Pa ja još uvijek čekam odgovor na pitanje koje sam ti postavio glede pisma. Koji grad, koja biblioteka? Izvoli.Ned071 wrote:jbg, da i ti znas koristiti google znao bi da osim frajburga postoji i fribourg...
Ivo Andrić
- ExNihilo
#501 Re: Ivo Andrić
- Ned071
#502 Re: Ivo Andrić
pa rekoh ti... friburg... pa trazi dalje...
- ExNihilo
#503 Re: Ivo Andrić
Ned071 wrote:pa rekoh ti... friburg... pa trazi dalje...
- Ned071
- ExNihilo
#505 Re: Ivo Andrić
Jebote, da si makar otvorio link koji si sam postavio, vidio bi da je Fribourg = Freiburg i ne bi pisao gluposti.Ned071 wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Fribourg
- Ned071
#506 Re: Ivo Andrić
ne moze se s tobom raspravljati. tebi je lovrenović referenca za stavove o andriću. ok, postujem. ali ne postujem iskljucivost i nadmenost ovdje. jer o onome o cemu se raspravlja ovdje itekako je vec pisano. posljednji je to radio mahmutćehajić pa je njegovo Andrićevstvo reakcije poput tvoje izazvalo na poskoku i u beogradskim mmedijima. a i prije njega su slično pisali Šukrija Kurtović, Muniba Maglajlić, Đenana Buturović, Muhsin Rizvić, Esada Durakovića...
al sta ces, to su sda fasiti i balije, nerelevantni...
- SaraFina
#507 Re: Ivo Andrić
Fakat to tvoje dociranje s visoka je presmiješno. Samobanirajjjj seExNihilo wrote:Jebote, da si makar otvorio link koji si sam postavio, vidio bi da je Fribourg = Freiburg i ne bi pisao gluposti.Ned071 wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Fribourg
Freiburg im Breisgau (abgekürzt Freiburg i. Br. oder früher Freiburg i. B.), Stadt in Baden-Württemberg, DeutschlandFreiburg im Üechtland (abgekürzt Freiburg i. Ü.; frz. Fribourg), Hauptstadt des Kantons Freiburg, SchweizFreiburg/Elbe, ein Ort in Niedersachsen, DeutschlandFreiburg in Schlesien (Polen), sieheŚwiebodziceFreiburg in Lothringen (Frankreich), sieheFribourg (Moselle)
Last edited by SaraFina on 28/10/2017 13:13, edited 1 time in total.
- seln
#508 Re: Ivo Andrić
ExNihilo wrote:Jesi li dovoljno informatički pismen da koristiš Google? Ako jesi, ne vidim gdje je problem.seln wrote:
Niko te nece odvesti u Haag ako nam citiras kompletan esej ili pismo, sa podvucenim bitnim dijelovima. Zamjeras mu citiranje bez pouzdanih izvora, a i sam se sluzis tim.
Iako, indikativno je da nisi izvor tražio na provjeru sve dok je odgovarao tvojoj demagogiji ovdje.
I opet arogancija, rodjena iz ubjedjenja u vlastitu natprosjecnost...
Imas li ti dovoljno logike da shvatis kako tvrdnju treba dokazati onaj ko je iznosi?
Ti kazes da su citati pogresni; bujrum, usreci nas ispravnima.
Mozda je @Drvosjeca naveo nepouzdane izvore, ti nisi nikakve.
Koja arogancija, kruh te rodio... ti haman pisas kolonjsku vodu.
- ExNihilo
#509 Re: Ivo Andrić
Da iole pratite temu, znali biste da je već u prvom postu postavljena referenca na pomenuti esej, sa nazivom stručnog magazina u kome je objavljen, godinom izdanja, i stranicama na kojima se esej nalazi.seln wrote:ExNihilo wrote:Jesi li dovoljno informatički pismen da koristiš Google? Ako jesi, ne vidim gdje je problem.seln wrote:
Niko te nece odvesti u Haag ako nam citiras kompletan esej ili pismo, sa podvucenim bitnim dijelovima. Zamjeras mu citiranje bez pouzdanih izvora, a i sam se sluzis tim.
Iako, indikativno je da nisi izvor tražio na provjeru sve dok je odgovarao tvojoj demagogiji ovdje.![]()
![]()
![]()
![]()
Imas li ti dovoljno logike da shvatis kako tvrdnju treba dokazati onaj ko je iznosi?
Ta nećemo valjda svaki put ponvljati te informacije zarad tvoje lijenosti?
- ExNihilo
#510 Re: Ivo Andrić
?SaraFina wrote:Fakat to tvoje dociranje s visoka je presmiješno. Samobanirajjjj seExNihilo wrote:Jebote, da si makar otvorio link koji si sam postavio, vidio bi da je Fribourg = Freiburg i ne bi pisao gluposti.Ned071 wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Fribourg
Freiburg im Breisgau (abgekürzt Freiburg i. Br. oder früher Freiburg i. B.), Stadt in Baden-Württemberg, DeutschlandFreiburg im Üechtland (abgekürzt Freiburg i. Ü.; frz. Fribourg), Hauptstadt des Kantons Freiburg, SchweizFreiburg/Elbe, ein Ort in Niedersachsen, DeutschlandFreiburg in Schlesien (Polen), sieheŚwiebodziceFreiburg in Lothringen (Frankreich), sieheFribourg (Moselle)
- arzuhal
#511 Re: Ivo Andrić
Pa onda, ako je tako kako veliš - davno sam to tvrdio u ovim raspravama - nisu uopće problem Andrić, Njegoš, Selimović...Ćosić i njihova književnost (ma o kome, kako i čemu govorila i oni pisali), nego čitaoci (ili, još gore, slušaoci tih nekih čitalaca, ljudi koji su čuli da je Andrići ili XY napisao to i to)), ljudi koji ne razdvajaju, recimo, književnu fikciju i umjetničku imaginaciju (koliko god se ona temeljila i na faktografiji) od stvarnosti, realnosti, logike, povijesti, kritičke misli, etike, itd.seln wrote:Nazalost, u ovom slucaju je tesko odvojiti pisca i djelo, jer obje strane svoj stav prema Andricu grade uglavnom na njegovom knjizevnom opusu.arzuhal wrote:Ljudi, dajmo se dozvati, ovdje pričamo o Ivi kao političkom, moralnom, ideološkom š**pku, a ne o njemu kao književniku vrsne stilistike, itd.
Skoncetrišite se malo, jbmu
Naravno, postoje osim knjiga Andriceve izjave, a postoji i korespodencija, sluzbena i privatna. Ali, koliko Srba svoje misljenje o Bosnjacima temelji na Andricevim izjavama i korespodenciji (vecina uopste ne zna za njih)? Ali se zato mnogi pozivaju na neko Andricevo djelo kao vrhovni dokaz. Ista stvar je sa Bosnjacima, samo sa druge strane linije.
Tu mi, ustvari, imamo problem sa (našim ili nečijim) stanjem svijesti koje je zapelo na mitomanskoj razini, na levelu gdje se pričaju priče i koje se uzimaju kao istina, kao mjera stvarnosti i istine (svejedno kojoj epohi historije književnosti ta književnost pripadala, dal' savremenoj srpskoj ili stargorčkim mitovima, i kojoj književnoj formi), mi se onda ne bavimo, naprimjer, kritičkom historiografijom Ilariona Ruvarca nego romantičarskom i prepričanom historijom Pante Srećkovića u onom vremenu kada nastaje i uzdiže se mit o kosovskom zavjetu, tada "između istine i Srbije uvijek prije biramo Srbiju" (Brana Crnčević), ustavri nije nam ni potreban Andrić kao Andrić da bi nam kazao "istinu o Turcima" nego on tu dođe kao neka potvrda ranije ispričanim pričama...
Jadno je reći, ali u okvirima palančke svijesti i palanačkog iskustva rečeno riječima pokojnog Konstantinovića (ili kasablijske svijesti, rečeno Andrićevim jezikom), Andrić gubi svaku vrijednost, baš zbog takvog razumijevanja...
A savremni odraz te kasablijske, te palančke svijesti kod nas se ogleda, recimo, od lamenta i naricanja nekih srpskih "kulturnjaka" kako i zbog čega Republika Srpska srozava i uništava svoju srpsku kulturu (sic!) "u ime tzv. države BiH" tako što predstavlja cijelu BiH na Venecijanskom bijenalu,
preko dodjele finansijskih sredstava po etno-nacionalnom ključu za kulturu,
do mjesta poznatog po dobrom ševljenju i imena školi "Mustafa Busuladžić", itd.
Zašto su, o Bože, ljudska mudrost i znanje ograničeni, ali ne i ljudska glupost?
Last edited by arzuhal on 28/10/2017 13:18, edited 1 time in total.
- seln
#512 Re: Ivo Andrić
O tome ti i govorim. Postavio je izvore. Tvrdis da su neispravni, odnosno, da su preneseni parcijalno i tendenciozno.ExNihilo wrote:Da iole pratite temu, znali biste da je već u prvom postu postavljena referenca na pomenuti esej, sa nazivom stručnog magazina u kome je objavljen, godinom izdanja, i stranicama na kojima se esej nalazi.seln wrote:ExNihilo wrote:
Jesi li dovoljno informatički pismen da koristiš Google? Ako jesi, ne vidim gdje je problem.
Iako, indikativno je da nisi izvor tražio na provjeru sve dok je odgovarao tvojoj demagogiji ovdje.![]()
![]()
![]()
![]()
Ok, ti nam prenesi potpuno, sa osvrtom na bitne dijelove.
Ne branim @Drvosjecu, ali mi idu na zivce argumenti tipa "pojma ti nemas".
- ExNihilo
#513 Re: Ivo Andrić
Kao što ranije rekoh. Manje je bitno ko je pisao, a više šta je pisao. Istina ne zavisi od govornika. Istina zavisi od argumenata.Ned071 wrote:ne moze se s tobom raspravljati. tebi je lovrenović referenca za stavove o andriću. ok, postujem. ali ne postujem iskljucivost i nadmenost ovdje. jer o onome o cemu se raspravlja ovdje itekako je vec pisano. posljednji je to radio mahmutćehajić pa je njegovo Andrićevstvo reakcije poput tvoje izazvalo na poskoku i u beogradskim mmedijima. a i prije njega su slično pisali Šukrija Kurtović, Muniba Maglajlić, Đenana Buturović, Muhsin Rizvić, Esada Durakovića...
- seln
#514 Re: Ivo Andrić
Cosic ipak jeste problem, jer je aktivno (ne samo kao pisac) ucestvovao u ideoloskoj pripremi i provedbi etnickog ciscenja. Sa ostatkom se slazem.arzuhal wrote:
Pa onda, ako je tako kako veliš - davno sam to tvrdio u ovim raspravama - nisu uopće problem Andrić, Njegoš, Selimović...Ćosić i njihova književnost (ma o kome, kako i čemu govorila i oni pisali), nego čitaoci (ili, još gore, slušaoci tih nekih čitalaca, ljudi koji su čuli da je Andrići ili XY napisao to i to)), ljudi koji ne razdvajaju, recimo, književnu fikciju i umjetničku imaginaciju (koliko god se ona temeljila i na faktografiji) od stvarnosti, realnosti, logike, povijesti, kritičke misli, etike, itd.
Tu mi, ustvari, imamo problem sa (našim ili nečijim) stanjem svijesti koje je zapelo na mitomanskoj razini, na levelu gdje se pričaju priče i koje se uzimaju kao istina, kao mjera stvarnosti i istine (svejedno kojoj epohi historije književnosti ta književnost pripadala, dal' savremenoj srpskoj ili stargorčkim mitovima, i kojoj književnoj formi), mi se onda ne bavimo, naprimjer, kritičkom historiografijom Ilariona Ruvarca nego romantičarskom i prepričanom historijom Pante Srećkovića u onom vremenu kada nastaje i uzdiže se mit o kosovskom zavjetu, tada "između istine i Srbije uvijek prije biramo Srbiju" (Brana Crnčević), ustavri nije nam ni potreban Andrić kao Andrić da bi nam kazao "istinu o Turcima" nego on tu dođe kao neka potvrda ranije ispričanim pričama...
Jadno je reći, ali u okvirima palančke svijesti i palanačkog iskustva rečeno riječima pokojnog Konstantinovića (ili kasablijske svijesti, rečeno Andrićevim jezikom), Andrić gubi svaku vrijednost, baš zbog takvog razumijevanja...
A savremni odraz te kasablijske, te palančke svijesti kod nas se ogleda, recimo, od lamenta i naricanja nekih srpskih "kulturnjaka" kako i zbog čega Republika Srpska srozava i uništava svoju srpsku kulturu (sic!) "u ime tzv. države BiH" tako što predstavlja cijelu BiH na Venecijanskom bijenalu,
preko dodjele finansijskih sredstava po etno-nacionalnom ključu za kulturu,
do mjesta poznatog po dobrom ševljenju i imena školi "Mustafa Busuladžić", itd.
Zašto su, o Bože, ljudska mudrost i znanje ograničeni, ali ne i ljudska glupost?
- Ned071
#515 Re: Ivo Andrić
tako je. ali i oni koji razmisljaju drugacije od tebe imaju jake argumente za svoje stavove.ExNihilo wrote:
Kao što ranije rekoh. Manje je bitno ko je pisao, a više šta je pisao. Istina ne zavisi od govornika. Istina zavisi od argumenata.
- ExNihilo
#516 Re: Ivo Andrić
Izvor koji je Drvosječa postavio je tačan. Nijednog trenutka nisam doveo u pitanje izvor. Nijednog trenutka nisam "tvrdio da je neispravan", kako kažeš. Rekao sam, a to je valjda jasno svakome ko zna čitati, da je citirani paragraf potpuno maliciozno izvađen iz konteksta, te sam ga dopunio citatom koji pojašnjava Andrićev stav na datu temu.seln wrote:O tome ti i govorim. Postavio je izvore. Tvrdis da su neispravni, odnosno, da su preneseni parcijalno i tendenciozno.ExNihilo wrote:Da iole pratite temu, znali biste da je već u prvom postu postavljena referenca na pomenuti esej, sa nazivom stručnog magazina u kome je objavljen, godinom izdanja, i stranicama na kojima se esej nalazi.seln wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Ok, ti nam prenesi potpuno, sa osvrtom na bitne dijelove.
Ne branim @Drvosjecu, ali mi idu na zivce argumenti tipa "pojma ti nemas".
Ukoliko, pak, želiš pročitati cijeli članak, sve što trebaš uraditi je koristiti Google. Gdje je, onda, problem? Trebam ti ja linkati, ili šta? Ne razumijem gdje je problem, pa te molim da mi pojasniš.
- ExNihilo
#517 Re: Ivo Andrić
Moguće, ali potrebno je te stavove prezentirati, a ne samo rafalati imenima.Ned071 wrote:tako je. ali i oni koji razmisljaju drugacije od tebe imaju jake argumente za svoje stavove.ExNihilo wrote:
Kao što ranije rekoh. Manje je bitno ko je pisao, a više šta je pisao. Istina ne zavisi od govornika. Istina zavisi od argumenata.
- Muhamed Đakmić
#518 Re: Ivo Andrić
Neko je izgleda malo fulio.ExNihilo wrote:Jebote, da si makar otvorio link koji si sam postavio, vidio bi da je Fribourg = Freiburg i ne bi pisao gluposti.Ned071 wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Fribourg
Fribourg je u Švicarskoj, Freiburg u Njemačkoj.
Ne bih se miješao u raspravu i to da li spomenuto pismo postoji, ali ti nisi ništa o Fribourgu postavio, nego o Freiburgu.
- ExNihilo
#519 Re: Ivo Andrić
Evo, neka kolega forumaš pojasni da li je riječ o švicarskom ili njemačkom Freiburgu, te neka postavi naziv biblioteke u kome se dokument nalazi. Ili, jednostavno, fotokopiju pisma. Dakle, bilo šta što će potvrditi da isto postoji, te da i ovdje nije cijela stvar izvađena iz konteksta.Muhamed Đakmić wrote:Neko je izgleda malo fulio.ExNihilo wrote:Jebote, da si makar otvorio link koji si sam postavio, vidio bi da je Fribourg = Freiburg i ne bi pisao gluposti.Ned071 wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Fribourg
Fribourg je u Švicarskoj, Freiburg u Njemačkoj.
Ne bih se miješao u raspravu i to da li spomenuto pismo postoji, ali ti nisi ništa o Fribourgu postavio, nego o Freiburgu.
Do tada, mislim da ćemo se svi složiti, pomenuto pismo nije relevantan dokaz bilo čega.
- Ned071
#520 Re: Ivo Andrić
pa stavis link na knjigu muhsina rizvica, i tebe i njega prozovu balijom... sta bi tek bilo da stavim ulomke iz mahmutćehajićeve knjige u kojoj on uopće ne negira andrića kao velikog pisca, nego se bavi ideologijom koja je u njima promovirana i zlouporabom te ideologije, posebno u pripremi agresije na BiH...ExNihilo wrote:Moguće, ali potrebno je te stavove prezentirati, a ne samo rafalati imenima.Ned071 wrote:tako je. ali i oni koji razmisljaju drugacije od tebe imaju jake argumente za svoje stavove.ExNihilo wrote:
- seln
#521 Re: Ivo Andrić
Da se ne osvrcem opet na aroganciju: mozes li mi, srece ti, objasniti sta je to merhametli u ovoj izjavi:ExNihilo wrote:
Izvor koji je Drvosječa postavio je tačan. Nijednog trenutka nisam doveo u pitanje izvor. Nijednog trenutka nisam "tvrdio da je neispravan", kako kažeš. Rekao sam, a to je valjda jasno svakome ko zna čitati, da je citirani paragraf potpuno maliciozno izvađen iz konteksta, te sam ga dopunio citatom koji pojašnjava Andrićev stav na datu temu.
Ukoliko, pak, želiš pročitati cijeli članak, sve što trebaš uraditi je koristiti Google. Gdje je, onda, problem? Trebam ti ja linkati, ili šta? Ne razumijem gdje je problem, pa te molim da mi pojasniš.
Evo, dozvoli da citiram jos jednu benevolentnu izjavu:S obzirom na sve što smo rekli napred, za nas bi podela Arbanije mogla doći u obzir samo kao jedno nužno i neizbežno zlo kome se ne može odupreti, i kao jedna velika šteta iz koje treba izvući onoliko koristi koliko se da, tj. od dva zla izabrati manje.
Vrlo merhametli. Nece covjek genocid (kasnije se ispostavilo da ipak hoce), vec trazi da se ljudi ljubazno pozovu da pristupe velikoj Srbiji.”Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo tako da samo ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je ... to neće ... ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka, koji je čelom poljubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo"
I postedi me prenemaganja tipa "ne moze se uporedjivati ovog i onog"... ne uporedjujem ljude, vec dvije "merhametli" izjave, koje su izvadjene iz konteksta vremena i okolnosti, dakle, bas ono sto ti zamjeras @Drvosjeci.
-
aratet
#522 Re: Ivo Andrić
Dodao bih i nekoliko forumasa na ovu listu.Ned071 wrote:ne moze se s tobom raspravljati. tebi je lovrenović referenca za stavove o andriću. ok, postujem. ali ne postujem iskljucivost i nadmenost ovdje. jer o onome o cemu se raspravlja ovdje itekako je vec pisano. posljednji je to radio mahmutćehajić pa je njegovo Andrićevstvo reakcije poput tvoje izazvalo na poskoku i u beogradskim mmedijima. a i prije njega su slično pisali Šukrija Kurtović, Muniba Maglajlić, Đenana Buturović, Muhsin Rizvić, Esada Durakovića...
- arzuhal
#523 Re: Ivo Andrić
Kod izvrsnog Miše Marića u "Namigivanju zvijezdama" sam čuo kako se Mika Antić u dva navrata pokušao sresti s Andrićem i nije uspio. Jednom, kaže, bili u istom restoranu (nekog hotela, ako se ne varam), pa je Mika izrazio želju da makar minuticu sjedne s Andrićem, pitao konobara, a konobar mu donio odgovor, parafraziram:"Drug Andrić trenutno je izvolio da večera a prema redu kojeg se uobičajeno drži, ispušit će cigaretu na miru i neće imati vremena da vas primi za svoj sto jer će se ubrzo povući u svoju sobu na počinak..."
Dakle, **pak, ne terorista
Hej, propustiti šansu da upozna velikog Miku Antića!
Dakle, **pak, ne terorista
- seln
#524 Re: Ivo Andrić
Jebiga, nije Mika za karijeriste i oportuniste.arzuhal wrote:Kod izvrsnog Miše Marića u "Namigivanju zvijezdama" sam čuo kako se Mika Antić u dva navrata pokušao sresti s Andrićem i nije uspio. Jednom, kaže, bili u istom restoranu (nekog hotela, ako se ne varam), pa je Mika izrazio želju da makar minuticu sjedne s Andrićem, pitao konobara, a konobar mu donio odgovor, parafraziram:"Drug Andrić trenutno je izvolio da večera a prema redu kojeg se uobičajeno drži, ispušit će cigaretu na miru i neće imati vremena da vas primi za svoj sto jer će se ubrzo povući u svoju sobu na počinak..."
Dakle, **pak, ne terorista![]()
- Challenger__
#525 Re: Ivo Andrić
Ima, negdje u "Znakovima..." njegovo beskrajno zanimljivo samoviđenje. Kaže, otprilike, da je skoro čitav život potrošio da nađe nekog ko zna, osjeća, vidi, više i dalje od njega. A onda je spoznao da taj koga traži, stanuje u njemu, u njegovim grudima.arzuhal wrote:Kod izvrsnog Miše Marića u "Namigivanju zvijezdama" sam čuo kako se Mika Antić u dva navrata pokušao sresti s Andrićem i nije uspio. Jednom, kaže, bili u istom restoranu (nekog hotela, ako se ne varam), pa je Mika izrazio želju da makar minuticu sjedne s Andrićem, pitao konobara, a konobar mu donio odgovor, parafraziram:"Drug Andrić trenutno je izvolio da večera a prema redu kojeg se uobičajeno drži, ispušit će cigaretu na miru i neće imati vremena da vas primi za svoj sto jer će se ubrzo povući u svoju sobu na počinak..."
Dakle, **pak, ne terorista![]()
Od tada više nije imao vremena za mnoge.
Last edited by Challenger__ on 28/10/2017 13:54, edited 1 time in total.