Alija-Tito?

Locked
cyprus

#501 Re: Alija-Tito?

Post by cyprus »

Jebote jesi ti predvidljiv u komentarima... Tačno sam znao da ćeš ti bacit prvu reakciju, samo nisam bio siguran jel samo sa smajlijem ili sa nekom trolerskom doskočicom, kad ono oboje :-D
insomnia78

#502 Re: Alija-Tito?

Post by insomnia78 »

Kme, kme. Dok su ‘snjaci svrsavali na olimpijadu ljudi vec imali spreman plan za razjebati sve. Pobit, procerati i mi sad ovdje pricamo o nekakvim alternativama. Da je ovo, moglo je ono
mistek

#503 Re: Alija-Tito?

Post by mistek »

Mene ovo cyprusovo podsjeća na: https://www.youtube.com/watch?v=64yPGTWsI-A :D
cyprus

#504 Re: Alija-Tito?

Post by cyprus »

insomnia78 wrote:Kme, kme. Dok su ‘snjaci svrsavali na olimpijadu ljudi vec imali spreman plan za razjebati sve. Pobit, procerati i mi sad ovdje pricamo o nekakvim alternativama. Da je ovo, moglo je ono
Znam ja da ti smatraš ili bar iz nekog fazona javno zastupaš stav da su svi Srbi (uz ponekog za odvaditi) jedva čekali 45 godina (ostaje pitanje samo šta su i zašto čekali, ko im je smetao) da potamane Bošnjake... Međutim, nije mi jasno da li zaista iščekuješ neku diskusiju o tome sa moje strane ili samo ono podjebavaš :-D
cyprus

#505 Re: Alija-Tito?

Post by cyprus »

mistek wrote:Mene ovo cyprusovo podsjeća na: https://www.youtube.com/watch?v=64yPGTWsI-A :D
Daj ba, ti si nekad znao i nešto pametno napisat... Doduše, ne na ovoj temi :-D
jeza u ledja

#506 Re: Alija-Tito?

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:Kme, kme. Dok su ‘snjaci svrsavali na olimpijadu ljudi vec imali spreman plan za razjebati sve. Pobit, procerati i mi sad ovdje pricamo o nekakvim alternativama. Da je ovo, moglo je ono
A koji je plan imao Alija?

Zanima me inace, na koji nacin se Alija tokom svog dugogodisnjeg "rada", a prije kraja 80-ih, borio za demokratsku drzavu Bosnu i Hercegovinu? Pogotovo za recimo multi-kulti BiH? Ima li kakvih primjera? Mislim fakat ne znam, nek me upute ovi njegovi sljedbenici. Zasto je uopste osnovana SDA, ako je njenim vodjama bio cilj multi-kulti BiH? Zasto ocekujete da neko popusi tu pricu?

No dobro, nema se od multi-kulti puno kad ti cetalj krene na vrata. Mene vise nervira neposobnost Alije i SDA-ovaca da se spreme za cetnicku agresiju. Moje je misljenje da su sa "ovo nije nas rat" djelimicno pridonjeli podjeli sa Hrvatima. Tudjmana jeste zanimala podjela BiH sa Milosevicem, ali mislim da se i tome mogao promjeniti tok, da se diplomatski islo na drugi nacin. Znaci ne sad pravljenjem NDH i HOS-ovim akcijama, ali mislim da nije uradjeno dovoljno da se ta da kazem prirodna relacija rijesi na bolji nacin. Mislim da Boban i kompanija nisu nuzno morali krojiti politiku Hrvatske u BiH. Na kraju se taj savez ponovio obnovio, ali nakon 2 i po godine, koliko vec, krvoprolica. Plus godinu i po prije toga u Hrvatskoj, gdje je Alija mahao usima, a u HOS-u u Hrvatskoj bilo pun kurac Bosnjaka.
Upravo se sa tom multi-kulti, nemojte nas pricom islo kontra interesa Hrvata koji su htjeli van bez pogovora. Alija se do samog kraja nadao da rata nece biti, a i da nece morati ici na referendum. Zalio je za Jugoslavijom, jer ga je bilo strah suociti se sa buretom baruta u BiH. Dobro se sjecam kad je gruhnulo u Sloveniji, pa kad su zarobili one neke njihove domobrance da je generalni sentiment bio placi picko ko vas jebe. Alija je sjedio na pet stolica, a nijednu nije znao iskoristiti kako treba. Mislim, iskoristio je, da sacuva svoju, jelte, stolicu, i da je ostavi u amanet trezorasu. :oops:

Imam osjecan da su jedini za rat spreman korpus bosnjackog naroda bile Sandzaklije.
cyprus

#507 Re: Alija-Tito?

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:...No dobro, nema se od multi-kulti puno kad ti cetalj krene na vrata...
Ne bih se baš u potpunosti složio... Nije isto ako se tvoj komšija Srbin pridruži četalju kad ti taj krene na vrata, ili recimo okrene glavu na drugu stranu, ili možda ipak baš zbog tog multi-kulti stane na tvoju stranu... Primjera ove treće opcije je bilo dosta što se zna, još više što se ne zna, odnosno ne priča, a mislim da nije besmisleno pretpostaviti da bi ih bilo i značajno više da je ideju građanske, nezavisne i multietničke RBiH umjesto mladomuslimanskog pokreta predvodio neko ko je istinski multietnički ili građanski orijentisan...

Ako to nekom djeluje nevjerovatno, baš zato treba podsjetiti u kakvoj je poziciji bio NOP i ideja zajedništva 1941. godine... Lagodnijoj nego Alija 90-te? Ne bih rekao...
jeza u ledja

#508 Re: Alija-Tito?

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:
jeza u ledja wrote:...No dobro, nema se od multi-kulti puno kad ti cetalj krene na vrata...
Ne bih se baš u potpunosti složio... Nije isto ako se tvoj komšija Srbin pridruži četalju kad ti taj krene na vrata, ili recimo okrene glavu na drugu stranu, ili možda ipak baš zbog tog multi-kulti stane na tvoju stranu... Primjera ove treće opcije je bilo dosta što se zna, još više što se ne zna, odnosno ne priča, a mislim da nije besmisleno pretpostaviti da bi ih bilo i značajno više da je ideju građanske, nezavisne i multietničke RBiH umjesto mladomuslimanskog pokreta predvodio neko ko je istinski multietnički ili građanski orijentisan...

Ako to nekom djeluje nevjerovatno, baš zato treba podsjetiti u kakvoj je poziciji bio NOP i ideja zajedništva 1941. godine... Lagodnijoj nego Alija 90-te? Ne bih rekao...
Mislio sam konkretno, doslovce, u jednom trenutku je bila tacka gdje nije vise ulogu igrala politika, vec doslovce kako ces se fizicki odbranit. Po meni, sto se tice proljeca 92-e, izvucen je maksimum iz ponudjenog, a vizavi toga sto ti pises. Za mene je bitnije sto se tice te teme ono sto se desavalo od 93-e pa nadalje, i u cemu je mnogo vecu ulogu imala vlast RBiH sa Alijom na celu.

Nisu uopste Alija i SDA bili u poziciji da budu pravi lideri te price. Mislim da ti nisi svjestan da je prosjecnom antinacionlisti pred mozda 6 mjeseci pred rat bio isto sto i Radovan i Kljuic. A i nakon toga nismo bili svjesni koje se klanje sprema. Da ne govorim o tome da su mnogi antinacionalisti u stvari bili "Jugosloveni", komunjare, tako da im pomisao na izdvajanje iz Jugoslavije nije nikako bila prijatna.
Ljuci

#509 Re: Alija-Tito?

Post by Ljuci »

Suzivot sa komsijama Srbima nije bio moguc u to vrijeme kad su Srbi poludjeli za cetnistvom. Muslimani dobro pamte II svjetski rat u kome su stradali od cetnicke ruke. O kakvim komsijama ti govoris kad su bas te komsije ubijale. Ono sto se desilo se nije moglo izbjeci i treba se okrenuti buducnosti. Neko je trebao okupiti Bosnjake a za to je bila najspremnija SDA i ne vidim zasto se Bosnjaci sve vrijeme osvrcu na to sta su mogli uraditi kad se rat u Bosni nije mogao izbjeci. Milosevic je bio okrutan i nije dozvoljavao nikome pravo glasa osim Srbima.
spreca

#510 Re: Alija-Tito?

Post by spreca »

cyprus wrote:

Npr.?.....da je to istina nebi ni priblizno bilo onoliko klanja,streljanja i silovanja...nije rat bio prije sto godina pa da se je zaboravilo sve.
LBVIEW

#511 Re: Alija-Tito?

Post by LBVIEW »

jeza u ledja wrote:
LBVIEW wrote: Na Alijine pogreske, kojih ma i previse, svakako treba ukazivati,samo dokle cete reciklirati tu izjavu o tome "ciji je to bio rat", kad se zna kad i u kojem je kontekstu izrecena. :-)
Zauvijek, jer je taj kontekst trebao biti isti sa kontekstom u kojeg je Alija poslije stavljao svoju politiku i ratna zbivanja, koje je docekao potpuno nespreman.
Dalje, nebosnjacima koji su stajali na liniji svaka cast, samo zar to nije bila i njihova duznost?
Duznost? Duznost je bila i Bosnjacima pa se nisu svi prihvatili odbrane cim je zapucalo.
Da ne spominjem,da, tamo gdje "Alijina duga ruka" nije dosezala, ti isti nebosnjaci su mahom bili u kvislinskim vojnim formacijama, s toga malo mjere u tom glorificiranju nebosnjaka ne bi bilo na odmet.
Ma nemoj? Lik iznad implicira da nebosnjaci trebaju biti zahvalni sto ih Alija nije poslao u konc logore ko Ameri Japance, ti se javis da meni odgovoris o necijoj duznosti, a ne njemu na takvu izjavu?? Cuj malo mjere?? To ono ko da sute, trebaju bit zahvalni na Alijinoj velikodusnosti?

Isti likovi koji na drugim temama se vjecito sprdaju sa multi-kulti i tako tim stvarima, na ovoj pak temi hvale vodju Bosnjaka jer je bio lafo multi-kulti. Licemjerje na dodatno licemjerje.
Zna se kada i u kojem je kontekstu izreceno, jedino mu HDZ jastrebovi to spocitavaju. Nije docekao poptpuno nespreman, samo da je mogao i morao bolje stoji. Nego, kad smo vec kod toga, ko ono preda oruzje TO na cuvanje "JNA", da nisu simpatizeri i partijski drugovi ovog drugog lika u poredjenju?

Bila je duznost svima ne samo Bosnjacima, samo znamo kako je to u praksi izgledalo, da nije ne bi ni imali rat protiv kvislinga. Uzmi samo za primjer sarajevske Srbe, koji je procenat onih sto su ostali u istom koji je uzeo oruzje da ga brani,pa par puta malobrojniji Hrvati po tom pitanju puno boolje stoje od njih. :oops: Oni vecinski jesu htjeli "cistu" srpsku drzavu sve da je na celu BiH bio patrijarh himself, dosta vise suplje i samozavaravanja.

Sto se velikodusnosti tice, nisam siguran da bi je iko drugi na Alijinom mjestu u toj mjeri pokazao, dok u citavoj drzavi nad tvojim narodom srpski fasisti provode genocid. Ni Ganic, ni Siljaddzic, a ni rahmetli Durakovic. Btw., kad se o ovom zadnjem radi, prisjetih se "duela" s onom cetnicinom Paravcem kad mu na kmeku i kuknjavu nad stradalom nejaci, odgovori "sta ste radili super ste dobro prosli".
LBVIEW

#512 Re: Alija-Tito?

Post by LBVIEW »

cyprus wrote:Koristim priliku da se još jednom umješam u ovu trol temu...

Ovdje se vrlo pogrešno kao ishodišna godina za procjenu Alijinog državničkog lika i djela uglavnom uzima 1992, eventualno 1991. godina... Ali tad je već bilo kasno... Tad već nije postojao gotovo nikakav manevarski prostor... Ja ću se recimo složiti da bi u toj situaciji rijetko ko na Alijinoj poziciji mogao izvući nešto mnogo bolje... Pritom mislim i na tok rata, i na Dejton...

Alija (zapravo ne mislim samo na njega, nego na čitav tadašnji SDA vrh, ali eto on je istaknuta figura u tom procesu) je stvar zajebo 1990-te godine, kada je umjesto racionalne, plemenite i civilizacijske multietničke platforme odabrao pogubnu i anticivilizacijsku ideju kreiranja monoetničkog kleronacionalističkog pokreta, i time postao ravnopravan saučesnik sa druga dva kleronacionalistička monoetnička pokreta u rastakanju ovog izrazito heterogenog multikulturnog društva... Time im je dao potpuni legitimitet za vođenje nacionalističke politike i gledanje ljudi oko sebe kroz prizmu 'naši i njihovi'... Doduše, Alija sa svojim bekgraundom nikako nije ni mogao biti nosioc multietničke politike, što znači da se pojava njega i njemu sličnih nije ni trebala desiti na BH političkom nebu...

Multietničkoj državi u nastajanju, kakva je bila Bosna i Hercegovina je trebao neko ko bi mogao predstavljati ljude iz sva tri naroda (i ostale), a Alija je bio lider jednog naroda, čak ga zovu i ocem te nacije... Čak se nije ni trudio da promjeni taj imidž... Zar se onda ne nameće logično pitanje - kako otac jedne nacije može predstavljati i ostale nacije/narode u okviru jedne, ponavljam izrazito multietničke i multikulturne države?

Ja naravno nisam blesav da smatram/tvrdim da Milošević/Tuđman/Karadžić/Boban ne bi krenuli u poduhvat kakav su krenuli i da je umjesto Alije bio nekako potpuno drugačiji, ali čvrsto vjerujem da bi mnoge stvari 1992. godine bile drugačije... Prosječan Srbin je tako npr. imao samo dvije opcije pred sobom - ići za svojima vs ići za Alijom? Za veliku većinu to uopšte nije bila nikakva dilema... Sa ove strane je ostala samo stroga moralno-intelektualna avangarda među Srbima ili oni Srbi koji se jednostavno nisu stigli na vrijeme snaći... Međutim, da je prosječni Srbin pred sobom imao dilemu - nacionalizam vs suživot... E to bi već bila dilema... Ne sumnjam da bi u tom ludilu ogroman broj Srba svakako izabrao nacionalizam, ali uvjeren sam da taj broj ne bi bio ni približno velik, niti dominantan kao što je u ovom slučaju bio... A to bi već imalo određene implikacije na stanje na terenu...
Dakle, ko nas bre zavadi?
Ocekivano. :D
LBVIEW

#513 Re: Alija-Tito?

Post by LBVIEW »

cyprus wrote:Koristim priliku da se još jednom umješam u ovu trol temu...

Ovdje se vrlo pogrešno kao ishodišna godina za procjenu Alijinog državničkog lika i djela uglavnom uzima 1992, eventualno 1991. godina... Ali tad je već bilo kasno... Tad već nije postojao gotovo nikakav manevarski prostor... Ja ću se recimo složiti da bi u toj situaciji rijetko ko na Alijinoj poziciji mogao izvući nešto mnogo bolje... Pritom mislim i na tok rata, i na Dejton...

Alija (zapravo ne mislim samo na njega, nego na čitav tadašnji SDA vrh, ali eto on je istaknuta figura u tom procesu) je stvar zajebo 1990-te godine, kada je umjesto racionalne, plemenite i civilizacijske multietničke platforme odabrao pogubnu i anticivilizacijsku ideju kreiranja monoetničkog kleronacionalističkog pokreta, i time postao ravnopravan saučesnik sa druga dva kleronacionalistička monoetnička pokreta u rastakanju ovog izrazito heterogenog multikulturnog društva... Time im je dao potpuni legitimitet za vođenje nacionalističke politike i gledanje ljudi oko sebe kroz prizmu 'naši i njihovi'... Doduše, Alija sa svojim bekgraundom nikako nije ni mogao biti nosioc multietničke politike, što znači da se pojava njega i njemu sličnih nije ni trebala desiti na BH političkom nebu...

Multietničkoj državi u nastajanju, kakva je bila Bosna i Hercegovina je trebao neko ko bi mogao predstavljati ljude iz sva tri naroda (i ostale), a Alija je bio lider jednog naroda, čak ga zovu i ocem te nacije... Čak se nije ni trudio da promjeni taj imidž... Zar se onda ne nameće logično pitanje - kako otac jedne nacije može predstavljati i ostale nacije/narode u okviru jedne, ponavljam izrazito multietničke i multikulturne države?

Ja naravno nisam blesav da smatram/tvrdim da Milošević/Tuđman/Karadžić/Boban ne bi krenuli u poduhvat kakav su krenuli i da je umjesto Alije bio nekako potpuno drugačiji, ali čvrsto vjerujem da bi mnoge stvari 1992. godine bile drugačije... Prosječan Srbin je tako npr. imao samo dvije opcije pred sobom - ići za svojima vs ići za Alijom? Za veliku većinu to uopšte nije bila nikakva dilema... Sa ove strane je ostala samo stroga moralno-intelektualna avangarda među Srbima ili oni Srbi koji se jednostavno nisu stigli na vrijeme snaći... Međutim, da je prosječni Srbin pred sobom imao dilemu - nacionalizam vs suživot... E to bi već bila dilema... Ne sumnjam da bi u tom ludilu ogroman broj Srba svakako izabrao nacionalizam, ali uvjeren sam da taj broj ne bi bio ni približno velik, niti dominantan kao što je u ovom slučaju bio... A to bi već imalo određene implikacije na stanje na terenu...
Dakle, ko nas bre zavadi? Ocekivano. :D
Sto se Srba tice, oni su vec na Gazimestanu rekli sta zele, no mlad si pa se ne sjecas.
madner

#514 Re: Alija-Tito?

Post by madner »

Niko nije bio 100% spreman za rat, pa ni Srbi. Zapravo se tok ratova u bivsoj drzavi moze najlakse objasniti kroz taj njihov manjak spremnosti. Na rijecima veliki, kada je trebalo ginuti ne toliko.
Isto tako podjeljeni na vise struja, pa Mladic je bio crveni a Karadzic plavi.

Medjutim realno gledano, Alija je izabrao najtezu opciju za BiH, sa najlosijom pripremom za tu opciju od svih bivsih republika. Moglo se ici na saveznistvo sa RH, kao i sa Slobom. Debelo u 1992 su svi mislili da nece doci do rata jer ce biti dogovor. Shodno tome i potezi prema JNA, koji su ciljali na izbjegavanje sukoba. Za razliku od RH koja je napala prva i dosla tako do vecine svog oruzja dok JNA jos nije bila spremna.

I postoji negdje alternativna stvarnost gdje su to potezi mudrog vodje koji je izbjegao krvoprolice u BiH, ali u nasoj, fula do fule.
PM72

#515 Re: Alija-Tito?

Post by PM72 »

madner wrote:Niko nije bio 100% spreman za rat, pa ni Srbi. Zapravo se tok ratova u bivsoj drzavi moze najlakse objasniti kroz taj njihov manjak spremnosti. Na rijecima veliki, kada je trebalo ginuti ne toliko.

Medjutim realno gledano, Alija je izabrao najtezu opciju za BiH, sa najlosijom pripremom za tu opciju od svih bivsih republika. Moglo se ici na saveznistvo sa RH, kao i sa Slobom. Debelo u 1992 su svi mislili da nece doci do rata jer ce biti dogovor. Shodno tome i potezi prema JNA, koji su ciljali na izbjegavanje sukoba. Za razliku od RH koja je napala prva i dosla tako do vecine svog oruzja dok JNA jos nije bila spremna.

I postoji negdje alternativna stvarnost gdje su to potezi mudrog vodje koji je izbjegao krvoprolice u BiH, ali u nasoj, fula do fule.
:thumbup:
Nije nas mogao potrefiti veći ahmak i bilmez
LBVIEW

#516 Re: Alija-Tito?

Post by LBVIEW »

cyprus wrote:

Da je Alija bio sejtan himself to ne moze opravdati i objasniti onoliko srpsko divljastvo po Istocnoj Bosni, Krajini... :oops:
Znaci Mitar okrenuo glavu od svog skolskog druga, komsije i prijatelja Keme kad ga je Spasoje vodio u Omarsku, jer eto Alija nije bio multivitan? :-)
A sto ne obratno, s obzirom kakav je sljam i zlocinac bio Ludovan?
Srbi su, na zalost, vecinski, bili vec toliko nacionalno ostrasceni da su bez ikakve grize savjesti bili spremni na ovo navedeno u primjeru gore, sa i bez Alije, jos od kad je Sloba - sloboda zasjao na politickom nebu Srbije. Nemojte biti naivni.
madner

#517 Re: Alija-Tito?

Post by madner »

PM72 wrote:
madner wrote:Niko nije bio 100% spreman za rat, pa ni Srbi. Zapravo se tok ratova u bivsoj drzavi moze najlakse objasniti kroz taj njihov manjak spremnosti. Na rijecima veliki, kada je trebalo ginuti ne toliko.

:thumbup:
Nije nas mogao potrefiti veći ahmak i bilmez
Pokusavam reci da ne mislim da mu je politika sama po sebi bila losa, ali smatram da nije isao do kraja. Uplasio se da ce mu dogovor unistiti politicku karijeru. I bi, raja nije htjela cuti za bilo sta osim jedne i jedine.

Tako da ne mislim da je bio bilmez, moja kritika je puno gora.
PM72

#518 Re: Alija-Tito?

Post by PM72 »

naknadna pamet je uvijek ”najbolja” :wink: ali nas je Alija zavaliio u sukob po onoj narodnoj -ko bez one stvari u svatove...
sumirprimus

#519 Re: Alija-Tito?

Post by sumirprimus »

PM72 wrote:naknadna pamet je uvijek ”najbolja” :wink: ali nas je Alija zavaliio u sukob po onoj narodnoj -ko bez one stvari u svatove...
ma nije.
CPT

#520 Re: Alija-Tito?

Post by CPT »

jeza u ledja wrote:
CPT wrote:
jeza u ledja wrote:Ja ga krivim sto je bezglavo usao u nesto bez da je znao sta ga ceka. Ne kazem da se rat mogao izbjeci vec da je pocetak, tok, karakter i konacno ishod istog mogao biti drukciji. Otprilike on je bio ko Chamberlain, a nama je trebao Churchill.
Ono kad si general poslije rata i tudjim gloginje mlatis. Eto Hrvati uletjeli spremni a Albanci jos spremniji. NC nc nc.
Slovenci su usli najspremniji. :lol:

PS: Ti si bio na tuti u Sloveniji kad je rat poceo. Rata zglave nisi vidio, a ovdje laprdas o tudjim kurcevima onima koji itekako jesu. Sjedi, dijete jer ovdje odrasli pricaju.
Sarkazam je bio... Svi su nahebali. Slovenije bi vjerovatno najgore da je Srbija to zeljela. HR je imala prijateljske komsije (BiH nema), nacionalno homogenija, itd pa je opet "JNA" dosla skoro do Zagreba. Malo manje se igraj generala poslije bitke :wink: :wink:
Maraschino

#521 Re: Alija-Tito?

Post by Maraschino »

Image
CPT

#522 Re: Alija-Tito?

Post by CPT »

Bice da si ti prespavao pocetak rata... Ono kad su Hrvati ispratili JNA u Sloveniju, pa kad su Srbi digli barikade, spremno docekali prve napade, itd, itd.... Jesmo li spomenuli da su u detalj pratili naoruzavanje HR?! Moglo se ici na saveznistvo sa Slobom pa malo klati Hrvate ali nije. Nc nc nc.
sumirprimus

#523 Re: Alija-Tito?

Post by sumirprimus »

vjerovatno najslabiji od svih pokerasa za stolom, stim da je ulog bio prevelik ...
CPT

#524 Re: Alija-Tito?

Post by CPT »

cyprus wrote:Alija (zapravo ne mislim samo na njega, nego na čitav tadašnji SDA vrh, ali eto on je istaknuta figura u tom procesu) je stvar zajebo 1990-te godine, kada je umjesto racionalne, plemenite i civilizacijske multietničke platforme odabrao pogubnu i anticivilizacijsku ideju kreiranja monoetničkog kleronacionalističkog pokreta, i time postao ravnopravan saučesnik sa druga dva kleronacionalistička monoetnička pokreta u rastakanju ovog izrazito heterogenog multikulturnog društva...
Ko nas bre zavadi i te price. Jedan od uslova za miran izlaz Slovenije iz SFRJ je bio obracun sa BiH. U tom momentu Srbi su i oficielno poceli rat tj. zapisavanje teritorije. Alija tu nista nije mogao. Pogotovo sa komsijama i etno sastavom BiH.
sumirprimus

#525 Re: Alija-Tito?

Post by sumirprimus »

ne odstupa bakir puno od babine politike..
Locked