Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Gojeni H

#501 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Nastasia wrote:Grci mnoge pojave nisu mogli da objasne pa su ih pripisivali Bogovima, pa su te Bogove smjestili na visoku planinu Olimp i štovali ih. Onda su se popeli na Olimp, istražili i vidjeli da gore nema ništa. Rimljani neobjašnjive pojave su pripisivali isto tako Bogovima, pa ih smjestili na planete, ali su došli neki napredniji narodi, istražili planete i vidjeli da gore opet nema ništa.

Kroz historiju, sve što je bilo neobjašnjivo ljudskom umu bilo je pripisivano Bogu, ali su neki naučnici dokazali i pokazali te pojave. I danas, gdje god postoji praznina koja je još ostala neistražena, ljudi to pripišu Bogu. Samo je pitanje vremena kada ćemo popuniti sve praznine i pitam se, gdje ćemo tada smjestiti Boga?

Primjetih i da Smrle ne zna razliku između teorije evolucije, prirodne selekcije, grupne selekcije ...

I .. ako je dokazano (a teorija evolucije jeste dokazana, htio neko vjerovati u nju ili ne) da kompleksna bića uvijek nastaju od jednostavnih stvari, da se složene tvorevine sastoje od onih primitivnih, kako onda objasniti Boga koji je najsavršenije biće?! Po logici teorije evolucije, Bog tek treba nastati, kao savršeno, kompletno "biće"? Otkud onda on prvi, prije svega?! Šta je Boga stvorilo i iz čeg je on evoluirao?

A to što se život zadesio na ovoj planeti, matematički, statistički, uopšte i nije toliko nemoguće. Kada se uzme u obzir veličina svemira, broj planeta, šanse da se na jednoj od tih planeta uvjeti poslože tako da se stvore svi optimalni uslovi za život uopšte nisu tako nemoguće, nisu čak ni male.

...

A ovo što je medo pisao na prvim stranicama, o nepravdi, smrti, bolesnoj djeci ...

Možda će me neko jednog dana ubjediti da Bog postoji.
Ali me niko nikad neće ubjediti da je isti dobar.
Grci svoje bogove nikada nisu prikazivali na nacin na koji je Bog shvacen u abrahamskim religijama. Ukratko, grcki bogovi su besmrtnici sa ljudskim osobinama. I ne, vjerovanje u bogove nije prestalo nikakvim "otkrivanjem Olimpa" ... odakle ti to?
Ustvari, rimska tradicija stoicizma upucuje mozda cak i u vjeru u jednoga boga, na osnovu Samom sebi Marka Aurelija i Senekinih djela.

Rimljani jesu uradili generalni copy-paste grcke religije.

Kada su ljudi pouzdano utvrdili da na svim planetama suncevog sistema nema nista? Ljudi pretpostavljaju na osnovu poznatih informacija.

Mi uopste nemamo nikakvog dokaza da zivot postoji bilo gdje osim na planeti Zemlji. Samo pretpostavljamo da bi s obzirom na velicinu svemira, zivot postoji i negdje drugdje. Ali, kao sto je vec receno, za ovu tezu nema nikakvog dokaza. Sta ako smo ipak samo mi?
cendlerbing

#502 Re: Ateizam vs. Religija

Post by cendlerbing »

Nastasia

#503 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nastasia »

Gojeni H wrote:
Grci svoje bogove nikada nisu prikazivali na nacin na koji je Bog shvacen u abrahamskim religijama. Ukratko, grcki bogovi su besmrtnici sa ljudskim osobinama. I ne, vjerovanje u bogove nije prestalo nikakvim "otkrivanjem Olimpa" ... odakle ti to?
Ustvari, rimska tradicija stoicizma upucuje mozda cak i u vjeru u jednoga boga, na osnovu Samom sebi Marka Aurelija i Senekinih djela.

Rimljani jesu uradili generalni copy-paste grcke religije.

Kada su ljudi pouzdano utvrdili da na svim planetama suncevog sistema nema nista? Ljudi pretpostavljaju na osnovu poznatih informacija.

Mi uopste nemamo nikakvog dokaza da zivot postoji bilo gdje osim na planeti Zemlji. Samo pretpostavljamo da bi s obzirom na velicinu svemira, zivot postoji i negdje drugdje. Ali, kao sto je vec receno, za ovu tezu nema nikakvog dokaza. Sta ako smo ipak samo mi?
Znam da Grci svoje Bogove nisu prikazivali onako kako je Bog prikazan u abrahamskim religijama, nisam to mislila ni reći.
Malo si previše bukvalno shvatio ono što sam rekla.

Ukratko - sve što ljudi nisu razumjeli, objašnjavali su Bogom. Kako su napredovali, za mnoge stvari su pronašli objašnjenja i Boga sele iz jedne praznine u drugu. To sam nekako htjela reći.

Šta ako nismo sami? Mislim da bi ovo bilo zanimljivo upitati vjernike. Konkretno u Islamu čini mi se da nema spomena o vanzemaljskom životu.
Sa naučnog aspekta postoji šansa da nismo sami, što samo potvrđuje ono što sam rekla. To što se život razvio na zemlji ne mora da predstavlja nikakvo uplitanje Božanske ruke, već prosto obistinjavanje matematičke vjerovatnoće, koja kako rekoh, i nije tako mala kada se uzme u obzir veličina svemira, broj planeta, itd.
arzuhal

#504 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Nastasia wrote:
Ja koliko sam skontala dok bijah muslimah i kol'ko su me učili, svaki čovjek koji je rođen nakon prvog poslanika, i vjerovao u jednog Boga, bilo to kršćanin, jevrej, musliman ili nešto prije toga, će u Džennet. Samo mnogobošci i idolopoklonici i oni koji su Bogu druga pripisivali na bilo koji način, i ateisti :D naravno.

Samo što će neko bez ikakve kazne ući u Džennet, neko biti kažnjen Džehenom, izaći iz njega, plaknut se u nekoj vodi i ući u Džennet.

Jesam ja ovo sanjala Arzo?
Nisi.
Gojeni H

#505 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Nastasia wrote:
Ukratko - sve što ljudi nisu razumjeli, objašnjavali su Bogom. Kako su napredovali, za mnoge stvari su pronašli objašnjenja i Boga sele iz jedne praznine u drugu. To sam nekako htjela reći.
Ljudi su pojave koje nisu razumijevali, sebi objasnjavali na razne nacine: djavolima, bogovima, duhovima predaka ...
Ono sto sam ja pokusavao reci je da su dozivljaji Boga I bogova bili izuzetno razliciti, kao I ono sto Bog ili bogovi predstavljaju.
Šta ako nismo sami? Mislim da bi ovo bilo zanimljivo upitati vjernike. Konkretno u Islamu čini mi se da nema spomena o vanzemaljskom životu.
Sa naučnog aspekta postoji šansa da nismo sami, što samo potvrđuje ono što sam rekla. To što se život razvio na zemlji ne mora da predstavlja nikakvo uplitanje Božanske ruke, već prosto obistinjavanje matematičke vjerovatnoće, koja kako rekoh, i nije tako mala kada se uzme u obzir veličina svemira, broj planeta, itd.
U islamu se na vise mjesta spominju svjetovi. Razlicita su tumacenja sta su ovi svjetovi, svjetovi meleka, dzina, itd., ili svjetovi van Zemlje.
Sa naucnog stanovnista, kao I matematicke vjerovatnoce, postoji velika mogucnost da smo sami.
Nastasia

#506 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nastasia »

arzuhal wrote:
Nastasia wrote:
Ja koliko sam skontala dok bijah muslimah i kol'ko su me učili, svaki čovjek koji je rođen nakon prvog poslanika, i vjerovao u jednog Boga, bilo to kršćanin, jevrej, musliman ili nešto prije toga, će u Džennet. Samo mnogobošci i idolopoklonici i oni koji su Bogu druga pripisivali na bilo koji način, i ateisti :D naravno.

Samo što će neko bez ikakve kazne ući u Džennet, neko biti kažnjen Džehenom, izaći iz njega, plaknut se u nekoj vodi i ući u Džennet.

Jesam ja ovo sanjala Arzo?
Nisi.
Ovo je neko standardno učenje djece na vjeronaukama u školama, ali je li tačno?!
I ako je tačno, otkud onda razvrstavanje ko će gdje, kad će, prije ili kasnije, svi u Džennet :D (mislim na ljude koji su imali monoteističko shvatanje Boga).
Nastasia

#507 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nastasia »

Gojeni H wrote:
Nastasia wrote:
Ljudi su pojave koje nisu razumijevali, sebi objasnjavali na razne nacine: djavolima, bogovima, duhovima predaka ...
Ono sto sam ja pokusavao reci je da su dozivljaji Boga I bogova bili izuzetno razliciti, kao I ono sto Bog ili bogovi predstavljaju.
U islamu se na vise mjesta spominju svjetovi. Razlicita su tumacenja sta su ovi svjetovi, svjetovi meleka, dzina, itd., ili svjetovi van Zemlje.
Sa naucnog stanovnista, kao I matematicke vjerovatnoce, postoji velika mogucnost da smo sami.
Upravo, objašnjavali su ih, ustvari - nisu ih objašnjavali, pripisivali su im silama moćnijim od sebe jer im nisu mogli dokučiti pravu prirodu. Đavoli, Bogovi, duhovi, sve to ima spiritualnu notu i tjera te da VJERUJEŠ, iako ne razumiješ.

Uvijek sam te svjetove u Islamu posmatrala upravo tako, kao svjetove ljudi i džina...
arzuhal

#508 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Nastasia wrote:
Ovo je neko standardno učenje djece na vjeronaukama u školama, ali je li tačno?!
I ako je tačno, otkud onda razvrstavanje ko će gdje, kad će, prije ili kasnije, svi u Džennet :D (mislim na ljude koji su imali monoteističko shvatanje Boga).
Kakvo razvrstavanje, čije? Ima ajet na osnovu kojeg sam se složio s onim što si rekla (odgovara onome što si ti rekla):

Uistinu! Oni koji vjeruju i koji su jevreji i kršćani i Sabijci - ko vjeruje u Allaha i Dan posljednji i čini dobro - pa imaće oni nagradu svoju kod Gospodara njihovog, i bez straha nad sobom će biti i neće oni žaliti. (el-Bekara, 62)

Ko će gdje i dokad, to ne znamo konkretno, osim načelno...
Nastasia

#509 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nastasia »

arzuhal wrote:
Nastasia wrote:
Kakvo razvrstavanje, čije? Ima ajet na osnovu kojeg sam se složio s onim što si rekla (odgovara onome što si ti rekla):

Uistinu! Oni koji vjeruju i koji su jevreji i kršćani i Sabijci - ko vjeruje u Allaha i Dan posljednji i čini dobro - pa imaće oni nagradu svoju kod Gospodara njihovog, i bez straha nad sobom će biti i neće oni žaliti. (el-Bekara, 62)

Ko će gdje i dokad, to ne znamo konkretno, osim načelno...
Smrletovo na početnim stranicama.
Ovaj ako je bio dobar će u Džennet, onaj džaba mu što je bio dobar, ali nije bio musliman, on neće.
Rekoh, ko šešir u Hogwartsu.

Hvala, tako sam i mislila, niko ne zna konkretno kome će Bog oprostiti, a koga kazniti, niti hoće li ta kazna biti ovakvog ili onakvog trajanja (pođoh napisati godinu ili dvije, ali pretpostavljam da se vrijeme ne mjeri godinama na onom svijetu), načelno, svi koji su u jednog Boga vjerovali će kad-tad, biti spašeni.

:)
pussysmoke wrote:
Nastasia wrote:Ovo je neko standardno učenje djece na vjeronaukama u školama, ali je li tačno?!
Haman nas na kraju sve čeka dernek sa anđelima i kojekakvim božanskim stvorenjima.
Džaba Smrletu što propagandu vrši, kad ćemo svi kajmak pokupit.
Osim mene :metla: Ja ću ribat samo dno Džehenema :D :D
riverflow

#510 Re: Ateizam vs. Religija

Post by riverflow »

Jedno je vjerovati, a drugo je znati. Neko jednostavno zna, bez potrebe za objašnjenjima.

We are the universe experiencing itself. C. Sagan
Bloo
Globalna šefica

#511 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

riverflow wrote:Jedno je vjerovati, a drugo je znati. Neko jednostavno zna, bez potrebe za objašnjenjima.

Ili neko jednostavno vjeruje bez potrebe za dokazima.
Ovo znati bi zamijenila sa osjećati :)
riverflow

#512 Re: Ateizam vs. Religija

Post by riverflow »

Bloo wrote:
riverflow wrote:Jedno je vjerovati, a drugo je znati. Neko jednostavno zna, bez potrebe za objašnjenjima.

Ili neko jednostavno vjeruje bez potrebe za dokazima.
Ovo znati bi zamijenila sa osjećati :)
Može, ako tako osjećaš. :)
MarlboroGold

#513 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Vjernici za mnoge loše stvari u svom životu krive šejtana (u izuzetnim slučajevima i Boga), a to je posljedica pogrešnih odluka koje su donijeli. Bitno je naći opravdanje, pa kad se ne može niko drugi okriviti, onda nađu nevidljivo biće. Nekad treba skupiti hrabrosti i priznati vlastitu krivicu... barem samom sebi.

Analogno naprijed navedenom, češće trebaju priznati da nešto ne znaju ili ne razumiju, a ne da se slijepo drže nerealnih i nelogičnih odgovora koje vjerske knjige nude... ili onoga "to je Božija volja".

Treće, je li i šejtan u mukama?
Smrcak15

#514 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Vjernici za mnoge loše stvari u svom životu krive šejtana (u izuzetnim slučajevima i Boga), a to je posljedica pogrešnih odluka koje su donijeli. Bitno je naći opravdanje, pa kad se ne može niko drugi okriviti, onda nađu nevidljivo biće. Nekad treba skupiti hrabrosti i priznati vlastitu krivicu... barem samom sebi.

Analogno naprijed navedenom, češće trebaju priznati da nešto ne znaju ili ne razumiju, a ne da se slijepo drže nerealnih i nelogičnih odgovora koje vjerske knjige nude... ili onoga "to je Božija volja".

nije bas to tako, krivimo sebe a i sejtana

jer sejtan da ideju u mozak a do tebe je hoces li ga poslusati ili ne.....pa ako ga poslusas ti si kriv, nije te sejtan natjerao da ga poslusas.

tako da prvenstveno je tvoja krivica pa tek sejtanova.
irac300

#515 Re: Ateizam vs. Religija

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:Vjernici za mnoge loše stvari u svom životu krive šejtana (u izuzetnim slučajevima i Boga), a to je posljedica pogrešnih odluka koje su donijeli. Bitno je naći opravdanje, pa kad se ne može niko drugi okriviti, onda nađu nevidljivo biće. Nekad treba skupiti hrabrosti i priznati vlastitu krivicu... barem samom sebi.

nije bas to tako, krivimo sebe a i sejtana

jer sejtan da ideju u mozak a do tebe je hoces li ga poslusati ili ne.....pa ako ga poslusas ti si kriv, nije te sejtan natjerao da ga poslusas.

tako da prvenstveno je tvoja krivica pa tek sejtanova.
Možeš li nama neukim objasniti kako da prepoznamo šejtanovu ideju u našem mozgu? Još nisam čuo glasove u glavi, možda nekada i čujem, ali trenutno ne znam šta je bila moja, a šta šejtanova ideja. Pa ako ti nije teško da to detaljno obrazložiš, jer ko zna, možeš nekoga spasiti loših odluka. Hvala.
Smrcak15

#516 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote: Možeš li nama neukim objasniti kako da prepoznamo šejtanovu ideju u našem mozgu? Još nisam čuo glasove u glavi, možda nekada i čujem, ali trenutno ne znam šta je bila moja, a šta šejtanova ideja. Pa ako ti nije teško da to detaljno obrazložiš, jer ko zna, možeš nekoga spasiti loših odluka. Hvala.
Svaka losa ideja za tebe i okolinu je ideja od sejtana tebi ubrizgana u tvoje misli

covjek moze da bude sejtan, nemora to nuzno da bude dzin/demon kao sto se inace misli

dovoljno je da ti neki drugi covjek predlozi nesto zlo a ti prihvatis to, ta osoba je u tom momentu sejtan

Sejtan dzin ima mogucnost da ti se prikopca na mozak i filuje te raznim idejama, da ti cak uopste ne mislis da to dolazi odnekle, nego ti mislis da je to od tebe dolazi, da si to ti koji stvaras zle ideje.
irac300

#517 Re: Ateizam vs. Religija

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote:
irac300 wrote: Možeš li nama neukim objasniti kako da prepoznamo šejtanovu ideju u našem mozgu? Još nisam čuo glasove u glavi, možda nekada i čujem, ali trenutno ne znam šta je bila moja, a šta šejtanova ideja. Pa ako ti nije teško da to detaljno obrazložiš, jer ko zna, možeš nekoga spasiti loših odluka. Hvala.
Svaka losa ideja za tebe i okolinu je ideja od sejtana tebi ubrizgana u tvoje misli

covjek moze da bude sejtan, nemora to nuzno da bude dzin/demon kao sto se inace misli

dovoljno je da ti neki drugi covjek predlozi nesto zlo a ti prihvatis to, ta osoba je u tom momentu sejtan

Sejtan ima mogucnost da ti se prikopca na mozak i filuje te raznim idejama, da ti cak uopste ne mislis da to dolazi odnekle, nego ti mislis da je to od tebe dolazi, da si to ti koji stvaras zle ideje.
Hvala.
MarlboroGold

#518 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
Sejtan dzin ima mogucnost da ti se prikopca na mozak i filuje te raznim idejama, da ti cak uopste ne mislis da to dolazi odnekle, nego ti mislis da je to od tebe dolazi, da si to ti koji stvaras zle ideje.
Ljudi nad sobom, ako se uzme u obzir da mogu slobodno razmišljati bez bilo kakve prisile i slično, imaju apsolutnu moć prilikom donošenja vlastitih odluka - u izuzetnim slučajevima nemaju, a to su teške psihičke bolesti. Ako bi se šejtan prikopčao na mozak i počeo filovati raznim idejama, ljudi bi toga bili svjesni - u skladu sa time bi odabrali da li će ga slušati ili ne.

Također, sihiri su teška izmišljotina.. sipanje menstrualne krvi mužu u kafu, čaj ili sok, vezivanje nekakvih dlaka i ostalo. Nikad mi neće biti jasno kako ljudi mogu vjerovati u te gluposti.
Nastasia

#519 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nastasia »

.
Smrcak15

#520 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Nastasia wrote: Osim mene :metla: Ja ću ribat samo dno Džehenema :D :D
znas li ti mozda kako se opisuje najblaza kazna u dzehennemu u islamskim izvorima, to jeste kako je Muhammed opisao to? :)
stranac2

#521 Re: Ateizam vs. Religija

Post by stranac2 »

Kakvà li je samo ova Bosna postala zagrizeno tako vjernicka zemlja, porazavajuce kada vise ne mozes da prepoznas vise svoj vlasiti narod. Al sreca pa postoje alternative za zivljenje.
Smrcak15

#522 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

stranac2 wrote:Kakvà li je samo ova Bosna postala zagrizeno tako vjernicka zemlja, porazavajuce kada vise ne mozes da prepoznas vise svoj vlasiti narod. Al sreca pa postoje alternative za zivljenje.
nista sa na slijepo nevjeruje, nego na osnovu dokaza.
stranac2

#523 Re: Ateizam vs. Religija

Post by stranac2 »

Smrcak15 wrote:
stranac2 wrote:Kakvà li je samo ova Bosna postala zagrizeno tako vjernicka zemlja, porazavajuce kada vise ne mozes da prepoznas vise svoj vlasiti narod. Al sreca pa postoje alternative za zivljenje.
nista sa na slijepo nevjeruje, nego na osnovu dokaza.
Da da 100% :zoka:
Nastasia

#524 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nastasia »

Smrcak15 wrote:
Nastasia wrote: Osim mene :metla: Ja ću ribat samo dno Džehenema :D :D
znas li ti mozda kako se opisuje najblaza kazna u dzehennemu u islamskim izvorima, to jeste kako je Muhammed opisao to? :)
Znam, znam ;)
Smrcak15

#525 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote:
Ljudi nad sobom, ako se uzme u obzir da mogu slobodno razmišljati bez bilo kakve prisile i slično, imaju apsolutnu moć prilikom donošenja vlastitih odluka - u izuzetnim slučajevima nemaju, a to su teške psihičke bolesti. Ako bi se šejtan prikopčao na mozak i počeo filovati raznim idejama, ljudi bi toga bili svjesni - u skladu sa time bi odabrali da li će ga slušati ili ne.

Također, sihiri su teška izmišljotina.. sipanje menstrualne krvi mužu u kafu, čaj ili sok, vezivanje nekakvih dlaka i ostalo. Nikad mi neće biti jasno kako ljudi mogu vjerovati u te gluposti.
sihiri sa satanisticka djela

jesi li ti kad dolazio u kontakt sa exorcizmom, jesi li prisustvovao exorcizmu, da mozes da sudis ima li sihra ili nema?

Locked