Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
beautyfool

#501 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

Macak U Cizmama wrote:Bugari ;

"Oni koji više vole naciju nego vjeru, ne mogu dobiti moju podršku. Jer, nacija će učiniti da se kad-tad svađaš s onima koji nisu tvoje nacije, a iskrena vjera ti neće dati da se svađaš, već te tjerati da voliš i pripadnike druge nacije."

Hafiz Sulejman Bugari, intervju u magazinu BH DANI"

Bez nacije nema ni drzave ! Bugari je ne priznaje , to se vidi iz njegovog gornjeg citata. Ako ne priznaje bosansku naciju znaci da je i protiv Bosne kao drzave. To isto su nam porucivale i komsije, da ne priznaju bosance i Bosnu.
1.Vjera
...
...
pa sve ostalo :)

uvijek se stvari redaju po prioritetima i po vaznosti.
A ako ne razumijes ocitu poruku koju je hfz Bugari dao onda zaista nemas potrebe ni komentarisati na taj nacin.
pure_love

#502 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

i sta je lose u tome sto je rekao? nista,i ja to potpisujem 100%
amortizer

#503 Re: Sulejman Bugari

Post by amortizer »

"Oni koji više vole naciju nego vjeru, ne mogu dobiti moju podršku. Jer, nacija će učiniti da se kad-tad svađaš s onima koji nisu tvoje nacije, a iskrena vjera ti neće dati da se svađaš, već te tjerati da voliš i pripadnike druge nacije."

Bez nacije nema ni drzave ! Bugari je ne priznaje , to se vidi iz njegovog gornjeg citata. Ako ne priznaje bosansku naciju znaci da je i protiv Bosne kao drzave. To isto su nam porucivale i komsije, da ne priznaju bosance i Bosnu.
Macak je li ti ovo ozbiljno ili si sta uzeo, sa strane?
Macak U Cizmama

#504 Re: Sulejman Bugari

Post by Macak U Cizmama »

amortizer wrote:

Macak je li ti ovo ozbiljno ili si sta uzeo, sa strane?
Nije do mene! Do Bugarija je ! Cova ne priznaje bosanski naciju, a sta to znaci raspitajte se kod Ustavog Suda i procitajte zakone o zastiti drzavnih interesa ?
pure_love

#505 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

:-) :lol:
beautyfool

#506 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

:roll: aman Ya Rabbi i sta cemo sad :shock: , hocemo ga u zatvor po zakonu o zastiti drzavnih interesa BiH na osnovu njegove izjave da mu je vjera preca od nacije :D
Macak U Cizmama

#507 Re: Sulejman Bugari

beautyfool wrote::roll: aman Ya Rabbi i sta cemo sad :shock: , hocemo ga u zatvor po zakonu o zastiti drzavnih interesa BiH na osnovu njegove izjave da mu je vjera preca od nacije :D
Nije on izjavo da mu je vjera preca vec da ne priznaje naciju, a to su nam isto porucivali BGD i ZG. To isto tvdi i Ceric ! Procitajte njegova PREMISLJANJA ... :mrgreen: ... o vjeri i naciji. Ni SPC ne priznaje ni Bosance ni Bosnu.
beautyfool

#508 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

Macak U Cizmama wrote:
beautyfool wrote::roll: aman Ya Rabbi i sta cemo sad :shock: , hocemo ga u zatvor po zakonu o zastiti drzavnih interesa BiH na osnovu njegove izjave da mu je vjera preca od nacije :D
Nije on izjavo da mu je vjera preca vec da ne priznaje naciju, a to su nam isto porucivali BGD i ZG. To isto tvdi i Ceric ! Procitajte njegova PREMISLJANJA ... :mrgreen: ... o vjeri i naciji. Ni SPC ne priznaje ni Bosance ni Bosnu.
Ako ne priznaje naciju zasto je rekao :
Mislim da ti ovdje nisi shvatio poruku.
addem

#509 Re: Sulejman Bugari

Post by addem »

beautyfool wrote:
Macak U Cizmama wrote:
Mislim da on mnoge poruke nije u stanju shvatiti. Sulejman Bugari okuplja jako puno ljudi oko sebe, iskljucivo dobrotom, pomaganjem drugima, savjetovanjem, ne tjera on nikoga da dolazi na njegova predavanja.
A ova stupidna predavanja koja po forumu drzi Macak u Cizmana niko ne posjecuje. Skrivati se iza nicka, a napadati lika koji pomaze ljudima je presmijesno.
Macak U Cizmama

#510 Re: Sulejman Bugari

beautyfool wrote:
Macak U Cizmama wrote:
Pa da, nisam shvatio poruku? .. :mrgreen: ... ! On brka loncice i naciju poistovjecuje sa vjerom. On ustvari zagovara , vrlo podlo i smisljeno, isto ono sto i Ceric, stvaranje vjerske nacije , nacije muslimana , koji ce se "voliti" sa ostalim vjerskim nacijama. A kako se vjerske nacije "vole" probali smo u tri godine rata sa pravoslavcima i katolicima. Svaka ta vjerska nacija danas zivi usvom toru, bilo da je entitet ili kanton.

Bugari je propuh glasnogovornik IZ, slatkorejcivi agitator protiv Bosnjaka i Bosne. Nas kao naroda treba da nestane, jer svi trebamo biti nacionalni muslimani , bas kao i oni u Palestini.
addem

#511 Re: Sulejman Bugari

Post by addem »

Macak U Cizmama wrote:
Pa da, nisam shvatio poruku? .. :mrgreen: ... ! On brka loncice i naciju poistovjecuje sa vjerom. On ustvari zagovara , vrlo podlo i smisljeno, isto ono sto i Ceric, stvaranje vjerske nacije , nacije muslimana , koji ce se "voliti" sa ostalim vjerskim nacijama. A kako se vjerske nacije "vole" probali smo u tri godine rata sa pravoslavcima i katolicima. Svaka ta vjerska nacija danas zivi usvom toru, bilo da je entitet ili kanton.

Bugari je propuh glasnogovornik IZ, slatkorejcivi agitator protiv Bosnjaka i Bosne. Nas kao naroda treba da nestane, jer svi trebamo biti nacionalni muslimani , bas kao i oni u Palestini.
Procitaj ustav BiH. Imas 3 ravnopravna konstitutivna naroda: Bosnjake, Hrvate, Srbe. Ustav potpisan od sva tri naroda. Zivis u drzavi moras da postujes njen ustav i sve moguce. Normalno je da ce jedan vjerski dostojanstvenik zagovarati jedinstvo muslimana. Govoriti kako Bugari nesto podlo radi je u najmanju ruku jadno, al te razumijem u potpunosti. Tvoj strah od vracanja ljudi vjeri je ogroman, a to se dogadja svakog dana. A Bugari je jedan od najboljih primjera u tom pogledu.
Macak U Cizmama

#512 Re: Sulejman Bugari

addem wrote:
Macak U Cizmama wrote:

Procitaj ustav BiH. Imas 3 ravnopravna konstitutivna naroda: Bosnjake, Hrvate, Srbe. Ustav potpisan od sva tri naroda. Zivis u drzavi moras da postujes njen ustav i sve moguce. Normalno je da ce jedan vjerski dostojanstvenik zagovarati jedinstvo muslimana. Govoriti kako Bugari nesto podlo radi je u najmanju ruku jadno, al te razumijem u potpunosti. Tvoj strah od vracanja ljudi vjeri je ogroman, a to se dogadja svakog dana. A Bugari je jedan od najboljih primjera u tom pogledu.
Jedno je zagovarati duhovno jedinstvo muslimana a druga stvar zagovarati politicko jedinstvo u smislu negiranja nacije na ustrb Bosnjaka i Bosne. Negiranje nacije je protuutavno djelo.
nEKn

#513 Re: Sulejman Bugari

Post by nEKn »

Sulejmana Bugarija jako cijenim, i malo sam zastao na ovoj njegovoj izjavi ali hvala Bogu brzo sam nasao argumenet na koji se on vjerovatno poziva pa da pokusam pojasniti...

Prenosi se od Džabira b. Abdullaha - radijjallanhu anhu da je rekao:

"Borili smo se zajedno s Allahovim Poslanikom a.s., a s njim je krenulo mnogo muhadžira. Među muhadžirima je bio jedan šaljivđija pa je udario u stražnjicu jednog ensariju.Ensarija se žestoko naljutio, pa su se počeli prizivati. Ensarija je rekao: " O ensarije !" A muhadžir reče:" O muhadžiri!" Pa je Allahov Poslanik a.s. izašao i rekao:" Šta je to da se pozivate na đahilijetski način?" Zatim je rekao: " Ostavite se toga( tj. džahilijetskog nacionalizma), to je poganluk."

Komentar: Sve ovo navodi na zakljucak da stvari koje se ticu dzahilijetskog i koje su se cinile tada jesu pokudjene u vjeri islamu.

P.S. dzahilijetsko doba je doba prije islama tj. sve sto se desavalo prije nego li je Muhammed a.s. postao Boziji Poslanik
addem

#514 Re: Sulejman Bugari

Post by addem »

Jos malo pa ces pricati kako je Bugari kriminalac kojeg treba uhapsiti zbog pljacke. Nema sta on radi sa Dodikom protiv BiH, on je pijun SPC i srpskih obavjestajnih sluzbi. :-) :-) :lol: :lol: :lol:
Macak U Cizmama

#515 Re: Sulejman Bugari

nEKn wrote:Sulejmana Bugarija jako cijenim, i malo sam zastao na ovoj njegovoj izjavi ali hvala Bogu brzo sam nasao argumenet na koji se on vjerovatno poziva pa da pokusam pojasniti...

Prenosi se od Džabira b. Abdullaha - radijjallanhu anhu da je rekao:

"Borili smo se zajedno s Allahovim Poslanikom a.s., a s njim je krenulo mnogo muhadžira. Među muhadžirima je bio jedan šaljivđija pa je udario u stražnjicu jednog ensariju.Ensarija se žestoko naljutio, pa su se počeli prizivati. Ensarija je rekao: " O ensarije !" A muhadžir reče:" O muhadžiri!" Pa je Allahov Poslanik a.s. izašao i rekao:" Šta je to da se pozivate na đahilijetski način?" Zatim je rekao: " Ostavite se toga( tj. džahilijetskog nacionalizma), to je poganluk."

Komentar: Sve ovo navodi na zakljucak da stvari koje se ticu dzahilijetskog i koje su se cinile tada jesu pokudjene u vjeri islamu.

P.S. dzahilijetsko doba je doba prije islama tj. sve sto se desavalo prije nego li je Muhammed a.s. postao Boziji Poslanik
Kakve veze ima straznjica nekakvog beduina iz 7. stoljeca sa bosanskom nacijom .... :mrgreen:
Macak U Cizmama

#516 Re: Sulejman Bugari

addem wrote:Jos malo pa ces pricati kako je Bugari kriminalac kojeg treba uhapsiti zbog pljacke. Nema sta on radi sa Dodikom protiv BiH, on je pijun SPC i srpskih obavjestajnih sluzbi. :-) :-) :lol: :lol: :lol:
To ti zelis meni podmetnuti ? Jel ?

Ne, mene ne intersuje njegov duhovni svijet niti pisem o tome, vec onom sto praca o politici a tu se izjasnjava vrlo jasno. Protiv je nacije a time i drzave !
nEKn

#517 Re: Sulejman Bugari

Post by nEKn »

ocito ti je cilj unositi nemir i provocirati :-D ali mislim da je taj hadis pametnome dosta,posto si se nadovezao na tu njegovu izjavu uzmi(jos argumenata,detalja...) i vidi sta islam kaze o nacionalizmu i kako ga tretira pa ce ti biti mnogo jasnije...
pure_love

#518 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

ma ignorisite ovog lika gore vidite da mu je cilj provociranje i pravljenje nemira
Macak U Cizmama

#519 Re: Sulejman Bugari

nEKn wrote:ocito ti je cilj unositi nemir i provocirati :-D ali mislim da je taj hadis pametnome dosta,posto si se nadovezao na tu njegovu izjavu uzmi(jos argumenata,detalja...) i vidi sta islam kaze o nacionalizmu i kako ga tretira pa ce ti biti mnogo jasnije...
Vidio i procito!

Ceric , a i Bugari ne priznaju naciju i zele od bosnjka stvoriti "muslimansku naciju ". Uostalom sve sam vec opisao gore, pa da se ne ponavljam procitaj! Takve namjere su protuustavne ! Raspitaj se malo.
Macak U Cizmama

#520 Re: Sulejman Bugari

pure_love wrote:ma ignorisite ovog lika gore vidite da mu je cilj provociranje i pravljenje nemira
Ja ne unosim nemir niti provociram, vec citiram sta je Bugari izjavio i to komentarisem iz svog ugla. Onaj ko razumije, razumije, a onaj ko se ne slaze neka opovrgne argumentima.

Tema je "Sulejman Bugari", potpuno je otvorena i tice se njega i njegova djela i svega sto radi i kako djeluje, pa tako i ovog djela o politici koju komentarisem.
nEKn

#521 Re: Sulejman Bugari

Post by nEKn »

Dragi moj da ti Bog dragi podari ispravno shvatanje...evo jos jedan hadis i biljezi ga Muslim u svom "Sahihu"
Ovo sto slijedi sigurno nisi procitao jer da jesi....

Allahov Vjerovjesnik a.s. je rekao:" Onaj ko izađe iz okvira poslušnosti i ostavi džama'at pa umre umro je na džahilijetski način. Onaj ko se bude borio ispod slijepe zastave i bude se ljutio iz fanatizma, ili se bude pozivao na fanatizam, ili da pomogne fanatizam, pa bude ubijen, bit će usmrćen na džahilijetski način...

Znaci u hadisu se navodi onaj ko se bude borio za svoj narod iz patriotizma ,ili zbog svoje drzave i sl. tome umre ce na dzahilijetski nacin.

Pitam te sada: Da li ti je jasno da je na prvom mjestu vjera kao sto ti je vec spomenuto ?

Molim dragog Boga da nam prosiri nase znanje
granulo

#522 Re: Sulejman Bugari

Post by granulo »

Macak, nisam neki vjernik, da ne bi pomislio da sam neki fanatik. Uvijek mi se ponajvise svidjala ideja kozmopolitizma i pacifizma i da su svi ljudi od krvi i mesa... Slucajno mi je dosla do ruke knjiga S. Bugarija "Mi smo jedan drugom najveci poklon". Ne radi se o slatkorjecivosti, ipak mislim da je visa sila u pitanju. Mnogo sam knjiga u zivotu procitala, ali ta knjiga je ostavila na mene veoma jak utisak. Cijela knjiga je prozeta Bozanskom ljubavlju. Procitaj, neces se pokajati, samo ces se obogatiti.
amar_tesanj

#523 Re: Sulejman Bugari

Post by amar_tesanj »

Macak U Cizmama wrote:
nEKn wrote:ocito ti je cilj unositi nemir i provocirati :-D ali mislim da je taj hadis pametnome dosta,posto si se nadovezao na tu njegovu izjavu uzmi(jos argumenata,detalja...) i vidi sta islam kaze o nacionalizmu i kako ga tretira pa ce ti biti mnogo jasnije...
Vidio i procito!

Ceric , a i Bugari ne priznaju naciju i zele od bosnjka stvoriti "muslimansku naciju ". Uostalom sve sam vec opisao gore, pa da se ne ponavljam procitaj! Takve namjere su protuustavne ! Raspitaj se malo.
Kad je nastala bosnjacka nacija? Kako su se bosnjaci zvali u Jugoslaviji? Kako su se bosnjaci zvali u ustavu iz 74.-te? Ko je ubjedjivao narod da vise nisu muslimani nego bosnjaci?
viva_castro

#524 Re:

Post by viva_castro »

Bosanac sa dna kace wrote:kazu da je sufija! :D
Nije samo sufija, ima titulu Šejha. Njegov red je sa Kosova. Tri generacije ranije je šejh najavio da će treći nakon njega biti "lutajući" i da će odnijeti red sa Kosova. Tako i bi :D
Da me ko ne shvati pogrešno, nije to njegova želja, to mu je Bugariju bilo naređeno.

Helem, ono osnovno što mislim o fenomenu "Sulejman Bugari" jeste to da se pojavio čovjek, imam, koji se, vjerovali ili ne BAVI SVOJIM POSLOM! A to bi bilo spasenje duša, to je valjda opis posla svakog od vjerskih predvodnika (Imama, Popova, Svećenika, Rabina, Vračeva,...)

Nikada od njega nećete čuti ništa što nije vezano za vjeru, nikada nema politike itd. Čovjek se prosto bavi spasenjem duša a to uzgred i dobro radi, odlično! Broj ljudi koji je preveo na islam je zapanjujući. Još je fascinantniji broj muslimana koje je uveo u islam. Sve uz Božiju pomoć naravno.

Još jednom da se vratim na ono na što potenciram. Fenomen je zapravo taj što je "Hafiz" kako ga popularno zovu jedan od 3% bh. imama koji se bave svojim poslom, i najbolji je među ta 3%.

P.S. Napominjem da situacija ni u drugim religijama ni općenito u svijetu u pogledu svih religija rijetko gdje prelazi ovaj prag od 3%. Krivac svakako nisu religije nego oni koji tvrde da su njihovi glasnogovornici, oni koji za sebe tvrde da drže monopol na te religije...

Preporučujem svima zainteresovanim da odu poslušati Hafiza
Macak U Cizmama

#525 Re: Sulejman Bugari

granulo wrote:Macak, nisam neki vjernik, da ne bi pomislio da sam neki fanatik. Uvijek mi se ponajvise svidjala ideja kozmopolitizma i pacifizma i da su svi ljudi od krvi i mesa... Slucajno mi je dosla do ruke knjiga S. Bugarija "Mi smo jedan drugom najveci poklon". Ne radi se o slatkorjecivosti, ipak mislim da je visa sila u pitanju. Mnogo sam knjiga u zivotu procitala, ali ta knjiga je ostavila na mene veoma jak utisak. Cijela knjiga je prozeta Bozanskom ljubavlju. Procitaj, neces se pokajati, samo ces se obogatiti.
OK, ali sta cemo sa njegovim politickim stavovima koji su u principu protiv Bosnjaka i Bosne ?
Post Reply