Jedete li svinjetinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Jedete li svinjetinu?

Da
57
61%
Ne
37
39%

Total votes: 94

uglavnomja

#501 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by uglavnomja »

seln wrote: De ba, arzo... :D
Zasto neko mora uopste piti alkohol? Zasto mora u kladionicu, za koju eto nema alternative? A alternativa za blud postoji: il zenidba ili slajfanje.
Ne radi se o alternativi. Ako je nesto haram, onda je haram i nema price o alternativi.
"O vjernici! Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso. I ono sto je u necije drugo ime zaklano, a ne u Allahovo"
" I sto dalje od bluda"
"O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje, odvratne su stvari"
Vidis li ti tu neku gradaciju? Alternativu?
Ja ne vidim.
Meni se cini da je tu u pitanju "ono cega se ja licno mogu odreci je vise haram od onoga cega se teze odricem".
Pitanje za tebe: je li po islamu veci grijeh svinjetina ili kladara?

znaci teletina, junetina, ovcetina i ostalo su istom rangu kao svinjetina ako nisu halal meso

opa miki :D
seln

#502 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by seln »

piupiu wrote:
seln wrote:"O vjernici! Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso. I ono sto je u necije drugo ime zaklano, a ne u Allahovo"
A šta znači da se zabranjuje krv? Ako, na primjer, voliš malo krvaviju šniclu - je l' se to pika? Ili ono što prave Škoti, onaj njihov puding od životinjske krvi?
Nisam fakih, ali se misli na pijenje svjeze zivotinjske krvi, obicaj koji je i dana-danas rasiren medju nekim plemenima. Takodje, svi proizvodi od krvi, krvavice npr.
arzuhal

#503 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by arzuhal »

seln wrote: De ba, arzo... :D
Zasto neko mora uopste piti alkohol? Zasto mora u kladionicu, za koju eto nema alternative? A alternativa za blud postoji: il zenidba ili slajfanje.
Ne radi se o alternativi. Ako je nesto haram, onda je haram i nema price o alternativi.
"O vjernici! Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso. I ono sto je u necije drugo ime zaklano, a ne u Allahovo"
" I sto dalje od bluda"
"O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje, odvratne su stvari"
Vidis li ti tu neku gradaciju? Alternativu?
Ja ne vidim.
Meni se cini da je tu u pitanju "ono cega se ja licno mogu odreci je vise haram od onoga cega se teze odricem".
I ti to sve super kažeš, kao da smo negdje na sijelu, pijemo kahvu poslije iftara pa ti to izneseš i ja se sve složim s tobom :thumbup: :mrgreen: Što se tiče alternativa ili zamjena, Kur'an govori jasno o halal i haram hrani, o bludu kojeg zabranjuju (Kur'an upozorava i na samo približavanje bludu, na ono što vodi konkretnom činu dok se još nije stvar ni počinila, baš u tom ajetu čiji prevod navodiš...) i seksu unutar bračne zajednice kojeg podstiče i hvali jer seks samo po sebi nije ništa loše i sramotno, naprotiv. Za kladionice i slične igre gdje efekat sreće igra ključnu ulogu u dobiti zamjena su igre i kvizovi gdje treba uložiti znanje i vještinu (o radu kao glavnom načinu zarade da i ne pričam), itd.
Možda ima i takvih stavova, objašnjenja ili samoobjašnjenja odluke da se ne jede svinjetina, ali ja sam otvoren i za svaku drugu pa i onu po kojoj je neko svjestan da gazi preko svake druge zabrane u islamu ali, eto, makar može i hoće jednu da ispoštuje a to će biti ta - nejedenje svinjetine. I to je nit za koju se on drži, ali ne na način da svinjetinu smatra najvećim haramom kojem on, eto, odolijeva jer je "muslimančina" pa se hvali time i time dokazuje svoju pripadnost islamu nego baš obrnuto: svjestan da ne mora i to činiti nego da mu makar to bude još poveznica s tradicijom, koliko vjerskom, koliko kulturološkom...
Pitanje za tebe: je li po islamu veci grijeh svinjetina ili kladara?
Ne znam. Ti ne pitaš šta ja mislim nego pitaš kako je po islamu a ja ti na to pitanje ne znam odgovoriti iz pozicije islama. Ja sam optrećen raznim "razumijevanjima" ljudi i razumijevanjima konteksta, razloga, itd. pa uvijek nekako od njih polazim i to me sputava :mrgreen: Recimo mogao bih generalno prihvatiti stranu onih koji kažu da je kladionica ili kocka općenito veći grijeh od konzumacije svinjetine, iz više sasvim razumljivih razloga. Jedan od razloga za to je i što kocka može dovesti do propasti cijele porodice, do raspada braka, do finansijske propasti više porodica, do siromaštva, a možda i krađe (dakle multiplicira i usložnjava grijehe) kako bi se opstalo, ubistva, itd.
Ako tako gledam, kocka je svakako veći grijeh od nekog jedenja svinjetine ili, hajmo produžiti, konzumacije krepane životinje ili mesa životinja koje su inače dozvoljene ali nisu propsino zaklane, itd.

A onda možemo i ovako gledati, malo drukčije, s nekim nijansama, itd: Neko ko sebe smatra vjernikom, muslimanom (ja znam takve), igra kladionicu vrlo umjereno, nikada ne ulaže previše novca pa nikada ne gubi puno, ne pravi nikakve dugove, ali često dobije, i to veće svote...Nešto od tog novca dadne nekim poznanicima ili rodbini koja je u potrebi...

Naime, ima ajet koji kaže kako u vinu i kocki ima i neke koristi za ljude ali da je šteta ipak veća od koristi. Kada se objašnjava o kakvoj se to koristi radi, u tefsirima se veli da je to upravo ovo: pomaganje i davanje ljudima koji su u potrebi od onog što se dobilo na kockanju.

A ako spram takvog igranja kladionica usporedimo nečiju konzumaciju svinjetine, pored toliko druge hrane i mesa koje je dozvoljeno, samo zato što će neko reći: jedem i boli me .... jel zabranjeno, eto baš hoću da jedem, i sl.

...onda se u ovom stavu vide gore stvari od pukog jedenja svinjetine, vidi se oholost koja je takav grijeh koji zatvara vrata Džennetu, a vidi se i izlazak iz vjere jer nije isto činiti neki grijeh i biti svjestan da ga činiš, makar to činjenje grijeha bilo trajno i u kontinuitetu, i tvrditi ili misliti da nešto nije grijeh (što jest), to je već stav koji izvodi iz vjerovanja pa onda više nije ni važno da li taj jede ili ne jede svinjetinu, može poslije toga jesti šta hoće...
arzuhal

#504 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by arzuhal »

seln wrote:
piupiu wrote:
seln wrote:"O vjernici! Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso. I ono sto je u necije drugo ime zaklano, a ne u Allahovo"
A šta znači da se zabranjuje krv? Ako, na primjer, voliš malo krvaviju šniclu - je l' se to pika? Ili ono što prave Škoti, onaj njihov puding od životinjske krvi?
Nisam fakih, ali se misli na pijenje svjeze zivotinjske krvi, obicaj koji je i dana-danas rasiren medju nekim plemenima. Takodje, svi proizvodi od krvi, krvavice npr.
Šerijatsko klanje podrazumijeva i da iz tijela isteče sva krv.
seln

#505 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by seln »

tandmand wrote: Bošnjak ateista je onaj koji je vjerski/kulturno konvertirao u ništa a jedino što je sigurno kod njega je antiislamski/antibošnjački stav, tako da on svoj identitet zasniva na tome da prdoklači bošnjačkoj tradiciji.
Otkud ti to? hajd eda prhvatimo da je neko vjerski "konvertirao u nista", ali kulturno?
I potpuna je glupost da Bosnjak ateista per se mora imati antiislamski stav.
nema me tamo

#506 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by nema me tamo »

tandmand wrote:
ja71 wrote:Mozda vise smisla ima pitanje: zasto demonstrativno jesti svinjetinu ako si Bosnjak ateista ?
Konvertiti su 100x radikalniji od onih koji su odrasli u vjeri/kulturi preobraćenja.
Bošnjak ateista je onaj koji je vjerski/kulturno konvertirao u ništa a jedino što je sigurno kod njega je antiislamski/antibošnjački stav, tako da on svoj identitet zasniva na tome da prdoklači bošnjačkoj tradiciji.
Dakle stari mi je poginuo od snajpera u prvih mjesec dana rata, ako se zarati sutra i ja cu biti prvi na liniji..

I ti ces mi reci da sam ništa i da imam antiislamski stavi - Antibošnjački?
Tradicija?

Reci mi koja tradicija?
TRADICIJA NAŠIH OKUPATORA OSMANLIJA?
daddy-kool

#507 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by daddy-kool »

Mirsad Mrkalj, pobjednik "Čvarčijade" održane u čuvenoj prijedorskoj krčmi “Kod Neđe debelog”, pa kaže:

"Hoću da dokažem, ovaj, nekim pojedinim ljudima koji drukčije razmišljaju, o našem ... , o nama Muslimanima (?), da mi nismo, ja to moram reći, da mi nismo Turci, da smo mi samo Muslimani(?) :D i živimo na ovom području i družimo se ... " :D

A to će dokazati jedenjem čvaraka i napijanjem, i druženjem, naravno. :D :lol: :lol:
daddy-kool

#508 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by daddy-kool »

arzuhal wrote:
Naime, ima ajet koji kaže kako u vinu i kocki ima i neke koristi za ljude ali da je šteta ipak veća od koristi. Kada se objašnjava o kakvoj se to koristi radi, u tefsirima se veli da je to upravo ovo: pomaganje i davanje ljudima koji su u potrebi od onog što se dobilo na kockanju.
Ako se dobro sjećam, piše ali vi to (ljudi) ne znate ... tako da...
arzuhal

#509 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by arzuhal »

daddy-kool wrote:
arzuhal wrote:
Ako se dobro sjećam, piše ali vi to (ljudi) ne znate ... tako da...
Ne stoji u ovom ajetu. U tefsirima se navode slučajevi - kada se govori o tumačenju ovog ajeta i koristi koja se spominje - kako su predislamski arapi bacali one strelice i tome slične igre na sreću, pa bi osvajali cijela krda kamila (ili kako se već zovu grupe kamila :mrgreen: ), a onda bi poslije pobjednik zaklao tih kamila pa nahranio sve gladne koji bi došli. Eto, to je bila društvena korist, nahranio je gladne s nečim što je inače stekao na haram način, kockom.
zagortenej

#510 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by zagortenej »

seln

#511 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by seln »

arzuhal wrote:
Možda ima i takvih stavova, objašnjenja ili samoobjašnjenja odluke da se ne jede svinjetina, ali ja sam otvoren i za svaku drugu pa i onu po kojoj je neko svjestan da gazi preko svake druge zabrane u islamu ali, eto, makar može i hoće jednu da ispoštuje a to će biti ta - nejedenje svinjetine. I to je nit za koju se on drži, ali ne na način da svinjetinu smatra najvećim haramom kojem on, eto, odolijeva jer je "muslimančina" pa se hvali time i time dokazuje svoju pripadnost islamu nego baš obrnuto: svjestan da ne mora i to činiti nego da mu makar to bude još poveznica s tradicijom, koliko vjerskom, koliko kulturološkom...
Ok, prihvatam... samo kazem, s vjerske strane mu to dodje isto. :)
Ne znam. Ti ne pitaš šta ja mislim nego pitaš kako je po islamu a ja ti na to pitanje ne znam odgovoriti iz pozicije islama. Ja sam optrećen raznim "razumijevanjima" ljudi i razumijevanjima konteksta, razloga, itd. pa uvijek nekako od njih polazim i to me sputava :mrgreen: Recimo mogao bih generalno prihvatiti stranu onih koji kažu da je kladionica ili kocka općenito veći grijeh od konzumacije svinjetine, iz više sasvim razumljivih razloga. Jedan od razloga za to je i što kocka može dovesti do propasti cijele porodice, do raspada braka, do finansijske propasti više porodica, do siromaštva, a možda i krađe (dakle multiplicira i usložnjava grijehe) kako bi se opstalo, ubistva, itd.
Ako tako gledam, kocka je svakako veći grijeh od nekog jedenja svinjetine ili, hajmo produžiti, konzumacije krepane životinje ili mesa životinja koje su inače dozvoljene ali nisu propsino zaklane, itd.

A onda možemo i ovako gledati, malo drukčije, s nekim nijansama, itd: Neko ko sebe smatra vjernikom, muslimanom (ja znam takve), igra kladionicu vrlo umjereno, nikada ne ulaže previše novca pa nikada ne gubi puno, ne pravi nikakve dugove, ali često dobije, i to veće svote...Nešto od tog novca dadne nekim poznanicima ili rodbini koja je u potrebi...

A ako spram takvog igranja kladionica usporedimo nečiju konzumaciju svinjetine, pored toliko druge hrane i mesa koje je dozvoljeno, samo zato što će neko reći: jedem i boli me .... jel zabranjeno, eto baš hoću da jedem, i sl.

...onda se u ovom stavu vide gore stvari od pukog jedenja svinjetine, vidi se oholost koja je takav grijeh koji zatvara vrata Džennetu, a vidi se i izlazak iz vjere jer nije isto činiti neki grijeh i biti svjestan da ga činiš, makar to činjenje grijeha bilo trajno i u kontinuitetu, i tvrditi ili misliti da nešto nije grijeh (što jest), to je već stav koji izvodi iz vjerovanja pa onda više nije ni važno da li taj jede ili ne jede svinjetinu, može poslije toga jesti šta hoće...
Dug odgovor, ali imam utisak da nije potpuno objektivan, vec uzrokovan upravo kulturom zivljenja i okruzenjem.
Ti si naveo kao ekstremni primjer demonstrativno jedenje svinjetine kao i poricanje harama, sto je naravno vrlo blizu kufra.
Sto se tice ajeta,opet kazem, nisam fakih... ali zar to nisu ajeti koji su kasnije derogirani strozijim ajetima? O alkoholu se npr. govori na tri mjesta, s tri razlicite gradacije, pocevsi sa "ne pretjerujte", preko "ima koristi, a visa je steta" do "odvratne stvari". Svaki ajet je derogirao prethodni, pa se tako ni u kom slucaju ne moze govoriti o gradaciji harama. O samoj kocki postoji misljenje vise fakiha: osim socijalnog aspekta, koji cini kocku haramom, postoji pitanje ahlaka. Neki islamski pravnici, pa caki fetva emini smatraju da je kocka ravna poricanju boga, tj. nafake koju ti je dodijelio. Ne bih dodavao moju interpretaciju, posto kupio, po to i prodao.
daddy-kool

#512 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by daddy-kool »

arzuhal wrote: Ne stoji u ovom ajetu.
:thumbup:
seln

#513 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by seln »

zagortenej wrote:
Naravno, paranoidni celavac.... ko bi drugi.
"O vjernici, jedni druge ne uhodite"
kakavdanakneiskustvu

#514 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

sumirprimus wrote:to u kini fakat jedu pse???
daj ne zajebajite :lol: :lol:

Ima i film.koji se tako zove cini mi se danski,ali nisam siguran da ima veze sa jedenjem cuka
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#515 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Chmoljo »

seln wrote:Naravno, paranoidni celavac.... ko bi drugi.
insomnia? :oops:
uglavnomja

#516 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by uglavnomja »

arzuhal wrote: Ne stoji u ovom ajetu. U tefsirima se navode slučajevi - kada se govori o tumačenju ovog ajeta i koristi koja se spominje - kako su predislamski arapi bacali one strelice i tome slične igre na sreću, pa bi osvajali cijela krda kamila (ili kako se već zovu grupe kamila :mrgreen: ), a onda bi poslije pobjednik zaklao tih kamila pa nahranio sve gladne koji bi došli. Eto, to je bila društvena korist, nahranio je gladne s nečim što je inače stekao na haram način, kockom.
zanimljivo ...

samo bacanje strelica valjda znaci pogoditi cilj. a to vec nije kockanje i sreca nego sposobnost.
po toj logici svaki sportista koji da go/kos i primi platu+premiju je kockar?

ili skakac koji osvoji skakonicu pa dobije novog audija, bemveja ....

a da daju - daju ... i sumaher (davao) i ronaldo i... ostali sto to ne objavljuju ... i naravno dzeko ...

a generalno tumaciti nacin zivota u 21. vijeku nekom pricicom od prije 1500 godina :-)
kakavdanakneiskustvu

#517 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

sumirprimus wrote:kakav danak neiskustvu :D

Molim?
wewa

#518 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by wewa »

Chmoljo wrote:
close, but not quite there :lol:
ja71

#519 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by ja71 »

nema me tamo wrote: Reci mi koja tradicija?
Tom logikom ne bi smo ni mi trebali voziti golfove jer su Nijemci takodje bili okupatori.
previse destruktivno razmisljanje.

okupatori su po pravilu bili na visem stepenu razvoja (kako tehnoloskom tako i civilizacijskom).
stoga je preuzimanje kulture od okupatora prirodan proces
Last edited by ja71 on 08/06/2017 13:53, edited 1 time in total.
sumirprimus

#520 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by sumirprimus »

:lol: lud zbunjenog
arzuhal

#521 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by arzuhal »

seln wrote: Dug odgovor, ali imam utisak da nije potpuno objektivan, vec uzrokovan upravo kulturom zivljenja i okruzenjem.
Ti si naveo kao ekstremni primjer demonstrativno jedenje svinjetine kao i poricanje harama, sto je naravno vrlo blizu kufra.
Sto se tice ajeta,opet kazem, nisam fakih... ali zar to nisu ajeti koji su kasnije derogirani strozijim ajetima? O alkoholu se npr. govori na tri mjesta, s tri razlicite gradacije, pocevsi sa "ne pretjerujte", preko "ima koristi, a visa je steta" do "odvratne stvari". Svaki ajet je derogirao prethodni, pa se tako ni u kom slucaju ne moze govoriti o gradaciji harama. O samoj kocki postoji misljenje vise fakiha: osim socijalnog aspekta, koji cini kocku haramom, postoji pitanje ahlaka. Neki islamski pravnici, pa caki fetva emini smatraju da je kocka ravna poricanju boga, tj. nafake koju ti je dodijelio. Ne bih dodavao moju interpretaciju, posto kupio, po to i prodao.
Gradacije uvijek postoje...Prvu za koju sam čuo bila je od jednog (ustvari mog) efendije kad mi je rekao:

- Kada bismo gledali koji je grijeh, od ovih velikih grijeha, teži ili veći, onda bi blud možda bio na prvom mjestu jer se u Kur'anu ne veli "Ne činite blud!" nego - "I ne približavajte se bludu!", we la taqrebu-z-zinaa! Zabranjeno je samo primicanje ili ono što vodi bludu jer je to tako "prirodan" grijeh, nešto čemu je čovjek sklon i pod čime brzo poklekne a posljedice mogu biti razorne, od pojedinca do cijelog društva...

Opet, u hadisu ima usporedba koja veli kako je kamata (ili neka određena vrsta kamate) gora od incesta, s namjerom da se uzbuni slušač i da se skrene pažnja o opasnosti kamate a ne relativizaciji bluda s majkom i sl.

I tako dalje...

Sviđa mi se tvoja priča :mrgreen:
Last edited by arzuhal on 08/06/2017 13:58, edited 1 time in total.
Bodkin

#522 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Bodkin »

sumirprimus wrote:
Bodkin wrote:Kako se mjeri kvalitet mesa?
kolko se uz njeg more popit...
Losos onda najgore meso :-D ali ima ta mjera smisla, nije da nema
Bodkin

#523 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Bodkin »

ja71 wrote:
nema me tamo wrote: Reci mi koja tradicija?
Tom logikom ne bi smo ni mi trebali voziti golfove jer su Nijemci takodje bili okupatori.
previse destruktivno razmisljanje.

okupatori su po pravilu bili na visem stepenu razvoja (kako tehnoloskom tako i civilizacijskom).
stoga je preuzimanje kulture od okupatora prirodan proces
PRirodno je da su nacisti bili na visem civilizacijskom stepenu razvoja. Nema sta
seln

#524 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by seln »

Chmoljo wrote:
insomnia je Fatmir? :shock:
arzuhal

#525 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by arzuhal »

uglavnomja wrote:
arzuhal wrote: Ne stoji u ovom ajetu. U tefsirima se navode slučajevi - kada se govori o tumačenju ovog ajeta i koristi koja se spominje - kako su predislamski arapi bacali one strelice i tome slične igre na sreću, pa bi osvajali cijela krda kamila (ili kako se već zovu grupe kamila :mrgreen: ), a onda bi poslije pobjednik zaklao tih kamila pa nahranio sve gladne koji bi došli. Eto, to je bila društvena korist, nahranio je gladne s nečim što je inače stekao na haram način, kockom.
zanimljivo ...

samo bacanje strelica valjda znaci pogoditi cilj. a to vec nije kockanje i sreca nego sposobnost.
po toj logici svaki sportista koji da go/kos i primi platu+premiju je kockar?

ili skakac koji osvoji skakonicu pa dobije novog audija, bemveja ....

a da daju - daju ... i sumaher (davao) i ronaldo i... ostali sto to ne objavljuju ... i naravno dzeko ...

a generalno tumaciti nacin zivota u 21. vijeku nekom pricicom od prije 1500 godina :-)
Ne misli se na gađanje strijelom, pikadom ili tome slično nego igri koja je najsličnija nama poznatom "izvlačenju slamki", pa ko dobije najkraću - zijanio je :mrgreen:

A osvojiti novčanu ili bilo kakvu drugu nagradu na sportskim takmičenjima i kvizovima gdje treba pokazati znanje ili vještinu je ok :thumbup:
Locked