Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
kiligonzales

#501 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by kiligonzales »

animals wrote:
Smrcak15 wrote:
ako kazes da Kuran nije boziji govor , ko ovdje govori u ovim ajetima??
Mozes li dokazati da je Boziji govor :D
i ja cu popusiti jedan joint i pisacu
govor koji mi je Bog diktirao licno...
Mozes ti svoj govor nazvati komotno bozijim, sebe bogom, ali koliko se to potvrdjuje u konacnici? Koliko to doprinosi razvoju ljudske misli, popravlja kvalitetu ljudskog zivota, donosi uopste koristi tvojoj zajednici ili covjecanstvu kao sveukupnoj zajednici ljudi?

Abrahamovske religije su dale obrise i danasnjem poimanju morala, bez obzira sto su mnoga drustva napravila otklon od religije, njihov uticaj na oblikovanje ljudske misli je velik, zar je bitno u konacnici da li je nesto bozijim govorom ili nije, ako je neizostavan dio diskursa koji doprinosi poimanju morala i danas?

Ovo je deset zapovijedi koji se preplicu od Tore do Kur`ana, na sebi svojstven nacin, a koje su se utkale i u danasnji moral, ti mi reci koliko ovih 10 zapovjedi odskace od danasnjeg poimanja morala u nasoj sredini...

Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi.

Ne uzimaj uzalud imena Gospoda, Boga svoga, jer Gospod ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.

Sjeti se da svetkuješ dan subotnji. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji.

Poštuj oca svoga i majku svoju, da imadneš dug život na zemlji koju ti dâ Jahve, Bog tvoj.

Ne ubij!

Ne učini preljuba!

Ne ukradi!

Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!

Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!
kiligonzales

#502 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by kiligonzales »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
I ajet o kamenovanju je spusten, ali nije namijenjen da bude dio pisanog Kurana, ali njegovo pravilo i dalje vazi.

Mislim da bi taj ajet poremetio naučna čuda i koncepciju Kur'ana koje nam ti ovdje iznosiš.

Autori Kur'ana su znali da će se nakon 1400 godina pojaviti Smrčak a.s. na forumu klix, pa su taj ajet (i ko zna koliko ajeta) izostavili iz pisanog Kur'ana, kako se ne bi poremetila koncepcija podudarnosti...
Joj smrcko-asurbanipalske demagogije :D
Towelie

#503 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Da ne odgovaram na svaki detalj u ovoj pomiji od 2 posta, samo ću kazati da za sve izneseno imaju dokazi u islamskim izvorima. Ako su ti Kur'an, Buhari, Muslim i ostale zbirke hadisa leve knjige, tu onda imas drugi problem jer one i definisu tvoj Islam.

Za Rumija i Ibn Arabija nisam rekao nista sto oni sami nisu tvrdili u svojim delima.
Smrcak15

#504 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Da ne odgovaram na svaki detalj u ovoj pomiji od 2 posta, samo ću kazati da za sve izneseno imaju dokazi u islamskim izvorima. Ako su ti Kur'an, Buhari, Muslim i ostale zbirke hadisa leve knjige, tu onda imas drugi problem jer one i definisu tvoj Islam.

Za Rumija i Ibn Arabija nisam rekao nista sto oni sami nisu tvrdili u svojim delima.
odmah da ti kazem, da se ti ne mozes sporediti sa mnom po pitanju islamskog znanja, da smo odmah jasni, ne da bi sebe hvalio nego da te postavim na tacnu poziciju da ne mislis da meni mozes palamuditi ako mislis da mozes palamuditi drugima koji nepoznaju islam.

meni je covjece islam sve, ja sam demeljito pristupio njemu i izucavam ga cijelo vrijeme.

ti sto radis ovdje je zbog svog povrsnog poznavanja islama koje se turisticki naucio onako ukletio na brzaka i pohvatao neke stvari i ti na osnovu tih stvari izokreces sustinu i cjelokupnu sliku o islamu

ti si poput ovog televizora koji izokreces stvarnost i prezentira to sirim masama
Image
Towelie

#505 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:Da ne odgovaram na svaki detalj u ovoj pomiji od 2 posta, samo ću kazati da za sve izneseno imaju dokazi u islamskim izvorima. Ako su ti Kur'an, Buhari, Muslim i ostale zbirke hadisa leve knjige, tu onda imas drugi problem jer one i definisu tvoj Islam.

odmah da ti kazem, da se ti ne mozes sporediti sa mnom po pitanju islamskog znanja, da smo odmah jasni, ne da bi sebe hvalio nego da te postavim na tacnu poziciju da ne mislis da meni mozes palamuditi ako mislis da mozes palamuditi drugima koji nepoznaju islam.

meni je covjece islam sve, ja sam demeljito pristupio njemu i izucavam ga cijelo vrijeme.

ti sto radis ovdje je zbog svog povrsnog poznavanja islama koje se turisticki naucio onako ukletio na brzaka i pohvatao neke stvari i ti na osnovu tih stvari izokreces sustinu i cjelokupnu sliku o islamu

ti si poput ovog televizora koji izokreces stvarnost i prezentira to sirim masama
Image
Ma naravno da se ne mogu porediti, ti si Smrcak a.s., Allahov poslanik na forumu klix, ti si poseban. :mrgreen: Jedino ne znam dal volis da ga meces u male devojčice i da imas robinje, no s obzirom ko ti je uzor, nista me ne bi iznenadilo. :wink:
arzuhal

#506 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Imaš li ti, Towelie, nekoga u svojoj rodbini ili među prijateljima, dakle među ljudima koji su ti na ovaj ili onaj način bliski, dragi i koje voliš ili makar poštuješ, a da oni vole Muhammeda, alejhi-selam, da ga smatraju uzorom, da ga poštuju i sl?
harač

#507 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by harač »

Image
Bloo
Globalna šefica

#508 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Bloo »

:lol: :lol: :lol: :lol:
arzuhal

#509 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

harač wrote:Image
Pa o tome je tema, zar nije? Imaš ljudi kojima je Muhamed uzor, šta sad...Imaš li ti takvih sluačejva u familiji, među prijateljima?
arzuhal

#510 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Uzimanje nekoga za primjer, praktično slijeđenje (ma šta se pod tim razumjevalo kod koga), prihvatanje njegovih savjeta i uputa, poštivanje riječi i djela i sve slično je, primarno, stvar od društvenog značaja i važnosti, a ne tek nešto što se tiče duhovne intime nekog pojedinca koji Muhammeda, alejhi-selam, uzima na uzora i poštuje ga. Pogotovo ne tek pitanje forumskih rasprava i ograničeno njima.
To je svima jasno.
Towelie

#511 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

arzuhal wrote:Imaš li ti, Towelie, nekoga u svojoj rodbini ili među prijateljima, dakle među ljudima koji su ti na ovaj ili onaj način bliski, dragi i koje voliš ili makar poštuješ, a da oni vole Muhammeda, alejhi-selam, da ga smatraju uzorom, da ga poštuju i sl?
Hajd sto je pola teme vezano za mene, nego ti to nije dovoljno pa bi jos da ti pricam ko mi je od porodice i prijatelja vernik musliman, te mu je Muhamed uzor. :lol:

To, jarane, nije tema, nego sklonost Muhe ka metanju cune u maloletne devojčice i silovanje robinja, te adekvatnost takve persone kao moralnog uzora milijardama ljudi.
vatrogasac

#512 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by vatrogasac »

Towelie wrote:
To, jarane, nije tema, nego sklonost Muhe ka metanju cune u maloletne devojčice i silovanje robinja, te adekvatnost takve persone kao moralnog uzora milijardama ljudi.
Znači onda da provociraš. :mrgreen:
Towelie wrote:A sto se vi uopste upirete da sad nesto objasnite ateistima? Ja stvarno ne verujem da oni koji zele da istrazuju Islam dolaze na forum po odgovore. Uglavnom dolaze da provociraju.
arzuhal

#513 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:Imaš li ti, Towelie, nekoga u svojoj rodbini ili među prijateljima, dakle među ljudima koji su ti na ovaj ili onaj način bliski, dragi i koje voliš ili makar poštuješ, a da oni vole Muhammeda, alejhi-selam, da ga smatraju uzorom, da ga poštuju i sl?
Hajd sto je pola teme vezano za mene, nego ti to nije dovoljno pa bi jos da ti pricam ko mi je od porodice i prijatelja vernik musliman, te mu je Muhamed uzor. :lol:

Pa i pričamo o tome, maloprije si ti pitao čovjeka jel mu Poslanik uzor, u čemu je problem? Ja te pitam da li se srećeš s ljudima oko sebe kojima je on primjer, koji ga slijede, poštuju, vole i sl. U čemu je problem s tim pitanjem? :? Pa zar baš slijeđenje nega i uzimanje njega kao primjera i moralnog uzora nije stvar koju ti problematizuješ?

Dakle, od milijarde ljudi kojima je on uzor (a koje ti spominješ), imal takvih među ljudima koji su tebi bliski i koje voliš, da li imaš takve ljude oko sebe i kakvi su, kako se ponašaju, a ako imaš - na koje negativne načine se ogleda njihovo prihvatanje Muhammeda kao uzora?
Towelie

#514 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

vatrogasac wrote:
Towelie wrote:
Znači onda da provociraš. :mrgreen:
Towelie wrote:A sto se vi uopste upirete da sad nesto objasnite ateistima? Ja stvarno ne verujem da oni koji zele da istrazuju Islam dolaze na forum po odgovore. Uglavnom dolaze da provociraju.
Haram je ulazit ljudima u nijjete, makar i kafiri bili. Ulazit forumasima u stare postove nije, mozda nesto i nadjes korisno citajucu evoluciju mojih postova. :wink:
Towelie

#515 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote:

Pa i pričamo o tome, maloprije si ti pitao čovjeka jel mu Poslanik uzor, u čemu je problem? Ja te pitam da li se srećeš s ljudima oko sebe kojima je on primjer, koji ga slijede, poštuju, vole i sl. U čemu je problem s tim pitanjem? :? Pa zar baš slijeđenje nega i uzimanje njega kao primjera i moralnog uzora nije stvar koju ti problematizuješ?

Dakle, od milijarde ljudi kojima je on uzor (a koje ti spominješ), imal takvih među ljudima koji su tebi bliski i koje voliš, da li imaš takve ljude oko sebe i kakvi su, kako se ponašaju, a ako imaš - na koje negativne načine se ogleda njihovo prihvatanje Muhammeda kao uzora?
Naravno da postoje meni bliski ljudi koji "slede" Muhameda, nA sreću, to je ssmo deklarativno. Nemaju robinje i nisu pedofili, Allaxu hvala. :P
arzuhal

#516 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Towelie wrote: Naravno da postoje meni bliski ljudi koji "slede" Muhameda, nA sreću, to je ssmo deklarativno. Nemaju robinje i nisu pedofili, Allaxu hvala. :P
Šta znači deklarativno? Da su dvoličnjaci ili?
Towelie

#517 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote: Naravno da postoje meni bliski ljudi koji "slede" Muhameda, nA sreću, to je ssmo deklarativno. Nemaju robinje i nisu pedofili, Allaxu hvala. :P
Šta znači deklarativno? Da su dvoličnjaci ili?
Ne bih rekao dvolicnjaci, prejaka je to rec. Po tome je 99% bh muslimana dvolično danas. Ljudi ssmo pokusavaju uskladiti neke moralne norme vremena u kojem zive i deklarativno praktikovanje pustinjske religije. Rezultat je bosanski islam™, vanilla verzija Islama. Svakako bolje i tako nego da Islam dosljedno primenjuju.
vatrogasac

#518 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by vatrogasac »

Towelie wrote: Haram je ulazit ljudima u nijjete, makar i kafiri bili. Ulazit forumasima u stare postove nije, mozda nesto i nadjes korisno citajucu evoluciju mojih postova. :wink:
Ne čitam nego pamtim dobro. To mi je jedna od mahana. Pa se onda pitam kako to neko se usavrši na forumu? Kako na forumu neko uspije usvojiti i primjenivati naučnu metodologiju? Aferim. :mrgreen:
Towelie

#519 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

vatrogasac wrote:
Towelie wrote: Haram je ulazit ljudima u nijjete, makar i kafiri bili. Ulazit forumasima u stare postove nije, mozda nesto i nadjes korisno citajucu evoluciju mojih postova. :wink:
Ne čitam nego pamtim dobro. To mi je jedna od mahana. Pa se onda pitam kako to neko se usavrši na forumu? Kako na forumu neko uspije usvojiti i primjenivati naučnu metodologiju? Aferim. :mrgreen:
Istu usvajas ili ne usvajas u samom pristupu životu, pisanje na forumu je refleksija toga.
vatrogasac

#520 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by vatrogasac »

Towelie wrote:
vatrogasac wrote:
Istu usvajas ili ne usvajas u samom pristupu životu, pisanje na forumu je refleksija toga.
Treba da prevaziđeš više forume. Očekuju se sada od tebe naslovi u knjižarama.
arzuhal

#521 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
arzuhal wrote: Šta znači deklarativno? Da su dvoličnjaci ili?
Ne bih rekao dvolicnjaci, prejaka je to rec. Po tome je 99% bh muslimana dvolično danas. Ljudi ssmo pokusavaju uskladiti neke moralne norme vremena u kojem zive i deklarativno praktikovanje pustinjske religije. Rezultat je bosanski islam™, vanilla verzija Islama. Svakako bolje i tako nego da Islam dosljedno primenjuju.
Da li znaju o njemu ovo o čemu ti ovdje govoriš (pedofilija i sl)? Ako znaju, šta oni sami vele na to, zašto ga ipak slijede, vole i poštuju?
kiligonzales

#522 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by kiligonzales »

Towelie wrote:

Po mome shvatanju tvoga pisanja, koje je prije svega nenaucno, obiluje trolanjem, omalovazavanjem i vrijedjanjem, da se zakljuciti da ti svoje misljenje ne zasnivas na nicemu konstruktivnom i pametnom i argumentovanom, vec da je svrha price samo provociranje paznje na sebe jer ti je to dusevna hrana.

Naucni krugovi koji se bave historijom toga covjeka, uzimajuci u obzir sta islamski i neislamski izvori tvrde o njemu, napisali su tomove historije o njemu, u kojoj nemaju svi jednako misljenje o tome da li je on stvarna licnost, legenda ili mit, isto tako nemaju ni jednak pogled na to kako se Islam kao religija razvijala. Pogotovo ta raznolikost misljenja i poimanje rane historije Islama od strane zapadnjackih modernih historicara je izuzetno veliko i siroko polje, da bi se opis toga mogao uprostiti u par tvojih recenica poput ove boldirane.

Kada se o temi ne moze konstruktivno razgovarati, onda se trola.
Idemedosumom

#523 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Idemedosumom »

A gdje nam je onaj dadinjo/prenosnik da nam koju pametnu kaže? Dugo ga nisam vidio, da nije hasta :(
Hakiz

#524 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:

Vidi ovako:

Kažem ja tebi da znam sve o evoluciji jer sam proučavao Darvina i sve poslije njega i da se ne možeš sa mnom mjeriti o znanju evolucije. Sa druge strane ti meni kažeš da je Darvin pogriješio. Pa posljedično svi koji se oslanjaju na njega i svi koji su od takvih učili griješe. Dakle, ja griješim, bez obzira na veliko znanje. To jeste, Imam veliko znanje, ali o pogrešnom.

Tako i sa znanjem o islamu. Znaš ti bolje od mene islamsku dogmu i teoriju islama. Ali sama dogma i teorija islama su pogrešne.

To je ona moja priča. Da bi islam bio istinit, prvo se mora dokazati postojanje boga. Bez boga nema istinitosti islama.

I zato svi tvoji postovi i kopiranja, fotografije, videa dokazuju nešto šta je u samom temelju pogrešno. Ne možeš Kur'anom i islamom dokazivati boga. Moraš dokazati nepristrasnom metodom.

A ako ne možeš dokazati boga (a Kur'an je njegova riječ i islam njegova religija) ni Kur'an ni islam nisu bitni. Bez boga to dvoje nije ništa.

Naravno, isto važi za svaku religiju, naročito abrahamske.

Prvo dokazati postojanje boga, i to jednog (možda se dokaže da postoji više bogova, to je moguće isto kao i postojanje jednog) tek onda se može raspravljati o tome da li je islam prava religija ili je to neka druga.
Smrcak15

#525 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:

Vidi ovako:

Kažem ja tebi da znam sve o evoluciji jer sam proučavao Darvina i sve poslije njega i da se ne možeš sa mnom mjeriti o znanju evolucije. Sa druge strane ti meni kažeš da je Darvin pogriješio. Pa posljedično svi koji se oslanjaju na njega i svi koji su od takvih učili griješe. Dakle, ja griješim, bez obzira na veliko znanje. To jeste, Imam veliko znanje, ali o pogrešnom.

Tako i sa znanjem o islamu. Znaš ti bolje od mene islamsku dogmu i teoriju islama. Ali sama dogma i teorija islama su pogrešne.

To je ona moja priča. Da bi islam bio istinit, prvo se mora dokazati postojanje boga. Bez boga nema istinitosti islama.

I zato svi tvoji postovi i kopiranja, fotografije, videa dokazuju nešto šta je u samom temelju pogrešno. Ne možeš Kur'anom i islamom dokazivati boga. Moraš dokazati nepristrasnom metodom.

A ako ne možeš dokazati boga (a Kur'an je njegova riječ i islam njegova religija) ni Kur'an ni islam nisu bitni. Bez boga to dvoje nije ništa.

Naravno, isto važi za svaku religiju, naročito abrahamske.

Prvo dokazati postojanje boga, i to jednog (možda se dokaže da postoji više bogova, to je moguće isto kao i postojanje jednog) tek onda se može raspravljati o tome da li je islam prava religija ili je to neka druga.
prebaci se ne temu ateizam vs vjera, tamo cemo o tome.
Locked