Srpska moralna katarza!?
- sinuhe
#501 Re: Srpska moralna katarza!?
Grobnice cesto i jesu otkrivene na dojavu mjestana.
Za Tomasicu se zna od 96-te pa su se mjestani otvorili i svedskoj TV ekipi. Ima tu propusta i od strane Masovica, ali u istoriji BiH nikad niko nije bio odgovoran za bilo sta.
Za Tomasicu se zna od 96-te pa su se mjestani otvorili i svedskoj TV ekipi. Ima tu propusta i od strane Masovica, ali u istoriji BiH nikad niko nije bio odgovoran za bilo sta.
-
Objektivni navijac
#502 Re: Srpska moralna katarza!?
Post je predugacak da redom odgovaram a i zapleli bi se nevjerovatno,jer se 99 % stvari ne slazemo.hAZNADAR wrote:Ti pises samo iz sarajevske perspektive gdje danas imas najveci problem sa bosnjackim korumpiranim politicarima. I mislis da je to glavni razlog nefunkcionisanja drzave i sto nas velikosrbi ne smatraju ljudima. Slazem se da treba biti samokritican i da nisu sve samo cetnici krivi,.. ali treba biti i realan i priznati ono sto se vise od 20 god zna. A to je da drzava ne moze naprijed dok agresori na drzavu imaju poluge i pravni okvir da koce svaki napredak,.. vidi samo ove najnovije vijesti oko usvajanja zakona i ko minira proces. BiH im je prihvatljiva samo ako dobiju atribute drzavnosti na svojim torovima a Bosnjaci ostanu getoizirani a to je naprihvatljivo. Bosnjaci su duboko zavisni od funkcionisanja drzave na cijelom prostoru a Bosna se ne prostire samo do Trebevica - sarajevski kanton bi se sutra ugusio kada bi ostao izolovan. Mozemo mi do sutra traziti greske u nasim koracima, - cinjenica je ipak da smo primorani na politiku koju vodimo.Objektivni navijac wrote:
Nije of topic. On topic je itekako. Tacno je da Srbi ne postuju i ne cijene Bosnjake. Onda dolazimo do moje tvrdnje da NIKO ne moze postovati drzavu kao sto je BiH i ljude koje je vode,tojeste Bosnjake. Respect,postovanje moras zasluziti,nametnuti. Ako neko za 20 godina od svoje drzave napravi picvajz i smijuriju o kakvom ti postovanju hoces da pricas. Sto bi rekao @ ponemoni,da imas uredjenu drzavu,ekonomiju,firme,da se ljudi bore ko ce zivjeti u Sarajevu,da je Sarajevo ekonomski,kulturni,sportski centar regije,vidio bi postovanja. Postovanje se stice i razvija. A po tvome,kada bude postovanja,bice i katarze. Sto je logicno i tacno.
HistorijaMi imamo srpsku istoriju i hrvatsku povijest ali nemamo bosanske. Zasto nemamo bosanske,zato sto nemamo historicare a zasto nemamo historicare,zato sto nam je drzava u kurcu i nemamo para za njih. Srbi istoriju Beograda i Srbije uce od Hazima Sabanovica. A u Bosni populisti SDA razni Imamovici i ostali pokemoni umjesto historije prosipaju ublehe za djecu do 10 godina. I onda nam neko kriv
![]()
Pa mi samo ne znamo jesmo li posli ili dosli. Bosnjaci nemaju jedinstveno misljenje i stav o sebi a hoce da drugi imaju stav o njima sa postovanjem. How yes no.
Bosnjaci ako hoce da narodi oko njih pocnu da ih postuju,da ih se stide,da ih se boje,moraju preci iz fetus pozicije zrtve koja pomaga ,jer na zrtvu se neko moze sazaliti ali je niko nece postovati,u poziciju odrasle zrele osobe koja radi na sebi i svome polozaju i statusu.
I opet u takvim uslovima, kada smo nastupili na politickoj sceni - nismo nastupili totalitarno, agresivno,.. od samog pocetka smo ponudili ravnopravnu zajednicu svih naroda, multietnicnost, nismo nikome ukidali pravo na jezik i naciju, nismo proglasili nacionalnu drzavu Bosnjaka, u ratu pomno pazili na zlocine kojih je bilo ali ne kao kod drugih, nismo rusili crkve, poslije rata prihvatili kompromisnu zastavu, dan drzavnosti, himnu,....... zar to nije dovoljan razlog da nas neko respektuje? Zar trebamo biti Swicarski kanton po uredjenju i postenju pa da nas neko kao respektuje? Grijesis i to mnogo - jer si zaboravio kako smo kotirali u ocima drugih prije u YU i koliko su nas smatrali ravnim sebi.
I nije tacno da nas ne cijene zato sto smo 'vaki i sto vide kako smo iskvareni, korumpirani, neorganizovani,... ko nesto je bolje kod njih po tom pitanju. Pa jarane, mi se tek ucimo drzavnosti, nacionalnom identitetu,.. prije samo 30 god nismo imali pravo na naciju i jezik, i s'obzirom kakav smo put presli i kakve karte imali u rukama u novijoj historiji i ovo danas je ogroman napredak. Mozda smo bili nespremni, nezreli na nezavisnost, ali smo u milosevicevoj YU bili i primorani na to, jer proces raspadanja YU nije cekao nikoga da sazrije, morao si braniti svoja osnovna ljudska i gradjanska prava.
Razlog nase degradacije u njihovom poimanju nas je poceo prije nego sto je poceo proces nezavisnosti, prije nego sto je iko cuo za SDA, referendum, republiku BiH, ... To je jarane pocelo jos od proslave kosovske bitke. Ja sam Banjalucanin i poznajem itekako dobro situaciju u RS, bio svjedok kako je sve pocelo 80-tih i kako je dan danas. Citam RS medije vise negoli federalne, i opcenito poznajem bolje situaciju u sve i jednom sektoru u RS negoli u Federaciji.
Razlog nase degradacije, sto nas ne smatraju ljudima je taj sto su stereotipi i historijski mitovi postali standard. Pricu o poturicama, prodaji vjere za veceru, sakrivanju porijekla, stidovima i kompleksima, produktima turske okupacije, bivsim Srbima otpadnicima i prirodnoj selekciji plemenitih od sugavaca,.. - slusam od 89-te grubo receno. A pricu o smrdljivim, lojavim, Teheranu, azijskoj vukojebini, talibanizaciji, tamnom vilajetu, zaostalom i primitivnoj rupi,.. slusam od otprilike 2000-te, mada i ranije al nebitno. I kada spojis mitsku historiju i ubjedjenja o porijeklu Bosnjaka, plus stereotipnu islamofobiju - ti dobijes sliku jedne sive bezlicne mase gdje ne postoje individue, ljudskost, bilo sta humano. Nesto kao Orci iz Gospodara prstenova,.. Bosnjaci su u srpskom poimanju jedna bezlicna, smrdljiva, zatucana, divlja, kulturoloski i civilizacijski niza masa. A historija o poturicama i porijeklu je tu glavni razlog jer se na taj nacin cijeli narod genetski degradira i tu niko nije postedjen, ni staro ni mladi, ni musko, zensko, vjera,.. ma nista nije sveto i postedjeno. I vjeruj mi da je tako jer to vidim i znam.
Razlozi danasnjeg opiranja suzivotu nisu vise politicke prirode zbog tamo nekog Bakira ili Zlaje u Sarajevu,... razlozi su danas vise stereotipne i zbog predrasuda. Zivjeti u istoj mahali sa Bosnjacima ravnopravno se dozivljava kao s konja na magarca, kao da aristokrate iz neke bogataske cetvrti evropske metropole premjestis u sirotinjsko predgradje Kandahara ili ubacis u cigansku cergu. Danasnja omladina u BL uopce ne spominje ko je poceo rat, bosnjacku hegemoniju, preglasavanja,.. prvo i primarno su upravo historijski mitovi o prevjerama, poturicama, otpadnicima,... i to cujem i citam u dovoljnoj mjeri da to uzmem ozbiljno.
Vidi jednu stvar, hajd kada sam vec poceo kilometarski pisati - nadam se da ces imati vremena procitati.
Nijemcima je poslije WWII bilo dovoljno samo da vide slike ubijenih Zidova u logorima, silu leseva na gomili,.. one crno bijele slike presahlih tijela sa upalim ocima, ... pa se mrva morala probudila i onda je nastala katarza.
A danas u vrijeme interneta za manje od minuta bilo na kompjuteru ili mobilu ti mozes naci slike eshumacija masovnih grobnica Bosnjaka, tuzne price o roditeljima kojima su ubijena djeca,.. samo ukucas Srebrenica, Tomasica, Trnopolje, Biljani, Suha,... i izadje masa slika koje svakom normalnom civjeku na planeti izazove sok. Jos jasnije slike genocida imas danas - pa ne samo da nema nikakve katarze - vec stvari postaju sve gore. Zasto je to tako - pa vjerovatno opca hladnoca i indolencija prema nasim zrtvama im daleko dublji razlog od nase korupcije i nesredjenosti.
Zadnju recenicu tvog posta potpisujem - ali to je kao mnogo toga sto pises neka druga tema. Ovdje je rijec o srpskoj moralnoj katarzi i ja tvrdim da je nema i nece je biti dok nase prisustvo tumace - vec znas kako.
No osnova je tvoje predubjedjenje o srpskoj krivici i odnosu prema Bosnjacima ,na dehumanizirajuci nacin,navodno kroz historiju. Cemu srpskom narodu cijelom pokusavas pripisati ksenofobiju,rasizam,nacionalizam i etnicko/vjersku mrznju. A znamo da nije tako. Srpski narod je topao,drag ,gostoljubljiv,neposredan i otvoren. To znamo iz hiljadugodisnjega zivota sa njima i da ,iz zajednickoga porijekla. Znamo i iz licnih primjera. Ja ,imam rodbine Srba,imam puno prijatelja i kolega Srba i iz Banja Luke,kako ja nikada,ali ama bas nikada nisam imao takvih iskustava kao ti. Cak ih ni vidio ni cuo
Vjerovatno zato sto ja imam pozitivni pristup Srbima,sto ih tretiram kao sunarodnjake,bracu,prijetelje i kolege. Dok im ti pristupas negativno sa nepovjerenjem i odbojnoscu,pa onda ta svoja negativna iskustva pokusavas reflektirati ,kao objektivnu stvarnost a ona je u stvari jako daleko od toga. Zalazeci i sam duboko u ksenofobiju i mrznju.
Previse zivis u iskrivljenoj forumskoj stvarnosti a premalo sa obicnim,normalnim ljudima,sto ti daje iskrivljenu sliku o Srbima. Prosjecnom Srbinu je glavna briga kako u ovoj ojebini od drzave ,obezbijediti bolji zivot za svoju porodicu i da u sutra bilo koji bosnjacki politicar ponudi taj bolji zivot,objerucke bi ga prihvatio.
Ovo nije WW II ,ovo nije Njemacka i nisu Njemci i Jevreji .Ovo je Bosna i Srbi i Bosnjaci. Svako uporedjivanje te dvije dijametralno suprotne situacije je potpuno kontraproduktivno. Mi moramo naci svoj modus suzivota a mislim da tu nema mjesta nikakvoj katarzi a ako ima,onda o obostranoj.
- sluga_okupatora
#503 Re: Srpska moralna katarza!?
Sustina svega je - jebes takve komsije kojima moras placati da ti otkriju lokacije masovnih grobnica da bi sahranio svoje bliznje na dostojanstven nacin.
Najveca masovna grobnica na podrucju Evrope nakon drugog svjetskog rata je otkrivena tek 20 godina nakon sto su je napunili nevinim zrtvama - pa nije u Sahari da nema nikog u krugu od 500 kilometara.
Najveca masovna grobnica na podrucju Evrope nakon drugog svjetskog rata je otkrivena tek 20 godina nakon sto su je napunili nevinim zrtvama - pa nije u Sahari da nema nikog u krugu od 500 kilometara.
-
hAZNADAR
#504 Re: Srpska moralna katarza!?
Potezanje Nijemaca ima itekako svoju logiku jer je cinjenica da su bili napumpani propagandom koja je napravila stanje da je prosjecan Nijemac uistinu mislio da si Zidovi niza vrsta. I usput su primjer da se ljudi radjaju dobri i da imaju morala ali ih je lako izmanipulisati. Ideologije se mijenjaju.Objektivni navijac wrote:
Post je predugacak da redom odgovaram a i zapleli bi se nevjerovatno,jer se 99 % stvari ne slazemo.
No osnova je tvoje predubjedjenje o srpskoj krivici i odnosu prema Bosnjacima ,na dehumanizirajuci nacin,navodno kroz historiju. Cemu srpskom narodu cijelom pokusavas pripisati ksenofobiju,rasizam,nacionalizam i etnicko/vjersku mrznju. A znamo da nije tako. Srpski narod je topao,drag ,gostoljubljiv,neposredan i otvoren. To znamo iz hiljadugodisnjega zivota sa njima i da ,iz zajednickoga porijekla. Znamo i iz licnih primjera. Ja ,imam rodbine Srba,imam puno prijatelja i kolega Srba i iz Banja Luke,kako ja nikada,ali ama bas nikada nisam imao takvih iskustava kao ti. Cak ih ni vidio ni cuo![]()
Vjerovatno zato sto ja imam pozitivni pristup Srbima,sto ih tretiram kao sunarodnjake,bracu,prijetelje i kolege. Dok im ti pristupas negativno sa nepovjerenjem i odbojnoscu,pa onda ta svoja negativna iskustva pokusavas reflektirati ,kao objektivnu stvarnost a ona je u stvari jako daleko od toga. Zalazeci i sam duboko u ksenofobiju i mrznju.
Previse zivis u iskrivljenoj forumskoj stvarnosti a premalo sa obicnim,normalnim ljudima,sto ti daje iskrivljenu sliku o Srbima. Prosjecnom Srbinu je glavna briga kako u ovoj ojebini od drzave ,obezbijediti bolji zivot za svoju porodicu i da u sutra bilo koji bosnjacki politicar ponudi taj bolji zivot,objerucke bi ga prihvatio.
Ovo nije WW II ,ovo nije Njemacka i nisu Njemci i Jevreji .Ovo je Bosna i Srbi i Bosnjaci. Svako uporedjivanje te dvije dijametralno suprotne situacije je potpuno kontraproduktivno. Mi moramo naci svoj modus suzivota a mislim da tu nema mjesta nikakvoj katarzi a ako ima,onda o obostranoj.
U ovom trenutku vecina Srba jeste indoktrinirana ideologijom koja stvara rasizam, superiornost, ksenofobiju,... prema Bosnjacima. Ma koliko to grubo zvucalo ali jeste tako. Poznajem situaciju itekako dobro. Mozemo reci da su samo izmanipulisani i medijski i institucijski isprani - ali odnos prama Bosnjacima stoji.
Mislio sam i ja prije 30 god da su svi Albanci na Kosovu opaki i opasni, i da se trebaju protjerati u Albaniju - pa sam misljenje poslije promijenio kada sam izasao iz institucijskih okvira koji su takav standard stvarali. Jesam li bio ksenofob, monstrum,.. ili tek tako oblikvan - zakljuci sam. Cijenica je da sam Albance gledao kao na nize i velika vecina ostalih, to sam se uvjerio i na sluzenju JNA - i svako ko je to mogao konstatovati nije nikakav sovinist vec realan jer to jeste bilo tako.
Sto se tice Srba - imali su u novijoj historiji konfrontacije sa Nijemcima, Hrvatim, Bosnjacima, Bugarima,... i u svim tim ratovima ukljucujuci i WWII sa svim cetnickim zlocinima,.. nisu nikada bili ni prema kome toliko brutalni kao prema Bosnjacima 92-ge. Nijedan narod to njije nikada od njih dozivio, nijedan narod nema svoju Srebrenicu, Trnopolje, Suhu, Biljane, Tomasicu,...
Ocito nas dozivljavaju drugacije nego druge - ja sam iznio zasto.
- klavirdžija
#505 Re: Srpska moralna katarza!?
To je to. Da bi došlo do ikakve realne katarze, morala bi se izvršiti sistematska denacifikacija sistema, onako kako je to urađeno u Njemačkoj nakon WW2 (s tim da su pobjednici otišli u drugu krajnost pa im svašta nešto još i prilijepili kao naraodu, što se sada obija o glavu). Bez toga, a šanse da se nešto slično i u Srbiji desi su skoro pa nikakve u narednom periodu, samo se zavaravamo.Haman wrote:Nemam vremena da procitam sve komentare. Ima tu lijepih razmisljanja. Medjutim lijepo razmisljanje se u nasem slucaju ne poklapa sa stvarnoscu. Ja ne vidim mogucnost da u dogledno vrijeme Srbi dozive katarzu. Sta se to promijenilo od zavrstetka rata do danas u glavama njihovih politicara koje narod bira, a bira ih zbog izjava koje daju. Da li ima neke sustinske razlike izmedju Dr. Seselja i Nikolica, Karadzica, Dodika itd. Po meni nema, i jedan i drugi misle samo o Velikoj Srbiji. Vucic je je malo ustuknuo, ali ne zaboravite da ce on vremenom izrasti u pravog autokratu. Neki kazu da je promijenio misljenje. Da je promijenio misljenje u Sarajevu bi dao izvinjenje. Da postuje Bosnjake i islamsku tradiciju ne bi gazio u cipelma po Begovoj dzamiji, nego bi se u istim tim cipelama zaputio u Srebrenicu i tamo javno osudio zlocine, obecao da ce svi krivci za genocid biti kaznjeni. Pa procitali smo njegovu izjavu po povratku u Beograd, ali bosnjackim politicarima opet to ne smeta, oni jos uvijek gaje iluziju da se Vucic promijenio. "Vuk dlaku mijenja ali cud nikako".
Nama ostaje da sacekamo i da vidimo prakticna djela, lijepa retorika ponekad sluzi za zavaravanje i ostvarivanje kratkorocnih interesa, a Vucic ih ima i previse, kako prema Evropi od koje treba novac, tako i prema narodu od koga ocekuje podrsku.
![]()
![]()
![]()
-
Almond
#506 Re: Srpska moralna katarza!?
Možeš jedno uraditi a to je da mi odgovoriš na dva pitanja,ako želiš.exliberal-ex wrote:Izvinjavam se zbog ljenosti ali moze li mi neko ukratko objasnit sta bi bila srpska moralna katarza ?
Ps da znam prije nego sto se ukljucim u raspravu sta bi ja kao srbin trebao da uradim
Nakon prvog svjetskog rata u kraj odakle potiče moja familija došli su Srbijanci iz Srbije i uz manji broj domaćih pravoslavaca koji se tada još nisu izjašnjavali kao Srbi,pobili su dio familije,dio rastjerali dok su ostatak poštedjeli uz oduzimanje sve zemlje koju su imali osim malog dijela kao okućnice. U drugom svjetskom ratu familija je opet prošla istu golgotu i preživjela sa samo par muških glava. U ovom posljednjem ratu moje familije više nema u rodnom kraju,a još smo i u ostatku Bosne nastradali.
Prvo pitanje:
Zašto je moja familija pobijena od tvoga naroda?
Drugo pitanje:
Da li je pošteno od mene ako kažem da me ne zanima katarza većinski srpskog naroda u Bosni,jer nakon vaših generacijskih zlodjela i prećutne saglasnosti oprosta i zaborava više nema?
-
Bodkin
#507 Re: Srpska moralna katarza!?
ja iz ove recenice vidim da ti ne znas sta pricas. znaci ti mislis da srbi na spominjanje bosnjaka ili bosanskog jezika reaguju tako sto sta? smiju se? povracaju? uzmu gusle da pokazu da to ne postoji?hAZNADAR wrote:
Jednostavno - poceti gledati na Bosnjake kao na ostale narode - prvenstveno kroz prizmu historije i porijekla. Bosnjaci su podsjecam jedini narod u srpskom poimanju koji je proizvod davne okupacije, kojemu se ne priznaje ime nacije, jezik, historija. Pocni od toga kakvu reakciju izaziva kod tebe spominjanje bosnjacke nacije i bosanskog jezika.
I usput se zapitaj zasto su Srbi u svim svojim ratovima i sukobima sa ostalima najveci zlocin pocinili upravo prema Bosnjacima. Nijedan drugi narod nije od Srba dozivio logore, masovne grobnice, ubijanje djece, i negiranje nacije.
-
RahatHurmašica
#508 Re: Srpska moralna katarza!?
srbi ne fermaju ništa osim gole sile. Da su im bošnjaci vratili istom mjerom tad bi ih ih poštovali i smatrali za ljude.
-
Basvod
#509 Re: Srpska moralna katarza!?
E to je komentar i stav koji je hAZNADAR ocekivao.RahatHurmašica wrote:srbi ne fermaju ništa osim gole sile. Da su im bošnjaci vratili istom mjerom tad bi ih ih poštovali i smatrali za ljude.
Inace cijela ova tema je tipicni pokazatelj kako je jednostavno upravljati masom.
-
RahatHurmašica
#510 Re: Srpska moralna katarza!?
fućka mi se sta je haznadar očekivao. To je žalosna istina a ti to sad zovi kako hoćeš. Historija je učiteljica života.Basvod wrote:E to je komentar i stav koji je hAZNADAR ocekivao.RahatHurmašica wrote:srbi ne fermaju ništa osim gole sile. Da su im bošnjaci vratili istom mjerom tad bi ih ih poštovali i smatrali za ljude.
Inace cijela ova tema je tipicni pokazatelj kako je jednostavno upravljati masom.
-
hAZNADAR
#511 Re: Srpska moralna katarza!?
Opa cuveno citanje misli,.. sta je sljedece,.. krijem kandilo i ikonu na tavanu i ne smijem priznati jer istina boli,..Basvod wrote:E to je komentar i stav koji je hAZNADAR ocekivao.RahatHurmašica wrote:srbi ne fermaju ništa osim gole sile. Da su im bošnjaci vratili istom mjerom tad bi ih ih poštovali i smatrali za ljude.
Hurmasicu bi ispravio u interpretaciji - ja bih rekao velikosrbi ili srpski nacionalisti umjesto generalno Srbi - da silu postuju.
A evo zasto.
Znamo jako dobro danas da velikosrbi ili srpski nacionalisti daleko bolje postuju i uvazavaju Hrvate. Nisu tu primjer samo politicke koalicije, - sve cesce cujemo o potrebi odbranje krscanstva/hriscanstva od islama, bedeme prema evropi, zastite civilizacijskih vrijednosti od islama,.. na poskoku se maltene ustase i cetnici oslovljavaju hriscanska braca i sl. A ista Evropa na koju se pozivaju je velikosrbe dvaput bombardovala.
A isti Hrvati su daleko gore napravili Srbima, u proslom ratu sistematski ocistili sve od Srba i pravoslavlja, plus Oluja,.. da ne spominjem dalje NDH i sl.
I opet velikosrbi ili srpski nacionalisti vise degradiraju i napadaju Bosnjake. Ocito imaju neki svoj kriterij ko se i zasto respektuje. Sta covjek da pomisli?
PS - namjerno koristim velikosrbi ili srpski nacionalisti umjesto Srbi - da ostali vide - ti i kompanjon smucar cete svakako ovo prekrstiti kako vama odgovara.
-
hAZNADAR
#512 Re: Srpska moralna katarza!?
Malo se pravimo blesavi jeli?Bodkin wrote:ja iz ove recenice vidim da ti ne znas sta pricas. znaci ti mislis da srbi na spominjanje bosnjaka ili bosanskog jezika reaguju tako sto sta? smiju se? povracaju? uzmu gusle da pokazu da to ne postoji?hAZNADAR wrote:
Jednostavno - poceti gledati na Bosnjake kao na ostale narode - prvenstveno kroz prizmu historije i porijekla. Bosnjaci su podsjecam jedini narod u srpskom poimanju koji je proizvod davne okupacije, kojemu se ne priznaje ime nacije, jezik, historija. Pocni od toga kakvu reakciju izaziva kod tebe spominjanje bosnjacke nacije i bosanskog jezika.
I usput se zapitaj zasto su Srbi u svim svojim ratovima i sukobima sa ostalima najveci zlocin pocinili upravo prema Bosnjacima. Nijedan drugi narod nije od Srba dozivio logore, masovne grobnice, ubijanje djece, i negiranje nacije.
Evo konkretnije:
Srbi su u novijoj historiji ratovali sa Hrvatima, Bosnjacima i Albancima.
Bili su najbrutalniji prema Bosnjacima. Hrvati i Albanci pored svih zlocina poput Ovcare,.. ipak nemaju svoju Srebrenicu, Tomasicu, Trnopolj,e Suhu, Biljane, Visegradske lomace,... toliki broj ubijenih civila i djece. Takodjer se moze primijetiti da Srbi u historiji nisu nikada nikome napravili to sto su napravili Bosnjacima u ljeto 92-ge. Nisu ni cetnici u WWII bili toliko brutalni.
Sta je to sto Bosnjake odvaja od drugih naroda i zasto je odnos prema njima bio drugaciji?
Ja razliku vidim u poimanju historije, porijekla,... da vidim imas li ti bolju ideju po cemu smo to drugaciji od Hrvata, Albanaca,.. jer je ocigledno da je tretman drugaciji.
Last edited by hAZNADAR on 08/06/2014 13:06, edited 1 time in total.
- insomnia78
#513 Re: Srpska moralna katarza!?
E super, onda nistasinuhe wrote:Grobnice cesto i jesu otkrivene na dojavu mjestana.
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- Skijaš
#514 Re: Srpska moralna katarza!?
hAZNADAR wrote:namjerno koristim velikosrbi ili srpski nacionalisti umjesto Srbi
-
Basvod
#515 Re: Srpska moralna katarza!?
Blajburg?hAZNADAR wrote:Malo se pravimo blesavi jeli?Bodkin wrote:ja iz ove recenice vidim da ti ne znas sta pricas. znaci ti mislis da srbi na spominjanje bosnjaka ili bosanskog jezika reaguju tako sto sta? smiju se? povracaju? uzmu gusle da pokazu da to ne postoji?hAZNADAR wrote:
Evo konkretnije:
Bili su najbrutalniji prema Bosnjacima. Hrvati i Albanci pored svih zlocina poput Ovcare,.. ipak nemaju svoju Srebrenicu, Tomasicu, Trnopolj,e Suhu, Biljane, Visegradske lomace,... toliki broj ubijenih civila i djece. Takodjer se moze primijetiti da Srbi u historiji nisu nikada nikome napravili to sto su napravili Bosnjacima u ljeto 92-ge. Nisu ni cetnici u WWII bili toliko brutalni.
Sta je to sto Bosnjake odvaja od drugih naroda i zasto je odnos prema njima bio drugaciji?
Ja razliku vidim u poimanju historije, porijekla,... da vidim imas li ti bolju ideju po cemu smo to drugaciji od Hrvata, Albanaca,.. jer je ocigledno da je tretman drugaciji.
- Sezam
#516 Re: Srpska moralna katarza!?
Siguran sam da te ni sekunde nije sramota nakon ovog sto si napisao, a trebalo bi te biti sramota, narocito ako si Bosnjak.Objektivni navijac wrote:Post je predugacak da redom odgovaram a i zapleli bi se nevjerovatno,jer se 99 % stvari ne slazemo.hAZNADAR wrote:Ti pises samo iz sarajevske perspektive gdje danas imas najveci problem sa bosnjackim korumpiranim politicarima. I mislis da je to glavni razlog nefunkcionisanja drzave i sto nas velikosrbi ne smatraju ljudima. Slazem se da treba biti samokritican i da nisu sve samo cetnici krivi,.. ali treba biti i realan i priznati ono sto se vise od 20 god zna. A to je da drzava ne moze naprijed dok agresori na drzavu imaju poluge i pravni okvir da koce svaki napredak,.. vidi samo ove najnovije vijesti oko usvajanja zakona i ko minira proces. BiH im je prihvatljiva samo ako dobiju atribute drzavnosti na svojim torovima a Bosnjaci ostanu getoizirani a to je naprihvatljivo. Bosnjaci su duboko zavisni od funkcionisanja drzave na cijelom prostoru a Bosna se ne prostire samo do Trebevica - sarajevski kanton bi se sutra ugusio kada bi ostao izolovan. Mozemo mi do sutra traziti greske u nasim koracima, - cinjenica je ipak da smo primorani na politiku koju vodimo.Objektivni navijac wrote:
Nije of topic. On topic je itekako. Tacno je da Srbi ne postuju i ne cijene Bosnjake. Onda dolazimo do moje tvrdnje da NIKO ne moze postovati drzavu kao sto je BiH i ljude koje je vode,tojeste Bosnjake. Respect,postovanje moras zasluziti,nametnuti. Ako neko za 20 godina od svoje drzave napravi picvajz i smijuriju o kakvom ti postovanju hoces da pricas. Sto bi rekao @ ponemoni,da imas uredjenu drzavu,ekonomiju,firme,da se ljudi bore ko ce zivjeti u Sarajevu,da je Sarajevo ekonomski,kulturni,sportski centar regije,vidio bi postovanja. Postovanje se stice i razvija. A po tvome,kada bude postovanja,bice i katarze. Sto je logicno i tacno.
HistorijaMi imamo srpsku istoriju i hrvatsku povijest ali nemamo bosanske. Zasto nemamo bosanske,zato sto nemamo historicare a zasto nemamo historicare,zato sto nam je drzava u kurcu i nemamo para za njih. Srbi istoriju Beograda i Srbije uce od Hazima Sabanovica. A u Bosni populisti SDA razni Imamovici i ostali pokemoni umjesto historije prosipaju ublehe za djecu do 10 godina. I onda nam neko kriv
![]()
Pa mi samo ne znamo jesmo li posli ili dosli. Bosnjaci nemaju jedinstveno misljenje i stav o sebi a hoce da drugi imaju stav o njima sa postovanjem. How yes no.
Bosnjaci ako hoce da narodi oko njih pocnu da ih postuju,da ih se stide,da ih se boje,moraju preci iz fetus pozicije zrtve koja pomaga ,jer na zrtvu se neko moze sazaliti ali je niko nece postovati,u poziciju odrasle zrele osobe koja radi na sebi i svome polozaju i statusu.
I opet u takvim uslovima, kada smo nastupili na politickoj sceni - nismo nastupili totalitarno, agresivno,.. od samog pocetka smo ponudili ravnopravnu zajednicu svih naroda, multietnicnost, nismo nikome ukidali pravo na jezik i naciju, nismo proglasili nacionalnu drzavu Bosnjaka, u ratu pomno pazili na zlocine kojih je bilo ali ne kao kod drugih, nismo rusili crkve, poslije rata prihvatili kompromisnu zastavu, dan drzavnosti, himnu,....... zar to nije dovoljan razlog da nas neko respektuje? Zar trebamo biti Swicarski kanton po uredjenju i postenju pa da nas neko kao respektuje? Grijesis i to mnogo - jer si zaboravio kako smo kotirali u ocima drugih prije u YU i koliko su nas smatrali ravnim sebi.
I nije tacno da nas ne cijene zato sto smo 'vaki i sto vide kako smo iskvareni, korumpirani, neorganizovani,... ko nesto je bolje kod njih po tom pitanju. Pa jarane, mi se tek ucimo drzavnosti, nacionalnom identitetu,.. prije samo 30 god nismo imali pravo na naciju i jezik, i s'obzirom kakav smo put presli i kakve karte imali u rukama u novijoj historiji i ovo danas je ogroman napredak. Mozda smo bili nespremni, nezreli na nezavisnost, ali smo u milosevicevoj YU bili i primorani na to, jer proces raspadanja YU nije cekao nikoga da sazrije, morao si braniti svoja osnovna ljudska i gradjanska prava.
Razlog nase degradacije u njihovom poimanju nas je poceo prije nego sto je poceo proces nezavisnosti, prije nego sto je iko cuo za SDA, referendum, republiku BiH, ... To je jarane pocelo jos od proslave kosovske bitke. Ja sam Banjalucanin i poznajem itekako dobro situaciju u RS, bio svjedok kako je sve pocelo 80-tih i kako je dan danas. Citam RS medije vise negoli federalne, i opcenito poznajem bolje situaciju u sve i jednom sektoru u RS negoli u Federaciji.
Razlog nase degradacije, sto nas ne smatraju ljudima je taj sto su stereotipi i historijski mitovi postali standard. Pricu o poturicama, prodaji vjere za veceru, sakrivanju porijekla, stidovima i kompleksima, produktima turske okupacije, bivsim Srbima otpadnicima i prirodnoj selekciji plemenitih od sugavaca,.. - slusam od 89-te grubo receno. A pricu o smrdljivim, lojavim, Teheranu, azijskoj vukojebini, talibanizaciji, tamnom vilajetu, zaostalom i primitivnoj rupi,.. slusam od otprilike 2000-te, mada i ranije al nebitno. I kada spojis mitsku historiju i ubjedjenja o porijeklu Bosnjaka, plus stereotipnu islamofobiju - ti dobijes sliku jedne sive bezlicne mase gdje ne postoje individue, ljudskost, bilo sta humano. Nesto kao Orci iz Gospodara prstenova,.. Bosnjaci su u srpskom poimanju jedna bezlicna, smrdljiva, zatucana, divlja, kulturoloski i civilizacijski niza masa. A historija o poturicama i porijeklu je tu glavni razlog jer se na taj nacin cijeli narod genetski degradira i tu niko nije postedjen, ni staro ni mladi, ni musko, zensko, vjera,.. ma nista nije sveto i postedjeno. I vjeruj mi da je tako jer to vidim i znam.
Razlozi danasnjeg opiranja suzivotu nisu vise politicke prirode zbog tamo nekog Bakira ili Zlaje u Sarajevu,... razlozi su danas vise stereotipne i zbog predrasuda. Zivjeti u istoj mahali sa Bosnjacima ravnopravno se dozivljava kao s konja na magarca, kao da aristokrate iz neke bogataske cetvrti evropske metropole premjestis u sirotinjsko predgradje Kandahara ili ubacis u cigansku cergu. Danasnja omladina u BL uopce ne spominje ko je poceo rat, bosnjacku hegemoniju, preglasavanja,.. prvo i primarno su upravo historijski mitovi o prevjerama, poturicama, otpadnicima,... i to cujem i citam u dovoljnoj mjeri da to uzmem ozbiljno.
Vidi jednu stvar, hajd kada sam vec poceo kilometarski pisati - nadam se da ces imati vremena procitati.
Nijemcima je poslije WWII bilo dovoljno samo da vide slike ubijenih Zidova u logorima, silu leseva na gomili,.. one crno bijele slike presahlih tijela sa upalim ocima, ... pa se mrva morala probudila i onda je nastala katarza.
A danas u vrijeme interneta za manje od minuta bilo na kompjuteru ili mobilu ti mozes naci slike eshumacija masovnih grobnica Bosnjaka, tuzne price o roditeljima kojima su ubijena djeca,.. samo ukucas Srebrenica, Tomasica, Trnopolje, Biljani, Suha,... i izadje masa slika koje svakom normalnom civjeku na planeti izazove sok. Jos jasnije slike genocida imas danas - pa ne samo da nema nikakve katarze - vec stvari postaju sve gore. Zasto je to tako - pa vjerovatno opca hladnoca i indolencija prema nasim zrtvama im daleko dublji razlog od nase korupcije i nesredjenosti.
Zadnju recenicu tvog posta potpisujem - ali to je kao mnogo toga sto pises neka druga tema. Ovdje je rijec o srpskoj moralnoj katarzi i ja tvrdim da je nema i nece je biti dok nase prisustvo tumace - vec znas kako.
No osnova je tvoje predubjedjenje o srpskoj krivici i odnosu prema Bosnjacima ,na dehumanizirajuci nacin,navodno kroz historiju. Cemu srpskom narodu cijelom pokusavas pripisati ksenofobiju,rasizam,nacionalizam i etnicko/vjersku mrznju. A znamo da nije tako. Srpski narod je topao,drag ,gostoljubljiv,neposredan i otvoren. To znamo iz hiljadugodisnjega zivota sa njima i da ,iz zajednickoga porijekla. Znamo i iz licnih primjera. Ja ,imam rodbine Srba,imam puno prijatelja i kolega Srba i iz Banja Luke,kako ja nikada,ali ama bas nikada nisam imao takvih iskustava kao ti. Cak ih ni vidio ni cuo![]()
-
NeenaSa
#517 Re: Srpska moralna katarza!?
Imaju oponente.
Ne u tolikoj mjeri, al', imaju.
Ne u tolikoj mjeri, al', imaju.
- Danguba
#518 Re: Srpska moralna katarza!?
Da su Bosnjaci radili isto sto i Srbi(a srecom nisu), njih bi zapadne sile bombardovale jos '92.god.RahatHurmašica wrote:srbi ne fermaju ništa osim gole sile. Da su im bošnjaci vratili istom mjerom tad bi ih ih poštovali i smatrali za ljude.
Bosnjacima ostaje da se uzdaju use i u rijetke iskrene prijatelje. Sa komsijama po zaslugama. On tebi kavu/kafu ti njemu kahvu sa rahatlokumom.. On tebi prst u oko ti njemu u oba oka. Nakon toga mozda ce ih bolje postovati.
-
Objektivni navijac
#519 Re: Srpska moralna katarza!?
Pa kompletna tvoja teza je uvrnuta i netacna. Postavljena na lazi i budalastini. Po cemu su Srbi drugacije tretirali Albance od BosnjakahAZNADAR wrote:Malo se pravimo blesavi jeli?Bodkin wrote:ja iz ove recenice vidim da ti ne znas sta pricas. znaci ti mislis da srbi na spominjanje bosnjaka ili bosanskog jezika reaguju tako sto sta? smiju se? povracaju? uzmu gusle da pokazu da to ne postoji?hAZNADAR wrote:
Evo konkretnije:
U Hrvatskoj je ucinjeno potpuno etnicko ciscenje zauzetih krajeva. U Vukovaru su pobili 300 ranjenika. Pobili bi ih 3 hiljade da ih je tamo bilo toliko. Sto su Hrvati u Hrvatskoj manje stradali,pa samo zato sto su imali dovoljno jaku vojsku ,da mogu izvuci narod. Samo trenutni odnos vojnih snaga je diktirao nivo ubistava i surovosti a ne neka mitologija ,ni guslanje.
Znaci uopste nije postojao drugaciji tretman prema Hrvatima ali jeste postojao drugaciji tretman prema Albancima,bio je mnogo ,mnogo suroviji nego prema Bosnjacima.
-
Objektivni navijac
#520 Re: Srpska moralna katarza!?
Otkaci se sa svojim cetnikovajem od mojih postovaChaslav wrote:Suštastveno,sve zaraćeno strane u ex-yu ratovima jednako su postupale prema protivnicima.Postoje samo kvantitatvne razlike koje proističu iz činjenice da nisu sve strane bile u jednakoj prilici da čine zločine.Sve je to u pet deka.Objektivni navijac wrote: Pa kompletna tvoja teza je uvrnuta i netacna. Postavljena na lazi i budalastini. Po cemu su Srbi drugacije tretirali Albance od BosnjakaSkoro 100 godina su im uskracivali sva prava,dok su Srbi u Bosni sretno zivjeli sa Bosnjacima na vlasti . I zajedno ruku pod ruku sa Bosnjacima mlatili i ubijali Albance. 1999 na Kosovu bi protjerali kompletno sve Albance u par mjeseci,napravili su puno masovnih grobnica,puno ubistava u jako kratkom periodu i samo strana intervencija je sprijecila da u potpunosti etnicki ne ociste Albance sa Kosova. Kako moze sta gore
![]()
![]()
U Hrvatskoj je ucinjeno potpuno etnicko ciscenje zauzetih krajeva. U Vukovaru su pobili 300 ranjenika. Pobili bi ih 3 hiljade da ih je tamo bilo toliko. Sto su Hrvati u Hrvatskoj manje stradali,pa samo zato sto su imali dovoljno jaku vojsku ,da mogu izvuci narod. Samo trenutni odnos vojnih snaga je diktirao nivo ubistava i surovosti a ne neka mitologija ,ni guslanje.
Znaci uopste nije postojao drugaciji tretman prema Hrvatima ali jeste postojao drugaciji tretman prema Albancima,bio je mnogo ,mnogo suroviji nego prema Bosnjacima.
Naravno da nije u 5 deka. Velikosrbi su cinili zlocine planski,kao dio projekta,dok su Hrvati,Albanci,Bosnjaci cinili pojedinacne zlocine. Sto je ogromna razlika. Mogli smo sustastveno pobiti 100 hiljada Srba u Sarajevu ali ih je ubijeno 20-30 od ruke pojedinih zlocinaca. A isto toliko Srba su mogli Hrvati pobiti u Zgrebu i Istri,u Zagrebu su ubili jednu porodicu a u Istri su ih cuvali ko vodu na dlanu.
-
Poezija
#521 Re: Srpska moralna katarza!?
Srbi i ovi stočari kod nas su najugroženiji narod u Evropi, svijetu, galaksiji. Koliko zločina su samo učinili i ti si ovdje počeo pisati o ugroženosti Srba i stočara u BiH?
Uz to izmišljaš neku historiju. Dakle agresor te napadne ti se odbraniš i obje strane su jednake, ne budi idiot.
Uz to izmišljaš neku historiju. Dakle agresor te napadne ti se odbraniš i obje strane su jednake, ne budi idiot.
- sluga_okupatora
#522 Re: Srpska moralna katarza!?
Laznjak wrote:Druže, šta je islamizacija i ratovi protiv Srba (i drugih hrišćana) počev od 1371. godine nego plan i to plan koji je trajao nekoliko vijekova?!Objektivni navijac wrote: Naravno da nije u 5 deka. Velikosrbi su cinili zlocine planski,kao dio projekta,dok su Hrvati,Albanci,Bosnjaci cinili pojedinacne zlocine. Sto je ogromna razlika. Mogli smo sustastveno pobiti 100 hiljada Srba u Sarajevu ali ih je ubijeno 20-30 od ruke pojedinih zlocinaca. A isto toliko Srba su mogli Hrvati pobiti u Zgrebu i Istri,u Zagrebu su ubili jednu porodicu a u Istri su ih cuvali ko vodu na dlanu.
Uvijek se nameće pitanje ko treba da prođe katarzu za 26 000 ubijenih srpskih civila i vojnika. Za muslimane i Hrvate mnogi prolaze katarzu u Hagu, ali za Srbe slabo ko...
Kada Dobrica Ćosić kaže "da smo mi Srbi lažovi" citira se na sve strane i oduševljava se time kao momentom iskonske iskrenosti nekog Srbina, a kada Ibran Mustafić i Hakija Meholjić svejedoče o tome, vjerujem, kako je zaista bilo, proglašava ih se izdajnicima.
Jasenovac? Jastrebrsko? Handžar divizija?
Sto kazes 26,000 vojnika i civila - zasto ih zbrajas zajedno?
Slobodno navedi koliko je civila a koliko vojnika - koji mentalni fukarluk.
- Gojeni H
#523 Re: Srpska moralna katarza!?
Ova tema pokazuje da jos uvijek ima onih koji su budale kao i onih koji se prave takvima.Basvod wrote:E to je komentar i stav koji je hAZNADAR ocekivao.RahatHurmašica wrote:srbi ne fermaju ništa osim gole sile. Da su im bošnjaci vratili istom mjerom tad bi ih ih poštovali i smatrali za ljude.
Takodje, @hAZNADAR ocajno pokusava da nadje sagovornika sa druge strane ... bezuspjesno.
Nema katarze kod naroda cije vojska i vodjstvo nisu potuceni do nogu i baceni na koljena. Individua moze imati prilicno dobre odnose s individuom s druge strane ali se stogodisnja ucenja o mucenicima Srbima, i muciteljima Turcima, a poturicama cije su ruke krvave do ramena napose, ne moze izbrisati pozivom Bosnjaka, Turcina, ili Kambodzanca na "bratstvo i jedinstvo".
Nijemci, toboze superiorni, pametni i civilizacijski napredni su 30-ih dozvolili da ih izlevati austrijski kaplar, zajedno s sakom bandita spremnih na rizik. Preko noci su komsije profesori, cinovnici i trgovci postali najmrskiji neprijatelji.
Preko noci su bosnjacki doktori postali krvnici koji su sterilisali srpske zene, ubijali nerodjenu srpsku djecu, itd.
Isto kao sto su Nijemci, nakon sto su baceni na koljena, morali da zagledaju u najvece dubine svoje duse i utvrde da su uzroci njemackog anti-semitizma daleko dublji i prikriveni u tobozoj kulturi i civilizaciji ovog naroda 100 godina prije radjanja Adolfa, Srbi nisu ucinili nista slicno. Takvo sto ne treba ni ocekivati.
Duboko sam uvjeren da srpski narod nema ni taj kulturni ni civilizacijski stepen da ovakvo nesto ucini, jer bi to znacilo mijenjanje udzbenika u skolama, ikona u crkvama, te ozbiljne promjene u vrhu "najvecih medju srbendama".
Licno, uopste me ne interesuje da li ce ikada doci do srpske katarze. Ako je ovo put koji je ovaj narod izabrao, dobice sve sto ide u paketu s tim.
Bosnjacki narod je naucio lekciju.
- Stoner
#524 Re: Srpska moralna katarza!?
Moram priznati da ni meni lično nije jasno zbog čega neki a pogotovo @haznadar toliko priželjkuju ne izvinjenje, ne pokajanje od strane Srba već kako reče to da nas Bošnjake Srbi počnu gledati kao "respektabilnog političkog protivnika".
Prosječan BH Srbin je da se ne lažemo seljak, jedini urbani centar koji oni imaju je BL a i ta je masovno naseljena gospodom iz Gacka, Nevesinja, Kneževa i drugih metropola.
Mi se trebamo posvetiti sebi. Obnoviti ekonomiju, riješiti se parazita, pomoći povratnicima, kasnije je lako.
Prosječan BH Srbin je da se ne lažemo seljak, jedini urbani centar koji oni imaju je BL a i ta je masovno naseljena gospodom iz Gacka, Nevesinja, Kneževa i drugih metropola.
Mi se trebamo posvetiti sebi. Obnoviti ekonomiju, riješiti se parazita, pomoći povratnicima, kasnije je lako.
- General War
#525 Re: Srpska moralna katarza!?
Posto sve gore komentare mogu procitati...koji nekad zvuce da je izvuceno iz SANU-a samo se ime naroda promjenilo...de malo ispusite pogledavsi ovaj prilog, nije zgoreg...