stari izrazi
Moderator: Chloe
- Bosanac sa dna kace
vabiti= zvati, mamiti, namamitdanas wrote:hrsuz je.... jao, ne znam kako da objasnim... dijete moze biti hrsuz, kad je nemirno, neposlusno... tako nesto...
gondze je pupoljak, recimo djul gondze je ruzin pupoljak...
sta je vabiti?
ikindija?
isaret?
ikindija= treca dnevna molitva kod muslimana!
isaret=znak!
-
Harrys
Hehe...,nisam znao da je tutkalo zivotinjskog porijekla.Fair Life wrote:Heeeeee... tutkalo, tutkalo.Harrys wrote:Uz papire je islo i tutkalo
Moj komsija stolar ga je imao na tavanu stotine kila.
Jesi li znao da je tutkalo zivotinjskog porijekl...
Najbolje je zecje tutkalo !!
To stolarsko tutkalo je vjerovatno bilo gusce i jace od onog za papir.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
cenerupola wrote:osacovati
bezecovati
ko zna ?
-
cenerupola
vazda me kopkalo,al odprilike sam konto da je to tu negdje
-
car-x
a u kriizno doba, kad se grebalo za dim cigare, moglo se cuti i ostavi mi "bezec"..cenerupola wrote:vazda me kopkalo,al odprilike sam konto da je to tu negdje
ove dvije rijeci dolaze iz njemackog:
schätzen - cijeniti, procijeniti
besetzen - zauzeti, rezervisati
- cHupjahalic@
U Hercegovini se isto moze cuti (sigurno i u Bosni
):
"Vidi tokmaka sta radi".
"Vidi tokmaka sta radi".
-
car-x
u tom smislu, tokmak je nesto ko glupan, idiot, kreten..cHupjahalic@ wrote:U Hercegovini se isto moze cuti (sigurno i u Bosni):
"Vidi tokmaka sta radi".
a ima tokmak i "alatka". to je onaj klip kojim se tucaju maline u flasi.. a jos ima i puskica na zelene trnine, koje se tokmakom izbijaju.. u oba slucaja, tokmak je lijepo obradjen klip sa drskom.
- seljak_cojek
Tokmak je i drvena macolacar-x wrote:u tom smislu, tokmak je nesto ko glupan, idiot, kreten..cHupjahalic@ wrote:U Hercegovini se isto moze cuti (sigurno i u Bosni):
"Vidi tokmaka sta radi".
a ima tokmak i "alatka". to je onaj klip kojim se tucaju maline u flasi.. a jos ima i puskica na zelene trnine, koje se tokmakom izbijaju.. u oba slucaja, tokmak je lijepo obradjen klip sa drskom.
- cHupjahalic@
Znam da ima alatka ali pojma nemam kako izgleda, pa cak nisam znala ni za sta se koristi.car-x wrote:u tom smislu, tokmak je nesto ko glupan, idiot, kreten..cHupjahalic@ wrote:U Hercegovini se isto moze cuti (sigurno i u Bosni):
"Vidi tokmaka sta radi".
- Lace
a ima i 'avan...meni se cini da je to metalna posuda...s nekom vrstom tokmaka...da se stuku biljke...za cajeve i mehlemecHupjahalic@ wrote:Znam da ima alatka ali pojma nemam kako izgleda, pa cak nisam znala ni za sta se koristi.car-x wrote:u tom smislu, tokmak je nesto ko glupan, idiot, kreten..cHupjahalic@ wrote:U Hercegovini se isto moze cuti (sigurno i u Bosni):
"Vidi tokmaka sta radi".