Kruzni tok

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sefket_ramadani

#501 Re: Kruzni tok

Post by sefket_ramadani »

hladan.preminger wrote:ne dao vam bog puta u italiju, vi (ovi što misle da taxi nije kriv) bi izginuli ko zečevi.

ja u trevisu 5 krugova naoravio u unutrašnjoj u kružnom dok se oslobodila vanjska. po nekima sam trebao odmah namotati jer imam prednost u odnosu na ove u vanjskoj traci. većini je problem što nikad nije vozila u punom kružnom toku gdje je auto do auta, već se uče na ovim primjerima gdje su 2 auta u kružnom.
Tako sam ja u Tirani :D jedino pravilo je da nema pravila :D
seoBIH

#502 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

hladan.preminger wrote:ne dao vam bog puta u italiju, vi (ovi što misle da taxi nije kriv) bi izginuli ko zečevi.
.
U istoj toj Italiji ne ulaze u kružni tok ako se ti voziš unutrašnjom, odnosno u Italiji kamerman čeka i onda ni nema problema sa taksistom.

Nije da su neki vozači, ali ovo poštuju.
hladan.preminger

#503 Re: Kruzni tok

Post by hladan.preminger »

skafiskafsnjak wrote:

ja u trevisu 5 krugova naoravio u unutrašnjoj u kružnom dok se oslobodila vanjska. po nekima sam trebao odmah namotati jer imam prednost u odnosu na ove u vanjskoj traci. većini je problem što nikad nije vozila u punom kružnom toku gdje je auto do auta, već se uče na ovim primjerima gdje su 2 auta u kružnom.
Ne. Oni u vanjskoj imaju prednost.

pa valjda je svakom ko je jednom u životu bio u punom kružnom toku jasno, da za vozila koja se već nalaze u kružnom toku, prednost imaju vozila u vanjskim trakama u odnosu na vazila u unutrašnjim trakama.
samo zamislimo pun kružni vozila sa 4 trake i da unutrašnja traka ima prednost i sve postaje jasno
hladan.preminger

#504 Re: Kruzni tok

seoBIH wrote:
.
U istoj toj Italiji ne ulaze u kružni tok ako se ti voziš unutrašnjom
ne lupaj gluposti živ bio,
imaju po 4 trake u kružnom i niko nikad ne bi ušao u kružni tok po tvojoj logici, jer moraju čekati da se isprazni kružni tok.
seoBIH

#505 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

Nije u redu da tako diskutuješ, ako sam ja svojim očima vidio, kako to može biti glupost? Valjda ja koji sam živio tu par godina mogu reći kakvo je stanje?

Ne pričam o kružnom toku u Milanu, naravno da ne čekaju kada ima 3 ili 4 trake, pričam o kružnom toku, recimo u Giovanni Lupatotou (manje više u svakoj komuni je isto) gdje su dvije trake, odnosno kružni tokovi kao kod nas.
hladan.preminger

#506 Re: Kruzni tok

ne čeka se na ulazak u kružni tok, jer je poenta da saobraćaj teče. čekaš samo ako u onoj traci u koju planiraš ući već ima vozilo koje ćeš svojim uključenjem direktno dovesti u opasnost.
zato imaš "obrnuti trokut" a ne "stop" znak.

A što se tiče prvenstva unutar kružnog samo ispravi kružnicu, tj. odmotaj kružni i sve je jasno. vozila u vanjskoj traci imaju prednost.
rumenige_brajtner

#507 Re: Kruzni tok

Post by rumenige_brajtner »

joj kakvih stručnjaka ima ovdje :lol:
tempuser

#508 Re: Kruzni tok

Post by tempuser »

Al je Treviso zato super grad i mrtva sminka! ;-)
ek0

#509 Re: Kruzni tok

Post by ek0 »

hladan.preminger wrote:ne čeka se na ulazak u kružni tok, jer je poenta da saobraćaj teče. čekaš samo ako u onoj traci u koju planiraš ući već ima vozilo koje ćeš svojim uključenjem direktno dovesti u opasnost.
zato imaš "obrnuti trokut" a ne "stop" znak.

A što se tiče prvenstva unutar kružnog samo ispravi kružnicu, tj. odmotaj kružni i sve je jasno. vozila u vanjskoj traci imaju prednost.
Sve što si rekao je manje-više tačno, osim što nisi prepoznao da je kamerman svojim ulaskom u kružni tok direktno doveo BMW-a u opasnost jer on iako ulazi u vanjsku traku ugrožava BMW-a čiji je izlaz moguć jedino preko te trake.

Image
https://youtu.be/f-Z3CB1N1X8?t=98
hladan.preminger

#510 Re: Kruzni tok

tempuser wrote:

nije velik, ali je prelijep
tempuser

#511 Re: Kruzni tok

Post by tempuser »

hladan.preminger wrote:
tempuser wrote:

nije velik, ali je prelijep
Ja bih se sutra preselio da mogu, nema taljanske galame i ciganije, ko lijepo obuceno austrijanci!
muha_sa

#512 Re: Kruzni tok

Post by muha_sa »

Haris.ba wrote:Nije obični kružni za nas. Nekakav smo "čudan" narod.

Ne znam što se ne preprave svi kružni (a mislim da mogu skoro svi) u turbo kružne. Eno u Slavonskom Brodu fino funkcioniše.

Image
:thumbup:

pošto cesto idem iz pravca koševskog ka stanici moram skrenut desno ka Velešicima pa u kružnom napravit puni krug i onda ka stanici. ima znak zabrane da se sa koševskog ne smije lijevo ka stanici al mnogi to ne jebu neg se uvalju jer je tu rijetko policija :-)
elem :D cega se sve nagledam u tom kružnom :-) horor :lol: udjem normalno i dam lijevi žmigavac (boli me kita što ce sad neko komentorat kako ne treba davat žmigavac u kružnom--ja dajem i davat cu ga vazda i uvijek :D ) dajuci znak vozacima koji dolaze iz pravca tunela i onim koji dolaze iz pravca Velešica da pravim krug al jok :-) kakvo je to uvaljivanje da te bog mili sacuva :-) :lol:
neki dan isto uradim a levat koji dolazi iz pravca tunela drito ravno u kružni u kontra smjer ka stanici :lol: :lol: sreca pa nikog nije bilo :-)
hocu ovo rijet po stoti put--primitivizam, bahatost, nekultura i krkanluk na djelu :( unormalit cemo se NIKAD a možda NI TAD :(
hladan.preminger

#513 Re: Kruzni tok

ek0 wrote: Sve što si rekao je manje-više tačno, osim što nisi prepoznao da je kamerman svojim ulaskom u kružni tok direktno doveo BMW-a u opasnost jer on iako ulazi u vanjsku traku ugrožava BMW-a čiji je izlaz moguć jedino preko te trake.
nisam se referirao na konkretan slučaj.

Ali u ovom slučaju, ako dođe do kontakta bmw-a i snimatelja, po meni je ključno mjesto kontakta kako bi se utvrdila krivica. Ako je snimatelj već ušao u kružni tok pa ga bmw udari po meni je bmw kriv. Ako do kontakta dođe u trenutku ulaska snimatelja u kružni tok, onda je snimatelj odgovoran.
Čak može doći i do podjeljene odgovornosti, ako npr. bmw ne poštuje ograničenje brzine a snimatelj mu oduzme prednost.
tempuser

#514 Re: Kruzni tok

Post by tempuser »

ek0 wrote: Sve što si rekao je manje-više tačno, osim što nisi prepoznao da je kamerman svojim ulaskom u kružni tok direktno doveo BMW-a u opasnost jer on iako ulazi u vanjsku traku ugrožava BMW-a čiji je izlaz moguć jedino preko te trake.

Image
Ispravi kruzni tok i hipotetski zamisli situaciju u kojoj ti vozis Z. od Bosne i kod Kampusa se iz srednje trake prestrojavas u desnu i u tom trenutku se u desnoj tracu sudaris vozilom koje iz R. Frasurea ukljucivalo u Z. od Bosne. Ko je kriv?
hladan.preminger

#515 Re: Kruzni tok

tempuser wrote:
Ja bih se sutra preselio da mogu, nema taljanske galame i ciganije, ko lijepo obuceno austrijanci!
valjda su venecijanski vladari zvijeli u trevisu, a "radili" u veneciji. zato je pun onih vila nad kanalima. tako su meni rekli.

Htio sam do modene, ali ne uspjeh pobjeći ženi i djetetu :D
seoBIH

#516 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

tempuser wrote:

Image
Ispravi kruzni tok i hipotetski zamisli situaciju u kojoj ti vozis Z. od Bosne i kod Kampusa se iz srednje trake prestrojavas u desnu i u tom trenutku se u desnoj tracu sudaris vozilom koje iz R. Frasurea ukljucivalo u Z. od Bosne. Ko je kriv?
Joj poređenja :-) :-) :-) :-)

Image

Zamisli izlaziš iz kampusa i sudrariš se sa vozilom koji vozi glavnom. Ko bi bio kriv?
ek0

#517 Re: Kruzni tok

Post by ek0 »

tempuser wrote: Ispravi kruzni tok i hipotetski zamisli situaciju u kojoj ti vozis Z. od Bosne i kod Kampusa se iz srednje trake prestrojavas u desnu i u tom trenutku se u desnoj tracu sudaris vozilom koje iz R. Frasurea ukljucivalo u Z. od Bosne. Ko je kriv?
Nema potrebe da zamišljamo išta jer ti ja gore dajem primjer identične situacije koju su neki stručniji ljudi od nas već analizirali. Zanemaruješ osnovno pravilo kružnog toka, a to je da si dužan propustiti sva vozila koja su u njemu. Nažalost, druga je stvar to što bi u slučaju udesa bez postojanja ovog snimka BMW bio kriv iako on nije napravio prekršaj jer nebi bilo moguće utvrditi gdje se ko uključio. To ne znači da trebamo učiti da je ovo nepravilno uključivanje pravilno.
tempuser

#518 Re: Kruzni tok

Post by tempuser »

seoBIH wrote:
tempuser wrote:

Image
Joj poređenja :-) :-) :-) :-)

Image

Zamisli izlaziš iz kampusa i sudrariš se sa vozilom koji vozi glavnom. Ko bi bio kriv?
Objasni koja je konkretno razlika po pitanju uzimanja prednosti vozilu koje se krece po cesti sa pravom prvenstva?
seoBIH

#519 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

:shock: :shock: :shock: :shock:
tempuser

#520 Re: Kruzni tok

Post by tempuser »

Ako se ne slazes, ne kolutaj ocima nego svojim rjecima objasni razliku izmedju ukljucivanja u kruzni tok koji je cesta sa pravom prvenstva i u Zmaja od Bosne koja je cesta sa pravom prvenstva i kakva je razlika izmedju sudara izmedju vozila koje se prestrojavalo na cesti sa pravom prvenstva i vozila koje se ukljucivalo na tu cestu u odnosu na sudar vozila koje se prestrojavalu unutar kruznog toka i vozila koje se ukljucivalo u kruzno tok?
channel10

#521 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

ek0 wrote:
tempuser wrote: Ispravi kruzni tok i hipotetski zamisli situaciju u kojoj ti vozis Z. od Bosne i kod Kampusa se iz srednje trake prestrojavas u desnu i u tom trenutku se u desnoj tracu sudaris vozilom koje iz R. Frasurea ukljucivalo u Z. od Bosne. Ko je kriv?
Nema potrebe da zamišljamo išta jer ti ja gore dajem primjer identične situacije koju su neki stručniji ljudi od nas već analizirali. Zanemaruješ osnovno pravilo kružnog toka, a to je da si dužan propustiti sva vozila koja su u njemu. Nažalost, druga je stvar to što bi u slučaju udesa bez postojanja ovog snimka BMW bio kriv iako on nije napravio prekršaj jer nebi bilo moguće utvrditi gdje se ko uključio. To ne znači da trebamo učiti da je ovo nepravilno uključivanje pravilno.
Ko kaze da bi BMW bio kriv? Ovaj sto snima bi bio kriv jer ukoliko nema kamera, imaju ocevici. Ukoliko i njih nema, po pozicija auta se vidi ko je prije usao u kruzni i shodno tome bi ovaj sto je tek usao bio kriv! Jbt zar se jos raspravljate oko ovoga? Zar nema niko da pita nekog instruktora ili saobracajca=
seoBIH

#522 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

Ima, kada dobiju "odgovor" saobraćajca kažu mu da pocjepa "diplomu" :D
channel10

#523 Re: Kruzni tok

Post by channel10 »

seoBIH wrote:Ima, kada dobiju "odgovor" saobraćajca kažu mu da pocjepa "diplomu" :D
Sta ima, ne kontam :) ?
seoBIH

#524 Re: Kruzni tok

Post by seoBIH »

Vidal89 wrote:
muha_sa wrote:
skafiskafsnjak wrote:Prijatelj saobracajac kaze da ih je trebao pustiti. Ako on ne zna, ne znam ni ja.
A vala, sad kad jos jednom pogledam video..kao da nije ni kocio uopste pri ulasku... :-)
nema uNIlazit u kružni dok ima auto u kružnom i to na ho ruk :-) al kod nas sve može tako da ovo ne važi za nas--vec ugrabi i furaj pa šta bIDne :lol:

Reci tom prijatelju nek izdere diplomu ako je ima uopste
skafiskafsnjak

#525 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

seoBIH wrote:Ima, kada dobiju "odgovor" saobraćajca kažu mu da pocjepa "diplomu" :D
Pa ovdje je klix diploma najrelevantnija :D
Post Reply