Fidel Castro RIP

Post Reply
insomnia78

#501 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by insomnia78 »

Mohamad Sissoko wrote:Humberto Fontova:" In 27 years between 200 and 300 people died while trying to breach the Berlin wall.In twice that period about 30 times that number between 65.000 and 80.000 people, men, women and children, entire families at a time have died trying to escape from Castro's Cuba."

Poginuli bjezeci od najboljeg zdravstva i besplatnog skolstva. :mrgreen:
Valja uciti. Nije lahko postati inzinjer i nauciti dva jezika. Pogotovo kad stomak krci i buhe ujedaju
Mohamad Sissoko

#502 Re: Fidel Castro RIP

Post by Mohamad Sissoko »

aratet wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Pa mogla si i ti neku knjigu iz ekonomije procitat za promjenu. :D
Meni zapravo ne treba knjiga nego cisto pogledas u praksi, pogotovo 20-o stoljece i vidis pod kojim sistemima su se ostvarili koji rezultati.
Mnogi ljudi su bili ekonomski generali prije bitke ali kako biva u socijalistickim uredjenjima takvi su zatvarani i ubijani jer su bili protiv tekovina revolucije. :-D
Najbolja je Islamska ekonomija, neka procitaju knjige o njoj, kod nas su se sjetili da je izucavaju na fakultetima. :-)
Sve je to super samo ako ista treba uzet za ozbiljno u ekonomiji treba prvo da pokazu u praksi pa bila ta islamska ekonomija ili neki socijalisticki tip ili sta ti ja znam
Toffee karamela

#503 Re: Fidel Castro RIP

Post by Toffee karamela »

Mohamad Sissoko wrote:
Plus tvoj dojam kao male djevojcice koja kupuje slatkise nije relevantan u diskusiji o efikasnosti i odrzivosti ekonomskih sistema.Halo ba :mrgreen:
Ne raspravljamo mi ovdje o sistemima nego istražujemo mit o nestašicama, šećernim tablama i ostalim strahotama koje su istraumirale ljude pa su se okrenuli kapitalizmu.

Onda je para kapala. Konstantno. Za većinu stanovništva. Toliko da su i djeca imala nezavisan potrošački život :-D

Danas zna se šta, koliko i kome kapa. Hajde danas intervjuišimo troje djece iz centra SA, iz radničke familije a da nemaju tetku u dijaspori, pa neka kažu kolika je njihova kupovna moć.
rajv0sa

#504 Re: Fidel Castro RIP

Post by rajv0sa »

Mohamad Sissoko wrote:
Toffee karamela wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Ekonomiju treba doživjeti na svojoj koži, tu teorija bar meni ne treba...Oba sistema okusila na svojoj koži, u onom prvom od džeparca koji je bio skroman (još žutih banki bilo među kovani :D cama) mogla zadovoljiti sve svoje dječje prohtjeve, slatkiši, slana peciva, magazini, stripovi, kojekakve džidže, neka napucana olovka ili teka, mogu mislit da sam imala punu platu u rukama gdje bi mi bio kraj....
Ja ti govorim i o teoriji i o praksi. :-D
Kapitalisticki sistemi su jednostavno ponudili vise i bogatstva i slobode u odnosu na socijalisticke koji su po pravilu imali i diktatore na celu.
Zato su jugoslaveni isli da rade u Zapadnu Njemacku a ne obratno.

Plus tvoj dojam kao male djevojcice koja kupuje slatkise nije relevantan u diskusiji o efikasnosti i odrzivosti ekonomskih sistema.Halo ba :mrgreen:
Kako 30 40 godina može isbrisat stoljeća nejednakosti ? Logika odron, kapitalizam je i u africi, pa ljudi umiru od gladi, kapitalizam je i u Moldaviji pa ne vidim nešto da se tamo ide ? Kapitalizam je i u meksiku, ali nema osviještenih forumaša da nam sole pamet iz meksika, nego iz sjevernog susjeda koji je svoje bogatsvo stekao na muci i patnji drugih. Marks nije zamišljao komunizam u Angoli i Kambodži nego u Engleskoj, Francuskoj itd.
Ommadawn

#505 Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

Toffee karamela wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Ekonomiju treba doživjeti na svojoj koži, tu teorija bar meni ne treba...Oba sistema okusila na svojoj koži, u onom prvom od džeparca koji je bio skroman (još žutih banki bilo među kovanicama) mogla zadovoljiti sve svoje dječje prohtjeve, slatkiši, slana peciva, magazini, stripovi, kojekakve džidže, neka napucana olovka ili teka, mogu mislit da sam imala punu platu u rukama gdje bi mi bio kraj....
Mogla bi odmah dignuti kredit za BMW 316i i jos uplatiti za putovanje na Azurnoj obali.
Mohamad Sissoko

#506 Re: Fidel Castro RIP

Toffee karamela wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Ne raspravljamo mi ovdje o sistemima nego istražujemo mit o nestašicama, šećernim tablama i ostalim strahotama koje su istraumirtale ljude pa su se okrenuli kapitalizmu.

Onda je para kapala. Konstantno. Za većinu stanovništva. Toliko da su i djeca imala nezavisan potrošački život :-D

Danas zna se šta, koliko i kome kapa. Hajde danas intervjuišimo troje djece iz centra SA, iz radničke familije a da nemaju tetku u dijaspori, pa da neka kažu kolika je njihova kupovna moć.
Sta da ti kazem.Ti si mene citirala vezano za moj post o rentabilnosti i dugorocnoj odrzivosti ekonomije i jugonostalgicarasko nepoznavanje istih.Sad vec siris pricu. :-D

"Onda je para kapala.." o tome ti ja i govorim...nek kapa meni dobro a odakle to i do kad ce bit...ma boli me briga :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#507 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

@dale coper, napisaj dugacak post zadto se Tito i Fidel ni u ludilu ne mogu usporedjivati, ali mi se omakao i nestao. Ukratko,jedan je oportunista ubojica drugi je idealista komunista. Jedan je kreirao korumpirane dogmate vrlo slicnog mentaliteta fasistima sa Floride, drugi je kreirao pbrazovan i prosvijecen narod. Nebo i zemlja.
Toffee karamela

#508 Re: Fidel Castro RIP

Ommadawn wrote:
Toffee karamela wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Ekonomiju treba doživjeti na svojoj koži, tu teorija bar meni ne treba...Oba sistema okusila na svojoj koži, u onom prvom od džeparca koji je bio skroman (još žutih banki bilo među kovanicama) mogla zadovoljiti sve svoje dječje prohtjeve, slatkiši, slana peciva, magazini, stripovi, kojekakve džidže, neka napucana olovka ili teka, mogu mislit da sam imala punu platu u rukama gdje bi mi bio kraj....
Mogla bi odmah dignuti kredit za BMW 316i i jos uplatiti za putovanje na Azurnoj obali.
Za BMW ne znam ali su turističke agencije radile ko lude u to vrijeme...
Mohamad Sissoko

#509 Re: Fidel Castro RIP

rajv0sa wrote:

Kako 30 40 godina može isbrisat stoljeća nejednakosti ? Logika odron, kapitalizam je i u africi, pa ljudi umiru od gladi, kapitalizam je i u Moldaviji pa ne vidim nešto da se tamo ide ? Kapitalizam je i u meksiku, ali nema osviještenih forumaša da nam sole pamet iz meksika, nego iz sjevernog susjeda koji je svoje bogatsvo stekao na muci i patnji drugih. Marks nije zamišljao komunizam u Angoli i Kambodži nego u Engleskoj, Francuskoj itd.
Kad se porede stvari valjda se porede najbolji primjeri iz jedne grupe sa najboljim primjerima iz druge, najgori primjeri sa najgorim.Cisto radi postenog poredjenja. :-D
Fudo387

#510 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

KatarinaKosaca wrote:@dale coper, napisaj dugacak post zadto se Tito i Fidel ni u ludilu ne mogu usporedjivati, ali mi se omakao i nestao. Ukratko,jedan je oportunista ubojica drugi je idealista komunista. Jedan je kreirao korumpirane dogmate vrlo slicnog mentaliteta fasistima sa Floride, drugi je kreirao pbrazovan i prosvijecen narod. Nebo i zemlja.
Tito je za tog firauna gospodin, Warren Buffet i Steve Jobs u jednom. Daleko od toga da gotivim i jednog od njih dvojice.
stakasa

#511 Re: Fidel Castro RIP

Post by stakasa »

Ni na jednoj temi nema strasti kao kada se kuka za Jugoslavijom. Ali svaki put. I sve se uspije okrenut na to
Toffee karamela

#512 Re: Fidel Castro RIP

Mohamad Sissoko wrote:

"Onda je para kapala.." o tome ti ja i govorim...nek kapa meni dobro a odakle to i do kad ce bit...ma boli me briga :lol:
Za većinu stanovništva je kapala. To je kardinalna razlika. Danas kaplje samo budžetlijama i krimosima.
Ommadawn

#513 Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

Toffee karamela wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Ne raspravljamo mi ovdje o sistemima nego istražujemo mit o nestašicama, šećernim tablama i ostalim strahotama koje su istraumirale ljude pa su se okrenuli kapitalizmu.

Danas zna se šta, koliko i kome kapa. Hajde danas intervjuišimo troje djece iz centra SA, iz radničke familije a da nemaju tetku u dijaspori, pa neka kažu kolika je njihova kupovna moć.
Pa sto onda ne nastavise tekovine revolucije, socijalisticki raj und so weiter und so weiter...?

Sta mislis sto su nasi ljudi islu Njemacku, Svicarsku, Austriju, Svedsku, Holandiju krajem 60-ih? Jer je nezaposlenost rasla, jer je trebao priliv strane cvrste valute.

Znas li da je i Castro rahmetli znao napuniti brod za izvjesnim brojem ljudi i poslati u Majami. Rjesavao se tim putem i kriminalaca. Otkud kriminalci na Kubi a tako dobar i jak drzavni sistem?
Fudo387

#514 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

Toffee karamela wrote:
Mohamad Sissoko wrote:

Za većinu stanovništva je kapala. To je kardinalna razlika. Danas kaplje samo budžetlijama i krimosima.
Dobro, ako nije problem, gdje su ti starci radili, cime su se bavili?
Ommadawn

#515 Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

Toffee karamela wrote:
Za putovanje na Azurnu obalu ili Spaniju?
Ja se samo sjecam da su moji planirali da ljetujemo u Grckoj ali zbog drugih obaveza nismo otisli.
KatarinaKosaca

#516 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

stakasa wrote:Ni na jednoj temi nema strasti kao kada se kuka za Jugoslavijom. Ali svaki put. I sve se uspije okrenut na to
Tacno
KatarinaKosaca

#517 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

Ommadawn wrote:
Toffee karamela wrote:
Za putovanje na Azurnu obalu ili Spaniju?
Ja se samo sjecam da su moji planirali da ljetujemo u Grckoj ali zbog drugih obaveza nismo otisli.
niste mista propustili. Nekoliko.meduza..... :D
Mohamad Sissoko

#518 Re: Fidel Castro RIP

Toffee karamela wrote:
Mohamad Sissoko wrote:

Recimo za moju porodicu nije kapala al ko nas jebe. :mrgreen:
I opet, to sto je kapala nije dokaz rentabilnosti niti dugorocne odrzivosti takvog sistema.
Totalno nepovezane stvari pises sa onim o cemu sam ja na pocetku pisao.
dale cooper

#519 Re: Fidel Castro RIP

Post by dale cooper »

KatarinaKosaca wrote:@dale coper, napisaj dugacak post zadto se Tito i Fidel ni u ludilu ne mogu usporedjivati, ali mi se omakao i nestao. Ukratko,jedan je oportunista ubojica drugi je idealista komunista. Jedan je kreirao korumpirane dogmate vrlo slicnog mentaliteta fasistima sa Floride, drugi je kreirao pbrazovan i prosvijecen narod. Nebo i zemlja.
Smiješno mi je ovo tvrditi za zemlju u kojoj nikada nisi živjela. Pravi sud o Kastrovoj vladavini će dati narod koji
je živio pod njom tolike godine, i to tek kada komunisti više ne budu na vlasti. Moguće da im je bilo odlično i da
će žaliti za njime, moguće da i neće. Nemam nikakvih dokaza da tvrdim ni jedno ni drugo.
Međutim tvditi za Tita da je bio oportunistički ubojica a Kastro komunistički idealista je čista glupost, jer nemaš
nikakvih konkretnih informacija da sa sigurnošću možeš reći da Kastro nije sklanjao ili pogubljivao svoje
političke oponente. Kuba je toliko godina pod informativnom blokadom da niko sa sigurnošću ne može reći
šta se sve tamo dešavalo u ovih 50-tak godina. Čisto sumnjam da se toliko vremena mogao održavati na vlasti
bez čelične ruke, a znamo šta to sve može podrazumijevati. I ne zaboravimo, tu tobožu sliku koju ti imaš
o Titu kao zločincu su ogromnim dijelom stvorile upravo dogmate sa ovih prostora po metodologiji slične američkim
kubancima koje sada ovdje proklinješ.
Acid25

#520 Re: Fidel Castro RIP

Post by Acid25 »

Samo još jednu zucni protiv komunizma!
Image
KatarinaKosaca

#521 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

Pa, zivjela,sam u Yu, pa mi se opet osporava sto napisem. Uostalom svi nasi forumski Ameri su pod takvom brain washing sistemom godinama da FAKAT niste kompetentni
Hakiz

#522 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

Ommadawn wrote:Pa sto onda ne nastavise tekovine revolucije, socijalisticki raj und so weiter und so weiter...?

Sta mislis sto su nasi ljudi islu Njemacku, Svicarsku, Austriju, Svedsku, Holandiju krajem 60-ih? Jer je nezaposlenost rasla, jer je trebao priliv strane cvrste valute.
Stvar je u tome da je kapalo dovoljno da kupiš odjeću, obuću, hranu, platiš račune, odeš malo na more, poneku ploču, knjigu, školuješ djecu itd.

Ako si htio više od toga, tada je nastajao problem. Neki su mogli graditi vikendice, kupovati skuplje HiFi linije itd, drugi nisu mogli.

Ali skoro niko se nije morao pitati hoće li imati hrane i da li će struja biti isklučena jer nisu platili račune.

Tako da zavisi kako gledaš. Danas manje ljudi ima osnovnu egzistenciju nego prije. A možda više ljudi može kupiti nešto skupje. Ali t oi nije velika sreća. Dakle, ako danas 100.000 ljudi može kupiti nešto što je u SFRJ moglo kupiti samo 20.000 ljudi ne znači da je standard bolji. Jer, u isto vrijeme, nekad je 20.000 ljudi imalo problem da kupi kruh svaki dan, danas 500.000 ljudi ima taj problem.

Tako da ti sve zavisi kako gledaš. Jeste da danas više ljudi može kupiti više stvari nego u SFRJ. Ali, u isto vrijeme, mnogo više ljudi je brutalno siromašno nego što je bilo u SFRJ.
Banksy

#523 Re: Fidel Castro RIP

Post by Banksy »

Fudo387 wrote:
Toffee karamela wrote:
Dobro, ako nije problem, gdje su ti starci radili, cime su se bavili?
Funkcioneri, sigurno. Poznato je da je samo njima kapalo, dok su ostali umirali u neimaštini.
stakasa

#524 Re: Fidel Castro RIP

Post by stakasa »

Hakiz wrote:
Ommadawn wrote:Pa sto onda ne nastavise tekovine revolucije, socijalisticki raj und so weiter und so weiter...?

Stvar je u tome da je kapalo dovoljno da kupiš odjeću, obuću, hranu, platiš račune, odeš malo na more, poneku ploču, knjigu, školuješ djecu itd.

Ako si htio više od toga, tada je nastajao problem. Neki su mogli graditi vikendice, kupovati skuplje HiFi linije itd, drugi nisu mogli.

Ali skoro niko se nije morao pitati hoće li imati hrane i da li će struja biti isklučena jer nisu platili račune.

Tako da zavisi kako gledaš. Danas manje ljudi ima osnovnu egzistenciju nego prije. A možda više ljudi može kupiti nešto skupje. Ali t oi nije velika sreća. Dakle, ako danas 100.000 ljudi može kupiti nešto što je u SFRJ moglo kupiti samo 20.000 ljudi ne znači da je standard bolji. Jer, u isto vrijeme, nekad je 20.000 ljudi imalo problem da kupi kruh svaki dan, danas 500.000 ljudi ima taj problem.

Tako da ti sve zavisi kako gledaš. Jeste da danas više ljudi može kupiti više stvari nego u SFRJ. Ali, u isto vrijeme, mnogo više ljudi je brutalno siromašno nego što je bilo u SFRJ.
Pa moze narod sutra izglasati socijalisticko samoupravljanje ako ce biti bolje u njemu
Fudo387

#525 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

KatarinaKosaca wrote:Pa, zivjela,sam u Yu, pa mi se opet osporava sto napisem. Uostalom svi nasi forumski Ameri su pod takvom brain washing sistemom godinama da FAKAT niste kompetentni
:lol:

Eto ti si kompetentna, pogotovo nakon objektivnog dozivljaja Kube. Nisu ti trazili vizu za ulazak, Spancima jesu i super zemlja.
Rahatluk. Svi pricaju dva strana jezika, sve im je besplatno, samo glupi Ameri ne kontaju u kakvoj su zabludi.
Post Reply