Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#501 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote: Pulsari ne ''kucaju'' bas u pravom smislu te rijeci. Ko zna sta je on zelio opisti, ali sigurno nije pulsare. I ta teorija da je bozanstveno u tome jer koristi jednostavne rijeci nije neka genijalna ideja. Koristi rijeci koje IMA, a i Muhamed je bio dovoljno pametan da zna da je izmisljanje novih rijeci manje bitno pored spremanja vojske i utvrdjivanja vjere obecanjima datim jednostavnim jezikom koje prosjecni beduin moze razumjeti.

A onda su se interpretirale i prevodile kako kome odgovara. Imas i novijih prevoda Kur'ana koji spominju EKSPLOZIJU prilikom stvaranje svemira. Naravno da takvo sto niko nije spomenuo prije nego je nauka objasnila da je univezum nastao kroz ono sto zovemo Big Bang, i koji nije eksplozija kako bi je obican covjek zamislio. Da su vjernici toliko sigurni u ''RIJEC'' ne bi ima trebalo servirati novu verziju interpretacije i prevoda svako par godina.

ama covjce poslusaj kako emituju signale, kad se snima readio teleskopa ili kako se vec zove

tacno je 101010101010101

ovo je cisto kucanje,pulsiranje, kako god zvao, pulsirati je isto kao kucati, kada kazemo srce pulsira, kazemo isto srce kuca.

nauka je dokaza to otkucavanje/pulsiranje pulsara, a rijec tarik znaci jednostavno onaj koji kuca

kad sam davno nekad pitao jedno arapa , sta znaci ova rijec Tarik, prije nego sam gledao u leksikone, pokazao mi tako sto je kucnuo nekolika puta u zid.
Imas i novijih prevoda Kur'ana koji spominju EKSPLOZIJU prilikom stvaranje svemira
neznas za to, i nigdje se explozija ne spominje, nego da su zemlja i nebesa bili jedna cjelina koja se raskomadala.
Smrcak15

#502 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:Smrle mani se googlea....upisi kakav kurs jezika (bilo kojeg)

haj' vozdra... :izet: me Don Kihot

“Došla je Istina, a nestalo je laži, laž zaista nestaje… (Kur’an, Isra/81)

u lazi su kratke noge, cim dodje pred istinu, brzo bjezi :lol:
Ti tacno provociras insana.

therein je izmedju ostalog priloska odredba za mjesto i moze znaciti "in that place"
Ne mozes smrle sve prevoditi preko google translate.

Ti vise vjerujes prijevodu jednog Bosanca nego prijevodu jednog Arapa? Ponudio sam ti 3 verzije prijevoda tog ajeta. I kazes kontradiktoran, buraz, nisam ga ja pisao niti prevodio, tako da ja ne mogu biti kontradiktoran u tom slucaju.

I sta bi sa onih 7 nebesa...jesu li univerzumi ili se ipak mislilo na stratosferu, jonosferu...
ne provociram niti mi je to namjera bila.

drugo evo i da je in that Place, kad bi rekli, stvorio 7 nebesa jedna iznad drugih, i in that Place mjesec i sunce , opet neznaci da je u svakom nebu/univerzumu mjesec i sunce.
I sta bi sa onih 7 nebesa...jesu li univerzumi ili se ipak mislilo na stratosferu, jonosferu
nije stratosferu niti jonosferu, nego 7 univerzuma.
zforumas

#503 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Smrle de polahko procitaj covjece.

Jedan mjesec i jedno sunce je stvorio na tim nebesima (njih 7) da osvijetle ta nebesa...

Aha...dobro da znam da je sad 7 univerzuma :thumbup:
Dope_Man

#504 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Ne mogu da vjerujem, ali zaista ne mogu, da ces pokusati do kraja braniti ideju da se vode ne mijesaju. :nevjerujem:

Mijesanje se ne desava trenutacno, tj. ne moze voda koja tek dolazi u kontakt sa morskom istog trenunka poprimiti sve karakteristike morske vode, vec se dogadja POSTEPENO mijesanje vode koja se ulijeva iz rijeke u more, ili prelazi iz jednog u drugo more. Voda koja ima vise soli je gusca, i sto je razlika izmedju dvije vode veca, i more mirnije, to ce ovaj proces biti sporiji. Na mjestima gdje je more izrazito nemirno taj proces ce biti daleko brzi jer konstantno pomjeranje je slicno mijesanju tekucine u posudi kasikom.

Ono sto je bitno je da na kraju svakako da dolazi do mijesanja. Opet ponavljam, da se ne mijesaju more bi bilo brana, a rijeka bi se akumulirala i poplavila zemljiste na uscu, a onda i dalje, po tvojoj logici. Sta se onda tek desava kad pada kisa.... molekuli morske vode koji su pali u rijeku surfaju na rijekama dok ne dodju do mora, onda se pozdrave i molekuli morske vode preskoce zid da se vrae svojima, a molekuli slatke vode ostaju. Ili molekuli slatke vode koji padnu u sred okeana.. sigurno plivaju nazad do najblizeg usca da se pridruze slatkoj vodi :-)

I eto ti jedna od stranica po kakvima ti skupljas ''dokaze'', i njihova interpretacija Kur'ana gdje stvari ''eksplodiraju'' - http://www.islamicity.com/Science/iqs/sld003.htm

Nimalo ne bi cudilo da za X godina to postane standard, jer tako to ide POSTEPENIM prilagodjavanjem ;-)
Last edited by Dope_Man on 27/02/2017 14:26, edited 2 times in total.
Dope_Man

#505 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

zforumas wrote:Smrle de polahko procitaj covjece.

Jedan mjesec i jedno sunce je stvorio na tim nebesima (njih 7) da osvijetle ta nebesa...

I naravno samo je jedno sunce i jedan mjesec u nasem nebu :lol:
zforumas

#506 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Dope_Man wrote:

I naravno samo je jedno sunce i jedan mjesec u nasem nebu :lol:
Ne mogu vise majke mi, da mi je da mu objasnim al' mi fali rijeci. Kontam da nacrtam :-)
Smrcak15

#507 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

kad kaze mjesec (qamar) onda se misli na ovaj mjesec sto ga vidimo oko zemlje, kad kaze sunce (shams) to se misli na sunce koje gledamo sad.

ali isto tako to sunce je nazvano svjetiljka/lampa, a na drugom mjestu, kaze da je okitio nas univerzum sa lampama, to jeste sa zvjezdama kao sto je sunce.
zforumas

#508 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Aha, znaci to je vise kao stilska figura, ustvari se misli na sve zvijezde kada se spomene ta lampa. Sad mi je sve jasno. Znaci sve sto tamo pise nije tako kako pise nego je drugacije. Ja predlazem da se uz Kur'an obavezno dostavlja jedno 4-5 knjiga sa naslovom "Sta je auto ustvari mislio"
aurora313

#509 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
kad kaze mjesec (qamar) onda se misli na ovaj mjesec sto ga vidimo oko zemlje, kad kaze sunce (shams) to se misli na sunce koje gledamo sad.

ali isto tako to sunce je nazvano svjetiljka/lampa, a na drugom mjestu, kaze da je okitio nas univerzum sa lampama, to jeste sa zvjezdama kao sto je sunce.
Da je znao bolje, objasnio bi bolje prije 1400 godina. Ali, eto nije.
Dope_Man

#510 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

zforumas wrote:Aha, znaci to je vise kao stilska figura, ustvari se misli na sve zvijezde kada se spomene ta lampa. Sad mi je sve jasno. Znaci sve sto tamo pise nije tako kako pise nego je drugacije. Ja predlazem da se uz Kur'an obavezno dostavlja jedno 4-5 knjiga sa naslovom "Sta je auto ustvari mislio"
Zato na svaku kopiju Kur'ana, Biblije i slicnih imamo po 4-5 likova spremnih da ti je interpretiraju.. samo sto se pocesto ni sami ne mogu sloziti :D
Smrcak15

#511 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Ne mogu da vjerujem, ali zaista ne mogu, da ces pokusati do kraja braniti ideju da se vode ne mijesaju. :nevjerujem:

Mijesanje se ne desava trenutacno, tj. ne moze voda koja tek dolazi u kontakt sa morskom istog trenunka poprimiti sve karakteristike morske vode, vec se dogadja POSTEPENO mijesanje vode koja se ulijeva iz rijeke u more, ili prelazi iz jednog u drugo more. Voda koja ima vise soli je gusca, i sto je razlika izmedju dvije vode veca, i more mirnije, to ce ovaj proces biti sporiji. Na mjestima gdje je more izrazito nemirno taj proces ce biti daleko brzi jer konstantno pomjeranje je slicno mijesanju tekucine u posudi kasikom.

Ono sto je bitno je da na kraju svakako da dolazi do mijesanja. Opet ponavljam, da se ne mijesaju more bi bilo brana, a rijeka bi se akumulirala i poplavila zemljiste na uscu, a onda i dalje, po tvojoj logici. Sta se onda tek desava kad pada kisa.... molekuli morske vode koji su pali u rijeku surfaju na rijekama dok ne dodju do mora, onda se pozdrave i molekuli morske vode preskoce zid da se vrae svojima, a molekuli slatke vode ostaju. Ili molekuli slatke vode koji padnu u sred okeana.. sigurno plivaju nazad do najblizeg usca da se pridruze slatkoj vodi :-)

I eto ti jedna od stranica po kakvima ti skupljas ''dokaze'', i njihova interpretacija Kur'ana gdje stvari ''eksplodiraju'' - http://www.islamicity.com/Science/iqs/sld003.htm

Nimalo ne bi cudilo da za X godina to postane standard, jer tako to ide POSTEPENIM prilagodjavanjem ;-)
Ne mogu da vjerujem, ali zaista ne mogu, da ces pokusati do kraja braniti ideju da se vode ne mijesaju. :nevjerujem:
Image
https://s21.postimg.org/t4qko99rr/slatka_voda.jpg
Last edited by Smrcak15 on 27/02/2017 15:47, edited 2 times in total.
MyTao

#512 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by MyTao »

Smrcak da te upoznam sa naucnom metodom :)

eksperiment je slijedeci

Uzmi dvije case I jednu malo vecu posudu... naspi u dvije case regularnu vodu koju pijes, onda u jednu od njih stavi 4 kasike tuzlanske soli :) promjesaj.

Onda u istresi dvije case u vecu posudu I promjesam (lagano)

Oberviraj kako se vode sa razlicitim desity mjesaju :)

onda uzmi knjigu u kojoj si procitao glupost da se ne mjesaju i baci je u kantu za smece.
Smrcak15

#513 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

MyTao wrote:Smrcak da te upoznam sa naucnom metodom :)

eksperiment je slijedeci

Uzmi dvije case I jednu malo vecu posudu... naspi u dvije case regularnu vodu koju pijes, onda u jednu od njih stavi 4 kasike tuzlanske soli :) promjesaj.

Onda u istresi dvije case u vecu posudu I promjesam (lagano)

Oberviraj kako se vode sa razlicitim desity mjesaju :)

onda uzmi knjigu u kojoj si procitao glupost da se ne mjesaju i baci je u kantu za smece.
Dope_Man

#514 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Pa stvarno hoce :lol:

Dragi Smrle, da tako funkcionise stvar onda bi se ta pregrada konstantno SIRILA zbog stalnog dotoka nove svjeze vode, izmedju ostalih problema koje sam ranije naveo sa tvojom hioptezom. Koliko god ti to zelio, Kur'an je tu zestoko fulio u necemu prilicno jednsotavnom i povratka nema. A kako i najmanja greska obara tu knjigu, a gresaka je i previse.. well, ti ces svakako nastaviti vjerovati.

Ponovi to sto si vidio na klipu, i sacekaj neko vrijeme dok se vode POMIJESAJU. Da je pomijesao vodu kasicicom jaje bi otislo na vrh, ili da je samo duze cekao. Dakle, imas sve spomenuto kuci pa eksperimentisi Smrle. Tu igra ulogu i sama gustina naravno, ako je napravio pravi mix stajace u sredini i kada se promijesa. Ali ni u kom slucaju ne vidis vise tu slatku i slanu vodu kao odvojene nakon mijesanja... eh to bi bio dobar eksperiment. Ja cu donijeti casu slatke i slane vode, nasuti u jednu flasu i promuckati. Ako mi naspes nazad iz flase u jednu casu slanu, a u drugu slatku, ja prelazim na islam.
Last edited by Dope_Man on 27/02/2017 15:37, edited 3 times in total.
Smrcak15

#515 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Aha, znaci to je vise kao stilska figura, ustvari se misli na sve zvijezde kada se spomene ta lampa. Sad mi je sve jasno. Znaci sve sto tamo pise nije tako kako pise nego je drugacije. Ja predlazem da se uz Kur'an obavezno dostavlja jedno 4-5 knjiga sa naslovom "Sta je auto ustvari mislio"
hoce da se kaze da je sunce kao lampa, nesto sto gori , dok mjesec reflektuje tu svjetlost, ne gori
Last edited by Smrcak15 on 27/02/2017 15:37, edited 1 time in total.
Smrcak15

#516 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Pa stvarno hoce :lol:

Dragi Smrle, da tako funkcionise stvar onda bi se ta pregrada konstantno SIRILA zbog stalnog dotoka nove svjeze vode, izmedju ostalih problema koje sam ranije naveo sa tvojom hioptezom. Koliko god ti to zelio, Kur'an je tu zestoko fulio u necemu prilicno jednsotavnom i povratka nema. A kako i najmanja greska obara tu knjigu, a gresaka je i previse.. well, ti ces svakako nastaviti vjerovati.
dok god je pregrada kako treba, salinitet, densitet i toplota razlicita dvije vode povrsine nece se mijesati, ali se mijesaju samo ako dodje do disblansa u salinitet, densitetu i toploti.

te zone izmedju voda su vode slicne koje su se pomijesale zbog svoje slicnosti u toploti, densitetu i salinitetu, na engleski ,estuary, znaci zona koja se nalazi izmedju.

da mi neznamo naucnce cinjenice, ovo oko halocline granica itd, kontali bi kad se pomijesaju vodene povrsine slatke i slane vode odmah bi se izmijesali 100%, ali ne, nego se pregrada stvori koja je pomijesanog karaktera koja neda da se vece povrsine ne pomijesaju u podpunosti.

tako ja to vidim.
Dope_Man

#517 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Ti gledas i svijet tako da oko tebe lete duhovi, tj. neka nevidljiva bica.. pa sad.

Uglavnom, evo jednostavna stvar koju nakdadno dodah gore:

Ja cu donijeti casu slatke i slane vode, nasuti u jednu flasu i promuckati. Ako mi naspes nazad iz flase u jednu casu slanu, a u drugu slatku, ja prelazim na islam.
Smrcak15

#518 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Ti gledas i svijet tako da oko tebe lete duhovi, tj. neka nevidljiva bica.. pa sad.

Uglavnom, evo jednostavna stvar koju nakdadno dodah gore:

Ja cu donijeti casu slatke i slane vode, nasuti u jednu flasu i promuckati. Ako mi naspes nazad iz flase u jednu casu slanu, a u drugu slatku, ja prelazim na islam.
druze, ajeti govore o vodenim povrsinama u prirodi, a ne vodama u casi.
Dope_Man

#519 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Pa Smrle stvarno se moras odluciti. Mijenjas kako ti odgovara. Prvo postavis video da misleci da si dokazao svoju poentu, dakle prema tome se zakljuci da smatras kako i u uvjetima na videu moze da se demonstrira efekat. A kada ti to predlozim, onda kazes da se ne odnosi na to.. hebem ga, onda ovaj u vojnoj uniformi ispada neki carobnjak.
Smrcak15

#520 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Pa Smrle stvarno se moras odluciti. Mijenjas kako ti odgovara. Prvo postavis video da misleci da si dokazao svoju poentu, dakle prema tome se zakljuci da smatras kako i u uvjetima na videu moze da se demonstrira efekat. A kada ti to predlozim, onda kazes da se ne odnosi na to.. hebem ga, onda ovaj u vojnoj uniformi ispada neki carobnjak.
ono sto je u casi gore pokazano, je poput onoga sto su estuary, zabranjena zona podjela

pogledaj u ajetima kad se govori o susretanju slatke i slane vode, kaze se pregrada i zabranjena podjela

بَرْزَخًا وَحِجْرًا مَحْجُورًاِ
barzakhan wahijran mahjooran

pregreada i zabranjena zona podjela , ta zabranjena zona podjele, je upravo eastuary na engleskom neznam na nas.

to je kad dio jedne vode promijeni svojstva vecine svoje vode kojoj pripada, znaci disbalans u desniztetu, salnitetu i toploti, pa se sjedine, jer taj dio sto se pomijesao sa drugim dijelom , ti pomijesani dijelovi ni kao ostatak vode iz koje dolazi pa se tim mijesanje stvori brana da ove dvije vode se ne pomijesaju u potpunosti.

jer ti se upravo hvatas na taj dio, kad jedna i drugi dio vode recimo ohladi ovaj drugi malo ugrije, vode budu iste toplote, ostalo densitet i salinitet, i to kad se malo uravnotezi, to se sjedini i naprave tu pregradu koja neda da se 100% izmijesaju vodene povrsine.
Dope_Man

#521 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Smrle, evo jednostavno: U uvjerima umjerene temperature, mirne vode i bez vanjskih utjecaja (mijesanje ili prolazak brodova recimo) reakcija je spora, ali se desava i slatka voda koja utjece u more postaje morska voda. To ti je sve.

Ti, ako ces tvrditi da ne postaje onda napisi o tome kakav rad, objasni gdje ode silna voda kojoj je zabranjeno mijesanje sa drugo vodom, Nobel te ceka za to genijalno redefinisanje kretanja vode u prirodi, jer to mijenja pogled na sve.
triconja

#522 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by triconja »

Dope_Man wrote:Smrle, evo jednostavno: U uvjerima umjerene temperature, mirne vode i bez vanjskih utjecaja (mijesanje ili prolazak brodova recimo) reakcija je spora, ali se desava i slatka voda koja utjece u more postaje morska voda. To ti je sve.

Ti, ako ces tvrditi da ne postaje onda napisi o tome kakav rad, objasni gdje ode silna voda kojoj je zabranjeno mijesanje sa drugo vodom, Nobel te ceka za to genijalno redefinisanje kretanja vode u prirodi, jer to mijenja pogled na sve.
Jedna stvar je objasnjena a to je da energija se ne moze stvoriti ili nestati nego prelazi iz jednog stanja u drugo. Ko se posvetio vjeri u tolikoj mjeri da nauku gleda kao nesto zastarjelo (kao sto naucnici danas gledaju alhemiju), on ima svakakvih novih teorija i teorema o svemu i svacemu. Problem nastaje kad to treba da objasni i dokaze :)
Sara03

#523 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Sara03 »

Image
Towelie

#524 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Towelie »

Munkir_Nekir wrote:Es selamu alejkum

Pošto se neprestano traži potvrda postojanja nadnaravnih bića, odlučeno je da se formira PR tim i razuvjeri nevjernike. Sistematizacijom je odlučeno da ta uloga pripadne melecima Munkiru i Nekiru, tako da sada imate priliku razjasniti sve nejasnoće.

Munkir
Ako si ti Munkir, ko je Nekir, posto vi radite u tandemu? :-D
triconja

#525 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by triconja »

Munkir_Nekir wrote:Es selamu alejkum

Pošto se neprestano traži potvrda postojanja nadnaravnih bića, odlučeno je da se formira PR tim i razuvjeri nevjernike. Sistematizacijom je odlučeno da ta uloga pripadne melecima Munkiru i Nekiru, tako da sada imate priliku razjasniti sve nejasnoće.

Munkir
Znaci jedini nacin da nas uvjerite u svoja uvjerenja je da nas ekspresno posaljete da vidimo dokaze svojim ocima? Znaci one manjine sto isil pobi i onolike krscane, to je nacin da se dokaze da je njihova vjera jedina prava vjera?

Ma hajte molim vas
Locked