Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#501 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Hajde da malo se vratimo u realnost i razbijemo neke mitove.
Kao prvo zakon o kojm svi ovdje pricaju nije usvojen u parlamentu nego se samo koalicija slozila oko zakona.
Sa obzirom da sada u Njemackoj vladi je puno nereda zato sto im vladajuca stranka gubi izbore u pokrajinama pitanje je kada ce zakon doci pred parlament za glasanje.
Evo znaci par glavnih tacaka ovog zakona:

https://www.bild.de/politik/inland/poli ... .bild.html

1. Samo ljudi sa priznatim dipolomama u Njemackoj za poslove za koje fali radnika u Njemackoj
2. Treba viza za ulaz, po koju ce se ici u konzulat, viza u trajanju od 6 mjeseci koji su rok da nadzes sebi posao.
3. Trebas priloziti dokaz da mozes sam sebe izdrzavati u Njemackoj tih 6 mjeseci kao i stanovanje
4. Polozen kurs njemackog jezika
5. U Tom trenuku kada se popune mjesta za odredzene poslove, vize se vise nece izadavati
6. itd. itd

I to se odnosi na sve zemlje na svijetu ne samo na balkance, kao sto gore rekoh na mjesto peraca pakasa konkurise i neko iz Gane, kao i Afganistanac ili Bosanac, nevazno, nema sortiranja.

Kakva totalna liberalizacija, pa nisu ludi, ljudi imaju preko dva miliona svojih nezaposlenih. Ovdje se traze ili strucnjaci ili hamali netrazi se srednja klasa.

Zbog malih plata njemacki dobro skolovani kadar odlazi za Svicarsku, Norvesku, Holandiju, USA, Kanadu itd zato im trebaju ljudi sa visokom strucnom spremom a ove hamalske poslove nece niko da radi jer poslije 20 godina rada na tim poslovim sam sebe pitas gdje sam bio i za sta sam radio.
Last edited by elcaliente on 31/10/2018 08:15, edited 2 times in total.
°u°

#502 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by °u° »

Istraživanje austrijskog arbeitsamta iz 2014. o integraciji stranaca u njihovo društvo pokazuje kako su se bosanci tamo dobro snašli. Također istraživanje norveškog sociologa na području cijele EU je pokazalo isto. Ukupna stopa nezaposlenih je 5,6% a bosanćerosa tek jedan procenat više 6,7%. Srbijanaca 14,1%. Turci su još gori sa 15,5%. U tekstu su navedeni i neki od razloga za tako dobru integraciju mada nisam siguran da su tačni jer smo živjeli u istim uslovima kao u Srbiji.
https://diepresse.com/home/wirtschaft/e ... als-Serben

Kako god narod u BiH nije svjestan problema u kojem se nalazimo. Čitao sam da je u Hrvatskoj prosječna starost ljekara oko 53 godine a ogroman broj mladih im odlazi. Cirkus će im biti za 20ak godina kad stariji odu u penziju. Gledajući broj mladih medicinara u BiH spremnih da odu ili koji su već otišli kod nas će biti još gore s.... Isti klinac je i s drugim zanimanjima.
Mog jarana sin je prekinuo pravo na trećoj godini i vanredno završio medicinsku za njegovatelja. Završio je jezik, papire i finišira poslove pa da krene za Frankfurt.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#503 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

°u° wrote: Mog jarana sin je prekinuo pravo na trećoj godini i vanredno završio medicinsku za njegovatelja. Završio je jezik, papire i finišira poslove pa da krene za Frankfurt.
to kralju :bih:
vjerovatno je bio i vrhunski student, imao prosjek preko 10
°u°

#504 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by °u° »

mk ultra wrote:
°u° wrote: Mog jarana sin je prekinuo pravo na trećoj godini i vanredno završio medicinsku za njegovatelja. Završio je jezik, papire i finišira poslove pa da krene za Frankfurt.
to kralju :bih:
vjerovatno je bio i vrhunski student, imao prosjek preko 10
Redovno je studirao, nije gubio godine...
Znači misliš ima nade za nas. Samo će pametni ostat i to oni sa samo 10kama i više, a budale će otić. Riješićemo se škarta. Svijetla je budućnost pred nama. Koliko je kod nas kriminalaca još smo s pravnicima i u deficitu.

To kralju :bih: :bih: A ja se jadan zabrinuo... :bih:
mk ultra

#505 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

ne govorim o tome
govorim o tome kako se svak upoređuje sa nekim i ne zna sebi odrediti šta mu je najbolje

jel sad svako treba da napusti fakultet i ode u njemačku da radi neki posao, bilo kakav? jako me nervira zašto se ljudi koji bi ostali ovdje po svaku cijenu uvjeravaju da je ovdje loše, kako je ovaj otišao zaradio milion bla bla

ako je njemu bolje ne mora značiti da će meni biti bolje, ili bilo kome drugom
i zadnjih 5 godina ista priča, ista priča... idi jebote ko ti brani, al jok, odu pa pričaju kako ćemo ostati mi sami ovdje za 20 godina jer su oni otišli pa moramo i mi

dovoljno govori o mizeriji u koju su se upleli
pirmin

#506 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pirmin »

Ja sam planirao razguliti jos '88-'89. Danas, kad vidim sve te nepismene seljacine koji vedre i oblace gledao bih jos dalje da bjezim. Najmanje Novi Zeland.
Thorgerson

#507 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Thorgerson »

elcaliente wrote: I to se odnosi na sve zemlje na svijetu ne samo na balkance, kao sto gore rekoh na mjesto peraca pakasa konkurise i neko iz Gane, kao i Afganistanac ili Bosanac, nevazno, nema sortiranja.

Kakva totalna liberalizacija, pa nisu ludi, ljudi imaju preko dva miliona svojih nezaposlenih. Ovdje se traze ili strucnjaci ili hamali netrazi se srednja klasa.

Zbog malih plata njemacki dobro skolovani kadar odlazi za Svicarsku, Norvesku, Holandiju, USA, Kanadu itd zato im trebaju ljudi sa visokom strucnom spremom a ove hamalske poslove nece niko da radi jer poslije 20 godina rada na tim poslovim sam sebe pitas gdje sam bio i za sta sam radio.
Jest, inace nekome iz Gane i iz Afganistana je veoma lako doci u Njemacku. Kolika je sansa da neko iz Gane nauci i polozi njemacki jezik B, C koji treba stepen? Nesto cisto sumnjam da je to tamo toliko pristupacno, ovdje imas na svakom koraku skole za njemacki. Gete institut radi punom parom.

Tamo su nasim "konkurencija" Srbi, Albanci i ovamo Bugari, Rumni. Kakva crna Gana i Afganistan. Iz Hrvatske ne idu pretjerano tamo, jer mogu u bilo koju drugu zemlju.

Prijatelju ljudi su odlazili dok su bili tezi uslovi, odlaze sada kada su malo blazi uslovi, e sad skontaj koliko ce odlaziti kada se uslovi jos ublaze. O tome se prica. Niko ne kaze da ce otvoriti granice. Ali ako si imao ljude koji su cekali razgovor u ambasadi godinu dana i dobili posao i otisli. Ako si imao ljude koji u zivotu nisu beknuli njemackog, pa ga naucili dovoljno za rad itd. Stoga ko god misli da ovim novim zakonom nece doci do jos veceg odliva stanovnistva, taj je lud.

Pa sad skontaj kako je tim ljudima koji odlaze odavdje, ako se tamo zadovolje sa platom za koju njemac ni pod razno ne zeli da radi. Jednostavno, ljudi idu gdje im je bolje. Ne vidim zasto je to tesko shvatiti.
ranger

#508 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ranger »

Kikibombona wrote:
konjislav wrote:Neovisno od onoga do sada napisanog da ostavim svoju pricu.
Naime, ja sam od njemackih firmi jos prije 3 godine dobijao ponude za posao, sve uredjeno, dobra plata, sve po PS-u, itd. Ja nisam isao, ostao sam u rodnom Sarajevu. Od toga prodjose 3 godine u kojima sam vidio da nista ne ide na bolje, politicka i drustvena situacija se samo pogorsava u Sarajevu, u ostatku BiH je samo jos gore. Stvari iz svakodnevnice normalnog covjeka je totalno haoticno i neuredjeno i to me prije nije toliko doticalo jer sam bio student i mlad i lud. Sada kako imam porodicu i novorodjence, ovo me puno vise pogadja nego prije i to zasluzeno.
Ja sam pokusavao neko vrijeme da se oduprem tom odlasku, medjutim doslo je vrijeme da se ide.
Za porodicne ljude, narocito sa malom djecom, Svabija je raj na zemlji. Sve je maksimalno uredjeno. Vrtici, skole, sve za deset. Razbolio se mali od jarana, odmah zavrseni nalazi, nema 'dodjite za 7 dana'. Lijekovi besplatni. Sve brzo i efikasno. Idu sve dalje kada je u pitanju briga za djecu. Roditeljske brige su svedene na minimum.

U BiH drustveno-politicka situacija nikako ne ide na bolje. Sve je trulo, propadamo slobodnim padom. Opet smo iste izabrali. Strasno smo neuredni, neorgazovani, zaostali. Tesko je sve to vise trpjeti.

U Svabiji radnik ima sva prava i postovanje poslodavca. A koliko si sposoban i vrijedan, toliko ces zaraditi. Sve je individualno. Drzava ti pruza sve mogucnosti za napredovanje. Sve je sredjeno.

Odlaskom covjek gubi gnijezdo. Domovina je domovina, tvoj grad je tvoj grad. To je mozda najteze nadomjestiti.

Medjutim, kako se situacija razvija, uskoro cu vise prijatelja imati u Minhenu nego u Zenici. I zovu me stalno, kazu 'hajmo od Minhena praviti Zenicu'. :D Tako rade ovi moji sto su otisli, pokusavaju povuci sto vise ljudi da zadovolje drustveni aspekt zivota u Bavariji. :D

Uvidjam promjenu kod ljudi, narocito ovih sto su frisko otisli. Ne mogu slusati BH negativnosti, narocito BH politiku. Strasno ih nervira. Ne znam da li ce nakon izvjesnog vremena postati Insomnija. :D

I ja sam veoma blizu da odem. Njemacki svakako ucim, u pripravnosti sam. Puno je bolje kada odes sa dobrom podlogom, kada znas jezik. Mrzim taj osjecaj, da kao debil blejim i ne znam beknuti jezik drzave u kojoj se nalazim.
ubistva bez pocinilaca, ratni zlocinci ko heroji na sve tri strane, kradje bez pocinilaca, paljevine bez pocinilaca, najjaca klinika u drzavi bez lijekova, kradje na izborima, sudovi spori i sa upitnim moralom, tv program okupiraju kojekakvi realiti parovi maldivi, vode malo ima malo nema, dileri neometano razvijaju posao...
sve je ok dok se to dogadja oko nas ali ne licno nama, ljudi se zabave samim sobom, plati racune, kredit, vodi djecu u vrtic, poso rokovi stizi drzi ne daj ide nekako.
onda ti neko zapali auto za koje imas jos 2 godine kredita ili sud kaze da ti vaspitacica nije zlostavljala dijete i da ti nisi vidio to sto si vidio ili ti na klinici kazu donesite taj i taj lijek da vam damo suprugi na porodu znate mi nemamo ili krenete na posao a auta nema, a policajac vam kaze znas zvace tebe oni vjerovatno ili na radiju prva vijest tog jutra koju cujes je ubistvo 2 policajca na duznosti...
Onda fino pocnes ucit njemacki, uporedo trazis posao, nastavljas zivjeti ovdje ali vise kao promatrac i samo cekas svoju sansu i pokusavas ostati ziv dok je docekas.
Ja, zena i dijete, svoju smo skoro docekali, aBd 2019 slavimo u stutgartu.
Nama gnijezdo nista ne znaci, zenino su cetnici sjebali 92, moje korupcija 90tih, jedino me kida roditeljska suza jer mu odvodim jedino unuce...
Slicnu pricu ima jos bar 3 para u mojoj okolini koji su otisli ili ce otic pitanje je vremena samo.
elcaliente

#509 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Thorgerson wrote:
elcaliente wrote: I to se odnosi na sve zemlje na svijetu ne samo na balkance, kao sto gore rekoh na mjesto peraca pakasa konkurise i neko iz Gane, kao i Afganistanac ili Bosanac, nevazno, nema sortiranja.

Jest, inace nekome iz Gane i iz Afganistana je veoma lako doci u Njemacku. Kolika je sansa da neko iz Gane nauci i polozi njemacki jezik B, C koji treba stepen? Nesto cisto sumnjam da je to tamo toliko pristupacno, ovdje imas na svakom koraku skole za njemacki. Gete institut radi punom parom.

Tamo su nasim "konkurencija" Srbi, Albanci i ovamo Bugari, Rumni. Kakva crna Gana i Afganistan. Iz Hrvatske ne idu pretjerano tamo, jer mogu u bilo koju drugu zemlju.

Prijatelju ljudi su odlazili dok su bili tezi uslovi, odlaze sada kada su malo blazi uslovi, e sad skontaj koliko ce odlaziti kada se uslovi jos ublaze. O tome se prica. Niko ne kaze da ce otvoriti granice. Ali ako si imao ljude koji su cekali razgovor u ambasadi godinu dana i dobili posao i otisli. Ako si imao ljude koji u zivotu nisu beknuli njemackog, pa ga naucili dovoljno za rad itd. Stoga ko god misli da ovim novim zakonom nece doci do jos veceg odliva stanovnistva, taj je lud.

Pa sad skontaj kako je tim ljudima koji odlaze odavdje, ako se tamo zadovolje sa platom za koju njemac ni pod razno ne zeli da radi. Jednostavno, ljudi idu gdje im je bolje. Ne vidim zasto je to tesko shvatiti.
Nije meni to tesko shvatiti, meni je tesko shvatiti kakve se gluposti ovdje lupaju po forumu i da se ljudi pale na to i vjeruju.
Daju se netacne informacije i onda se ljudi ko klenovi fataju na to.
Svi kao uce i znaju njemacki ali niko nece da ode na njemacke stranice i procita koja je tacna informacija.

Za nadati se je da ce taj zakon uci na glasanje prije nove godine i da ce imati dovoljno ruku. Koalicija nece docekati proljece a ako se Friedrich März vrati u CDU kao sto izgleda nema od tog zakona nista ovakav kakav je. Angelu ce blokirati desno krilo CDU na bilo koji nacin.
stakasa

#510 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

pirmin wrote:
konjislav wrote: planiram kasnije ici u Svicarsku poslije 6 godina u Njemackoj nakon sto dobijem njemacko drzavljanstvo, odnosno EU pasos, a tada ce mi mnogo korisniji biti njemacki jezik nego svedski ili norveski, spanski, portugalski, itd.
Bas neki dan gledam reportazu o ljudima koji bjeze iz Svicarske. Jedna od zena, Njemica, sumira: "ubila me je hladnoca u medjuljudskim odnosima". A toga opet gdje god krenes.
Ogromna je razlika u odnosu na susjedne zemlje. Kafa u Njemackoj je karneval u Riu u odnosu na njemacki kanton u Svici. O Francuskoj i Italiji da ne pricamo
seln

#511 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

Kikibombona wrote:
Apsolutno!

Zanimljivo je da su najveci zagovornici ostanka u BiH sljedeca gospoda: Seln (Austrija), Insomnia (Francuska) i Fudo (Amerika).

Tipicna bosanska parodija.
Ne, mi smo za odlazak u Kurcistan, Kurdistan, kako li vec...
stakasa

#512 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

elcaliente wrote:
Thorgerson wrote:

Nije meni to tesko shvatiti, meni je tesko shvatiti kakve se gluposti ovdje lupaju po forumu i da se ljudi pale na to i vjeruju.
Daju se netacne informacije i onda se ljudi ko klenovi fataju na to.
Svi kao uce i znaju njemacki ali niko nece da ode na njemacke stranice i procita koja je tacna informacija.

Za nadati se je da ce taj zakon uci na glasanje prije nove godine i da ce imati dovoljno ruku. Koalicija nece docekati proljece a ako se Friedrich März vrati u CDU kao sto izgleda nema od tog zakona nista ovakav kakav je. Angelu ce blokirati desno krilo CDU na bilo koji nacin.
Prvo ce blokirat pa ce odblokirat. Ako i to. Treba im radne snage, ide ih, nikada nisu bolje stajali i prinudeni su da uvoze radnu snagu. Nece Njemci da rade ove poslove po bolnicama, imaju bolje alternative a ovo se mora radit, ljude koji su napravili ovo ekonomsko cudo kojem trenutno svjedocimo mora neko pazit. Djeca i unucad nece sigurno, na poslu su i aktivnostima
Kikibombona

#513 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

seln wrote:
Kikibombona wrote:
Apsolutno!

Zanimljivo je da su najveci zagovornici ostanka u BiH sljedeca gospoda: Seln (Austrija), Insomnia (Francuska) i Fudo (Amerika).

Priznaj da osjecas zavist kada Bosnjo u roku od godinu dana dodje do plate od 5-10 milja ojra, novog Porsea i germanske manekenke. :D
seln

#514 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

Kikibombona wrote:
seln wrote:
Kikibombona wrote:
Apsolutno!

Priznaj da osjecas zavist kada Bosnjo u roku od godinu dana dodje do plate od 5-10 milja ojra, novog Porsea i germanske manekenke. :D
Kako ne bih osjecao zavist: ja vozim polovan bicikl, zaradjujem minimalac od 880 eura, a vodam takvog gabora da me ljudi na ulici pitaju je li cirkus u gradu.
drag_gost

#515 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by drag_gost »

Tesko do germanske manekenke, prije poljske, madjarske, ceske... :D
insomnia78

#516 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote: Apsolutno!

Nikad! Zaboli me karina idite svi. Meni ni iz dzepa ni u dzep. Samo ne mogu supljaka
PS: sto ne idete, sta se ceka?
Fudo387

#517 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

seln wrote:
Kikibombona wrote:
Apsolutno!

Meni nece san na oci od razmisljanja o Kiketu i njegovim planovima za odlazak iz Bosne.
Dragi Kike sta nam radis :lol:
HAVANA

#518 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Ja uopste nisam stekao utisak da su oni najveci zagovornici ostanka u bih.Prije bih rekao da reaguju na stvarno veliku kolicinu bajki i gluposti koje covjek procita na forumu o uslovima vani,platama,cijenama... :roll: Insomnia reaguje na budalastine oko cijena...Seln pise o tome kako i sta...Fudu boli racq.Fudo bi rado vamo al ne moze iz opravdanih razloga,i ja bi isti bio ko on da sam ostao gore... :D Cuj 6000 eura plate itditd :lol: Pa znas koju novu vrijednost trebas stvoriti svojim radom da tebe zapadne 6 milja plate? To ko zna i moze,taj moze zivjeti gdje zeli...
HAVANA

#519 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Evo imamo puno dijaspore a i oni poznanika.Nek se javi neko ko dobije 6000 eura na ruke i nek nam kaze sta radi.Il znaju li nekoga od prijatelja.Ako znaju,koji je postotak tih ljudi?
Fudo387

#520 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:Evo imamo puno dijaspore a i oni poznanika.Nek se javi neko ko dobije 6000 eura na ruke i nek nam kaze sta radi.Il znaju li nekoga od prijatelja.Ako znaju,koji je postotak tih ljudi?
Boba mi fali za tu cifru.
Astronaut. :oops:
mk ultra

#521 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

HAVANA wrote:Evo imamo puno dijaspore a i oni poznanika.Nek se javi neko ko dobije 6000 eura na ruke i nek nam kaze sta radi.Il znaju li nekoga od prijatelja.Ako znaju,koji je postotak tih ljudi?
Mislim da samo traze opravdanje za svoj odlazak :mrgreen:

Niko nikoga nije privezao u BiH da zivi
Ako ti treba neciji amin da ides u gabuli si i za doktora
Upoređivanje sa svakim, sta ovaj radi, koliko zarađuje
Pa jbt svaki bi te njemac odjebao iste sekunde da ga pitas za platu...
HAVANA

#522 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
Boba mi fali za tu cifru.
Astronaut. :oops:
Bice akobogda.Promijeni planetu,idi gdje je bolje placeno.
mousstapha

#523 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Nisam siguran u tacan iznos, ali rekao bih da je to za ljude u IT-u, a koji rade kao Freelanceri u nekoj jakoj firmi. Poznajem jednog koji tako radi kao Lead Developer u Porscheu i tako je povuko za sobom i zenu i njenu sestru. Koliko mu ostane nakon poreza i koliko ima ostalih izdataka i koliko tu poslovnog rizika ima nisam siguran, ali sam siguran da ozbiljne pare uzima.
Drugi normalan nacin ne vjerujem da ima. Zato su potrebne neke rukovodece funkcije sa bonusima. 6000 je ozbiljna lova, nije to za obicne smrtnike dostupno.
Papastadopulos

#524 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Papastadopulos »

kuda cete u qrac. kaze dodik zivimo bolje nego u ameriKi, rekla mu biserka kad je onomad isla na unguraciju
Post Reply