"Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Locked
Škobo Habu

#501 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Škobo Habu »

Novak20 wrote: 14/06/2020 22:39 :lol:

Više sam se usmjerio na predgovor I. Lovrenovića i iskreno se nadam da neće tumačiti svoj izlazak iz Centra. Ne treba se više ponižavati. Mahala o kojoj Ivan govori svakako neće daleko dobaciti.
O stvarnim pak povodima (o kompleksu „Bleiburg“; o držanju Crkve „u Hrvata“ u vezi s njime; o etičkoj i političkoj faličnosti lokalne Crkve i njezine nadbiskupske i kardinalske glave) napisao sam i objavio od 1990. godine do danas rizme hartije i nekoliko knjiga, navukavši na se popriličan nacionalni odium. To bi trebalo biti dovoljno. Ako nije, nemam iluziju da bi dodatno samotumačenje imalo smisla i učinka. Autorske knjige i tekstovi u usmenjačkoj kulturi mahale ne znače ništa. (Porazno mi je što ništa ne znače ni onoj nekolicini ljutitih autorica i celomudrenih autora koji su se o nas bivše penovce očešali s mrskošću i potpunim neuvažavanjem naše argumentacije.)
Fantastičnim razvojem novih komunikacija, paradoksalno, usmenjačka kultura mahale došla je na svoje i rascvala se na silnim društvenim mrežama, grupnim mailing listama, anonimnim komentarima ispod objava na web portalima, i njoj, kulturi mahale, osim nje same, nije potrebno ništa drugo - da zna sve. Da ne zna ništa. (I. Lovrenović)
Dobro, zbog čega je Lovrenović napustio PEN? Zbog mentaliteta mahale ili zbog stava svojih kolega?

Zbog izjave ili zbog antifašističkog turbo-folka?

Shvatam da se možeš složiti sa mišljenjem svojih dojučerašnjih kolega oko mise, no da ih sve trpaš u jedan koš - to je već čaršijska zavada i zajedljivost na tragu iste te mahale.
piupiu

#502 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 15/06/2020 08:13
Novak20 wrote: 14/06/2020 22:39 :lol:

Više sam se usmjerio na predgovor I. Lovrenovića i iskreno se nadam da neće tumačiti svoj izlazak iz Centra. Ne treba se više ponižavati. Mahala o kojoj Ivan govori svakako neće daleko dobaciti.
O stvarnim pak povodima (o kompleksu „Bleiburg“; o držanju Crkve „u Hrvata“ u vezi s njime; o etičkoj i političkoj faličnosti lokalne Crkve i njezine nadbiskupske i kardinalske glave) napisao sam i objavio od 1990. godine do danas rizme hartije i nekoliko knjiga, navukavši na se popriličan nacionalni odium. To bi trebalo biti dovoljno. Ako nije, nemam iluziju da bi dodatno samotumačenje imalo smisla i učinka. Autorske knjige i tekstovi u usmenjačkoj kulturi mahale ne znače ništa. (Porazno mi je što ništa ne znače ni onoj nekolicini ljutitih autorica i celomudrenih autora koji su se o nas bivše penovce očešali s mrskošću i potpunim neuvažavanjem naše argumentacije.)
Fantastičnim razvojem novih komunikacija, paradoksalno, usmenjačka kultura mahale došla je na svoje i rascvala se na silnim društvenim mrežama, grupnim mailing listama, anonimnim komentarima ispod objava na web portalima, i njoj, kulturi mahale, osim nje same, nije potrebno ništa drugo - da zna sve. Da ne zna ništa. (I. Lovrenović)
Dobro, zbog čega je Lovrenović napustio PEN? Zbog mentaliteta mahale ili zbog stava svojih kolega?

Shvatam da se možeš složiti sa mišljenjem svojih dojučerašnjih kolega oko mise, no da ih sve trpaš u jedan koš - to je već čaršijska zavada i zajedljivost na tragu iste te mahale.
Ovaj se uvod očigledno ne odnosi na samo napuštanje PEN-a, koliko na komentare oko istog koji su uslijedili.
piupiu

#503 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 15/06/2020 08:02
piupiu wrote: 14/06/2020 20:31
On meni djeluje kao da je izgubio dodir sa Sarajevom.
Jergović je van sarajevskog univerzuma već duže vrijeme. On živi u nekom svom paralelnom sarajevskom univerzumu satkanom od nekih prošli vremena sa kojim današnje Sarajevo nema nikakve veze.

Teško da bi se iko snašao danas u tom njegovom imaginarnom Sarajevu osim njega samog. On je u njemu i turista, i lokalac od turističkog vodiča.
Kao i većina Sarajlija koja dugo ne živi tu. I odredjeni broj Sarajlija koji su još uvijek tu, ali pokušavaju da ignorišu novu sarajevsku realnost. To je tužno i tragično, i nije za nekog velikog raščlanjivanja.
piupiu

#504 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 15/06/2020 08:07
palermo wrote: 14/06/2020 22:29 jjako patetican da ne.kazem glup tekst Jergovica. Iako sam dubokog ubjedenja da se treba boriti za svakog covjeka koji ne mrzi Bosnu i Hercegovonu, sto i dalje ukljucuje i samog Jergovica. I iako sam opet dubokog ubjedenja da je sva ta tzv. antifasticka halabuka oko blajburske mise bila i nepotrebna i neproduktivna za Bosnu i Hercegovinu, moram ponoviti, ovo je patetcno i glupo
Ono što je krajnje hinjski u samom tekstu, što je podlo i ispod svakog moralnog krirerija, jeste način na koji Jergović sebe proglašava ustašom, a da pri tome nigdje ne navodi ni ime, ni prezime svojih kolega koji su ga izravno optužili za ustaštvo!?

On koristi halabuku društvenih mreža kako bi kroz nju opravdao svoj postupak.
Ja bih rekla da nije hinjski, koliko je narcisoidno. U stilu ja sam progonjeni pisac, to je dobra priča za ostaviti budućim generacijama o sebi. Ona je skoro pa neophodna u gradjenju sopstvene slike o sebi, ako imaš veliki ego, koji posjeduje većina umjetnika. I ne sumnjam da on to čak zaista tako i vidi. Upravo zato što je izgubio doticaj sa Sarajevom. I ne shvata da su i ovi antifašistički 'borci' i demonstranti jednako očajni tragatelji za nekim drugim Sarajevom kao i on.
Škobo Habu

#505 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Škobo Habu »

Muhamed Riđanović rodio se u Mostaru 1892, u vrlo uglednoj i dobrostojećoj ulemanskoj obitelji, koja je generacijama davala vjerske učenjake. Od đačkih je dana bio pristalica pravaške ideologije, nacionalni Hrvat i frankovac. Nakon što je u Beču završio medicinu, u Mostaru je držao privatnu praksu, nakon čega je bio glavni liječnik u Okružnom uredu za osiguranje radnika. Jedno vrijeme bio je predsjednik mjesnog odbora Jugoslavenske muslimanske organizacije, a 1935. i gradonačelnik Mostara. Od travnja 1941. uključuje se u borbu za uspostavu Nezavisne Države Hrvatske i provođenje njezinih ideala. Dogurao je do pukovnika u Poglavnikovu Tjelesnom Zdrugu, koji je predstavljao Pavelićevu pretorijansku gardu, ljude od najvećega njegovog povjerenja.

Maks Luburić, koji je, kao i doktor Riđanović, bio ustaški pukovnik, bio je čak dvadeset i jednu godinu od njega mlađi. Sirov, surov i fanatiziran, sirotinja iz Humca kod Ljubuškog, Luburić, za razliku od Riđanovića, nije bio obrazovan čovjek. Izbačen je iz škole, prao je suđe u nekoj gostionici. A onda se pronašao u ustašama. Sve što je u životu postigao Luburić duguje svome krvološtvu. Svijetu iz kojeg je potekao i svome narodu na pleća je svalio težak teret moralne odgovornosti, kakav bi jedva iznijele i mnogo veće, slobodnije i odgovornije zajednice nego što je hrvatska.

Ali jedno je sigurno: ne bi ni takav Luburić mogao probrati onih 55 mučenika i mučenica, koji će 28. ožujka 1945. visjeti na Marijin dvoru, niti onih 322 Sarajlija, komunista, partizanskih ilegalaca, slučajno preživjelih Židova, srpskih uglednika, koliko je identificirano žrtava njegova terora (nestalima i neidentificiranima duše se do danas nisu smirile). Ne bi on to mogao, koliki god zlikovac bio, e da mu nije bilo doktora Riđanovića, njegova načelnika, i svih onih koji su Sarajevo znali do u svaku dušu, u svaku kuću i svaki podrum. Jer Vjekoslav Luburić naprosto nije bio iz Sarajeva, niti je u Sarajevu ikada živio. O ovome Asmir Kujović, vjerojatno, ne bi, jer se ne bi usudio optuživati i generalizirati. U tome ga razumijem. O tome nisu htjeli ni partizani u Sarajevu 1945, i svih narednih godina, nego je ustaški zločin pripisivan isključivo Hrvatima katolicima, a muslimanima je prepuštena mogućnost da im se zaboravi da su bili ustaše, jer im nakon toga neće na kraj pameti biti da priznaju da su ikada bili Hrvati. Ili, kako implicira Asmir Kujović, nikada nisu ni bili? Nego samo činovnici u nekoj instituciji.
Ovaj dio Jergovićeva umovanja je potpuno diskutabilan, da ne kažem potpuno promašen.

Uzima za primjer doktora Riđanovića, kao apsolutni primjer odanosti muslimanskog vodstva Poglavnikovoj ideji, nekoga ko je gotovo cio svoj život bio vezan za Mostar i stavlja ga u kontekst Sarajeva, iako je on sam, baš kao i Lubirić, porijeklom Hercegovac.

No, po Jergoviću - Luburić je stran čovjek, dok je Riđanović k'o svoj na svome.

Dalje, Jergović spočitava ovdašnjim Bošnjacima kako namjerno zaboravljaju da su im preci bili ustaše, odnosno Hrvati - muslimani.
Mene živo interesuje, a on barata tom statistikom iz WW2, koliko je to muslimana, u procentima, bilo za NDH?
Poznato mi je da su za ustaške tabornike u manja mjesta u Bosni dovođeni Hrvati iz Hercegovine ili Hrvatske, što samo po sebi dovoljno govori da marionetska NDH vlast nije imala povjerenja u lokalno stanovništvo, niti je ona bilo dovoljno "nacionalno" osvješteno po pitanju vlastite "povijesne uloge".
Isto tako mi je poznato da se Pavelić svim silama trudio da zaustavi formiranje 13. SS Handžar divizije, upravo zbog činjenice da su na čelu tog "projekta" stajali bosanski autonomaški koji nisu imali nikakvog povjerenja u Poglavnika i njegove namjere.
Njemački časnici bilježe kao su muslimani masovno napuštali ustaške formacije i prelazile u "Handžar", što najbolje govori o samoj lojalnosti Poglavniku.

Ovako, ugrubo istesana jergovićevska tvrdnja želi ostaviti utisak da se cijelo Sarajevo uratilo u sprovođenju Poglavnikove ideje linčujući svakog sumnjivog anti-fašistu, kako bi dokazalo svoje hrvatstvo.
Novak20

#506 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Novak20 »

piupiu wrote: 15/06/2020 12:49
Škobo Habu wrote: 15/06/2020 08:13

Ovaj se uvod očigledno ne odnosi na samo napuštanje PEN-a, koliko na komentare oko istog koji su uslijedili.
Upravo tako piupiu. :kakoste:

@Škobo Habu

Moj utisak je da Lovrenović nije napustio P.E.N. Centar BiH iz razloga koje navodiš u pitanjima. „Protestno pismo“ od tri rečenice dijela penovaca je samo kap koja je prelila čašu i predstavlja zgodan povod da se spale iluzije. Vlastite i tuđe.
Stvarni razlog napuštanja Centra (ni)je duboko ispod onoga što većina vidi ili (ne)želi da vidi. Sve što je napisano u individualnim obrazloženjima osam-devet hrvatskih, a istovremeno bh pisaca su dijelovi, fragmenti jedne poruke koja ima smisla u kolektivnom napuštanju ove zajedničke bh udruge. Ta poruka, da probam pojednostaviti, kaže što i naslov Tomine narodnjačke pjesme: „Dva smo sveta različita“. Što iz toga dalje proizilazi, vrijeme će pokazati.

Sam Lovrenović je dao ovo kratko obrazloženje na tri rečenice „Protestnog pisma“.
Ne mislim da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću „zastupanja“ neke od tih strana, kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a od 9. maja 2020. godine. Po mome uvjerenju piščevo je da historiju ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. U svim njezinim „stranama“.
Razloga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a bilo je i ranije; ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostanak u njemu.
Tražim da me s današnjim danom brišete iz članstva u P.E.N. centru u Bosni i Hercegovini.
Ivan Lovrenović
Sarajevo, 19. svibnja 2020.
Od osobe koja se inače bavi politikom, historijom, povješću BiH iz dobre namjere i bez zaleđine stranke ili religije, meni je ovo dovoljno. U svom kompletnom djelu, Lovrenović godinama istražuje uzroke, kritizira ono što po njemu ne valja i ukazuje na mogući put ujedinjenja ovog društva odustajanjem od dominacije i ideje da u ovom trokutu BiH netko može izdominirati drugoga. To što ga netko čita ili ne čita, drugi je problem.

Lovrenović je po penovcima i njihovom tekstu u „pismu“ imao izbor. Da bude human ili nehuman po mjeri onih koji su ga pisali. On je odabrao da bude i ostane slobodan kako već dolikuje intelektualcu.
Škobo Habu

#507 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Škobo Habu »

Moja zamjerka Lovrenoviću glede svih dešavanja oko PEN jeste sam tajming.

Imao je Lovrenović daleko boljih prilika da se razračuna sa kolegama iz PEN-a, a ne da zapada u jednu političku kaljužu u kojoj su i Jergovićevi stavovi, baš kako i Mlakićevi, njihov sveukupan zajednički testament.

Baš kao što Lovrenović u svoj halabuci ne zna razaznati čiji je čiji glas, tako ni sa suprotne strane više ne znaš gdje počinje Mlakić, gdje nastavlja Lovrenović, a gdje završava Jergović.
LBVIEW

#509 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by LBVIEW »

Po obicaju, pucanj SDP-a sebi u nogu.
Nadrobili su u ovoj listi svega, cuj Enver Colakovic zato sto je "bio NDH ataše za kulturu u Mađarskoj". :-)
A Andric Ivo nije bio ambasador kod Hiltlera,jebeni dvostruki arsini.
geralt

#510 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by geralt »

Colakovicu nije mjesto u ovom drustvu, slazem se. Ostali treba da lete.
felipe kajetano

#511 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by felipe kajetano »

LBVIEW wrote: 16/06/2020 11:56
Nadrobili su u ovoj listi svega, cuj Enver Colakovic zato sto je "bio NDH ataše za kulturu u Mađarskoj". :-)
:-)
Po tvojoj logici je i sir Henderson tadasnji britanski ambasador u rajhu isto nekakva tesko sumnjiva licnost.
Ali shvatam ja tebe..Andric... :zzzz:
Škobo Habu

#512 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Škobo Habu »

Kada se ovakve stvari primjene na razlog(e) koje je Lovrenović naveo kao razlog napuštanja PEN-a:
Ne mislim da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću „zastupanja“ neke od tih strana, kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a od 9. maja 2020. godine. Po mome uvjerenju piščevo je da historiju ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. U svim njezinim „stranama“.
Dok sa druge strane Željko Ivanković netom nakon izlazka iz PEN-a svoje razloge objašnjava i ovim citatom:
Nisam čuo najavu defašizacije Sarajeva zato što škole nose imena nacističkih slugu, kao npr. Alije Nametka, direktora Hrvatskog državnog kazališta u Sarajevu za vrijeme NDH; Envera Čolakovića, Pavelićevog atašea za kulturu u Mađarskoj; Sulejmana Paćariza, Muhameda ef. Pandže, ustaškog pukovnika; Huseina ef. Đoze, imama SS Handžar divizije, Osmana ef. Rastodera, reisa Fehima ef. Spahe, da ne pominjemo, npr. Mustafu Busuladžića…
Kao što već rekoh, po pitanju cijele halabuke, stvavovi Jergovića su i stavovi Ivankovića, baš kao što su stavovi Lovrenovića zajednički za već pomenutu dvojicu, pa se onda sasvim legitimno pitati, pošto su svi skupa specijalisti za ovdašnji andrićevski bosanski svijet, te kako je po tom pitanju sam Andrić ideološki neokrnjen sa svojom biografijom po istom tom pitanju - znači konkretan uticaj na "ljudske živote i sudbine", onda zašto nam pomenuti trojac nema isti "pravednički stav" spram nobelovca.

Čolaković jeste bio visoki funkcioner NDH, to niko ne spori, no i sam je rehabilitovan od komunističkih vlasti.

Ali, jedan Andrić je bio istaknuti albanofob - što je, recimo, bila gruba ideološka crta svih tzv. mladobosanaca. Mislim da je i Rugova tražio da se Andrić izbaci iz udžbenika na Kosovu. Dalje, Ivo Andrić je bio diplomta režima, koji je među prvima donio anti-jevrejske zakone, kako bi se dodvorio Hitlerovoj Njemačkoj - Kraljevine Jugoslavije.
Last edited by Škobo Habu on 16/06/2020 13:35, edited 1 time in total.
manijak1

#513 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by manijak1 »

Donji dom austrijskog parlamenta
“U Austriji pravimo jasnu razliku između skupova na kojima se sjećamo žrtava i onih na kojima se veličaju totalitarni sistemi, a okupljanje na Bleiburgu podrazumijeva ovo drugo. Veliki broj građana ne želi taj skup koji zloupotrebljava i hrvatska politika. A s obzirom na istoriju Austrije, svemu tome ne bi trebalo biti mjesta na austrijskom tlu”, smatra Olga Voglauer.
duh_sa_sjekirom

#514 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by duh_sa_sjekirom »

Evo jedan Jergovićev osvrt na Čolakovićev "fašizam i ustaštvo":

https://www.jutarnji.hr/naslovnica/milj ... ic-7304428

Kvalitetan pucanj SDP-a sebi u nogu...
salik79

#515 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by salik79 »

felipe kajetano wrote: 16/06/2020 13:27
Po tvojoj logici je i sir Henderson tadasnji britanski ambasador u rajhu isto nekakva tesko sumnjiva licnost.
Sir Henderson je zavrsio svoj diplomatsku karijeru u nac. Njemackoj 1939., a Ivo je tek tada dosao.

Sir Henderson nije pisao traktate o "rjesenjima arbanaskog pitanja" i slicne "humanizme".
felipe kajetano

#516 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by felipe kajetano »

salik79 wrote: 16/06/2020 13:50

Sir Henderson je zavrsio svoj diplomatsku karijeru u nac. Njemackoj 1939., a Ivo je tek tada dosao.

Sir Henderson nije pisao traktate o "rjesenjima arbanaskog pitanja" i slicne "humanizme".
Bit je da je bio ambasador u Rajhu a ne kad je otisao.Otisao je kao i Andric onog momenta kad su zemlje zaratile.
Britasnki humanizam :-)
Imali su oni svojih"arbanasa" sirom svijeta koje su na kraju i "rjesili", da se sad ne nabraja, nije tema :roll:
salik79

#517 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by salik79 »

felipe kajetano wrote: 16/06/2020 13:59

Bit je da je bio ambasador u Rajhu a ne kad je otisao.Otisao je kao i Andric onog momenta kad su zemlje zaratile.
Imali su oni svojih"arbanasa" sirom svijeta koje su na kraju i "rjesili", da se sad ne nabraja, nije tema :roll:
Bio ambasador do invazije na Poljsku, nakon cega VB objavljuje rat Njemackoj, povlaceci ambasadora. A Ivek? ;-)

Nesporno.
piupiu

#518 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by piupiu »

Nije prošla inicijativa da se ukinu nazivi ulica po fašistima i ustašama. SDA bila suzdržana

Inicijativa Igora Stojanovića, šefa Kluba SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, da se promijene nazivi ulica koje nose imena osoba koje su povezane sa fašizmom i ustašlukom u Sarajevu, nije dobila neophodan broj glasova. Za je glasalo 15 zastupnika. Suzdržani su bili zastupnici SDA, NiP-a i BOSS-a.

https://klix.ba/nije-prosla-inicijati ... suzdrzana/
Čestitamoooooo. :-)
Škobo Habu

#519 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Škobo Habu »

duh_sa_sjekirom wrote: 16/06/2020 13:37 Evo jedan Jergovićev osvrt na Čolakovićev "fašizam i ustaštvo":

Nije SDP-ov pucanj, već Miljenkov. Upravo Čolakovića spori njegov kompanjon - Ivanković.
Škobo Habu

#520 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Škobo Habu »

felipe kajetano wrote: 16/06/2020 13:59
Gomila gluposti.

Spor oko Andrićeva imenovanja je vođen još u bivšoj Jugoslaviji. Polemika Čolaković - Krizman.

U svom referatu, koji je od njega naručio knez Pavle na temu "arbanaškog pitanja", Andrić kaže:
S obzirom na sve što smo rekli napred, za nas bi podela Arbanije mogla doći u obzir samo kao jedno nužno i neizbežno zlo kome se ne može odupreti i kao jedna velika šteta iz koje treba izvući onoliko koristi koliko se da, tj. od dva zla izabrati manje, kao i da je za nas u ovom trenutku važno samo jedno - strategijsko osiguranje Kosova. U sklopu toga on predlaže uzimanje Skadra, kao i konačno rešenje kosovskog pitanja u kojem predlaže (vidi na početku teksta) asimilovanje dela albanskog stanovništa, ali i proterivanje dela koji ne pokazuje dobru volju prema Srbiji.
Krizman u svom pismu Čolakoviću na temu Andrića:
Ivo Andrić bio je zapravo vrlo uspešan u diplomatskoj karijeri do 1941. godine. Bez podrške neke određene građanske stranke, bez dobrih veza u „čaršiji", a poznat po svom ranijem delovanju u omladinskom pokretu u Austro-Ugarskoj, ušao je u ministarstvo inostranih poslova u Beogradu 1920. i tu brzo napredovao. Nije ga omela ni epizoda s masonskom organizacijom kada je iz organizacije (loža „Dositej Obradović") bio isključen zbog ljubavne afere (1926), što sam u mom „neobjektivnom" i „nedobronamernom" članku svesno prešutio. Za razliku od drugih književnika diplomata (Jovan Dučić, Milan Rakić, Sibe Miličić, Miloš Crnjanski i drugi), Andrić je za vreme ministrovanja Milana M. Stojadinovića postao 5. novembra 1937. njegov pomoćnik, dakle, najviši činovnik u tom izrazito političkom ministarstvu. Pretpostavljate li, druže Čolakoviću, da bi ga Stojadinović unaprijedio za svoga najbližeg suradnika da se Andrić nije - bar u glavnim linijama - slagao s njegovom (odnosno kneza Pavla) generalnom spoljno-političkom linijom? Poslije Stojadinovićeva pada, Andrić odlazi u Berlin za izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra, gdje ostaje sve do napada Nemačke na Jugoslaviju. Mislite li, druže Čolakoviću, da bi mu Nemci udijelili agreman da nije bio za njih kao Stojadinovićev čovjek u ministarstvu „persona grata"?
Novak20

#521 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Novak20 »

Negdje pročitah da je Ivo Andrić bio vijećnik III ZAVNOBiH-a održanog 26. 4. 1945. u Sarajevu.
duh_sa_sjekirom

#522 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by duh_sa_sjekirom »

Škobo Habu wrote: 16/06/2020 14:45
duh_sa_sjekirom wrote: 16/06/2020 13:37 Evo jedan Jergovićev osvrt na Čolakovićev "fašizam i ustaštvo":

Nije SDP-ov pucanj, već Miljenkov. Upravo Čolakovića spori njegov kompanjon - Ivanković.
Pa gdje piše da se Jergović i Ivanković u svemu moraju slagati?
Škobo Habu

#523 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Škobo Habu »

duh_sa_sjekirom wrote: 16/06/2020 15:16
Pa gdje piše da se Jergović i Ivanković u svemu moraju slagati?
Ne moraju. Ali se zajednički solidarišu.

Baš kao i slučaju Jergovićevog napuštanja hrvatskog društva pisaca. Tad su iz solidarnosti istu udrugu napustili Lovrenović, Dežulović i još neki.
Jer ima pravo Jergović na ""trodimenzionalnog" Dražu.
LBVIEW

#524 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by LBVIEW »

Da, Andric.
http://www.vestinet.rs/pogledi/ovako-je ... ije-i-drac
http://www.27mart.com/images/File/Andric_lat_.pdf
LBVIEW

#525 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by LBVIEW »

Kao da je njemu to nesto kompromitirajuce za Andrica, dapace.
Last edited by LBVIEW on 16/06/2020 15:43, edited 1 time in total.
Locked