Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Prenj

Post by Prenj »

hrasno38 wrote:
Piramidos wrote:posto imama alternativnu drzavu, vrijeme je da dobijemo i alternativnu historiju.
Alternativa je sastavni dio svakog uspjesnog i ozbiljnog projekta pa posto nasi naucnici nisu nasli alternativu za iskopavanje brda Visocica alternativa se sama pojavila i pocela da radi.
Ako nisi primijetio u ovoj zemlji se alternativno prave hidrocentrale, putevi, reze suma, ...
Ovo je bila jedna od rijetkih oblasti u kojoj do sada nije bilo 'prave' alternative .
terapija

Post by terapija »

ludost wrote:Ne znam, al' izgleda da je retorika (ona što su je "svi prihvatili") danas nešto splasnula - http://www.visoko.co.ba/index.php?subac ... =&ucat=10&: niti jednog spomena piramide, a Visočica je (opet?) brdo.

Ni štandova danas nema - http://www.visoko.co.ba/index.php?subac ... =&ucat=10&, vele da se trgovcima "ne isplati raditi obićnim danima". U pravu si ti, Šarafčino, koliko para, toliko muzike.
Zavidna moc uocavanja, ludost, nema sta :)
Zanima me kako ce biti sljedeci vikend i onaj poslije njega...
Nesto se kopa i kopa... ali nikako da se dodje do te piramide, majku mu :(
CiCiban

Post by CiCiban »

u svemu ovome meni smeta samo jedna stvarcica.. :cry: ti monoliti koji postoje gore, na jednom mjestu se cak radi o tri bloka polozena jedan preko drugog ( a njihove dimenzije i mjesto na kojem se nalaze mi ne lice nimalo na graditeljsku šalu nekih davnih stanovnika )..
eh sada, kako je moguce da mene ovoliko cudi ..ko je to mogao izgraditi ? i zasto? a da se nikada nisam bavila arheologijom.. :? dok profesionalci ostaju 'ladnokrvni na to pitanje :? , i bave se kritikovanjem amatera zbog njegog amaterskog pristupa, i izgleda ne misle u skorijoj buducnosti da se pozabave nEcim drugim.
recimo.. onim o cemu imaju znanje vece nego dirk
Prenj

Post by Prenj »

CiCiban wrote:u svemu ovome meni smeta samo jedna stvarcica.. :cry: ti monoliti koji postoje gore, ne jednom mjestu se cak radi o tri bloka polozena jedan preko drugog ( a njihove dimenzije i mjesto na kojem se nalaze mi ne lice nimalo na graditeljsku šalu nekih davnih stanovnika )..
eh sada, kako je moguce da mene ovoliko cudi ..ko je to mogao izgraditi ? i zasto? a da se nikada nisam bavila arheologijom.. :? dok profesionalci ostaju 'ladnokrvni na to pitanje :? , i bave se kritikovanjem amatera zbog njegog amaterskog pristupa, i izgleda ne misle u skorijoj buducnosti da se pozabave nEcim drugim.
recimo.. onim o cemu imaju znanje vece nego dirk
Dok se to ne razjasni, o nekim drugim nasim megalitima imas vise ovdje ...
Prvo iz naseg ugla ...
http://www.most.ba/105/064.aspx
pa iz britanskog ...
http://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=6335378
i na kraju i iz alternativnog ...
http://www.alternativnahistorija.com/AH8.htm#5.1
Last edited by Prenj on 25/04/2006 16:27, edited 1 time in total.
Goran_35

Post by Goran_35 »

A wrote:
taxi_driver wrote:ja bih pitao piramidase,je li se napokon zna je lipiramida ili nije.ili je nesto sto dosad nije istrazeno?
mi tvrdimo da nije piramida,vi tvrdite da jeste,i nemojte nam sada palamuditi dobro je sto sam kopa mozda otkrije nesto sto nikad nije istrazeno.on je rekao da je piramida i ja ocekujem piramidu.ako je ne bude on je za mene lazov i ublehas.
to je isto kad kopas zemlju ispred kuce i kazes komsijama da je tu zlato a nadjes vodu.i kazes jebi ga nek sam nesto nasao i nisam djaba kopao.
Ovo se zaboravlja u ovoj nadasve uzbudljivoj diskusiji 8-)
Pa da spasim od zaborava ;)
Na osnovu dosadasnjih dokaza,logicno je zakljuciti da se radi o piramidi (piramidama),naravno pod uslovom :oops: da doticni/a zna logicno razmisljati :oops:

Dakle logika nam govori da:

ako je brdo u obliku piramide,a pri tome sve strane pravilno okrenute prema stranama svijeta,ako to brdo nije jedino takvo, vec postoji jos nekoliko a koja su izmedju ostalog pravilno rasporedjena i grade jednakostranicni trougao u svome rasporedu ,ako je satelitskim "termalnim" snimcima potvrdjeno razlicito emitovanje toplote piramidalnih brda (supljih kamenih struktura) u odnosu na ostala "puna" brda,ako je radarskim snimcima potvrdjeno postojanje pravolinijskih tunela u "piramidalnim brdima",ako je geoloska analiza potvrdila Semirovu tezu i ako im je na kraju co’jk iskop’o tonama teske kamene blokove slozene u cetiri reda,onda bi po svoj prilici trebalo da se radi o piramidi/piramidama...

Cisto logicno,zar ne? :oops:

Medjutim "neki" ga i dalje nazivaju "ublehasom i diletantom" a da pri tome nemaju odgovora na pitanje sta je to sto je do sada iskopano?Ako nije piramida sta je? A piramida nije jer tako ne pise u knjigama iz kojih su se oni ucili :oops: Krasno,divno,naucno... :roll: A isti DOKTORI NAUKA nisu upratili revoluciju u arheologiji,na osnovu kojih su ponistena ubjedjenja da je u ta doba covjek bio pecinar nesposoban da gradi,vec naprotiv postojale su mocne civilizacije o kojima se do posljednih otkrica ( recimo otkrice u blizini Japana) nije nista znalo...

Ja bih pitao doticnu gospodu "strucnjake" sta je ono sto je Semir otkop'o?
Je li kamencura obicna ili i dalje nemaju odgovora?

Hvala!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Goran_35 wrote:
A wrote:
taxi_driver wrote:ja bih pitao piramidase,je li se napokon zna je lipiramida ili nije.ili je nesto sto dosad nije istrazeno?
mi tvrdimo da nije piramida,vi tvrdite da jeste,i nemojte nam sada palamuditi dobro je sto sam kopa mozda otkrije nesto sto nikad nije istrazeno.on je rekao da je piramida i ja ocekujem piramidu.ako je ne bude on je za mene lazov i ublehas.
to je isto kad kopas zemlju ispred kuce i kazes komsijama da je tu zlato a nadjes vodu.i kazes jebi ga nek sam nesto nasao i nisam djaba kopao.
Na osnovu dosadasnjih dokaza,logicno je zakljuciti da se radi o piramidi (piramidama),naravno pod uslovom :oops: da doticni/a zna logicno razmisljati :oops:

ako je brdo u obliku piramide,a pri tome sve strane pravilno okrenute prema stranama svijeta,ako to brdo nije jedino takvo, vec postoji jos nekoliko a koja su izmedju ostalog pravilno rasporedjena i grade jednakostranicni trougao u svome rasporedu ,ako je satelitskim "termalnim" snimcima potvrdjeno razlicito emitovanje toplote piramidalnih brda (supljih kamenih struktura) u odnosu na ostala "puna" brda,ako je radarskim snimcima potvrdjeno postojanje pravolinijskih tunela u "piramidalnim brdima",ako je geoloska analiza potvrdila Semirovu tezu i ako im je na kraju co’jk iskop’o tonama teske kamene blokove slozene u cetiri reda,onda bi po svoj prilici trebalo da se radi o piramidi/piramidama...

Medjutim "neki" ga i dalje nazivaju "ublehasom i diletantom" a da pri tome nemaju odgovora na pitanje sta je to sto je do sada iskopano?Ako nije piramida sta je? A piramida nije jer tako ne pise u knjigama iz kojih su se oni ucili :oops: Krasno,divno,naucno... :roll: A isti DOKTORI NAUKA nisu upratili revoluciju u arheologiji,na osnovu kojih su ponistena ubjedjenja da je u ta doba covjek bio pecinar nesposoban da gradi,vec naprotiv postojale su mocne civilizacije o kojima se do posljednih otkrica ( recimo otkrice u blizini Japana) nije nista znalo...

Hvala!
Pa jel lijepo rekao Lovrenovic da on "nije tu da daje argumente" a kako ce ih dati ka je isto tako lijepo rekao da "nema pojma sta bi to moglo biti". E tako isto zbore i ostali istomisljenici.
Prenj

Post by Prenj »

Goran_35 wrote:

ako je satelitskim "termalnim" snimcima potvrdjeno razlicito emitovanje toplote piramidalnih brda (supljih kamenih struktura) u odnosu na ostala "puna" brda,ako je radarskim snimcima potvrdjeno postojanje pravolinijskih tunela u "piramidalnim brdima"
...
100 x laz = ?
Sam autor analize "termalnih" snimaka se ogradio od jacih zakljucaka, a ti to nekako uvijek zaboravis i preskocis.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Prenj wrote:
Goran_35 wrote:

ako je satelitskim "termalnim" snimcima potvrdjeno razlicito emitovanje toplote piramidalnih brda (supljih kamenih struktura) u odnosu na ostala "puna" brda,ako je radarskim snimcima potvrdjeno postojanje pravolinijskih tunela u "piramidalnim brdima"
...
100 x laz = ?
Sam autor analize "termalnih" snimaka se ogradio od jacih zakljucaka, a ti to nekako uvijek zaboravis i preskocis.
Izvini ako nije tajna,volio bih da znam sta podrazumjevas pod "jacim zakljucima"?
Piramidos

Post by Piramidos »

Goran_35 wrote:
A wrote:

Hvala!
ja mislim da su stecci a sta ti mislis
Goran_35

Post by Goran_35 »

:-)

Jesi li ti kada vidio stecak?
Prenj

Post by Prenj »

Goran_35 wrote:
Prenj wrote:
Goran_35 wrote:

...
100 x laz = ?
Izvini ako nije tajna,volio bih da znam sta podrazumjevas pod "jacim zakljucima"?
Bilo sta sto se ne slaze se interpretacijom samog autora analize ...

http://www.cyberbulevar.com/forum/viewt ... &start=125
Smailbegovic wrote:Sada se samo naziru pojedini elementi, ali buduci da sam ja tisucama kilometera daleko i jedini ukaz koji imam nad regijom je malo terenskih informacija i par razlicitih satelitskih prelaza koji su se slucajno zadesili tu, ovo je maksimum toga sto se moglo uraditi i stoga su rezultati onakvi kakvi jesu: PRELIMINARNI.
Piramidos

Post by Piramidos »

Goran_35 wrote::-)
Jesi li ti kada vidio stecak?
nisam, ali sam zato vidio piramidu u bosni :-). i moram ti reci da je trip bio strasan
Last edited by Piramidos on 25/04/2006 17:05, edited 1 time in total.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

PIRAMIDOS napisao
ja mislim da su stecci a sta ti mislis
ali to je pogresno zato sto je osmangich pitao jednog sto je expert za stecke i srednji vijek, sto mu je ovaj rekao da to nisu stecci

Image

iz cetiri pravca
Goran_35

Post by Goran_35 »

Prenj wrote:
Goran_35 wrote:
Prenj wrote: 100 x laz = ?
Bilo sta sto se ne slaze se interpretacijom samog autora analize ...

Smailbegovic wrote:Sada se samo naziru pojedini elementi, ali buduci da sam ja tisucama kilometera daleko i jedini ukaz koji imam nad regijom je malo terenskih informacija i par razlicitih satelitskih prelaza koji su se slucajno zadesili tu, ovo je maksimum toga sto se moglo uraditi i stoga su rezultati onakvi kakvi jesu: PRELIMINARNI.
Smailbeg citat:

"Moja Hipoteza (a ujedno i hipoteza postavljena od strane strucnjaka za daljinsko osmatranje u mojoj firmi stoji ovako, danas Feb.07, 2006):

Na analiziranim i javno-dostupnim satelitskim podacima, prikupljenim do 2005, u Visockoj dolini postoje izrazene teksturalne, prostorne, gemorfoloske i termalne anomalije usko vezane za par lokaliteta, prvenstveno brdo Visocica. Ove pojave se smatraju anomalnim u ovoj analizi jer je njihove karakteristike tesko svrstati u djelovanje raspolozivih prirodnih procesa. U nedostatku dodatnih informacija, postoji mogucnost da su neke od uocenih anomalija uzrokovane putem antropogene alteracije terena.

Hvala svima koji su svojim komentarima doprinjeli a) konstruktivnom dijalogu b) razmatranjima same teme c) sirim aspektima i ramifikacijama ove pojave.

- OVIM JE TEMA "Satelitska Analiza -BH Piramide Sunca- " ZATVORENA - "

Dakle sasvim dovoljno za pocetak.Danas su vec iskopani prvi kameni blokovi :oops:

ps

svidja mi se ono poredjenje sa ciglama 8-) ako se neko sjeca,neke djecake sam pokusao slicnim primjerom ubjediti 8-) kada su se isti :oops: ismijavali smailbegovoj "slicici" :oops:
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Nisam dugo nista rekla :-D
ONO jeste u obliku piramide i vjerujem da postoji NESTO.Kako vjerujem?Vjerujem jer se vide te NEKE ploce....
dalje.....
Ta civilizacija koja je gradila TO CUDO je bila daleko pametnija od nas koji sjedimo za ovim kompjuterom i uzaludno se svadjamo oko TOGA.Ta civilizacija je iza sebe NESTO ostavila,a mi cemo iza sebe ostaviti bezboroj postova o OVOME.
Toliko.
Goran_35

Post by Goran_35 »

kriticarka_nikova wrote:Nisam dugo nista rekla :-D
ONO jeste u obliku piramide i vjerujem da postoji NESTO.Kako vjerujem?Vjerujem jer se vide te NEKE ploce....
dalje.....
Ta civilizacija koja je gradila TO CUDO je bila daleko pametnija od nas koji sjedimo za ovim kompjuterom i uzaludno se svadjamo oko TOGA.Ta civilizacija je iza sebe NESTO ostavila,a mi cemo iza sebe ostaviti bezboroj postova o OVOME.
Toliko.
Ma to te oko samo vara :oops:

To je nekropola stecaka u obliku piramide ili je pak :oops: njaka tvrdjava jope u obliku piramide :oops:

Al piramida :x nije nikako :oops:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

A wrote:
hrasno38 wrote:Do pojave Osmanagica za mene licno je to bilo brdo piramidalnog oblika, zaraslo u rastinje sa velikom predpostavkom da bi dozivjelo da postane prasuma s obzirom na entuzijazam nasih arheologa.
Hakeri znaju cuda napraviti, zar ne?
... a za arheologe je bio nacionalni spomenik, znacajno neolitsko nalaziste i srednjovjekovni grad:

Povijesno područje – Stari grad Visoki proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nacionalni spomenik).

Nacionalni spomenik se nalazi na vrhu brda Visočice, na prostoru označenom kao k.č. broj 4702, k.o.Visoko, općina Visoko, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina.

I sad cinjenica sto je Sem O uspio privuci paznju javnosti tebi daje za pravo da kazes "zasto oni nisu ucinili nista da meni to brdo ne bude vise obicno brdo zaraslo u rastinje?".
OK lijepo samo me interesuje sta je po tebi zadatak arheologa:
* da proglase neko nalaziste nacionalnim spomenikom i tu je kraj
* ili da to nalaziste "do kraja iskopaju" i proglase nacionalnim spomenikom.
I dobro hajde da se u svemu tome slozim sa tobom ali u tom silnom istrazivanju preskocise onolike ljudskom rukom iskopane tunelcine, pa onda monumentalne opet ljudskom rukom napravljene kamene ploce i pitaj boga sta ce jos biti. Da se razumijemo ja licno ne tvrdim da je tamo piramida ali me zivo interesuje sta je i zelio bih da vidim sta je a to ne mogu sve dok je zatrpano i obraslo rastinjem i nije u 100 godisnjem planu za otkopvanje kod nasih strucnjaka. Matematika da ne moze biti jasnija.
ludost

Post by ludost »

hrasno38 wrote:
A wrote:
hrasno38 wrote:Do pojave Osmanagica za mene licno je to bilo brdo piramidalnog oblika, zaraslo u rastinje sa velikom predpostavkom da bi dozivjelo da postane prasuma s obzirom na entuzijazam nasih arheologa.
Hakeri znaju cuda napraviti, zar ne?
... a za arheologe je bio nacionalni spomenik, znacajno neolitsko nalaziste i srednjovjekovni grad:

Povijesno područje – Stari grad Visoki proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nacionalni spomenik).

Nacionalni spomenik se nalazi na vrhu brda Visočice, na prostoru označenom kao k.č. broj 4702, k.o.Visoko, općina Visoko, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina.

I sad cinjenica sto je Sem O uspio privuci paznju javnosti tebi daje za pravo da kazes "zasto oni nisu ucinili nista da meni to brdo ne bude vise obicno brdo zaraslo u rastinje?".
OK lijepo samo me interesuje sta je po tebi zadatak arheologa:
* da proglase neko nalaziste nacionalnim spomenikom i tu je kraj
* ili da to nalaziste "do kraja iskopaju" i proglase nacionalnim spomenikom.
I dobro hajde da se u svemu tome slozim sa tobom ali u tom silnom istrazivanju preskocise onolike ljudskom rukom iskopane tunelcine, pa onda monumentalne opet ljudskom rukom napravljene kamene ploce i pitaj boga sta ce jos biti. Da se razumijemo ja licno ne tvrdim da je tamo piramida ali me zivo interesuje sta je i zelio bih da vidim sta je a to ne mogu sve dok je zatrpano i obraslo rastinjem i nije u 100 godisnjem planu za otkopvanje kod nasih strucnjaka. Matematika da ne moze biti jasnija.
zdravo hrasno38, kako si? nismo rijec progovorili nakon onog ispada 8-)

smijem li ti uputiti jednu opasku, a da je ne shvatis zlonamjerno ili uvredljivo? mozes li otici na web stranicu komisije za nacionalne spomenike pa pogledati sta su sve odradili otkad postoje? mozda nisu bas imali jako puno vremena za arheoloska istrazivanja zadnjih 10-tak godina, jer se dosta radilo na obnovi onog sto je od nase bastine unisteno u ratu. to im je, valjda, bio k'o neki prioritet.

kad smo vec kod toga, pogledaj na njihovoj stranici koliko toga u samom visokom je urađeno...

eto, nemoj sta pogresno protumacit.
winetou

Post by winetou »

Neka Semir otkrije dijelove kolosalne piramide i već će se naći pare.
A on prvo knjigu, fondaciju, arheološki park.... :zzzz: :P
Sensei

Post by Sensei »

Image
ludost

Post by ludost »

Ma imam sve jači osjećaj da je Semir samo frontman. Za prosvjetljenje se zahvaljujem Muratu Sabanovicu na linkovima, seljak_cojeku na pitanjima za razmišljanje, te terapiji na ohrabrenjima u smjeru moći zapažanja. (P.S. Jesul' ovo one studentice iz New Yorka!?)

The Man With The Plan ( http://www.visocko-oko.co.ba/mozaik.htm ):

Image
winetou

Post by winetou »

A što ste ludi za tim turizmom. Eto ko bi od vas htio biti ugostiteljski radnik? :D
haris303

Post by haris303 »

Vise puta u toku rata dzip koji je vozio A. Izetbegovica je zastajao u podnozjima Visocice..tek toliko da uhvati intervale da izmedju cetnickih granata krene dalje....sasvim dovoljno da "nezavisni mediji i prve perjanice naseg novinarstva" ovog decka koji ceprka po tom brdu vezu uz malehnog Suljicu iz SDA i da sve to proglase stranackim projektima...jadno..suvise jedno....taman da je pod tim brdom i obicni jebeni bunar mutne vode .... koliko samo dugo u selu Arnautovici pored Visocke petlje stoje ostaci crkve u kojoj su krunisani Bosanski kraljevi...tek u novije vrijeme se neko sjetio da to ogradi kolicima i da kaze da je to bitno za nas i nasu istoriju...a to je bilo skoro zatrpano smecem pored obliznje rjecice....eto, to smo mi...i jos hocemo da nas neko cijeni...ne jebemo ni sami sebe a zelimo da nas drugi respektuju....ma jok...danasnjica cijeni samo jake i ustrajne....
Qler

Post by Qler »

sto je dobra ova crna, lijeva :)
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

sto je dobra ova crna, lijeva
to je miss bosne 2005 ili 2004 neznam tacno
Locked