Treba i maslina bonamoonca wrote:uf .......Bloo wrote:Nek si nam reklamoonca wrote:Taj sir je precjenjen.
Ako ga probas nakon nekog francuskog ili talijanskog --zalosno.
jos da si nastavila kod nas u...
Covjek ponudio dobar combo. Ja zaslinila.
Ja volim cheese in general...treba samo sira jest.
Nije ti bas dobro jesti samo sira.eto, necu napisati zasto.
Ne idem nigdje iz BiH
- Bloo
- Globalna šefica
#501 Re: Ne idem nigdje iz BiH
- HAVANA
#502 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Bloo wrote:Oj paski sir i maslineHAVANA wrote:Od klempe najskuplja meza izadje.Skuplji od snicle izadje.Prsute,pa jos valja paskog sira i maslina i svasta...
- HAVANA
#503 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa nije sam sir.Ima i prsute,maslina,salate,vina...moonca wrote:uf .......Bloo wrote:Nek si nam reklamoonca wrote:Taj sir je precjenjen.
Ako ga probas nakon nekog francuskog ili talijanskog --zalosno.
jos da si nastavila kod nas u...
-
costacurta
#504 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ko ima 2500€ neto platu?!deer_hunter wrote:Pa mogao sam, al volim da sam komotan i da mi neko moze u posjetu doci. Ovo ostalo sam napuhao cijene,citaj i ono u zagradama. U stvarnosti ne trosim toliko ni na odjecu ni na izlaske, ali sam zelio pokazati da se moze ustedjeti 500 eura mjesecno sa platom od 2500.moonca wrote: Zasto si iznajmio dvosoban stan?
300 za izlaske - tu se moglo smanjiti.
200 za hranu - ne izgleda puno --ali zasto se mora teletina jesti - naveo si kao primjer mozda
200 za odjecu- je puno -- kupujes po snizenjima dobru robu, i ne treba ti toliko.
Ima naroda da je alergican na klempu i proizvode.
P.S.ko je alergican na klempu nek mezi telecu sniclu, sta mu ja mogu
spavaca, dnevna, a kuhinja posebno...ti zovi kako hoces, meni je to dvosoban stanne znam kako se to zove u njemackoj, ali 'vamo gore je dvosoban stan jedna spavaca i jedna dnevna, vrlo cesto zajedno sa kuhinjom
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#505 Re: Ne idem nigdje iz BiH
CrnihBloo wrote: Treba i maslina bona
- uglavnomja
#506 Re: Ne idem nigdje iz BiH
moze i livanjski ako nema paskog
a francuski - non
k'o da je francuski sir - jedan sir
imaju ih hiljade, neki valjaju, neki ne, cak i ako se isto zovu ...
ali neka je suknut malo balkancima
a francuski - non
Last edited by uglavnomja on 13/01/2018 19:47, edited 1 time in total.
-
palermo
#507 Re: Ne idem nigdje iz BiH
laže......jedino ako ne vara državu Dansku, ali to ti je tamo jako zajebano....dječak sa šibicama wrote:Sa druge strane, rodica, udata u Danskoj, muz taksista zaradi 4-5 milja eura otprilike (tako kaze, ako ne laze) ...
ovim ne želim reći da mu je loše.....samo da malo odvadi
- Bloo
- Globalna šefica
#508 Re: Ne idem nigdje iz BiH
UhTomahawk11 wrote:CrnihBloo wrote: Treba i maslina bona
I zelenih
I punjenih
Kad ces jopet na godisnji?
- Bloo
- Globalna šefica
#509 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ma evo sve guglam milka donerHAVANA wrote:Bloo wrote:Oj paski sir i maslineHAVANA wrote:Od klempe najskuplja meza izadje.Skuplji od snicle izadje.Prsute,pa jos valja paskog sira i maslina i svasta...Sto te ja danas jebem s hranom i picem.
-
moonca
#510 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ok masline -nekada sam ih tamanila.U talijanskom shopu sam kupovala - grillovane -ovako su izgledale - bez kospica sa zacinima i b.lukomBloo wrote:Treba i maslina bonamoonca wrote:uf .......Bloo wrote: Nek si nam reklajos da si nastavila kod nas u...
- Bloo
- Globalna šefica
#511 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Da nije ovako zima vani sad bih otisla do one bakalnice turske na carsiji i kupila maslina sa zacinima 
-
moonca
#512 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nije to namjera -zbilja. - - ali mi se nije svidjeo u rangu cijena sa ostalima.uglavnomja wrote:moze i livanjski ako nema paskog![]()
a francuski - non
![]()
![]()
![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#513 Re: Ne idem nigdje iz BiH
LjetosBloo wrote:UhTomahawk11 wrote:CrnihBloo wrote: Treba i maslina bona
I zelenih
I punjenih
![]()
Kad ces jopet na godisnji?
-
moonca
#514 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sta je zima na spram maslina.Bloo wrote:Da nije ovako zima vani sad bih otisla do one bakalnice turske na carsiji i kupila maslina sa zacinima
- RIZVA
#515 Re: Ne idem nigdje iz BiH
uh dobro ovo izgleda
- deer_hunter
#516 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ako si ozenjen,radis u smjenama plus praznike,pa kad jos dodas 13. platu prosjecno imas i vise od 2500...zato zeni se Alessandrocostacurta wrote:Ko ima 2500€ neto platu?!deer_hunter wrote:Pa mogao sam, al volim da sam komotan i da mi neko moze u posjetu doci. Ovo ostalo sam napuhao cijene,citaj i ono u zagradama. U stvarnosti ne trosim toliko ni na odjecu ni na izlaske, ali sam zelio pokazati da se moze ustedjeti 500 eura mjesecno sa platom od 2500.moonca wrote: Zasto si iznajmio dvosoban stan?
200 za hranu - ne izgleda puno --ali zasto se mora teletina jesti - naveo si kao primjer mozda
200 za odjecu- je puno -- kupujes po snizenjima dobru robu, i ne treba ti toliko.
P.S.ko je alergican na klempu nek mezi telecu sniclu, sta mu ja mogu
spavaca, dnevna, a kuhinja posebno...ti zovi kako hoces, meni je to dvosoban stanne znam kako se to zove u njemackoj, ali 'vamo gore je dvosoban stan jedna spavaca i jedna dnevna, vrlo cesto zajedno sa kuhinjom
- HAVANA
#517 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Probaj sa choco kebabBloo wrote:Ma evo sve guglam milka donerHAVANA wrote:Bloo wrote: Oj paski sir i maslineSto te ja danas jebem s hranom i picem.
-
Rizvan
#518 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Zaboravio si stavku za putovanja. Normalan život podrazumijeva da si možeš barem jednom godišnje priuštiti putovanje na neku dalju destinaciju, kao i izlete u neposrednoj okolini, na mjesečnoj razini.deer_hunter wrote:citaj pazljivije, sa 2000 u Njemackoj u manjim sredinama zivis lijepo, sa 2500 zivis lijepo plus mozes tih 500 stoja na stranu. Za Svedsku ne bih znao, bio u posjeti jednom i to je to.DearJohn wrote: S 2 000 EUR ne možeš živjet nešto baš ljepo ni u manjim mjestima u npr. švedskoj. Manji dvosoban stan kirija 700 EUR. Pa struja, telefon, mobilni, kola, osiguranje i ostalo nužno. Ti bi da uštediš još 500 EUR. Šta da jedeš mjesec dana, kikiriki? Kila teleće šnicle ti je (ako nećeš da ganjaš po kojekakvim arapskim lokalima) preko 50 KM. Smanji brate...
hoces troskove, evo za samacki zivot,bukvalno moji troskovi dok sam sam zivio:
800 eura dvosoban stan sa bukvalno svim mogucim troskovima internet, tv pretplata, garaza (ovo je jos skupo, moze se naci jos jeftinije)
200 eura hrana mjesecno(ne smatram telecu sniclu nekim specijalitetom niti je jedem svaki dan,cesto kuham)
200 eura osiguranje auta plus benzin mjesecno(zdravstveno ti placa firma)
300 na izlaske mjesecno(u stvarnosti neces ni toliko potrositi budimo realni,rad u smjenama to ne dopusta)
200 na odjecu mjesecno(ovo je stvarno nategnuto, nema sanse da cu 200 bacat na odjecu mjesecno)
Odbi to sve od 2000 i ostane ti 3 stoje, sad dodaj jos 500, 8 stoja...al eto lupi jos 3 stoje na neki kredit i ostane ti 500
Znaci normalan zivot u nekom gradicu od 10 000 do 20000 stanovnika.Ee sad ako ces stan na Marienplatzu u Minhenu, vecerati telecu sniclu svaki drugi dan u restoranu, kupovati majice od 150, 200 eura onda se slazem da se ne moze. Al eto meni teleca snicla ne predstavlja smisao lijepog zivota, tebi mozda da. meni je draza snicla od klempe
Ali eto, ta stavka od 200 eura za odjeću je svakako previsoka, odbij 100 za izlete i možeš si svaki mjesec priuštiti izlet u okolini tog manjeg gradića ili jednodnevni posjet nekom većem gradu u blizini. Od tih 500 što ostavljaš sa strane, podijeliš na po 250 za ušteđevinu, 250 za putovanja. Na kraju godine imaš 6000 maraka ušteđevine, 6000 maraka za putovanja.
Istovremeno u BiH....sa prosječnom platom od 850KM, samac u nekom manjem gradiću, bez vlastite imovine, izdvojiće najmanje 300KM za dvosoban stan, 150KM minimalno za režije, 250 za hranu, a i to je minimum minimuma, ono da jednom mjesečno možeš priuštiti teletinu. Na kraju ostane ti 150 za izlaske, odjeću, auto, ako ga imaš. Putovanja, krediti, izleti, ušteđevina, samo pusti snovi.
Poenta, život u Njemačkoj je daleko kvalitetniji. Pojedinac u Njemačkoj sa prosječnim primanjima može si priuštiti normalan život, dostojan čovjeka. Pojedinac u BiH sa prosječnim primanjima, sveden je na puko preživljavanje.
-
costacurta
#519 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ta će mi žena ako ću radit vikend, praznike, smjenedeer_hunter wrote: ako si ozenjen,radis u smjenama plus praznike,pa kad jos dodas 13. platu prosjecno imas i vise od 2500...zato zeni se Alessandro
Bez zaebancije, interesuje me koji posao može raditi naš čovjek u Njemačkoj da zaradiš 3300€ bruto i kak'e veze ima žena sa mojom zaradom? Ono nesto samci vs oženjeni pa poreske olakšice i to?
Znam i nekoliko koji su par godina tamo i nikako na zelenu granu da stanu. Bolje im je bilo i više su imali dok su bili ovdje. Opet znam ih i koji su 20ak godina tamo i kukaju ko godina. Krediti, porezi na nekretnine, osiguranje, beMzin...... Jedino oni koji su otisli prije ili u toku rata nešto kao mogu da se pohvale al i oni bgmi nešto kilavo. Elem,
eo recimo ja vodoinstalater koliko bih zarađivao?
- uglavnomja
#520 Re: Ne idem nigdje iz BiH
poenta je da samo vss i to nekoliko struka mogu imati 2000+ eur neto platu
"Mnogi Hrvati su već potražili sreću u Njemačkoj, a nekima je to tek opcija. Ako se zaposle kao građevinski inženjeri u prosjeku će zaraditi oko 3.000 eura bruto, dakle 2.000 neto. Arhitekti zarađuju slične iznose, dok će liječnici i matematičari zaraditi po 600, a informatičari po 300 eura više, piše Deutsche Welle.
Konobari, kuhari i frizeri mjesečno prime 1.000 eura, plus napojnice. A automehaničari, električari i soboslikari oko 1.300 eura.
Sve više novih gastarbajtera s jugoistoka Europa u Njemačkoj radi kao njegovatelji i medicinski tehničari. Prosječna plaća njegovatelja s iskustvom iznosi 2.400 eura bruto, što je oko 1.600 eura neto.
Od tog novca, na stan i režije, ovisno o gradu stanovanja, ode najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura – po osobi, dok mjesečna karta za javni prijevoz košta najmanje 50 do 100 eura, piše DW."
"Mnogi Hrvati su već potražili sreću u Njemačkoj, a nekima je to tek opcija. Ako se zaposle kao građevinski inženjeri u prosjeku će zaraditi oko 3.000 eura bruto, dakle 2.000 neto. Arhitekti zarađuju slične iznose, dok će liječnici i matematičari zaraditi po 600, a informatičari po 300 eura više, piše Deutsche Welle.
Konobari, kuhari i frizeri mjesečno prime 1.000 eura, plus napojnice. A automehaničari, električari i soboslikari oko 1.300 eura.
Sve više novih gastarbajtera s jugoistoka Europa u Njemačkoj radi kao njegovatelji i medicinski tehničari. Prosječna plaća njegovatelja s iskustvom iznosi 2.400 eura bruto, što je oko 1.600 eura neto.
Od tog novca, na stan i režije, ovisno o gradu stanovanja, ode najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura – po osobi, dok mjesečna karta za javni prijevoz košta najmanje 50 do 100 eura, piše DW."
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#522 Re: Ne idem nigdje iz BiH
'bo vas francuski sir, domaćeg mladog jal vlašićkog usput, ha ja....ne išo ga ja u Francusku radi sira 
-
DearJohn
#523 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Monca wrote:
“Zasto si iznajmio dvosoban stan?
”
Pa najbolje u šupi da živi i da sreže da bi mogo 500 ojra u štek
Nije dvosoban stan baš neki luksuz ja bi reko, ni za samca.
I da, neki su alergični na klempu...Još da dodam i to da od onih šveda i to čistokrvnih koje sam ja upozno faktički nije mali broj koji ne jedu klempu.
“Zasto si iznajmio dvosoban stan?
Pa najbolje u šupi da živi i da sreže da bi mogo 500 ojra u štek
I da, neki su alergični na klempu...Još da dodam i to da od onih šveda i to čistokrvnih koje sam ja upozno faktički nije mali broj koji ne jedu klempu.
- Bloo
- Globalna šefica
#524 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Klempa je kljucni faktor
Za otici ili ostati
Za otici ili ostati
Last edited by Bloo on 13/01/2018 20:42, edited 1 time in total.
-
DearJohn
#525 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Tu treba obratiti i pažnju da tu piše da na stan i režije ode najmanje 600 eura što u stvari znači da vjerovatno ode i više. Jaran u okolini Minhena plaća dvosoban čini mi se 700 i kusur (mislim bez režija). Al eto nek ode ko god hoće i proba.uglavnomja wrote:poenta je da samo vss i to nekoliko struka mogu imati 2000+ eur neto platu