Odlazak iz BiH?

Post Reply

Da li planirate trajno napustiti BiH?

DA
43
48%
NE
46
52%

Total votes: 89

novalic

Post by novalic »

edu wrote:
novalic wrote:
edu wrote:onda vazi i za tebe sto i za starog.. :-) :-) :-)

ali opet mi se puno petljate..meni u biti to smeta..ti npr. govoris kako je sarajevo onako..kako je ovakvo..ti se vrati i u sarajevu ce biti jedna normalna osoba vise?! hoces li?
necu.. ni za velike pare.. jer u tome nije pitanje.. ja ne mogu javasluka, administracije, tecica, daidzica i picaka materinih, prljavstine.. ne mogu vise bijede.. a toga sada ima i ovdje...
zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica.. a ne ovdje u svici.. moze ti se ciniti kukavicki.. ali.. Bog me sacuvao kada me poslao u dijasporu..
udovica u sarajevu? i udovica u svici? kakva razlika? izgubila si voljenu osobu..je li pitanje para? u svici nesto placaju? ne kontam..ima u sarajevu udovica..koliko hoces...
ti se pravis mutav.. da ti malo izvadih iz bosanskih medija polozaj udovica sa djecom.. osim sto su izgubile voljenu osobu(e).. nasle su se u sve i kakvim nevoljama.. jos one sto su stigle.. iz provincije.. ma daj.. pokusaj berem biti objektivan
edu

Post by edu »

novalic wrote:
edu wrote:
Annela wrote:To je bas onaj nas Balkanski mentalitet. Za sve dance, svedjane itd rad u starackom domu gledaju kao i sve druge poslove. Jer znaju da ce i oni sami jednog dana biti stari i nemocni i da ce im trebati neko da im pomaze oko licne higijene.
Kolliko bi nasih stari ljudi u Bosni bili sretni da ima ko da im pomogne.
to sa mentalitetom nema veze..jedno je raditi u domu prati neciju guzicu i biti (adekvatno) (ne)skolovan za to..a drugo je raditi u domu a i prati neciju guzicu a znati o abdominalnoj hirurgiji vise nego i jedan svabo...
ovdje namjerno ili nenamjerno zaboravljas masu detalja.. da li je taj tako dobri poznavalac abdo-hirurgije poznavao jezik drzave u kojoj je prao guze, da li je mogao jos malo sacekati na posao ili je uzeo prvi koji mu se ukazao.. da li je ostao na tom poslu ili je uznapredovao.. i ako nije, zasto nije..

ja sam isto tako upoznala par skolovanih majmuna kojima je bio drazi vrabac u ruci...
zar se ne koristi latinski jezik..pri pisanju dijagnoza..i to...

njemacki je znao jos od prije rata..to da li je mogao "jos malo" pricekati ja ne znam..(btw. koliko je to "jos malo"?)..i ne znam da li je uzeo prvi posao koji mu je naletio..sumnjam da bi on ostao prati necije guze da mu se nesto drugo ponudilo..da li je napredovao?..to ne znam..znam da se vratio..i da sada radi kao ljekar-specijalista u sarajevu..hvala bogu...
edu

Post by edu »

novalic wrote:
edu wrote:
novalic wrote: necu.. ni za velike pare.. jer u tome nije pitanje.. ja ne mogu javasluka, administracije, tecica, daidzica i picaka materinih, prljavstine.. ne mogu vise bijede.. a toga sada ima i ovdje...
zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica.. a ne ovdje u svici.. moze ti se ciniti kukavicki.. ali.. Bog me sacuvao kada me poslao u dijasporu..
udovica u sarajevu? i udovica u svici? kakva razlika? izgubila si voljenu osobu..je li pitanje para? u svici nesto placaju? ne kontam..ima u sarajevu udovica..koliko hoces...
ti se pravis mutav.. da ti malo izvadih iz bosanskih medija polozaj udovica sa djecom.. osim sto su izgubile voljenu osobu(e).. nasle su se u sve i kakvim nevoljama.. jos one sto su stigle.. iz provincije.. ma daj.. pokusaj berem biti objektivan
situaciju u drzavi je generalno u kurcu..nema socijalne politike..kod nas ne brinu o zivim ljudima..oni pali im ne padnu na pamet..(kao ni njihove porodice..) NAZALOST!..sve to stoji..ali izjava: "zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica" mi je nevjerovatna..sta bi na ovo reklo ne znam koliko hiljada sehidskih porodica..porodica palih boraca?..sta bi na ovo trebalo reci dijete koje je ostalo bez oba roditelja?
sierra1712

Post by sierra1712 »

stella_k wrote:
sierra1712 wrote:bjezim definitivno....zadnji dogadjaji su samo ubrzali moju odluku da se ispalim....mislim terziceva blamaza sa diplomom i ova sa Seadom je samo kap u moru dogadjaja koji u covjeku ubiju svaki osjecaj patriotizma .....i nade za bolje sutra necu da mi djeca odrastaju uz presude i tumacenja pravnika poput Seade i eknomiju "ekonomista/managera" poput terzica...a oni ce vladati jos dugo u to sam ubijedjen jer nas narod je poput pravih ovaca.....15 godina glasaju za gangstere i hohstaplere iz sve tri stranke.......ne vidim razloga da tako ne urade i sljedecih 15 godina....a vrijeme ide nezaustavljivo...
kopam i rukama i nogama i trepavicama da se ispalim.....
Gdje kopas...daj budi srce, podijeli informaciju....
sticajem okolnosti radim za UN pa imam nekih opcija.....kad iskopam sta obavjesticu te stella:)
sierra1712

Post by sierra1712 »

Zadig wrote:siera, imas li neke predstave dje ces ici...

USA, EU, Kanada?

afrika, kina indija?
zadig ...kao sto rekoh imam nekih opcija ali najvjerovatnije ce to odrediti posao kojim se bavim....ne bih se bunio ni da budem u Africi vjeruj mi bio sam vec znam kako je ......
EU je potanka za papire ......bosnju nece niko...jebiga:)
sierra1712

Post by sierra1712 »

muha_sa wrote:
Kick off wrote:Jao divi komentara. I vi bi da vam evropa vize ukine :D
Šta i da sad ukinu vize ? Omladina plitko razmišlja da bi se odmah dali u bijeg preko u evropu.
Pitam ih ja gdje bi to spavali i šta bi klopali dok se ne snađu? pod kakvim mostom ?
pa jarane i pod mostom je bolje al evropskim mostom.....nego ovdje...ko god je se ispalio ne vraca se sto se ne vracaju raja kad je toliko lose?????dijaspora kad dodje ljeti vamo svi kukaju ali buraz niko se jos nije vratio....zato pusti suplju kad i sam znas da je bolje vani nego ovdje
Annela

Post by Annela »

Sierra svaki mjesec se najmanje 2 porodice vrate iz Dk za Bosnu.
novalic

Post by novalic »

edu wrote:
novalic wrote:
edu wrote: udovica u sarajevu? i udovica u svici? kakva razlika? izgubila si voljenu osobu..je li pitanje para? u svici nesto placaju? ne kontam..ima u sarajevu udovica..koliko hoces...
situaciju u drzavi je generalno u kurcu..nema socijalne politike..kod nas ne brinu o zivim ljudima..oni pali im ne padnu na pamet..(kao ni njihove porodice..) NAZALOST!..sve to stoji..ali izjava: "zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica" mi je nevjerovatna..sta bi na ovo reklo ne znam koliko hiljada sehidskih porodica..porodica palih boraca?..sta bi na ovo trebalo reci dijete koje je ostalo bez oba roditelja?
da li si se stvarno nekada zaineresovao da ih stvarno upitas.. ili mislis da je dovoljno.. ono sto radis.. ja jesam.. i znam sta su mi i djeca.. i pojedine zene govorile..

nije za pricu.. nisam mogla da vjerujem da u ljudima ima toliko prezira...

jedna recenica.. mi cesto padne na pamet.. a cula sam je x puta...

kaze... nece da me pozdrave na ulici iz straha da im nesto ne bih zatrazila...
novalic

Post by novalic »

dijaspora tvelf points
sierra1712

Post by sierra1712 »

pa onda:krezavi policajci.
gradonacelnik u blatnjavim cipelama

heheh e brate ovi razlozi su ti na mjestu.....hahahah :lol: :lol: majke mi ali to ti je da ti se zivot smuci kad vidis tako levate krezave na cesti i on ti prosipa suplju kako si napravio saobracajni prekrsaj ,.....samo to je dovoljno da se ispalis i nikad vise ne pomislis na zemlju krezavih policajaca i korumpiranih l;jekara...
sierra1712

Post by sierra1712 »

Annela wrote:Sierra svaki mjesec se najmanje 2 porodice vrate iz Dk za Bosnu.
Annela vrate se naravno ali poslije mjesec dana j....u sebi sve sto su se vratili......kod nekih se taj osjecaj javi malo kasnije ali ipak kardinalna greska je vratit se!
upala

Post by upala »

imam neki osjecaj da su se dijasporci nesto jutros pravo nadigli...haman kako edu rece da se opet pravdaju da su morali :D

e ovako kontam ja da su zene i djeca napustili ovu zemlju, djelimicno za njih i postoji opravdanje ...al za one vojnosposobne muskarce nemam rijeci...ko zadnje p...e
takvi za mene nemaju pravo bilo sto reci!
ali naravno bas takvi uvijek znaju najvise.. desilo se par puta da mi dijasporac pametuje o ratu...smijesno

i najlakse pricati kako je bolje na zapadu...pa cak i pod evropskim mostom spavati...mogu reci samo da sami sebe zavaravate.. imala sam priliku vidjeti kako ti evropski mostovi izgledaju

da sam na vasem mjestu poklopila bih se ...bez daljeg ofiranja
edu

Post by edu »

novalic wrote:
edu wrote:
novalic wrote: ti se pravis mutav.. da ti malo izvadih iz bosanskih medija polozaj udovica sa djecom.. osim sto su izgubile voljenu osobu(e).. nasle su se u sve i kakvim nevoljama.. jos one sto su stigle.. iz provincije.. ma daj.. pokusaj berem biti objektivan
da li si se stvarno nekada zaineresovao da ih stvarno upitas.. ili mislis da je dovoljno.. ono sto radis.. ja jesam.. i znam sta su mi i djeca.. i pojedine zene govorile..
nije za pricu.. nisam mogla da vjerujem da u ljudima ima toliko prezira...
jedna recenica.. mi cesto padne na pamet.. a cula sam je x puta...
kaze... nece da me pozdrave na ulici iz straha da im nesto ne bih zatrazila...
sustina problema je tvoja izjava: "zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica"

nakon toliko ubijenih boraca..gradjana ove zemlje..nakon ne znam koliko djece koja su ostala bez igdje ikoga..ti imas hrabrosti izjaviti ovako nesto...
mr2

Post by mr2 »

upala wrote:imam neki osjecaj da su se dijasporci nesto jutros pravo nadigli...haman kako edu rece da se opet pravdaju da su morali :D

e ovako kontam ja da su zene i djeca napustili ovu zemlju, djelimicno za njih i postoji opravdanje ...al za one vojnosposobne muskarce nemam rijeci...ko zadnje p...e
ali naravno bas takvi uvijek znaju najvise.. desilo se par puta da mi dijasporac pametuje o ratu...smijesno

i najlakse pricati kako je bolje na zapadu...pa cak i pod evropskim mostom spavati...mogu reci samo da sami sebe zavaravate.. imala sam priliku vidjeti kako ti evropski mostovi izgledaju

:lol: :lol: :lol: otkud ti to......ja sam otiso,pa jedan mi zivot :lol: :lol: sta sam trebo dozvolu trazit.......

upala

Post by upala »

ja opet mislim da je najbolje da usutite....otisli ste i to je to
tigris

Post by tigris »

sierra1712 wrote:
Annela wrote:Sierra svaki mjesec se najmanje 2 porodice vrate iz Dk za Bosnu.
Annela vrate se naravno ali poslije mjesec dana j....u sebi sve sto su se vratili......kod nekih se taj osjecaj javi malo kasnije ali ipak kardinalna greska je vratit se!
pa sto su se vratili :? znali su da je ovdje hebeno :?

ma i vani je isto to na svoj nacin :D
mr2

Post by mr2 »

upala wrote:ja opet mislim da je najbolje da usutite....otisli ste i to je to

otiso i povremeno se vracam :D :D uz to imam i holandski pasos,pa se ne zezam oko viza :lol: :lol:
stella_sa

Post by stella_sa »

mr2 wrote:

otiso i povremeno se vracam :D :D uz to imam i holandski pasos,pa se ne zezam oko viza :lol: :lol:
bil' ti posl'o papire? :D nista od onog taksiste :roll: :D
edu

Post by edu »

stella_sa wrote:
mr2 wrote:

joj ove ciganke..samo išĆe.. :D :D :D
mr2

Post by mr2 »

stella_sa wrote:
mr2 wrote:

nazalost pravim papire nekome iz familije :D :D pomazem a nisam sandaklije :lol: :lol: al ima se raje :D :D
sierra1712

Post by sierra1712 »

upala wrote:imam neki osjecaj da su se dijasporci nesto jutros pravo nadigli...haman kako edu rece da se opet pravdaju da su morali :D

eto ti si samo vidjela nije niko drugi bio vani i vidio kako to izgleda..... :roll: odlazak ili ostanak je svacija privatna stvar ali nemas pravo nazivati ofiranjem niciji pokusaj sakupljanja informacija o odlasku...zato uzivaj u svom zivotu ovdje jer si vjerovatno zadovoljna i ponosna sto si eto ti na braniku otadzbine a ne muskarci koji su se ispalili......eto akos e zapuca opet imamo na koga racunati....sad mirno spavam
novalic

Post by novalic »

sustina problema je tvoja izjava: "zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica"

nakon toliko ubijenih boraca..gradjana ove zemlje..nakon ne znam koliko djece koja su ostala bez igdje ikoga..ti imas hrabrosti izjaviti ovako nesto...

Na vrh
zasto.. ja ne bih imala pravo.. reci mi.. vidi ti njegovog rezona.. ti meni hoces reci da je neciji gubitak oca djeteta.. veci ili manji.. u bosni ili negdje drugdje..

sustina price, mada ti to negiras.. je u kakvoj bi materijalno, psihicko, sociajalno i svakoj drugoj bila u bosni komparativno sa.. npr.. svicom...

sta ti hoces da kazes.. kao da vidim na koji mlin navodis vodu..

ja bih samo to opisala.. u jednom rijeci.. dostojanstvo.. toliko cesto zadnja stvar uskracena bosankim udovicama.. tako cesto
stella_sa

Post by stella_sa »

mr2 wrote:
stella_sa wrote:
mr2 wrote:

nazalost pravim papire nekome iz familije :D :D pomazem a nisam sandaklije :lol: :lol: al ima se raje :D :D
gdje ti je dedo rodjen? mozda smo familija :D
upala

Post by upala »

mr2 wrote:

sta li je ovde smijesno to sto imas holandski pasos (sad bi mi svi sa bh pasosem trebali reci wooooooou blago tebi) ili to sto se neki moraju muciti oko viza.

e sad te moram razoccarati ni vizu nije tako tesko dobiti....a sad kako nije tesko to nije bitno! :D :D
stella_sa

Post by stella_sa »

edu wrote:
stella_sa wrote:
mr2 wrote:

joj ove ciganke..samo išĆe.. :D :D :D
ko ne išĆe... :D
Post Reply