GROZD

triton

Post by triton »

ovo se nije odnosilo na tebe nego na Liberalism, greska u citiranju
Liberalism

Post by Liberalism »

@InfraRedRidinghood

Imas li ti nesto protiv ove inicijative? Jeli ti bas krivo sto ce se to zaista i desiti ili ti nesto smeta?

U borbi za normalnu Bosnu i Hercegovinu na suprotnoj strani nisu samo nacionalisti vec i oportunisti svih profesija i pojedinci 'slobodni jahaci' koji ne zele uraditi bilo sta, a zele dobiti sve.

Takođe protivnici bilo koje progresivne ideje su oni pojedinci koji smatraju da su promjene potrebne ali se boje da oni koji promjene vode nece opet biti isti kao oni protiv kojih su krenuli. Za takve nema velike sanse da ih se ubijedi da stanu zajedno, jer oni jos uvijek ne vjeruju u demokratiju (a niti u mogucnost normalnog zivota u ovoj zemlji), sto je tuzno.
triton

Post by triton »

i naravno da nevladine organizacije nisu nebitne, ali ovo vrijedi samo u uredjenim drustvima, od kojih smo mi vrlo daleko, gdje se ponekad i dopusti nevladinom sektoru da utice na neke vladine odluke, uz ogromnu medijsku propracenost te "pobjede" nevladinog sektora nad golijatom koji je kleknuo na koljena i dopustio da se "medvjedima povecaju kafezi", sto ce rec, da je to obicno mazanje ociju, stvaranje utiska kod obicnog puka da je na djelu demokratija i da se postuje i njihova volja.

eto

....
smrdi mi iz ustiju
znoje mi se noge
oci su mi pivske boce
sacuvaj me boze
triton

Post by triton »

Liberalism wrote:@InfraRedRidinghood

Imas li ti nesto protiv ove inicijative? Jeli ti bas krivo sto ce se to zaista i desiti ili ti nesto smeta?

U borbi za normalnu Bosnu i Hercegovinu na suprotnoj strani nisu samo nacionalisti vec i oportunisti svih profesija i pojedinci 'slobodni jahaci' koji ne zele uraditi bilo sta, a zele dobiti sve.

Takođe protivnici bilo koje progresivne ideje su oni pojedinci koji smatraju da su promjene potrebne ali se boje da oni koji promjene vode nece opet biti isti kao oni protiv kojih su krenuli. Za takve nema velike sanse da ih se ubijedi da stanu zajedno, jer oni jos uvijek ne vjeruju u demokratiju (a niti u mogucnost normalnog zivota u ovoj zemlji), sto je tuzno.
:) demokratija=normalan zivot na zemlji
gdje si kako si
Liberalism

Post by Liberalism »

@triton

To je tvoje da vjerujes tako. Ako ne vjerujes u humanisticke ideje i ako si tako obrazovan kao sto jesi ok je. Ali bar si se u svojoj kuci trebao nauciti osnovama drustvenog zivota. Da uvazavas da drugi mogu imati razlicita misljenja od tvojih i da ti to ne treba biti krivo (a pogotovo ne da govoris uvredljivo i da svjesno lazes).
triton

Post by triton »

Liberalism wrote:@triton

To je tvoje da vjerujes tako. Ako ne vjerujes u humanisticke ideje i ako si tako obrazovan kao sto jesi ok je. Ali bar si se u svojoj kuci trebao nauciti osnovama drustvenog zivota. Da uvazavas da drugi mogu imati razlicita misljenja od tvojih i da ti to ne treba biti krivo (a pogotovo ne da govoris uvredljivo i da svjesno lazes).
da svjesno lazem ???
da govorim uvredljivo?? mislis na stihove, akcenat je na prvim strofama koje nisu napisane, i nisu napisane tebi nego meni :)
a ni uvazavanje razlicitog misljenja ti ne stoji

pazljivije citaj
Liberalism

Post by Liberalism »

triton wrote:i naravno da nevladine organizacije nisu nebitne, ali ovo vrijedi samo u uredjenim drustvima, od kojih smo mi vrlo daleko, gdje se ponekad i dopusti nevladinom sektoru da utice na neke vladine odluke, uz ogromnu medijsku propracenost te "pobjede" nevladinog sektora nad golijatom koji je kleknuo na koljena i dopustio da se "medvjedima povecaju kafezi", sto ce rec, da je to obicno mazanje ociju, stvaranje utiska kod obicnog puka da je na djelu demokratija i da se postuje i njihova volja.
Sta mislis ko je u 'uredjenim drustvima' uredio ta drustva da budu bolja, pravednija, prosperitetnija i solidarnija nego sto je bosanskhercegovacko?

Da nisu marsovci? Razmisli malo.. pa tek onda kritikuj. A ako tebi ne valja niti jedno drustvo ok je ali moras reci kako bi u potpunosti razumjeli tvoje negativne stavove prema BH civilnom drustvu (globalno takodje).
triton

Post by triton »

Nemam negativne stavove, samo mislim da lice na svice u noci bez mjesecine
foucault

Post by foucault »

Liberalism wrote:
triton wrote:i naravno da nevladine organizacije nisu nebitne, ali ovo vrijedi samo u uredjenim drustvima, od kojih smo mi vrlo daleko, gdje se ponekad i dopusti nevladinom sektoru da utice na neke vladine odluke, uz ogromnu medijsku propracenost te "pobjede" nevladinog sektora nad golijatom koji je kleknuo na koljena i dopustio da se "medvjedima povecaju kafezi", sto ce rec, da je to obicno mazanje ociju, stvaranje utiska kod obicnog puka da je na djelu demokratija i da se postuje i njihova volja.
Sta mislis ko je u 'uredjenim drustvima' uredio ta drustva da budu bolja, pravednija, prosperitetnija i solidarnija nego sto je bosanskhercegovacko?

Da nisu marsovci? Razmisli malo.. pa tek onda kritikuj. A ako tebi ne valja niti jedno drustvo ok je ali moras reci kako bi u potpunosti razumjeli tvoje negativne stavove prema BH civilnom drustvu (globalno takodje).
Ajd' se malo raspitaj o ACLU. I de se malo informisi o marsevima u znak potpore gradjanskim pravima crnaca u 50-tim i 60-tim u SAD. I reci mi koliko takve akcije imaju veze sa imbecilnim porukama tipa:"Neizvjesnost ne mozemo izbjeci, ali sigurnost moramo traziti" i sa svim ostalim od realnosti potpuno udaljenim glupostima koje GROZD i drugi prodaju.Ne "plasiraju", ne "agituju", ne "javno zagovaraju" vec upravo prodaju !

A sto se tice tvog kritikovanja drugih kako nisu upoznati sa humanistickim idejama mislim da je pogresno optuzivati druge za neobrazovanost, kada se zapravo radi o tome da GROZD ili bilo koji drugi NGO cimbenik nema nikakav kredibilitet u domacoj javnosti ili medju gradjanima. Ako ti smatras stvarno da su svi gradjani neskloni ili neupoznati sa humanistickim idejama onda mi nije jasno zasto nastojis poboljsati polozaj ljudi koje ocigledno omalovazavas.
Liberalism

Post by Liberalism »

Izvinjavam se ako nekoga omalovazavam. Ako mislim da neko nezna i ako mu kazem da nezna, time ne mislim da ga omalovazavam nego da mu kazem da ono sto govori nije istina, odnosno da ne zna detalje (informacije) zbog kojih govori suprotno istini.

Al nije bitno. Pitao sam ko je u demokratskim (i prosperitetnim) drustvima napravio (uredio) takva drustva da budu demokratska i prosperitetna zbog kritike aktivnosti civilnog drustva BiH.

GROZD nastoji pomoci svim ljudima u Bosni i Hercegovini da shvate ono sto je bio temelj progresa zapadne demokratije da vlade će sve više morati da zadovolje test performansi: da li one mogu ili ne unaprijediti stanje ljudi. Ako mogu ( i to u obimu koji je zadovoljavajuci za vecinu) ostaju na vlasti, ako ne idu. Nema tu puno filozofije. Nema naroda i nacionalnih interesa, nema lijevih ili desnih politickih stranaka.

Usput ovo boldirano je stara i poznata izreka koju sad iskoristih. za vise detalja viditi pod http://www.whitehouse.gov/history/presidents/tj3.html
triton

Post by triton »

Liberalism wrote:Izvinjavam se ako nekoga omalovazavam. Ako mislim da neko nezna i ako mu kazem da nezna, time ne mislim da ga omalovazavam nego da mu kazem da ono sto govori nije istina, odnosno da ne zna detalje (informacije) zbog kojih govori suprotno istini.

Al nije bitno. Pitao sam ko je u demokratskim (i prosperitetnim) drustvima napravio (uredio) takva drustva da budu demokratska i prosperitetna zbog kritike aktivnosti civilnog drustva BiH.

GROZD nastoji pomoci svim ljudima u Bosni i Hercegovini da shvate ono sto je bio temelj progresa zapadne demokratije da vlade će sve više morati da zadovolje test performansi: da li one mogu ili ne unaprijediti stanje ljudi. Ako mogu ( i to u obimu koji je zadovoljavajuci za vecinu) ostaju na vlasti, ako ne idu. Nema tu puno filozofije. Nema naroda i nacionalnih interesa, nema lijevih ili desnih politickih stranaka.

Usput ovo boldirano je stara i poznata izreka koju sad iskoristih. za vise detalja viditi pod http://www.whitehouse.gov/history/presidents/tj3.html
vlade, nazalost, vise nisu tu da unaprijede zivot ljudi, vlade su tu da udovolje zeljama gigantskih korporacija.
obican narod ima samo mrvice koje padnu sa krvave trpeze.
stvar je samo u velicini mrvice kojom se covjek zadrzava u stanju mirovanja.
a (ne)vladin sektor (posebno sponzorisani) daje ljudima onu dozu potrebne iluzije da je i do njega nesto, da ucestvuje, da je tu, da se i njegovo misljenje uvazava.

..nesto kao flash..
Liberalism

Post by Liberalism »

U slucaju Bosne mislis na Avaz?
triton

Post by triton »

:?
drnovsek je u svakom slucaju u pravu
senada

Post by senada »

Hoce li, i moze li Grozd utjecati na vladu da se konacno pocnu "petljati u svoj posao"? :-? :?
Liberalism

Post by Liberalism »

Groz je utjecao na politicare sigurno. Isto kao sto je utjecao i Dosta i druge gradjanske inicijative.

Kakvi su dosadasnji efekti tesko je procjeniti. Uglavnom sto se tice Grozd-a, vidi se utjecaj, ako po icemu onda bar po tome da je danas parlament BiH vise sati raspravljao o ciljevima novog mandatara, sto nikada nije bio slucaj ranije, a treba imati na umu da je Grozd ima mjesec dana dostavio listu prioriteta za koje smatra da treba biti prioritet u radu novog Vijeca ministara (cak je i trazio ovakvu proceduru iako to nije bila ranija praksa niti je iko nagovjestavao ovakvu praksu).

Da li je to dovoljno naravno da nije. Moze li Grozd sam ista uraditi radikalnije u ovakvoj situaciji - tesko. Sanse su puno vece ako se sve civilne inicijative ujedine u zajednickim naporima.
senada

Post by senada »

Opsjeda me sasvim ozbiljno pitanje potrebe ispravnog pristupa rjesavanju prioriteta - moze li se iznaci modus za formiranje expertnog tima koji bi cinili strani (doktori) neuropsihijatri, psiholozi, sociolozi, politolozi, lingvisti i ostali vrsni strucnjaci koji bi izvrsili kompletnu inspekciju/analizu psihofizickih i drugih sposobnosti svih bitnih ljudi koji odlucuju o sudbini ove drzave? Sta ako se pod nacionalnim kljucevima skrivaju kleptomani, megalomani, razni manijakalni sizofrenici, paranoici itd., tsl. bolesnici kojima su normalne pojave pljacka, kradja, fasizam, vehabizam, terorizam, nepotizam, etc... ?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

senada wrote:Opsjeda me sasvim ozbiljno pitanje potrebe ispravnog pristupa rjesavanju prioriteta - moze li se iznaci modus za formiranje expertnog tima koji bi cinili strani (doktori) neuropsihijatri, psiholozi, sociolozi, politolozi, lingvisti i ostali vrsni strucnjaci koji bi izvrsili kompletnu inspekciju/analizu psihofizickih i drugih sposobnosti svih bitnih ljudi koji odlucuju o sudbini ove drzave? Sta ako se pod nacionalnim kljucevima skrivaju kleptomani, megalomani, razni manijakalni sizofrenici, paranoici itd., tsl. bolesnici kojima su normalne pojave pljacka, kradja, fasizam, vehabizam, terorizam, nepotizam, etc... ?
A bas se ne skrivaju? :?
Liberalism

Post by Liberalism »

Ne vjerujem da ima bas toliko alternativa. Politicki lideri (uglavnom sad vladajucih stranaka) su osobe koje vjeruju da mogu napraviti raj na zemlji, samo kad bi imali apsolutnu moc u drzavi Bosni i Hercegovini, a koji se mogu okarakterisati kao osobe koje zude za politickom moci (moc vladanja drugim ljudima). Nisu oni tolike budale i bolesni, oni samo iskoristavaju budale i bolesne.
senada

Post by senada »

_BosanaC wrote:
Sto se mene tice oduvijek su bili prosti i goli k'o od majke rodjeni. Na zalost po svemu sudeci vecina koja cini drustvo tesko oboljelim, barem dvije kljucne nacionalne figure poistovjecuje s' bosnjackim bozijim poslanicima, radi cega se slazem sa Liberalizmom.
Pametan narod je napustio ili ce zauvijek napustiti ovu zemlju, ako ih/nas primitivci, mafioza, krimosi, kleptokrati, megalomani, kleronacionalisti, fasisti, vehabisti i ostali ludaci koji im rade o glavi ranije ne udese, a dobrano vec jesu. Mortalitet je vec uveliko nadmasio natalitet, i to je samo jedna od posljedica nadnaravnih "patriota" i njihovih slijepih sljedbenika.
Sigurno da "nova" vladajuca postava za pola svoga mandata hoce uciniti "za" BiH vise nego "stara", tj. zavrsit ce zapoceti idejni projekt prvobitnih demokrata, prije svega u smislu modernizacije i demokratizacije bosnjaka, pa ko kuho kuho - ko pojo pojo.
Liberalism wrote: Nisu oni tolike budale i bolesni, oni samo iskoristavaju budale i bolesne.
Liberalism

Post by Liberalism »

_BosanaC wrote:
senada wrote:Opsjeda me sasvim ozbiljno pitanje potrebe ispravnog pristupa rjesavanju prioriteta - moze li se iznaci modus za formiranje expertnog tima koji bi cinili strani (doktori) neuropsihijatri, psiholozi, sociolozi, politolozi, lingvisti i ostali vrsni strucnjaci koji bi izvrsili kompletnu inspekciju/analizu psihofizickih i drugih sposobnosti svih bitnih ljudi koji odlucuju o sudbini ove drzave? Sta ako se pod nacionalnim kljucevima skrivaju kleptomani, megalomani, razni manijakalni sizofrenici, paranoici itd., tsl. bolesnici kojima su normalne pojave pljacka, kradja, fasizam, vehabizam, terorizam, nepotizam, etc... ?
jedna od najboljih stvari koja bi se danas mogla desiti ovoj zemlji jeste da se na jednoj strani okupe građanske snage (od akademika do aktivista) koji bi radili na raskrinkavanju nacionalisticke ideologije koja ne donosi dobro nikome samo bogastvo pojedincima i druge grupe koja bi radila na izgradnji podrške za uspostavljanje efikasnih i demokratskih drzavnih institucija u skladu sa najvisim evropskim vrijednostima.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Liberalism wrote:
_BosanaC wrote:
jedna od najboljih stvari koja bi se danas mogla desiti ovoj zemlji jeste da se na jednoj strani okupe građanske snage (od akademika do aktivista) koji bi radili na raskrinkavanju nacionalisticke ideologije koja ne donosi dobro nikome samo bogastvo pojedincima i druge grupe koja bi radila na izgradnji podrške za uspostavljanje efikasnih i demokratskih drzavnih institucija u skladu sa najvisim evropskim vrijednostima.
Reci mi samo KAKO i KOJI EFEKAT OD TOGA?

Ovdje uopste nije tajna, da ironija bude najveca, ni ko se bavi lopovlukom ni na koji nacin. Drzava ima institucije, kao sto su sud, policija, tuzilastvo, finansijska policija, poreska uprava. Finansijska policija i poreska uprava kazu "OK, taj i taj duzan drzavi stotine miliona poreza." I tu staju njihove nadleznosti. Tuzilastvo nikada ne izda policiji nalog za istragom niti ikada samo povede istragu. Ta informacija se vrti mjesecima, godinama, a onda sljedeca informacija kako je ista ta osoba naimenovana na jos jednu funkciju na kojoj ce hajrovati par desetina miliona maraka.

I tako u krug.

A na izbore se ne izlazi, to nama ne treba.

Hajmo sada malo na najnizi nivo sici. Nivo grada, odnosno opcine. Odnosno mjesne zajednice. U kojoj zive ljudi raznih profesija, izmedju ostalih i policajci, i sudije, i advokati, i politicari. I svi znaju na kom cosku te mjesne zajednice i KO, sto je najbitnije, dila i sta dila. I u koliko sati. I svi okrecu glavu od toga. Da se Nusreta ne bi naljutila i ne htjela vise piti kafu sa Sevlom s treceg sprata jer joj je mali zglajzo, ali fin je, ne dira komsiluk :oops:

Drustvo je generalno u qrcu, i postoje za sada samo dvije realne opcije:

1. Otici odavde sto dalje i u sto kracem roku zaboraviti i ko si, i sta si, i gdje si bio, te probati ubjediti sam sebe da je to sve bio samo ruzan san.

2. Nabaviti utoku, probati naci nesto sto covjeku uspjeva skrenuti misli od svakidasnjice, ne citati novine, portale, praviti se lud i gluh. A utoku upotrjebiti samo i iskljucivo kada Nusretin mali vadi cakiju sa kojom krece na tebe samog zato sto mu nisi pristao dati mobitel za koji si rintacio i koji si platio avgustovskom platom od prosle godine, posto septembarske jos nema ni na vidiku.
Liberalism

Post by Liberalism »

Ehh efekat efekat...

Moramo se boriti. Neki ce ozbiljno razmisliti o prvoj neki o drugoj alternativi koji su ti predlozio. Neki (po meni mnogi) ce se drzati politike 'gledanja vlastitog posla', neki ce nastojati da se svemu ovome okoriste sto bolje mogu i na kraju neki (na prste da ih prebrojis) ce pokusati da uticu na ubranje drustvenog napredka....

O efektu je tesko govoriti kad se i nezna ko sve spada u ovu posljednju kategoriju.... kada se sada ljudi okupe vjerovatno ce se napokon znati stvarna snaga pro-demokrata pa tek tad bi mogli govoriti kakve efekta ova drustvena grupa moze napraviti....

Ipak, mi se u Bosni borimo protiv monstruoznog cudovista koje se najmanje plasi blage rijeci, a hrani strahom.
Satriani

Post by Satriani »

Liberalism:
Samo cu se zadrzati na ovom tvom komentaru. Ostali su nejasni i ne pregledni.

"A social Europe in the global economy: jobs and opportunities for all”

Ovo je moto druge faze socijalne Agende za 2005-2005. u okviru revidirane Lisabosne strategije razvoja.

Da vidimo malo vrijednosti EU, koje su i navedene u prijedlogu Ustava EU (Član I-2 da ti bude lakse):

The Union is founded on the values of respect for human dignity, freedom, democracy, equality, the
rule of law and respect for human rights, including the rights of persons belonging to minorities.
These values are common to the Member States in a society in which pluralism, non-discrimination,
tolerance, justice, solidarity and equality between women and men prevail.

A evo malo i ciljeva koje EU nastoji da ostvari (takođe iz Ustava da ti bude lakse):

The Union shall work for the sustainable development of Europe based on balanced economic
growth and price stability, a highly competitive social market economy, aiming at full employment
and social progress...b]

Satriani:
To što ti navodiš su ciljevi, ideje, želje….., nazovi to kako želiš, stvarnost je nešto drugo. Demokratija, dignitet pojedinaca, jednakopravnost nisu baš sinonimi za Europske zemlje, članice unije ma kako one to prezentovale. Jel demokratski što se zabranjivalo pokrivenim curicama u Francuskoj školovanje, i nametalo im se da se odreknu svoje kulture? Jel demokratski što je Romska porodica protjerana sa svog ogništa u Sloveniji? Jel demokratski podrška rata u Iraku i aktivno učešće u istom. Jel demokratski teror nad muslimanima u Holadniji? O kakvoj Europi govoriš kao civilnom drušvu za sve. EU je trgovinska unije, projekat društveno socijalne unije još nije zaživio i neće zadugo jer najjače zemlje članice trpe ekonomoske gubitke zbog proširenja i liberalizacije tržišta rada. Pa najveći strah u Njemačkoj je od Poljskih jeftinih radnika, a u Europi od jeftinih kineskih prozvoda.

Liberalism:

Ako ti ovo ne znaci da socijalne vrijednosti EU nisu na vrhu prioriteta onda ja nemam sta s tobom razgovarati.

Al evo da uzmem malo vremena sebi da izracunam da vidimo jesi li ti u pravu kad kazes da zemlja sa najintenzivnijom socijalnom politikom (neznam sta ti znaci ovdje rijec intenzivna) Norveska, a koja nije u EU te time nesto zelis nekome dokazati da zemlje clanice ERU i nisu nesto socijalne pa tako ni sama EU.

Norveska izdvaja 26,3 procenta BDP na socijalnu politiku (podaci za 2004. godinu). prosjek EU-15 zemalja za istu godinu je iznosio 27,6 %, dok je Svedska izdvajala na socijalu politiku 32,9%, a Velika Britanija (kao ekonomski najliberalnija zemlja EU-15) je u istoj godini izdvajala 26,3% BDP za socijalnu politiku, odnosno identican procenat BDP kao tvoja Norveska.

Jesi li sad uvjeren da si pogrijesio kad si naveo primjer Norveske kao dokaz da EU ne gaji socijalne vrijednosti onako kako sam ih ja pokusao prezentovati. za tvoj info Grcka izdvaja 26% BDP na socijalnu politiku, dok Latvija svega 12,6 ali Latvija je nova zemlja clanica tako da je ona irelevantna u tvom primjeru.

I jos nesto, pogrijesio si i trebao si staviti da svaka zemlja s obzirom na ogranicenja koja postavlja EU - kreira svoju monetarnu i ekonomsku politiku.

Satriani:
Prvo, neki tvoji proračuni nisu tačni. Prosječna izdvajanja za socijlnu politiku u zemalja EU su na nivou 19% BDP-a. Oficijelni podatak (za 2004 i 2005 godinu, sa varijacijama ispod 1%) koji su čak i naše partije korstile u svojim pred-izbornim platformama. BiH recimo izdavaja 14%. Pa tako ostale cifre i neželim kometirati.
Drugo Europa nije jedinstvena po mjerama socijalne politike, i EU izuzev dosadnih platformi nema nikakve uloge u kreiranju istih. Modeli socijalne politike su kreirani sredinom prošlog vijeka i postoje 4 skupine zemalja u europi: Kontinentalne (Austrija, Belgija, Francuska i Njemačka), Sjeverne ( Skandinavija), Južne (Grčka, Italija, Portugal i Španjolska), te Anglo-Saksonske ( UK i Sjeverna Irska). Svaki od ovih modela ima svoju strukturu ulaganja u socijalnu politiku, koja nije samo briga kako ti navodiš o nezaposlenima, već i penzioni fondovi, invalidski fondovi, obrazovanje, obiteljska pomoć, itd. Od ovih modela se ni dan danas nije odstupilo. Šta to znači? Sjevrna grupa zemalja kao najbogatija najviše ulaže u nezaposlenost, dok južne najmanje, jer imaju problema sa finansiranjem iste. Izvori finansiranja za navedene politike mogu biti samo iz držanih proračuna. U strukturi južnih, mirovinski fondovi, imaju največu stopu izdvajanja za socijalnu politiku, što znači da se socijalna politika ne oslanja na izdvajanja države nego na izdvajanja iz dohotka građana! Obiteljska pomoć je najintenzivnija u zemljama kontinetalne i anglosaksonke grupacije ( a to su politike zemalja sa problemima u natalitetu). Da bi prezentovao kvantificirane podatke o nečemu moraš ih znati čitati i razumjevati, odnosno imati neko predznanje.
Da rezemiriamo projekat EU je divna ideja koji će zaživiti onda kad velike i bogate zemlje odluče dijeliti dio kolača sa malim i manje bogatim. EU ne pogoduje socijalno ugorženim kategorijama koje se nemogu prilagoditi potrebama EU, već ljudima koji su sposobni odgovoriti zahtjevima globalnog tržišta. Šta je za tebe EU?
Za mene je da sjednem na avion u ponedeljak u 7 ujutru, i do petka završim posao na nekoj tačci u Europi, a za to su potrebni pred-uvjeti. Tržište, kompetencije i resursi. Trenutno je BiH miljama daleko od toga sa svojom starom tehnologijom, slabom stopom obrazovanog kadra i državnim uređenjem koje jede privredu. Sve ostalo o čemu ti pričaš kao što su socijlna politika, demokratija itd.. je nadogradnja, šminka koje nema bez kinte.

P.s. ta ograničenja vezano za ekonomski i monetarnu politiku imaju za cilja zaštiti suverenitet zemalja unije, i pokazuju da unija ima svoje granice.

Liberalism:
Usput da kazem da bi meni bilo licno drago kada bi se Grozd, Dosta!, druge civilne inicijative dogovorile o koaliciji sa SDP-om, da se ova nacionalisticko-totalitarna bagra skine s vlasti jednom zauvijek i da ovaj narod napokon zapocne sa demokratskom tranzicijom.[/quote]

Satriani:
Tvoj Grozd i slične organizcije nemaju nikakvu ulogu u približavanju BiH EU, nadam se da ti je to jasno, već privreda i samo privreda ili drugim riječima kinta. Usput slažem se s tobom u vezi bagre koju navodiš, samo za razliku od tebe ne vidim SDP kao progresivnu u drugaciju opciju. Njihova alijansa je pokazala koliko mogu. Još tragičnije je što u BiH ne postoji politička opcija koja je svjesna šta to znači demokratska tranzicija, jer ni sami građani ove zemlje u svojim glavama nisu se spremi odreći navika prošlog nam režima.

P.S. Šta ima nerazumljivi dijelovi mog predhodnog posta, a komentar vezano za socijalnu politiku si ipak uspio razumjeti, he he he!
Satriani

Post by Satriani »

Liberalism wrote:Kako cujem, formira se nova koalicija civilnog drustva koja bi zajednicki trebala utjecati na domacu vlast na svim nivoima.
Jao blago nama, biće derneka svjasne nam omladine i pranja novca nota računima sa benzinskih pumpi i lokalnih restorana.
Satriani

Post by Satriani »

Liberalism wrote:@triton

Isto vrijedi i za tvoju kuću, zar ne?
Post Reply