Biblija i Kuran
- JimboJonez
#501 Re: Biblija i Kuran
Kršćansko poimanje biblije i islamsko poimanje Kurana nije isto.
Kršćani za bibliju drže da je to sveta knjiga - suaktorstvo Boga i čovjeka, tj. pisane ljudskom rukom pod Božjim nadahnućom.
Muslimani za Kuran drže da je to sveta knjiga - Riječ Božja prenesena sa neba proroku Muhamedu. Logos.
Kršćani za utjelovljenu Riječ Božju drže Isusa Krista. Dakle moglo bi se reći da je u Isus Krist u kršćanstvu ekvivalent Kuranu u Islamu.
To nalazimo u prologu Ivanovog evanđelja: početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze. Iv 1, 1-6
Kršćani za bibliju drže da je to sveta knjiga - suaktorstvo Boga i čovjeka, tj. pisane ljudskom rukom pod Božjim nadahnućom.
Muslimani za Kuran drže da je to sveta knjiga - Riječ Božja prenesena sa neba proroku Muhamedu. Logos.
Kršćani za utjelovljenu Riječ Božju drže Isusa Krista. Dakle moglo bi se reći da je u Isus Krist u kršćanstvu ekvivalent Kuranu u Islamu.
To nalazimo u prologu Ivanovog evanđelja: početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze. Iv 1, 1-6
-
Geronimo81
#502 Re: Biblija i Kuran
Ako je bog autor kurana ko je bio pisac to jeste jeli muhamed pisao kuran ?s_travnik wrote:Nisi svatio šta sam htio da kažem
Htio sam upravo reči da povijesne knjige, mudrosne knjige, proročke knjige, Djela Aposotolska, Pavlove poslanice, Katoličke poslanice i Otkrivenje ne dolaze od Allaha nego su napisane od strane ljudi. A Petoknjižje, psalmi i sinoptička evanđelja su izmjenjeni od ljudi tako da veoma malo ima Allahovog govora u njima recimo samo da su Jevreji nakon povratka iz Babilona ponovo sastavljali Tevrat (Toru) po svom nahođenju. Pavle i Petar su isto sastavljali djela iz novog zavjeta ali ih Allah u Kuranu ne spominje kao poslanike niti nadahnute ljude za pisanje Božije knjige.
- therrarrius
#503 Re: Biblija i Kuran
Svaka ti cast na pitanju.Geronimo81 wrote: Ako je bog autor kurana ko je bio pisac to jeste jeli muhamed pisao kuran ?
Sta si ti citao u zivotu?
Nista?
-
Geronimo81
#504 Re: Biblija i Kuran
Samo Vlak u snijegu.therrarrius wrote:Svaka ti cast na pitanju.Geronimo81 wrote: Ako je bog autor kurana ko je bio pisac to jeste jeli muhamed pisao kuran ?![]()
Sta si ti citao u zivotu?
Nista?
Zato i pitam jel muhamed pisao kuran .Nemislim da potpuno dijelo i cijeli kuran
-
ahmed19
#505 Re: Biblija i Kuran
aaaaaaaaaa.
pogreshan post na pogreshnoj themi.
pogreshan post na pogreshnoj themi.
- s_travnik
#506 Re: Biblija i Kuran
Muhamed a.s nije napisao Kuran, Koliko sam ja upučen Melek Džibril je recitirao ajete Poslaniku a on je te ajete pred njim ponavljao dok ih nebi napamet naučio .Muhamed je tako Ashabe podučavao da nauče napamet, tako da je u Muhammedovo vrijeme bilo mnogo hafiza tj ljudi koji znaju Kuran napamet.Geronimo81 wrote:Ako je bog autor kurana ko je bio pisac to jeste jeli muhamed pisao kuran ?s_travnik wrote:Nisi svatio šta sam htio da kažem
Htio sam upravo reči da povijesne knjige, mudrosne knjige, proročke knjige, Djela Aposotolska, Pavlove poslanice, Katoličke poslanice i Otkrivenje ne dolaze od Allaha nego su napisane od strane ljudi. A Petoknjižje, psalmi i sinoptička evanđelja su izmjenjeni od ljudi tako da veoma malo ima Allahovog govora u njima recimo samo da su Jevreji nakon povratka iz Babilona ponovo sastavljali Tevrat (Toru) po svom nahođenju. Pavle i Petar su isto sastavljali djela iz novog zavjeta ali ih Allah u Kuranu ne spominje kao poslanike niti nadahnute ljude za pisanje Božije knjige.
Kuran je napisao Zejdu ibn Sabit a zapisao ga je u jednu knjigu nakon što bi svi Hafizi morali složiti oko onoga što je on napisao.Nad svim ovim je bdio Allah i nije postojala nikakva mogučnost da neko nešto doda ili oduzme ili prepravi u Kuranu.
Al Higr-Hidzra
9. Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!
- ljubav_aha
#507 Re: Biblija i Kuran
kako znas da nije postojala mogucnost,ipak ljudi si memorisali Ku'ran,rijeci su se prenosile verbalnim putem,kako znas da nije bilo mogucnosti da se desi greska,cak i sa najboljim namjerama vjernikas_travnik wrote:Kuran je napisao Zejdu ibn Sabit a zapisao ga je u jednu knjigu nakon što bi svi Hafizi morali složiti oko onoga što je on napisao.Nad svim ovim je bdio Allah i nije postojala nikakva mogučnost da neko nešto doda ili oduzme ili prepravi u Kuranu. Al Higr-Hidzra
Kur'an je vlro neobicne kompozivije,strukture,zar mislis da je tako lako zapamtiti
naravno,bitna je sustina poruke Svetih Knjiga,ali mnoge poruke su visemislene ili izamanipulisane iz mnogh ralzoga
- BHF_Manijak
#508 Re: Biblija i Kuran
Rekoh li ja nekoc da je ona pocela sad i u vjerodostojvnost Kur`ana sumnjati
Nisam nista drugo ni ocekivao...
A kako zna da se nije moglo nista promjeniti?!Pa vjerovatno zato sto je identican ovaj sad koji ja u rukama drzim,sa onim od prije nekoliko stitina godina?Ne vjerujes?Uvjeri se,pogledaj i potrazi Kur`ane od prije 100-200-300 godina
A vidim opet se vraca ona tvoja stara dobra navika trpanja svih vjera u jedan kos:"naravno,bitna je sustina poruke Svetih Knjiga,ali mnoge poruke su visemislene ili izamanipulisane iz mnogh ralzoga"...Kur`an je dakle po tebi SIGURNO podlegao promjeni,poput Indzila i ostalih knjiga?!Dakle nije bitno da li slijediis evandjelje,ili Kur`an ili Vedu,poruka je ista,cilj je haman pa isti?!
E blago tebi s tobom....
A kako zna da se nije moglo nista promjeniti?!Pa vjerovatno zato sto je identican ovaj sad koji ja u rukama drzim,sa onim od prije nekoliko stitina godina?Ne vjerujes?Uvjeri se,pogledaj i potrazi Kur`ane od prije 100-200-300 godina
A vidim opet se vraca ona tvoja stara dobra navika trpanja svih vjera u jedan kos:"naravno,bitna je sustina poruke Svetih Knjiga,ali mnoge poruke su visemislene ili izamanipulisane iz mnogh ralzoga"...Kur`an je dakle po tebi SIGURNO podlegao promjeni,poput Indzila i ostalih knjiga?!Dakle nije bitno da li slijediis evandjelje,ili Kur`an ili Vedu,poruka je ista,cilj je haman pa isti?!
E blago tebi s tobom....
- ljubav_aha
#509 Re: Biblija i Kuran
BHF_Manijak wrote:Rekoh li ja nekoc da je ona pocela sad i u vjerodostojvnost Kur`ana sumnjatiNisam nista drugo ni ocekivao...
A kako zna da se nije moglo nista promjeniti?!Pa vjerovatno zato sto je identican ovaj sad koji ja u rukama drzim,sa onim od prije nekoliko stitina godina?Ne vjerujes?Uvjeri se,pogledaj i potrazi Kur`ane od prije 100-200-300 godina![]()
A vidim opet se vraca ona tvoja stara dobra navika trpanja svih vjera u jedan kos:"naravno,bitna je sustina poruke Svetih Knjiga,ali mnoge poruke su visemislene ili izamanipulisane iz mnogh ralzoga"...Kur`an je dakle po tebi SIGURNO podlegao promjeni,poput Indzila i ostalih knjiga?!Dakle nije bitno da li slijediis evandjelje,ili Kur`an ili Vedu,poruka je ista,cilj je haman pa isti?!![]()
E blago tebi s tobom....
koliko je tacno godina Kur'an prisutan u pisanom izdanju
koa sto rekoh,a opet,ponavljam:
propustio si
P.S. niej u pitanju sumnja,za koju sam konstatno optuzena
- vazi
#510 Re: Biblija i Kuran
onaj ko vjeruje - vjerovat ce pa taman i da je sve "izmisljeno" u svetim knjigama a onaj ko nece trazit ce dokaze o "prepravljanju" svetih knjiga. prema tome, neka svako vjeruje sta i u sta hoce, sve dok ne ugrozava moju slobodu, bujrum
ima dobra knjiga , autor je joseph carl kuschel, prevedena je i na nas jezik a zove se nesto kao sta jevreje , hrišćane i muslimane dijeli, a šta ujedinjuje. mislim da je vrijedi procitati.
ima dobra knjiga , autor je joseph carl kuschel, prevedena je i na nas jezik a zove se nesto kao sta jevreje , hrišćane i muslimane dijeli, a šta ujedinjuje. mislim da je vrijedi procitati.
- ljubav_aha
#511 Re: Biblija i Kuran
naravnovazi wrote:onaj ko vjeruje - vjerovat ce pa taman i da je sve "izmisljeno" u svetim knjigama a onaj ko nece trazit ce dokaze o "prepravljanju" svetih knjiga. prema tome, neka svako vjeruje sta i u sta hoce, sve dok ne ugrozava moju slobodu, bujrum![]()
neka danas izgori primejrak svakog posotjeceg Kur'an ,hadje da vidimo koliko ce ih autenticno obonoviti sadrzaj koji su memorisali
ponavljam:bitna je sutina
- BHF_Manijak
#512 Re: Biblija i Kuran
Pa zapisivan je odmah...ljubav_aha wrote:BHF_Manijak wrote:Rekoh li ja nekoc da je ona pocela sad i u vjerodostojvnost Kur`ana sumnjatiNisam nista drugo ni ocekivao...
A kako zna da se nije moglo nista promjeniti?!Pa vjerovatno zato sto je identican ovaj sad koji ja u rukama drzim,sa onim od prije nekoliko stitina godina?Ne vjerujes?Uvjeri se,pogledaj i potrazi Kur`ane od prije 100-200-300 godina![]()
A vidim opet se vraca ona tvoja stara dobra navika trpanja svih vjera u jedan kos:"naravno,bitna je sustina poruke Svetih Knjiga,ali mnoge poruke su visemislene ili izamanipulisane iz mnogh ralzoga"...Kur`an je dakle po tebi SIGURNO podlegao promjeni,poput Indzila i ostalih knjiga?!Dakle nije bitno da li slijediis evandjelje,ili Kur`an ili Vedu,poruka je ista,cilj je haman pa isti?!![]()
E blago tebi s tobom....
koliko je tacno godina Kur'an prisutan u pisanom izdanjua koliko gpodina je prensen iskljucivo umsenom rijeci,ti imas Kur'am koji je prensen iz pisanih izdanja,ali se postavlja pitanje mijenjaje sadrzaja tokom perioda iskljucivo tokom prenosenja umenim putem
koa sto rekoh,a opet,ponavljam:
propustio si,bitna je sustina
![]()
P.S. niej u pitanju sumnja,za koju sam konstatno optuzena
I odmah da ti odgovorim na zadnji post!Kada bi sve do jednog primjera nestali,Kur`ana naravno,toliko ima hafiza da bi vrlo lahko bilo opet isti odstampati!Vidim ocigledno da nikad nisi imala priliku da upoznas jednog hafiza,ali ne zamjerim ti,daleko je Cemerika,ali tvoja prevelika skepsa je problem...
- vazi
#513 Re: Biblija i Kuran
ljubav_aha wrote:naravnovazi wrote:onaj ko vjeruje - vjerovat ce pa taman i da je sve "izmisljeno" u svetim knjigama a onaj ko nece trazit ce dokaze o "prepravljanju" svetih knjiga. prema tome, neka svako vjeruje sta i u sta hoce, sve dok ne ugrozava moju slobodu, bujrum![]()
ima dobra knjiga , autor je joseph carl kuschel, prevedena je i na nas jezik a zove se nesto kao sta jevreje , hrišćane i muslimane dijeli, a šta ujedinjuje. mislim da je vrijedi procitati.![]()
neka danas izgori primejrak svakog posotjeceg Kur'an ,hadje da vidimo koliko ce ih autenticno obonoviti sadrzaj koji su memorisalii kako ce se dogovoriti,ko je u pravu ,a ko ne
![]()
pa zato sluze hafizi
uzmes nekolika hafiza, oni uce/recituju a ti zapisujes, odvojeno, naraFski, pa onda uporedis zapisano, ako ima "nesporazuma", sazoves ih da se dogovore. Hafizi su jedni od cuvara Kur'ana, izmedju ostalih
- ljubav_aha
#514 Re: Biblija i Kuran
BHM,znaci bjerujes i briljantnost i brilinatnost memorija hafiza ,super,good for you ,tako kazu u americi,meni amerikan ije cemrika,a kako tebi amerika moze biti cemerika,ti zivis u BiH,zar ne 
- ljubav_aha
#515 Re: Biblija i Kuran
naravno,ali prilikom dogovora,uvjek postoji mjesto za error/erorrvazi wrote:ljubav_aha wrote: naravno![]()
neka danas izgori primejrak svakog posotjeceg Kur'an ,hadje da vidimo koliko ce ih autenticno obonoviti sadrzaj koji su memorisalii kako ce se dogovoriti,ko je u pravu ,a ko ne
![]()
pa zato sluze hafizi![]()
uzmes nekolika hafiza, oni uce/recituju a ti zapisujes, odvojeno, naraFski, pa onda uporedis zapisano, ako ima "nesporazuma", sazoves ih da se dogovore. Hafizi su jedni od cuvara Kur'ana, izmedju ostalih
izgleda da su hafizi orktodoksni genijalni umovi
- vazi
#516 Re: Biblija i Kuran
ja vjerujem da je Bog u stanju Podariti hafizu da zna Kur'an bez greske na pamet, akcenat je, kao sto vidis, na Bozijoj volji
a ne na hafizu samom
i ne zivim ni u cemerici ni u bih
- BHF_Manijak
#517 Re: Biblija i Kuran
Itekako Cemerika,pricaju mi mnogi koje znam a koji su kao i ti tamo bili ili su jos uvijek!Ne dam Bosne i njenog rahatluka za 100 Washingtona...Nego da se vratimo na temu!ljubav_aha wrote:BHM,znaci bjerujes i briljantnost i brilinatnost memorija hafiza ,super,good for you ,tako kazu u americi,meni amerikan ije cemrika,a kako tebi amerika moze biti cemerika,ti zivis u BiH,zar ne
DA,vjerujem u briljantnost hafiza,ne zato0 sto su neka super bica koja su spustena "negdje odozgo",vec zato sto su ljudi sav svoj zivot posvetili tome,zive Kur`an a ne uce ga samo napamet eto da bi nesto znali,u tome i jest kvaka kako mogu da zapamte sve te ajete!Nije lahko ni skoro svaki dan obnoviti cijeli Kur`an kako ne bi zaboravljao,ali Allah je na starni izdrzljivih i pomaze im On licno!A ovo ti ne pricam nisat napamet,vec sam imao priliku da licno ispitujem nekoliko hafiza,i zaista je fascinantno kad ti covjeku kazes 312. stranica pocni mi od sredine,a on nastavi ajet u koji ti trenutno gledas,pa onda okrenes 30 stranica unaprijed pa kazes nastavi od tog i tog ajeta i tako u nedogled dok ja sam nisam odustao od ispitivanja,jer sam vidio da likove ne mogu zbuniti...Zato sam ti i rekao da te razumijem,jer nisi imala priliku(mozda) da gledas takvo nesto i da komuniciras sa istim...
- ljubav_aha
#518 Re: Biblija i Kuran
vazi wrote:ja vjerujem da je Bog u stanju Podariti hafizu da zna Kur'an bez greske na pamet, akcenat je, kao sto vidis, na Bozijoj voljia ne na hafizu samom
![]()
eh,upravo tako ,ti vjerujes da su svi hafizi su odabarni Bozijom Voljom,jer cijelo covjecanstvo ke komponovano Bozijom Voljom,ali sto je sa ljudskim greskama
obratila sam se BHF,jer mi se stalno obraca sa cemerika umjesto amerika
- vazi
#519 Re: Biblija i Kuran
do mene je, nisam bila procitala post od BHF, pisla odgovor na naslov teme
da, ja vjerujem, zato i kazem ko vjeruje - vjerovat ce, a ko nece trazit ce dokaze o nevjerodostojnosti isth Knjiga
da, ja vjerujem, zato i kazem ko vjeruje - vjerovat ce, a ko nece trazit ce dokaze o nevjerodostojnosti isth Knjiga
- ljubav_aha
#520 Re: Biblija i Kuran
znam i ja ljude kojima ne pada na pamet se vratiti u BiH,sto cemo sadBHF_Manijak wrote:Itekako Cemerika,pricaju mi mnogi koje znam a koji su kao i ti tamo bili ili su jos uvijek!Ne dam Bosne i njenog rahatluka za 100 Washingtona...Nego da se vratimo na temu!ljubav_aha wrote:BHM,znaci bjerujes i briljantnost i brilinatnost memorija hafiza ,super,good for you ,tako kazu u americi,meni amerikan ije cemrika,a kako tebi amerika moze biti cemerika,ti zivis u BiH,zar ne
DA,vjerujem u briljantnost hafiza,ne zato0 sto su neka super bica koja su spustena "negdje odozgo",vec zato sto su ljudi sav svoj zivot posvetili tome,zive Kur`an a ne uce ga samo napamet eto da bi nesto znali,u tome i jest kvaka kako mogu da zapamte sve te ajete!Nije lahko ni skoro svaki dan obnoviti cijeli Kur`an kako ne bi zaboravljao,ali Allah je na starni izdrzljivih i pomaze im On licno!A ovo ti ne pricam nisat napamet,vec sam imao priliku da licno ispitujem nekoliko hafiza,i zaista je fascinantno kad ti covjeku kazes 312. stranica pocni mi od sredine,a on nastavi ajet u koji ti trenutno gledas,pa onda okrenes 30 stranica unaprijed pa kazes nastavi od tog i tog ajeta i tako u nedogled dok ja sam nisam odustao od ispitivanja,jer sam vidio da likove ne mogu zbuniti...Zato sam ti i rekao da te razumijem,jer nisi imala priliku(mozda) da gledas takvo nesto i da komuniciras sa istim...
ponavljanje je majka mudrosti,znaci uponornost nije uopste isljucena,logicno,ali mjesto za greske je uvijek otvoreno,narocito u vrijeme kad se Kur'an teko poceo zapisivati,tad nije bilo toliko hafiza,tako mnogo pismenih osoba,plus jezik kojim je pisan,varijante arpaskih dijaletkata i slicno,i danas mnogi nisu sigurni sa znacnjema pojednih rijeci,za tkave probleme su potrebni konzilij/i/ -vijece
- BHF_Manijak
#521 Re: Biblija i Kuran
Imas Zakir Naikovo objasnjenje dijalektike Kur`ana i gramatike Kur`ana na youtube,pa eto pogledaj ako te bas zanima,meni se ne da s tobom natezati,imam precih poslova u ovo nedjeljno poslije podne...

- ljubav_aha
#522 Re: Biblija i Kuran
trazenje dokaza je ljudska potreba,cak i u razumjevanju religjia,a ne iskljucivo u nauci i slicno,jer to nema iskljucive veze sa sumnjom u Boga ili podcjenjivanjem rada hafiza i sl.,koa sto rekoh bitna je sustina,ali sam jednsotavno podvukla,treba biti realan da je pravljenje gresaka ljudska osobina,prema vasem stavu,hafizi ne prave greske jer su zasticeni Bozijom voljom,jer je to cuavnje i prenosenje Nejgove rijecivazi wrote:do mene je, nisam bila procitala post od BHF, pisla odgovor na naslov teme![]()
- ljubav_aha
#523 Re: Biblija i Kuran
kod mene je vrijeme jutarnje kafe,ne brigaj,imam i ja planova,wow geeBHF_Manijak wrote:Imas Zakir Naikovo objasnjenje dijalektike Kur`ana i gramatike Kur`ana na youtube,pa eto pogledaj ako te bas zanima,meni se ne da s tobom natezati,imam precih poslova u ovo nedjeljno poslije podne...![]()
- JimboJonez
#524 Re: Biblija i Kuran
J. C. Kuschel - Spor oko Abrahama, ima u izdanju Svjetla Riječi, Sarajevovazi wrote:onaj ko vjeruje - vjerovat ce pa taman i da je sve "izmisljeno" u svetim knjigama a onaj ko nece trazit ce dokaze o "prepravljanju" svetih knjiga. prema tome, neka svako vjeruje sta i u sta hoce, sve dok ne ugrozava moju slobodu, bujrum![]()
-
Geronimo81
#525 Re: Biblija i Kuran
Pa sto on nije zapisivaos_travnik wrote:Muhamed a.s nije napisao Kuran, Koliko sam ja upučen Melek Džibril je recitirao ajete Poslaniku a on je te ajete pred njim ponavljao dok ih nebi napamet naučio .Muhamed je tako Ashabe podučavao da nauče napamet, tako da je u Muhammedovo vrijeme bilo mnogo hafiza tj ljudi koji znaju Kuran napamet.Geronimo81 wrote:Ako je bog autor kurana ko je bio pisac to jeste jeli muhamed pisao kuran ?s_travnik wrote:Nisi svatio šta sam htio da kažem
Kuran je napisao Zejdu ibn Sabit a zapisao ga je u jednu knjigu nakon što bi svi Hafizi morali složiti oko onoga što je on napisao.Nad svim ovim je bdio Allah i nije postojala nikakva mogučnost da neko nešto doda ili oduzme ili prepravi u Kuranu.
Al Higr-Hidzra