drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
kerima1

#501 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

arzuhal wrote:
kerima1 wrote: Pravila,a sve je kako Allah hoce. :D
Naravno da jeste sve samo onako kako On hoće i kako je Njegova volja. A On hoće, naprimjer, da ti možeš izabrati između vjere i nevjere. Sve što ti izabereš - pa to se slaže s Njegovom voljom :)
Ja cu to razumiti tako da je Allah zadovoljan sa svojo odlukom o meni.
I nisam od ateista.
Connaisseur Karlin

#502 Re: drugi pogled na religiju

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote: Naravno da jeste sve samo onako kako On hoće i kako je Njegova volja. A On hoće, naprimjer, da ti možeš izabrati između vjere i nevjere. Sve što ti izabereš - pa to se slaže s Njegovom voljom :)
Tko ti je to reako, Bog diretno ili netko drugi ? Ti zaista mislis da cijela Planeta vjernika drugih religija, tvog Boga dozivljava kao ti?
arzuhal

#503 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

kerima1 wrote:
arzuhal wrote:
Naravno da jeste sve samo onako kako On hoće i kako je Njegova volja. A On hoće, naprimjer, da ti možeš izabrati između vjere i nevjere. Sve što ti izabereš - pa to se slaže s Njegovom voljom :)
Ja cu to razumiti tako da je Allah zadovoljan sa svojo odlukom o meni.
I nisam od ateista.
Jedno je volja a drugo je zadovoljstvo i mislim da si toga svjesna, ali svakako da možeš sama za sebe razumit kako god ti volja. Sve moguće što se dešava dešava se Njegovom voljom ali ne i Njegovim zadovoljstvom. Svako bira svoj način odnosa prema Bogu i sve što iz toga proizlazi.
HardcoreMX

#504 Re: drugi pogled na religiju

Post by HardcoreMX »

kerima1 wrote: Onaj isti koji prijeti patnjom za nesto sto je on odredio da ce se desavati.
kako mislis..elaboriraj malo..
kerima1

#505 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Ako ja nesto zelim to isto mi pricinjava zadovoljstvo nikako mrznju.Cak i oni koji pocine zlo njima to pricinjava zadovoljstvo.
Ako ti mozes vidjeti da ono sto Allah hoce je iz mrznje ok.
Ja vidim suprotno.
kerima1

#506 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

HardcoreMX wrote:
Pa tko je postavio pravila?
Kazes Allah je postavio pravila ok.slazem se.
kako mislis..elaboriraj malo..
Ako je postavio pravila, njegova volja znaci jedino sto je za nas moguce da se desi, nemamo izbor jer sve je kako on hoce kako ce onda kaznjavati za nesto sto je on htjeo da bude?
Ko zna mozda su te kazne koje se spominju da se zastrase nemarni jer da nije zastrasivanja niko ne bi ni vjerovao.
arzuhal

#507 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

kerima1 wrote:Ako ja nesto zelim to isto mi pricinjava zadovoljstvo nikako mrznju.Cak i oni koji pocine zlo njima to pricinjava zadovoljstvo.
Ja vidim suprotno.
Ti Allaha doživljavaš kao čovjeka?
dadinjo33

#508 Re: drugi pogled na religiju

Post by dadinjo33 »

"Allaha veliča sve što postoji...", "Allaha hvali sve na nebesima i zemlji..."

Može li mi neki musliman pojasniti kako Ratko Mladić ili svinja ili svinjski izmet, koji su na zemlji, veličaju i hvale Allaha?
kerima1

#509 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

arzuhal wrote:
kerima1 wrote:Ako ja nesto zelim to isto mi pricinjava zadovoljstvo nikako mrznju.Cak i oni koji pocine zlo njima to pricinjava zadovoljstvo.
Ja vidim suprotno.
Boljeg.
arzuhal

#510 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

kerima1 wrote:
arzuhal wrote:
Ja vidim suprotno.
Boljeg.
Šta boljeg? Kao "boljeg čovjeka" ili?
HardcoreMX

#511 Re: drugi pogled na religiju

Post by HardcoreMX »

kerima1 wrote: Kazes Allah je postavio pravila ok.slazem se.
Ako je postavio pravila, njegova volja znaci jedino sto je za nas moguce da se desi, nemamo izbor jer sve je kako on hoce kako ce onda kaznjavati za nesto sto je on htjeo da bude?
Ko zna mozda su te kazne koje se spominju da se zastrase nemarni jer da nije zastrasivanja niko ne bi ni vjerovao.
ne kazem ja..to ti je iz teologije..logicki zakljucaka etc...
pa imas izbor da biras izmedju dobra i zla..i pravilnika po tom osnovu..parafraziram 'tko ucini koliko atom dobra i zla vidjece ga'...
Connaisseur Karlin

#512 Re: drugi pogled na religiju

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote: Jedno je volja a drugo je zadovoljstvo i mislim da si toga svjesna, ali svakako da možeš sama za sebe razumit kako god ti volja. Sve moguće što se dešava dešava se Njegovom voljom ali ne i Njegovim zadovoljstvom. Svako bira svoj način odnosa prema Bogu i sve što iz toga proizlazi.
evo, ga, opet, ciklicna, tipicna spika vjernika :D

Da li postoji bolja rijec za volju i zadiviljstvo, jer to su ljudske osobine, a ne Bozije osobine , to vas Bog nije nikad direktno reako za sebe :)
dadinjo33

#513 Re: drugi pogled na religiju

Post by dadinjo33 »

kerima1 wrote: A vi ne možete htjeti ništa osim ono što hoće Allah, Gospodar svjetova! (Et-Tekvir, 29)
Nema ništa da vi hoćete, a da to nije nešto što istovremeno hoće i Allah.

Nekako je čudno formulisan taj ajet. Čitajući ga, dođe mi da se zapitam postoji li išta što hoće Klark Kent, a da to neće Supermen. :?
kerima1

#514 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Šta boljeg? Kao "boljeg čovjeka" ili?
Boljim od stvorenja, jer ako mi ne bi nesto pocinili kako bi onaj koji za sebe kaze da je od milosnih najmilostivi?
dadinjo33

#515 Re: drugi pogled na religiju

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote: Šta boljeg? Kao "boljeg čovjeka" ili?
Pa ljudskom bogu je čovjek mjerilo, nema drugog mjerila. Sve osobine kao čovjek, samo krajnje naglašene.

Bog svih stonoga je isto stonoga, samo ima 200 nogu i, po nekim hadisima, i krila :lol:
arzuhal

#516 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:Da li postoji bolja rijec za volju i zadiviljstvo, jer to su ljudske osobine, a ne Bozije osobine , to vas Bog nije nikad direktno reako za sebe :)
E ovo si dobro rekla, mi samo uslovno možemo govoriti o Bogu kroz spominjanje kategorija vezanih za čovjeka, samo aludiranjem, ne i kategorično. A ne možemo korisititi "bolje izraze" od onih kojih možemo biti svjesni, koji su za nas prikladni, koji mogu doprijeti do nas. Da li mi s našim spoznajnim aparatom možemo istinski spoznati Boga? Ne. Pa šta onda možemo? Pa najviše što možemo je doći do tačke da priznamo to... :mrgreen:
kerima1

#517 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

HardcoreMX wrote:
kerima1 wrote: Kazes Allah je postavio pravila ok.slazem se.
ne kazem ja..to ti je iz teologije..logicki zakljucaka etc...
pa imas izbor da biras izmedju dobra i zla..i pravilnika po tom osnovu..parafraziram 'tko ucini koliko atom dobra i zla vidjece ga'...
A ucinit ce ga samo ako to Allah htjedne.znaci vracamo se opet na taj ajet o Bozijem htijenju.
dadinjo33

#518 Re: drugi pogled na religiju

Post by dadinjo33 »

Da vjernici razumiju kako svinjsko govno veliča Allaha, možda bi razumjeli i koliko volja ima. :D
kerima1

#519 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

dadinjo33 wrote:
kerima1 wrote: A vi ne možete htjeti ništa osim ono što hoće Allah, Gospodar svjetova! (Et-Tekvir, 29)

Nekako je čudno formulisan taj ajet. Čitajući ga, dođe mi da se zapitam postoji li išta što hoće Klark Kent, a da to neće Supermen. :?
Ja sam dugo razmisljala o tom ajetu zato se nista ne sikiram, sve je onako kako Bog hoce znaci nece mi nista prigovoriti. :lol:
arzuhal

#520 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:

Gdje u tom ajetu piše istovremeno? Ako nije šta, prevedi i ajet koji mu prethodi.
arzuhal

#521 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

kerima1 wrote: Ja sam dugo razmisljala o tom ajetu zato se nista ne sikiram...
Da...
dadinjo33

#522 Re: drugi pogled na religiju

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:
dadinjo33 wrote:

Gdje u tom ajetu piše istovremeno? Ako nije šta, prevedi i ajet koji mu prethodi.
Nemam volje :lol:
kerima1

#523 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

dadinjo33 wrote:Da vjernici razumiju kako svinjsko govno veliča Allaha, možda bi razumjeli i koliko volja ima. :D
Sve sto postoji je korisno i u izmetu se nalaze korisne tvari koje su hrana bilju.
kerima1

#524 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

arzuhal wrote:
kerima1 wrote: Ja sam dugo razmisljala o tom ajetu zato se nista ne sikiram...
Da...
Ne sijeci mi recenicu :D
Fino pise nece mi prigovoriti jer je sve njegova volja.
riverflow

#525 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Gojeni H wrote:
riverflow wrote:Ja ne znam kako se niko ne zabrine, ako i ode u dzenet iliti raj, da će mu dosaditi vječno uživati u tim svim ljepotama. Ljudima sve, baš sve prije ili kasnije dosadi, postane jednolično. Takva je ljudska priroda - vječito teži promjenama. Ne bi li i ovo bila u krajnjoj liniji, neka kazna?!
A možda će čovjek, kao i taj drugi svijet biti nešto sasvim drugo od onoga u što se većinom tako bespogovorno vjeruje.
Dobro pitanje. A zasto bi ti dosadilo ako ti nemas iste zelje kao sto imas sada, i ako je tvoj ti u punoj harmoniji sa sobom i svojim Gospodarem?
A ne znam, previse tih ako ovo, ako ono...Sto mi ne bi dosadilo, zar ne mogu biti u harmoniji sa sobom, a da mi je dosadno? :)
Locked