Spasa nam... ipak, IMA !?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li biste podrzali/prikljucili se pokretu za REBOOT BiH?

DA
32
70%
NE
14
30%

Total votes: 46

512MB

#501 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by 512MB »

Dozer wrote:
512MB wrote:Volio bih znati, iskreno, koji se od vas "kandidata" angazuje dobrovoljno u npr. javnoj kuhinji, crvenim krstu i slicno, barem dva dana u mjesecu?
Nisam nikakav kandidat, ali mogu reci sta radim u dobrotvorne svrhe.
Da imam vremena da se bavim pravim dobrotvornim radom - nemam. Iskreno.
Ali zato, recimo, svakih 3-5 mjeseci u CK odnesem par vreca garderobe, finansijski ucestvujem u humanitarnim akcijama za lijecenje djece, svake godine uplatim neki iznos za SOS djecije selo.

Prosjacima na ulici ne dam nikad nista. Jel' posteno ovako?
Nije, za ovakve stvari se vremena nadje barem jednom mjesecno, pa cak i naustrb vlastitog slobodnog vremena. Predpostavljam da se druga dvojica isto tako ne bave volonterskim radom. Steta, ovde bi bilo puno mjesta za napredak.

Znam da nisi "kandidat" kao kandidat :D
petunija

#502 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by petunija »

Dozer wrote:Ima i sve to, ili se trenutno pravi, sve te strategije itd., a nije da nema ljudi koji bi se toga i prihvatili. re:BOOT ;)

Medjutim, nista od toga se ne moze napraviti dok se s vlasti ne skinu ovi koji i jesu kreirali ovakvo s(r)tanje.
Dzaba je uzeti npr. opstinu centar u Sarajevu, kada kantonom vladaju ovi. Bemisleno je, i zapravo je samo tracenje snage i ljudskih resursa.
Bolje bi bilo uzeti neki manje razvijenu opstinu, i manju, pa u njoj pokrenuti stvari s mrtve tacke i na tom primjeru pokazati da se moze.

Onda bi i susjedna opstina htjela isto, pa bi glasali za tu politicku opciju. Pa susjedna, pa i ona do nje, i tako redom dok se ne bi doslo na preuzimanje kompletnog kantona. A odatle je onda sve daleko lakse, kada se upravlja jednim cijelim srednjim nivoom vlasti.

Rok za ovo nije predug, nekih 8-10 godina, 12 maksimalno. S obzirom da ovi bulazne vec 28, i da ih je vecini naroda zapravo na vrh glave, mislim da je ovo neki optimalan rok za pokazivanje i dokazivanje.
Devedesete je, sjećamo se svi, Ante Marković pokrenuo ekonomiju, zaustavio inflaciju, pokazao da možemo bolje, ljepše...i gle čuda, raja ipak odlučila glasati za "svoje". Ne znam, sviđa mi se sve ovo što radiš i glasala bih za takvu (tvoju) stranku, ali iskreno, ne nadam se više... :(
triconja

#503 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by triconja »

petunija wrote:
Dozer wrote:Ima i sve to, ili se trenutno pravi, sve te strategije itd., a nije da nema ljudi koji bi se toga i prihvatili. re:BOOT ;)

Medjutim, nista od toga se ne moze napraviti dok se s vlasti ne skinu ovi koji i jesu kreirali ovakvo s(r)tanje.
Dzaba je uzeti npr. opstinu centar u Sarajevu, kada kantonom vladaju ovi. Bemisleno je, i zapravo je samo tracenje snage i ljudskih resursa.
Bolje bi bilo uzeti neki manje razvijenu opstinu, i manju, pa u njoj pokrenuti stvari s mrtve tacke i na tom primjeru pokazati da se moze.

Onda bi i susjedna opstina htjela isto, pa bi glasali za tu politicku opciju. Pa susjedna, pa i ona do nje, i tako redom dok se ne bi doslo na preuzimanje kompletnog kantona. A odatle je onda sve daleko lakse, kada se upravlja jednim cijelim srednjim nivoom vlasti.

Rok za ovo nije predug, nekih 8-10 godina, 12 maksimalno. S obzirom da ovi bulazne vec 28, i da ih je vecini naroda zapravo na vrh glave, mislim da je ovo neki optimalan rok za pokazivanje i dokazivanje.
Devedesete je, sjećamo se svi, Ante Marković pokrenuo ekonomiju, zaustavio inflaciju, pokazao da možemo bolje, ljepše...i gle čuda, raja ipak odlučila glasati za "svoje". Ne znam, sviđa mi se sve ovo što radiš i glasala bih za takvu (tvoju) stranku, ali iskreno, ne nadam se više... :(
Jebi ti to ja cu jope za sda glasat, ne more meni neko nacionalizam preko noci ugasit :D
MarlboroGold

#504 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by MarlboroGold »

triconja wrote: Ma hajte molim vas, ovo je u rangu one da nije bilo prijetnji od amera da ce nas bombardovat zauzeli bi pola srbije (ono pri kraju rata sto neki koji nemaju pojma o ratu prosipaju).
Sudeći po broju demobilisanih boraca po posljednjim spiskovima, mogli su i do Sofije... Beograd bi bio usput :D
triconja

#505 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by triconja »

MarlboroGold wrote:
triconja wrote: Ma hajte molim vas, ovo je u rangu one da nije bilo prijetnji od amera da ce nas bombardovat zauzeli bi pola srbije (ono pri kraju rata sto neki koji nemaju pojma o ratu prosipaju).
Sudeći po broju demobilisanih boraca po posljednjim spiskovima, mogli su i do Sofije... Beograd bi bio usput :D
:lol:
Bas to, najgore je kad neko ko se borio u ratu tako razmislja, haj ovi sto nisu rata ni zapamtili, njima se more i oprostit :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Dozer

#506 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Nisam primijetio da tako razmisljam, ako se aludiralo na mene...
Uz to, hebe mi se za Srbiju, a i Hrvatsku. Neka zive svoj zivot.
Dozer

#507 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

petunija wrote: Devedesete je, sjećamo se svi, Ante Marković pokrenuo ekonomiju, zaustavio inflaciju, pokazao da možemo bolje, ljepše...i gle čuda, raja ipak odlučila glasati za "svoje". Ne znam, sviđa mi se sve ovo što radiš i glasala bih za takvu (tvoju) stranku, ali iskreno, ne nadam se više... :(
I ovo je upravo ono sto su BHS/ENV matricari i htjeli da postignu kroz obezvrijedjivanje obrazovnog sistema, srozavanje ekonomije, urusavanje vladavine prava i zakona, itd. - narodnu letargiju i osjecaj beznadja.

Cinjenica je i da su prilicno uspjeli, ocito... E, upravo to se ne smije dozvoliti, dalje propadanje u njihove sablone.
Da se podsjetimo kako su nas doveli do ovoga...
10 strategija manipulacije ljudima

1) PREUSMJERAVANJE PAŽNJE
Pažnju javnosti preusmjeravati s važnih problema na nevažne. Prezaposliti javnost poplavom nebitnih informacija, da ljudi ne bi razmišljali i stekli osnovna saznanja u razumijevanju svijeta.

2) STVARANJE PROBLEMA
Ta metoda se naziva i “problem-reagiranje-rješenje”. Treba stvoriti problem, da bi dio javnosti reagirao na njega. Na primjer: izazvati i prenositi nasilje s namjerom, da javnost lakše prihvati ograničavanje slobode, ekonomsku krizu ili da bi se opravdalo rušenje socijalne države.

3) POSTUPNOST PROMJENA
Da bi javnost pristala na neku neprihvatljivu mjeru, uvoditi je postupno, “na žličicu”, mjesecima i godinama. Promjene, koje bi mogle izazvati otpor, ako bi bile izvedene naglo i u kratkom vremenskom roku, bit će provedene politikom malih koraka. Svijet se tako vremenom mijenja, a da to ne budi svijest o promjenama.

4) ODLAGANJE
Još jedan način za pripremanje javnosti na nepopularne promjene je, da ih se najavljuje mnogo ranije, unaprijed. Ljudi tako ne osjete odjednom svu težinu promjena, jer se prethodno privikavaju na samu ideje o promjeni. Osim toga i “zajednička nada u bolju budućnost” olakšava njihovo prihvatanje.

5) UPOTREBA DJEČJEG JEZIKA
Kada se odraslima obraća kao kad se govori djeci, postižu se dva korisna učinka: javnost potiskuje svoju kritičku svijest i poruka ima snažnije djelovanje na ljude.Taj sugestivni mehanizam u velikoj mjeri se koristi i prilikom reklamiranja.

6) BUĐENJE EMOCIJA
Zloupotreba emocija je klasična tehnika, koja se koristi u izazivanju kratkog spoja, prilikom razumnog prosuđivanja. Kritičku svijest zamjenjuju emotivni impulsi (bijes, strah, itd.) Upotreba emotivnog registra omogućava pristup nesvjesnom, pa je kasnije moguće na tom nivou provesti ideje, želje, brige, bojazni ili prinudu, ili pak izazvati određena ponašanja.

7) NEZNANJE
Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumijevanja manipulacije njihovim pristankom. Kvaliteta obrazovanja nižih društvenih slojeva treba biti što slabija ili ispod prosjeka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv.

8) VELIČANJE GLUPOSTI
Javnost treba poticati u prihvaćanju prosječnosti. Potrebno je uvjeriti ljude da je (in, u modi), poželjno biti glup, vulgaran i neuk. Istovremeno treba izazivati otpor prema kulturi i znanosti

9) STVARANJE OSJEĆAJA KRIVNJE
Treba uvjeriti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za vlastitu nesreću, uslijed oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i potcijenjen pojedinac, opterećen osjećajem krivnje, odustat će od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema.

10) ZLOUPOTREBA ZNANJA
Brz razvoj znanosti u posljednjih 50 godina stvara rastuću provaliju između znanja javnosti i onih koji ga posjeduju i koriste, vladajuće elite. “Sistem”, zaslugom biologije, neurobiologije i praktične psihologije, ima pristup naprednom znanju o čovjeku i na fizičkom i na psihičkom planu.
Vidite li i jednu jedinu stavku koja nije primijenjena u BiH....?
petunija

#508 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by petunija »

Nisi me pravilno shvatio, onda sam se razočarala, ne u njih (stranke) već u narod. Nije mi bilo jasno kako je iko mogao glasati za nepoznate ljude, pri tom vrlo primitivnog ponašanja i riječnika, kad su već imali čovjeka koji je pokazao da zna posao. Kad ljudi tada nisu sagledali stvar kako misliš da će danas, kad većina glasača i ne zna za drugačije?...a ljudi se boje novog. Nemoj pogrešno shvatiti, simpatizer sam NS drago mi čuti da si bio dio njih i slažem se njihovim programom, ali me strah ovog primitivizma i neznanja. Strah me ovog naroda.
PS i ovo što si naknadno dodao, slažem se sa svime, ali moje razočarenje je počelo prvim izborima, kad još nisam ni sanjala do čega će nas ova ološ dovesti
triconja

#509 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by triconja »

Dozer wrote:Nisam primijetio da tako razmisljam, ako se aludiralo na mene...
Uz to, hebe mi se za Srbiju, a i Hrvatsku. Neka zive svoj zivot.
Ne mislim na tebe, sjecam se prica onih koji su se borili u ratu (rodjaci) i tako misle. :lol:
Dozer

#510 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

petunija wrote:Nisi me pravilno shvatio, onda sam se razočarala, ne u njih (stranke) već u narod. Nije mi bilo jasno kako je iko mogao glasati za nepoznate ljude, pri tom vrlo primitivnog ponašanja i riječnika, kad su već imali čovjeka koji je pokazao da zna posao. Kad ljudi tada nisu sagledali stvar kako misliš da će danas, kad većina glasača i ne zna za drugačije?...a ljudi se boje novog. Nemoj pogrešno shvatiti, simpatizer sam NS drago mi čuti da si bio dio njih i slažem se njihovim programom, ali me strah ovog primitivizma i neznanja. Strah me ovog naroda.
PS i ovo što si naknadno dodao, slažem se sa svime, ali moje razočarenje je počelo prvim izborima, kad još nisam ni sanjala do čega će nas ova ološ dovesti
Shvatio sam te.
Poenta je u generalnom okviru i desavanjima onda i danas.

Onda smo imali ekonomsku krizu koja je 3-4 godine prije s*anja pocela zveckati oruzjem.
Markovic je otisao kod Amera i trazio lovu za reforme, i dobio, ako se dobro sjecam. I pokrenuo je reforme koje su se pocele pokazivati kao pravi put. Medjutim, S i H komponentama koje su se borile za prevlast u vlasti to nije odgovaralo, pogotovo S dijelu, jer bi to znacilo povratak u normalu cime bi njima bio prilicno suzen prostor za manevrisanje i preuzimanje vlasti. A to je onda dovelo do pocetka raspada.

Bilo je tu svacijih prstica, pogotovo Amera i clanica NATO-a, jer je Juga bila geostrateski interesantna i istoku i zapadu.
Ali, glavnu ulogu su ipak odigrali domaci, jer da nije bilo njih takvih kakvi su bili, niko izvana tu ne bi mogao nista, kao sto nisu mogli ni godinama prije.

Kako Markoviceve reforme jos nisu bile dobile puni zamah, samim tim ni vecina naroda ih jos nije mogla osjetiti, sto je bilo vrlo pogodno tlo za sirenje etno-nacionalizma. I na tome i u tome su se i pojavile 3 "svete krave" u vidu SDA, HDZ i SDS etno-vjerskih stranaka, koje su onda pocele sa svojim agendama.

Medjutim, danas je stvar malo drugacija. Te politike su na vlasti sada vec 28 godina, i vise je nego ocigledno da narodu nisu donijele nista dobro. Takodjer je ocigledno da vise nista konstruktivno i progresivno ne mogu ni ponuditi, i da su zakucani u blatu koje su sami napravili, nesposobni da iz njega izadju. A to sada vise ne mogu sve i da hoce (a nece), jer je ta BHS/ENV matrica postala osnova njihovog vladanja. Oni se naprosto ni ne mogu preokrenuti na nesto drugo.

Jedino sto im preostaje su 2 puta:
1. Da ovako nastave dok ih narod ne ukloni fizicki ili na izborima.
2. Da ponovo zarate kada osjete da ce biti uklonjeni.
Last edited by Dozer on 27/03/2018 13:20, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#511 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by vjesticanametli »

Dozer wrote:
512MB wrote:Volio bih znati, iskreno, koji se od vas "kandidata" angazuje dobrovoljno u npr. javnoj kuhinji, crvenim krstu i slicno, barem dva dana u mjesecu?
Nisam nikakav kandidat, ali mogu reci sta radim u dobrotvorne svrhe.
Da imam vremena da se bavim pravim dobrotvornim radom - nemam. Iskreno.
Ali zato, recimo, svakih 3-5 mjeseci u CK odnesem par vreca garderobe, finansijski ucestvujem u humanitarnim akcijama za lijecenje djece, svake godine uplatim neki iznos za SOS djecije selo.

Prosjacima na ulici ne dam nikad nista. Jel' posteno ovako?
kupi jos svake god koju cestitku od udr za djecu koja boluju od raka i glasam za tebe :) mislim glasala bih svakako :mrgreen:
SaraFina

#512 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by SaraFina »

Dozer wrote:Moram pitati @Sarafinu - u cemu se ogleda to moje "projugoslovenstvo", a pogotovo to "ko nas, bre, zavadi"? :D
Ja nigdje nisam tvrdila, da ti ne bi odredjenu skupinu ljudi uspio pridobiti Dozer, samo sam rekla da nisi kandidat kome bi ja osobno dala glas.
Na onoj temi od forumaša s nickom Šunj, (o EX Yu kao "naprednoj civilizaciji") nekako si mi (oprosti na iskrenosti)djelovao pomalo snobovski, dok si govorio o ljudima sa sela. Izlišno je po mom mišljenju bilo Fudi postavljati slike krave na stepenicama (prilikom poplave -da bi dokazao da kako je neki došljak izbjeglica) u Sarajevu držao kravu na balkonu i to na šestom spratu. Malo mi je i djetinjasta bila ona polemika. Ali da ne idem dalje.

Medjutim, ono što me itekako pogodilo ozbiljno jeste, tvoje opravdavanje onog posta, gdje se izbjeglicama Bošnjacima u KS i gradu, spore obilježavanje "noći njihovog rodnog kraja" i vapaj za prijeratnim gradjanima Sarajeva. Kad onako neko nešto napiše, ja shvatam to doslovno. Iako nikakve veze nemam sa protjeranim ljudima recimo iz Podrinja i drugih krajeva BiH. Ipak ONI su se našli silom ratnih prilika u mom rodnom gradu. I ja sam ta prijeratna gradjanka Sarajeva i moji roditelji takodjer. Ali nikog od njih niti krivim što su u Sarajevu, niti šaljem vapaje prijaratnim komšijama Srbima i djelomično Hrvatima. Zašto? Slati vapaje onim koje su Sarajevo napustili zarad velikosrpske i dijelom velikohrvatske politike???? Ludilo! Ni u snu ne bih! Što se mene tiče (I prijeratni gradjani Sarajeva neka se vrate), svi su dobrodošli, pod uvjetom da nisu okrvavili ruke ili s kakve ćuke gadjali grad. Ali da ću plakati nad sudbinom nečijom, ko pljuje po Sarajevu "zbog nedostatka multietničnosti" iz neke ćuke u RS, Srbiji ili inostranstvu i svoj odlazak iz grada pravda nekim nebulozama, neću ni to. To bi jednostavno bila uvreda žrtvama koje su poginule tokom opsade, a i onim koji su grad branili.
Po meni Sarajevo ima potpuno pravo, a i njegovi gradjani, koji su proveli godine u onom haosu, na skeptičnost i rezervu naspram onih koji su otišli. E tu se razilazimo. Ti možeš biti koliko želiš kul i otvoreno "haustorče", Bosanac sa velikim B i otvoren prijeratnim, a zatvoren prema poslijeratnim gradjanima Sarajeva.... Za mene osobno to dramatiziranje i vapaji, će uvjek biti definisani onom starom "Ko nas bre zavadi"
Dozvoljavam naravno da sam i u krivu, ali to je moje mišljenje. Naravno, tebi ostavljam pravo na tvoje.
Dozer

#513 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

I moram ti reci da si - u krivu. 100%.
Prvo, a sto sam do sada naglasio jedno 1000x, ja nemam apsolutno nisa protiv ljudi kao ljudi, kao ni protiv toga odakle su ili gdje su rodjeni. Ali, imam svega protiv mentaliteta koji nije svojstven urbanoj sredini kakva je grad, kao i protiv onih koji taj mentalite po svaku cijenu zele uvesti i uveli su u grad.

2. Krava u diskusiji s Fudom nije bila uopste to sto si ti skontala, nego samo kontraargument Fudi koji se podsmjehivao na ono "krava na sestom spratu", u smislu da se krava ama bas nikako nije mogla tu naci. A jeste, sto nas onda vraca nazad na tacku br.1.

3. Vapaj za prijeratnim stanovnicima Sarajeva? Moj vapaj? Ozbiljno? Ja ako sam ista rekao o tome i o njima, to je moglo biti samo i jedino opet u smislu mentaliteta i emancipacije.

4. Da, ljudi jesu otjerani sa svojih ognjista iz IB i Podrinja, i to je cinjenica koju ja niti sam sporio, niti cu ikada sporiti. Ali, isto tako, cinjenica je da su svi oni poprilicno naplatili i jos uvijek naplacuju sve to. Zrtve su zrtve, i tu nema govora da to nije tako. Ali, prezivjeli su i te svoje zrtve i te kako ovdje naplatili, bukvalno. Rezultat toga je da se iz svacijeg dzepa odvojila, a odvaja i danas, poprilicna cifra na ime raznoraznih naknada za ove i one zrtve. Ne znam jesi li ikada bila npr. u Vogosci, gore, desno od semafora, iza brda? Otidji, bice ti jasno o cemu pricam. Poznajem neke srebrenicanke koje su cak napustile i posao u nekim drzavnim ustanovama i upravama jer im je 70% penzije na ime poginulog clana porodice bila veca cifra od plate. Vise im se isplatilo to, nego da rade. A imaju bukvalno trospratne kuce, ali i stanove koje su dobile nakon reintegracije. Uz sve to, vratile su i imovinu u Srebrenici. I sve to ne placaju oni koji su pobili te ljude, nego mi, koji smo takodjer ratovali i branili se, a od toga imamo m..o labudovo. Isto je i sa focacima, visegradjanima, itd. Posteno? Mozda... Nekome... Meni ni slucajno.

Ali, to je SDA glasacka masinerija...
SaraFina

#514 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by SaraFina »

Dozer wrote:I moram ti reci da si - u krivu. 100%.
Prvo, a sto sam do sada naglasio jedno 1000x, ja nemam apsolutno nisa protiv ljudi kao ljudi, kao ni protiv toga odakle su ili gdje su rodjeni. Ali, imam svega protiv mentaliteta koji nije svojstven urbanoj sredini kakva je grad, kao i protiv onih koji taj mentalite po svaku cijenu zele uvesti i uveli su u grad.

2. Krava u diskusiji s Fudom nije bila uopste to sto si ti skontala, nego samo kontraargument Fudi koji se podsmjehivao na ono "krava na sestom spratu", u smislu da se krava ama bas nikako nije mogla tu naci. A jeste, sto nas onda vraca nazad na tacku br.1.

3. Vapaj za prijeratnim stanovnicima Sarajeva? Moj vapaj? Ozbiljno? Ja ako sam ista rekao o tome i o njima, to je moglo biti samo i jedino opet u smislu mentaliteta i emancipacije.

4. Da, ljudi jesu otjerani sa svojih ognjista iz IB i Podrinja, i to je cinjenica koju ja niti sam sporio, niti cu ikada sporiti. Ali, isto tako, cinjenica je da su svi oni poprilicno naplatili i jos uvijek naplacuju sve to. Zrtve su zrtve, i tu nema govora da to nije tako. Ali, prezivjeli su i te svoje zrtve i te kako ovdje naplatili, bukvalno. Rezultat toga je da se iz svacijeg dzepa odvojila, a odvaja i danas, poprilicna cifra na ime raznoraznih naknada za ove i one zrtve. Ne znam jesi li ikada bila npr. u Vogosci, gore, desno od semafora, iza brda? Otidji, bice ti jasno o cemu pricam. Poznajem neke srebrenicanke koje su cak napustile i posao u nekim drzavnim ustanovama i upravama jer im je 70% penzije na ime poginulog clana porodice bila veca cifra od plate. Vise im se isplatilo to, nego da rade. A imaju bukvalno trospratne kuce, ali i stanove koje su dobile nakon reintegracije. Uz sve to, vratile su i imovinu u Srebrenici. I sve to ne placaju oni koji su pobili te ljude, nego mi, koji smo takodjer ratovali i branili se, a od toga imamo m..o labudovo. Isto je i sa focacima, visegradjanima, itd. Posteno? Mozda... Nekome... Meni ni slucajno.

Ne mogu oni mentalitet uvoditi u gradske sredine i ja razumijem da vjerovatno u najmanju ruku "neobično" izgledaju ti pokušaji. Nažalost 20 i nešto godina je prošlo od rata i Sarajevo nikad vjerovatno neće imati onu strkturu stanovništva kakva je tebi bliska i sa kojom si odrastao. No te ljude pogrešno je izopćavati, nego ih je neminovnost prihvatiti i pomoći im u prilagodjavanju.
Što se povratka tiče vjerovatno ima i slučajeva koje opisuješ, ali ima i ljudi kojima su kompletne porodice stradale, a povratak je neodrživ na teritoriji RS za bošnjačke povratnike. Nažalost, ta RS je na kraja rata bila klasificirana kao neka prolazna "kategorija" većini "neobavještenih i neosviještenih". Ali sada ljudi su izrodili djecu koja su odrasli ljudi, a koja se uopće ne sjećaju rata i logično je da se ni zbog njih, ni njihove budućnosti a i zbog egzistencije ne žele vratiti u Podrinje.
Podrinja je realno pustara. Upućeni tvrde da i devedesetih je izgledalo isto kao sada. Znači gdje bi ti te ljude vratio? Općenito RS osim BL i BN ljuštura. I sasvim mi je logično da ljudi i pored povrata imovine ne žele nazad.
Da ne govorim o lošim sjećanjima i preživljenim traumama.
Ja ih ne krivim.
relativno84

#515 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by relativno84 »

Dozer wrote:4. Da, ljudi jesu otjerani sa svojih ognjista iz IB i Podrinja, i to je cinjenica koju ja niti sam sporio, niti cu ikada sporiti. Ali, isto tako, cinjenica je da su svi oni poprilicno naplatili i jos uvijek naplacuju sve to. Zrtve su zrtve, i tu nema govora da to nije tako. Ali, prezivjeli su i te svoje zrtve i te kako ovdje naplatili, bukvalno. Rezultat toga je da se iz svacijeg dzepa odvojila, a odvaja i danas, poprilicna cifra na ime raznoraznih naknada za ove i one zrtve. Ne znam jesi li ikada bila npr. u Vogosci, gore, desno od semafora, iza brda? Otidji, bice ti jasno o cemu pricam. Poznajem neke srebrenicanke koje su cak napustile i posao u nekim drzavnim ustanovama i upravama jer im je 70% penzije na ime poginulog clana porodice bila veca cifra od plate.Vise im se isplatilo to, nego da rade. A imaju bukvalno trospratne kuce, ali i stanove koje su dobile nakon reintegracije. Uz sve to, vratile su i imovinu u Srebrenici. I sve to ne placaju oni koji su pobili te ljude, nego mi, koji smo takodjer ratovali i branili se, a od toga imamo m..o labudovo. Isto je i sa focacima, visegradjanima, itd. Posteno? Mozda... Nekome... Meni ni slucajno.

Apsolutne lazi i izmisljotine, za nekog ko je toliko upucen u sve tesko mi je vjerovati da ovako promasis loptu. Kad nadjes vremena raspitaj se kolike su te penzije i invalidnine pa onda napisi glupost kao ovu vezano za rad u drzavnim ustanovama. Sto se tice onog prvog dao bog svakome da izgubi svoje pa da ih naplacuje, jadno i cemerno. To sto neko ima Munirin kompleks nije razlog da pljune na 90% ostalih koji su ga popusili na svaki moguci nacin.
madner

#516 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by madner »

Ne vidim pretjerano fajde od diskusije sa ovom frakcijom, tvrdo jezgro SDA. :D
madner

#517 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by madner »

Iskustvo sa drugih tema.
Dozer

#518 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

SaraFina wrote: Ne mogu oni mentalitet uvoditi u gradske sredine i ja razumijem da vjerovatno u najmanju ruku "neobično" izgledaju ti pokušaji. Nažalost 20 i nešto godina je prošlo od rata i Sarajevo nikad vjerovatno neće imati onu strkturu stanovništva kakva je tebi bliska i sa kojom si odrastao. No te ljude pogrešno je izopćavati, nego ih je neminovnost prihvatiti i pomoći im u prilagodjavanju.
Što se povratka tiče vjerovatno ima i slučajeva koje opisuješ, ali ima i ljudi kojima su kompletne porodice stradale, a povratak je neodrživ na teritoriji RS za bošnjačke povratnike. Nažalost, ta RS je na kraja rata bila klasificirana kao neka prolazna "kategorija" većini "neobavještenih i neosviještenih". Ali sada ljudi su izrodili djecu koja su odrasli ljudi, a koja se uopće ne sjećaju rata i logično je da se ni zbog njih, ni njihove budućnosti a i zbog egzistencije ne žele vratiti u Podrinje.
Podrinja je realno pustara. Upućeni tvrde da i devedesetih je izgledalo isto kao sada. Znači gdje bi ti te ljude vratio? Općenito RS osim BL i BN ljuštura. I sasvim mi je logično da ljudi i pored povrata imovine ne žele nazad.
Ja ih ne krivim.
I dalje me ne kontas... Sve sto si napisala stoji, osim prvog dijela.
Oni jesu uveli mentalitet u gradsku sredinu. I to je taj problem. Ne oni kao oni, kao ljudi, nego mentalitet.
Struktura stanovnistva prijeratnog Sarajeva je davna proslost, i to se nikada vise nece vratiti na ono sto je bilo. I ne treba, niko to i ne kaze.
Ali, emancipacija i prilagodjavanje sredini u kojoj si se obreo iz ma kojeg razloga je stvar osnovnog odgoja i pristojnosti. A to je ono sto je nestalo.

Dokaze mozes vidjeti na svakom mogucem koraku, od ponasanja na cesti (kao da su sami, kao da voze seoskim putem i mogu stati gdje hoce i kad hoce, kao da se parkiraju na livadu, a ne parking na kojem treba da se parkira jos ljudi/vozila, itd.itd.), pa do smeca koje se u kesama moze pronaci svukuda, jer je, valjda, problem prosetati do kontejnera ili u odredjeno vrijeme ostaviti smece na planirano mjesto da ga sluzba ciscenja pokupi.

Da se mene pita, sve bi ovo bilo drakonski sankcionisano, pa ako vec neko nema dovoljno mozga da shvati gdje se nalazi, onda ce da placa kazne i tako se nauci redu i pravilima zivljenja u sredini u kojoj zivi.

I, ja apsolutno nikoga ne pokusavam izopciti odnekud. Imam gomilu raje koja nisu iz Sarajeva, i s kojima funkcionisem sasvim normalno, pa je malo besmisleno spocitavati mi ovakve stvari. S druge strane, cak i kod dosta njih mogu vidjeti taj mentalitet "ja, ja i samo ja", ali posto se znamo na to im onda i ukazujem, otvoreno i normalno, ne svadjom.
stakasa

#519 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by stakasa »

Dozer wrote:
SaraFina wrote: Ne mogu oni mentalitet uvoditi u gradske sredine i ja razumijem da vjerovatno u najmanju ruku "neobično" izgledaju ti pokušaji. Nažalost 20 i nešto godina je prošlo od rata i Sarajevo nikad vjerovatno neće imati onu strkturu stanovništva kakva je tebi bliska i sa kojom si odrastao. No te ljude pogrešno je izopćavati, nego ih je neminovnost prihvatiti i pomoći im u prilagodjavanju.
Ja ih ne krivim.
I dalje me ne kontas... Sve sto si napisala stoji, osim prvog dijela.
Oni jesu uveli mentalitet u gradsku sredinu. I to je taj problem. Ne oni kao oni, kao ljudi, nego mentalitet.
Struktura stanovnistva prijeratnog Sarajeva je davna proslost, i to se nikada vise nece vratiti na ono sto je bilo. I ne treba, niko to i ne kaze.
Ali, emancipacija i prilagodjavanje sredini u kojoj si se obreo iz ma kojeg razloga je stvar osnovnog odgoja i pristojnosti. A to je ono sto je nestalo.

Dokaze mozes vidjeti na svakom mogucem koraku, od ponasanja na cesti (kao da su sami, kao da voze seoskim putem i mogu stati gdje hoce i kad hoce, kao da se parkiraju na livadu, a ne parking na kojem treba da se parkira jos ljudi/vozila, itd.itd.), pa do smeca koje se u kesama moze pronaci svukuda, jer je, valjda, problem prosetati do kontejnera ili u odredjeno vrijeme ostaviti smece na planirano mjesto da ga sluzba ciscenja pokupi.

Da se mene pita, sve bi ovo bilo drakonski sankcionisano, pa ako vec neko nema dovoljno mozga da shvati gdje se nalazi, onda ce da placa kazne i tako se nauci redu i pravilima zivljenja u sredini u kojoj zivi.

I, ja apsolutno nikoga ne pokusavam izopciti odnekud. Imam gomilu raje koja nisu iz Sarajeva, i s kojima funkcionisem sasvim normalno, pa je malo besmisleno spocitavati mi ovakve stvari. S druge strane, cak i kod dosta njih mogu vidjeti taj mentalitet "ja, ja i samo ja", ali posto se znamo na to im onda i ukazujem, otvoreno i normalno, ne svadjom.
Pa pricas o osnivanju stranke liberalne orjentacije, jedan covjek jedan glas i onda zacinis sa mentalitetom dosljaka. Nema tu mentalitet ne mentalitet, veci je problem u Sarajevu sto ih nije znao absorbovat i "upregnut" u ista kola. Postoje mnoge podjele u drustvu, beskonacno ih je, jedna od tih podjela je ENV kako je ti nazivas. Ti si protiv nje, ti si za sirinu i to je super, i ja mislim da treba tako. Ali da bi dobio vjerodostojnost onda budi sirok u svim segmentima, usudi se, probaj provesti taj liberalni nacin razmisljanja na svim poljima i tek ce tada ta nova stranka imati sansu i ponuditi nesto novo.
Ti ljudi iz Istocne Bosne su gledali sebe, sto je potpuno normalno. I od toga treba polaziti, od ljudske prirode, njoj se prilagodavati a ne mjenjati je kao sto je mrtvi socijalizam oprobao. Ljudska priroda i svako jedinka za sebe. Pa da smo u fazi s okolinom i ovim naprednijim, bogatijim, mocnijim djelom planete
stakasa

#520 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by stakasa »

Sarajmen wrote:Kontam, restart je obostrano moguć ako se u fokus stave sličnosti umjesto različitosti. U suprotnom, nije realno očekivati da je jednostrani restart jedino prihvatljivo rješenje. Pozz
I naravno ovo. To nam je u genetskom kodu i ovo trazenje mahana umjesto rjesenja bi trebalo biti medu prioritetima
Dozer

#521 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Da bi se naslo rjesenje bilo cega, prvo je potrebno biti svjestan svojih mana... Ili ne...?

I, ni jedan grad ne moze apsorbovati nista ako je to nesto iznenada postalo vecinsko u tom gradu. Tada ta vecina apsorbuje grad i prilagodi ga sebi.
Ili selo. Ili bilo sta drugo.

Budimo realni - upravo je populacija o kojoj pricamo vecina glasackog tijela SDA. Sve te ljude ce se tesko okrenuti da glasaju protiv SDA, jer smatraju tu stranku i njihovu politiku necim sto im je obezbijedilo sve nakon progonstva. Sto, na kraju krajeva, i jeste tako.
stakasa

#522 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by stakasa »

Dozer wrote:Da bi se naslo rjesenje bilo cega, prvo je potrebno biti svjestan svojih mana... Ili ne...?

I, ni jedan grad ne moze apsorbovati nista ako je to nesto iznenada postalo vecinsko u tom gradu. Tada ta vecina apsorbuje grad i prilagodi ga sebi.
Ili selo. Ili bilo sta drugo.

Budimo realni - upravo je populacija o kojoj pricamo vecina glasackog tijela SDA. Sve te ljude ce se tesko okrenuti da glasaju protiv SDA, jer smatraju tu stranku i njihovu politiku necim sto im je obezbijedilo sve nakon progonstva. Sto, na kraju krajeva, i jeste tako.
Ti su ljudi tu, oni su realnost, glupo je zamjerati im se (da ne ulazimo sada u rasprave zasto su tu). Pa odakle bi najbolje bilo poceti po tebi?
bluesjunior

#523 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by bluesjunior »

@dozer

Bojim se da su ove tvoje ideje (iako su mi vrlo bliske i smatram ih naprednim) prevelika avangarda za naš trenutak ili da kažem stepen razvoja. Kod nas se radi o ljudima kojima nije odgovarao "mehki" socijalizam...naravno da istima neće odgovarat ni prilično tvrd "kapitalizam"...kod nas ljudi hladno u pola rečenice prelaze iz vrlo jasnog (pa i sebičnog) indivudalizma kad im više ne odgovara u kolektivizme raznih tipova. Naši ljudi često i rado naprosto lažu, počev od samog sebe pa nadalje, kao što možeš vidjet neko iz Beča teško prihvata činjenice o stvarnom stanju u npr. Sarajevu niti uzroke...

Da ne bude od mene crnilo/pesimizam, ako se nešto takvo zaista proba - od mene glas ili dva -
a dalje možda šta mognem pomoć zašto da ne
Dozer

#524 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

stakasa wrote: Ti su ljudi tu, oni su realnost, glupo je zamjerati im se (da ne ulazimo sada u rasprave zasto su tu). Pa odakle bi najbolje bilo poceti po tebi?
Pa i ne zamjeram se, niti to pokusavam. Svasta. Samo iznosim cinjenicno stanje. Ako kome to smeta, tu vec ne mogu pomoci...
Odakle poceti... S cime tacno?
Promjenama sistema i skidanja ovih s vlasti? To vec napisah jedno 10 puta...
stakasa

#525 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by stakasa »

Dozer wrote:
stakasa wrote: Ti su ljudi tu, oni su realnost, glupo je zamjerati im se (da ne ulazimo sada u rasprave zasto su tu). Pa odakle bi najbolje bilo poceti po tebi?
Pa i ne zamjeram se, niti to pokusavam. Svasta. Samo iznosim cinjenicno stanje. Ako kome to smeta, tu vec ne mogu pomoci...
Odakle poceti... S cime tacno?
Promjenama sistema i skidanja ovih s vlasti? To vec napisah jedno 10 puta...
Do toga valjda mislis doci? Bilo je nekih argumenata kontra sarajevskih opstina jer je SDA na kantonu, na to sam mislio
Post Reply