Jala Brat & Buba Corelli

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#501 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

@zomri

Ili:
A rockist isn't just someone who loves rock 'n' roll, who goes on and on about Bruce Springsteen, who champions ragged-voiced singer-songwriters no one has ever heard of. A rockist is someone who reduces rock 'n' roll to a caricature, then uses that caricature as a weapon. Rockism means idolizing the authentic old legend (or underground hero) while mocking the latest pop star; lionizing punk while barely tolerating disco; loving the live show and hating the music video; extolling the growling performer while hating the lip-syncher.
https://www.nytimes.com/2004/10/31/arts ... .html?_r=0

Ovo je jedan od ključnih anti rockist tekstova.

Tako da definicija rockizma suštinski jeste prilično sužena. To što bi ti htio da je proširiš na sve i svašta je do tebe. :mrgreen:
zomri

#502 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:
Rockism is essentially a prejudiced attitude to any form of popular music that doesn't conform to the values of rock music (in the most narrow and conventional sense of the term.) The most obvious example of this is the tendency of middle-aged fans of 'classic rock' to describe any music that involves the overt use of electronic instruments as not 'real music'.
:kakoste:
hoćeš to ozbiljno koristiti definiciju sa urbandictionary? :zzzz:
ništa šta pišu paul morley i kelefa saneh. :kakoste:
dale cooper

#503 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:
Rockism is essentially a prejudiced attitude to any form of popular music that doesn't conform to the values of rock music (in the most narrow and conventional sense of the term.) The most obvious example of this is the tendency of middle-aged fans of 'classic rock' to describe any music that involves the overt use of electronic instruments as not 'real music'.
:kakoste:
hoćeš to ozbiljno koristiti definiciju sa urbandictionary? :zzzz:
ništa šta pišu paul morley i kelefa saneh. :kakoste:
I ti si uzeo definiciju sa wikija, pa ti nisam to uzeo za zlo. :D Evo ti gore teksta i citata iz članka Kelefe Saneh. :D
merlin246

#504 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by merlin246 »

xoklix wrote:Image
:pisnula:
zomri

#505 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:
I ti si uzeo definiciju sa wikija, pa ti nisam to uzeo za zlo. :D Evo ti gore teksta i citata iz članka Kelefe Saneh. :D
da, onu koju prvo izbaci kad ukucaš u google :mrgreen: ti si naravno otišao na onu ispod koja ti više odgovara, a ne onu koja je relevantna :mrgreen:

ne vidim kako sam po tom članku ja "proširivao na sve i svašta", i ako jesam nisam se puno odmakao od definicije. ispravi me ako griješim: naći ću desetine tvojih postova u kojima afirmativno govoriš o autentičnim legendama, herojima undergrounda, punkerima a vjerovatno 0 afirmativnih postova o čistom discu, Jesici Simpson ili Jali Bratu. Demantuj me :mrgreen:
dale cooper

#506 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:
da, onu koju prvo izbaci kad ukucaš u google :mrgreen: ti si naravno otišao na onu ispod koja ti više odgovara, a ne onu koja je relevantna :mrgreen:

ne vidim kako sam po tom članku ja "proširivao na sve i svašta", i ako jesam nisam se puno odmakao od definicije. ispravi me ako griješim: naći ću desetine tvojih postova u kojima afirmativno govoriš o autentičnim legendama, herojima undergrounda, punkerima a vjerovatno 0 afirmativnih postova o čistom discu, Jesici Simpson ili Jali Bratu. Demantuj me :mrgreen:
Obje su relevantne i obje isto znače. Problem je što ti iščitavaš tu definiciju kako tebi odgovara i onda lijepiš etikete proizvoljno.
Ako si pročitao i članak na wikiju i Morleyev članak za Guardian znaš ko je prvi smislio taj izraz i da je rockism originalno povezan sa
autentičnošću unutar same rock muzike i onoga šta po nekima jesta i šta nije rock muzika.
When the great Liverpudlian wit and singer Pete Wylie announced his Race Against Rockism campaign back in 1981, one or two music journalists writing in the one or two music magazines that existed then were very pleased. I was one of them, and was using the term "rockist" the minute after I read Wylie say it. Suddenly, you had a word that you could use to swiftly and yet fairly dismiss Phil Collins, a word you could use to explain why Wire were better than Yes. If the idea of rockism confused you, and you lazily thought Pink Floyd were automatically better than Gang of Four, and that good music had stopped with punk, you were a rockist and you were wrong.

It used to be that such abstract, speculative ideas about pop music were contained within the relatively klix music magazine world. It's taken 25-odd years for the rockism debate to make its way into a slightly bigger and more influential theatre, the spreading net, where there are thousands and thousands of zealously discriminating, pontificating bloggers doing the endless, precious work one or two of us did back then.

The current argument about rockism on the web, mainly in America, began with a New York Times piece on the subject 18 months ago. Alas, the prissy, pompous American debate about what rockism is or isn't lacks the key Wylie ingredient of humour. Many of the self-proclaimed American anti-rockists - or popists, or poptimists, or pop pricks - actually write with a kind of fussy, self-important rockist sheen. And for all their studious over-analysis, any definition of rockism is the same today as it's always been. Apart from the fact that if you don't instantly get it you never will, possibly because you've got better things to worry about, it's got something to do with a) the difference between Springsteen and Beefheart, albums and singles, intelligence and stupidity, glitter and denim, and shaky notions of authenticity and artificiality; b) being able to listen to Nick Drake and Christina Aguilera with the same levels of intensity; c) how rock groups hold their guitars and what they do with their legs as they hold their guitars; d) Q magazine, which turned hardcore rockist values into a glossy magazine; e) the fact that Franz Ferdinand are achingly nostalgic for anti-rockism but are themselves intrinsically rockist.

Anti-rockism was always violently pro-pop, largely because we original campaigning anti-rockists had been given such a tough time at school for liking Bowie and Bolan and not ELP and Led Zep. The continuing demonstration and distribution of anti-rockist principles is for me further revenge on the 1977 Rush fan who used to think I was retarded because I preferred Richard Hell. And quite simply, for reasons you will now appreciate, Coldplay, however they disguise themselves, are as ridiculously rockist as Rush.
Boldovao sam po meni ključne dijelove Morleyovog članka.

Pisao sam o discu mislim na onoj mojoj temi, afirmativno naravno. I zbog ljubavi prema samom žanru, ali i zbog njegove istorijske važnosti za druge žanrove. O Jessici i Jali nisam pisao jer ih nisam slušao (ne dovoljno), ali sam nebrojeno puta postavljao pop pjesme na raznim temama. Carly Rae, Taylor, Britney, Rihanna itd. Volim pop muziku. :) Možda sam ja i rockist i poptimist. :D
kamberovica polje

#507 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by kamberovica polje »

21 stranica rasprave o tome da li je govno ili se pas posro.
HardcoreMX

#508 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by HardcoreMX »

dovoljno je reci samo Havana,ime glavnog majstora...svi autocuneri mogu samo da prepisuju.. ;-) :D
MarlboroGold

#509 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man wrote:
:thumbup:
Super je objasnio kakvo je smeće današnji rap... pa i već duže vrijeme. Rijetko se može naletiti na nešto dobro.
Iako sam davno prošao tu fazu kada sam ga stalno slušao ipak znam nekad nešto i pustiti, ali uglavnom stare pjesme.
MarlboroGold

#510 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by MarlboroGold »

insomnia78 wrote:Zato su svabe klale uz Wagnera
I ne zaboravite da au genercije “nasih” koljaca odrasle u zlatnom dobu “kada se placao porez na sund”. Sve je to prdimahovina
Šta ćeš... nacisti su koristili Wagnera, Nietzschea i druge kako bi gurali svoju propagandu. Nikakva krivica se ne može njima pripisati jer su već bili 2 metra pod zemljom - pretpostavljam da istu i ne pripisuješ, već onako spominješ.
S druge strane smo imali veliku ekspanziju turbo folka neposredno prije rata, a mnoge zvijezde tog pravca su pjevale koljačima u kampovima i bazama... Ceca, Era i ostala kompanija.
insomnia78

#511 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by insomnia78 »

Pa nisu ni Ljiljani bjezali od Cece
MarlboroGold

#512 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by MarlboroGold »

insomnia78 wrote:Pa nisu ni Ljiljani bjezali od Cece
Ali se ipak zna u kojem je kampu takva muzika dominirila.
zomri

#513 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote: Obje su relevantne i obje isto znače. Problem je što ti iščitavaš tu definiciju kako tebi odgovara i onda lijepiš etikete proizvoljno.
Ako si pročitao i članak na wikiju i Morleyev članak za Guardian znaš ko je prvi smislio taj izraz i da je rockism originalno povezan sa
autentičnošću unutar same rock muzike i onoga šta po nekima jesta i šta nije rock muzika.

Pisao sam o discu mislim na onoj mojoj temi, afirmativno naravno. I zbog ljubavi prema samom žanru, ali i zbog njegove istorijske važnosti za druge žanrove. O Jessici i Jali nisam pisao jer ih nisam slušao (ne dovoljno), ali sam nebrojeno puta postavljao pop pjesme na raznim temama. Carly Rae, Taylor, Britney, Rihanna itd. Volim pop muziku. :) Možda sam ja i rockist i poptimist. :D
Kako sad isto znače? Jel može onda da koristimo moju :mrgreen:

Svaka čast za disco, vjerujem ti na riječ, no ostaje opcija možda si samo "barely tolerable to" :mrgreen: ostalo što sam te pitao si vješto izbjegao :) carly rae, rihanna i ostale nisu neko čudo u 2018, kad je poptimizam ušao u mainstream te su neke od pobrojanih danas čak i na naslovnicama nekadašnjih bastiona rockizma :mrgreen:

Gle, generalno je došla rasprava do neslaganja oko ovog pitanja, a predaleko smo otišli od teme. Počelo je na onom postu gdje sam ti ukazao na dvije po meni fundamentalne greške, obje si priznao to mi je sasvim ok. Jesi li rockista ili ne, na kraju nije ni bitno :mrgreen:
shin

#514 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by shin »

Evo na temu modernog repanja tzv ''triplet flow'' i kako je sve krenulo.

dale cooper

#516 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote: Obje su relevantne i obje isto znače. Problem je što ti iščitavaš tu definiciju kako tebi odgovara i onda lijepiš etikete proizvoljno.

Kako sad isto znače? Jel može onda da koristimo moju :mrgreen:

Svaka čast za disco, vjerujem ti na riječ, no ostaje opcija možda si samo "barely tolerable to" :mrgreen: ostalo što sam te pitao si vješto izbjegao :) carly rae, rihanna i ostale nisu neko čudo u 2018, kad je poptimizam ušao u mainstream te su neke od pobrojanih danas čak i na naslovnicama nekadašnjih bastiona rockizma :mrgreen:

Gle, generalno je došla rasprava do neslaganja oko ovog pitanja, a predaleko smo otišli od teme. Počelo je na onom postu gdje sam ti ukazao na dvije po meni fundamentalne greške, obje si priznao to mi je sasvim ok. Jesi li rockista ili ne, na kraju nije ni bitno :mrgreen:
Stati ćemo na ovoj rečenici, da ne bi dalje razglabili i razvodnjavali temu. :kakoste: :D
Last edited by dale cooper on 01/08/2018 00:44, edited 1 time in total.
Hakiz

#517 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote:
Super je objasnio kakvo je smeće današnji rap... pa i već duže vrijeme. Rijetko se može naletiti na nešto dobro.
Iako sam davno prošao tu fazu kada sam ga stalno slušao ipak znam nekad nešto i pustiti, ali uglavnom stare pjesme.
Ja rap ne volim. Osim ovako:

HardcoreMX

#518 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by HardcoreMX »

ma kakvi...samo mc kemo havana..evo prevod ;-)

Cingalingaling
Havana sing....
Sta ce ti reperi na autotunu
Jedva napune sobu punu
Sto je za druge samo san
Za njega je sve to java
Dovoljno je reci samo Havana

Boss u biznisu
Drugi mu nisu ni blizu
Svako ljeto na Rhodosu
Mase zenama u prolazu
Sve koke u transu
Dive se kolosu

Autotuneri u banani
Ne mogu politi Havani
Dok svira Havana
Reperi vire sa tavana
8-)
emric

#519 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by emric »

klosar pravi wrote:Jeste ljudi govore da je sranje jer nisu napravili nista u svom životu.
Apsolutno, pun vas je internet, naročito Klix, besposličara i mrzitelja svega što mrda.
Dope_Man wrote:Da smo mi neki isfrustrirani ljudi zbog licnih neuspjeha kakvima nas vidis pljuvali bi sve po redu. Ali ne, popljuvali smo dvojca iz teme, pri tom naveli razloge
Jel ovakve, silno argumentovane:
nineinchnails wrote:Smetljarnik. nemam riječi gadjenja na njihovu pojavu, imena i muzički šljam koji prave.
Čuj brat. Kome si ti brat medjede?
kamberovica polje wrote:21 stranica rasprave o tome da li je govno ili se pas posro.
:lol: :lol: :lol:
Dope_Man

#520 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Dope_Man »

Nije ni forum za svakog.

Treba znati citati i pisati. Treba znati razumjeti drugoga, kao i iznijeti svoje misljenje na drugima razumljiv nacin. I treba znati prepoznati da postoji dosta ljudi sa razlicitim misljenjima, pri cemu nisu svi na lijevoj ili desnoj obali razgovora, vec ima i dosta onih negdje izmedju.. ali za sve to treba postici odredjenu kognitivnu zrelost. Bolje je ne korisiti forum dok se ista ne postigne. Ili sto kazu neki: Ako nemas sta pametno za reci, nemoj nista ni govoriti.
klosar pravi

#521 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by klosar pravi »

Bori se momak sam s sobom nije mu ni malo lako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#522 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by _BataZiv_0809 »

Da talenta imaju-imaju. Da cemo ih se za 20 godina sjecati razlicito nego sto se sada sjecamo Culture Beata, Dr.Albana, Ace of Base, Ice MC-a i ostalih....tesko. :)
zomri

#523 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Zašto uopšte biti opterećen hoćemo li ih se sjećati za 5-10-20 godina? Treba uživati u trenutku, život je kratak itd :mrgreen:

Uostalom, vjerovanje da će nešto preživjeti test vremena je samoispunjavajuće proročanstvo.
beni-bu-man

#524 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:
beni-bu-man wrote:
Ove se usput sjetio 8-)
Beastie Boys- "Three MC's And One DJ"
https://www.youtube.com/watch?v=eE77mLRv8aM
Perdita_Durango

#525 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Perdita_Durango »

Od Jale i Bube uši krvare. Mislila sam da takav efekat može samo studijski snimak Jelene Kreveljuše da ima ali prevarila sam se.

Prosto me neki srklet uhvati kad ih čujem da bih bacila zvučnike van. Kroz prozor. Sa 16. kata. I polila benzinom.

Njihova 'muzika' je prodavanje muda pod bubrege.
Post Reply