Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Novak20

#501 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

_Reds_ wrote:
Novak20 wrote:
_Reds_ wrote:Vjerovatno ce neko i naci taj podataka, koliko inderktnih i dikretnih poreza se prikupi na pom području,a koliko im se vrati.

Boravišne takse ne plaćaju, fiskalne račune tu i tamo, lazno deklarisanje robe, cak i jedan mali Siroki Brijeg ili Kiseljak ima svoju carinarnicu, pa lijepo uvezes robe 100.000KM, oni ga tamo procjene ili prikazu da je to 10.000 i na tih 10.000 plate dadzbine.

Svi ministri finansija su manje vise iz HDZ-a. Čak mislimda je i UIO pod njihovom sapom. I onda mi neko kaze eto oni ugorezni opd drugih.

Zaista ne mrazim Hrvate, ali ganratujem da im bolje bilo ne bi u Hrvatskoj, tamo su neke stvari puno uiredjenije, i ne bi se mogla krasti drzava kao ovdje.

I da se vratimo malo u proslost. Prije rata je za Zapadna Hercegovina bilo vjerovatno najnerazvijeniji dio BiH. I kad se razvi tako ??

U u ratu i poslije rata.

A od cega, pa od sverc komerca, i zakidanja države.

Kako da ja u Sarajevo poslujem pod istim uslovima kao ovaj iz Širokog Brijega, kad je meni svakog mjeseca inspekcija za vratom, a njemu nije dosla nikad.

Zato Zap. Hercegovina i danas kontrolise vecinu uvoza.

Udio prozivodnje u cijeloj Zap. Hercegovini je zanemariv. I to proizvodnje sto ima, vecinom se opet svodi na neko sklapanje od uvoznih sirovina opet.

Bivši dugogodišnji direktor UIO. Nije Hercegovac ni Hrvat. :D

Osumnjičen za pronevjeru dvije milijarde maraka: Kemal Čaušević je sudski vještak za ekonomiju!

http://www.zurnal.info/novost/20102/kem ... -ekonomiju
Ne spinuj, i ne razvodnjavaj, nego o konkretnim stvarima tu govorim.

Taj Causevic je kriminalac, i u svom krimalnu i svjedocenju pominje direktno Dragana Covica, toliko i o njemu. A poslije njega, je oanj Dzakula isto stvar, jer to Covicu falilo, kad je Causevic pao.

Ta tvoja prica ne bi prosle ni kod djece od 7 godina, a ne kod ljudi koji su se ikakvim privatnim poslom bavili u ovoj rupi o drzave, u kojoj je Hrvatski pozivaju na ugrozenost, a ustvari im je to samo paravan.

Da im medju Hrvatima ima ljudi koji sastavljaju kraj sa krajem, naravno da ima. Ja ovodje govorim opcenito.
Općenito govoreći, svi smo ugroženi od strane etnonacionalne i asimetrične organizacije države i nakaradne SDA+sateliti, HDZ i SNSD vlasti. No, šta je, tu je. Valja običnom insanu ovo izdurat' jer ni "opozicija" nije nešto bolja.

Politika se umješala u sve, a sistem preferira podobnost umjesto stručnosti i ličnog poštenja. Pravne države u ovakvim uvjetima jednostavno neJma. Ovde niko nikoga ne hrani. Prije će biti da svako od svakoga otima i krade, ako ima priliku. :D
_Reds_

#502 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by _Reds_ »

Pa to je to, u drzavi lopovluka i kradje, Hrvati su se malo bolje snasli nego drugi.

Ratno iskustvo u svercu im je koristili da budu malo bolje sverceri od druga dva naroda.

I običan Hrvat nije ništa više ugoržen od običnog Bošnjaka ili Srbina.
Beaverknight

#503 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Beaverknight »

Imamo dvije stavke tu, bošnjačka politika prema Bosni i bošnjačka politika prema Hercegovini, to su apsolutno dvije različite stavke.

Hercegovina je apsolutno prodata, izdata, data u amanet Hrvatima, da rade šta god žele. Dakle, Mostar, Stolac, Čapljina, Široki, sve su to hrvatski gradovi, iako gledajući popis, to ne bi trebalo tako, ali uz pomoć SDA, sve je moguće. U bošnjačkoj Jablanici, HDZ daje sve što može SDA. Jedini grad gdje HDZ ne može ništa jer ih je spriječio most Begića i Begovića jeste Konjic.

SDA daje u Hercegovini, tj. "Bošnjaci", barem se deklarišu tako, doslovno sve na tanjiru HDZ-u, koji to mudro koristi i uživa u poklonima. Imate pojas Gaze i razvijeni dio u Mostaru, ko god kaže da nije tako, taj je običan lažov. Na istočnoj strani imate centar od 96 metara (Fejićeva, lično mjerio), te Stari grad koji su Osmanlije izgradili. Kroz Stari grad prođe na desetine hiljada turista, od čega je 90% iz turističkih zajednica sa zapadnog Mostara, opet mudro, zar ne.

Ja ovdje niti jedne sekunde ne kritikujem Hrvate, ne, oni su to pametno odradili, kritikujem licemjernu i prodatu bošnjačku politiku prema Hercegovini. Uz to me i više boli činjenica da SDA hladno uzme preko 10.000 glasova na nivou HNK, sramotno, gadljivo, samo fuj.
zunazu

#504 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by zunazu »

Hrvate u BiH će najviše koštati politika HDZ-a, naravno iz zagrebačke centrale, jer ovi lokalni su samo sluge.

Još jednom Evropa ukazuje na primitivno ponašanje Hrvatske prema susjedima, Evropi, prošlosti...

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/re ... bih/277664
Novak20

#505 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Naravno da bilo kakvo prekrajanje granica neće proći bez usaglašavanja, potpisivanja sporazuma i ratifikacije pred parlamentima. Ali ton članka, histerija pisca članka, insinuacije na osnovu posjete i šturih priopćenja baš bodu u oči. Ako Hercegovci imaju svog poskoka za ovakve članke, ovo je napisano i objavljeno u stilu druge otrovnice, šarke. :D

http://www.dnevno.ba/vijesti/zasto-inte ... du-108588/
Da smo normalna država odmah bi bio uhićen...

Zašto “intelektualni krugovi” u BiH šute o izdaji Dragana Čovića u Beogradu?

BEOGRAD - U ponedjeljak, 16. listopada, dogodila se još jedna izdaja Bosne i Hercegovine, ovaj put u Beogradu, pa se pitam: Otkuda pravo Draganu Čoviću da poklanja teritoriju Bosne i Hercegovine Vučiću i Srbiji???

Spomenuta posjeta, sa žaljenjem moram reći predsjednika Dragana Čovića, ostat će u pamćenju budućih pokoljenja kao još jedan čin veleizdaje Bosne i Hercegovine.

Koga to Čović predstavlja u Srbiji i kakva obećanja daje Vučiću u vezi sa “peglanjem” granice Bosne i Hercgeovine a sve u korist Srbije?

Da je kojim slučajem Čović dužnosnik neke od susjednih država regije bio bi odmah uhićen po povratku iz Beograda još na aerodromu a ovdje u Bosni i Hercegovini nije mi jasno da nema reakcije službenih institucija i tzv. ” intelektualnih krugova” još u popodnevnim satima istoga dana.

Dok se Hrvatska bori za svaki milimetar svoje teritorije u Bosni i Hercegovini se nastvlja kontinuitet veleizdaje od političara koji nemaju patriotizma i državničke politike ni miligrama.

Korigirati granicu BiH u Istočnoj Bosni zabijanje je noža u leđa od politike koju zastupa i provodi Dragan Čović.

Vazalski odnos i korekcija granice Bosne i Hercegovine u korist Srbije neće ti sigurno proći Dragane Čoviću!

Autor: Hasan Kreho
Beaverknight

#506 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Beaverknight »

Po Hercegovini se viore zastave Herceg-Bosne na svakom ćošku i vamo se ovaj pita otkud mu pravo :mrgreen:

Najsposobniji političar u BiH i volio bih da i Bošnjaci imaju takvog predsjednika. Čovjek koristi sve rupe u zakonu, naši ne mogu provesti odluku Ustavnog suda, najvećeg organa u BiH :thumbup:

Sreća za nas, da se Srbi i dalje hrane utopističkim idejama o Velikoj Srbiji, rsu bez Bošnjaka itd. Do sada su mogli biti zapadna Njemačka kako najavi jednom Zlaja za Federaciju :lol:
Novak20

#507 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Ponovo besmislene teze o uticaju Rusije na Hrvate i hrvatsku politiku. Pa i povezanosti srpske i hrvatske politike u smislu ostvarenja ruskih interesa.
Ovaj put od lika koji je osam godina bio član Predsjedništva BiH.

Sjeća li se iko neke Komšićeve inicijative na međunarodnom planu ? Nekog zahtjeva i nastojanja da se približimo EU i NATO ?

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/632 ... gleda.html
ŽELJKO KOMŠIĆ: Ruski uticaj na Čovića i Dodika opasniji nego što izgleda

....Čović kaže da po pitanju NATO treba poštovati stav da RS prati Srbiju. Može li se poštovati da entitet jedne zemlje prati stav druge države?

Po meni ne može, ali ta Čovićeva izjava je u korelaciji sa njegovim strateškim odnosima sa Miloradom Dodikom, i sa povećanjem ruskog uticaja u cijelog regiji, gdje, koliko ja mogu da vidim, što je vrlo interesantno, da su involvirani hrvatski politički zvaničnici, pa i oni u Republici Hrvatskoj. To je malo šira igra, opasnija nego što sada izgleda, i mislim da bi nama najpametnije bilo da definitivno presiječemo svaku kalkulaciju kada je riječ o NATO-u, i o tome jesmo li ili nismo za to i da krenemo ka NATO paktu na način kako se to traži od nas iz tog saveza.....
Tigar1

#508 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Tigar1 »

Politika popusti, popusti i opet popusti... jbm li im sveca (našim Bošnjama ludim)... pustili 5 najjačih ministarstava u SBK HDZ -u od 8 : Min finansija, Min obrazovanja, MUP, Min zdravstva, Min pravosuđa... i sad kad se formira Uprava za inspekcije direktor će biti.... hdz-ovac...

Mnogo nezadovoljnih u bošnjačkom korpusu a alternativa nikakva.
Novak20

#509 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Pored hinjenog samosažaljevanja i truda da se gleda očima (svih) Hrvata na (sve) Bošnjake, redakcijski mozak Stava konstruiše i prezentira uvrnutu percepciju ponižavanja i žrtve kompletnog naroda, svog naravno. Upravo radi deindividuiliziranja i dehumanizacije Hrvata sa "jakim" političkim porukama i savjetima.

Ako ovakvo trovanje javnosti može ozdraviti već zatrovane pacijente i popraviti međunacionalne (međuetničke) odnose podržavam redakciju Stava.

Naslov članka je remek-djelo patetike, šovinizma, poziva na pobunu i šta ti ja znam čega sve ne. Ne bi ga ni Poskok bolje osmislio. :D
Bošnjaci su u očima Hrvata nešto kao jednoćelijski organizmi, kao alge, kao bakterije, kao robovi (edit)

http://stav.ba/bosnjaci-su-u-ocima-hrva ... ao-robovi/

Šta nam poručuje slučaj Rasima Ćulafića, koji je u Karlovcu držan kao rob, ali i drugi slučajevi modernih “berača pamuka” s prostora BiH? Hrvatski mediji nedvosmisleno su osudili ove slučajeve, ali izbjegavaju primijetiti da je upravo detalj “Bosanca”, kojim su nesretni ljudi etiketirani kao diskvalifikacija, kao simbol nečega manje vrijednog, untermenscha, polučovjeka, ljudske “stoke”, ujedno posljedica kolektivnog doživljaja i stereotipa koji se u Hrvatskoj prvenstveno ispoljava prema Bošnjacima....

...No, tradicionalni motiv čovjeka iz BiH, posebno Bošnjaka, kao sezonskog ili najamnog radnika, fizikanera, hamala, a u ekstremnom slučaju i roba, jako je čest u hrvatskom javnom diskursu i svjesno ili podsvjesno se reflektira na ukupne političke odnose između dvaju naroda i dviju država....
BHCluster

#510 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Dragan Čović posjetio zloglasno USTAŠKO SJEDIŠTE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović iskoristio je službenu posetu Australiji za obilazak zloglasnog sjedišta ustaške emigracije u toj zemlji...
:thumbup:
Moenx

#511 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Moenx »

Novak20 wrote:Pored hinjenog samosažaljevanja i truda da se gleda očima (svih) Hrvata na (sve) Bošnjake, redakcijski mozak Stava konstruiše i prezentira uvrnutu percepciju ponižavanja i žrtve kompletnog naroda, svog naravno. Upravo radi deindividuiliziranja i dehumanizacije Hrvata sa "jakim" političkim porukama i savjetima.

Ako ovakvo trovanje javnosti može ozdraviti već zatrovane pacijente i popraviti međunacionalne (međuetničke) odnose podržavam redakciju Stava.

Naslov članka je remek-djelo patetike, šovinizma, poziva na pobunu i šta ti ja znam čega sve ne. Ne bi ga ni Poskok bolje osmislio. :D
Bošnjaci su u očima Hrvata nešto kao jednoćelijski organizmi, kao alge, kao bakterije, kao robovi (edit)

http://stav.ba/bosnjaci-su-u-ocima-hrva ... ao-robovi/

Šta nam poručuje slučaj Rasima Ćulafića, koji je u Karlovcu držan kao rob, ali i drugi slučajevi modernih “berača pamuka” s prostora BiH? Hrvatski mediji nedvosmisleno su osudili ove slučajeve, ali izbjegavaju primijetiti da je upravo detalj “Bosanca”, kojim su nesretni ljudi etiketirani kao diskvalifikacija, kao simbol nečega manje vrijednog, untermenscha, polučovjeka, ljudske “stoke”, ujedno posljedica kolektivnog doživljaja i stereotipa koji se u Hrvatskoj prvenstveno ispoljava prema Bošnjacima....

...No, tradicionalni motiv čovjeka iz BiH, posebno Bošnjaka, kao sezonskog ili najamnog radnika, fizikanera, hamala, a u ekstremnom slučaju i roba, jako je čest u hrvatskom javnom diskursu i svjesno ili podsvjesno se reflektira na ukupne političke odnose između dvaju naroda i dviju država....
Pa sasma si u pravu-- sam tekst zasluzuje niz epiteta i atributa kojim si ga pocastio na pocetku odmah.
U pravu si u onom smislu kako je samosazaljevanje nekonstruktivno i u velikoj mjeri zamagljuje cijelu stvar
No citav niz primjera je evidentiran i indicira da postoji bahat odnos na relaciji Hrvati Bosnjaci
Connaisseur Karlin

#512 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Connaisseur Karlin »

BHCluster wrote:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović iskoristio je službenu posetu Australiji za obilazak zloglasnog sjedišta ustaške emigracije u toj zemlji...
ustaske emigracije klubove je, na zalost, nemoguce istrijebiti

meni se gade jer im je Ante Pavelic najdraze bice iz povijesti :roll:

ali, treba podvuci, da nisu svi Hrvati u AUSSIE orijentirani ka ustastvu :thumbup:

moj licni utiak , da je vise ustaski orijetniranih hrvata iz Hercegovine, a ne iz HR ( imam rodbinu u AUSSIE)
Hafis

#513 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Connaisseur Karlin wrote:
BHCluster wrote:

ali, treba podvuci, da nisu svi Hrvati u AUSSIE orijentirani ka ustastvu :thumbup:

moj licni utiak , da je vise ustaski orijetniranih hrvata iz Hercegovine, a ne iz HR ( imam rodbinu u AUSSIE)
Jaranice, polupala si lončiće s tim tvojim ''ličnim utiskom''.
I malo dijete na ovom forumu zna činjenicu da smo mi ovdje svi odreda jugosrbi, ili ako hoćeš katolički četnici.
Za nas su ustaše gospoda. Recimo kao što je bio Blaž Kraljević, Paraga.
Nemam neke rodbine u AUSSIE, ali imam i ja jednu udaraljku u Melburnu. Viđamo se svako ljeto kad dođe ovamo :)
dobojlija81

#514 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by dobojlija81 »

trebo bi sta cesce jebat, pusti forum
mO k3

#515 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by mO k3 »

BHCluster wrote:

ova ti je najpemetnija do sada...
Ali mi ti kao hrvatica reci ...
zasto hercegovci, ne svi slave vise ustastvo nego vi u hrvatskoj ...??
Connaisseur Karlin

#516 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

mO k3 wrote:

ova ti je najpemetnija do sada...
Ali mi ti kao hrvatica reci ...
zasto hercegovci, ne svi slave vise ustastvo nego vi u hrvatskoj ...??
to je odlicno pitanje, a budem pitala prvom prilikom moje u AUSSIE , tamo imam rodbinu upravo iz perioda kasnih '50tih
u HR zaista , licno nisam bila u dodiru sa osobama kojim je Ante Pavelic narodni heroj

u HR jesam imala verbalne nesporzume u vezi misljenja o Alojziju Stepincu :D
Connaisseur Karlin

#517 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Hafis wrote:

I malo dijete na ovom forumu zna činjenicu da smo mi ovdje svi odreda jugosrbi, ili ako hoćeš katolički četnici.
Nemam neke rodbine u AUSSIE, ali imam i ja jednu udaraljku u Melburnu. Viđamo se svako ljeto kad dođe ovamo :)
ma nemoj, a alojzije je govorio da se srbi moraju pohrvatiti :lol:

Ustase su G**** , najjdenostavnije objasnjeno :)

imam dodira sa australijskom emigracijom od nranog djetinjstva, prestani pametovati
Hafis

#518 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Hafis wrote:

imam dodira sa australijskom emigracijom od nranog djetinjstva, prestani pametovati
Ne znam otkud sad Alojzija u priči...još malo i preći ćemo na Ljudevita Gaja i Edvarda Kardelja.
Ok, neću više o tome, ali imam i ja intiman kontakt s australskom emigracijom i nisam primjetio nikakve ustaške ili bilo kakve druge retrogradne ideje. Uglavnom druženje, izleti i ostale điđe-miđe.
Connaisseur Karlin

#519 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Hafis wrote:

Ne znam otkud sad Alojzija u priči...još malo i preći ćemo na Ljudevita Gaja i Edvarda Kardelja.
Ok, neću više o tome, ali imam i ja intiman kontakt s australskom emigracijom i nisam primjetio nikakve ustaške ili bilo kakve druge retrogradne ideje. Uglavnom druženje, izleti i ostale điđe-miđe.
aha i ti volis Alojzija :D znala sam :cry:

pa neces cuti od vecine normlanog stanvnistva, no problem je da postoje ustase u iostranstvu koje aktivno podrzavaju danasnju fasisticku politiku sa nacistickim acinima proslosti u HR i politiku HRvata u BiH , to je , na zalost

reci mi, molim te, koji normalan gradjanin Hrvat danas u HR podrzava fasizam i neonacizam :roll: da li mislis da Hrvatima u HR odgovora ustaska politika :roll:

ustaski , kao i cetnicki lobij u je razvijen u svijetu, a imaju novac, imaju politicke poozaje u svojim novim domovinama, to nije nekakva sveta tajna, ali je problem da diijspoara ne zivi ni u HR ni u BiH , znaci, njima je odlicno van domovine,a istormeneo sire mrznju mejdu naordima u dravama u kojim vise ni ne zive :)
Connaisseur Karlin

#520 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Ante Pavelic je iz porijeklom Hercegovine :shock: sad procitah :D

:run:
BHCluster

#521 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Ono kad se dva trolla nadju ubjedjivati... :lol:
Kejn

#522 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Kejn »

Ante Pavelić je Bošnjak :D
Heller

#523 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Heller »

Connaisseur Karlin wrote:Ante Pavelic je iz porijeklom Hercegovine :shock: sad procitah :D

:run:
Nije porijeklom nego jest hercegovac
I zavrsio je mekteb :mrgreen:
Last edited by Heller on 09/11/2017 11:30, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#524 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by hizo ramidovic »

Connaisseur Karlin wrote:Ante Pavelic je iz porijeklom Hercegovine :shock: sad procitah :D :run:
:-)
Анте Павелић је једна од највећих подвала коју су тзв. муслимани подметнули Хрватима са намером да на њих баце љагу за сва недела која је овај починио..
Званично, Анте Павелић је Хрват, родом из места Брадина код Коњица, но његово право име је Ахмед-Махмут-ага Паравлић и родом је из Калесије.
Novak20

#525 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Od kompletnog podužeg intervjua sa Doris Pack na N1, parafrazirana su dva odgovora na direktna pitanja novinara.

Na nekoj od forumskih tema vodila se rasprava ko je doveo mudžahedine u BiH. Evo sad prvi put čujem priznanje da je to, iz najboljih namjera, bila EU. Kako je to uticalo na međusobno povjerenje naroda u BiH vidi se i danas.

Pack daje savjete za pojednostavljenje organizacije F BiH ukidanjem kantona i prenosom ovlaštenja na općine i vladu F BiH. Zaboravljajući, valjda, da općine ne mogu biti federalne jedinice ili nosioci federalizma entiteta F BiH. Samim tim, ukida se F BiH jer federalnih jedinica nema, a otvara mogućnost stvaranja entiteta sa drugim imenom, Republika Bosanska ili možda Republika Bošnjačko-Hrvatska kao pandan nedodirljivom RS.

http://vijesti.ba/clanak/381518/pack-ov ... ost-za-nas

Da li su muslimani problem na bh. putu ka EU, kako se često spominje iz nekih drugih EU zemalja?

"Ja samo mogu reći da to nije tema. Da li je 50 posto ili 18 posto Hrvata, svejedno je. Na početku devedesetih godina, ostavili smo Sarajevo i Bošnjake same. Nisu imali oružja i nisu se mogli braniti. Bili su pod stalnom paljbom. Mi im nismo pomogli. Nismo pomogli ni Hrvatima. Mi smo tada otvorili vrata za neke mudžahedine iz Saudijske Arabije koji su došli ovamo, koji su živjeli drugačiji islam nego ljudi u BiH. Kada sam došla u Sarajevo, vidjela sam manje marama nego u kod mene u opštini oko Berlina. Mi smo otvorili vrata za jednu takvu vrstu islamizacije. Ovaj islam je evropski, muslimani su evropski građani kao i pravoslavci i katolici. Oni nikada nisu bili opasnost za nas i to nisu danas. Ova tri naroda su na umjetan način razdvojeni i to nije smisao i suština Dejtona. Narodi ovdje mogu živjeti zajedno ukoliko političari naprave najbolje", kazala je Pack.

Da li Dragan Čović radi dobro za Hrvate?

"Oni vjeruju da rade sve dobro za Hrvate, ali ja nisam toliko sigurna da je to zaista samo u korist Hrvata. Mislim da moramo tome pristupiti manje nacionalistički. Potreba Hrvata kao konstitutivnog djela ove zemlje mora biti očuvana. Za to se Dejtonski sporazum donekle i pobrinuo. Mislim da prijedlog Izbornog zakona koji je napravila HDZ nije u potpunosti vezan za interes svih Hrvata u BiH, i prijedlog koji je na stol stavila HDZ 1990 mislim da u fokusu drži više Hrvata", ističe Pack.

Pack je još kazala da smatra da bi se kantoni trebali ukinuti i da se ta moć prenese na općine i vladu FBiH.

"Ja sam za to da se ukinu kantoni i da se moć kantona djelomično prenese na općine i na Vladu FBiH. Mislim da onda imamo balans po Dejtonu. Mislim da imamo previše nivoa u FBiH, drukčije nego u RS koji su često u kontradiktornosti. Imamo mnogo stvari gdje se s korupcijom može uraditi drukčije. Mi to ne možemo izvana uraditi, ova zemlja je dugo demokratska i bira svoje političare. U interesu političara bi moralo biti da ove komplikovane strukture FBiH ukinu. Znam da me zato ne vole, ali.. Političari i ovdje vide koji je to problem i teško je predati te pozicije. To razumijem, to je ljudski. Moramo malo protresti ljude i reći: dajte da se spojimo".
Post Reply