Klub filma
Moderator: _BataZiv_0809
- johnnykola
#501 Re: Klub filma
Složio bih se.
-
Nierika
- ExNihilo
-
kakavdanakneiskustvu
#504 Re: Klub filma
ja ne mogu na laptop skinuti sve sto bih htio pogledati,nema se vremena,sto filmove,sto serije
- ExNihilo
#505 Re: Klub filma
A ni prostora. 
-
belfy
#506 Re: Klub filma
onda je do slabog nijeta.ExNihilo wrote: ↑02/10/2020 19:27Jes', znam da ću umrijeti, a neću pregledati sve što bih htio i što sam nanijetio.omar little wrote: ↑02/10/2020 19:14 filmovi se prave skoro sto godina, znaci sto godina akumulacije radova sa svih strana planete i ako se bas nista ne moze naci, nije do filma no do trazitelja.
edit: nije nieriki ovo bilo najmijenjeno.![]()
![]()
gdje ima volje ima i nacina (stara poslovica Voljonacinanja).
- ExNihilo
#507 Re: Klub filma
Oh rly?belfy wrote: ↑02/10/2020 20:18onda je do slabog nijeta.ExNihilo wrote: ↑02/10/2020 19:27Jes', znam da ću umrijeti, a neću pregledati sve što bih htio i što sam nanijetio.omar little wrote: ↑02/10/2020 19:14 filmovi se prave skoro sto godina, znaci sto godina akumulacije radova sa svih strana planete i ako se bas nista ne moze naci, nije do filma no do trazitelja.
![]()
gdje ima volje ima i nacina (stara poslovica Voljonacinanja).

Dakle, 6400 naslova. Nek je prosjek po naslovu 3h, a veći je jer ovo uključuje i serije sa više sezona i desetinama sati track time-a, ALI nek' je 3h prosjek.
To je 800 dana neprekidnog gledanja.
A watchlista će se samo povećavati.
-
kakavdanakneiskustvu
-
omar little
#509 Re: Klub filma
pa da. lista mi samo raste. ne moze biti da se nema sta gledati.ExNihilo wrote: ↑02/10/2020 19:27Jes', znam da ću umrijeti, a neću pregledati sve što bih htio i što sam nanijetio.omar little wrote: ↑02/10/2020 19:14 filmovi se prave skoro sto godina, znaci sto godina akumulacije radova sa svih strana planete i ako se bas nista ne moze naci, nije do filma no do trazitelja.
![]()
-
kakavdanakneiskustvu
#510 Re: Klub filma
ista stvar i kod meneomar little wrote: ↑02/10/2020 20:39pa da. lista mi samo raste. ne moze biti da se nema sta gledati.ExNihilo wrote: ↑02/10/2020 19:27Jes', znam da ću umrijeti, a neću pregledati sve što bih htio i što sam nanijetio.omar little wrote: ↑02/10/2020 19:14 filmovi se prave skoro sto godina, znaci sto godina akumulacije radova sa svih strana planete i ako se bas nista ne moze naci, nije do filma no do trazitelja.
![]()
-
belfy
#511 Re: Klub filma
znaci da je moguceExNihilo wrote: ↑02/10/2020 20:24Oh rly?Let's do the math. Ovo je moja watchlista na IMDB.
Dakle, 6400 naslova. Nek je prosjek po naslovu 3h, a veći je jer ovo uključuje i serije sa više sezona i desetinama sati track time-a, ALI nek' je 3h prosjek.
To je 800 dana neprekidnog gledanja.![]()
A watchlista će se samo povećavati.![]()
- medvjed23
-
Nierika
#513 Re: Klub filma
Ma mislila sam da je opet neka interna vaša zajebancija.
Na prvo čitanje utješno, na drugo zabrinjavajuće, na treće motivirajuće.Proći će. Svi ćemo umrijeti. I sve će proći.
Last edited by Nierika on 03/10/2020 05:58, edited 1 time in total.
- DEMONIKA
#514 Re: Klub filma
lmfaonije do filma no do trazitelja.
jbte likova ovdje
furka kao da su bogom dati da vedre i oblače
u slučaju da im se usprotiviš kažu da nije do filma...objektivno nema šta
- johnnykola
- ExNihilo
#516 Re: Klub filma
Čuj ovog boomera što pljuje po multi-endingu kao "kraju umjetnosti".
- derion
#517 Re: Klub filma
Boomer je u pravu. Samo ja ne vidim veliki problem u multi-endingu koje pravi Netflix i drugi streaming servisi (jer je mogućnost odlučivanja ostavljena gledatelju - u biti to je više video igra nego film), nego koji nam se prikazuju u "analognom" filmu, a ima ih kamara. Sjećam se kada sam gledao treći dio prosječne Lord of the Rings trilogije, pa kada smo na kraju bili svjedoci, koliko ono završetaka, barem četiri, menščini. To je, po meni, ubitačno za klasičnu formu filma, jer se cilja na najmanjeg zajedničkog imenitelja s ciljem zadovoljavanja svih grupa gledatelja. Po meni je to poražavajuće. Kao da završetak crtanog filma za malu djecu treba imati više verzija kako bi bili zadovoljni i mala djeca, omladina i roditelji.
- ExNihilo
#518 Re: Klub filma
Ne, boomer nije u pravu. Krivo mi je što mu niko ne reče da knjige istog koncepta postoje stoljećima pa to ipak nije ubilo književnost. Štaviše, Dostojevski, Tolstoj, Dickens, Hemingvej, Kafka, Joyce, Proust, Flaubert, Čehov, i T.S. Eliot pojavili su se nakon što se pojavila prva knjiga kojom čitatelj utiče na ishod radnje.derion wrote: ↑03/10/2020 13:15Boomer je u pravu. Samo ja ne vidim veliki problem u multi-endingu koje pravi Netflix i drugi streaming servisi (jer je mogućnost odlučivanja ostavljena gledatelju - u biti to je više video igra nego film), nego koji nam se prikazuju u "analognom" filmu, a ima ih kamara. Sjećam se kada sam gledao treći dio prosječne Lord of the Rings trilogije, pa kada smo na kraju bili svjedoci, koliko ono završetaka, barem četiri, menščini. To je, po meni, ubitačno za klasičnu formu filma, jer se cilja na najmanjeg zajedničkog imenitelja s ciljem zadovoljavanja svih grupa gledatelja. Po meni je to poražavajuće. Kao da završetak crtanog filma za malu djecu treba imati više verzija kako bi bili zadovoljni i mala djeca, omladina i roditelji.
Što će reći, to što se sada isto dešava filmu ne reflektira ni kraj filma ni kraj umjetnosti nego jedino i isključivo zaziranje od promjene i stav da svijet mora ostati onakav kakvog se sjećam. A neće ostati takav. Jer da mu je to usud, film kao inovacija i umjetnička forma se ne bi nikada ni pojavio.
The Lord of the Rings (treći dio) nije imao tri ili četiri završetka. Posljednjih pola sata obilježio je kontroverzan editing (zbog korištenja fade outa između scena) pa je gledatelj za svaku od posljednje 3-4 scene mogao steći dojam da se radi o posljednjoj, samo da bi shvatio da se film nastavlja. Ali to nisu različiti završeci, nego problem s editingom dodatno naglašen činjenicom da je casual publika svakako bila nestrpljiva da film završi s obzirom da isti traje 4 sata.
- johnnykola
#519 Re: Klub filma
Na strani sam Dujmovića po ovom pitanju.
- ExNihilo
#520 Re: Klub filma
Na stranu sad film, ali liku koji kaže da televizija u odnosu na društvene mreže ima tu prednost što posjeduje sliku treba samo reći - hajd molim te izađi iz studija.
- johnnykola
#521 Re: Klub filma
Referirao sam se na tisuću krajeva filmova. Sigurno si exnihilist, baš si naložen na kontriranje. 
-
omar little
#522 Re: Klub filma
bejskili, dujmovic nam se sere u ton film. hau oridjinal. a, i da multiending postane cesca/prevalentna form, ne vidim zasto bi to bilo iznenadjujuce ili problematicno obzirom da smo hiper fragmentirano i individualizirano drustvo sa tendencijom daljnjeg raslojavanja. zajednicko iskustvo postaje passe. mi se ni oko bazicnih cinjenica ne mozemo usaglasiti. umjetnost oslikava vrijeme u kojem je stvarana i proizvod je svog vremena. mijenjajte stvarnost ako vam se ne svidja refleksija.
tehnologija se razvija velikom brzinom, nudi nove mogucnosti, tako da mi je zanesenost i fascinacija njom razumljiva. ljudi eksperimentiraju i nekad se bave vise formom nego substancom, ali ce nadoci sve to na svoje. stvorice se balans kao i svaki put prije toga.
usput, povezano sa dujmovicevom zalopojkom, slusala sam tarantina jednom, u nekom intervjuu, kako se zgraza i gadi nad streaming servisima jer derogiraju (jel rijec?) filmsko iskustvo i formu, kako digitalizacija unistava umjetnost, tako taj repertoar. ispao je tako anakron, atavistican i prevazidjen. pateticno lamentiranje nad proslim danima kada su govornici bili mladji. ja imam osobne preference, koje se mozda i podudaraju sa tarantinovim, razumijem i ekonomske i opce posljedice digitalizacije u filmskoj industriji, ima tu svasta sa raspravljati, ali mi ne pada na pamet odbacivati i i nipodastavati digitalnu formu, streaming servise i kucna kina. ili multiending. moje gledanje kod kuce ne cini filmsko iskustvo inferiornim ili film manje umjetnickim djelom.
amalgam video igara i filma je neminovan i rejdzanje je besmisleno. mladez ide u kino jedanko kao i uvijek i diktira repertoar.
p.s. na sta je peti dan spao. priznajem dalje od "laptopa i tranzistora" nisam makla. njh. mozda kasnije pogledam, ne ide mi uz kavicu ovo.
tehnologija se razvija velikom brzinom, nudi nove mogucnosti, tako da mi je zanesenost i fascinacija njom razumljiva. ljudi eksperimentiraju i nekad se bave vise formom nego substancom, ali ce nadoci sve to na svoje. stvorice se balans kao i svaki put prije toga.
usput, povezano sa dujmovicevom zalopojkom, slusala sam tarantina jednom, u nekom intervjuu, kako se zgraza i gadi nad streaming servisima jer derogiraju (jel rijec?) filmsko iskustvo i formu, kako digitalizacija unistava umjetnost, tako taj repertoar. ispao je tako anakron, atavistican i prevazidjen. pateticno lamentiranje nad proslim danima kada su govornici bili mladji. ja imam osobne preference, koje se mozda i podudaraju sa tarantinovim, razumijem i ekonomske i opce posljedice digitalizacije u filmskoj industriji, ima tu svasta sa raspravljati, ali mi ne pada na pamet odbacivati i i nipodastavati digitalnu formu, streaming servise i kucna kina. ili multiending. moje gledanje kod kuce ne cini filmsko iskustvo inferiornim ili film manje umjetnickim djelom.
amalgam video igara i filma je neminovan i rejdzanje je besmisleno. mladez ide u kino jedanko kao i uvijek i diktira repertoar.
p.s. na sta je peti dan spao. priznajem dalje od "laptopa i tranzistora" nisam makla. njh. mozda kasnije pogledam, ne ide mi uz kavicu ovo.
- ExNihilo
#523 Re: Klub filma
Eto, omarka objasnila. Priča je na nivou "e-knjige" će ubiti knjigu.
I ovo kažem kao osoba koja mrzi iz dna duše 3D, multi-ending, VR, i najradije bih sve filmove gledao snimljene na 35mm.
Ali nije ni film preuzeo baklju od književnosti kad su braća Lumiere snimila radnike kako izlaze iz fabrike. Pustimo stvar da se krčka. Hegelova teza, antiteza, pa izađe sinteza, i tako to.
Ili prosto rečeno, ne budimo boomeri.
Ali nije ni film preuzeo baklju od književnosti kad su braća Lumiere snimila radnike kako izlaze iz fabrike. Pustimo stvar da se krčka. Hegelova teza, antiteza, pa izađe sinteza, i tako to.
Ili prosto rečeno, ne budimo boomeri.
- johnnykola
#524 Re: Klub filma
Ljudi, ponovit ću. Slažem se s dijelom o tisuću krajeva. Slobodno vi sad dalje. Izvol'te.
A i ovo na šta je Peti dan spao, aham, žal za prošlim davnim, mladim, lepim vremenima.
-
omar little
#525 Re: Klub filma
pisemo na temu, ne obraca ti se niko direktno. pricamo o stvarima iznesenim u klipu i napisanim na temi, zasto bi prestajali? ti nisi jednak klipu koji si postavio. infantilna osobna uvrijedjenost bez ikakve osnove.
ja nigdje ne kmecim o "boljim" danima emisije niti velicam stari peti dan. boli me kurac za peti dan. evidentan je pad u razini razgovora i kalibru gostiju. mucavci, citaci s papira i mediokriteti. to nije lamentiranje no cinjenica.
ja nigdje ne kmecim o "boljim" danima emisije niti velicam stari peti dan. boli me kurac za peti dan. evidentan je pad u razini razgovora i kalibru gostiju. mucavci, citaci s papira i mediokriteti. to nije lamentiranje no cinjenica.