to sto ovaj uzgaja sljive ne opravdava nedolazak...uglavnom dva neopravdana casa zbog kukaviclukasamo malo wrote:Malo ti je ovo ofirno, da jeftinu demagogiju jednog ratnog zlocinca uzimas kao Dzon Vejnovski potez. I da Jastreba na tako ofiran nacin optuzujes za zrtve Vukovara.felipe kajetano wrote: A zrtve....pa Sljivancanin je zvao Jastreba da se licno njih dvojica obracunaju da vojske ne ginu uzalud...al' ne dodje Jastreb
Sto nije `95 dosao da se obracuna sa Jastrebom?
Uglavnom, Jastreb danas uzgaja sljive na svom imanju, a Sljivancanin trune u haskoj celiji.
(s)Republika Hrvatska 1990/1995
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- felipe kajetano
#501 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
-
drenmajster
#502 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Da tacno je da su Hrvati imali jaku dijasporu-koja je nosila etiketu ustastva- i koja je dizala YU ambasade u zrak i napadala ambasadore-ali su imali hrabre i spremne intelektualce tipa Brune Busica koji su otisli iz Jugoslavije jer su bili nacionalno svjesni i spremni sve da urade i spreme Hrvatsku kako tako za 1991 godinu.A gdje su Bosnjacki intelektualci bili citavo to vrijeme.Osim pojedinih improviziranih sudjenja tipa Sarajevska grupa nigdje nista.Al' eto pa da prihvatimo cinjenicu da su i oni ko biva bili politicki osudjenici(ako uzmemo u obzir da se radilo o religioznom panislamislickom pokretu a i to je valjda nek vid iskazivanja politicke svijesti)-gdje je Bosnjacka(tadasnja Muslimanska)emigracija?Pa svi su se motali po kojekavim firmama-zaradili penzije-niko nije likvidiran od strane tajne sluzbe jer nije bilo potrebe.Bili su idealni saradnici (nisu zivjeli po pariskim potkrovljima i svedskim vukojebinama) i nisu predstavljali realnu opasnost za obavjestajnu sluzbu.Islamska deklaracija nije politicki pamflet niti iskaz politicke volje Bosnjaka Muslimana i nije mogao pripremiti narod za ono sto je trebalo doci 1992 godine.Sto se tice Vukovara-vrlo malo nas je znalo sta se tamo dogadja-nesto se moglo saznati preko nezavisnih medija tipa Vreme i sto neko rece preko Yutela-a inace nas je bolilo k.... sta se tamo dogadja.Mi smo bili ususkani u nasu vlastitu glupost i zatvorenost-zakljucajmo vrata a rat ce proci mimo kapije.Pa nasi oficiri u JNA su jos 1991 godine u velikom broju bili u JNA(ja nisam cuo za zvanican poziv da je napuste-vec su to radili pojedinacno,neorganizovano na svoju ruku itd; neshvaceni).Mi jos uvijek nemamo pravog lidera niti smo ga imali.Da je bilo pameti i pravog covjeka na pravom mjestu 1991 godine ko zna-mozda ne bi sve bilo kao sto je danas.MOZDA.Pietje_Bel wrote:Realno gledano mozda se i previse "preserava" da izvine ova sofra oko toga da Alija nije ucinio dovoljno itd. Mozda je se moglo jos nestgo uciniti, sigurno jeste i sigurno je Alija napravio gresaka ali mislim da mnogi ovdje romantiziraju i sanjaju.
Bukvalno mi nismo imali nista. Hrvati su kao prvo imali 9 miliona Hrvata u dijaspori koji su 1970 - 1989. dizali ambasade Yugoslavije u zrak po SAD-u, Swedskoj itd. Hrvati su znaci sanjali o tom momentu kada ce osloboditi domovinu. Uz to u Hrvatskoj je bilo samo 12% Srba a u BiH 33% dok je u BiH bilo jos i minimalno 8% Hrvata koji su zelijeli od Bosne nesto. Dodajte tu jos JNA koja je se iz Hrvatske povukao u Bosnu i bojkot na uvoz oruzija koji je imala BiH onda je zaista jasno da je Alija mozda i grijesio ali da nije sigurno fulio totalno.
-
drug bevc
#503 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
felipe kajetano wrote:to sto ovaj uzgaja sljive ne opravdava nedolazak...uglavnom dva neopravdana casa zbog kukaviclukasamo malo wrote:Malo ti je ovo ofirno, da jeftinu demagogiju jednog ratnog zlocinca uzimas kao Dzon Vejnovski potez. I da Jastreba na tako ofiran nacin optuzujes za zrtve Vukovara.felipe kajetano wrote: A zrtve....pa Sljivancanin je zvao Jastreba da se licno njih dvojica obracunaju da vojske ne ginu uzalud...al' ne dodje Jastreb
Sto nije `95 dosao da se obracuna sa Jastrebom?
Uglavnom, Jastreb danas uzgaja sljive na svom imanju, a Sljivancanin trune u haskoj celiji.
đeš onakom junaku izać na megdan, jes normalan.cg je to .soko udario na jastreba.......
-
drenmajster
#504 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Mislim da si polupao loncice-ali eto danak neiskustvu i neinformisanosti mislim.Blaz Kraljevic jeste Ustasa na idejama Ante Starcevica a Gojko Susak je iscjedak hrvatskog nacionalizma kojeg je UDBA postedjela i upotrijebila kao Franju Slobu Aliju za svoje potrebe-a to je na kraju stvaranje srpske drzave preko Drine i spajanje sa maticom(skoro pa su uspjeli).To bi izgleda trebalo biti sramota sto se covjek stavio pod vrhovnu komandu predsjednistva BiH.Generala ARBiH Antu Prkacina jednog od zapovjednika HOS a je imenovalo ratno predsjednistvo BiH a potpis na odluku je stavio Alija Izetbegovic.Ali sta reci-ako mislis da je tako neka ti ostane-ali malo procitaj,pogledaj,razmisli i formiraj malo realnije misljenje-ovako ispade da za tebe postoje samo "losi hrvati".Ja ne znam da je neki od cetnickih vojvoda imenovan za generala ARBiH od strane predsjednistva ili da je pokusao da se bori za jedinstvenu BiH. Ako ima javite mi sto hitnije da se bacim ravno u Drinu.Jazz_Junkie wrote:Pa slusaj, da sam bio nesto stariji tokom rata (BiH sam napustio sredinom 1994), sigurno bi se kao i vecina mladica prikljucio Armiji BiH, u vjeri da se svi nasi narodi bratski zajedno bore protiv fasistickog agresora. Vjerojatno bi vec nakon godinu bio razocaran kada je ta vojska ocigledno postala vojska samo jednog naroda, po uzoru na druge dvije snage u bosanskom ratu. Ali, ista ta transformirana Armija BiH je opet ostala multietnicnija od HVO-a, HV i VRS. Njezine brigade nisu nosile imena po zlikovcima iz Drugog svjetskog rata itd.osa wrote: možeš li onda zamisliti bih hrvata koji želi da mu na čelu armije stoji osoba koja je svoje političke i vjerske stavove opisala u "islamskloj deklaraciji", a šta tek misliš o bošnjacima koji bijahu u postrojbama hrvatskih oružanih snaga.
nego što se tiče krojenja vanjske granice bih one su iste kao i za socijalizma, unutarnje bogami i nisu i na njih je debelo utjecalo djelovanje hv, da nije bilo toga šta misliš koliko bi danas teritorija kontrolirali bošnjaci i kakva bi uopće bih bila.
kad sam spomenuo minoran broj bošnjaka mislio sam na bošnjake iz bih, za koje mnogi ovdje na forumu govore kako su listom krenuli u hrvatsku u rat, što je nonsens i neistina, čast pojedincima.
Sa hrvatskim oruzanim snagama vjerojatno mislis na HOS, odnosno Hrvatske obrambene snage, ili? Svatko, ne samo Bosnjaci, tko se borio u njihovim postrojbama je obicni retard koji je nasjeo na lazi folklornog fasizma, jedne devijacije balkanskog krkanluka. Naumpade mi bas jedna reportaza njemacke tv kuce ZDF, snimljena u ljeto 1992 u Capljini tokom JNA bombardovanja. Snimaju dakle "branitelje" od kojih su svi bili hosovci. Nisu to samo Hrvati nego i masa Bosnjaka, pa cak i jedan Srbin iz Trebinja koji kaze "da se u HOS-u bori za cjelovitu BiH". Jadna budala, ali u Hercegovini u to doba vjerojatno nisi imao mnogo izbora.
Veliki broj tih "branitelja" ne krije ustaska obiljezja, njemacke celicne krizeve, svastike i svi se pozdravljaju rimskim pozdravom kojeg vrlo dobro poznajemo kao i fasistickog. Sve to direktno u kamere sto je njemacka publika tog ljeta 1992 imala priliku pratiti. Koja poruka. Danas neki mogu reci kako je danas za tastaturom lako pricati o idealima. Tada se kao nije imalo vremena i izbora, bio je rat itd. Upravo je u ratu najbitnije ostati svjestan moralnih nacela i antifasistickih ideala, pogotovo ako si zrtva agresije i fasizma. Naravno, nisu svi pripadnici HOS-a bili ubijedjene ustase, jer licno sam podavno upoznao covjeka koji je u njihovim redovima 1991 zavrsio na vukovarskom ratistu, a inace je Bosnjak iz Brckog. Kako i zasto bas u njihovim redovima, ne znam, a imao sam i dojam da nije bas ponosan na to. Veli da je nakon izbijanja rata u BiH odma zbrisao za Brcko.
Danas mnogi bosnjacki nacionalisti, licemjeri kao i svaki drugi nacionalisti, stuju lik i djelo Blaza Kraljevica, smatrajuci ga "dobrim Hrvatom" posto je eto stao u obranu Bosnjaka dok su "losi Hrvati" iz HVO-a ustaski agresori. Komedija u svemu tome lezi u svjesnom ignoriranju cinjenice da je upravo Blaz Kraljevic bio deklarirani ustasa, veci od samog Suska ili Mate Bobana.
- felipe kajetano
#505 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
ondak se ptici ljutoj oprastadrug bevc wrote: đeš onakom junaku izać na megdan, jes normalan.cg je to .soko udario na jastreba.......![]()
![]()
![]()
-
samo malo
#506 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Rat je doista nešto najstrašnije i najpogubnije za čovječanstvo. Još do jučer mnoge geste, pojedine riječi i znakovlja kojima smo se oholo koristili, sada, u vrtlogu smrti, postali su jasniji. Vukovar je zasigurno najiskreniji grad na svijetu, jer se svaka riječ može gotovo isti tren ogledati u srcu. Više vam se u Vukovaru ne može dogoditi da vam netko poželi dobar dan, a da to i ne osjeća. Kada vas pitaju za zdravlje, ne misle na prehladu, reumu ili što slično. Oni zapravo misle o vašem životu i ranama koje ste mogli dobiti čak i kada disciplinirano sjedite u podrumu. Mogli ste ih dobiti i pomažući nekome na ulici. Geler, šrapnel, kuglica, brži su od vaših misli i prekinut će grubo čak i najljepši djetinji san, kao onom šestomjesečnom djetetu u majčinom zagrljaju. Uništit će i ono malo trenutaka koje svi ratom zahvaćeni otmu da bi makar u mašti bili s dragim ljudima. Vjerujte, rat je najveća čovjekova niskost koju je u svojoj raskalašenosti smislio, valjda zato da bi poslije svega i u sažaljenju mogac iznova prljati.
Čini mi se, jedan sam od malobrojnih sretnika koji je svoju misao uspio zabilježiti u traganju za izgubljenim, ili još ne stečenim, svejedno. I uvijek, pišući, negdje u dnu svojih misli, a ponekad i pred živom slikom krvi, smrti i razaranja, nisam zaboravljao borce, hrvatske branitelje koji nisu imali sreće, koji nisu dočekali svoje misli, a kamoli svoje obitelji i svoje ljubavi. Umjesto njih primite i moju prvu riječ, riječ istine i ljubavi.
SINIŠA GLAVAŠEVIĆ (1960-1991)
Novinar, publicist i prozaik Siniša Glavašević rođen je u Vukovaru 4. studenoga 1960. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju školu, a u Sarajevu studij komparativne književnosti i bibliotekarstva. Bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Po zauzeću Vukovara od agresorske JNA i četnika, odveden je 19.XI.1991. iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag.

Ekshumiran je iz masovne grobnice Ovčara i identificiran. Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno mu je 1992. izdala zbirku "Priče iz Vukovara".
Priča o gradu je vjerojatno najpoznatiji esej iz pera Siniše Glavaševića
Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?
Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.
Čini mi se, jedan sam od malobrojnih sretnika koji je svoju misao uspio zabilježiti u traganju za izgubljenim, ili još ne stečenim, svejedno. I uvijek, pišući, negdje u dnu svojih misli, a ponekad i pred živom slikom krvi, smrti i razaranja, nisam zaboravljao borce, hrvatske branitelje koji nisu imali sreće, koji nisu dočekali svoje misli, a kamoli svoje obitelji i svoje ljubavi. Umjesto njih primite i moju prvu riječ, riječ istine i ljubavi.
SINIŠA GLAVAŠEVIĆ (1960-1991)
Novinar, publicist i prozaik Siniša Glavašević rođen je u Vukovaru 4. studenoga 1960. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju školu, a u Sarajevu studij komparativne književnosti i bibliotekarstva. Bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Po zauzeću Vukovara od agresorske JNA i četnika, odveden je 19.XI.1991. iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag.

Ekshumiran je iz masovne grobnice Ovčara i identificiran. Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno mu je 1992. izdala zbirku "Priče iz Vukovara".
Priča o gradu je vjerojatno najpoznatiji esej iz pera Siniše Glavaševića
Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?
Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.
- felipe kajetano
#507 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Ma jok...Mercep je heroj "obrane" 
- joint union
#508 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
felipe kajetano wrote:Kako je pad odjeknuo...hm...oprecna su misljenja...mnogi odavde su bili u JNA tada...moj stariji komsija je za mene bio heroj kad se vratio otuda, neki drugi u komsiluku su ga iskreno gledali sa podozrenjem.
A zrtve....pa Sljivancanin je zvao Jastreba da se licno njih dvojica obracunaju da vojske ne ginu uzalud...al' ne dodje Jastreb
To ono kao sto je Mladic zvao rahmetli Avdu Palica?
-
samo malo
#509 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Priča o neprijateljima
Život je pun zagonetki, ali najzagonetnije je to kako od prijatelja nastaje neprijatelj. Jeste li ikad pomišljali zašto je lakše steći neprijatelja negoli prijatelja. Cijeli sam život želio biti okružen dobrim, vrijednim ljudima, koje svi poštuju i vole. Sreća je bila na mojoj strani, barem do sada. Ostao sam u ruševinama Vukovara, ali s ljudima uzdignuta čela. Mnoge od njih nisam ni poznavao. Mnogi od njih još jučer nisu bili ni svjesni svoje snage. Vjerujte, najljepše što vam se sada u Vukovaru može dogoditi jest da uđete u prostoriju punu ljudi i sa svima se pozdravite.
Često i ne znate, ali događa se da vaši pozdravi, vaše iskrene i dobre želje, ostanu u sjeni nečije mržnje. Jedino što možete jest upitati se jeste li baš vi to zaslužili. To, doduše, neće smanjiti nastalo neprijateljstvo, ali će vam umanjiti tugu, a može se čak dogoditi da se mržnja zanese u svojoj jarosti, pa da samu sebe pretvori u prah, u ništa. A može se dogoditi da mrak zadavi svaku ružnu misao. Ali to se može dogoditi tek ako je u svijetu ostalo makar malo ljubavi. Zato, ako je u vama ima, ne štedite je. Podijelite, dajte djelić svoje ljubavi prvome do sebe i bit će manje neprijatelja. Za početak dovoljno je i to.
Život je pun zagonetki, ali najzagonetnije je to kako od prijatelja nastaje neprijatelj. Jeste li ikad pomišljali zašto je lakše steći neprijatelja negoli prijatelja. Cijeli sam život želio biti okružen dobrim, vrijednim ljudima, koje svi poštuju i vole. Sreća je bila na mojoj strani, barem do sada. Ostao sam u ruševinama Vukovara, ali s ljudima uzdignuta čela. Mnoge od njih nisam ni poznavao. Mnogi od njih još jučer nisu bili ni svjesni svoje snage. Vjerujte, najljepše što vam se sada u Vukovaru može dogoditi jest da uđete u prostoriju punu ljudi i sa svima se pozdravite.
Često i ne znate, ali događa se da vaši pozdravi, vaše iskrene i dobre želje, ostanu u sjeni nečije mržnje. Jedino što možete jest upitati se jeste li baš vi to zaslužili. To, doduše, neće smanjiti nastalo neprijateljstvo, ali će vam umanjiti tugu, a može se čak dogoditi da se mržnja zanese u svojoj jarosti, pa da samu sebe pretvori u prah, u ništa. A može se dogoditi da mrak zadavi svaku ružnu misao. Ali to se može dogoditi tek ako je u svijetu ostalo makar malo ljubavi. Zato, ako je u vama ima, ne štedite je. Podijelite, dajte djelić svoje ljubavi prvome do sebe i bit će manje neprijatelja. Za početak dovoljno je i to.
-
drenmajster
#510 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Muslimanska emigracija osim Adila Zulfikarpasica nije postojala-on je bio uvezan u evropske liberalne krugove-a sve ostalo sto je djelovalo uz hrvatsku emigraciu smatralo se hrvatskom emigracijom utemeljenoj na idejama ponovo kazem Ante Starcevica.Izjasnjavali su se nacionalno kao Hrvati islamske vjeroispovijesti.Likvidirani su po inostranstvu kao ustase ne kao muslimanski nacionalisti.Nisu mi poznati casopisi ,novine ,pamfleti,tribine na kojima su istupali tadasnji Muslimanski opozicionari u kontekstu muslimanskog,bosanskog,bosnjackog kako vec pokreta.Toga nije bilo.japijem wrote:sve točno, osim da nije bilo muslimanske emigracije, bilo je, samo tada je bila dio hrvatske emigracije, pa se nije bilo moguće boriti za nacionalna prava bošnjaka.drenmajster wrote:Da tacno je da su Hrvati imali jaku dijasporu-koja je nosila etiketu ustastva- i koja je dizala YU ambasade u zrak i napadala ambasadore-ali su imali hrabre i spremne intelektualce tipa Brune Busica koji su otisli iz Jugoslavije jer su bili nacionalno svjesni i spremni sve da urade i spreme Hrvatsku kako tako za 1991 godinu.A gdje su Bosnjacki intelektualci bili citavo to vrijeme.Osim pojedinih improviziranih sudjenja tipa Sarajevska grupa nigdje nista.Al' eto pa da prihvatimo cinjenicu da su i oni ko biva bili politicki osudjenici(ako uzmemo u obzir da se radilo o religioznom panislamislickom pokretu a i to je valjda nek vid iskazivanja politicke svijesti)-gdje je Bosnjacka(tadasnja Muslimanska)emigracija?Pa svi su se motali po kojekavim firmama-zaradili penzije-niko nije likvidiran od strane tajne sluzbe jer nije bilo potrebe.Bili su idealni saradnici (nisu zivjeli po pariskim potkrovljima i svedskim vukojebinama) i nisu predstavljali realnu opasnost za obavjestajnu sluzbu.Islamska deklaracija nije politicki pamflet niti iskaz politicke volje Bosnjaka Muslimana i nije mogao pripremiti narod za ono sto je trebalo doci 1992 godine.Sto se tice Vukovara-vrlo malo nas je znalo sta se tamo dogadja-nesto se moglo saznati preko nezavisnih medija tipa Vreme i sto neko rece preko Yutela-a inace nas je bolilo k.... sta se tamo dogadja.Mi smo bili ususkani u nasu vlastitu glupost i zatvorenost-zakljucajmo vrata a rat ce proci mimo kapije.Pa nasi oficiri u JNA su jos 1991 godine u velikom broju bili u JNA(ja nisam cuo za zvanican poziv da je napuste-vec su to radili pojedinacno,neorganizovano na svoju ruku itd; neshvaceni).Mi jos uvijek nemamo pravog lidera niti smo ga imali.Da je bilo pameti i pravog covjeka na pravom mjestu 1991 godine ko zna-mozda ne bi sve bilo kao sto je danas.MOZDA.Pietje_Bel wrote:Realno gledano mozda se i previse "preserava" da izvine ova sofra oko toga da Alija nije ucinio dovoljno itd. Mozda je se moglo jos nestgo uciniti, sigurno jeste i sigurno je Alija napravio gresaka ali mislim da mnogi ovdje romantiziraju i sanjaju.
Bukvalno mi nismo imali nista. Hrvati su kao prvo imali 9 miliona Hrvata u dijaspori koji su 1970 - 1989. dizali ambasade Yugoslavije u zrak po SAD-u, Swedskoj itd. Hrvati su znaci sanjali o tom momentu kada ce osloboditi domovinu. Uz to u Hrvatskoj je bilo samo 12% Srba a u BiH 33% dok je u BiH bilo jos i minimalno 8% Hrvata koji su zelijeli od Bosne nesto. Dodajte tu jos JNA koja je se iz Hrvatske povukao u Bosnu i bojkot na uvoz oruzija koji je imala BiH onda je zaista jasno da je Alija mozda i grijesio ali da nije sigurno fulio totalno.
-
milojicabrzi
#511 PLAN Z-4
Cesto se zacudim, kako populacija narocito u RS i Srbiji, prilicno malo zna o "Planu Z-4", koji se izravno ticao sudbine Srba u Hrvatskoj.
Naime, vrlo malo ih je upoznato sa ovim planom, kojim je predvidjeno da Srbi u Hrvatskoj imaju vecu autonomiju, institucije i ovlasti, nego sto ima sada RS u okviru BiH.
Bilo je predvidjeno da bivša RSK bude samo formalno-pravno i administrativno u okviru Hrvatske, a da Srbi imaju autonomiju i nadleznost nad gotovo svim drustveno politickim segmentima, pa cak i svoju valutu, uredjenu u okviru Centralne banke Hrvatske.
Autonomija se odnosila na skolstvo, zdravstvo, lokalnu samoupravu, pa cak i policiju, uz uvjet da bi na granicama Hrvatske prema susjednim drzavama bile mjesovite patrole, RSK i Hrvatske policije.
Zbog ovog plana, koji se zove Z-4 jer je pravljen u Zagrebu uz sudjelovanje ambasadora 4 svjetske sile, Tudjman je cesto kritiziran u Hrvatskoj, jer je krajiskim Srbima bila fakticki ponudjena "drzava u drzavi".
Plan je propao uglavnom zbog odbijanja srpskog rukovodstva, i uvjerenosti RSK da ce Milosevic ostvariti ideju -"svi Srbi u jednoj drzavi".
Danas neki duznosnici Srba iz RSK, pozivaju na reaktiviranje ovog plana, ali kasno Marko na Kosovo stize....
Sta mislite zbog cega rukovodstva Srba u Hrvatskoj i BiH, gotovo pa da kriju detalje i postojanje ovog plana, cije neprihvatanje je prouzrocilo masovni egzodus i unesresenje vise od 300 000 Srba iz Cro?
Naime, vrlo malo ih je upoznato sa ovim planom, kojim je predvidjeno da Srbi u Hrvatskoj imaju vecu autonomiju, institucije i ovlasti, nego sto ima sada RS u okviru BiH.
Bilo je predvidjeno da bivša RSK bude samo formalno-pravno i administrativno u okviru Hrvatske, a da Srbi imaju autonomiju i nadleznost nad gotovo svim drustveno politickim segmentima, pa cak i svoju valutu, uredjenu u okviru Centralne banke Hrvatske.
Autonomija se odnosila na skolstvo, zdravstvo, lokalnu samoupravu, pa cak i policiju, uz uvjet da bi na granicama Hrvatske prema susjednim drzavama bile mjesovite patrole, RSK i Hrvatske policije.
Zbog ovog plana, koji se zove Z-4 jer je pravljen u Zagrebu uz sudjelovanje ambasadora 4 svjetske sile, Tudjman je cesto kritiziran u Hrvatskoj, jer je krajiskim Srbima bila fakticki ponudjena "drzava u drzavi".
Plan je propao uglavnom zbog odbijanja srpskog rukovodstva, i uvjerenosti RSK da ce Milosevic ostvariti ideju -"svi Srbi u jednoj drzavi".
Danas neki duznosnici Srba iz RSK, pozivaju na reaktiviranje ovog plana, ali kasno Marko na Kosovo stize....
Sta mislite zbog cega rukovodstva Srba u Hrvatskoj i BiH, gotovo pa da kriju detalje i postojanje ovog plana, cije neprihvatanje je prouzrocilo masovni egzodus i unesresenje vise od 300 000 Srba iz Cro?
- nosara
#512 Re: PLAN Z-4
Pa dogovor slobe i sranje nije ukljucivao nikakvu srpsku krajinu...
Dakle, sloba je nagovarao te jadove da odbiju plan, da bi njegov partner sranja imao razlog za vojno rjesenje, ciji je ishod, obzirom na to da sloba nije htio da se petlja, bio unaprijed poznat...
Posebno je vazno to da su rukovodioci sk ohrabrivani ne na organizaciju odbrane, vec egzodusa (sve je bilo pripremljeno unaprijed)...
Posljednji cin unaprijed rezirane predstave zvane "rat u hrvatskoj"...
Dakle, sloba je nagovarao te jadove da odbiju plan, da bi njegov partner sranja imao razlog za vojno rjesenje, ciji je ishod, obzirom na to da sloba nije htio da se petlja, bio unaprijed poznat...
Posebno je vazno to da su rukovodioci sk ohrabrivani ne na organizaciju odbrane, vec egzodusa (sve je bilo pripremljeno unaprijed)...
Posljednji cin unaprijed rezirane predstave zvane "rat u hrvatskoj"...
- osa
#513 Re: PLAN Z-4
hrvatska nikad ne bi prihvatila plan z4, ali to što ga srbi odbiše nije bilo loše, dalo je dodatni legitimitet vojnoj operaciji, iako, do nje bi došlo, bez obzira šta da su srbi odlučili, planovi za oluju su bili gotovi u jesen 1994.
- cyprus
#514 Re: PLAN Z-4
Ma i meni ovo izgleda nevjerovatno da bi se Hrvatska pomirila s tim... a činjenica da je i rukovodstvo tamošnjih Srba odbilo i ovako nešto, dala je Hrvatskoj puno pravo da lansira Oluju...osa wrote:hrvatska nikad ne bi prihvatila plan z4, ali to što ga srbi odbiše nije bilo loše, dalo je dodatni legitimitet vojnoj operaciji, iako, do nje bi došlo, bez obzira šta da su srbi odlučili, planovi za oluju su bili gotovi u jesen 1994.
E sad, drugo je pitanje da li je Oluja morala rezultovat tolikim egzodusom Srba, tj. u kojoj je mjeri to izbjeglištvo bilo samovoljno...
-
radostan dan
- nosara
#516 Re: PLAN Z-4
O Planu Z-4 nije se ni pregovaralo. Hrvatska je načelno prihvatila plan kao polazište za pregovore s krajinskim Srbima, dok istodobno kninsko rukovodstvo nije ni željelo primiti plan od 53 stranice i nekoliko aneksa, a srbijanski predsjednik Milošević nije čak želio ni primiti četvoricu veleposlanika.[6] U slučaju Miloševića, primjena načela plana Z-4 zasigurno bi rezultirala preispitivanjem statusa Kosova (Vojvodine, a možda i Sandžaka), odnosno mogućom restauracijom autonomnih pokrajina i težnji k nezavisnosti (Kosovo), što bi neminovno vodilo detronizaciji srpskoga vođe.[5]
-
radostan dan
- nosara
#518 Re: PLAN Z-4
Susret sa Miloševićem
GALBRAJTOVE reči jasno govore da je sve bilo dobro isplanirano i projektovano.
Takozvanoj međunarodnoj zajednici bila je potrebna onakva odluka Martića pa da
se hrvatskom rukovodstvu da zeleno svetlo da vojnim putem razreši problem sa
krajiškim Srbima, odnosno da ih protera sa vekovnih ognjišta. Bez ikakvih
posledica po sebe.
Pošto se Martić pozvao na Slobodana Miloševića kada je saopštavao da je odlučio
da ne primi Z-4, kao predsednik vlade RSK čije je programsko opredeljenje bilo
da se ide na normalizaciju odnosa sa Hrvatskom, zatražio sam susret sa
Miloševićem. Da bih iz prve ruke saznao njegovu poziciju. Prilikom viđenja,
obavestio sam ga o toku sastanka sa četvoricom ambasadora, Martićevom pozivanju
na njega a i tvrdnji da se on složio sa odbijanjem Z-4. Rekao sam mu da sam za
vreme sastanka kod Martića pokušavao da iz Knina uspostavim telefonsku vezu sa
njim kako bih proverio informaciju Martića, ali da u tome nisam uspeo. Na sve
ovo Milošević mi je rekao: “Osam dana pre nego što će doći do vašeg sastanka sa
ambasadorima iz Zagreba u Kninu, pozvao me je Ke Eide, ambasador Norveške pri
organizaciji Ujedinjenih nacija, koji je inače posrednik u aktivnostima Ovena i
Stoltenberga za bivšu Jugoslaviju. Pitao me: Mogu li da primim na razgovor
četvoricu ambasadora iz Zagreba da mi predaju Z-4. Odgovorio sam mu da plan
prvo treba da pokažu rukovodstvu RSK u Kninu, a da ću ja tek potom odlučiti
kako ću se uključiti u tu problematiku”
- JThomas
#519 Re: PLAN Z-4
moram vas ispraviti kolega, zlobe i sranje... 
-
radostan dan
- nosara
#521 Re: PLAN Z-4
Kako...? Tvrdio si da ih je zloba instruirao da prihvate plan, a po ovim citatima ocigledno je da nije...
Kako je izgledala ona famozna mapa nacrtana na salveti...? Cini mi se da je jednim "s" bila podijeljena BiH... Krajine nije bilo na njoj...
U Karadjordjevu je sve zavrseno i prije nego sto je pocelo...
Cuo si valjda za direktnu "ratnu" telefonsku liniju zloba-sranja, ako se na terenu momci malo zaigraju, da se odmah mogu stvari ispravit...
Koji su to vodje dvije zaracene i neprijateljske strane praktikovale takav vid medjusobne komunikacije...? Izgleda da su, ipak, bile samo "zaracene" i "neprijateljske"...
Kako je izgledala ona famozna mapa nacrtana na salveti...? Cini mi se da je jednim "s" bila podijeljena BiH... Krajine nije bilo na njoj...
U Karadjordjevu je sve zavrseno i prije nego sto je pocelo...
Cuo si valjda za direktnu "ratnu" telefonsku liniju zloba-sranja, ako se na terenu momci malo zaigraju, da se odmah mogu stvari ispravit...
Koji su to vodje dvije zaracene i neprijateljske strane praktikovale takav vid medjusobne komunikacije...? Izgleda da su, ipak, bile samo "zaracene" i "neprijateljske"...
- osa
#522 Re: PLAN Z-4
realno nije, ali po mojoj procjeni to je za hrvatsku na političkom planu bilo dobro, dalo joj je toliko potrebnu političku stabilnost, koja je bila potrebna za reintegraciju podunavlja. tu reintegraciju mnogi cijene u principu najboljom "bitkom" u hrvatskom domovinskom ratu, poznato je da je najbolja bitka ona koju dobiješ a ne moraš je voditi. čitao sam memoare hrvoja šarinića u kojima on opisuje sve svoje sastanke sa miloševićem, na jednom od zadnjih, milošević je za istočnu slavoniju tražio, 10 godišnje zamrzavanje stanja i nakon toga referendum ljudi koji su živjeli u tom kraju, o tome u kojoj državi žele živjeti ( u tome su ga debelo podržavali englezi i carl bildt), na to mu je šarinić odgovorio da to ne dolazi u obzir, nego potpuna reintegracija sa garantiranim manjinskim pravima. milošević je pokušao prijetiti kako u tom kraju živi cca 200 000 ljudi, domicilnih i doseljenih iz ostalih krajina, koji su dosta milinantni i koji ne ž,ele priznati hrvatsku vlast, te da će im u slučaju sukoba i on morati pomoći zbog pritiska javnosti u srbiji. na to mu je šarinić odgovorio "predsjedniče, onda morate znati jednu stvar, ovog puta rat se neće voditi samo na teritoriju hrvatske". tu je sastanak završio, a podunavlje je rješeno na način na koji je to htjela hrvatska.cyprus wrote:Ma i meni ovo izgleda nevjerovatno da bi se Hrvatska pomirila s tim... a činjenica da je i rukovodstvo tamošnjih Srba odbilo i ovako nešto, dala je Hrvatskoj puno pravo da lansira Oluju...osa wrote:hrvatska nikad ne bi prihvatila plan z4, ali to što ga srbi odbiše nije bilo loše, dalo je dodatni legitimitet vojnoj operaciji, iako, do nje bi došlo, bez obzira šta da su srbi odlučili, planovi za oluju su bili gotovi u jesen 1994.
E sad, drugo je pitanje da li je Oluja morala rezultovat tolikim egzodusom Srba, tj. u kojoj je mjeri to izbjeglištvo bilo samovoljno...
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#523 Re: PLAN Z-4
Koje godine je tacno ovaj plan bio ponudjen 
- karanana
#524 Re: PLAN Z-4
ja mislim nekad na prelazu 94/95, nisam siguran.
nije mi jasno kako su srbi bili toliko glupi i kako je moguce da nisu imali insajderske informacije da je tudjman ovaj plan prihvatio samo reda radi i da bi se povukao iz njega da su ga i srbi prihvatili. ovo je bilo kao igra shaha gdje se uvijek treba gledati potez unaprijed.
ma zato i kontam da je sve nastimano i dogovoreno jer bi za ovaj plan cak i neki nepismeni chedomir iz neke selendre kod benkovca mogao da uvidi da je ovo prihvacanje takvog plana bio samo tudjmanov blef.
nije mi jasno kako su srbi bili toliko glupi i kako je moguce da nisu imali insajderske informacije da je tudjman ovaj plan prihvatio samo reda radi i da bi se povukao iz njega da su ga i srbi prihvatili. ovo je bilo kao igra shaha gdje se uvijek treba gledati potez unaprijed.
ma zato i kontam da je sve nastimano i dogovoreno jer bi za ovaj plan cak i neki nepismeni chedomir iz neke selendre kod benkovca mogao da uvidi da je ovo prihvacanje takvog plana bio samo tudjmanov blef.
-
radostan dan