Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#501 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Ovo je tvoja logika Smrle:

4/3 = 1.33 = 1.3
5/4 = 1.25 = 1.3

Iz toga sledi da je 4/3 isto što i 5/4.

To ti ovde pokušavaš da proguraš sve vreme, a znaš da ne ide i da nisi u pravu, ali jednostavno ne želiš to da priznaš.

Ovo ni jedan matematičar ne bi prihvatio.
Iz toga sledi da je 4/3 isto što i 5/4.
nije isto

nije isto zaokruzivati 1.33 na 1.3 i 1.25 na 1.3

sa zaokruzivanjem

recimo
236746.33--->236746.3
i
236746.25--->236746.3

ako hocemo da zaokruzimo na jednu decimalu

jer kad radis sa malim brojevima onda su bitni detalji, ali kada radis sa velikim brojevima onda decimali se mogu itekako zaokruzivati bez problema.

1.018 km

zaokruzivanje ide na 1.02 to znaci da su se 2 metra dodala extra da bi se zaokruzila cifra.

dok ovdje

1.25 km na 1.3 se dodaje na 1250 metara se dodaje 50m da bi zaokruzili na 1.3 km

to znaci 50/1250 = 4% dodatka

dok

1018 metara 2 metra

2/1018 = 0.2% samo dodatak

4% i 0.2% se nemoze sporediti
SamoVasGledam

#502 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by SamoVasGledam »

Koristio sam program koji si sam ovde okačio. Šta je sada problem?

Uvek neki izgovori kod tebe, zaobilaznice, izuzeci...

Čak i pravila koje sam odrediš valjaju samo kada tebi odgovaraju, a kada ih drugi primenjuju onda ni ona ne valjaju.
Smrcak15

#503 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Koristio sam program koji si sam ovde okačio. Šta je sada problem?

Uvek neki izgovori kod tebe, zaobilaznice, izuzeci...

Čak i pravila koje sam odrediš valjaju samo kada tebi odgovaraju, a kada ih drugi primenjuju onda ni ona ne valjaju.
evo ti jos slikovitije pojasnjeno na stranici zaokruzivanje
https://www.mathsisfun.com/numbers/roun ... thods.html
shbc

#504 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
6 je srednji broj ako imas 11 brojeva.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

gdje zapelo, gdje problem druze??
Zapelo je sto si ti tvrdio da je 5 matematicki najlogicniji srednji broj ako imas 10 brojeva prilikom obbjasnjavanja jednog od ovih "cuda". Ali najlakse se sada praviti lud.
Smrcak15

#505 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Zapelo je sto si ti tvrdio da je 5 matematicki najlogicniji srednji broj ako imas 10 brojeva prilikom obbjasnjavanja jednog od ovih "cuda". Ali najlakse se sada praviti lud.
ako hocemo da pricamo o sredini od 10, onda je najlogicnije uzeti 5 jer je na ivici sredine

1 2 3 4 5I6 7 8 9 10

jer (1 2 3 4 5) pretstavlja jednu polovicu

a (6 7 8 9 10) predastavlja drugu polovicu
Mišo_Kovač

#506 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Mišo_Kovač »

I 6 je na toj istoj ivici, samo s druge strane... Uostalom, Zašto alah barata samo sa prirodnim brojevima? Čemu diskriminacija, pored prirodnih postoji bukvalno bezbroj sorto drugihbrojeva. Izmedju 5 i 6 postoji takodjer bezbroj brojeva... Jel to alah nije prošao matematiku dalje od 5. razreda osnovne?
Smrcak15

#507 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Mišo_Kovač wrote:I 6 je na toj istoj ivici, samo s druge strane... Uostalom, Zašto alah barata samo sa prirodnim brojevima? Čemu diskriminacija, pored prirodnih postoji bukvalno bezbroj sorto drugihbrojeva. Izmedju 5 i 6 postoji takodjer bezbroj brojeva... Jel to alah nije prošao matematiku dalje od 5. razreda osnovne?
dobro brko, reci nam kako znas da samo barata sa prirodnim a ne sa iracionalnim brojevima?

na osnovu cega zakljucujes, pa jag sam ovdje pokazivao i iracionalne brojeve kao Pi=3.14 i Phi = 1.618 koje se mogu naci kodirane u Kur'anu

I 6 je na toj istoj ivici, samo s druge strane...
nemoze brko, jer kad kazes 6 to znaci ides od 1 2 3 4 5 6

a ako ides sa sa desne strane onda ti je sestica peti broj fakticki.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#508 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by _BataZiv_0809 »

Smrcak vs Karlin, duel dva najveca blebetala klixovog foruma :shock:
shbc

#509 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:
Smrcak15 wrote:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ako hocemo da pricamo o sredini od 10, onda je najlogicnije uzeti 5 jer je na ivici sredine

1 2 3 4 5I6 7 8 9 10

jer (1 2 3 4 5) pretstavlja jednu polovicu

a (6 7 8 9 10) predastavlja drugu polovicu
Sredina je 5,5. Zaokruzi na 6.

Ali jok. Ti bi kilometre zaokruzivao, a ovdje ne bi. I kazes nije cherry picking.
Smrcak15

#510 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote: Sredina je 5,5. Zaokruzi na 6.

Ali jok. Ti bi kilometre zaokruzivao, a ovdje ne bi. I kazes nije cherry picking.
ovo bas strasno izgleda :-)

znaci 5,5 je sredina od 10 ?

5,5 and druga ima 4,5

i tebi 5.5 sredina od 10 brojeva :run:
shbc

#511 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:

5,5 and druga ima 4,5

Zajebavas me da si ovo napisao?
nemezis

#512 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by nemezis »

Smrle, na moja pitanja odgovaras bez ikakvog smisla a na neka ni ne odgovaras kao sto je ono o metodologiji ili ono gdje sam ti nacrtao ajete. Ponavljam: imas 5 ajeta, u prvom ajetu imas riječ mjesec koja je u sredini ajeta (nije tačno u sredini nego nije ni na pocetku ni na kraju, odnosno imas slova i ispred i iza te rijeci), u petom ajetu imas rijec zemlja koja je takodje u sredini (ima slova i ispred i iza rijeci). Ti kod racunanja uzimas u obzir slova koja se nalaze iza rijeci mjesec u prvom ajeti ali iz nekog razloga ne uzimas u obzir slova koja se nalaze ispred riječi zemlja u petom ajetu. Zasto, koja je metodologija u pitanju?
Dope_Man

#513 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dope_Man »

shbc wrote: Zajebavas me da si ovo napisao?
Sto je najsmjesnije, prosuo se nakon sto je sam ''nacrtao'' gdje je sredina... ali je jos smjesnije to da mu to i nije najvece prosipanje, cak mozda ni na ovoj stranici, a da ne govorimo o prethodnih 20. Sve jasno s kakvim se nobelovcem ovdje ''diskutuje''.

Za najmanje obrazovanog, i opcenito najmanje upucenog na ovoj temi: procitati sta je ''medijana''.
jasko_ba

#514 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by jasko_ba »

_BataZiv_0809 wrote:Smrcak vs Karlin, duel dva najveca blebetala klixovog foruma :shock:
Fali jos Leclerc i to je to :lol:
shbc

#515 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Dope_Man wrote:
shbc wrote: Zajebavas me da si ovo napisao?
Sto je najsmjesnije, prosuo se nakon sto je sam ''nacrtao'' gdje je sredina... ali je jos smjesnije to da mu to i nije najvece prosipanje, cak mozda ni na ovoj stranici, a da ne govorimo o prethodnih 20. Sve jasno s kakvim se nobelovcem ovdje ''diskutuje''.

Za najmanje obrazovanog, i opcenito najmanje upucenog na ovoj temi: procitati sta je ''medijana''.
Iz komentara u komentar me sve vise tjera da ban fasujem ako prokomentarisem njegovu pamet. Ovako nesto nisam u zivotu vidio ni sreo. Uzivo, na tv-u, internetu. Nigdje. A gledao sam "Glup i gluplji"... Oba dijela.
Dope_Man

#516 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dope_Man »

Zasto se peglati uopste.. ja vec odavno ignorisem sve genijalce maksimalno. Citam i smijem se izjavama za Nobela. Tu i tamo ako se i ubacim trudim se ovako neutralan ostati, pa nek se pronalazi ko hoce, a znamo ko ce se pronaci. Ali direktno ubjedjivati nekoga ko ne posjeduje ni osnovno znanje o pojmovima koje spominje je Sizifov posao. Meni su takvi postali dopuna za temu Vicevi :lol:
L u c i f e r

#517 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by L u c i f e r »

Smrcak15 wrote:
L u c i f e r wrote:Koliko li je na ovoj temi onih kojima su ovi primjeri otvorili oči pa su uzviknuli šehade i pali na sedždu?
A koliko je onih kojima je ovo patetično, smiješno i žalosno, natezanje i zbrčkavanje brojki i slova dok se neđe nešta ne podudari?

Počeću od sebe. 0:1 :eh:
u mojoj moci nije da nekoga ubijedim u sehadet i da pada na sedzdu, to je to Boga a ne do ljudi.

volim da prezentiram ove stvari, i da vidim reakcije ljudi, pogotovo onih koji se protive jer volim da traze mahane, na taj nacin vidim ima li falinki u postavkama i gdje sam sta pogrijesio u tumacenju.

A koliko je onih kojima je ovo patetično, smiješno i žalosno, natezanje i zbrčkavanje brojki i slova dok se neđe nešta ne podudari?
sto je pateticno i smijesno??

daj neki opipljiv primjer zasto je nesto smijesno i pateticno, da mogu na nesto referirati, a ne ovako generalno pricati tako da neznam na sta tacno ciljas.
Smrle dragi...

Kad ljudi "vide" poznate objekte u tozu fildžana, ili u prolazećim oblacima, da li je to čudo...?
Ljudski mozak je takav da traži pravilnosti u nepravilnostima, uzorke u haosu,...
Ako tražiš poklapajuće koincidencije u bilo čemu, naći ćeš ih, ako dovoljno mućkaš elemente i natežeš zaključke...

A na kraju svega, nema apsolutno nikakvog smisla da bog svoje postojanje iskazuje kroz numerološke vratolomije.
Nema nikakvog smisla u tome da se skriva, a da od nas traži da vjerujemo u njega.
Niti ima ikakvog smisla zašto bi vjerovanje u nešto za što nemao logičkih argumenata niti empirijskih dokaza trebalo predstavljati vrlinu.
Idući istom logikom, vrlinu bi predstavljalo i vjerovanje idolopoklonika u njihove idole.
Ista stvar.
Smrcak15

#518 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:

5,5 and druga ima 4,5

Zajebavas me da si ovo napisao?
ne zajebavam druzeeeee

kako moze 5.5 biti sredina od 10 ????

Image

cim zagazi na 6 preslo je pola puta
Last edited by Smrcak15 on 18/10/2017 00:11, edited 1 time in total.
Smrcak15

#519 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

nemezis wrote:Smrle, na moja pitanja odgovaras bez ikakvog smisla a na neka ni ne odgovaras kao sto je ono o metodologiji ili ono gdje sam ti nacrtao ajete. Ponavljam: imas 5 ajeta, u prvom ajetu imas riječ mjesec koja je u sredini ajeta (nije tačno u sredini nego nije ni na pocetku ni na kraju, odnosno imas slova i ispred i iza te rijeci), u petom ajetu imas rijec zemlja koja je takodje u sredini (ima slova i ispred i iza rijeci). Ti kod racunanja uzimas u obzir slova koja se nalaze iza rijeci mjesec u prvom ajeti ali iz nekog razloga ne uzimas u obzir slova koja se nalaze ispred riječi zemlja u petom ajetu. Zasto, koja je metodologija u pitanju?
koliko sam puta odgovorio ali nikako da shvatis, pokusao sam crtati i nogama i rukama, ali dzaba ako ti ne ulazi u glavu :-)

jasno sam ti pojasnio zbog cega uzimam kod ajeta 2 jer se trazi procenat mjeseca koji treba da se uklopi u precnik zemlje

dok kad bi uzimao slova prije rijeci zemlja to znaci trazio bi procenat zemllje sto treba da se otkine, a sto da kidamo zemlju u ovom slucaju, pitas me pitanja koja odvode u pogresan smjer.

kao kad bi rekao idemo pravo, samo pravo i nista vise, a ti pitas, a sto nebi mogli na cetvrtoj raskrsnici skrenuti lijevo, kakva je to metodologija da se ide samo pravo, zbog cega, ti sam sebi pucas u sljepocnicu kad trazis da otkidas procente od ajeta 6 jer se taj ajet korespondira 100% zemlji, kao sto ajeti 3,4 i 5 korespondiraju 3 100% mjeseca , dok onaj u ajetu s se trazi procenat, kako ne razumijes ovo , ja stvarno neznam kako da vise objasni ovo, crtao sam i nogama i rukama ali ne shvatas...sta da se radi ne znam druze stvarno.
Smrcak15

#520 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote:
Smrcak15 wrote:
L u c i f e r wrote:Koliko li je na ovoj temi onih kojima su ovi primjeri otvorili oči pa su uzviknuli šehade i pali na sedždu?

Počeću od sebe. 0:1 :eh:
u mojoj moci nije da nekoga ubijedim u sehadet i da pada na sedzdu, to je to Boga a ne do ljudi.

volim da prezentiram ove stvari, i da vidim reakcije ljudi, pogotovo onih koji se protive jer volim da traze mahane, na taj nacin vidim ima li falinki u postavkama i gdje sam sta pogrijesio u tumacenju.

sto je pateticno i smijesno??

daj neki opipljiv primjer zasto je nesto smijesno i pateticno, da mogu na nesto referirati, a ne ovako generalno pricati tako da neznam na sta tacno ciljas.
Smrle dragi...

Kad ljudi "vide" poznate objekte u tozu fildžana, ili u prolazećim oblacima, da li je to čudo...?
Ljudski mozak je takav da traži pravilnosti u nepravilnostima, uzorke u haosu,...
Ako tražiš poklapajuće koincidencije u bilo čemu, naći ćeš ih, ako dovoljno mućkaš elemente i natežeš zaključke...

A na kraju svega, nema apsolutno nikakvog smisla da bog svoje postojanje iskazuje kroz numerološke vratolomije.
Nema nikakvog smisla u tome da se skriva, a da od nas traži da vjerujemo u njega.
Niti ima ikakvog smisla zašto bi vjerovanje u nešto za što nemao logičkih argumenata niti empirijskih dokaza trebalo predstavljati vrlinu.
Idući istom logikom, vrlinu bi predstavljalo i vjerovanje idolopoklonika u njihove idole.
Ista stvar.
ama neces, to je samo izgovor bez pokrica.
to je samo jedan dio cuda Kur'ana u moru drugih cuda Kur'ana, Bog iskazuje svoje postojanje kroz univerzum, prirodu, zemlju, ljude, zivotinje, biljke itd itd uopste nije potrebna ikakva knjiga da bi se moglo zakljuciti da on postoji.

a to sto ima i knjiga koja je nadnaravna samo je da ide u prilog da dolazi od njega, jer da nema apsolutno nikakvih cuda u knjizi, kako bi onda iko mogao zagovarati da dolazi od Boga ako je moze obican covjek sastaviti.

Bozija knjiga mora da se istice.
ima ako je test, kada bi se pokazao test bi bio unisten, slobodna volja komprompitirana, i zivot na zemlji bi otezan jer bi ljudi zivjeli pod konstantnim strahom.
vjerovanje je test, a empirijski dokazi Boga bi ucinili da svrha zivota na zemlji bude naveliko kompromitirana.
Ista stvar
znaci tebi bi ovo vrlina bila, Omer ibn Hattab koji je bio idolopoklonik kao vecina prvih muslimana, kad je napravio svog mini boga od hurmi, ponio ga na put kao neku zastitu , ali posto je ogladnio nestalo hrane pa je morao pojesti svog mini boga kojeg je napravio od hurmi :D

i tebi je ovo vrlina kada vjerujes ovako
shbc

#521 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
ne zajebavam druzeeeee

Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Eto vidis. Ti ako si zavrsio elektrotehniku u Svedskoj, to je savrsen dokaz da boga nema. Ovdje, u vecinski muslimanskoj drzavi ne bi mogao ni prismrditi tom istom fakultetu, a gdje su oni, gdje smo mi. Doduse, pitanje je i da li bi te pustili srednju da zavrsis. I, znaci, ne zajebavam se za ovo. Mrtav sam ozbiljan.
Smrcak15

#522 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:
ne zajebavam druzeeeee

Image

Eto vidis. Ti ako si zavrsio elektrotehniku u Svedskoj, to je savrsen dokaz da boga nema. Ovdje, u vecinski muslimanskoj drzavi ne bi mogao ni prismrditi tom istom fakultetu, a gdje su oni, gdje smo mi. Doduse, pitanje je i da li bi te pustili srednju da zavrsis. I, znaci, ne zajebavam se za ovo. Mrtav sam ozbiljan.
Ja ovo ja ono, nego reci sta je greska??

Ja sam oslikao ono sto si ti tvrdio i sta sam pogrijesio da cujem????

Pitam te kako 5.5 moze biti srednji broj
shbc

#523 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:
Smrcak15 wrote:
ne zajebavam druzeeeee

Image

Ja ovo ja ono, nego reci sta je greska??

Ja sam oslikao ono sto si ti tvrdio i sta sam pogrijesio da cujem????

Pitam te kako 5.5 moze biti srednji broj
Za pocetak jer se 5.5 nalazi izmedju 5 i 6, a ne na pola sestice. Da si kad uzeo metar ili linijar u ruke to bi ti bilo jasno, ako vec nisi kapacitet da to sam u glavi skontas.
Smrcak15

#524 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote: Za pocetak jer se 5.5 nalazi izmedju 5 i 6, a ne na pola sestice. Da si kad uzeo metar ili linijar u ruke to bi ti bilo jasno, ako vec nisi kapacitet da to sam u glavi skontas.
to sam ti slikovito opisao i nacrtao i opet nisi skontao

to kad sam opisivao nisam kontao na klasicni linijar ,metre, centimetre milimetre itd

nego kontaj Ovako ima 5.5 vreca brasna

5 punih vreca, i pola vrece od 6 vrece brasna, pa ta crvena boja dolazi do polovice sestice, TAKO KONTAJ druze
i tako sam i ciljao.
shbc

#525 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

5 - srednji broj

1 2 3 4 - 4 broja
6 7 8 9 10 - 5 brojeva

Ovako ti rezonujes.

1 2 3 4 5 5.5 6 7 8 9 10

5.5 - srednji broj

1 2 3 4 5 - 5 brojeva
6 7 8 9 10 - 5 brojeva

Ovako bi trebao da rezonujes da imas mozga.

Ne mogu da vjerujem da ovo odraslom covjeku moram objasnjavati. Ovo i prvacici kontaju.
Locked