Vidi, slažem se sa tobom da ovome što smo sad u zadnje vrijeme pričali možda i nije bilo potrebno, ali tvoje provociranje sa onom rečenicom "nezavisnost je šlag na tortu" također ne bi trebalo imati mjesto na ovoj diskusiji, jer je to čisto provociranje.bisao wrote:Nigdje ja nisam pričao da nešto volim ili mrzim. Ustvari jesam, decidno ne mrzim nikoga, a samim time ni državu u kojoj živim.
Bavio sam se isključivo pitanjem vezanim u prvom postu, dok nisu pojedinci temu odveli u polje, eto vi Srbi diskriminišete ovo, diskriminišete ono... I tu je jedini logičan potez bio prezentovanje zvaničnih podataka, nakon čega je uslijedio novi val odlaženja od tih podataka, odnosno pokušaj relativizacije.
Moje polazište vezano za sam politički proces je da nema zajednice, ako komšija komšiji sječe krila, a to je ono što se radi u izbornom procesu, kada jednom konstitutivnom narodu, pripadnici drugog naroda biraju političkog predstavnika. To je fakt. Na osnovu toga sam rezonovao, da bi istu tu opciju mogli i Srbi prepisati i izabrati potpredsjednika RS iz bošnjačkog naroda, međutim to ne čine i po meni to uopšte ne treba da čine, jer to nije u skladu sa tim zagovoranjem prava i uopšte budućnosti.
Regionalna pripadnost je apsolutno nebitna. Nema potrebe s njom razvodnjavati problematiku i evidentno kršenje prava hrvatskog naroda u BiH.Da je bitna, barem neko bi je promovisao na Popisu. To nije radio niko I što bih se je sad hvalio regionalnom pripadnošću kad mi je ona bitna koliko i činjenica hoću li kupiti Sarajevski kiseljak ili Rosu.
Također sam ja tebi već dosta puta ukazao na činjenicu da su tvoji podatci za policajce u FBiH nerelevantni, a ti vazda ignorišeš to. Također tvrdiš da je popis 2013. bio nelegetiman jer je se broj Bošnjaka u RS-u eto kao preuveličavao, pa te ja opet i opet moram ukazati na fakt da je statistički zavod entiteta u kojem živiš došao do gotovo istih rezultata kao i državni zavod.
Također ovdje nije mjesto da govorimo o položaju Hrvata u Federaciji: To je dio bošnjačko-hrvatskih odnosa i nema veze sa ovom temom, dok (ne)diskriminacija Srba u FBiH i (ne)diskriminacija Bošnjaka u RS-u ima makar nekakve veze sa ovom temom, jer je dio bošnjačko-srpskih odnosa u BIH.
Naravno da je dio regionalne pripadnosti bitan, pa imaš mnoštvo zemalja (Belgija, Švicarska, Luksemburg i tkd.) koje postoje na osnovu te regionalnosti, a često dolazi do toga da je i u nacionalnim zemljama kao što je npr. Njemačja (Bavarska) regionalne pripadnost bitnije od one etničke. Naravno da je se mali broj izjasnio kao Bosanac, Hercegovac i tkd. jer ta opcija nije ni postojala, a što? Zato što se to podrazumijeva.