EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#501 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 05/05/2026 10:11
Better Man wrote: 05/05/2026 09:58 Zbog velikih gužvi kad ulaziš u Veliku Britaniju ako imaš biometrijski pasoš više ne ideš na pasošku i carninsku kontrolu, već ideš na skener pasoša. Otvoriš pasoš gdje tvoja slika i prisloniš na skener i na ekranu očita tvoje lice, ako je sve ok i ako se podudara, otvaraju se vratašca i prolaziš.
Je li i ti tako radis kad ides u London?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
belfy

#503 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by belfy »

mali_balon wrote: 05/05/2026 07:56
belfy wrote: 05/05/2026 05:15
mali_balon wrote: 04/05/2026 09:58 Demokratija je tiranija vecine nad manjinom...
ti ono bi socioloski fakultetlija koji vozi kamion, jel tako?
Ne, KV traktorista....ovo sam.kopirao sa umjetnicke intelegencije
los pukusaj sarkazma, ali ti znas zasto isto koliko i ja... i - apsolutno je pogresno reci "kopirao sa umjetnicke inteligencije". i da bude jos gore - ovo ti je jedan od boljih postova, ako izuzmemo one o prevozu...
mali_balon

#504 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mali_balon »

belfy wrote: 05/05/2026 19:46
belfy wrote: 05/05/2026 05:15

ti ono bi socioloski fakultetlija koji vozi kamion, jel tako?
los pukusaj sarkazma, ali ti znas zasto isto koliko i ja... i - apsolutno je pogresno reci "kopirao sa umjetnicke inteligencije". i da bude jos gore - ovo ti je jedan od boljih postova, ako izuzmemo one o prevozu...
De.ti meni reci sta te boli u svezi mojih komentara....olaksaj si dusu.....evo...jeste socioloski faukultet I kamion
mayab

#505 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mayab »

https://shorturl.at/CKyqA
Grupa migranata iz Srbije danas je nesmetano, usred dana, došla u Bosnu i Hercegovinu, čemu svjedoče fotografije i snimci zabilježeni danas u Bratuncu.

Migranti su stigli iz Srbije naočigled lokalnog stanovništva. Prešli su rijeku Drinu, te organizovano došli na teritoriju Bosne i Hercegovine.
Kako se na snimku vidi, na lokaciji ih čeka unaprijed pripremljeno vozilo koje ih dalje vozi prema unutrašnjosti države.

Dalje ih se usmjerava prema Federaciji Bosne i Hercegovine. Lokalno stanovništvo je uznemireno, a nesmetani dolazak migranata iz Srbije ponovo će otvoriti pitanja o efikasnosti postojećih mjera nadzora granice.
belfy

#506 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by belfy »

mali_balon wrote: 05/05/2026 19:51

De.ti meni reci sta te boli u svezi mojih komentara....olaksaj si dusu.....evo...jeste socioloski faukultet I kamion
sta me boli? pa, da budem, zaista, iskren - zaboli me hurac (i, stvarno si u pravu. sada mi je "bas" lakse kada sam si "olaksao dusu"). i, znam da je tacno ono sto sam "pitao". pitanje oko fakulteta i kamiona je bilo vise retoricko...

a reagovao sam upravo zbog tvog fakulteta i razmisljanja koje si prezentovao nakon vremena "otreznjenja" sa realnoscu. eto, to...

P.S. za kraj samo da kazem da ne mislim nista lose o tebi, nego samo da si napisao glupost i ja odreagovao. mozda nisam ni trebao, ali sam, u tom trenutku, pomislio da trebam... nije mi drago ni da je ovako eskaliralo, ali volim da budem kreativan. hebiga...
mali_balon

#507 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mali_balon »

belfy wrote: 05/05/2026 23:49
mali_balon wrote: 05/05/2026 19:51

sta me boli? pa, da budem, zaista, iskren - zaboli me hurac (i, stvarno si u pravu. sada mi je "bas" lakse kada sam si "olaksao dusu"). i, znam da je tacno ono sto sam "pitao". pitanje oko fakulteta i kamiona je bilo vise retoricko...

a reagovao sam upravo zbog tvog fakulteta i razmisljanja koje si prezentovao nakon vremena "otreznjenja" sa realnoscu. eto, to...

P.S. za kraj samo da kazem da ne mislim nista lose o tebi, nego samo da si napisao glupost i ja odreagovao. mozda nisam ni trebao, ali sam, u tom trenutku, pomislio da trebam... nije mi drago ni da je ovako eskaliralo, ali volim da budem kreativan. hebiga...
Stujem iskren odgovor, primi moje iskreno izvinjenje na mom prvom seljackom odgovoru..... pogrijesio sam
....vrijeme otreznjenja sa relanoscu.....umoran sam od realnosti.....samo da mi je u sumu I blejati u drvece....
konami666

#508 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by konami666 »

https://www.klix.ba/vijesti/regija/hoce ... /260506052

Čuj da suspenzuju, pa neće da im svaka šuša ulazi u zemlju.
elcaliente

#509 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

konami666 wrote: 06/05/2026 10:45 https://www.klix.ba/vijesti/regija/hoce ... /260506052

Ma novinari ili nisu skolovani li namjerno koriste rijec suspenduju.
Suspendirati jednostrano taj sistem nije moguce jer su sistemi povezani ali eto furaju raju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#510 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by _BataZiv_0809 »

konami666 wrote: 06/05/2026 10:45 https://www.klix.ba/vijesti/regija/hoce ... /260506052

:mrgreen:

Evo šuša se javlja, idem iduci petak :thumbup:
konami666

#511 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by konami666 »

_BataZiv_0809 wrote: 06/05/2026 11:34

Ma nisi ti šuša, ti si lovator teški nego glumiš da si čovjek od naroda :D
konami666

#512 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by konami666 »

elcaliente wrote: 06/05/2026 11:34

Suspendirati jednostrano taj sistem nije moguce jer su sistemi povezani ali eto furaju raju.
Ma kliks novinari su dno dna, svaki dan greške u člancima.
starboy018

#513 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by starboy018 »

prema pravilima EU, moguce je u pojedinim drzavama privremeno suspendovati sistem i preci na pecate u pasosima

Grcka, Portugal i Italija su to vec najavile za ljetnu sezonu

Grcka je vec izuzela UK drzavljane iz EES-a
to je doduse protiv pravila i EU se vec oglasila protiv toga (pravila ne dopustaju izuzimanje drzavljana odredjenih trecih zemalja, moguce je izuzeti sve ili nikoga)

https://www.msn.com/en-gb/news/insight/ ... xmode=ruby
elcaliente

#514 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

starboy018 wrote: 06/05/2026 12:06

prema pravilima EU, moguce je u pojedinim drzavama privremeno suspendovati sistem i preci na pecate u pasosima

to je doduse protiv pravila i EU se vec oglasila protiv toga (pravila ne dopustaju izuzimanje drzavljana odredjenih trecih zemalja, moguce je izuzeti sve ili nikoga)

Rijec suspendovati znaci ugasiti sistem i preci kompletno ponovo na stembilje za sve gradjanje trecih zemalja.
Ni jedna zemlja nije uputila takav zahtjev niti je moguce to je su sistemi granicnih sistema povezani.
Dobiti ce Engelezi izuzece jer ih ima puno, jer donose pare, jer su bili u EU i napravili su posebne trake na granicnim prelazima za EU drzavljanje i to je moguce ove godine od iduce nista.
Eto Srbi pisu da ce i njima Grci to po noci omoguciti preko ljeta ali nista oficijelno nema o tome.
starboy018

#515 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by starboy018 »

elcaliente wrote: 06/05/2026 12:56

Rijec suspendovati znaci ugasiti sistem i preci kompletno ponovo na stembilje za sve gradjanje trecih zemalja.
Ni jedna zemlja nije uputila takav zahtjev niti je moguce to je su sistemi granicnih sistema povezani.
Dobiti ce Engelezi izuzece jer ih ima puno, jer donose pare, jer su bili u EU i napravili su posebne trake na granicnim prelazima za EU drzavljanje i to je moguce ove godine od iduce nista.
Eto Srbi pisu da ce i njima Grci to po noci omoguciti preko ljeta ali nista oficijelno nema o tome.
imas valjda pristup internetu, Evropska komisija se oglasila i rekla da je nelegalno izuzeti samo UK drzavljane ili drzavljane bilo koje druge trece zemlje

dalje kazu da je moguce preci na pecate za vrijeme velikih gužvi i ne koristiti sistem do 6h dnevno (u tom slucaju su svi non-EEA gradjani izuzeti)

https://www.visahq.com/news/2026-05-04/ ... it-queues/
elcaliente

#516 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

starboy018 wrote: 06/05/2026 13:07

imas valjda pristup internetu, Evropska komisija se oglasila i rekla da je nelegalno izuzeti samo UK drzavljane ili drzavljane bilo koje druge trece zemlje

Ma znam sve bila je ta tema ovdje u Nejamckoj vec prije divje hefte, pisao sam gore sve vec. Nema od suspendovanja nista ali dati ce Engelezima na fazon problemi sa sistemom u roku od 60 dana.
Spanija i Portugal nista nista trazili, zato svi upiru prste prema Grcima i kako ti juznjaci uvjek prave probleme i da su nesposobni iako Njemacki aerodromi imaju vise protoka.
Ne sjecam se tacno, ali problem ja valjda ako je sistem uspostavljen i sada putnik udje u u jednoj zemlji na stebilj a izadje u drugoj zemlji gdje se ide na EES, sistemski morao bi biti salter na kojem bi taj putnik morao prvo napraviti ulaz i onda na sljedeci salter odmah izlaz.

dalje kazu da je moguce preci na pecate za vrijeme velikih gužvi i ne koristiti sistem do 6h dnevno (u tom slucaju su svi non-EEA gradjani izuzeti)

elcaliente

#517 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

elcaliente wrote: 06/05/2026 13:14
starboy018 wrote: 06/05/2026 13:07

Ma znam sve bila je ta tema ovdje u Njemackoj vec prije divje hefte, pisao sam gore sve vec. Nema od suspendovanja nista ali dati ce Engelezima na fazon problemi sa sistemom u roku od 60 dana.
Spanija i Portugal nista nista trazili, zato svi upiru prste prema Grcima i kako ti juznjaci uvjek prave probleme i da su nesposobni iako Njemacki aerodromi imaju vise protoka.
Ne sjecam se tacno, ali problem ja valjda ako je sistem uspostavljen i sada putnik udje u u jednoj zemlji na stebilj a izadje u drugoj zemlji gdje se ide na EES, sistemski morao bi biti salter na kojem bi taj putnik morao prvo napraviti ulaz i onda na sljedeci salter odmah izlaz.

Ma znam sve bila je ta tema ovdje u Njemackoj vec prije dvije hefte, pisao sam gore sve vec. Nema od suspendovanja nista ali dati ce Englezima na fazon problemi sa sistemom u roku od 60 dana.
Spanija i Portugal nisu nista trazili, zato svi upiru prste prema Grcima i kako ti juznjaci uvjek prave probleme i da su nesposobni iako Njemacki aerodromi imaju vise protoka.
belfy

#518 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by belfy »

konami666 wrote: 06/05/2026 12:00
_BataZiv_0809 wrote: 06/05/2026 11:34

Ma nisi ti šuša, ti si lovator teški nego glumiš da si čovjek od naroda :D
nakon tolikih vasih konfrontacija ovo je zanimljivo zadizanje jaja... odavno nisam vidio iskreniju "pruzenu" ruku. :mrgreen: :skoljka:
Drugclanbiblioteke

#519 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Drugclanbiblioteke »

Znaci uhvatili su 4000 ljudi od kako sistem radi da su predugo u EU, a 27000 je dobilo odbijenicu za ulazak.
I to je 0,02% ljudi koji su ulazili u EU, kakav sistem, kakva genijalnost.

Tipican primjer EU birokratije koja nategne 20-30 miliona ljudi radi 0,02% efikasnosti.
Danguba

#520 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Danguba »

mayab wrote: 05/05/2026 21:11
Grupa migranata iz Srbije danas je nesmetano, usred dana, došla u Bosnu i Hercegovinu, čemu svjedoče fotografije i snimci zabilježeni danas u Bratuncu.

Migranti su stigli iz Srbije naočigled lokalnog stanovništva. Prešli su rijeku Drinu, te organizovano došli na teritoriju Bosne i Hercegovine.
Kako se na snimku vidi, na lokaciji ih čeka unaprijed pripremljeno vozilo koje ih dalje vozi prema unutrašnjosti države.

Dalje ih se usmjerava prema Federaciji Bosne i Hercegovine. Lokalno stanovništvo je uznemireno, a nesmetani dolazak migranata iz Srbije ponovo će otvoriti pitanja o efikasnosti postojećih mjera nadzora granice.
Sta je ovdje cudno?
Dodik je davno ponudio svoju policiju da radi na granici jer namjerno nece da popune nedostatak granicnih policajaca.
Ovim se direktno rasterecuje Srbija a pravi pritisak ne na genocidni brlog nego na pederaciju.
Sve smisljeno i funkcionalno.
Trappist

#521 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Trappist »

Drugclanbiblioteke wrote: 06/05/2026 22:01 Znaci uhvatili su 4000 ljudi od kako sistem radi da su predugo u EU, a 27000 je dobilo odbijenicu za ulazak.
I to je 0,02% ljudi koji su ulazili u EU, kakav sistem, kakva genijalnost.

Tipican primjer EU birokratije koja nategne 20-30 miliona ljudi radi 0,02% efikasnosti.
:thumbup:
manuchao91

#522 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by manuchao91 »

Prelazim granicu svake sedmice jer sam vozač kamiona
Ni po čemu nisam vidio da nas Hrvati diskriminišu
Slikam se dadnem pasoš fakturu za robu i to je to
Ljubazno sve ok
A to što se nabije 80 kamiona ispred mene i svakom treba 10 minuta to je druga stvar
MinistarKulture

#523 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by MinistarKulture »

Danguba wrote: 06/05/2026 22:24
mayab wrote: 05/05/2026 21:11

Sta je ovdje cudno?
Dodik je davno ponudio svoju policiju da radi na granici jer namjerno nece da popune nedostatak granicnih policajaca.
Ovim se direktno rasterecuje Srbija a pravi pritisak ne na genocidni brlog nego na pederaciju.
Sve smisljeno i funkcionalno.
Bjelorusija koristi slican koncept

Samo sto oni namjerno dovlace migrante avionima, onda ih salju na granicu sa EU
Ozimician

#524 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/duga-ko ... /260508012

Za one sto su govorili kako ne treba ici u spici za praznike....
Ovo je sada default mode.
elcaliente

#525 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 08/05/2026 08:23 https://www.klix.ba/vijesti/bih/duga-ko ... /260508012

Za one sto su govorili kako ne treba ici u spici za praznike....
Ovo je sada default mode.
Na Gradiski je uvjek guzva u nazad deset godina, najgori granicnu prelaz. Ja sam prije dvije godine za zenom i djecom cekao preko 5 sati na izlazu iz BiH.
Ispred mene se frajer potukao sa vozacem busa, koji se jednastavno preko glavne stanice ubaci u kolonu.
Izadje frajer totalno miran iz auta, uze ko neka kljesta i kroz otvoren prozor opuca vozaca busa.

Od tada vise nikada nisam otsao tamo. Orajse i Svilaj na sjeveru, evo pogeldaj sada kameru ta dva prelaza super.
Post Reply