Grci svoje bogove nikada nisu prikazivali na nacin na koji je Bog shvacen u abrahamskim religijama. Ukratko, grcki bogovi su besmrtnici sa ljudskim osobinama. I ne, vjerovanje u bogove nije prestalo nikakvim "otkrivanjem Olimpa" ... odakle ti to?Nastasia wrote:Grci mnoge pojave nisu mogli da objasne pa su ih pripisivali Bogovima, pa su te Bogove smjestili na visoku planinu Olimp i štovali ih. Onda su se popeli na Olimp, istražili i vidjeli da gore nema ništa. Rimljani neobjašnjive pojave su pripisivali isto tako Bogovima, pa ih smjestili na planete, ali su došli neki napredniji narodi, istražili planete i vidjeli da gore opet nema ništa.
Kroz historiju, sve što je bilo neobjašnjivo ljudskom umu bilo je pripisivano Bogu, ali su neki naučnici dokazali i pokazali te pojave. I danas, gdje god postoji praznina koja je još ostala neistražena, ljudi to pripišu Bogu. Samo je pitanje vremena kada ćemo popuniti sve praznine i pitam se, gdje ćemo tada smjestiti Boga?
Primjetih i da Smrle ne zna razliku između teorije evolucije, prirodne selekcije, grupne selekcije ...
I .. ako je dokazano (a teorija evolucije jeste dokazana, htio neko vjerovati u nju ili ne) da kompleksna bića uvijek nastaju od jednostavnih stvari, da se složene tvorevine sastoje od onih primitivnih, kako onda objasniti Boga koji je najsavršenije biće?! Po logici teorije evolucije, Bog tek treba nastati, kao savršeno, kompletno "biće"? Otkud onda on prvi, prije svega?! Šta je Boga stvorilo i iz čeg je on evoluirao?
A to što se život zadesio na ovoj planeti, matematički, statistički, uopšte i nije toliko nemoguće. Kada se uzme u obzir veličina svemira, broj planeta, šanse da se na jednoj od tih planeta uvjeti poslože tako da se stvore svi optimalni uslovi za život uopšte nisu tako nemoguće, nisu čak ni male.
...
A ovo što je medo pisao na prvim stranicama, o nepravdi, smrti, bolesnoj djeci ...
Možda će me neko jednog dana ubjediti da Bog postoji.
Ali me niko nikad neće ubjediti da je isti dobar.
Ustvari, rimska tradicija stoicizma upucuje mozda cak i u vjeru u jednoga boga, na osnovu Samom sebi Marka Aurelija i Senekinih djela.
Rimljani jesu uradili generalni copy-paste grcke religije.
Kada su ljudi pouzdano utvrdili da na svim planetama suncevog sistema nema nista? Ljudi pretpostavljaju na osnovu poznatih informacija.
Mi uopste nemamo nikakvog dokaza da zivot postoji bilo gdje osim na planeti Zemlji. Samo pretpostavljamo da bi s obzirom na velicinu svemira, zivot postoji i negdje drugdje. Ali, kao sto je vec receno, za ovu tezu nema nikakvog dokaza. Sta ako smo ipak samo mi?