Gora opcija je da Bosnjake sa ledja opet.
Rat u BiH zbog referenduma?
-
prog321
#501 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Pozeljno bi bilo da se Hrvati drze po strani.
-
emirolini
#502 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Oni su po defaultu uvijek iza leđa.... s nožem
-
PM72
#503 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Tebi je svejedno kakva god opcija bila.prog321 wrote:Pozeljno bi bilo da se Hrvati drze po strani.
-
daddy-kool
#504 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Nisi upravu.hAZNADAR wrote:Ovo je light referendum i s'toga nedovoljan razlog za rat. A taj rat se samo moze desiti ako Bosnjaci krenu u akciju. Srbi ovog puta nece opsjedati gradove jer su zadovoljni teritorijom koju imaju.
Zamislite samo vijest u svjetskim medijima da su neki tamo na Balkanu poceli rat zbog referenduma o proslavi jednog dana.A nije ni drzavni praznik vec jednog dijela.
Previse drame. Naravno da je sve ovo negativno i stetno, da iritira,... ali zaboravljate da ovo nije referendum o nezavisnosti vec o jednom hebenom danu kojeg ce svakako proslavljati sad prosao ref ili ne. Eno po starom obicaju prsta u oko imenovase autoput do Doboja 9 januar.
Niko i nije prijetio ratom u vezi ovog referenduma.
@katarinakosaca je nabacila nekoliko dobrih razloga, s tim da ja ne mislim da je ovo već gotovo.
U principu se ovo svodi na "bolje je spriječiti nego liječiti". Bolje je da "naši" političari sada dižu dreku i da to ima efekta nego da šute i sutra se dovedu u situaciju u kojoj neće imati izbora. Efekat je i dvojak, osim pomenutog i da psihički pripremi narode da će biti rata u slučaju otcjepljenja. Iako bi ratna opcija neke stvari nesumnjivo pogurala i neke probleme potpuno uklonila, opet je to rat i nevini stradaju te je neuporedivo bolje, ako je ikako moguće, rješenja tražiti kroz institucije u miru.
- MJAU - da
#505 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Ma šta vam je ljudi, predizborna bomba, halo ba, jeste normalni. Rat u BiH će biti onda kad veće sile to odluče, a ne prdljivko Dodik i onaj pičkousti mu dupelizac. Pitam brata Đuru da potvrdi navedeno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#506 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
zar i tuzlanski hrvatiemirolini wrote:Oni su po defaultu uvijek iza leđa.... s nožem
- Dozer
#507 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Ma isti smo nas dva...i kao takvi smo danas crne ovce u rodjenoj zemlji...jbg... Life is a bitch...PM72 wrote:![]()
![]()
Sve što napišeš - slobodno i mene potpiši.Znamo se već...jebote- preko 30 godina i mislim da imaš veća muda, vojničko iskustvo i znanje nego svi ostali.Nikad nisi bio ni nacionalista niti šovinista a ni šupak.
A, precera ti malo...napravi nas starijima nego jesmo... Nije 30. 29
Neko upita jesam li ja pisao da sam pred rat isao na more... Ne. Zadnji put prije rata bio '91. Doduse, to je bilo pred rat u HR i napada na Dubrovnik. Iz Herceg Novog zbrisali 5-6h prije barikada na Konavlima
- Skijaš
#508 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Amazonka27 wrote: prosto ne mogu da shvatim da bi se neko nakon svega (a i zbog inata je glupo) izložio ratovanju, gubljenju najmilijih, svojih dijelova tijela, života. Patriotizam? Koji bolan patriotizam?
Stvar nije tako jednostavna. Opstojnost BiH nekom znači da ga se neće jebavati na međunarodnom graničnom prelazu na Vlašiću. Ja sam u ratu imao i osobne dokumente Herceg Bosne (kao i još nekoliko likova iz moje jedinice), a i dokumente tada jedine legalne vlasti u BiH, pa mi nije bio problem granični prelaz u srednjoj Bosni. Šta Bošnjaci mogu očekivati ako se nastavi klizanje u velikosrpsko razvaljivanje BiH. osim pozicije u kojoj su još podložniji ucjenjivanju ? Ako si im spreman pripremiti genocid, kako da ti vjeruju da ćeš biti fer i korektan sa kontrolom međunarodne granice koja im je tri metra od kuće ? I normalno je da će biti onih koji su spremni uzeti oružje da im djeca ne zaglave u takvom rezervatu.
Pored njih, ima i onih koji na ovo sve gledaju kao na borbu dobra i zla. Nije da nešto kao žele mrijeti, ali ni oni nisu spremni da Miloševićeva i Karadžićeva ekipa dobije u miru ono što nisu mogli dobiti kad su imali stotine tenkova na raspolaganju. I ne samo zato što bi bilo nemoralno dići ruke od šestocifrenog broja onih koji žive u manjem entitetu a nisu Srbi, nego zato što je jasno šta je u ovom svemu dobro a šta je zlo.
Niko normalan ne želi rat, ali ako velikosrpska ekipa nastavi sa kršenjem mirovnog sporazuma, sukob je neizbježan i mrtvih će biti, ovaj put uglavnom onih koji podrže velikosrpsku ideju razvaljivanja BiH.
- Skijaš
#509 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Apsolutno. Tihićeva politika je dovela do tog da neke diplomate spominju raspad BiH kao stabilizirajuće rješenje. Ne diplomate iz bitnih zemalja, ali sama činjenica da se popustljivost tumači kao slabost podrazumjeva da su za eventualni oružani sukob velikim dijelom krivi i oni sarajevski političari koji su svojim metiljavim nastupom poslali poruku da klizanje u raspad zemlje ne bi doveo do oružanog sukoba.daddy-kool wrote:U principu se ovo svodi na "bolje je spriječiti nego liječiti".
- Amazonka27
#510 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
ama jebe se srbiji i srbijanskom narodu za RS-om...idu dalje dok mi zavijamo na zvijezde. Nikakve koristi nemaju od njih/nas. Svjetske kompanije otvaraju predstavnistva kod njih a mi se kurcimo sadnicama malina...6-7 godina su ispred nas za ulazak u EU...samo ih mogu usporiti i zajebati.
- pirpa
#511 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Šta ovo gledam da je Hajro poceo da okuplja gardijsku brigadu -DELTA
@Dozer, @PM72 je li nam vrijeme za pakovanja...
-
hAZNADAR
#512 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Ne upali li dreka i drama ovaj put - nece nikada. Sljedeci put su u RS jos samouvjereniji i osokoljeniji.daddy-kool wrote:Nisi upravu.hAZNADAR wrote:Ovo je light referendum i s'toga nedovoljan razlog za rat. A taj rat se samo moze desiti ako Bosnjaci krenu u akciju. Srbi ovog puta nece opsjedati gradove jer su zadovoljni teritorijom koju imaju.
Zamislite samo vijest u svjetskim medijima da su neki tamo na Balkanu poceli rat zbog referenduma o proslavi jednog dana.A nije ni drzavni praznik vec jednog dijela.
Previse drame. Naravno da je sve ovo negativno i stetno, da iritira,... ali zaboravljate da ovo nije referendum o nezavisnosti vec o jednom hebenom danu kojeg ce svakako proslavljati sad prosao ref ili ne. Eno po starom obicaju prsta u oko imenovase autoput do Doboja 9 januar.
Niko i nije prijetio ratom u vezi ovog referenduma.
@katarinakosaca je nabacila nekoliko dobrih razloga, s tim da ja ne mislim da je ovo već gotovo.
U principu se ovo svodi na "bolje je spriječiti nego liječiti". Bolje je da "naši" političari sada dižu dreku i da to ima efekta nego da šute i sutra se dovedu u situaciju u kojoj neće imati izbora. Efekat je i dvojak, osim pomenutog i da psihički pripremi narode da će biti rata u slučaju otcjepljenja. Iako bi ratna opcija neke stvari nesumnjivo pogurala i neke probleme potpuno uklonila, opet je to rat i nevini stradaju te je neuporedivo bolje, ako je ikako moguće, rješenja tražiti kroz institucije u miru.
Bojim se da pucamo jedine adute koje imamo nizasta.
Sve sto mozemo su protesti koji imaju odjeka do entitetske granice i zalbe svijetu.
Protesti u Sarajevu su u Banjaluci kao protesti u Gvatemali.
A svijetu se zivo hebe za jednu pokrajinu jedne zemlje treceg svijeta sto ne slusa jednu odluku Suda. U najgorem slucaju racunaju da ce doci do krize i prestanka djelovanja tog suda na neodredjeno vrijeme - dok se buntovna pokrajina jednog dana malo primiri i vrati na prijasnej stanje us odredjene ustupke. A hebeni dan i hebena proslava zabetonirana sto ih isto tako ne sikira.
Svijet ima vecih problema danas da bi talasao po Balkanu. Bolje im je mirna nefunkcionalna drzava puna nepravde negoli skupa i opasna pravda. A sve zarad jednog dana u godini.
Tako da su nam aduti vrlo slabi i ispucamo li ih sada - samo mozemo pokazati sta mozemo ubuduce i pokazati svoju stvarnu slabost. I mi i svijet smo nemocni protiv RS, ne mozes je sad ni ukinuti da i ima volje. Stekli su saveznike, lobirali, vrlo odlucni u svome, i kao Banjalucanin mogu garantovati da im je vise stalo do RS negoli nama do BiH. Slozniji su, manje spremni na komromise i ustupke, nikada ne psuju RS i nazivaju je crnom rupom,.. i znaju jako dobro da im niko ne moze nista. Kao sto znaju da je granica do koje mogu ici nezavisnost- ali to im i ne treba jer mogu povremeno malo capiti autonomije kao sada i kao da i imaju nezavisnost.
Problem sa RS je sto ima previse Srba. Dokle god mogu legalno birati vlast poput Dodika - mogu legalno i zahebavati.
Nas izlaz, spas, rjesenje,.. je samo na duze staze u daljoj buducnosti ako naseljavanjem i natalitetom pocnemo uticati na izbore. Uzdati se u svijet, MZ, PIK, UN, Brisel,... moze samo naivan ili neko slabog pamcenja.
- insomnia78
#513 Re: RE: Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Naivno. Itekako im se jebe i itekako bi se umjesaliAmazonka27 wrote:ama jebe se srbiji i srbijanskom narodu za RS-om...idu dalje dok mi zavijamo na zvijezde. Nikakve koristi nemaju od njih/nas. Svjetske kompanije otvaraju predstavnistva kod njih a mi se kurcimo sadnicama malina...6-7 godina su ispred nas za ulazak u EU...samo ih mogu usporiti i zajebati.
-
swanfilter
#514 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Treba Dodika i njemu bliske klepiti po usima, pokazati da nece bas tako rahmetli da ide. Sa tim potezom usutkacemo i ovo Covicevo malobrojno stado u Posusju i sire. Poceli i oni vjekovne tekovine obiljezavati ...
- insomnia78
#515 Re: RE: Re: Rat u BiH zbog referenduma?
TheMule wrote:Ne, rat se moze desiti kad Srbi pripucaju na policiju, OS, ili NATO snage ako isti pokusaju zakonito sprijeciti referendum. Dakle Srbi bi opet poceli rat.hAZNADAR wrote:Ovo je light referendum i s'toga nedovoljan razlog za rat. A taj rat se samo moze desiti ako Bosnjaci krenu u akciju. Srbi ovog puta nece opsjedati gradove jer su zadovoljni teritorijom koju imaju.
Zamislite samo vijest u svjetskim medijima da su neki tamo na Balkanu poceli rat zbog referenduma o proslavi jednog dana. [emoji38] A nije ni drzavni praznik vec jednog dijela.

- vješalica
#516 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
priča o ratu je servirana radi izbora
smiriće se svi
a dobit dalje foteljice
njima nije u interesu rat,da im se pojebu vile,i sve što su pokrali i što uživaju
smiriće se svi
a dobit dalje foteljice
njima nije u interesu rat,da im se pojebu vile,i sve što su pokrali i što uživaju
- sagosen
#517 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Jedan ulet - kakav kurčev referendum, pacov Dodik skuplja poene pred izbore (to je njegov stil, do oktobra ce biti jos masu njegovih izjava na koje će se ložiti ljudi koji misle da je on fol neki zaštitnik srpskog naroda te tako glasati za njih na izborima), nema od referenduma niti od nekakvog ocjepljenja ništa...
Last edited by sagosen on 30/08/2016 23:19, edited 1 time in total.
-
emmir1
#518 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
pirpa wrote:Šta ovo gledam da je Hajro poceo da okuplja gardijsku brigadu -DELTA![]()
Ko je Hajro i šta okuplja?
- Skijaš
#519 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Ako Dodikova ekipa krene u otcjepljenje, od tebe se očekuje samo da ostaneš kod kuće i griješ ženi guzicu. Onima koji bi branili državu nisi prijeko potreban a ne bi bilo u redu ni da se priključiš Dodikovoj rezervi policije. Slabost je bila zima sa devedeset treće na devedeset četvrtu, nema više slabosti.hAZNADAR wrote:Tako da su nam aduti vrlo slabi i ispucamo li ih sada - samo mozemo pokazati sta mozemo ubuduce i pokazati svoju stvarnu slabost
- Skijaš
#520 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Nadajmo se da si u pravu, ali pripremimo se i na najgore. Sve u skladu sa zakonom naravno.IkaIJ wrote:Jedan ulet - kakav kurčev referendum, pacov Dodik skuplja poene pred izbore (to je njegov stil, do oktobra ce biti jos masu njegovih izjava na koje će se ložiti ljudi koji misle da je on fol neki zaštitnik srpskog naroda te tako glasati za njih na izborima), nema od referenduma niti od nekakvog ocjepljenja ništa...
- CSKA
#521 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Samo dobro zakuvana prica da se sutra pred ustavnim sudom ne bi potegla prica oko imena RS.
- Danguba
#522 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
A zasto i to ne bi doslo jednog dana da se Ustavni Sud i o tome izjasni? Ako je ok, onda nista.CSKA wrote:Samo dobro zakuvana prica da se sutra pred ustavnim sudom ne bi potegla prica oko imena RS.
Nije valjda da su nekoga zaplasili sa ovim? Samo ustavno-pravno ako to oni uopste i razumiju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#523 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Izjasnio se. RS pise u tekstu ustava, a oni su ustavni sud koji brani taj ustav. Znaci nista od toga.Danguba wrote:A zasto i to ne bi doslo jednog dana da se Ustavni Sud i o tome izjasni? Ako je ok, onda nista.CSKA wrote:Samo dobro zakuvana prica da se sutra pred ustavnim sudom ne bi potegla prica oko imena RS.
Nije valjda da su nekoga zaplasili sa ovim? Samo ustavno-pravno ako to oni uopste i razumiju.
- CSKA
#524 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Vidis to nisam znao.Citavo vrijeme sam mislio da se vice,dize atmosfera jer bi naredno pitanje poslije grba,himne,zastave,dana logicno bio i naziv entiteta.Pa bolje sada vikati o danu,nego oko imena,ali nisam znao da se vec ustavni sud oko toga izjasnio._BataZiv_0809 wrote:Izjasnio se. RS pise u tekstu ustava, a oni su ustavni sud koji brani taj ustav. Znaci nista od toga.Danguba wrote:A zasto i to ne bi doslo jednog dana da se Ustavni Sud i o tome izjasni? Ako je ok, onda nista.CSKA wrote:Samo dobro zakuvana prica da se sutra pred ustavnim sudom ne bi potegla prica oko imena RS.
Moja greska onda.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#525 Re: Rat u BiH zbog referenduma?
Morao bih se malo zaroviti u svoje biljeske sa postdiplomskog, ali znam je profesor ustavnog prava doslovno onako kako sam napisao prokomentarisao pitanje imena Republike Srpske. Eh sad na koji formalno pravni nacin se manifestovao taj stav, to nisam siguran.CSKA wrote:
Vidis to nisam znao.Citavo vrijeme sam mislio da se vice,dize atmosfera jer bi naredno pitanje poslije grba,himne,zastave,dana logicno bio i naziv entiteta.Pa bolje sada vikati o danu,nego oko imena,ali nisam znao da se vec ustavni sud oko toga izjasnio.
Moja greska onda.