BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#501 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Hakiz »

Znači, moguće je napraviti hardver/softver koji prvo skine sa računa, pa u slučaju nemanja novca u mašini, greške ili mehaničkog kvara obavijesti da ne može isplatiti, dakle ipak nešto radi, neki senzor je zabilježio kvar inače se ne bi pojavila poruka, ali je nemoguće napraviti hardver/softver da skine sa računa tek kada senzor zabilježi da je sve hardverski prošlo OK?

Jah... Baš nemoguće...

Naravno, takođe je nemoguće kada već prvo skida isprogramirati da kada neki senzor primijeti grešku i bankomat javi da ne može isplatiti novac, softver automatski vraća novac na račun, to jeste poništi isplatu? Naravno da je nemoguće, kako da ne...

Ja razumijem banke, kada uzimaju novac sve može, brzo, bez puno provjere, i rate kredita se mijenjaju nakon što su potpisane, ali kada ga daju, e onda mora vrijeme, provjere, čekanje itd. Sve u cilju banke po mjeri zadovoljnog klijenta...

Neko već reče, banke ne programiraju bankomate, to rade firme van banke. Da, ali banke te bankomate kupuju, banke odlučuju da hoće kupiti bankomat koji baš tako radi, hoće platiti baš takav softver. A to znači, opet je do banke.

Meni bliska osoba imala problem sa karticom. Mogla je plaćati u prodavnicama, ali na bankomatima nekada može podići, a nekada bankomat samo izbaci karticu kao lošu. Nekada isti bankomat prihvati karticu poslije 2-3 pokušaja, a nekada ni poslije desetak ne prođe. Čudo, nije je "progutao". Ode u banku i tamo kažu da je kartica neispravna, legalna je ali se "pokvarila". Zamijeniće je, ali će trajati oko mjesec, kartica se ne pravi u BiH. A sada slijedi spektakl: Odmah u banci karticu uzmu. I tako ta osoba, ne samo da nije mogla podizati sa bankomata, nego ni plaćati u prodavnicama, kupiti kruh i mlijeko jer niti ima gotovinu, niti ima karticu. Mogla je u banci dizati gotovinu, ali, kao što sam već pisao, radno vrijeme banaka je pravilo probleme izlaza sa posla.

Meni ni 4 mjeseca nakon dobijanja kartice izbriše se nekoliko brojeva računa sa kartice, onih zadnjih. Banka vjerovatno našla nekog jeftinog proizvođača kartica koji fušeri da bi bio jeftin.

Očito je da banke sve čine da imaju zadovoljne klijente.
azdralovic

#502 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by azdralovic »

Ne znam da li je moguce, ali procesiranje kartica trenutno radi tako... procesor odradi transakciju i onda posalje signal bankomatu za isplatu...
Nije to bas obicna aplikacija, imas vise tacaka koje komuniciraju u tom procesu...

Prvo sto sam napisao je da je svako osjetljiv na novac, i da bi trebalo izbjegavati situacije gdje ce klijent biti ostecen ali tako je kako je...

Tamo nekada 2012 ili 2013 taj proces je bio toliko spor da si mogao podici sav novac na bankomatu, i onda otici u poslovnicu i podici isti iznos jer informacija o podizanju s bankomata nije jos stigla do banke... danas to ide malo brze a valjda ce i u buducnosti napredovati...

Ja sam imao slucaj u Francuskoj, Shell pumpa koja ima samoposluzivanje, ubacis karticu u aparat uneses iznos koji sipas i naspes... ja nasuo 50€ a sa racuna skinuto 50 + 125 €. Ispostavilo se da Shell automatski rezervise iznos na tvojoj kartici od 125€ sto je maksimalno koliko mozes nasuti jednom transakcijom, a onda tek skine iznos koji si stvarno nasuo. I kad si njihov drzavljanin to se naravno skine i vrati u roku par minuta, a ako si stranac potraje par dana...
Shell lopovi :-)
drndalo

#503 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by drndalo »

Shell lopovi
Pa i jesu lopovi... :thumbup:
Hakiz

#504 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Hakiz »

azdralovic wrote: 07/07/2021 14:21 Ne znam da li je moguce, ali procesiranje kartica trenutno radi tako... procesor odradi transakciju i onda posalje signal bankomatu za isplatu...
Nije to bas obicna aplikacija, imas vise tacaka koje komuniciraju u tom procesu...

Prvo sto sam napisao je da je svako osjetljiv na novac, i da bi trebalo izbjegavati situacije gdje ce klijent biti ostecen ali tako je kako je...

Tamo nekada 2012 ili 2013 taj proces je bio toliko spor da si mogao podici sav novac na bankomatu, i onda otici u poslovnicu i podici isti iznos jer informacija o podizanju s bankomata nije jos stigla do banke... danas to ide malo brze a valjda ce i u buducnosti napredovati...

Ja sam imao slucaj u Francuskoj, Shell pumpa koja ima samoposluzivanje, ubacis karticu u aparat uneses iznos koji sipas i naspes... ja nasuo 50€ a sa racuna skinuto 50 + 125 €. Ispostavilo se da Shell automatski rezervise iznos na tvojoj kartici od 125€ sto je maksimalno koliko mozes nasuti jednom transakcijom, a onda tek skine iznos koji si stvarno nasuo. I kad si njihov drzavljanin to se naravno skine i vrati u roku par minuta, a ako si stranac potraje par dana...
Pa jesu lopovi. Svako skidanje sa računa koje nije klijent napravio pa vraćanje je kao kada lopov ukrade pa vrati.

Šta bi ti da ti lopov ukrade iz kuće novac i za tri dana vrati?
Android Knego

#505 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Android Knego »

azdralovic wrote: 07/07/2021 14:21 Tamo nekada 2012 ili 2013 taj proces je bio toliko spor da si mogao podici sav novac na bankomatu, i onda otici u poslovnicu i podici isti iznos jer informacija o podizanju s bankomata nije jos stigla do banke...
I tek sad nam to kažeš?!
😁
azdralovic

#506 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by azdralovic »

Android Knego wrote: 08/07/2021 00:13
azdralovic wrote: 07/07/2021 14:21 Tamo nekada 2012 ili 2013 taj proces je bio toliko spor da si mogao podici sav novac na bankomatu, i onda otici u poslovnicu i podici isti iznos jer informacija o podizanju s bankomata nije jos stigla do banke...
I tek sad nam to kažeš?!
😁
Pa kad se konacno sravne ode ti racun u nedozvoljeni minus... pa ti salju opomene, zatezna kamata bla bla...
azdralovic

#507 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by azdralovic »

Hakiz wrote: 07/07/2021 16:20
azdralovic wrote: 07/07/2021 14:21 Ne znam da li je moguce, ali procesiranje kartica trenutno radi tako... procesor odradi transakciju i onda posalje signal bankomatu za isplatu...

Pa jesu lopovi. Svako skidanje sa računa koje nije klijent napravio pa vraćanje je kao kada lopov ukrade pa vrati.

Kad bi bilo tako jednostavno, obzirom da je taj proces zakonom dozvoljen i definisan kod njih
shape of despair

#508 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by shape of despair »

Boli koga ku**c za visoke naknade. Povećali ih i to je tako prošlo. Neko se malo pobuni ali u žabokrećini slabo šta sam možeš.
Svaka transakcija sa računa firme na drugi račun iste ili druge banke 3-4KM, mjesecno održavanje sa 9.90 na 19.90. Mjesecno banka firmi na ovaj način skine oko 200KM.
Tjeraju nas na internet bankarstvo koje sada jeste povoljno ali će kasnije biti isto jako skupo vjerovatno
seoBIH

#509 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by seoBIH »

Ovo su tipovi koji misle "musterija je uvijek u pravu". Cuj sta ima skidati, ako je stavio u uslovima poslovaja rezervacija 125€, do tebe je da li ces pristati koristiti uslugu.

Što se tiče bankomata, pa toliko toga moze biti problematicno na sto banka nema uticaj, bez da ih branim. Moraju imati dovoljno novca i bankomatu u svako doba dana i noci i to je jedino sto im ne mogu opravdati. Ostalo sve, desi se, tehnika.
drndalo

#510 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by drndalo »

seoBIH wrote: 08/07/2021 08:54 Ovo su tipovi koji misle "musterija je uvijek u pravu". Cuj sta ima skidati, ako je stavio u uslovima poslovaja rezervacija 125€, do tebe je da li ces pristati koristiti uslugu.

Što se tiče bankomata, pa toliko toga moze biti problematicno na sto banka nema uticaj, bez da ih branim. Moraju imati dovoljno novca i bankomatu u svako doba dana i noci i to je jedino sto im ne mogu opravdati. Ostalo sve, desi se, tehnika.
Pa desi se i da se iz bankomata povuce vise para od prosjeka u nekom periodu...
drndalo

#511 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by drndalo »

azdralovic wrote: 08/07/2021 08:34
Android Knego wrote: 08/07/2021 00:13
I tek sad nam to kažeš?!
😁
Pa kad se konacno sravne ode ti racun u nedozvoljeni minus... pa ti salju opomene, zatezna kamata bla bla...
Posebna prica je oksimoron zvani "nedozvoljeni minus"... Kako ja mogu uci (dakle neko mi dozvolio, kompjuter)u NEDOZVOLJENI minus ? Mogu uci u DOZVOLJENI minus, jer mi je to dozvoljeno... Tamo gdje mi je NEDOZVOLJENO, ne bih smio moci uci...

Sto me ne puste da udjem u trezor, onako, NEDOZVOLJENO...?
Dope_Man

#512 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Dope_Man »

seoBIH wrote: 08/07/2021 08:54 Što se tiče bankomata, pa toliko toga moze biti problematicno na sto banka nema uticaj, bez da ih branim. Moraju imati dovoljno novca i bankomatu u svako doba dana i noci i to je jedino sto im ne mogu opravdati. Ostalo sve, desi se, tehnika.
Da samo znas kako je ovo kompleksna tema. Bukvalno imas danas data science timove koji razvijaju modele da pokusaju napraviti najoptimalniji raspored punjenja raznih bankomata jer cijela ta operacija kosta dosta novca na mjesecnom nivou, pogotovo velike banke koje imaju dosta bankomata.

Tako da nije ni to tako lako izvesti. Da samo saljes kombi s lovom svaki put kad neki bankomat dodje ispod neke kolicine novca je najjednostavnije, ali i najskuplje i nimalo optimizirano rjesenje, pa se pokusavaju napraviti rasporedi i putanje tako da se sto manje vozaju pare, a da bankomat/klijent ne ispasta.

Nesto slicno rade i velike dostavljacke kompanije tipa FedEx, DHL itd.. koje ulazu milione u razvijanje softvera koji ce im crtati optimalne rute za kamione tako da sto vise dostave u sto kracem roku i uz sto manju putanju.
seoBIH

#513 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by seoBIH »

drndalo wrote: 08/07/2021 09:36 Pa desi se i da se iz bankomata povuce vise para od prosjeka u nekom periodu...
Ma naravno, ali se znalo desiti da svaki drugi dan nema keša. Nakon nekoliko žalbi, stanje se više nije ponovilo :bih:
Hakiz

#514 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Hakiz »

azdralovic wrote: 08/07/2021 08:35
Hakiz wrote: 07/07/2021 16:20

Kad bi bilo tako jednostavno, obzirom da je taj proces zakonom dozvoljen i definisan kod njih
Tačno. Zato sam nekoliko puta rekao da se zakoni trebaju promijeniti. Kao što zakoni kažu da možeš proizvoditi, izvoziti, uvoziti, privatno kupovati skoro sve, ali ne možeš bez posebnih pravila oružje, lijekove, nuklearni matetijal itd, pa čak i đubrivo, hajde tek tako kipi amonijak i druge sastojke koji se koriste u poljoprivredi a takože su sastojci od kojih de može napraviti bomba, tako zakoni mogu i bankama reći da za njih vrijede dtugačija pravila od pravila za druge poslove. Pa i u slobodi određivanja radnog vremena na kraju.

Kako zakone promijeniti? Ako ćemo mirnim putem, jedini način je uskraćivanje glasanja za partije i političare koji ih ne mijenjaju.
Dope_Man

#515 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Dope_Man »

Banke ni vani ne rade prekovremeno pa nije nikakav problem. To sto bosnjo ima gazdu koji mu ne dozvoljava da izadje s posla da obavi nesto je problem, a ne radno vrijeme banke.
Hakiz

#516 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 08/07/2021 12:44 Banke ni vani ne rade prekovremeno pa nije nikakav problem. To sto bosnjo ima gazdu koji mu ne dozvoljava da izadje s posla da obavi nesto je problem, a ne radno vrijeme banke.
Ko govori o prekovremenom? Radi od 8 do 20, subotom do 14 i zaposli dovoljno ljudi da se ispoštuje 40 satna radna sedmica, dani i sati odmora itd. Kao što, recimo, prodavnice, fabrike, razne službe i mnoge druge oblasti to rade (barem bi trebale ako ne krše zakon o radu) što to banke ne mogu?

Trgovina mora paziti koliko radi. Ako radi od 8 do 16 ući će manje ljudi nego ako radi do 20 i time smanjiti promet. Pa kad već radi do 20 mora brojem uposlenih ispoštovati zakon o radnim satima i odmorima.

Kod banke danas 1.000 ljudi ima potrebu da uđe. Ako banka radi do 16 tih 1.000 ljudi će se nagurati, ako radi do 20 biće manja gužva. Ali danas neće ući više od 1.000, nemaju potrebe. Zato banci više odgovara da radi do 16, manji troškovi (struja itd) i manje zaposlenih itd za isti broj klijenata dnevno.

A briga za klijenta se pokazuje tak što će tih 1.000 koji danas trebaju u banku čekati u redu, naročito sada zbog pandemije napolju, na + 40 ljeti ili - 10 zimi, na kiši itd. Ne dao bog da se radi do 20, pa ljudi ili ne moraju biti u redu uopšte ili u redu provesti manje vremena.

Banke time kijente tretiraju kao stoku. Mogu, sada su pravila takva, zato pravila treba mijenjati. A na TV cinične reklame o banci na zadovoljstvo klijenta...
azdralovic

#517 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by azdralovic »

Hakiz wrote: 08/07/2021 18:09
Dope_Man wrote: 08/07/2021 12:44 Banke ni vani ne rade prekovremeno pa nije nikakav problem. To sto bosnjo ima gazdu koji mu ne dozvoljava da izadje s posla da obavi nesto je problem, a ne radno vrijeme banke.
Ko govori o prekovremenom? Radi od 8 do 20, subotom do 14 i zaposli dovoljno ljudi da se ispoštuje 40 satna radna sedmica, dani i sati odmora itd. Kao što, recimo, prodavnice, fabrike, razne službe i mnoge druge oblasti to rade (barem bi trebale ako ne krše zakon o radu) što to banke ne mogu?

Trgovina mora paziti koliko radi. Ako radi od 8 do 16 ući će manje ljudi nego ako radi do 20 i time smanjiti promet. Pa kad već radi do 20 mora brojem uposlenih ispoštovati zakon o radnim satima i odmorima.

Kod banke danas 1.000 ljudi ima potrebu da uđe. Ako banka radi do 16 tih 1.000 ljudi će se nagurati, ako radi do 20 biće manja gužva. Ali danas neće ući više od 1.000, nemaju potrebe. Zato banci više odgovara da radi do 16, manji troškovi (struja itd) i manje zaposlenih itd za isti broj klijenata dnevno.

A briga za klijenta se pokazuje tak što će tih 1.000 koji danas trebaju u banku čekati u redu, naročito sada zbog pandemije napolju, na + 40 ljeti ili - 10 zimi, na kiši itd. Ne dao bog da se radi do 20, pa ljudi ili ne moraju biti u redu uopšte ili u redu provesti manje vremena.

Banke time kijente tretiraju kao stoku. Mogu, sada su pravila takva, zato pravila treba mijenjati. A na TV cinične reklame o banci na zadovoljstvo klijenta...
Koje to razne sluzbe i oblasti ?
Daj mi jednu javnu sluzbu da radi duze od 4?
Hakiz

#518 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Hakiz »

azdralovic wrote: 09/07/2021 13:18
Hakiz wrote: 08/07/2021 18:09

Koje to razne sluzbe i oblasti ?
Daj mi jednu javnu sluzbu da radi duze od 4?
Nisam rekao javna služba. Nije ni banka javna služba, privatna je kompanija.

A trebale bi i javne službe raditi do 20.

Ali, eto, hitna, vatrogasci, policija, bolnice, sve to radi ne do 20 nego 24 sata. A javne su službe. Ima ih još.

A oblasti, mnoge, prva trgovina.
Hakiz

#519 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Hakiz »

Samo da smetam, eto, BH pošta radi od 8 do 20 i subotom u Mecatoru Ložionička i Bingo Miljacka, do 21 i nedjeljom u SSC, BH Telecom radi subotom u ASA (ne znam do kada), a i nedjeljom u BBI...

Kako kaže poslovica, ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog.

Banke, očito, neće, misle da njihovi klijenti ne vrijede truda.
Hajvan

#520 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Hajvan »

Hakiz wrote: 09/07/2021 19:54 Samo da smetam, eto, BH pošta radi od 8 do 20 i subotom u Mecatoru Ložionička i Bingo Miljacka, do 21 i nedjeljom u SSC, BH Telecom radi subotom u ASA (ne znam do kada), a i nedjeljom u BBI...

BBI Banka radi subotom i nedeljom u BBI Centru 12h - 18h
Hakiz

#521 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Hakiz »

Hajvan wrote: 09/07/2021 20:04
Hakiz wrote: 09/07/2021 19:54 Samo da smetam, eto, BH pošta radi od 8 do 20 i subotom u Mecatoru Ložionička i Bingo Miljacka, do 21 i nedjeljom u SSC, BH Telecom radi subotom u ASA (ne znam do kada), a i nedjeljom u BBI...

BBI Banka radi subotom i nedeljom u BBI Centru 12h - 18h
Hvala.

Eto, znači može se, ali neće.

Ovi Europejci, čuj da klijentima olakšaju, pa đe to ima.
Android Knego

#522 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Android Knego »

Da li možda neko zna postoji li kod nas banka koja ne uzima mjesečnu naknadu ako koristiš račun samo za štednju, bilo da se na njega stavljaju KM ili euri?
-Ekser-

#523 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by -Ekser- »

medo-medo wrote: 29/06/2021 21:51
-Ekser- wrote: 12/06/2021 20:05 Malo sam cunjao po internetu i došao sam do frapantnih podataka, u kojima sam otkrio ono o čemu sam imao sumnje i moje sumnje su izgleda tačne. Naime, mi plaćamo najviše u Evropi, za držanje tekućeg računa u banci. I dok u Evropi, skoro da nema zemlje, da nema mobilnu/internet banku, a nemali broj ima i dvije i više takvih banaka, koje pojednostavljuju vezu čovjeka sa bankom i nude povoljnije bankarstvo, kod nas nema nijedne takve banke, tako da nema ni računa bez mjesečne naknade za održavanje. Doduše, to nije jedini problem, kada je u pitanju ta tematika. Naime, banke koje posluju kod nas, često u mnogim zemljama u kojima posluju, za tu istu uslugu, imaju znatno nižu naknadu, a u nekim zemljama, nemaju nikakvu naknadu, za tu uslugu. Jedan možda i najdrastičniji primjer je Raiffeisen banka, koja u Bugarskoj naplaćuje održavanje tekućeg računa nekih 1.3 KM mjesečno, dok isti takav račun, ista ta banka, u Češkoj, uopšte ne naplaćuje, a kod nas, ista ta banka, isti taj račun, naplaćuje 4.49 KM mjesečno, a ima i skuplji paket, koji košta 12.99 KM mjesečno! Jedna banka, tri države, 4 različite cijene! Gdje je država slaba, tu banke deru. Raiffeisen banka nažalost nije jedini slučaj u našoj zemlji. Tu je i Addiko banka, koja u Srbiji održavanje tekućeg računa naplaćuje od 2.5 KM mjesečno pa nadalje, dok Addiko banka kod nas, održavanje tekućeg računa, naplaćuje od 5.90 KM pa nadalje, do čak 16.90 KM mjesečno! Postavlja se pitanje, šta to toliko košta, da kod drugih je i džaba, a kod nas je skuplje i od recimo mjesečne dopune za mobilni. Po svemu sudeći, ovdje ima prostora, za nadležne entitetske agencije za bankarstvo, kao i za Centralnu banku BiH, da ograniče naknade za držanje računa u bankama ili da čak skroz zabrane bankama, naplatu održavanja tekućih računa, jer ovo je čisto dranje! Držanje računa u banci, još malo pa košta kao mjesečna pretplata za internet! Uzmemo li za primjer Addiko paket od 16.90 KM mjesečno, puta 12 mjeseci, malo li je?
napiši mail Agenciji za bankarstvo :)
smijaću se slatko kad budu na večernjem sijelu sa bankarima
Ne sumnjam da je njima to smiješno, dok onima koji toliko plaćaju za račun, vjerujem da njima to nije smiješno.
SuperSy

#524 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by SuperSy »

Nemam para na bankovnom racunu (nezaposlen sam) ali mi redovno naplaciju 4.5 marke mjeseci za vodene računa sto je puno posto sam bez posla. Htio bih ukinuti racun, da li bih trebao platiti izostatak 60 km koji se vodi u minusu ako bih ukinuo racun?
08022013

#525 Re: Banke All about

Post by 08022013 »

Da li neka banka u Sarajevu mijenja kovanice eura u KM?
Post Reply