Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Gost123

Post by Gost123 »

muhi wrote: Zavisi na kakvo saznanje gledaš. Svete knjige nose saznanja za sve periode ljudske civilizacije, ako je ljudima u nekom dobu bio u "krizi" moral, pravo i sl., onda su "uzimali" onaj sadrzaj koji im je mogao pomoci. Ne znaci , recimo, da je Bog ili neka sveta knjiga naucila graditelje piramida da grade navedene, oni su mozda raspravljali o tome sta uraditi kad uhvate nekog stranca u krevetu sa njegovom zenom, pa im je, npr., neka sv. knjiga pomogla. Niko nije rekao da nisu mogli nista saznati bez "svetog". Kaze se da je u matematici Bog stvorio samo prirodne, a ljudi ostalo.
ne mozes reci da ona nose nekakva saznanja za sve periode. taj moralni i eticki nauk svetih knjiga ima neka univerzalna znacenja, neka opet ne jer su razmisljanja i gledanja na svijet bila ogranicena razinom svijesti, vremenom i prostorom, kulturom u kojoj su te knjige nastale. znaci, kad se gleda moralni i eticki nauk, onda se moze citirati i pozivati na svete knjige.
Zasto je Kur'an napisan kroz "pjesničko izrazavanje"? U vrijeme Muhammeda bilo je posebno razvijeno pjesništvo, štoviše, to je mozda i jedan od rijetkih segmenata njhovih zivota koji je bio razvijeno. Kada je "izasao" Kur'an ti stanovnici su odmah pomislili na neko novo "izdanje", jer su navikli na pjesnistvo. Medutim, kasnije su ti veliki pjesnici, koji su sumnjali u bozanstvenost Kur'ana, od strane poslanika dobili zadatak da napisu samo jedan stih koji bi slicio kur'anskom - niko to nije uspio. Znaci, pjesnicko izrazavanje ne predstavlja nista smijesno, vec jedan od argumenata na savresnost i preciznost Kur'ana, i dokaz da tako nesto ne moze biti nista nastalo iz nasih mozgova.
nije smijesno sto je kuran napisan u stihovima ni samo pjesnicko izrazavanja, pogresno si me shvatio, nego ideja da se pjesnicki stihovi tumace kao znanstveni dokaze za nesto... a pjesnistvo je takvo, da se moze tumaciti na vrlo razlicite nacine, neodredjeno je, slikovito, i covjek u stihovima moze vidjeti u biti ono sto *zeli* vidjeti.

osnivaci religija nisu bili *obicni* ljudi ni obicni pjesnici ili sto vec. obicni ljudi ne prave velike svjetske promjene, niti osnivaju nove religije. samo sto za mene ti ljudi su ipak samo ljudi, posebni ali ipak ljud, a za neke druge su proroci, bozanske inkarnacije i sl.

pomocu nasih mozgova dodjosmo na mjesec, a ti kazes da ljudski mozak sigurno ne moze napisati kuran, mora biti nadnaravno nadahnut? ako ti to zelis vjerovati... tvoj izbor
Ti su onda ljudi nedobri. Te svete knjige, najvjerovatnije, nesluze kao dokaz nekoj hipotezi, a kasnije dokazu, nego samo, ponovo navodim, argument u "svetost" tih knjiga. Recimo, dokaze se da su kod svih ljudi razliciti otisci prstiju, pa se kasnije nade ajet u Kur'anu koji to isto kaze, pa imamo dvostruki efekt - hipoteza je naucno dokazana, pa je tim, jednim dijelom, dokazana univerzalnost tih knjiga, kao i da je djelo "bozjih ruku". Isto tako i za sva ostala (ne)savremena otkrica.
to se bas ne moze uzeti kao dokaz nadnaravnog nadahnuca tih knjiga. starije civilizacije i razna plemena su cesto imala neke ideje o prirodi i covjeku koje su se danas vise manje potvrdile kao tocne. medjutim, to nije nikakav dokaz da smo to dobili od boga, aliena ili neceg treceg. ljudska intuicija je ponekad ispravna iako nema dokaza. e sada, vjernik *zeli vjerovati* i on ce prihvatiti takve podudarnosti kao *dokaze* bozanskoga. ali ako se malo potrudi, moze se informirati i saznati da postoje razne kulture po svijetu kojih poneka vjerovanja pokazuju slicnost sa znanstvenim objasnjenjima.
mislim da bi se vjernik vise trebao orjenitrati na ideale koje njegova vjera proklamira, nego na trazenje znanstvenih dokaza u pjesnickim slikama njegove svete knjige.
NIN

Post by NIN »

Ti su onda ljudi nedobri. Te svete knjige, najvjerovatnije, nesluze kao dokaz nekoj hipotezi, a kasnije dokazu, nego samo, ponovo navodim, argument u "svetost" tih knjiga. Recimo, dokaze se da su kod svih ljudi razliciti otisci prstiju, pa se kasnije nade ajet u Kur'anu koji to isto kaze, pa imamo dvostruki efekt - hipoteza je naucno dokazana, pa je tim, jednim dijelom, dokazana univerzalnost tih knjiga, kao i da je djelo "bozjih ruku". Isto tako i za sva ostala (ne)savremena otkrica.

...

...1000 BCE; archaeological evidence of ancient Chinese and Babylonian civilisations using fingerprints to sign legal documents...

...Pre-historic picture writing of a hand with ridge patterns was discovered in Nova Scotia. In ancient Babylon, fingerprints were used on clay tablets for business transactions. In ancient China, thumb prints were found on clay seals...

http://onin.com/fp/fphistory.html
http://www.aladdinusa.com/documentation ... istory.htm
http://caligula.bcs.deakin.edu.au/bcs_c ... istory.htm

...In 14th century Persia, various official government papers had fingerprints (impressions), and one government official, a doctor, observed that no two fingerprints were exactly alike...

...Friction skin ridges are not unique to humans, however, and some species of primate also have friction skin ridges on "fingers" and paws in configurations sometimes similar to human friction ridge skin. Some New World monkeys also have friction ridge skin on their tails, possibly associated with use of their tails for gripping during climbing, and the knuckle-walking great apes have friction ridge skin on the dorsal surfaces of their fingers. Friction skin ridges on humans are commonly believed to provide traction for grasping objects...

Da malo zacinimo...

Pozdrav...
muhi

Post by muhi »

ne mozes reci da ona nose nekakva saznanja za sve periode. taj moralni i eticki nauk svetih knjiga ima neka univerzalna znacenja, neka opet ne jer su razmisljanja i gledanja na svijet bila ogranicena razinom svijesti, vremenom i prostorom, kulturom u kojoj su te knjige nastale. znaci, kad se gleda moralni i eticki nauk, onda se moze citirati i pozivati na svete knjige.
Nosi za sva vremena. Ta su saznjanja pisana u stihovima, i kako ti kazes, ljudi sebi puno stvari mogu prevesti na vise nacina. To je i povezano i sa razinom svijesti, ali sam napomenuo da narod jednog doba se koristi "svetim" saznanjima koliko mu ta razina/okolnosti dopusta.

I dalje, da ne ubacujem u "quote" nista, ljudi su nagazili na mjesec, salju racunare na mars, grade zgrade od vise km, prave oruzja koja uniste cijele gradove i ubiju milione ljudi. Nisu ni Njutn, Tesla, Edison ili Einstein dosli do svojih otkrica zahvaljujuci religijama i sluzeci se "svetim", ali je cinjenica da, recimo, Kur'an ne kontrira niti jednoj naucnoj tezi. Ni jednoj. A ostajem na na tome da niko nemoze napisati nesto slicno Kur'anu, bar sto se tice matematicke savrsenosti i uskladenosti. Kada bi se htijelo nesto slicno napraviti, trebalo bi se napraviti na stotine jednacina, sistema i slozenih matematickih operacija, koje bi bile i suvise velike, i koje bi trazile svaka svoje rjesenje a da sve budu u harmoniji. Nemoguce.
mislim da bi se vjernik vise trebao orjenitrati na ideale koje njegova vjera proklamira, nego na trazenje znanstvenih dokaza u pjesnickim slikama njegove svete knjige.
Da, potpuno se slazem. To je ono sto fali nasim "vjernicima".

NIN, ovo za otiske prstiju, ovaj put ti "skidam kapu", nisam dovoljno kompetentan da dalje diskutujem o otiscima. Respect. Ali u sustini nisi u pravu.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

......Stitch__ nemoj mi reći i da ovaj ne razumiješ.... :lol:

Nesmo od istoga majmuna

Uželeste li se za mene? Nemoj si mlogo turate na srce, eve pisujem vi pa jednu poučnu priču. Daklem, slušajte:
Nikada u Rasnicu neje tol’ko svečano i veselo kako na Spasovd’n. Celo selo slavi: peču se jaganjci, jarišta i ponekoje prase, plne se šušpe i vije sarma, kvasi se mleko i vari pčenica. Dojdu ni gosjanje iz grad i iz druga sela, narod kolko očeš, deca kupuju petletija i lizala odi bonbondžijutu, a Ciganjeto sas trubete idu od kuću do kuću, čestitituju ni slavu i svire Marš na Drinu i Izgubeno jagnje.
Preunuciti mi dojdoše nagosje jošte u sredu. Nosimo do večer kolači u crkvu da ni đi popat prekadi i prereže, krstimo se i palimo svečice za zdravlje. Preunukat ni Stefan beše sas nas, krsti se i on ali ka’ si pojdomo iz crkvu poče da ni kazuje. Neje što si je naše dete ali je mlogo bistar, ide u Đimnaziju u Pirot i nema kakvo ne znaje. On kazuje, a ja ga ovaka razbra:
- Dedo, pop-Kića ka’ ni predava veronauku kaže da je čoveka i cel svet stvoril Bog i za tova moramo da poštujemo bližnjega i da se upravljamo po deset božje zapovesti. Ali ovija profisuri iz Bijologiju uče ni drugako. Predi stoipedese godine živel je u Englesku nekakav učenjak, Čarla Darbin. Pošto je bil malkačko zamajan, kako i svaći Inglez, a neje si imal drugu rabotu ukači se on na nekakav brod i pojde po svet da popisuje majmmuni, zmije, žabe i gušteri i druđe životinje i da đi proučava. I teka ti je tija Darbin, mlade godine provel u razne prekomorsće države i popisuval, popisuval, crtal i crtal - pitaj boga kol’ko je svesće izarčil. E, ka’ je odrtel vrne se u Englesku i tamo se zakaluđeri u jed’n manastir i počne da misli. Mislil, pisuval i na kraj objavi da Adama neje bog naprajil odi kalište, a Evu odi njegovo rebro, nego da je čovek postal odi majmmuna. Opadal ga rimsćiti papa sa sve popoviti i razna druga gospoda, okali mu da se je prodal na Đavolatoga - odričaju od majmmuniti. ali beše nji džabe, učenjaciti poviše stanu uzi Čarlu i odvarde ga.
Projde Spasovd’n i jučera slezomo sas baba Sevu do grad da si kupimo razne potrepštine. Zaredimo u Tijabaru i po agroleciti te si kupi kantu-prskalnicu za u gradinu i mišomor za poganci. Kad, babata se uc’kli u jednu prodavnicu ućitenu sas razne đinđuve, sijaličće i razne druđe šarene laže.
- Čeke Mijalko - če kaže ona - da uleznemo da si kupim šamiju.
Ajde ulezomo. Kad, ono tova bilo kineska prodavnica. Babata se odma zašušnja po šamijete sas jednu prodavačicu, a ja se uc’kli u Kineskinjutu i u Kinezatoga. Ne znaje se koji je odi nji pomalečak. Sedal on uzi kasutu, upalil televizorče, malko pomalečko odi kutiju za cipele, i gleda nekakav film. Filmat trebe da je kinesći jerbo čujem da Kineziti cvrkaju kako poganci u ambar. Ali neje samo tova, nego drži u ruće tanjir i sas dve drvcetija nablago jede nekakvo što si samo on znaje, a men liči na recelj od tikvu. Kad bi mene dali tekva drvcetija ja bi si gladan ostal. Seva si kupi šamiju, plati i munu me s lak:
- Ajde, izlazi! Kakvo si zinul u čoveci? Nesmo na vašar!
- Znaješ li kakvo - če rečem ja ka’ izlezomo - gledam ovija stranci pa se seti za ovoga, Darbina. Ako je, razđele, čovek postal po njegovoto, ja i ovija Kinez od istoga majmmuna nesmo postali. Našti je bil majmmun i polovina, a njiniti mora da je bil ćežav, nikakav, jektičav a izgleda da je bil i žltenjičav - poglede kakvi su manečći i užlteli kako limon.
- Ma kakvo ti bantaš tova, Mijalko? Mani se odi takve orate! Brže se prekrsti da ti Bog ne uzne za grej? Če se variš u kazanat pri đavoliti, zajedno sas toga Darbina - vidim ja!More ima babata pravo. Brže-bolje se prekrsti - i to tri puti.

Mijalko Rasnički
Gost123

Post by Gost123 »

muhi wrote: ...ali je cinjenica da, recimo, Kur'an ne kontrira niti jednoj naucnoj tezi. Ni jednoj.
tesko da moze kontrirati kad ej pjesnicki napisan pa se moze protuciti po potrebi... a da en govorimo da se jezik mijenja, i neke rijeci u 7. stoljecu sigurno nisu imali isto znacenej koje danas imaju. opseg i doseg nekog pojma tada i danas sigurno nije isti. tu je ogromno podrucje za manipulaciju, "sto je pisac htio reci"...
po mom misljenju pravilo razumijevanje svetih knjiga se moze dobiti samo ako se potrudimo saznati sto je taj tekst znacio ljudima u vremenu kad je napisan, u kojoj situaciji...

a sto je s evolucijom? cini mi se da ima dosta muslimana koji ju ne prihvacaju, pa sam naisao na nekoliko stranica na netu gdje neki muslimani "ruse" teoriju evolucije u 5 koraka:)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Gost123 wrote:
muhi wrote: ...ali je cinjenica da, recimo, Kur'an ne kontrira niti jednoj naucnoj tezi. Ni jednoj.
tesko da moze kontrirati kad ej pjesnicki napisan pa se moze protuciti po potrebi... a da en govorimo da se jezik mijenja, i neke rijeci u 7. stoljecu sigurno nisu imali isto znacenej koje danas imaju. opseg i doseg nekog pojma tada i danas sigurno nije isti. tu je ogromno podrucje za manipulaciju, "sto je pisac htio reci"...
po mom misljenju pravilo razumijevanje svetih knjiga se moze dobiti samo ako se potrudimo saznati sto je taj tekst znacio ljudima u vremenu kad je napisan, u kojoj situaciji...

a sto je s evolucijom? cini mi se da ima dosta muslimana koji ju ne prihvacaju, pa sam naisao na nekoliko stranica na netu gdje neki muslimani "ruse" teoriju evolucije u 5 koraka:)
...Kur'an govori o prirodnim pojavama, zakonima u prirodi još prije 1400 godina i ne možeš naći ni jedne rečenice od preko 6000 ajeta koji se danas suprotstavljaju naučnim činjenicama....što se tiče TE to je svakako još na nivou teorije i ne postoji obaveza da se prihvati, a može i da se kritikuje iz perspektive islama ako negira Boga...što je valjda i prirodno.....

Knjiga Priroda koja navodi na spoznajni put:

"Čudo Stvaranja Kod Biljaka" "Čudesa Stvaranja" "Čudo Atoma" "Čudo Imunog Sistema"

Knjiga Objava koja nije djelo čovjekovo poslije pažljivijeg čitanja:

"Miracles of the Qur'an"
muhi

Post by muhi »

tesko da moze kontrirati kad ej pjesnicki napisan pa se moze protuciti po potrebi..
Slozio sam se s tobom da se cesto Kur'anski ajeti mogu tumaciti na vise nacina, ali vec nije tacno da se moze tumaciti po potrebi

Pazi ovo:
"Zemljina zaobljenost
“Nebesa i Zemlju je sa ciljem stvorio; _On noću zavija dan i danom zavija noć...„(Az-Zumar, 5)
Formulacije koje se koriste u ajetima koji nas upoznaju sa kosmosom su izuzetno zanimljive. Riječ koja je u prethodnom ajetu prevedena kao “zavijati” je arapski glagol “tekvir”. Doslovno značenje ovog glagola je “zavijati nešto oko nečega što je okruglo”. (U arapskim rječnicima ova riječ se koristi za glagole koji u sebi sadrže okrugle predmete; naprimjer za “omotavanje čalme oko glave”.)
Podatak koji se u ajetu iznosi o pitanju međusobnog zavijanja dana i noći, u isto vrijeme sadržava kategoričnu činjenicu o pitanju oblika Zemlje. Jedino i samo jedino zbog toga što je Zemlja okrugla korišten je navedeni glagol (tekvir). Dakle, u Kur’anu, koji je objavljen u VII stoljeću, upozoreno je na okrugli oblik Zemlje."
Da malo zacinimo...
Da i ja malo zacinim. Evo par pitanja:
1. Zasto nikad nije pronaden niti jedan fosil ili dio njeg za "prijelazne oblike", poznate evolucionaristima, iako je Darwin tvrdio da ako za njegova zivota ne nadu fosil da će se naći u budućnosti?
2. Evolucionaristi sami znaju da imaju previse rupa i nelogicnosti u svojim tvrdnjama, pa sami zataskuju i manipulisu informacije. Evo par primjera (naucno dokazanih, nisu "sveta saznjanja"):

"...trebamo spomenuti propagandni metod koji je uvjerio javnost u ideju da je biÊe pola čovjek-pola majmun doista živjelo nekada u prošlosti. Ovaj propagandni metod koristi se "rekonstrukcijama" načinjenim na osnovu fosila. Rekonstrukcije se mogu definirati kao crtanje slika ili konstruiranje modela živog bića na bazi jedne jedine kosti - ponekad na bazi samo jednog fragmenta - koji je iskopan. "Ljudi-majmuni" koje mi vidimo u novinama, časopisima ili filmovima, ustvari su rekonstrukcije....
Earnst A. Hooten sa Harward University objašnjava ovu situaciju ovako:
"Pokušati restaurirati mehke dijelove je jedan čak još hazardniji poduhvat. Usne, oči, uši i nagib nosa ne ostavljaju indicija na dijelovima kosti koji leže ispod njih. Vi sa jednakom lahkoćom na neandertaloidnoj lobanji možete modelirati osobine šimpanze kao i crte lica filozofa."

"Dobro poznati doktor i također amater paleoantropolog, Charles Dawson, tvrdio je da je 1912. godine pronašao čeljusnu kost i dio lobanje u jami u Piltdownu u Engleskoj. Pa iako je čeljusna kost bila više nalik na majmunsku, zubi i lobanja bili su kao u čovjeka. Ovi primjerci su nazvani "Piltdownski čovjek". Za njih se tvrdilo da su bili 500 hiljada godina stari, a izloženi su u nekolicini muzeja kao apsolutni dokaz evolucije čovjeka. Tokom više od 40 godina napisani su mnogi znanstveni članci o "Piltdownskom čovjeku", načinjene su mnoge interpretacije i crteži, a ovaj fosil je bio predstavljen kao važan dokaz evolucije čovjeka. Ne manje od pet stotina doktorskih teza bilo je napisano o toj temi.55 Čuveni američki paleoantropolog Henry Fairfield Osborn, dok je bio u posjeti British Museumu 1935., rekao je: "...Moramo se uvijek nanovo podsjećati da je priroda puna paradoksa i ovo je jedno zadivljujuće otkriće o ranom čovjeku..."56
Godine 1949. Kennet Oakley iz paleontološkog odjela British Museuma iskušao je metod "testiranja florom", jedan novi test korišten za određivanje dobi fosila. Proba je načinjena na fosilu Piltdownskog čovjeka. Rezultat je bio zapanjujući. Za vrijeme testa se shvatilo da čeljusna kost Piltdownskog čovjeka ne sadrži nimalo flourina. Ovo pokazuje da je bila sahranjena pod zemljom ne više od nekoliko godina. A lobanja, koja je, kako se na testu pokazalo, sadržavala samo malu količinu fluorina, bila je stara samo nekoliko hiljada godina.... Lobanja je pripadala 500 godina starom čovjeku, a donjočeljusna kost je pripadala nedavno uginulom majmunu! Zubi su nakon toga bili specijalno smješteni u niz i dodani čeljusti, a zglobovi su bili napunjeni u namjeri da podsjećaju na zglobove čovjeka...

Takvih slucajeva, uglavnom, ima puno. To je nesto slicno kao kad bi neko rekao: "Trava je ljubicasta!" i onda ude u Photoshop, promijeni boju travi i to iznosi kao jedan od glavnih dokaza. Zatim, dodu neki ljudi i kazu: "A, vidi, trava je stvarno ljubicasta!". Please...
NIN

Post by NIN »

muhi wrote:
tesko da moze kontrirati kad ej pjesnicki napisan pa se moze protuciti po potrebi..
Slozio sam se s tobom da se cesto Kur'anski ajeti mogu tumaciti na vise nacina, ali vec nije tacno da se moze tumaciti po potrebi

Pazi ovo:
"Zemljina zaobljenost
“Nebesa i Zemlju je sa ciljem stvorio; _On noću zavija dan i danom zavija noć...„(Az-Zumar, 5)
Hoces da kazes da ljudi prije arapa nisu znali da je Zemlja okrugla?

Ah, ti stari grci:

Ptolemej je prvi predstavio tezu (i dokazao je) o Zemlji kao sfernoj povrsini! Kako?
Jednostavno, mjereci bacenu sjenu obeliska u Egiptu i uporedjujuci sjenu obeliska iste visine u Grckoj. Cak je izracunao i obim Zemlje, ne bas egzaktno, ali to je bilo monumentalno otkrice za Covjecanstvo onoga doba (nekih 600-tinjak godina prije ''objave'').

Da malo zacinimo...
Da i ja malo zacinim. Evo par pitanja:
1. Zasto nikad nije pronaden niti jedan fosil ili dio njeg za "prijelazne oblike", poznate evolucionaristima, iako je Darwin tvrdio da ako za njegova zivota ne nadu fosil da će se naći u budućnosti?
2. Evolucionaristi sami znaju da imaju previse rupa i nelogicnosti u svojim tvrdnjama, pa sami zataskuju i manipulisu informacije. Evo par primjera (naucno dokazanih, nisu "sveta saznjanja"):
Jesi li siguran u svoju prvu tvrdnju?

..The process of evolution has left numerous records which reveal the history of different species. While the best-known of these are the fossil record, fossils are only a small part of the overall physical record of evolution. Fossils, taken together with the comparative anatomy of present-day plants and animals, constitute the morphological, or anatomical, record. By comparing the anatomies of both modern and extinct species, biologists can reconstruct the lineages of those species with some accuracy. Important fossil evidence includes the connection of distinct classes of organisms by so-called "transitional" species, such as the Archaeopteryx, http://en.wikipedia.org/wiki/Archaeopteryx which provided early evidence for the link between dinosaurs and birds, and the recently-discovered Tiktaalik http://www.guardian.co.uk/science/story ... 26,00.html, which clarifies the development from fish to animals with four limbs...

Razumjevanje prirode i njene selekcije se NE MOZE steci iz literature kojoj je primarni cilj diskvalifikacija iste filozofskim, nenaucnim i inim metodama, ukljucijuci i citiranje samog Darwina kao prvog pripadnika nase vrste koji je, moze se reci, shvatio sustinu nacina na koji priroda vrsi selekciju zivotnih oblika u vjecnoj utakmici koja se odvija medju njima na terenu koji se zove PLANETA ZEMLJA. Mora se imati na umu da je Darwin imao hrabrosti da objavi svoje zakljucke do kojih je dosao putujuci svijetom i posmatrajuci taj zivot na istom, ali sto je najbitnije, prije vise od 150 godina!

Do danas smo pronasli mnoge dokaze koji nas nedvojbeno podsjecaju na cinjenicu da je taj covjek, jedan od pripadnika nase vrste, bio u pravu! Danas imamo nove tehnike za utvrdjivanje vjerodostojnosti starih i na utvrdjivanje novih otkrica vezanih za evoluitivni razvoj zivota na Zemlji. Te dokaze, cinjenice, radove, eksponate,...nemas priliku pronaci u literaturi koju zastupas. Uvjeren sam da kada bi odvojio nesto vremena i procitao ''Postanak vrsta'' (suvisno je i spominjati svjezije radove) da bi malo drugacije gledao na svijet kojeg smo dio.

http://www.nature.com/nature/journal/v4 ... 04639.html
http://www.scientificamerican.com/print ... 414B7F0000
http://www.talkorigins.org/

The modern evolutionary synthesis (often referred to simply as the new synthesis, the modern synthesis, the evolutionary synthesis, neo-Darwinian synthesis or neo-Darwinism), generally denotes the integration of Charles Darwin's theory of the evolution of species by natural selection, Gregor Mendel's theory of genetics as the basis for biological inheritance, random genetic mutation as the source of variation, and mathematical population genetics. Major figures in the development of the modern synthesis include Thomas Hunt Morgan, R. A. Fisher, Theodosius Dobzhansky, J.B.S. Haldane, Sewall Wright, William D. Hamilton, Cyril Darlington, Julian Huxley, Ernst Mayr, George Gaylord Simpson, and G. Ledyard Stebbins.
Essentially, the modern synthesis introduced the connection between two important discoveries; the units of evolution (genes) with the mechanism of evolution (selection). It also represents a unification of several branches of biology that previously had little in common, particularly genetics, cytology, systematics, botany, and paleontology.

According to the modern synthesis as established in the 1930s and 1940s, genetic variation in populations arises by chance through mutation (this is now known to be sometimes caused by mistakes in DNA replication) and recombination (crossing over of homologous chromosomes during meiosis). Evolution consists primarily of changes in the frequencies of alleles between one generation and another as a result of genetic drift, gene flow and natural selection. Speciation occurs gradually when populations are reproductively isolated, e.g. by geographic barriers.

Pozdrav...
NIN

Post by NIN »

Zelio bih samo da dovrsim i oblikujem cinjenicu vezanu za moju repliku tvom prethodnom postu, dakle:
Pazi ovo:
"Zemljina zaobljenost
Formulacije koje se koriste u ajetima koji nas upoznaju sa kosmosom su izuzetno zanimljive. Riječ koja je u prethodnom ajetu prevedena kao “zavijati” je arapski glagol “tekvir”. Doslovno značenje ovog glagola je “zavijati nešto oko nečega što je okruglo”. (U arapskim rječnicima ova riječ se koristi za glagole koji u sebi sadrže okrugle predmete; naprimjer za “omotavanje čalme oko glave”.)
Podatak koji se u ajetu iznosi o pitanju međusobnog zavijanja dana i noći, u isto vrijeme sadržava kategoričnu činjenicu o pitanju oblika Zemlje. Jedino i samo jedino zbog toga što je Zemlja okrugla korišten je navedeni glagol (tekvir). Dakle, u Kur’anu, koji je objavljen u VII stoljeću, upozoreno je na okrugli oblik Zemlje."
Naime, Aristotel je jos davne 340. godine pr.Kr/ pne u svojoj knjizi ''O nebu'' izlozio dva dobra dokaza za vjerovanje da je zemlja okrugla kugla, a ne ravna ploca. Prvo, ustanovio je da pomracenje Mjeseca uzrokuje Zemlja kada se nadje izmedju Sunca i Mjeseca. Zemljina sjena na Mjesecu bila je uvijek kruzna, sto se moglo dogadjati samo ako je Zemlja imala oblik lopte. Da je Zemlja bila ravna kruzna ploca, njena sjena bi bila izduzena i elipticna, osim ako bi se pomracenje dogadjalo uvijek u vrijeme kad je sunce bilo tacno ispod sredista ploce, sto nije bio slucaj. Drugo, Stari Grci su znali sa svojih putovanja da se u juznijim krajevima zvijezda Sjevernjaca nalazila nize na nebu negoli gledano iz sjevernijih krajeva. Iz razlike prividnog polozaja Sjevernjace u Egiptu i u Grckoj, Aristotel je procijenio obim Zemlje na 400.000 stadija, sto bi bio skoro duplo veci obim nego sto stvarno jeste, ako znamo da je stadij iznosio oko 200 metara.
Jos nesto, naime, Stari Grci su znali i za treci dokaz da je Zemlja morala biti kugla, jer zasto bi se inace na morskom horizontu prvo pojavljivala jedra broda, a potom njegov trup!

Nije bas sve crno-bijelo, ali tu smo, jedni drugima na usluzi u svrhu nadogradnje...

Pozdrav...
NIN

Post by NIN »

Evo jedan izvanredan site:

http://www.bbc.co.uk/education/darwin/

Uzivajte i pozdrav...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

NIN wrote:Evo jedan izvanredan site:

Uzivajte i pozdrav...
....ili ovaj.... :D

http://www.talkorigins.org/indexcc/list.html#CA000
NIN

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:Evo jedan izvanredan site:

Uzivajte i pozdrav...
....ili ovaj.... :D

http://www.talkorigins.org/indexcc/list.html#CA000
Bipolaritet, cijenim...

Ali, kako ces mi prokomentarirati moje replike muhiju:
Pazi ovo:
"Zemljina zaobljenost
Naime, Aristotel je jos davne 340. godine pr.Kr/ pne u svojoj knjizi ''O nebu'' izlozio dva dobra dokaza za vjerovanje da je zemlja okrugla kugla, a ne ravna ploca. Prvo, ustanovio je da pomracenje Mjeseca uzrokuje Zemlja kada se nadje izmedju Sunca i Mjeseca. Zemljina sjena na Mjesecu bila je uvijek kruzna, sto se moglo dogadjati samo ako je Zemlja imala oblik lopte. Da je Zemlja bila ravna kruzna ploca, njena sjena bi bila izduzena i elipticna, osim ako bi se pomracenje dogadjalo uvijek u vrijeme kad je sunce bilo tacno ispod sredista ploce, sto nije bio slucaj. Drugo, Stari Grci su znali sa svojih putovanja da se u juznijim krajevima zvijezda Sjevernjaca nalazila nize na nebu negoli gledano iz sjevernijih krajeva. Iz razlike prividnog polozaja Sjevernjace u Egiptu i u Grckoj, Aristotel je procijenio obim Zemlje na 400.000 stadija, sto bi bio skoro duplo veci obim nego sto stvarno jeste, ako znamo da je stadij iznosio oko 200 metara.
Jos nesto, naime, Stari Grci su znali i za treci dokaz da je Zemlja morala biti kugla, jer zasto bi se inace na morskom horizontu prvo pojavljivala jedra broda, a potom njegov trup!

Pozdrav..
vatrogasac

Post by vatrogasac »

NIN wrote: Pazi ovo:
"Zemljina zaobljenost

Pozdrav..
...u tome i jeste poenta....kako se nepismenom Muhamedu (a.s.) koji je odrastao u vrlo izolovanoj pustinji (Hidžazu), u narodu koji nije imao ni jedne napisane knjige na arapskom jeziku pripisati autorstvo Kur'ana....e da je samo ovaj ajet.....i da nije.....moje je pitanje još uvijek kako nije napravio neku kardinalnu grešku u odnosu na današnja otkrića....u pitanju je preko 6000 rečenica.....
NIN

Post by NIN »

...u tome i jeste poenta....kako se nepismenom Muhamedu (a.s.) koji je odrastao u vrlo izolovanoj pustinji (Hidžazu), u narodu koji nije imao ni jedne napisane knjige na arapskom jeziku pripisati autorstvo Kur'ana....e da je samo ovaj ajet.....i da nije.....moje je pitanje još uvijek kako nije napravio neku kardinalnu grešku u odnosu na današnja otkrića....u pitanju je preko 6000 rečenica.....
Prvo,
''narod koji nije imao ni jednu napisanu rijec'', hmmmm...
Da li si u pravu?!

Drugo,
pa zar nije imao ljude koji su biljezili ''objavu'' koja je njemu bila upucena?!

...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

NIN wrote:
Prvo,
''narod koji nije imao ni jednu napisanu rijec'', hmmmm...
Da li si u pravu?!

Drugo,
pa zar nije imao ljude koji su biljezili ''objavu'' koja je njemu bila upucena?!

...
...vjerovao ili ne....imaš Filipa Hitija ' Istorija Arapa'.....imali su neke listove sa pjesmicama koje su vješali o Kabu.....voljeli su pjesništvo......ali knjiga nisu imali.....

...pisanje Kur'ana je bilo, svakako....

http://www.bhmuslimmonitor.com/index.ph ... &Itemid=78
NIN

Post by NIN »

...vjerovao ili ne....imaš Filipa Hitija ' Istorija Arapa'.....imali su neke listove sa pjesmicama koje su vješali o Kabu.....voljeli su pjesništvo......ali knjiga nisu imali.....
Znas na sta mislim...

Pozdrav...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

NIN wrote:
Znas na sta mislim...

Pozdrav...
...ljubavne pjesme i panegirici....
NIN

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:
Znas na sta mislim...

Pozdrav...
...ljubavne pjesme i panegirici....
I vise nego dovoljno za sumnju...

Pozdrav...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

NIN wrote:

Pozdrav...

...de nemoj me zezat'......

http://www.harunyahya.com/miracles_of_the_quran_01.php
spongebob

Post by spongebob »

Pod pseudonimom Harun Yahya djeluje citav niz pseudonaucnika koji na krajnje diskutabilan nacin dokazuju ispravnost svete knjige muslimana. Donatori ovakvog vidjenja svijeta poticu od Saudijske Arabije i njenog vodjstva do ekstremnog krila turske desnice, odakle i nareceni "naucnik" potice. Vjera se naime po njima moze dokazati fizickim zakonima sto je oksimoron sam po sebi
vatrogasac

Post by vatrogasac »

spongebob wrote:Pod pseudonimom Harun Yahya djeluje citav niz pseudonaucnika koji na krajnje diskutabilan nacin dokazuju ispravnost svete knjige muslimana. Donatori ovakvog vidjenja svijeta poticu od Saudijske Arabije i njenog vodjstva do ekstremnog krila turske desnice, odakle i nareceni "naucnik" potice. Vjera se naime po njima moze dokazati fizickim zakonima sto je oksimoron sam po sebi
...ti k'o Sherlock Holmes ...a ta neistina je....?...valjda je to suština....?...

Image
Harun Yahya
NIN

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:

Pozdrav...

...de nemoj me zezat'......

http://www.harunyahya.com/miracles_of_the_quran_01.php
Jahiju sam procitao i, stvarno, svojim ''argumentima'' samo je pojednostavljeno potvrdio svoje NEZNANJE onoga sto POKUSAVA poreci, ''crno-bijela'' regresija...zalim...

Tebi preporucujem Carla Sagana:

http://www.interliber.com/catlistdetail ... uctID=4325

Image

Više o knjizi:
Nalazimo li se na rubu novog mračnog doba iracionalnosti i praznovjerja? Međunarodno priznati znanstvenik Carl Sagan u svojoj britkoj, briljantno izloženoj knjizi pokazuje kako je znanstveno mišljenje nužno za očuvanje demokratskih ustanova i naše tehničke civilizacije. Preko svojih vlastitih iskustava iz djetinjstva pa do priča o znanstvenim otkrićima, Sagan pokazuje kako metoda znanstvene misli može prodrijeti kroz predrasude i histeriju i razvidjeti istinu. Upozoravajući na obmane, on uvjerljivo pokapa priče o "vanzemaljskim otmicama", "medijima", nadriliječnicima i još mnogo čemu. I konačno, ova kontroverzna, provokativna i uzbudljiva knjiga jedna je od onih knjiga o kojima se priča.

Pozdrav...
spongebob

Post by spongebob »

vatrogasac wrote:
spongebob wrote:Pod pseudonimom Harun Yahya djeluje citav niz pseudonaucnika koji na krajnje diskutabilan nacin dokazuju ispravnost svete knjige muslimana. Donatori ovakvog vidjenja svijeta poticu od Saudijske Arabije i njenog vodjstva do ekstremnog krila turske desnice, odakle i nareceni "naucnik" potice. Vjera se naime po njima moze dokazati fizickim zakonima sto je oksimoron sam po sebi
...ti k'o Sherlock Holmes ...a ta neistina je....?...valjda je to suština....?...

Image
Harun Yahya
i sam je Yahya priznao ovo sto sam ti napisao...proguglaj...Harun Yahya je pseudonim
vatrogasac

Post by vatrogasac »

NIN wrote:

Jahiju sam procitao i, stvarno, svojim ''argumentima'' samo je pojednostavljeno potvrdio svoje NEZNANJE onoga sto POKUSAVA poreci, ''crno-bijela'' regresija...zalim...

Tebi preporucujem Carla Sagana:
...samo na jednoj stranici fusnote....

1. S. Waqar Ahmed Husaini, The Quran for Astronomy and Earth Exploration from Space 3rd ed. (New Delhi: Goodword Press: 1999), 103-108.
2. http://www.time.com/time/time100/scient ... ubble.html.
3. Philip Ball, "Black Crunch Jams Universal Cycle," Nature, 23 December 2002; Dr. David Whitehouse, "Universe is 'doomed to collapse'," BBC News Online, 22 October 2002, http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/2346907.stm; and Mark Schwartz, "Cosmic 'big crunch' could trigger an early demise of our universe," Stanford Report, 25 September 2002.
4. Schwartz, "Cosmic 'big crunch' could trigger an early demise of our universe,"
5. Dr. Mazhar U. Kazi, 130 Evident Miracles in the Qur'an (New York, USA: Crescent Publishing House: 1998), 52.
6. Kazi, 130 Evident Miracles in the Qur'an, 53.
7. Digitale Ausgabe LexiRom (Digital Expenditure LexiRom), Meyers Lexikon in drei Bänden (Meyers Encyclopedia in three volumes) (Mannheim: Bibliographisches Institut & F.A. Brockhaus AG: 1995).
8. Carl Sagan, Cosmos (Avenel, NJ: Wings Books: April 1983), 5-7.
9. Karl Giberson, “The Anthropic Principle,” Journal of Interdisciplinary Studies 9 (1997).
10. George F. Ellis, "The Anthropic Principle: Laws and Environments,” The Anthropic Principle, F. Bertola and U. Curi (New York: Cambridge University Press: 1993), 30.
11. Paul Davies, Superforce: The Search for a Grand Unified Theory of Nature, 1984, 184.
12. Stephen Hawking, A Brief History of Time (London: Bantam Press: 1988), 121-125.
13. Michael Denton, Nature's klix: How the Laws of Biology Reveal Purpose in the Universe (New York: The Free Press: 1998), 12-13.
14. Ibid., 11.
15. http://www.pathlights.com/ce_encycloped ... #Elemental Forces.
16. World Book Encyclopedia, 2003; contributor: Kenneth Brecher, Ph.D., Professor of Astronomy and Physics, Boston University.
17. Bilim ve Teknik (Journal of Science and Technology), July 1983.

http://www.harunyahya.com/miracles_of_t ... 02.php#10a
vatrogasac

Post by vatrogasac »

spongebob wrote:
i sam je Yahya priznao ovo sto sam ti napisao...proguglaj...Harun Yahya je pseudonim
...ne rekoh to...nego da mu je to samo nadimak, a da je to stvarna osoba, a ne samo grupa naučnika, a da saradnika ima i to je istina....što govori da nije usamljen u onome što želi reći....
Post Reply