Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Byskell

#501 Re: Istina o Bogu

Post by Byskell »

Dozer wrote: 03/06/2025 13:21
Byskell wrote: 03/06/2025 13:10
broj dva wrote: 03/06/2025 08:18

Sad kad dobije nobelovu nagradu :D
Da su neka druga vremena možda bi i dobio. Danas su ljudski životi postali bezvrijedni, ubijaju ljude na sve strane... lobi ateista i monstruma trenutno određuje sudbinu svijeta... do jednom, kada Bog okrene ploču i pokrene zlatno doba nauke, mira i blagostanja. :thumbup:
Pa....jeste...Sad i ja vidim. Toliko je ocito, da je nevjerovatno da ovo niko nije davno primijetio...

Image
Širimo mir, istinu i ljubav među svim ljudima bez obzira na naciju, vjeru ili boju kože... takmičimo se u dobru da nam svima bude bolje. :thumbup:
Quaresma

#502 Re: Istina o Bogu

Post by Quaresma »

Hakiz wrote: 03/06/2025 13:23
broj dva wrote: 03/06/2025 08:18

Sad kad dobije nobelovu nagradu :D
Da su neka druga vremena možda bi i dobio. Danas su ljudski životi postali bezvrijedni, ubijaju ljude na sve strane... lobi ateista i monstruma trenutno određuje sudbinu svijeta... do jednom, kada Bog okrene ploču i pokrene zlatno doba nauke, mira i blagostanja. :thumbup:
Danas najveći genocid, onaj u Gazi, vrši Izrael. Sve do jednog go i teški ateista. A na Zapadnoj obali, u ilegalnim naseljima, nema ni jednog vjernika, pogotovo rabina. I tu sve ateisti pobiše Palestince.

Nikoga religija, vjera i bog nisu spriječili da bude monstrum. Štaviše, neke su monstrumima napravili.

I ta nemoć religija i vjere da ljude učine dobrim je njihova najveća mana. Osim ako to nije nemoć nego namjera. Onda im je to najveća snaga.
kakva je to logika jbt. znaci onda kad ateista ubija, onda je ateizam kriv?
Hakiz

#503 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Quaresma wrote: 03/06/2025 13:26

Danas najveći genocid, onaj u Gazi, vrši Izrael. Sve do jednog go i teški ateista. A na Zapadnoj obali, u ilegalnim naseljima, nema ni jednog vjernika, pogotovo rabina. I tu sve ateisti pobiše Palestince.

Nikoga religija, vjera i bog nisu spriječili da bude monstrum. Štaviše, neke su monstrumima napravili.

I ta nemoć religija i vjere da ljude učine dobrim je njihova najveća mana. Osim ako to nije nemoć nego namjera. Onda im je to najveća snaga.
Ateizam je ne vjerovanje u bogove. Samo to. Nije moralni naputak, nije dogma, nije skup pravila po kojima treba živjeti.

Religije jesu moralni naputci, dogme, skupovi pravila po kojima treba živjeti.

Ateističke ubice, komunisti (komunizam jeste skup pravila, dogma, moralni naputak po kojima treba živjeti), nisu ubijali svećenstvo u ime ateizma, ubijali su one koji su im bili prijetnja za vlast. A religija, kao gospodar umova i duša ljudi je komunistima bila ogromna prijetnja za vlast. Pa su ubijali u ime vlasti, ne ateizma.

Komunizam nije jednako ateizam.

Religije i vjernici su ubijali u ime boga. Ne samo vlasti, nego baš boga.

Mala, ali značajna razlika.
Last edited by Hakiz on 03/06/2025 13:38, edited 2 times in total.
Dozer

#504 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Pa ja. Logika vjernika.

A kad se ubija u ime boga, onda je to samo do ljudi individualno, to nisu pravi vjernici, to ovo, to ono :lol:

Za 3 dana je spreman genocid ovaca, tacnije - zrtvovanje. I onda kaze daleko smo odmakli od vremene prije 1500+ godina....eh....
Byskell

#505 Re: Istina o Bogu

Post by Byskell »

Quaresma wrote: 03/06/2025 13:26

danas su rijetki pravi vjernici i normalni dobri nevjernici... prvih ima najviše - to su uglavnom formalisti koji šire smutnju, a ovih drugih krvožednih sotonskih vojnika, koji svjesno ili nesvjesno žive za svoj besmisleni i mračni životni ambis... procentualno ih ima najviše među svjetskom elitom. :zjev:
Last edited by Byskell on 03/06/2025 13:43, edited 1 time in total.
deer_hunter

#506 Re: Istina o Bogu

Post by deer_hunter »

Jasmin sa Sveucilista Hercegovina prekuco onu macku sto nece da stane na Kuran, spoji covjek hladno Allaha i krst :lol:
Nego sta geneticar predaje na Hercegovini?? Ne znam da u programu imaju Genetiku i bioinzenjering. :?
Byskell

#507 Re: Istina o Bogu

Post by Byskell »

deer_hunter wrote: 03/06/2025 13:42 Jasmin sa Sveucilista Hercegovina prekuco onu macku sto nece da stane na Kuran, spoji covjek hladno Allaha i krst :lol:
Nego sta geneticar predaje na Hercegovini?? Ne znam da u programu imaju Genetiku i bioinzenjering. :?
Nije do njega... on istražuje efekte zračenja na različitim biotičkim sistemima i njihovom nasljednom materijalu. A koliko znam predaje Humanu genetiku, Osnove genetike, Uvod u prirodne znanosti, Biologiju... itd. :run: :D
Byskell

#508 Re: Istina o Bogu

Post by Byskell »

Byskell wrote: 03/06/2025 13:46
deer_hunter wrote: 03/06/2025 13:42 Jasmin sa Sveucilista Hercegovina prekuco onu macku sto nece da stane na Kuran, spoji covjek hladno Allaha i krst :lol:
prekucao igricu odavno... nije do njega... on istražuje efekte zračenja na različitim biotičkim sistemima i njihovom nasljednom materijalu. A koliko znam predaje Humanu genetiku, Osnove genetike, Uvod u prirodne znanosti, Biologiju... itd. :run: :D
dr_Evil

#509 Re: Istina o Bogu

Post by dr_Evil »

Nije do njega... on istražuje efekte zračenja na različitim biotičkim sistemima i njihovom nasljednom materijalu. A koliko znam predaje Humanu genetiku, Osnove genetike, Uvod u prirodne znanosti, Biologiju... itd. :run: :D
Do danas nisam znao da postoji ovo "sveuciliste" :D iskreno kad sam citao mislio sam da je neka zajebancija.
Byskell

#510 Re: Istina o Bogu

Post by Byskell »

dr_Evil wrote: 03/06/2025 13:49
Do danas nisam znao da postoji ovo "sveuciliste" :D iskreno kad sam citao mislio sam da je neka zajebancija.
pa fino... od danas smo bar malo pametniji, informiraniji itd. :kiss:
dr_Evil

#511 Re: Istina o Bogu

Post by dr_Evil »

Byskell wrote: 03/06/2025 13:50
Helem, naucili smo da treba da je Travnik dobio konkurenciju :D
broj dva

#512 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

Ali samo za dipolome, ne za sir i kajmak :D
Byskell

#513 Re: Istina o Bogu

Post by Byskell »

dr_Evil wrote: 03/06/2025 13:51

lupetanje, trolanje... diskreditujete sebe i forum, a to potiče još od vremena Sarajevo-x, smjena generacija na djelu. :run: :skoljka:
Byskell

#514 Re: Istina o Bogu

Post by Byskell »

broj dva wrote: 03/06/2025 14:14 Ali samo za dipolome, ne za sir i kajmak :D
i ćevape? :sax:
dr_Evil

#515 Re: Istina o Bogu

Post by dr_Evil »

Byskell wrote: 03/06/2025 14:49
dr_Evil wrote: 03/06/2025 13:51
lupetanje, trolanje... diskreditujete sebe i forum, a to potiče još od vremena Sarajevo-x, smjena generacija na djelu. :run: :skoljka:
Cuj to, hoces da kazes da je "Sveuciliste Hercegovina" ozbiljna institucija? :D
Ugovor o udruživanju u Sveučilište odredio je da se sveučilište zove: Sveučilište/Univerzitet
„Hercegovina“ (na engleskome jeziku ‘Herzegovina University’). Prvo sjedište Sveučilišta bilo je u
Bijakovićima, Put za Podbrdo bb, 88266 Međugorje, općina Čitluk.
i onda....
Nakon izdvajanja Fakulteta za menadžment resursa-CKM Mostar, na tijelima Sveučilišta
donesene su potrebne odluke i još jednom je izmijenjen i dopunjen Statut Sveučilišta, na sjednici
Senata, 15. rujna 2014. godine. Na istoj sjednici Senata odlučeno je da se naziv Sveučilišta izmijeni, te
da službeni naziv Sveučilišta bude: Sveučilište Hercegovina (na eng. jeziku Herzegovina University), a
za sjedište Sveučilišta odlučeno je da ostane u Mostaru, ali na novoj adresi: Ul. Blajburških žrtava br.
100, 88000
Hajde, ohani malo, mozes otici na Put za Podbrdo bb na odmor :D
dr_Evil

#516 Re: Istina o Bogu

Post by dr_Evil »

broj dva wrote: 03/06/2025 14:14 Ali samo za dipolome, ne za sir i kajmak :D
Nemoj tako, ako nista skutorska loza je odlicna konkurencija za sir i kajmak :D
Byskell

#517 Re: Istina o Bogu

Post by Byskell »

Istina o Bogu... :zzzz:
dr_Evil

#518 Re: Istina o Bogu

Post by dr_Evil »

Ja kao svaki dobar trekkie moram vjerovati da negdje postoji Q :D ali odbijam ga prihvatiti kao bozanstvo ili kao stvaraoca.
skupljac_zeljeza

#519 Re: Istina o Bogu

Post by skupljac_zeljeza »

dr_Evil wrote: 03/06/2025 13:05
skupljac_zeljeza wrote: 03/06/2025 12:42

Ti hoćeš teologiju da pretvoriš u matematiku. Ne možeš ni medicinu, psihologiju, filozofiju.... Ili se sa tim pomiri ili trpi. :mrgreen:
Samo bih da pardoniram i kazem da je medicina i te kako bazirana na matematici, kao i svaka druga tacna nauka. Fala :D
Freud i Jung matematičkim formulama i geometrijom liječili svoje pacijente. :wink:
Byskell

#520 Re: Istina o Bogu

Post by Byskell »

dr_Evil wrote: 03/06/2025 14:55 Ja kao svaki dobar trekkie moram vjerovati da negdje postoji Q :D ali odbijam ga prihvatiti kao bozanstvo ili kao stvaraoca.
pa dobro nisi ni prvi ni zadnji... važno je da iskreno tragaš za istinom, ostalo samo dolazi ili odlazi. :evil:
dr_Evil

#521 Re: Istina o Bogu

Post by dr_Evil »

skupljac_zeljeza wrote: 03/06/2025 14:57
dr_Evil wrote: 03/06/2025 13:05
skupljac_zeljeza wrote: 03/06/2025 12:42

Ti hoćeš teologiju da pretvoriš u matematiku. Ne možeš ni medicinu, psihologiju, filozofiju.... Ili se sa tim pomiri ili trpi. :mrgreen:
Samo bih da pardoniram i kazem da je medicina i te kako bazirana na matematici, kao i svaka druga tacna nauka. Fala :D
Freud i Jung matematičkim formulama i geometrijom liječili svoje pacijente. :wink:
Da, i sex je korijen svega se moze matematicki dokazati. Nego salu na stranu, medicina je i te kako bazirana na matematici. Da bi se poceli uopste baviti medicinom moramo nauciti kako funkcionisemo, od elektricnih impulsa ili ti ga zabu puknes strujom u osnovnoj skoli, do mehanike fluida ili ti ga protoka i pritisaka, dalje ucis kroz hemiju sto je opet matematika jer moras nauciti kako koja tvar djeluje, razvoj celija, pa cak i obicni travar je u biti statisticar jer mozda za razliku od farmaceuta ne zna objasniti proces, ali je statistikom shvatio kako koja trava djeluje na organizam. Psihijatar se i te kako bavi matematikom, hemijom ako nista, dok psiholog je na razini statistike(mada i ne znam da je psiholog medicina).

Mozda nismo u stanju uvijek uspjesno opisati neki proces matematikom, ali to ne znaci da necemo uspjeti kako napredujemo. Nisam razmisljao mnogo o fizici kako radimo kao masine dok nisam zavrsio u bolnici zbog srca i kad su mi hecimi poceli objasnjavati mali i veliki ciklus, impulse na ekrane, dobijes postovanje za ono cime se bave kvalitetni hecimi.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#522 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Image

Muhamed (sa velom preko lica) lomi Mjesec (ona faca sa cizom preko lica na nebu). Mojsije razdvaja more. Isus pretvara ljude u alkoholicare. Magarci pricaju, mravi pricaju, jednorozi skakucu u cijelom Starom Zavjetu (poslije su jednoroga preveli kao bika, da se ne provaljuju, kada su vidjeli da jednorozi ne postoje, zmajevi se spominju u Bibliji na čak 16 mjesta! Sve dok Sveti Juraj nije ubio zadnjega zmaja, te su beštije žarile i palile mitološkim svijetom Biblije.
"A bijaše i velik zmaj koga štovahu Babilonci. Kralj reče Danielu: "Hoćeš reći da je mjeden? Gle! Živi, jede, pije: nećeš valjda kazati da ovo nije živi bog. Pokloni mu se!"
Tada Daniel uze smole, masti i dlaka, sve to ispeče, načini od toga kuglice te ih baci zmaju u ždrijelo. Zmaj proguta i rasprsnu se."
Danijel 14, 24
"Ne raduj se, sva Filistejo, što se slomi štap koji te udarao, jer će iz korijena zmijinjeg izaći ljutica što će izleći ZMAJA KRILATOGA."

:D :D :D :D :D :D :D :D Gospodar prstenova je dokumentarac u odnosu na "svete" knjige.
toska

#523 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Dozer wrote: 03/06/2025 13:35 ...

Za 3 dana je spreman genocid ovaca, tacnije - zrtvovanje. I onda kaze daleko smo odmakli od vremene prije 1500+ godina....eh....
Već je neko komentarisao i biće još, a nadovezati ću se na tvoj post.

Sam čin žrtvovanja i kurbana nije za svakoga i treba ga prepustiti ljudima koji s tim nemaju problema.
Tako je i praksa.

Ne ulazeći dalje u to želim da skrenem pažnju na nešto drugo, a to je da čin žrtvovanja nečega radi dobiti nečega ili kao zahvalnost za nešto dobiveno, je, po mom svom iskustvu i spoznaji neodvojiv od čovjeka.
Tu je svjetonazor nebitan, vjernici, nevjernici, agnostici, ateisti..

Čak bi se usudio to nazvati i nagonom za žrtvu u ime dobrobiti.

E sad, to sto su ta žrtvovanja kroz historiju bila svakava pa čak i djecu, suplemenike itd. je druga tema.

Žrtva je i svako obećanje sebi da će se uraditi neko dobro djelo u ime neke dobiti i trenutnog blagostanja ili obećanje da će se čovjek "odužiti" ako uspije u velikoj želji, a tome je sklon možda i svaki čovjek.

Mislim da je pojam žrtve time puno kompleksniji od površnog posmatranja.
MehmedPasaMoric

#524 Re: Istina o Bogu

Post by MehmedPasaMoric »

toska wrote: 03/06/2025 17:46

Sam čin žrtvovanja i kurbana nije za svakoga i treba ga prepustiti ljudima koji s tim nemaju problema.
Tako je i praksa.

Ne ulazeći dalje u to želim da skrenem pažnju na nešto drugo, a to je da čin žrtvovanja nečega radi dobiti nečega ili kao zahvalnost za nešto dobiveno, je, po mom svom iskustvu i spoznaji neodvojiv od čovjeka.

E sad, to sto su ta žrtvovanja kroz historiju bila svakava pa čak i djecu, suplemenike itd. je druga tema.

Žrtva je i svako obećanje sebi da će se uraditi neko dobro djelo u ime neke dobiti i trenutnog blagostanja ili obećanje da će se čovjek "odužiti" ako uspije u velikoj želji, a tome je sklon možda i svaki čovjek.

Zrtvuj sebe a ne zivotinju... Doniraj bubreg, doniraj krv, doniraj jetru, doniraj roznjacu, doniraj kosu za oboljele od raka itd, sta je ovca skrivila pa da je zrtvujes i kakve veze ovca ima sa Alahom da bi bila zrtvovana u njegovo ime? Onda je logicnije da ovca udje u dzenet nego njen koljac jer ona je ta koja podnosi zrtvu. Kako se to onaj koji kolje zivotinju zrtvuje za nesto? Religijska logika vjecno suplja ko svicarski sir
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#525 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

toska wrote: 03/06/2025 17:46

Tako je i praksa.

Nema smiley za povracanje.
Post Reply