pa grbavica 1 je naselje bez planske gradnje, sve je nabacano kako je kome odgovaralo...mayab wrote:Ima li konkretnih objasnjenja zasto, sta to toliko nevalja, gdje je pogreška?zonbirile wrote:----------------------------------Za zivot cijeli wrote:One mahale gor su mi malo zbijene al ko je odrasto tu voli to a i ona brda dok se popenjes po kaldrmi.Centar je stvarno prebucan,nemozes izac opusteno ako zivis u Titovoj da te auto ne opali i to.Grbavica je naselje koje je prepuno zelenila pogotovo Grbavica 2 koja je nekako planski radena a kada vidis boje fasada bas budes happy.Dole prema AP,Mojmilu,Dobrinji,Otoci i Ch.Vili prave komunisticke sive tamne zgrade koje su pravljene samo da se uvali narod
.Gorica i Ciglane
![]()
![]()
.Potoci no coment.Samo par naselja u kojim bi se moglo zivjet a nalaze se u Novom sarejvu
pa sve je od nabrojanog komunističko kada već tako klasificiraš,a to planski na Grbavici u Evropi je korišteno kao primjer lošeg urbanističkog uređenja.
Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
-
Urlanje dozvoljeno
#501 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
- zlaataan
#502 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Živjeh 50m od BelvedereaAurora Borealis wrote:Ma meni je Visnjik fantazija. Posebno onaj dio odmah iznad BelvedereaZanima me samo kako je u onim zgradicama regulisano grijanje? Jesu li na Toplanama ili svako sebi pa se snalazi?
Malta mi je isto super, onaj blok pored Sibice ili kako se vec zove. Genijalno, sve ti blizu, u gradu tramvajem/autom za 2-3 minute.
Grbavica i Hrasno isto odlicne lokacije. Kovacici isto tako.
Zanima me jos sta mislite o onom novom naselju u Pionirskoj sto se izgradilo? http://www.pionirskadolina.com
Zaista odlično naselje za život
A za grijanje, bilo je plinsko...
-
Urlanje dozvoljeno
#503 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
ja zivio isto na visnjiku, ali gore kod (ako i sada postoji) biblioteke i poste... zaista fino naselje, priznajem... ali jedino sto nisam podnosio jest put kada pjeske idem preko mejtasa pa kevrinim potokomzlaataan wrote:Živjeh 50m od BelvedereaAurora Borealis wrote:Ma meni je Visnjik fantazija. Posebno onaj dio odmah iznad BelvedereaZanima me samo kako je u onim zgradicama regulisano grijanje? Jesu li na Toplanama ili svako sebi pa se snalazi?
Malta mi je isto super, onaj blok pored Sibice ili kako se vec zove. Genijalno, sve ti blizu, u gradu tramvajem/autom za 2-3 minute.
Zanima me jos sta mislite o onom novom naselju u Pionirskoj sto se izgradilo? http://www.pionirskadolina.com![]()
![]()
Zaista odlično naselje za život![]()
A za grijanje, bilo je plinsko...
-
Richard Peti
- zlaataan
#505 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Pa kud tudaUrlanje dozvoljeno wrote:ja zivio isto na visnjiku, ali gore kod (ako i sada postoji) biblioteke i poste... zaista fino naselje, priznajem... ali jedino sto nisam podnosio jest put kada pjeske idem preko mejtasa pa kevrinim potokomzlaataan wrote:Živjeh 50m od BelvedereaAurora Borealis wrote:Ma meni je Visnjik fantazija. Posebno onaj dio odmah iznad BelvedereaZanima me samo kako je u onim zgradicama regulisano grijanje? Jesu li na Toplanama ili svako sebi pa se snalazi?
Zanima me jos sta mislite o onom novom naselju u Pionirskoj sto se izgradilo? http://www.pionirskadolina.com![]()
![]()
Zaista odlično naselje za život![]()
A za grijanje, bilo je plinsko...mislim da sam tu vise umorio nego za dva sata trcanja
Mogao si uz Sepetarevac
- because_of_you
#506 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Najbolje- Novo Sarajevo, naravno 
- because_of_you
#507 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Lud i ponosan wrote:Ja rekoh vec, Dolac Malta, Hrasno, Grbavica...
Of kors
-
zonbirile
#508 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
[
drug moj ne možemo ja i ti bez arhitektonsko-urbanističkog znanja i iskustva diskutovati o tome,jer bi stvar sveli na nivo ličnog ubijeđenja i ukusa,a to da je loš primjer je aksiom,poznat građevinarima bivše SFRJ.
drug moj ne možemo ja i ti bez arhitektonsko-urbanističkog znanja i iskustva diskutovati o tome,jer bi stvar sveli na nivo ličnog ubijeđenja i ukusa,a to da je loš primjer je aksiom,poznat građevinarima bivše SFRJ.
-
HudiRobin
#509 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Ti, ili zivis na Grbavici, ili ne zivis pa ne znas.mayab wrote:Ima li konkretnih objasnjenja zasto, sta to toliko nevalja, gdje je pogreška?zonbirile wrote:----------------------------------Za zivot cijeli wrote:One mahale gor su mi malo zbijene al ko je odrasto tu voli to a i ona brda dok se popenjes po kaldrmi.Centar je stvarno prebucan,nemozes izac opusteno ako zivis u Titovoj da te auto ne opali i to.Grbavica je naselje koje je prepuno zelenila pogotovo Grbavica 2 koja je nekako planski radena a kada vidis boje fasada bas budes happy.Dole prema AP,Mojmilu,Dobrinji,Otoci i Ch.Vili prave komunisticke sive tamne zgrade koje su pravljene samo da se uvali narod
.Gorica i Ciglane
![]()
![]()
.Potoci no coment.Samo par naselja u kojim bi se moglo zivjet a nalaze se u Novom sarejvu
pa sve je od nabrojanog komunističko kada već tako klasificiraš,a to planski na Grbavici u Evropi je korišteno kao primjer lošeg urbanističkog uređenja.
Jbt, upali google earth i otidji na kec, pa ces vidjeti. Nabacano svega i svacega.
Nisam arhitekta, ni gradjevinski inzinjer ili ko vec treba da to uredjuje. Al ona jednosmjerna je uzas. Da ne govorim o rasporedu ulica, to je opsti haos. Vec neko rece, Grbavicka nit znas gdje pocinje ni gdje zavrsava. Ako je to primjer dobrog urbanistickog uredjenja, jbg sta je onda lose? Prilaz pojedinim zgradama je takodjer lose rijesen itd.
Lokacija je top! Tu nema govora, ali naravno problem je sto sve neplanski gradjeno. Odnosno napravljene su 4 zgrade planski, pa onda za 5-6 godina opet 4 planski, ali kad se to sve na kraju sklopi dobiješ opšti bućkuriš...
- bez_ideje
#511 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Zivjela sam na Otoci kao dijete....meni se ne dopada nikako....Imam osjecaj da su tamo magla i smog najgori...Onda neminovno u naselju sa puno nebodera,bude i puno pojedinki kojima kultura zivljenja bas i nije jaca strana...pa je uvijek oko nebodera smeca,opusaka,iskoristenih kondoma i ulozaka....
Malo se kultivisalo kako je Merkur napravljen......dok je onaj buvljak bio....
Zivopisno jeste,ne mozes osporiti ..al,sada....Ne bi nikad o Otoci razmisljala kao mjestu za zivot
Neka se niko od raje s Otoke ne uvrijedi,ovo je licno moja impresija kao bivseg komsije
Malo se kultivisalo kako je Merkur napravljen......dok je onaj buvljak bio....
Zivopisno jeste,ne mozes osporiti ..al,sada....Ne bi nikad o Otoci razmisljala kao mjestu za zivot
Neka se niko od raje s Otoke ne uvrijedi,ovo je licno moja impresija kao bivseg komsije
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#512 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Otoka, žrtavafašizma, poznatija kao "Nezmaglica", mjesto brojnih divnih doživljaja 
-
zonbirile
#513 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
sve kada se sabere i oduzme,Koševo,Višnjik i uži Centar,ostalo strava
- Vitezanin
#514 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Grbavica izgleda kao geto.
Mada mi je opet nekako cool, ali je sklepano, do bola preglupo. Ne znaš gdje počinje,a gdje završava Grbavička. Neki dan sam tražio jedan ured- sat vremena. Popiz... sam.
Meni su Pofalići najgori (ne mislim na brdo, nego one zgrade dolje
). Razlog je što me skoro SVAKI put zaustave oni šaneri i traže marku, cigare itd pa onda nešto psuju kad im nedam.
Dobro je, još mi nisu pokazivali noževe i čakije.
Hrasno i Otoka djeluju ok, a dolje niže uglavnom ne idem tako da ne bih znao.

Da vas pitam , gdje je granica (granica
) između Kovačića i Grbavice?? Ja vazda Kovačiće ubrojim pod Grbavicu. 
Meni su Pofalići najgori (ne mislim na brdo, nego one zgrade dolje
Hrasno i Otoka djeluju ok, a dolje niže uglavnom ne idem tako da ne bih znao.
Da vas pitam , gdje je granica (granica
-
studenat
#515 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Ev malo za osvjezenje teme...Vidim niko nije spomeno Pofalice..i to gornje gdje su kuce nacickane. Zivim tu pa mogu reci iz prve ruke.
Pozitiva je sto se centar grada alocira sve vec od unitikovih nebodera pa do malte...pa je sve blizu. Mozda subjektivno gledam na to jer sam sa autom. Za 5 minuta sam nekako bilo gdje...tako je pozicionirano. Trzni centri...interex, konzum, merkator, kampus univerzitet..ambasade, vilsonovo, zeljeznicka, autobuska stanica...preko puta spasa tj. hotela grand na kosevo itd itd..Jako je suncano i mirno...mnogo zelenila...i mogu reci da idealno mjesto za porodicu. Ovdje se nalazi mnogo lijepih kuca...osim dijela koje se zove Bakarevac (iznad zeljeznicke stanice)..sve je uradjeno po nekom planu i ulice imaju dovoljnu sirinu. Da istaknem jos i duplex kuce..na Pofalicima koje su skolski odradjene i primjer kako to treba. Prakticno sa takvim rjesenjem postiglo se ravnanje brda i dodatnu cvrstocu..odlicno iskoristen prostor itd.. U planu je premjestaj doma za nezbrinutu djecu i izgradnja nove skole u humskoj ulici..sa igralistemi sportskim terenima. Takodjer transverzala ce da prolazi odma preko mljekare i pored fabrike duhana tako da u buducnosti ocekujem jos bolju komunikaciju. Isto tako, lijepo je prosetat i pobjec od gradske vreve na park hum...koji ce uskoro dobit novi sjaj..jer je u planu svasta nesto da se napravi gore.
Losa strana Gornjih pofalica je klosarizam i jadnjarenje..narkomanija. Ovdje je zaista potrebna policijska prismotra jako cesto. Takodjer populacija se mahom naselila sa okolice kalinovika, bjelasnice, istocne bosne pa ima izuzetaka jako nekulturnih i ne emancipovanih gradjana. Zamjeram i grasu sto ne uspostavi cescu liniju pofalici-drvenija..pa da ide svaki 15-20 minuta jer naselje je zaista veliko i potrebno je. I pored svega ipak po meni prevagne pozitivna strana. Poseban osjecaj mahale..pogotovo za ramazan..nekako smo ovdje na Pofalicima svi bliski i slozni, hoce se pomoci komsiji itd.....a to je pokazala poznata "Pofalicka bitka"..gdje smo odbranili grad. Mozda krvlju natopljeno sehida...odise merhametom i mahalom..sunce cijeli dan i zelenilo...mozda malo subjektivno al to je.
Lijepa tema..nema veze sto smo i subjektivni...samo da ne predje u prepucavanje ko sarajevo-zeljo
Pozitiva je sto se centar grada alocira sve vec od unitikovih nebodera pa do malte...pa je sve blizu. Mozda subjektivno gledam na to jer sam sa autom. Za 5 minuta sam nekako bilo gdje...tako je pozicionirano. Trzni centri...interex, konzum, merkator, kampus univerzitet..ambasade, vilsonovo, zeljeznicka, autobuska stanica...preko puta spasa tj. hotela grand na kosevo itd itd..Jako je suncano i mirno...mnogo zelenila...i mogu reci da idealno mjesto za porodicu. Ovdje se nalazi mnogo lijepih kuca...osim dijela koje se zove Bakarevac (iznad zeljeznicke stanice)..sve je uradjeno po nekom planu i ulice imaju dovoljnu sirinu. Da istaknem jos i duplex kuce..na Pofalicima koje su skolski odradjene i primjer kako to treba. Prakticno sa takvim rjesenjem postiglo se ravnanje brda i dodatnu cvrstocu..odlicno iskoristen prostor itd.. U planu je premjestaj doma za nezbrinutu djecu i izgradnja nove skole u humskoj ulici..sa igralistemi sportskim terenima. Takodjer transverzala ce da prolazi odma preko mljekare i pored fabrike duhana tako da u buducnosti ocekujem jos bolju komunikaciju. Isto tako, lijepo je prosetat i pobjec od gradske vreve na park hum...koji ce uskoro dobit novi sjaj..jer je u planu svasta nesto da se napravi gore.
Losa strana Gornjih pofalica je klosarizam i jadnjarenje..narkomanija. Ovdje je zaista potrebna policijska prismotra jako cesto. Takodjer populacija se mahom naselila sa okolice kalinovika, bjelasnice, istocne bosne pa ima izuzetaka jako nekulturnih i ne emancipovanih gradjana. Zamjeram i grasu sto ne uspostavi cescu liniju pofalici-drvenija..pa da ide svaki 15-20 minuta jer naselje je zaista veliko i potrebno je. I pored svega ipak po meni prevagne pozitivna strana. Poseban osjecaj mahale..pogotovo za ramazan..nekako smo ovdje na Pofalicima svi bliski i slozni, hoce se pomoci komsiji itd.....a to je pokazala poznata "Pofalicka bitka"..gdje smo odbranili grad. Mozda krvlju natopljeno sehida...odise merhametom i mahalom..sunce cijeli dan i zelenilo...mozda malo subjektivno al to je.
Lijepa tema..nema veze sto smo i subjektivni...samo da ne predje u prepucavanje ko sarajevo-zeljo
-
zlatandr
#516 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Najbolje naselje u gradu su Kovaci, 3 minuta pjehe od sebilja, imas sve sto ti treba, komsiluk uglavnom fin - manje/vise nema padobranaca iz Istocne Bosne, Sandzaka i ostalih divnih predjela BiH i regiona, carsijska raja, sigurno, nema klosarluka puno, jedina mana su uske ulice i blizina kuca, tj. poprilicno je sve nabijeno.
Dobro je sve od Carsije do Marijin dvora (izuzev ovih bas visinskih krajeva Sedrenik, Hrid, Mahmutovac, Toka-Dzeka, Zmajevac, Sirokaca, Komatin itd.), nije losa ni grbavica oko shoping centra, mozda C vila neposredno iza vjetrenjace, Breka...i to je to uglavnom, ostalo je manje-vise sve lose po meni.
Dobro je sve od Carsije do Marijin dvora (izuzev ovih bas visinskih krajeva Sedrenik, Hrid, Mahmutovac, Toka-Dzeka, Zmajevac, Sirokaca, Komatin itd.), nije losa ni grbavica oko shoping centra, mozda C vila neposredno iza vjetrenjace, Breka...i to je to uglavnom, ostalo je manje-vise sve lose po meni.
-
studenat
#517 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Ako uzmemo u obzir blizina carsije...pravu mahalu...ostalo nema nekih prednosti. Sve je nabijeno, u betonu..i kao da su vecina kuca zaklonjene od sunca...nikakvog pogleda, gotovo da i nema parking prostora itd...ali zato je carsija tu...to jedino..kako kome...svako ima svoje ukuse i naviku...ali generalno da je najbolje naselje...ni blizu.zlatandr wrote:Najbolje naselje u gradu su Kovaci, 3 minuta pjehe od sebilja, imas sve sto ti treba, komsiluk uglavnom fin - manje/vise nema padobranaca iz Istocne Bosne, Sandzaka i ostalih divnih predjela BiH i regiona, carsijska raja, sigurno, nema klosarluka puno, jedina mana su uske ulice i blizina kuca, tj. poprilicno je sve nabijeno.
-
ultras malta
#518 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Zivio na Logavini ubrzo se selim na Dolac-Maltu.Mogu reci samo da mnogo se*ete kad kazete padinski dijelovi losi,jesu ali ovi tipa Buca potok i slicni a Kovaci,Vratnik,Bistrik su uvijek bili i uvijek ce biti centar grada.
Grbavica mi je pretamna navece malo osvjetljenja,a Dobrinja mi je nekako najbolja tipa ogromna je siroke ceste,svoja gimnazija i svasta nesto ne moras do grada ici.Zgrade su mnogo ljepse nego u ostatku Novog Grada i Novog Sarajeva.
Da me se pita ja bi vratio vrijeme unazad 150 godina i dao Austrijskoj monarhiji da izgradi cijelo Sarajevo kao Ferhadiju i Titovu mozda bi bili svi sretni i zadovoljni.
Grbavica mi je pretamna navece malo osvjetljenja,a Dobrinja mi je nekako najbolja tipa ogromna je siroke ceste,svoja gimnazija i svasta nesto ne moras do grada ici.Zgrade su mnogo ljepse nego u ostatku Novog Grada i Novog Sarajeva.
Da me se pita ja bi vratio vrijeme unazad 150 godina i dao Austrijskoj monarhiji da izgradi cijelo Sarajevo kao Ferhadiju i Titovu mozda bi bili svi sretni i zadovoljni.
-
studenat
#519 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Sta podrazumjevas po centrom grada?ultras malta wrote:Zivio na Logavini ubrzo se selim na Dolac-Maltu.Mogu reci samo da mnogo se*ete kad kazete padinski dijelovi losi,jesu ali ovi tipa Buca potok i slicni a Kovaci,Vratnik,Bistrik su uvijek bili i uvijek ce biti centar grada.
Jest Bistrik centar grada al bio prije 150 godina. Carsija je samo dio historije Sarajeva i dio do marindvora. Danas ti je jara centar grada od Marindvora do Socijalnog. Zila kucavica...u rejonu 3-4 kilometra. A kakva ti je razlika Buca Potoka i Vratnika po kvalitetu zivljenja. Vratnik, Kovaci, Bistrik su po meni geta...nabacane kuce jedna na drugu bez ikakvog plana i ljepote. Jos one ulice kad uzmes u obzir...svako pomjerio ogradu pa mozes pjevat borbene sa autom se kretat...a jos kada je zima. Buca Potok je odron sto se tice plana izgradnje...ali po cemu to Vratnik ili Bistrik bjezi. Da bi samo reko zivim u starom gradu moras zivaca i zivaca potrosit u toj vrevi i getoizmu...nabacanim betonom i zidovima...svako svakog zagradio i nemas nekog kvaliteta zivota. Realno
Prije..nekad davno...lijepe i siroke mahale su to bile...sa redom i komsilukom. Sad se i gore svega sjatilo...seljadije..naviklo po livadama svoje katune sirit pa i gore po ulici...medje da i nema. 90% kuca gore...otvoris prozor...zid komsijin ti zagradio pogled pa ni sunca ni mjeseca.
Nekada davno...osmanlije su donjele zakon da mahala se mora gradit tako da komsiji tvoja kuca ili zid ne smeta..ne zaklanja pogled..sunce..Sada je sve to dno...odron...favele..nista drugo.
-
Mr. Brightside
#520 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
po meni najbolja:grbavica 2,ch vila 2,dobrinja 1 i 2 i ap b i c faza.
najgora: otoka,svrakino,ciglane itd.
najgora: otoka,svrakino,ciglane itd.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#521 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
ja ne mogu shvatiti da u malom gradu, kao što je naš, bitnu ulogu igra udaljenost od centra
ja sam za 15 minuta u tom Centru sa tog dalekog Alipašina
na stranu ostale i loše i dobre stvari, ali generalno, ove 4 gradske opštine (izuzev Reljeva i Rajlovca) uopšte nemaju naselja koja su daleko od grada.
ja znam da bi moj stari ispizdio od gradske gužve, i da je sretniji ovdje gdje ima kud s mirom prošetati. mada mu je i ovo previše betona.
ja znam da bi moj stari ispizdio od gradske gužve, i da je sretniji ovdje gdje ima kud s mirom prošetati. mada mu je i ovo previše betona.
- Chmoljo
#522 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
e da, imate pozdrave iz betonske džungle

-
Mr. Brightside
#523 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
to da ima previse betona kazu oni sto vide iz tramvajaChmoljo wrote:e da, imate pozdrave iz betonske džungle![]()
- respo
#524 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
ovo neki kompleks pa svi zele da im je sebilj sto blize kuci?
ja licno od slatkog coseta prema sebilju ne bi zivio da mi daju besplatno kucu
jednostavno ne volim stari bosanski stil i to je to
dzaba price znas ti odakle je sarajevo postalo klinci palci
cak i od slatkog do marijin dvora ne bi iz drugih razloga
nedostatak parkinga nedostatak tisine i "slobode" kretanja
za mene licno idealna relacija je od pofalica do bazena otoka
da je bolje rijesena komunikacija novi grad stari grad a ne samo jedna glavna ulica cak bi i ap i dobrinju stavio ispred vratnika bistrika itd
zato su mi sada to dvoje znak jednakosti po pozitivnim i negativnim stvarima
ja licno od slatkog coseta prema sebilju ne bi zivio da mi daju besplatno kucu
jednostavno ne volim stari bosanski stil i to je to
dzaba price znas ti odakle je sarajevo postalo klinci palci
cak i od slatkog do marijin dvora ne bi iz drugih razloga
nedostatak parkinga nedostatak tisine i "slobode" kretanja
za mene licno idealna relacija je od pofalica do bazena otoka
da je bolje rijesena komunikacija novi grad stari grad a ne samo jedna glavna ulica cak bi i ap i dobrinju stavio ispred vratnika bistrika itd
zato su mi sada to dvoje znak jednakosti po pozitivnim i negativnim stvarima
- Chmoljo
#525 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
pa moj burazer tu nogu slomio na sankanjukiki-miki wrote:@chmoljo - po komšiluku mi se vrzmaš,je li?![]()
Kako se bilo dobro sankati baš na ovom dijelu što si ga ti slikao.Kad smo mi bili mali zvali smo to
smrtna staza![]()
![]()