Pitanje za vjernike
- animals
#501 Re: Pitanje za vjernike
Problem je sto svi misle da imaju pojma..
- Boemica
#502 Re: Pitanje za vjernike
I da su samo oni ti koji su upravuanimals wrote:Problem je sto svi misle da imaju pojma..
- MarlboroGold
#503 Re: Pitanje za vjernike
Niko ne bi trebao biti autoritet kad je Bog u pitanju osim njega samog, zar ne? Ni Papa ni ulema... apsolutno niko. Gledajte svoja posla, a oni koji su po vama zgriješili će za to odgovarati kada dođe vrijeme... a možda i neće. Vidim da ti u fokus stavljaš neke stvari poput današnje tehnologije i negativnog uticaja na čovjeka i slično... ti nemoj dopustiti da to na tebe utiče, a ostale ostavi na miru. Tako i za sve ostalo.Irsar wrote: A možda on baš i jeste autoritet. Jer, osim tvojih pukih izjava "nisi autoritet!", nemamo ništa od tebe, a još se sjećam tvojih upisa kako ne možemo znati niti da li Bog postoji. Shodno tome, za nekog ko nema pojma niti da li Bog postoji, niti ima li taj Bog neke nužne osobine, rekao bih sljedeće: ti nisi autoritet da ikome kažeš da nije autoritet u bilo čemu.![]()
Ali ono, možeš se nastaviti pretvarati kao da si jako uvrijeđen i kao da ti imaš neki duboki uvid u ove stvari, iako po vlastitom priznanju pojma nemaš ni o čemu (u vezi tema o Bogu i vjeri).
Zar je toliko teško da se čovjek samo bavi sobom i svojom porodicom, a da ne osuđuje, ne etiketira i ne vrijeđa druge (neistomišljenike)? One najgore postupke neću ni spominjati. Zašto vam to treba? Ovo se čak može reći i za zadrte ateiste koji koriste svaku situaciju da isprovociraju vjernike.
- Irsar
#504 Re: Pitanje za vjernike
O ovome sam više puta pisao, a sada mi mrsko se ponavljati.MarlboroGold wrote:Niko ne bi trebao biti autoritet kad je Bog u pitanju osim njega samog, zar ne? Ni Papa ni ulema... apsolutno niko. Gledajte svoja posla, a oni koji su po vama zgriješili će za to odgovarati kada dođe vrijeme... a možda i neće. Vidim da ti u fokus stavljaš neke stvari poput današnje tehnologije i negativnog uticaja na čovjeka i slično... ti nemoj dopustiti da to na tebe utiče, a ostale ostavi na miru. Tako i za sve ostalo.Irsar wrote: A možda on baš i jeste autoritet. Jer, osim tvojih pukih izjava "nisi autoritet!", nemamo ništa od tebe, a još se sjećam tvojih upisa kako ne možemo znati niti da li Bog postoji. Shodno tome, za nekog ko nema pojma niti da li Bog postoji, niti ima li taj Bog neke nužne osobine, rekao bih sljedeće: ti nisi autoritet da ikome kažeš da nije autoritet u bilo čemu.![]()
Ali ono, možeš se nastaviti pretvarati kao da si jako uvrijeđen i kao da ti imaš neki duboki uvid u ove stvari, iako po vlastitom priznanju pojma nemaš ni o čemu (u vezi tema o Bogu i vjeri).
Zar je toliko teško da se čovjek samo bavi sobom i svojom porodicom, a da ne osuđuje, ne etiketira i ne vrijeđa druge (neistomišljenike)? One najgore postupke neću ni spominjati. Zašto vam to treba? Ovo se čak može reći i za zadrte ateiste koji koriste svaku situaciju da isprovociraju vjernike.
Reći ću samo da, ako je Bog već neki autoritet koji želi komunicirati nešto ljudima, onda će i komunicirati; jedan od načina komunikacije jeste i da daje znanje i istinu kome hoće, rezultat čega su upravo Objave, učenjaci i drugo. A to "neka svako gleda svoja posla" nas je i dovelo do sveopšteg moralnog rasula u kojem se danas kolektivno nalazimo na čitavom svijetu, što utiče na sve ljude a ne samo one koji kao "tako žele i biraju", tako da ta floskula o "svako svoje neka gleda" je ništa drugo doli, pa, floskula. Tim više što društvo nije sačinjeno od neovisnih pojedinaca, već pojedinci snažno (nekada i prisilno) utiču na druge pojedince.
- MarlboroGold
#505 Re: Pitanje za vjernike
Ah taj prokleti dekadentni zapad...
Ništa onda. Nastavi biti utjerivač vjerskog morala. U BiH sa time nećeš daleko dogurati.
Ništa onda. Nastavi biti utjerivač vjerskog morala. U BiH sa time nećeš daleko dogurati.
- Idemedosumom
#506 Re: Pitanje za vjernike
Je si li prisustvovao tim događajima? Ne bih rekao, kao ni Buharija:Irsar wrote:Činili na očigled sviju, uključujući i Poslanika Muhammeda. Ništa nezgodno, usput rečeno.Idemedosumom wrote:Eh, šta su sve pojedinci iz redova prvih generacija činili, jako nezgodno, ali za njih.Irsar wrote: Uh oh, nezgodno je samo što nam generacije prvih muslimana, među kojima i mnogi robovlasnici, govore drugačije.

- Rugafet
#507 Re: Pitanje za vjernike
Ti bi pendrekom tjerao da neko vjeruje u nesto ili imas neke druge posebne metode? Posto, neka svako gleda svoja posla po tebi ne valja, znaci nista slobodna volja...Ne znam, meni osobno kad bi neko prisao u rl sa tim kako kazes 'prisilnim uticajem' kupio bi zube po trotoaru to ti garantujem.Irsar wrote:
O ovome sam više puta pisao, a sada mi mrsko se ponavljati.
Reći ću samo da, ako je Bog već neki autoritet koji želi komunicirati nešto ljudima, onda će i komunicirati; jedan od načina komunikacije jeste i da daje znanje i istinu kome hoće, rezultat čega su upravo Objave, učenjaci i drugo. A to "neka svako gleda svoja posla" nas je i dovelo do sveopšteg moralnog rasula u kojem se danas kolektivno nalazimo na čitavom svijetu, što utiče na sve ljude a ne samo one koji kao "tako žele i biraju", tako da ta floskula o "svako svoje neka gleda" je ništa drugo doli, pa, floskula. Tim više što društvo nije sačinjeno od neovisnih pojedinaca, već pojedinci snažno (nekada i prisilno) utiču na druge pojedince.
Citam da podrzavas ropstvo pa sad opravdavas snazno i prisilno uticanje (sve same sile i nekakva primoravanja) na druge pojedince. Sve u svemu, sampionski.
- aurora313
#508 Re: Pitanje za vjernike
Evo, ja ti ‘objavljujem‘ da se bog povukao (pun mu kokot naših sranja), i od sada šta god ja napišem, znaj da mi je to on usmeno prenio. A dugo smo o svemu nas dvojica razgovarali pa moraš mi vjerovati na riječ.Irsar wrote:...Reći ću samo da, ako je Bog već neki autoritet koji želi komunicirati nešto ljudima, onda će i komunicirati; jedan od načina komunikacije jeste i da daje znanje i istinu kome hoće, rezultat čega su upravo Objave, učenjaci i drugo...
Prihvaćeno?
-
hAZNADAR
#509 Re: Pitanje za vjernike
Imam par pitanja za vjernike:
- Ljudi koji su rodjeni u nekoj zajednici koja ima religiju, odnosno prakticizira nesto sto je zabranjeno - da li su po defaultu zavrsili ili na putu u Dzehenem/Pakao?
Prvo danas milijarde koje jedu svinjetinu ili koji nisu krsteni,..
Pa onda ljudi u historiji rodjeni u okviru recimo paganske zajednice koja je zrtvovala ljude,.. ili danas plemena Amazona ili Afrike koja uopce nisu u dodiru sa ucenjem i vjerovanjem najvecih monoteistickih religija. Da li su svi kaznjeni, ili ceka ih kazna?
Pitam ovo iz razloga sto Islam, Krscanstvo, Judeizam,... cesto u tumacenjima svestenika ide u detalje i propagiraju kazne za mnoga pravila koja covjek ne slijedi ili ako ih krsi. Pa ako ceka kazna mnoge rodjene u tim religijama - sta je sa stotinama miliona nesretnika koji su se kroz historiju radjali, zivjeli, umirali,... u okviru religije koje nisu imale pojma o danasnjim vodecim monoteistickim religijama?
Da li za njih vaze druga pravila - ili su jednostavno nesretnici rodjeni na pogresnom mjesu u pogresno vrijeme?
- Ljudi koji su rodjeni u nekoj zajednici koja ima religiju, odnosno prakticizira nesto sto je zabranjeno - da li su po defaultu zavrsili ili na putu u Dzehenem/Pakao?
Pa onda ljudi u historiji rodjeni u okviru recimo paganske zajednice koja je zrtvovala ljude,.. ili danas plemena Amazona ili Afrike koja uopce nisu u dodiru sa ucenjem i vjerovanjem najvecih monoteistickih religija. Da li su svi kaznjeni, ili ceka ih kazna?
Pitam ovo iz razloga sto Islam, Krscanstvo, Judeizam,... cesto u tumacenjima svestenika ide u detalje i propagiraju kazne za mnoga pravila koja covjek ne slijedi ili ako ih krsi. Pa ako ceka kazna mnoge rodjene u tim religijama - sta je sa stotinama miliona nesretnika koji su se kroz historiju radjali, zivjeli, umirali,... u okviru religije koje nisu imale pojma o danasnjim vodecim monoteistickim religijama?
Da li za njih vaze druga pravila - ili su jednostavno nesretnici rodjeni na pogresnom mjesu u pogresno vrijeme?
- sinuhe
#510 Re: Pitanje za vjernike
U hriscanstvu i zapadnoj tradiciji tu uskace 'Prirodno pravo' , nema tu pravila i kazni, dok je u islamu sve u casnom Kuranu.
- Irsar
#511 Re: Pitanje za vjernike
Kao prvo, govorili smo o ropstvu, tako da skrećeš sa teme.Idemedosumom wrote:Je si li prisustvovao tim događajima? Ne bih rekao, kao ni Buharija:Irsar wrote:Činili na očigled sviju, uključujući i Poslanika Muhammeda. Ništa nezgodno, usput rečeno.Idemedosumom wrote: Eh, šta su sve pojedinci iz redova prvih generacija činili, jako nezgodno, ali za njih.
Kao drugo, nisi ni ti prisustvovao tim događajima, ali izgleda nije ti problem uzeti kao istinite hadise koji ti pašu i koji su usklađeni sa tvojom nekom "vizijom" Poslanika, dok sve ostale hadise si daješ slobodu da lako odbaciš. Dvostruki kriteriji, reklo bi se.
- Irsar
#512 Re: Pitanje za vjernike
Mislim da ti pogrešno razumijevaš moje upise ovdje. Ja samo iznosim istinu, ili bar neke svoje stavove. Nemam iluzije da BiH, ili svijet u cjelini, će se ikada "vratiti" tradicionalnoj vjeri, nebitno da li Islamu ili nekoj drugoj. Koliko ja vidim, svijet je isuviše postao oštećen i dekadentan da bi bilo kakva popravka istog mogla biti moguća; osim, naravno, za Allaha, ali ako Allah odluči popravljati svijet onda će to biti kroz poprilično (za nas) tegobne mjere, ali efikasne.MarlboroGold wrote:Ah taj prokleti dekadentni zapad...
BiH, kao i većina svijeta, je izgubljena, po mom mišljenju.
Stoga ja jedino ovdje iznosim šta iznosim da bi se pojedinci možda štošta zapitali, a ne društvo u cjelini. Kad vidim stanje svijeta u kojem su Muslimani većina, jasno mi je da za nas popravke na nekom većem nivou (društvenom, političkom i slično) - nema. Samo na individualnom nivou ima, ili nivou manjih grupa.
- Irsar
#513 Re: Pitanje za vjernike
Ne.Rugafet wrote:Ti bi pendrekom tjerao da neko vjeruje u nesto ili imas neke druge posebne metode? Posto, neka svako gleda svoja posla po tebi ne valja, znaci nista slobodna volja...Ne znam, meni osobno kad bi neko prisao u rl sa tim kako kazes 'prisilnim uticajem' kupio bi zube po trotoaru to ti garantujem.
Ne, ništa ti ne čitaš kako je napisano, već kako tebi paše. Već viđeno ovdje. Jer da si čitao, onda bi i znao da postoji razlika između "podržavanja ropstva" i "ne smatranja istog zabranjenim"; jer, to što ja ne smatram da je ropstvo zabranjeno, ne znači da ga "podržavam".Citam da podrzavas ropstvo pa sad opravdavas snazno i prisilno uticanje (sve same sile i nekakva primoravanja) na druge pojedince. Sve u svemu, sampionski.
Zapravo, da si iole čitao sve što sam u kratkim postovima napisao, vidio bi i da sam napisao sljedeće:
Moje mišljenje o ropstvu je zapravo neutralno, vidim ga kao nekada dobro, nekada loše. A sveukupno se vodim vjerovanjem Allahu da zna bolje od mene po ovom pitanju.
Vodeći se čime, mogu reći da ja, zapravo, podržavam oslobađanje robova i ustezanje od ropstva*; ali tolerišem ropstvo kao nužno (dobro) u nekim situacijama.- dobrobit od posjedovanja roba, u svakom slučaju, je manja od oslobađanja tog roba (Ahiretska nagrada), a oslobađanje roba je upravo nešto što jeste promovisano i preporučeno u Islamu (ne znam tačno sada da li i gdje u Kur'anu stoji isto, ali u hadisima se definitivno ovo može naći).
Dakle, prvo nauči čitati ispravno.
*Pomalo jeste ironično da postoji nagrada za oslobađanje roba, a da bi se ta nagrada dobila mora se posjedovati rob. Ali, robovi su svakako uglavnom dobivani kao ratni plijen, a vjerujem da su mnogi robovi radije bili takvima nego da budu ubijeni u ratu.
Last edited by Irsar on 29/09/2018 12:12, edited 1 time in total.
- Irsar
#514 Re: Pitanje za vjernike
Ne prihvatam.aurora313 wrote:Evo, ja ti ‘objavljujem‘ da se bog povukao (pun mu kokot naših sranja), i od sada šta god ja napišem, znaj da mi je to on usmeno prenio. A dugo smo o svemu nas dvojica razgovarali pa moraš mi vjerovati na riječ.Irsar wrote:...Reći ću samo da, ako je Bog već neki autoritet koji želi komunicirati nešto ljudima, onda će i komunicirati; jedan od načina komunikacije jeste i da daje znanje i istinu kome hoće, rezultat čega su upravo Objave, učenjaci i drugo...
Prihvaćeno?
To zato jer Božije Objave nisu neke nasumične nakupine izjava koje se mogu pripisati bilo kome, već predstavljaju mudrosti i znanje svoje vrste koje se kao takvo može shvatiti uz određeni trud. Bog se nikada neće "povući" od svojih stvorenja, makar ta stvorenja radila samo zlo.
- Rugafet
#515 Re: Pitanje za vjernike
Ma hajde Boga ti pa nismo djeca. Pet puta pitas doslovno - 'Sta je to lose u ropstvu" samim tim znaci da tebi to bas i ne smeta i ne vidis nista problematicno u tome. Sto ce reci da se ne bi bas nesto ni bunio protiv toga, sta je to ako nije u neku ruku podrzavanje. Pusti sad filozofiranje i ko biva pravilno citanje. Isto tako, kad za pristup 'neka svako gleda svoja posla' napises da nas je i doveo do ovoga (u nekom po tebi losem smislu) jasno je iz da bi ti vrlo rado nekim svojim metodama drugima nametao kako da zive i u sta da vjeruju. Ili namjerno dvosmisleno pises pa kad ti se nesto replicira onda ponavljas pricu o 'pravilnom citanju' i sl.
- JVC
#516 Re: Pitanje za vjernike
Biblija navodi da je Bog svet i pravedan i da ce ljudima suditi pravedno, prema dostupnoj mjeri objave koje su dobili i i njihov odgovor prema istoj, koja je recimo izrazena u svojim djelima, rijecima itd.hAZNADAR wrote:Imam par pitanja za vjernike:
Bog ne ogranicava svoju milost samo na onima koji imaju dovoljno informacija o njemu. Bog koji se otkriva u Bibliji zna unutarnji stav i motivaciju za obavljanje odredenih vjerskih duznosti. Svaki napor koji ima za cilj na samoopravdanje, nema neke vrijednosti, bez obzira koliko su oni impresivni.
Ako bas zelis da ides dalje i dublje onda proticaj Rimljanima 2:12-16 gdje se vidi da Pavao govori da oni koji "nemaju zakon" bit ce sudeni prema svojoj "savjesti". Sto jednostavno kaze da se to prevenstveno odnosi na one koji nisu bili u mogucnosti da dodu u dodir sa Evandeljem prije nego su umrli.
- insomnia78
#517 Re: Pitanje za vjernike
Oni koji nisu znali na sudnjem danu bice testiranihAZNADAR wrote:Imam par pitanja za vjernike:
- Irsar
#518 Re: Pitanje za vjernike
Oh, hvala na napomeni. Dakle, šesti put, želim da mi se objasni i dokaže da je ropstvo loše. Po mogućnosti koristeći logičke dokaze, ali mogu i naučni, ili bilo kakvi zapravo.Rugafet wrote:Pet puta pitas doslovno - 'Sta je to lose u ropstvu"
Unaprijed zahvalan.
Ostatak tvog posta je papagajsko ponavljanje neistina i gluposti. Sljedeći put ako se želiš uključiti u razgovor onda bar se potrudi i pročitaj par postova unazad prije onog koji ti je "zapeo" za oko.
- insomnia78
#519 Re: Pitanje za vjernike
Sta ce biti lose. Jos ako je kakva vrckava mladica
- Idemedosumom
#520 Re: Pitanje za vjernike
Čini ti se da skrećem s teme. Ti tvrdiš da su Poslanik s.a.v.a. i ashabi r.a. činili XYZ, na "očigled svih."Irsar wrote:Kao prvo, govorili smo o ropstvu, tako da skrećeš sa teme.Idemedosumom wrote: Je si li prisustvovao tim događajima? Ne bih rekao, kao ni Buharija:
Kao drugo, nisi ni ti prisustvovao tim događajima, ali izgleda nije ti problem uzeti kao istinite hadise koji ti pašu i koji su usklađeni sa tvojom nekom "vizijom" Poslanika, dok sve ostale hadise si daješ slobodu da lako odbaciš. Dvostruki kriteriji, reklo bi se.
Jedini izvor koji to potvrđuje jeste hadis. Ako je Poslanik imao robove, šta fali mokrenju iza kontejnera, psovanju/proklinjanju nedužnih ljudi, umalo paljenju muslimanskih kuća jer nisu došli na namaz, pedofiliji, pijenju alkohola i sl.
Kriterij za odbacivanje je kur'anski
-
hAZNADAR
#521 Re: Pitanje za vjernike
Jarane, bilo je drustava gdje je prinosenje ljudskih zrtava bio default i plus ako sam to radis. Danas imas plemena gdje ne postoji uopce moral i etika po nasem shvatanju. E sad, sto bi neko ko je radio cijelog zivota mnogo gorih stvari bolje prosao jer eto jadan nije znao - nego neko ko je samo malo odstupio? Cijeli taj anticki svijet, vikinzi, juznoamericke civilizacije, pecinski ljudi,... ispadose da imaju postedu i da ce im savjest pomoci iako su radili grozne stvari u ocima vodecih monoteistickih religija. A neko ko je koji put popio gore proci iako je vjerovao u jednog Boga, prihvatao poslanike, bio moralan,...JVC wrote:Biblija navodi da je Bog svet i pravedan i da ce ljudima suditi pravedno, prema dostupnoj mjeri objave koje su dobili i i njihov odgovor prema istoj, koja je recimo izrazena u svojim djelima, rijecima itd.hAZNADAR wrote:Imam par pitanja za vjernike:
Bog ne ogranicava svoju milost samo na onima koji imaju dovoljno informacija o njemu. Bog koji se otkriva u Bibliji zna unutarnji stav i motivaciju za obavljanje odredenih vjerskih duznosti. Svaki napor koji ima za cilj na samoopravdanje, nema neke vrijednosti, bez obzira koliko su oni impresivni.
Ako bas zelis da ides dalje i dublje onda proticaj Rimljanima 2:12-16 gdje se vidi da Pavao govori da oni koji "nemaju zakon" bit ce sudeni prema svojoj "savjesti". Sto jednostavno kaze da se to prevenstveno odnosi na one koji nisu bili u mogucnosti da dodu u dodir sa Evandeljem prije nego su umrli.
insomnia78 wrote:
Oni koji nisu znali na sudnjem danu bice testirani
Hajd pusti one koji nisu znali. Svi ti sveti ljudi u krscanstvu, ucenjaci i humanisti, Majka Tereza napr. - jeli svinjetinu i pili vino, nisu klanjali i nisu priznavali Muhameda a.s. Kakav to test mogu proci a to sve radili. Ili recimo svi ti silni muslimani, budisti, hinduisti,... cijelog zivota visoko moralni i dobri, humanisti,... niti su krsteni, niti se molili Bogu na krscanski nacin, niti slavili Isusa a.s. po krscanskom ucenju, neki vjerovali u vise Bogova,... koji to test mogu proci? Ili ih automatski po defaultu sve slijedi kazna - ili ispada da imaju postedu.
- Rugafet
#522 Re: Pitanje za vjernike
Robstvo - U svom užem smislu predstavlja formalnu instituciju krajnje zavisnosti jednog od strane drugog čovjeka koji je temelj društvenog sistema zvanog robovlasništvo. Osoba koja je rob nema nikakva prava, odnosno predstavlja vlasništvo drugog čovjeka ili grupe - gospodara. Ona je prisiljena obavljati rad i druge usluge za svog gospodara, a za to nije ovlaštena primiti nikakvu naknadu (iako iz praktičnih razloga može očekivati najosnovniju hranu i prenoćište). Gospodar ima puno pravo raspolagati s robom kako hoće, uključujući tjelesne kazne, sakaćenje, pa i ubistvo. Ropstvo je danas zabranjeno međunarodnim konvencijama, iako se u određenim oblicima praktikuje. Uz ropstvo se vezuje pojam prisilni rad, ali ne u slučaju kada je prisilni rad posljedica obveza koje propisuje i regulira država kao što je slučaj s vojnom obvezom, osudom za kaznena djela i sl.Irsar wrote:Oh, hvala na napomeni. Dakle, šesti put, želim da mi se objasni i dokaže da je ropstvo loše. Po mogućnosti koristeći logičke dokaze, ali mogu i naučni, ili bilo kakvi zapravo.Rugafet wrote:Pet puta pitas doslovno - 'Sta je to lose u ropstvu"
Unaprijed zahvalan.![]()
Ostatak tvog posta je papagajsko ponavljanje neistina i gluposti. Sljedeći put ako se želiš uključiti u razgovor onda bar se potrudi i pročitaj par postova unazad prije onog koji ti je "zapeo" za oko.
CRNCI NA PRODAJU
Pošiljka vrlo lijepih čvrstih muškaraca i žena u dobrom stanju i sposobnih odmah stupiti u službu, upravo uvezenih s afričke obale privjetrine brodom "Dva brata". Uvjeti: pola u gotovu novcu ili proizvodima, ostatak prvoga dana idućeg siječnja, uz obveznicu ili jamčevinu na zahtjev. Prodaja će započinjati svakoga dana u 10 sati u dvorištu gospodina Bordeauxa, na broju 48, u zaljevu. 19. svibnja 1784., John Mitchell.”
„TRIDESET ISKUSNIH CRNACA
Prodaju se na kredit, na privatnoj prodaji. Među njima je i tesar, ni za jednog se ne zna da bi bio nepošten. Također, na prodaju za gotov novac, mladi crnac, kuhar, dobra vladanja, rođen u ovoj zemlji, nekoliko godina služio u inozemstvu pod francuskim kuharem, te njegova žena, srednje dobi, poslužiteljica (oboje vrlo pošteni), i njihovo dvoje djece. Slično: mlad muškarac, tesar. Pitati za uvjete kod tiskara.”
Na međunarodnoj razini, danas je ropstvo zabranjeno Konvencijom o ukinuću prinudnog rada (br. 105) Međunarodne organizacije rada usvojenom u Ženevi 25. lipnja 1957. godine, čija je članica i Republika Hrvatska. Konvenciju je ratificiralo 175 međunarodno priznatih država.

- Idemedosumom
#523 Re: Pitanje za vjernike
Evo moje heretičko mišljenje:hAZNADAR wrote:Imam par pitanja za vjernike:
Čovjekove obaveze se mogu svrstati u 2 kategorije: prema Bogu i prema ljudima.
Ljudi koji su izolovani, pa do njih poruka islama nije došla, ili je došla ali preko masovnih medija, kojekakvih isil grupa i sl, ili čak ako je poruka do njih na lijep način došla ali oni istu nisu bili u mogućnosti shvatiti, nisu spoznali tu istinu, Allah ih neće teretiti obavezama (i zabranama) prema Njemu, kao što su namaz, post, hadž i sl. (U skladu s Allahovim osobinama, da je milostiv, ali i pravedan.)
Ostaju obaveze prema drugim ljudima, dobročinstvo prema roditeljima i drugima, da li su komšije bile mirne od tvog jezika i tvojih djela i sl. Mislim da će im Allah suditi na osnovu tih univerzalnih vrijednosti, i tako ih uvoditi u Džennet ili Džehennem.
- Boemica
#524 Re: Pitanje za vjernike
Idemedosumom wrote:
Evo moje heretičko mišljenje:
Čovjekove obaveze se mogu svrstati u 2 kategorije: prema Bogu i prema ljudima.
Ljudi koji su izolovani, pa do njih poruka islama nije došla, ili je došla ali preko masovnih medija, kojekakvih isil grupa i sl, ili čak ako je poruka do njih na lijep način došla ali oni istu nisu bili u mogućnosti shvatiti, nisu spoznali tu istinu, Allah ih neće teretiti obavezama (i zabranama) prema Njemu, kao što su namaz, post, hadž i sl. (U skladu s Allahovim osobinama, da je milostiv, ali i pravedan.)
Ostaju obaveze prema drugim ljudima, dobročinstvo prema roditeljima i drugima, da li su komšije bile mirne od tvog jezika i tvojih djela i sl. Mislim da će im Allah suditi na osnovu tih univerzalnih vrijednosti, i tako ih uvoditi u Džennet ili Džehennem.
Kako misliš, bio dobar prema roditeljima i drugima, a nije musliman
- Idemedosumom
#525 Re: Pitanje za vjernike
Jesi li to i ti bila na SDA skupuBoemica wrote: Kako misliš, bio dobar prema roditeljima i drugima, a nije muslimanNemoguće.