Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Locked
The 51st State

#501 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by The 51st State »

dustaban wrote:
The 51st State wrote:i dzula i ruza su import, sto ti jedna smeta, a druga ne?
Ama dze sam reko da MENI smeta neko ime? Samo sam povezo Dzulinu borbu za Bosanski jezik sa njenim imenom. Lakse mi to nego drviti na kojem se jeziku bogu moli!
(ovo figurativno, valjda ste skontali. I sto je ruza import?)
dzula ne moze biti kriva sto se ruza opredjelila za srpsku ili hrvatsku varijantu ali je opet nekako kriva sto vec odavno ganglija, to je prezvakana prica.
ruza je izvedenica iz latinskog, ako moze latinski moze i turski/arapski/perzijski sto da ne.
dustaban

#502 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by dustaban »

The 51st State wrote:
dustaban wrote:
The 51st State wrote:i dzula i ruza su import, sto ti jedna smeta, a druga ne?
Ama dze sam reko da MENI smeta neko ime? Samo sam povezo Dzulinu borbu za Bosanski jezik sa njenim imenom. Lakse mi to nego drviti na kojem se jeziku bogu moli!
dzula ne moze biti kriva sto se ruza opredjelila za srpsku ili hrvatsku varijantu ali je opet nekako kriva sto vec odavno ganglija, to je prezvakana prica.
ruza je izvedenica iz latinskog, ako moze latinski moze i turski/arapski/perzijski sto da ne.
e jebiga...
The 51st State

#503 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by The 51st State »

jebi ga ti jarane..., tako ti je, bosnjaci su uvijek bili za konsenzus minimuma ali historija ne bi takva.
animals

#504 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by animals »

Ako ce Ruza i Djula biti dobre prijateljice i neovisno o imenu,
udavati se za bilo koga, neovisno kako se zove, zasto da ne..
ali davati imena ,da se zna kojem toru pripadas,nije u reedu..
sjedi 1

#505 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by sjedi 1 »

aratet wrote:Kod nas kad bi neko dijetu na dio ime Tvrtko većina ljudi bi to smatrala stranim imenom jer nije arapsko.
Dupli
Last edited by sjedi 1 on 20/01/2017 09:22, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#506 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
The 51st State wrote:
dustaban wrote: Ama dze sam reko da MENI smeta neko ime? Samo sam povezo Dzulinu borbu za Bosanski jezik sa njenim imenom. Lakse mi to nego drviti na kojem se jeziku bogu moli!
e jebiga...
Ne rece ti nama kako bi mijenjao imena toponima i gradova? Tuzla, Sarajevo, Vakuf?

Inace, kada se zadnji put Tuzla zvala Soli... Imali smo trg Adolfa Hitlera... Cisto informativno :)
sjedi 1

#507 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by sjedi 1 »

aratet wrote:Kod nas kad bi neko dijetu na dio ime Tvrtko većina ljudi bi to smatrala stranim imenom jer nije arapsko.
Ko ja su to bošnjačka imena a da nisu arapska ili turska ?
animals

#508 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by animals »

sjedi 1 wrote:
Mislim da imaju samo religijska imena...
dakle muslimanska i krscanska ili zidovska..
ateisticka , mozda ova nova neka..
Hafis

#509 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Hafis »

Ako se na bosanskom jeziku za rod zeljastih biljaka iz familije Rosaceae koristi izraz ruža, prirodno je da žensko ime izvedeno iz naziva tog cvijeta glasi Ruža a ne Đula.
Ako se na bosanskom jeziku za dio dana kojega karakterizira sumrak prije izlaska sunca koristi izraz zora, prirodno je da muško ime izvedeno iz naziva tog dijela dana glasi Zoran a ne Sabahudin.
Ako se na bosanskom jeziku za trajno, pozitivno emocionalno stanje koje uključuje smireno zadovoljstvo životom koristi izraz sreća, prirodno je da muško ime izvedeno iz naziva tog osjećaja glasi Srećko a ne Hajrudin.

Karla je ovdje u pravu samo nikako da zakuca u gol.
The 51st State

#510 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by The 51st State »

na bosanskom se kaze i dzula i ruza.
Hafis

#511 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Hafis »

The 51st State wrote:na bosanskom se kaze i dzula i ruza.
Da. I lav se kaže arslan na bosanskom.
Hafis

#512 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Hafis »

Hafis wrote:
Da. I lav se kaže arslan na bosanskom. Još od vremena Kulinove povelje
animals

#513 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by animals »

Dobro i mole se na Bosanskom jeziku..
The 51st State

#514 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by The 51st State »

Hafis wrote:
ali se zato kaze sprat mjesto kat, sta bi ti doture, obogaljio jezik pa da pantomimom pricamo?
imena su dio tradicije i ne vidim cemu tolika polemika oko toga?
Hafis

#515 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Hafis »

dupli
LBVIEW

#516 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by LBVIEW »

dustaban wrote:Nadzoste l' se?!
:wink:
Vidim da ste opet nasli ko je za sve kriv
hAZNADAR wrote: A tema ode u raspravu o imenima. Samo zato sto dustaban mrzi arapska imena. I ocigledno one koje ih nose. zrelo za kljucanje
I eto sta da vam covjek sad kaze. Ko biva ja mrzim SVA arapska imena i volim SVA nearapska.
A ja samo htio reci: kad se neko zove Muhamed, a neko Mojsije, ok, zna se o cemu se radi.
Ali kad se neko zove Dzula a neko Ruza...

Ma sta imam dalje pricati, opet ce svak po svome.
Svakako da ce,neces se valjda ti pitati o internim bosnjackim stvarima.Kao sto se,uostalom,ni,mi ne pitamo oko kontroverze izmedu mita o cojstvu,junastvu i postenju i stvarnosti kod vas. :D Ili,recimo,elementarne kulture koja nalaze ne zabadanje nosa tamo gdje mu nije mjesto.
Hafis

#517 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Hafis »

The 51st State wrote:
Hafis wrote:
ali se zato kaze sprat mjesto kat, sta bi ti doture, obogaljio jezik pa da pantomimom pricamo?
imena su dio tradicije i ne vidim cemu tolika polemika oko toga?
Ne pričamo o katovima i stupnjevima.
Veliš imena su dio tradicije. Hoćeš li reći da je ime Arslan dio bosanske tradicije?
The 51st State

#518 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by The 51st State »

pa nije bas i ne znam da je to sad megapopularno ime medju bosnjacima, vjerovatno ih ima nadjevenih ali dobronamjeran posmatrac bi to observirao kao dio internacionalizacije pri davanju imena djeci kao sto je recimo pio lav , natanel bartolomej ili princ noa u hrvatskoj.
LBVIEW

#519 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by LBVIEW »

Nije ni Njofra,samo to nije isto,je li tako? :D
Kako bilo,Srbi i Hrvati se vise ne pitaju o internim bosnjackim pitanjima kako su navikli,otud tolike frustracije i kmecanje. :D
Hafis

#520 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Hafis »

The 51st State wrote:pa nije bas i ne znam da je to sad megapopularno ime medju bosnjacima, vjerovatno ih ima nadjevenih ali dobronamjeran posmatrac bi to observirao kao dio internacionalizacije pri davanju imena djeci kao sto je recimo pio lav , natanel bartolomej ili princ noa u hrvatskoj.
Dobro. Lav (Leo) nije baš svakidašnje ime za ove prostore, izuzev Arslana.
A reci mi bi li se ijedan Bošnjak zajebao pa dao ime ženskom djetetu Ruža, ili čak Ljiljana. Ja mislim taj se još nije rodio.
The 51st State

#521 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by The 51st State »

Hafis wrote:
The 51st State wrote:pa nije bas i ne znam da je to sad megapopularno ime medju bosnjacima, vjerovatno ih ima nadjevenih ali dobronamjeran posmatrac bi to observirao kao dio internacionalizacije pri davanju imena djeci kao sto je recimo pio lav , natanel bartolomej ili princ noa u hrvatskoj.
A reci mi bi li se ijedan Bošnjak zajebao pa dao ime ženskom djetetu Ruža, ili čak Ljiljana. Ja mislim taj se još nije rodio.
Dobro i tebi. Sto bi se zajebo, to je pravo pitanje? Mislim da ima Ruza Bosnjak i Ljiljana Bosnjak koliko hoces :D .
Alfons Kauders

#522 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Alfons Kauders »

animals wrote:
sjedi 1 wrote:
Mislim da imaju samo religijska imena...
dakle muslimanska i krscanska ili zidovska..
ateisticka , mozda ova nova neka..
Ne postoje ni ona, a taman da postoje, u biti rijec je o istim imenima, samo sto ce kod jednih biti Adem i Ibrahim, a kod drugih Adam i Abraham.

Ne postoji "muslimansko" ime, a vjerske odredbe su tu prilicno banalne - samo se kaze da djeci treba davati "lijepa" imena.

Ukratko, koliko znam, vjerska zabrana da Bosnjak, vjernik, djetetu da ime poput Tvrtko ili Borna - ako smatra da su "lijepa" imena... A jesu.

Imena koja mi asociramo s vjerom su mahom starozavjetna, mada ima i "svjezijih" kod krscana i muslimana. Na stranu imena poput "lav" iliti Leo na milion nacina - arslan, haris i sl.
Alfons Kauders

#523 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Leo je rijetko i zapravo je nadimak, ne ime (Leonardo jebes ga, a Leon nekako ne zvuci gotivno kao Leo... Plus ima onaj Seat). Ima naravno i onih koji su Leo u rodnom listu, ali nisu svi.

Arslan, Haris, Hajdar/Hajder/Hujdur... Jako cesta imena i prezimena... A garantujem da nam ne fali i "duplih" tipa Haris Arslanagic... (u biti Lav Lavovic)
Hafis

#524 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote:
Leo je rijetko i zapravo je nadimak, ne ime (Leonardo jebes ga, a Leon nekako ne zvuci gotivno kao Leo... Plus ima onaj Seat). Ima naravno i onih koji su Leo u rodnom listu, ali nisu svi.

Arslan, Haris, Hajdar/Hajder/Hujdur... Jako cesta imena i prezimena... A garantujem da nam ne fali i "duplih" tipa Haris Arslanagic... (u biti Lav Lavovic)
Sve je to lijepo, ali zar stvarno ne čudi da se u ovom 25 godišnjem razdoblju, od tolikog patriotizma i ljubavi prema ljiljanima, niti jedno jedino žensko dijete ne nazva po njima.
Alfons Kauders

#525 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote: Dobro. Lav (Leo) nije baš svakidašnje ime za ove prostore, izuzev Arslana.

Sve je to lijepo, ali zar stvarno ne čudi da se u ovom 25 godišnjem razdoblju, od tolikog patriotizma i ljubavi prema ljiljanima, niti jedno jedino žensko dijete ne nazva po njima.
Ko kaze da se ne nazva?

Mozda kod tebe u bolnici doktore... :wink:

U Tuzli ima i Ljiljana, i Leonarda, i Arslana, i Harisa, i svega izmedju.
Locked