Pomirenje Bošnjaka i Srba

Mirza007

#501 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Mirza007 »

Kejn wrote:Ja ne znam šta nije jasno. Koliko znam ne pričam grčki? Šta šta znače Bošnjaci muslimani?I kakav feudalizam u 1910-toj u Evropi. Govorimo o Bosni koja je tek izlazila iz feudalnog sistema nešto što je u Evropi tada već bilo ukinuto. Vlasništvo nad zemljom i feudalizam su dva različita pojma.

U Bosni je 1910-te bilo 79.667 pravih kmetova od čega 58.895 pravoslavaca , 17.916 katolika. Znači manje od 3000 pravih kmetova su bili Bošnjaci.
Kakav je ejalet 1910?
Vlasnistvo nad zemljom i feudalizam su vrlo usko povezani.
Kejn

#502 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Kejn »

Mirza007 wrote:
Kejn wrote:Ja ne znam šta nije jasno. Koliko znam ne pričam grčki? Šta šta znače Bošnjaci muslimani?I kakav feudalizam u 1910-toj u Evropi. Govorimo o Bosni koja je tek izlazila iz feudalnog sistema nešto što je u Evropi tada već bilo ukinuto. Vlasništvo nad zemljom i feudalizam su dva različita pojma.

U Bosni je 1910-te bilo 79.667 pravih kmetova od čega 58.895 pravoslavaca , 17.916 katolika. Znači manje od 3000 pravih kmetova su bili Bošnjaci.
Kakav je ejalet 1910?
HAHHAHA pa ja imam dosta zemlje, jer to znači da sam neki feudalac :lol: :lol: :lol: Termini jesu povezani ali predstavljaju dva tačno definisana pojma. Rekao sam, ako pažljivije pročitaš post da je za vrijeme Ejaleta dakle prije AU okupacije, odnos vjerovatno bio i drastičniji u korist Bošnjaka. Dakle preko 91 %.
Mirza007

#503 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Mirza007 »

Kejn wrote:
Mirza007 wrote:

Kakav je ejalet 1910?
HAHHAHA pa ja imam dosta zemlje, jer to znači da sam neki feudalac :lol: :lol: :lol: Termini jesu povezani ali predstavljaju dva tačno definisana pojma. Rekao sam, ako pažljivije pročitaš post da je za vrijeme Ejaleta dakle prije AU okupacije, odnos vjerovatno bio i drastičniji u korist Bošnjaka. Dakle preko 91 %.
Ma nisi ti feudalac, samo si zbunjen. Spominjes ejalet pa onda skaces u 1910. Pa bi onda da si feudalac u danasnje doba.
Cijela diskusija se vodila oko vlasnistva nad zemljom jer si tvrdio da su Bosnjaci-muslimani imali vlasnistvo nad zemljom pa sam te uputio na cinjenicu da su u doba ejaleta u Bosni vladali drustveno pravni odnosi epohe feudalizma gdje su vlasnici zemlje bili feudalci dok su kmetovi mogli biti svi, bez obzira na vjeroispovjest. Koristenje vremeplova i skakanje po vijekovima i epohama gore dole uz bespotrebno nabrajanje brojki nece promijeniti cinjenicno stanje.
Kejn

#504 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Kejn »

Mirza007 wrote: Ma nisi ti feudalac, samo si zbunjen. Spominjes ejalet pa onda skaces u 1910. Pa bi onda da si feudalac u danasnje doba.
Cijela diskusija se vodila oko vlasnistva nad zemljom jer si tvrdio da su Bosnjaci-muslimani imali vlasnistvo nad zemljom pa sam te uputio na cinjenicu da su u doba ejaleta u Bosni vladali drustveno pravni odnosi epohe feudalizma gdje su vlasnici zemlje bili feudalci dok su kmetovi mogli biti svi, bez obzira na vjeroispovjest. Koristenje vremeplova i skakanje po vijekovima i epohama gore dole uz bespotrebno nabrajanje brojki nece promijeniti cinjenicno stanje.
Hajde ti nauči čitati prvo pa mi onda repliciraj. Pa podatak da je 1910 bilo samo 3000 muslimanskih pravih kmetova valjda govori koje to sve mogao biti kmet i ko je bio kmet. I tvoje diletantske i paušalne tvrdnje nikog ne zanimaju, pogotov pošto vidim da nemaš argumenata pa si mi uzeo riječi stavljati u usta ne bi li me diskreditovao.
Mirza007

#505 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Mirza007 »

Kejn wrote:
Mirza007 wrote: Ma nisi ti feudalac, samo si zbunjen. Spominjes ejalet pa onda skaces u 1910. Pa bi onda da si feudalac u danasnje doba.
Hajde ti nauči čitati prvo pa mi onda repliciraj. Pa podatak da je 1910 bilo samo 3000 muslimanskih pravih kmetova valjda govori koje to sve mogao biti kmet i ko je bio kmet. I tvoje diletantske i paušalne tvrdnje nikog ne zanimaju, pogotov pošto vidim da nemaš argumenata pa si mi uzeo riječi stavljati u usta ne bi li me diskreditovao.
Pa valjda si skontao do sada da nije problem u mome citanju nego u tvome pisanju.
Nacionalniid_BOSANCI

#506 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Boletus edulis wrote:Kakva je razlika izmedju ispranih mozgova Bosnjaka,Srba,Hrvata? Nikakva,samo drugacije foliraju Boga.
Znas li ko je jos veca budala od budale? skolovana budala! :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#507 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

exliberal-ex wrote:Joj o cemu vi serete

Naravno da je SHS oduzimala zemlju tadasnjim muslimanima, prvo bili ba pogresnoj strani, drugo 500 godina pod turskom vlascu nije ostavilo dobar ukus u ustima krscanima koji su radili kod muslimana ....kao trece...kako su mnoge age I begovi djelili zemlju, uz cibuk cigare kako doslo tako I otislo.
Jebiga meni je pokojna baba pricala kako je aga dolazio da kupi zito I dok on sjedi I pije kafu dok se roba utovari za to vrijeme je natjerao mog pradjeda da seta opanke...znas sta je to , nabij opanke na ruke pa hodaj okolo.

Prodje SHS dodjose komunisti I sta oni uradise...oduzese zemlju sad od srba I hrvata pa podjelise sirotinji iz istocne bosne ili hercegovine....

Nego po pitanju pomirenja, tesko ce doci do toga ali da srbi I bosnjaci imaju dosta zajednickog imaju, da bolje saradjuju nego sa hrvatima...saradjuju, ja nikad necu zaboravit kad sam poslije reintegracije Ilidje ( par mjeseci ako ne I godinu kasnije) bio kod familije u Osjeku...I oni peku rakiju, skupio se komsiluk sve prognani iz istocne Bosne, sjede ljudi peku zajedno , jedni meze svinjetinu , drugi govedinu I srcu istu rakiju....kao sto jedan dedo rece rat je prosao treba nama zivit
A ta sirotinja su ko?

Muslimanima je zemlja oduzimana i za vrijeme komunista. Oduzeli su je od mog pradede, a znam i druge porodice kojima su oduzeli zemlju.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#508 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Kejn wrote:
Mirza007 wrote: Kakav je ejalet 1910?
Tacno. :thumbup:

Tada je bilo malo Srba i Hrvata u Bosni....bili su pravoslavci Bosnjaci, katolici Bosnjaci, muslimani Bosnjaci...zato taj procenat od 91%. :wink:
Gojeni H

#509 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Gojeni H »

Naravno da je SHS oduzimala zemlju tadasnjim muslimanima, prvo bili ba pogresnoj strani, drugo 500 godina pod turskom vlascu nije ostavilo dobar ukus u ustima krscanima koji su radili kod muslimana ....kao trece...kako su mnoge age I begovi djelili zemlju, uz cibuk cigare kako doslo tako I otislo.
Jebiga meni je pokojna baba pricala kako je aga dolazio da kupi zito I dok on sjedi I pije kafu dok se roba utovari za to vrijeme je natjerao mog pradjeda da seta opanke...znas sta je to , nabij opanke na ruke pa hodaj okolo.

Prodje SHS dodjose komunisti I sta oni uradise...oduzese zemlju sad od srba I hrvata pa podjelise sirotinji iz istocne bosne ili hercegovine....

Nego po pitanju pomirenja, tesko ce doci do toga ali da srbi I bosnjaci imaju dosta zajednickog imaju, da bolje saradjuju nego sa hrvatima...saradjuju, ja nikad necu zaboravit kad sam poslije reintegracije Ilidje ( par mjeseci ako ne I godinu kasnije) bio kod familije u Osjeku...I oni peku rakiju, skupio se komsiluk sve prognani iz istocne Bosne, sjede ljudi peku zajedno , jedni meze svinjetinu , drugi govedinu I srcu istu rakiju....kao sto jedan dedo rece rat je prosao treba nama zivit
Babi vjerovatno pokoj dusi, agino maslo nije za Ramazana, ali ti je baba lagala.
Osvjestenje i pogled unutar svog nacionalnog bica kod Srba se nece nikada desiti, i meni je jasno da ja ovo dzaba pisem.
'Nako cinis mi se normalnim insanom, a neki nisu ni bili fer prema tebi za vrijeme rata, pa trosim svoje vrijeme na propao zadatak.

Kod vas Srba postoji taj neki cudan klinac koji se provlaci kroz narod, crkvu, knjizevna djela, a koji se provukao i u udzbenicima SFRJ, jedno cudno i morbidno zlo kojem su vas ucili ... Turci su nabijali na kolac, Turcima su ruke krvave do lakata, ali poturicama do ramena, age tjerale Srbalje da setaju opanke, i razne druge bajke kojima vas filuju.

Jesi li razmislio o rijecima jednog srpskog intelektualca koji je ne tako davno rekao da je "u srpskoj historiji rupa od 400 godina". Zasto mislis da je tako? Zasto crkva cuva (nekrscanske, bas paganske) mitove, narodni pjevac pjeva o 1389. god., ali 400 godina niko nit' je zapjevao, niti koga krstio?
Zasto nema NIJEDNOG historijski prihvacenog dokumenta ili zapisa o "nabijanju na kolac"?
Zasto nijedan pop ili ucitelj nikada nije imenom i prezimenom, mjestom i djelom opisao "setanje opanaka"?
Zasto nema nijednog slucaja genocida slicnog Sahovicima u Crnoj Gori ( u miru, za vrijeme Kraljevine), Foce i Visegrada 1941., ili Srebrenice 1995. god. sa Bosnjacke strane a kod Srba?

SVA SRPSKA HISTORIJA JE LAZ!
Normalan covjek ne zeli da ubije drugog covjeka zato sto se moli na drugaciji nacin, slavi druge praznike, zove se drugacije ... covjek se na takav cin mora pripremiti.
Drustvo koje ima cetnicke prvake i Seseljeve pionire za politicku elitu, Dveri i 1389, da su Albanci gamad koju treba istrijebiti, a Bosnjaci izdajice i poluljudi, je u ozbiljnom ku.rcu ... radi sebe. Jer se granica izmedju istine i lazi brise, zlocinci postaju heroji, pljacka postaje hajducka borba protiv nepravednog vladara.

*Ne moras replicirati ... znam ja da je ovo bilo samo prasina na vjetru.
Kejn

#510 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Kejn »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Kejn wrote:
Mirza007 wrote: Kakav je ejalet 1910?
Tacno. :thumbup:

Tada je bilo malo Srba i Hrvata u Bosni....bili su pravoslavci Bosnjaci, katolici Bosnjaci, muslimani Bosnjaci...zato taj procenat od 91%. :wink:
Tada su postojali samo Bošnjaci koji su mogli biti samo muslimani. Današnji Hrvati i Srbi u Bosni su podpadali pod miletski sistem latina i romana. Latin millet i Rum millet. Kršćanima je bilo zabranjeno da se nazivaju Bošnjacima. Jedini izuzetak su bili Franjevci zbog toga što su imali u svojim crkvama historijsku građu iz srednjeg vijeka pa su znali da su i oni Bošnjaci. Tek dolaskom Austrougarske nastupa period kada se svi stanovnici nastoje afirmisati kao Bošnjaci, međutim projekat propada zbog nacionalnih pokreta iz susjedstva.

Razlog zbog kojeg sam spomenuo veći odnos u procentima je taj da je Austro Ugarska već počela agrarnu reformu za vrijeme njene vladavine, tako da se zemljište počelo oduzimati ali po pravnom sistemu. Dakle niko pred pravom Austrijskim nije smjeo biti oštećem. Bošnjaci su uredno isplaćivani.

Kad je došla SHS Bošnjački imetak se namjerno uništavao. Mnoge Begovske porodice su postale siormašne preko noći. Srbijanski i Crnogorski kolonizatori su po principu: "Evo ti štap Uroše, i pokaži nam oklen doklen je tvoje" priskrbili ogromni imetak u zemljištu. Zato danas Srbi u Bosni imaju najviše zemlje. A ono što se kupovalo "legalno" pod Jugoslovenskim pravom bi podrazumjevalo da se zemlja odkupi za mizeriju, a i ta mizerija se plaćala naknadno. Kada je Tito došao agrarna reforma je opet uzela zamah u Bosni i Sandžaku. Princip isti.
exliberal-ex

#511 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by exliberal-ex »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:

A ta sirotinja su ko?

Muslimanima je zemlja oduzimana i za vrijeme komunista. Oduzeli su je od mog pradede, a znam i druge porodice kojima su oduzeli zemlju.
Srbi I Bosnjaci....cuj ko....pola istocne bosne je preselilo u Sarajevo gdje su dobili ili zemlju da prave kuce ili stanove a ostavili su svoja imanja da zjape prazna....
Komunisti su oduzimali svima, ko god da je imao dobru zemlju na dobroj lokacij
exliberal-ex

#512 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by exliberal-ex »

Gojeni H wrote:

Babi vjerovatno pokoj dusi, agino maslo nije za Ramazana, ali ti je baba lagala.
Osvjestenje i pogled unutar svog nacionalnog bica kod Srba se nece nikada desiti, i meni je jasno da ja ovo dzaba pisem.
'Nako cinis mi se normalnim insanom, a neki nisu ni bili fer prema tebi za vrijeme rata, pa trosim svoje vrijeme na propao zadatak.

Kod vas Srba postoji taj neki cudan klinac koji se provlaci kroz narod, crkvu, knjizevna djela, a koji se provukao i u udzbenicima SFRJ, jedno cudno i morbidno zlo kojem su vas ucili ... Turci su nabijali na kolac, Turcima su ruke krvave do lakata, ali poturicama do ramena, age tjerale Srbalje da setaju opanke, i razne druge bajke kojima vas filuju.

Jesi li razmislio o rijecima jednog srpskog intelektualca koji je ne tako davno rekao da je "u srpskoj historiji rupa od 400 godina". Zasto mislis da je tako? Zasto crkva cuva (nekrscanske, bas paganske) mitove, narodni pjevac pjeva o 1389. god., ali 400 godina niko nit' je zapjevao, niti koga krstio?
Zasto nema NIJEDNOG historijski prihvacenog dokumenta ili zapisa o "nabijanju na kolac"?
Zasto nijedan pop ili ucitelj nikada nije imenom i prezimenom, mjestom i djelom opisao "setanje opanaka"?
Zasto nema nijednog slucaja genocida slicnog Sahovicima u Crnoj Gori ( u miru, za vrijeme Kraljevine), Foce i Visegrada 1941., ili Srebrenice 1995. god. sa Bosnjacke strane a kod Srba?

Normalan covjek ne zeli da ubije drugog covjeka zato sto se moli na drugaciji nacin, slavi druge praznike, zove se drugacije ... covjek se na takav cin mora pripremiti.
Drustvo koje ima cetnicke prvake i Seseljeve pionire za politicku elitu, Dveri i 1389, da su Albanci gamad koju treba istrijebiti, a Bosnjaci izdajice i poluljudi, je u ozbiljnom ku.rcu ... radi sebe. Jer se granica izmedju istine i lazi brise, zlocinci postaju heroji, pljacka postaje hajducka borba protiv nepravednog vladara.

Poslije ove recenice nema smisla raspravljat , jah eto necu vjerovat svojoj babi nego cu tebi..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mirza007

#513 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Mirza007 »

Ova tvoja prica mi ne pije vode osim ako nemas preko 70 godina. Feudalne odnose u BiH ukida Austro-Ugarska. Znaci tvoja baba je vec morala biti rodjena 1875 da bi se sjecala feudalizma. Mozda se sjeca nekog kulaka ciju se zemlju uzimali u najam I rentu placali u naturi ali su to vec drugi drustveni odnosi i taj kulak je mogao biti I pravoslavac I katolik.
Nego zanimljiv je taj odnos SHS prema muslimanima. Da su vec bili tako socijalno osjetljivi mogli su zemlju dijeliti i muslimanima-kmetovima jer nisu svi muslimani u BiH mogli biti age i begovi. No zemlja je iskljucivo djeljena pravoslavnoj sirotinji (tu sitnicu si propustio navesti)
Komunisti su po tom pitanju imali pravedniji pristup i oduzimali su zemlju svima (bez obzira na nacionalnost) koji su posjedovali imanja preko zemljisnog maksimuma. Isto tako su je dijelili svima ali prema socijalnom stanju (bez obzira na nacionalnost).
Ali ono sto je najbitnije su mitovi na kojima se odgajate. Radi se o epohi feudalizma i u slicnom polozaju su bili Irci i Skoti pod Englezima, Albanci pod Turcima, Slovenci i Hrvati pod Austro-Ugarima itd. Ali jedino su Srbi na temelju toga izgradili stereotip na temelju kojeg vec preko 200 godina cine zlocine nad ljudima koji sa tim nikakve veze nemaju.
Maraschino

#514 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Maraschino »

exliberal-ex wrote:
Gojeni H wrote: Babi vjerovatno pokoj dusi, agino maslo nije za Ramazana, ali ti je baba lagala.

Poslije ove recenice nema smisla raspravljat , jah eto necu vjerovat svojoj babi nego cu tebi..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nemas kada od setanja opanaka...

Bio neki Ilija(pokoj mu dusi) pa smo granicili sa posjedom. U jednoj prici(bio sam dijete a dobro se sjecam) kaze on: ''Kako god najbolja vlast je bila pod Turcima. Njima osmina i Bog te veselio. Niko te vise nista ne pita niti te dira''.

Prosli sistem je ''nama'' Muslimanima sa tog kraja oduzeo veliku povrsinu zemlje a Iliju niko nije ni dirnuo. Ne samo Iliju nego bilo kog Srbina. Nisu krivi Srbi za to nego vlast.

Hajti vidi ima li jos slobodnih opanaka. :D
Us and them

#515 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Us and them »

Mnogi narodi su međusobno ratovali pa poslije postajali saveznici. I to je prirodno. Međutim, agresija na Bosnu i Hercegovinu je bila specifična. Nije se išlo samo na uništenje države i nametanje svoje vlasti kao u mnogim drugim slučajevima, već se išlo i na uništenje i nestanak Bošnjaka kao naroda. Takva brutalnost koju su velikosrpske snage iskazale prema Bošnjacima je sa nekog humanističkog aspekta prosto začuđujuća.
Maraschino

#516 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Maraschino »

Us and them wrote:Mnogi narodi su međusobno ratovali pa poslije postajali saveznici. I to je prirodno. Međutim, agresija na Bosnu i Hercegovinu je bila specifična. Nije se išlo samo na uništenje države i nametanje svoje vlasti kao u mnogim drugim slučajevima, već se išlo i na uništenje i nestanak Bošnjaka kao naroda. Takva brutalnost koju su velikosrpske snage iskazale prema Bošnjacima je sa nekog humanističkog aspekta prosto začuđujuća.
Pa valjda je to kontinuitet jos od odlaska Turaka.

Poslije svakog rata muslimana/Muslimana/Bosnjaka sve manje.
bh.tornjak

#517 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by bh.tornjak »

Maraschino wrote: Nemas kada od setanja opanaka...

Bio neki Ilija(pokoj mu dusi) pa smo granicili sa posjedom. U jednoj prici(bio sam dijete a dobro se sjecam) kaze on: ''Kako god najbolja vlast je bila pod Turcima. Njima osmina i Bog te veselio. Niko te vise nista ne pita niti te dira''.

Prosli sistem je ''nama'' Muslimanima sa tog kraja oduzeo veliku povrsinu zemlje a Iliju niko nije ni dirnuo. Ne samo Iliju nego bilo kog Srbina. Nisu krivi Srbi za to nego vlast.

jbt....kad treba guslat o ugnjetavanju od strane Turaka....i ostalim mukama onda se pominje setanje opanaka...pravo prve bracne noci...te ovo...te ono....

a kad im se kaze da su u stvari vise od trecine (ako ne i polovina) s Turskim genima onda kazu da to nije tacno....i to isto ugljetavanje negiraju... :-)
bilo bi lijepo da se dogovore....da su bili ugljetavani ali su zato 1/3 Turci.... :lol:
ili nisu ugnjetavani ali su zato Srbi... :D
ne mere i jare i pare...

cuj...baba mu pricala... :lol: :lol: :lol:
to isto onaj djedo sto je unuku prico kako su ga svabe i jos nekolicinu zarobili i poveli na srijeljanje....
i onda padne jednom na pamet...i veli....mozete birati ...ili da vas strijeljamo ili da vas je*bemo....??
birajte...!!!

i tako djed potegne dva prsta brlje i kaze:
svi su oni izabrali da budu je*bani, sinko
a unuk pita (radoznalo dijete):
djede jesu li i tebe je*bali...?
a djed ce na to:
nisu sinko.....mene su streljali... :D
Us and them

#518 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Us and them »

Posjedujem nekoliko knjiga odabranih citata, intervjua i govora Alije Izetbegovića, jedan je prikladan za ovu temu:

"Mogu im oprostiti što su uradili meni, ali im ne mogu oprostiti šta su uradili našim ženama i djeci."

Mi još uvijek kao narod nismo svjesni sa kakvim zlom smo se suočili. Pa Ratko Mladić je ubio čovjeka koji je došao na pregovore(Avdo Palić), da li ima nešto jadnije u vojevanju od ubijanja pregovarača? I sad bi mi trebali da se mirimo sa poštovaocima ostavštine đenerala? A nije ni da traže oprost i pomirenje.
exliberal-ex

#519 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by exliberal-ex »

bh.tornjak wrote:
Maraschino wrote: Nemas kada od setanja opanaka...

jbt....kad treba guslat o ugnjetavanju od strane Turaka....i ostalim mukama onda se pominje setanje opanaka...pravo prve bracne noci...te ovo...te ono....

a kad im se kaze da su u stvari vise od trecine (ako ne i polovina) s Turskim genima onda kazu da to nije tacno....i to isto ugljetavanje negiraju... :-)
bilo bi lijepo da se dogovore....da su bili ugljetavani ali su zato 1/3 Turci.... :lol:
ili nisu ugnjetavani ali su zato Srbi... :D
ne mere i jare i pare...

cuj...baba mu pricala... :lol: :lol: :lol:
to isto onaj djedo sto je unuku prico kako su ga svabe i jos nekolicinu zarobili i poveli na srijeljanje....
i onda padne jednom na pamet...i veli....mozete birati ...ili da vas strijeljamo ili da vas je*bemo....??
birajte...!!!

i tako djed potegne dva prsta brlje i kaze:
svi su oni izabrali da budu je*bani, sinko
a unuk pita (radoznalo dijete):
djede jesu li i tebe je*bali...?
a djed ce na to:
nisu sinko.....mene su streljali... :D

....ja sam mislio da se moze sa vama pricat ali ovako vrijedjanje samo sto iznosim svoje misljenje.....i to srbina koji je bio sa vama cijelo vrijeme rata sta onda moze ocekivat neki Mitar iz BL... ?

....mislim svi su srbi minimalno trecina turci jer su im turci, tj mi :wink: , jebavali njihove nevjeste... a onda se pitate zasto su vas krscani mrzili....nema razloga zar ne ?....
nama muslimanima je oduzeta zemlja......ali niko da kaze ko je i kako djelio tu zemlju za vrijeme turske vlasti? ....odakle samo muslimanskom stanovnistvu zemlja a kriscanima k******a i to ona velika...i onda ide pitanje zasto su samo nama oduzimali...cuj zasto ,....sta su mogli kriscanima oduzet?

Baba ti je lagala....nije to tako bilo, ja cu ti reci kao je bilo.....

al sta ja znam .....ja sam srbin a srbi po pravilu uvijek lazu...jel tako :thumbup: ........
Nacionalniid_BOSANCI

#520 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

exliberal-ex wrote:

al sta ja znam .....ja sam srbin a srbi po pravilu uvijek lazu...jel tako
:thumbup: ........
Tako je nazalost, vise im niko ne vjeruje ni kada istinu govore :D
bh.tornjak

#521 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by bh.tornjak »

.
Last edited by bh.tornjak on 30/03/2017 09:34, edited 1 time in total.
bh.tornjak

#522 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by bh.tornjak »

exliberal-ex wrote:

....ja sam mislio da se moze sa vama pricat ali ovako vrijedjanje samo sto iznosim svoje misljenje.....i to srbina koji je bio sa vama cijelo vrijeme rata sta onda moze ocekivat neki Mitar iz BL... ?

....mislim svi su srbi minimalno trecina turci jer su im turci, tj mi :wink: , jebavali njihove nevjeste... a onda se pitate zasto su vas krscani mrzili....nema razloga zar ne ?....
nama muslimanima je oduzeta zemlja......ali niko da kaze ko je i kako djelio tu zemlju za vrijeme turske vlasti? ....odakle samo muslimanskom stanovnistvu zemlja a kriscanima k******a i to ona velika...i onda ide pitanje zasto su samo nama oduzimali...cuj zasto ,....sta su mogli kriscanima oduzet?

al sta ja znam .....ja sam srbin a srbi po pravilu uvijek lazu...jel tako :thumbup: ........
Odakle Bosnjacima (ti kazes Muslimanima) zemlja...???
pa, jaro moj, zarujes malo po knjigama iz istorije.....i sve ce ti se samo reci.
Zar nije srednjevjekovna vlastela bila u posjedu zemlje...i dolaskom turaka su mnogi primili vjeru i zadrzali sve....i zemlju i sve druge "privilegije"....

oni koji je nisu imali prije...nisu je imali ni poslije....
isto tako je bilo u cijeloj feudalnoj Europi....
exliberal-ex

#523 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by exliberal-ex »

bh.tornjak wrote:
exliberal-ex wrote:

pa, jaro moj, zarujes malo po knjigama iz istorije.....i sve ce ti se samo reci.
Zar nije srednjevjekovna vlastela bila u posjedu zemlje...i dolaskom turaka su mnogi primili vjeru i zadrzali sve....i zemlju i sve druge "privilegije"....

A posto su samo zemlju oduzimali muslimanima ( tada su tako ime imali) onda automatski idemo do toga da su danasnji bosnjaci bivsi muslimani tj bivsa vlastela....svi ostali su doseljenici..... ;-)

I nije samo vlastela imala imanja, imali su I oni sto nisu bili "vlastela"...odakle njima zemlja? ...kako njima osmanska vlast dade imanja...

a rugate se srbima I hrvatima kazete da su mitomani....... :lol: :lol: :lol: :lol:
bh.tornjak

#524 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by bh.tornjak »

exliberal-ex wrote:
bh.tornjak wrote:
exliberal-ex wrote:

A posto su samo zemlju oduzimali muslimanima ( tada su tako ime imali) onda automatski idemo do toga da su danasnji bosnjaci bivsi muslimani tj bivsa vlastela....svi ostali su doseljenici..... ;-)

I nije samo vlastela imala imanja, imali su I oni sto nisu bili "vlastela"...odakle njima zemlja? ...kako njima osmanska vlast dade imanja...

a rugate se srbima I hrvatima kazete da su mitomani....... :lol: :lol: :lol: :lol:
procitaj jos jednom sta sam napisao...pa prokontaj...
ako ti ne ide...fataj se knjige....
rade_s

#525 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by rade_s »

Zivjeti znaci srati.
Post Reply