao luda, ali probaj sa maskom od kokosovog ulja i ona je dobra za kosu.

B12 - jel papas puno od toga?
ne, jako sam mršava. a pijem i b komplex i ništa :D
Post Reply