Nova Dacia Logan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Pooll

Post by Pooll »

Top lista "ruznih auta":

1. Thalia :( :cry: Ubjedljivo najruzniji auto :(
:x :x

Image

2. Loganica :roll: :? :(

Image

3. Accent :roll: :-)

Image
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Zato se Fabia-i nema sta prigovoriti... :D

Image

Image
Pooll

Post by Pooll »

Image

Obicna Fabia i Combi ok... ali ova sedan mi je isto ruzna :( Ne svidjaju mi se mala auta od kojih se dobije nakaradna verzija limuzine :cry:
džetro

Post by džetro »

Također, vrlo ružna nova auta:
-Pontiac Aztek (uvjerljivo najružniji SUV)
-Ssangyong Stavic (dokaz da i nad Pontiacom ima ružniji)
-Alfa 166 (da, i oni mogu pogriješiti)

Relativno ružna i nedorađena auta:
-BMW serije 7 (medo s dabrovim repom, restiliziran malo ljepši)
-Toyota Corolla Sedan (aktualni model, dizajn kao u Lade za 2010.)
-Kia Sportage (aktualni model, žabac Kermit)
-Peugeot 1007 (kutija za cipele, šta li?)
-VW Touran (bez imalo emocija, totalno dosadan ziheraški dizajn)
-Fiat Croma (novi model, what the fuck?)
-Ford Fiesta (zadnja generacija, posebno unutrašnjost)
-Alfa GT coupe (guzica bezze)

Najljepša auta trenutno (po mom skromnom mišljenju):
-Peugeot 206 (ali, Bože, proizvodit će sedan verziju - užas!)
-Alfa 156/159 (ah...)
-Alfa Brera
-Honda Accord
-Mazda MX-5
-Opel Astra

Bez konkurencije: Dacia Logan :-) maj big -litl ka, maj big- litl kastl.
Sirko

Post by Sirko »

Ko kaže da Logan ima ružan gepek?

Image
Golfoljubac

Post by Golfoljubac »

Logan je smece, prestanite vise o Dacii.
Qler

Post by Qler »

jedino noviji golf IV ili golf V je bolji od nje, ovo ostalo moze je samo za damu povuci :D:P
dugi

Post by dugi »

Golfoljubac wrote:Logan je smece, prestanite vise o Dacii.
Ma naravno, hajmo mi o golfu malo. Nismo odavno :D
shin

Post by shin »

Image
icatenej

Post by icatenej »

Ni ova Honda iznad nista ne valja. Mislim, to je njesra... Prvo - nije golf dizel, drugo nije ga "pravio Nemac" i trece nije golf dizel. :D :D :D
Golden

Post by Golden »

icatenej wrote:Ni ova Honda iznad nista ne valja. Mislim, to je njesra... Prvo - nije golf dizel, drugo nije ga "pravio Nemac" i trece nije golf dizel. :D :D :D
i to golf "dvica"
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

momci tama je dacia logan, a ne ciro (g2d)
džetro

Post by džetro »

The_Flyer2002 wrote:momci tama je dacia logan, a ne ciro (g2d)
Mislim da je Ćiro odradio svoj povijesno/istorijski posao u našoj zemlji, baš kao i Fićo, Stojadin ili Yugo, te da se polako, zajedno sa Opel Kadettom može preseliti na otpad (mislim na većinu onih sa bogapitaj koliko kilometraže i davno propuhalim motorom), osim u slučaju lijepo održavanih primjeraka koje je uvijek milina vidjeti na cesti.
Ima jedan moj komšija metalik srebrnu Jettu, tamo negdje 88 godina. upicanjena bolje nego kad je bila nova, bez ikakvih "street race folovi - golovi dodataka, samo original oprema iz tvornice. Čudo! Ima još sigurno dosta njih što ne zaslužuju grubu riječ, ali budimo pošteni, većina su grobovi.

Vrijeme je, dakle, da okrenemo novu stranicu u motorizaciji našeg naroda. Dakle, nakon Škode Fabije, u igru ulazi i Dacija Logan!
Živjeli!
Sirko

Post by Sirko »

KAKO GOD OKRENES, DACIA LOGAN JE TRECA PO PRODAJI U BOSNI I HERCEGOVINI (ISPRED GOLFA, A IZA FABIJE I OCTAVIJE)
džetro

Post by džetro »

I to se opasno približava vodećima...
Moj Logan i dalje bez ikakvih problema.
Stare Dacije su već u prvim mjesecima eksploatacije pokazivale karakter kvarljivca. Logan ni bubice!
sudnjidan

Post by sudnjidan »

U SCG je u prvih 7 mjeseci prodato 3281 Dacija od cega je 3001 Logan. To je 10x bolja prodaja Logana nego u BiH. Jedini prodavaniji model je Yugo Koral (4345). Poredjenja radi, Skodu Fabiju, i bez statusa domaceg proizvoda, u SCG kupilo je 1380 ljudi (2x vise nego u BiH). Dakle, Logan je 2,2 puta prodavaniji od Fabije na trzistu kupovne moci slicne nasoj gdje i Dacia i Skoda nastupaju pod jednakim uslovima, odnosno niko nije privilegovan (osim Zastave).
Napomena: SCG bez Kosova ima otprilike 2,5-3 puta vise stanovnika od BiH.
Golden

Post by Golden »

307 Logana je prodato za prvih 8 mjeseci 2005. godine u BIH.
Svaka čast.
Sirko

Post by Sirko »

Image
Sirko

Post by Sirko »

Image
džetro

Post by džetro »

Raja, moram prijaviti jednu nepravilnost koju posjeduje moj primjerak Logana, a to je činjenica da poklopac pretinca za rukavice ne dihtuje u potpunosti, tako da (po noćnoj vožnji se jedino primjeti) unutar pretinca stalno gori svjetlo. Kroz tanki prorez koji ostane se vidi da lampa gori i nakon zatvaranja. Ipak, pretinac ne lupa niti pušta bilo kakve zvukove, tako da me to ne nervira. Isto tako, morao sam malo pritegnuti imbusom vijak koji drži osigurač prednjih vrata (osigurač koji drži vrata otvorena do jedne granice), što je rezultiralo suvišnim "klikom" prilikom otvaranja i zatvaranja vrata. To su jedine dvije zamjerke nakon prvih skoro 10.000 kilometara.
Inače vožnja u Loganu je udobna i tiha,jedino bi sjedeća površina prednjih siceva mogla biti veća prema naprijed. Auto je izuzetno lagan za rukovanje i vožnju, robustan je, ali i mekan u isto vrijeme tako da rupe ne osjetim. Izuzetan je i kao polu - terenac, jer je svladao i makadam Blidinja. Motor 1,6 je izuzetno prilagođen ovom autu, brz je taman koliko je dovoljno za naše ceste. Potrošnja po board kompjuteru u prosjeku 7,5 l/100 km, s tim da je 80 posto vožnje po gradu "prva - druga - treća".

Zaključak na 10.000 (prije kontrolnog servisa) : Vrlo zadovoljan.
icatenej

Post by icatenej »

džetro wrote:Raja, moram prijaviti jednu nepravilnost koju posjeduje moj primjerak Logana, a to je činjenica da poklopac pretinca za rukavice ne dihtuje u potpunosti, tako da (po noćnoj vožnji se jedino primjeti) unutar pretinca stalno gori svjetlo. Kroz tanki prorez koji ostane se vidi da lampa gori i nakon zatvaranja. Ipak, pretinac ne lupa niti pušta bilo kakve zvukove, tako da me to ne nervira. Isto tako, morao sam malo pritegnuti imbusom vijak koji drži osigurač prednjih vrata (osigurač koji drži vrata otvorena do jedne granice), što je rezultiralo suvišnim "klikom" prilikom otvaranja i zatvaranja vrata. To su jedine dvije zamjerke nakon prvih skoro 10.000 kilometara.
Inače vožnja u Loganu je udobna i tiha,jedino bi sjedeća površina prednjih siceva mogla biti veća prema naprijed. Auto je izuzetno lagan za rukovanje i vožnju, robustan je, ali i mekan u isto vrijeme tako da rupe ne osjetim. Izuzetan je i kao polu - terenac, jer je svladao i makadam Blidinja. Motor 1,6 je izuzetno prilagođen ovom autu, brz je taman koliko je dovoljno za naše ceste. Potrošnja po board kompjuteru u prosjeku 7,5 l/100 km, s tim da je 80 posto vožnje po gradu "prva - druga - treća".

Zaključak na 10.000 (prije kontrolnog servisa) : Vrlo zadovoljan.
Taj problem sa pretincem je poznat (i lako resiv). Imas mikroprekidac sa leve strane pri vrhu (poput onog na laptopovima koji daje signal da je ekran dignut/spusten).
E sad, na samom poklopcu pretinca treba da budu tri mala gumena odbojnika (oko 5mm u precniku) koji sluze da apsorbuju vibracije u toku voznje (da ne bi pokopac drnado i zvecao). Ovi odbojnici su pravilno rapsoredjeni - desno u sredini i levo. Cesto se desi da jedno od ovih gumenih govanaca ispadne (ne znam zasto ih nisu zalepili) i onda se vrata pretinca neravnomerno zatvaraju. To u principu nije vidljivo golim okom i kao sto si i rekao nema nikakvih zvucnih manifestacija, ali je dovoljno da nema adekvatnu silu na mikroprekidacu. Cak i ako su sva tri odbojnika tu, usled "razrade" automobila po nasim putevima poklopac pretinca se malo rastrese i sila na mikroprekidacu zna biti nedovoljna.
Resenje je sledece: Lociraj mesto na levoj strani gde mikroprekidac naleze na poklopac pretinca, a onda na samom poklopcu zalepi malo parcence gume koje ce izvrsiti pritisak na mikroprekidac. Citava "operacija" nece ti uzeti vise od 2 min a bices miran :) To bi ti uradili i u servisu.
Inace, ja sam posle 5000+ km zadovoljan autom. Sto se tice vijaka na vratima, ja cim uzmem auto podmazem malo toatnom mascu mehanizam vrata i dotegnem vijke (kad auto izadje iz fabrike uvek moze da se dotegne jos barem za pola okreta). To sam uradio i na Astri pre tri godine kad sam je uzeo a i sada na Loganu i da kucnem u drvo, nikada problema sa "kliktanjem" vrata nisam imao.
Moje zamerke za sada:
1. "Montana" fabricke gume - dobro rade posao ali bi mogle biti i malo tise.
2. Nisam jos uvek stavio presvlake, pa na prednjim sedistima eko koza usled trenja skripuce na preklopu izmedju sedalnog dela i naslona kada se vozi po neravnom. Najbolji izraz za to bi bio da eko koza "žvaće" :D Kada stavim presvlake to ce se regulisati.
3. Menjac ima malo duzi hod - definitivno nije za trke.

Drugih zamerki za sada nemam. Auto fino radi, fin je za voznju, izdrzava za sada svakakve terene.
džetro

Post by džetro »

Mislim da sam uspio riješiti stvar, hvala ti na savjetu.
Ja na mjenjač nemam neke bitnije zamjerke, jer moj stil vožnje nikada nije bio sportski, osim kada sam vozio Zastavu 101, koja je naprosto voljela (i danas voli) da se vrti i šalta.
Logan me je iznenadio udobnošću i komforom vožnje. Vrlo je tih, pogotovo kad se vozi normalno, na leru se ne čuje uopće, tako da su mnogi koji su imali predrasude prema Loganu ostali zapanjeni time, kao i veličinom unutrašnjosti.
Gume "Montana" su mi u redu što se tiče buke, ali imam utisak da smanjuju granicu proklizavanja u krivinama na suhom, a na mokrom pogotovo i smatram da bi Logan, iako razmjerno visok, mogao još sigurnije i brže prolaziti zavoje, ali sa kvalitetnijim gumama.
Ne znam kako u vas to ide, ali moj "retailer" uopće nema u ponudi originalne presvlake za Logana, iako sam se naručio čim sam dobio auto. Tepisi su im došli prije dva mjeseca, kada sam ih pazario za 70 maraka.

Koji je u tebe Logan? Koje boje? Šta misliš o dCi motoru u Loganu? Da možeš nešto promijeniti u Loganu, šta bi predložio, recimo, da te pitaju za budući "facelift"?
icatenej

Post by icatenej »

džetro wrote: Koji je u tebe Logan? Koje boje? Šta misliš o dCi motoru u Loganu? Da možeš nešto promijeniti u Loganu, šta bi predložio, recimo, da te pitaju za budući "facelift"?
Evo ga ispod:

Image

1.4 MPI, Ambiance Pack (nema klimu i ABS - ostalo ima - servo, vazdusne jastuke, elektricne podizace stakala, putni kompjuter, fabricku muziku itd.). Platio sam ga tacno 8140 EUR sa metalik bojom.

Taj 1.5 dCi je dobar motor, jedino je problem sto je, kao i svi moderni dizelasi, osetljiv na lose gorivo (barem tako kazu... ja nisam imao dizelase i ne nameravam).

Od promena bih predlozio da naprave obruc volana malo masivniji (deblji). Ovaj volan je potpuno isti kao i u Clia, a bilo bi fino kad bi bio kao u Megana :)
Takodje bi bilo lepo da ugradjuju naslon za ruke izmedju prednjih sedista. To ima da se kupi odvojeno i montira se za 5 min, ali bi bilo vrlo lepo da to bude standardan deo enterijera. Ostalo ne bih nista dirao, jer bi samo pokvarilo koncepciju automobila. Taj automobil treba da zadrzi upotrebljivost, bezbednost, odredjen nivo komfora itd., znaci da bude posteno napravljen a da pri tome ostane jeftin. Ako bi krenulo trpanje kojekakvih dzidzabidza (koza, mekana plastika, drugacija prednja konzola, brdo elektronike...), otislo bi se daleko od osnovne koncepcije. Auto bi bespotrebno poskupeo a pri tome cinjenica je da od Logana nikada nece postati Mercedes. Samo neka Reno zadrzi ovakvu koncepciju, neka izbace i druge karoserijske verzije (karavan i hecbek) i neka ostane jeftin. Ne bih voleo da vidim da u buducnosti urade iso sto i WV sa Skodom.
džetro

Post by džetro »

U mene je onaj bordo crveni metalik iz kataloga, sa ful opremom, jedino nisam htio uzeti el. podizanje zadnjih stakala. Sračunao sam da za 20.000 maraka dobijem sve što želim od automobila. One, što ti lijepo kažeš, džidžabidže, su stvarno mazanje očiju i služe samo za poskupljivanje automobila- letvice, plastičice, spojlerčići...
Klima me je ljetos savršeno hladila, ABS se pokazao kao mudar izbor, jer auto odlično koči (iako je po tom pitanju još bolji Kangoo, kojeg vozim na poslu).Nemam zamjerki na fabrički CD plejer, osim što su od Renaulta mogli preuzeti komande iza obruča volana, koje ima čak i Kangoo, jer je i sam CD plejer isti kao u Renaulta. Komande na volanu olakšavaju rukovanje i usredotočuju te na vožnju, a nisu nikakav luksuz, nego sigurnosna oprema.
Na plastiku nemam primjedbi, tvrda jeste, ali je jako dobro sklopljena. Ništa ne trese i ne cvrči. Auto je kao iz jednog komada lijevan.
Kome je do elegantnog šminkeraja može obojiti prstenove otvora za zrak u sivu metalik boju odmjerenije nijanse i tako dobiti zajedno sa obručima instrumenata, koji su već fabrički obojeni, dizajnerski lijepu i trendi cjelinu, te malo osvježiti unutrašnjost.
Slažem se s tobom za naslon za ruku, na dužim putovanjima bi jako dobro došao, već sam o tome razmišljao. Volan bi isto mogao biti iz novijeg Reno butika.
Ah, da..NA VRATIMA BIH HTIO VIDJETI PRAVE MASIVNE RUČKE za zatvaranje, ne dopada mi se baš ovo aktualno riješenje. Primjetio si da na oplati vrata postoji velika izbočina, vjerovatno predviđeno za buduće bočne zračne jastuke, što znači da će Logan po potrebi napredovati u opremi i dodacima. Ostaje pitanje, hoće li time početi gubiti genijalnu koncepciju, kao što je Škoda u međuvremenu prestala biti narodni auto. U BiH je drži samo monopolski i nepravedan "seksualni odnos" s državom.
Inače, baš kao i ti, nisam neki ljubitelj dizela, tako da sam odabrao 1,6 motor, koji je dovoljno jak za svaku situaciju na našim cestama, a nije ni rastrošan. Prestignem koga god hoću i gdje hoću.
Generalno, najviše mi se sviđa kultura vožnje Logana, izuzetno lijepo baždaren gas, IZUZETNO MEKANO kvačilo, točan i precizan mjenjač. Servo je jako lagan, renoovski.
Nikakvih zapinjanja, nikakvih grebanja, češanja, škriputanja.
Farovi izuzetni, instrumenti pregledni i kompletni, ventilacija dovoljno jaka i po hladnom i po vrućem vremenu.
Brisači sa intervalom i dodatne dvije brzine pošteno obavljaju posao, iako je nakon 7 mjeseci i vrućeg ljeta vrijeme za zamjenu metlica "made in Romania".
Kako ti se čini ispušni sistem? Lonac ima tvornički žućkastu boju, tako da sam pomalo bio skeptičan, ali kako znam da je mom prijatelju novi Megane proprdio nakon godinu dana (čuda radi voda iz goriva, a?), a da Dacia i nakon 8 mjeseci ne pokazuje nikakve pomake u tom smjeru, te je tiha i dalje...i tu sam zadovoljan.
Sve u svemu, pravi narodni auto za modernog čovjeka. Stojadin za novo doba. Meni sasvim dovoljan, čak i iznenađujuće solidan i kultiviran automobil. Još samo da nabavim presvlake...
icatenej

Post by icatenej »

Skoro sva oprema sa Clia/Thalia/Kangoo i sl. Renoa moze bez problema i lako da se ugradi i u Logana. Tu spada i pomenuta kontrola za Radio/CD iza volana. Evo na slikama ispod kako to izgleda na Loganu.

Tip 1:
Image

Tip 2:
Image

Pa ko sta vise voli... :)

A evo naslona za ruke:

Image

Image

Ja vrata nista ne bih dirao. Tapacirung je liven iz jednog komada i to je jedan od elemenata niske cene. Zadnji lonac i izduvni sistem uopste ne treba da te brine. Nije pravljen za zapadnu evropu nego za ove (i slicne) krajeve. Radjen je kompletno do nerdjajuceg celika. Ona zuckasta skrama je posledica oksidacije i primetices da se pojavljuje samo na povrsinama oko varova izmedju delova auspuha (zbog visoke temperature prilikom varenja celik u okolini vara oksidira), medjutim to je samo povrsinski i ni na koji nacin korozija ne prodire dublje. Taj auspuh je pravljen da izdrzi godine surove eksploatacije. Ovo je proverena informacija i potice iz fabrike koja isporucuje izduvni sistem za Daciu.
Post Reply