Tacno takohAZNADAR wrote:Milioni muslimana zive u Evropi a dobar dio u Francuskoj.daddy-kool wrote:Poenta je da su to nerijetko građani Francuske koji bi trebali imati ista prava kao i ostali.hAZNADAR wrote: a jeste kada egzibicionisti sa burkom na silu pokusavaju izigravati zrtve u drustvu gdje imaju bolju perspektivu i slobodu nego tamo odakle dolaze.
Dosta (većina) njih je i rođena tamo, tako da ovo odakle dolaze nema neke veze.
Ovo se svodi na suzbijanje jedne tradicije i ubijanje islamskog identiteta.
Najveci dio se ne izjasnjavaju kao ateisti.
Najveci dio ne jede svinjetinu i ne pije alkohol.
Bar trecina se moli Bogu redovno ili ponekad i slijedi Sunet u manjoj ili vecoj mjeri.
0,001% oblaci burkinije, odvrce ezan na mobilu ili u autu, zahtijeva klanjanje, halal,.. i cjepidlaci na sve nacine.
E taj dio niti predstavlja tradiciju, islamski identitet,.. niti ce moci. Nas 99,999% ostalih nemamo vecih problema u Evropi i zivimo bea problema. Licno ih znam skroz predanih, koji slijede Sunet, klanjaju(boljereceno dokljanjaju kada je prilika), i imaju uspjesne karijere, bogat socijalni zivot, masu prijatelja, nikakvih problema i prenose i tradiciju i identitet na potomke.
Nek sam cuo da je burkini dio tradicije i identiteta.
Burkini, Evropa i demokratija
- insomnia78
#501 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
- tututuuuu
#502 Re: Burkini, Evropa i demokratija
a ja cafir.tututuuuu wrote:Da. nije mi se jednom dogodilo u gradu da sam vidio jako privlacnu zenu s maramom kojoj se oslikala silueta tijela itd. Ali eto, ima maramu.hAZNADAR wrote:I burkini naglasava i istice seksualnost zene. Ne moze dobar komad sakriti dobre obline u burkiniju nikako.
I tu se vidi ogranicenost radikalnog muslimanskog miljea. Ipostuju pravilo a zaborave na poentu.
-
daddy-kool
#503 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Meni nije jasno kako sekularna država objašnjava nametanje mode na plaži koja ničim ne ugrožava druge. Znači pristojno obučene, nisu health hazard, itd. Tj jasno mi je da je u pitanju antiislmska histerija, posebno u Francuskoj, i nije mi jasno zašto se to pravda. Ovakve zabrane ništa ne rješavaju, nego naprotiv produbljuju njihove probleme koji neće sami od sebe nestati, jer su ti ljudi građani Francuske.hAZNADAR wrote:
Milioni muslimana zive u Evropi a dobar dio u Francuskoj.
Bar trecina se moli Bogu redovno ili ponekad i slijedi Sunet u manjoj ili vecoj mjeri.
0,001% oblaci burkinije, odvrce ezan na mobilu ili u autu, zahtijeva klanjanje, halal,.. i cjepidlaci na sve nacine.
E taj dio niti predstavlja tradiciju, islamski identitet,.. niti ce moci. Nas 99,999% ostalih nemamo vecih problema u Evropi i zivimo bea problema. Licno ih znam skroz predanih, koji slijede Sunet, klanjaju(boljereceno dokljanjaju kada je prilika), i imaju uspjesne karijere, bogat socijalni zivot, masu prijatelja, nikakvih problema i prenose i tradiciju i identitet na potomke.
Ovo tradicija i identitet je u opštem kontekstu priče, nadam se da je jasno.
-
daddy-kool
#504 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Da li si ti u stanju da slobodno razmišljaš i odlučuješ, ili su to ipak emocije koje su uslovljene tvojim svjetonazorom? Ili moraš slušati muža kako on razmišlj pa po njegovom?Connaisseur Karlin wrote:o cemu ti pisesdaddy-kool wrote:Ma ja, i ti ovo što pišeš garant ti tvoj čovjek sve govori sa strane, ne smiješ sama ništa razmišljati.Connaisseur Karlin wrote:[
Takve zene su najgore,kad kazu licni izbor, nije licni izbor. Takve zene upravo ugorzavju buduce zenske generacije. Takve zeen su saucesnci muskracima kojim je diskiminacija zena normlanost.
- ABH017
#505 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ima seljaka koji će zapucati iz automatskog oružja u punom kafiću, a meni to dođe na isto.tututuuuu wrote:da, mozda. ali taj seljak nece u necije ime se raznijeti bombom u kaficu punom djece, ili gaziti ljude kamionom po ulici. a ovi to rade nakon takvih napada, sto je cisto i bezobrazno provociranje.ABH017 wrote: Isto vrijedi i za svakog seljaka koji odvrne bilo koju vrstu muzike, otvori prozore i vozi polahko.
A ima seljaka koji odviju ilahije ili ezan u autu, pa odu u džamiju i mirno klanjaju, nikog ne ugrožavajući. Toliko o tome. A evo ti odgovor na prethodni post u kojem ti kažeš da ne aludiraš na to da su pokrivene žene radikalne.
tututuuuu wrote: naravno da je. ali casne sestre nisu radikalne. to je poenta citave ove price, a ne komad tkanine na glavi.
- Connaisseur Karlin
#506 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Pa emocije snazno uticu na osobe koje su jako religiozne ,a koje cesto puta slijede nelogicna pravila,plus,strah je najsnaznija emocija,pa teznja da Bog zavoli vjernika i sl. Muz ne mora nrediti po svome,on samo kaze,da je takav religjski zakondaddy-kool wrote:Da li si ti u stanju da slobodno razmišljaš i odlučuješ, ili su to ipak emocije koje su uslovljene tvojim svjetonazorom? Ili moraš slušati muža kako on razmišlj pa po njegovom?Connaisseur Karlin wrote:o cemu ti pisesdaddy-kool wrote:
Ma ja, i ti ovo što pišeš garant ti tvoj čovjek sve govori sa strane, ne smiješ sama ništa razmišljati.
- Connaisseur Karlin
#507 Re: Burkini, Evropa i demokratija
"pristojno obucene"daddy-kool wrote:Meni nije jasno kako sekularna država objašnjava nametanje mode na plaži koja ničim ne ugrožava druge. Znači pristojno obučene, nisu health hazard, itd. Tj jasno mi je da je u pitanju antiislmska histerija, posebno u Francuskoj, i nije mi jasno zašto se to pravda. Ovakve zabrane ništa ne rješavaju, nego naprotiv produbljuju njihove probleme koji neće sami od sebe nestati, jer su ti ljudi građani Francuske.hAZNADAR wrote:
- ABH017
#508 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ja uopšte nisam za burkini. Smiješno mi to i nepovezivo. Ako si se odlučila da budeš smjerna muslimanka, šta imaš tražiti na plaži među napola golim muškarcima i ženama? To je više pomodarstvo.animals wrote:Meni nisu nikako jasni ovi sto su za burkini..
nikako...
Međutim ne slažem se ni sa tim da se te žene uklanjaju s plaža zato što su potencijalni teroristi. Zašto im, onda, dopuštaju ostanak na plaži, ako skinu burkini?
To je samo sukob sa nečim što nije poželjno na određenim mjestima, i to treba tako i posmatrati.
- animals
#509 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Kad pustis religiji da se razmase vidjeli smo na sto to izadje tokom stoljeca..
i za to religije svesti na marginu, krscanska je svedena, u Evropi, a i Islam isto tako nezasluzuje bolje..
vjeruj, ali privatno,i ne zamaraj druge sa tim..
ako hoces religiju ispred drzave, onda idi odakle si dosao...
i za to religije svesti na marginu, krscanska je svedena, u Evropi, a i Islam isto tako nezasluzuje bolje..
vjeruj, ali privatno,i ne zamaraj druge sa tim..
ako hoces religiju ispred drzave, onda idi odakle si dosao...
- animals
#510 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Nemoj me pogresno svatiti,i ja sam vjernik, ali to niko ne moze zakljuciti, na osnovu mog izgleda iliABH017 wrote:Ja uopšte nisam za burkini. Smiješno mi to i nepovezivo. Ako si se odlučila da budeš smjerna muslimanka, šta imaš tražiti na plaži među napola golim muškarcima i ženama? To je više pomodarstvo.animals wrote:Meni nisu nikako jasni ovi sto su za burkini..
nikako...
Međutim ne slažem se ni sa tim da se te žene uklanjaju s plaža zato što su potencijalni teroristi. Zašto im, onda, dopuštaju ostanak na plaži, ako skinu burkini?
To je samo sukob sa nečim što nije poželjno na određenim mjestima, i to treba tako i posmatrati.
ponasanja..
-
Novak20
#511 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ovo boldirano je vjerovatno lapsus. Nemuslimanska i antiislamska zemlja nisu jedno te isto. Francuska i druge Evropske zemlje nisu antiislamske.hAZNADAR wrote:
Cinjenica je da i u Francuskoj i ostalim antiislamskim zemljama Evrope zive milioni muslimana koji tu opet imaju veca prava, slobode, perspektivu,.. nego u zemljama odakle dolaze ili vode porijeklo.
Dokle je god tako - svaka kritika o diskriminaciji je suvisna. Jasno je da postoji - ali postoji svugdje u svijetu na raznorazne nacine. Nije vijest kada te policajac opandrkne pendrekom 'nako sto mu se ne svidja tvoja faca diljem svijeta bez mogucnosti zalbe, a jeste kada egzibicionisti sa burkom na silu pokusavaju izigravati zrtve u drustvu gdje imaju bolju perspektivu i slobodu nego tamo odakle dolaze.
- Connaisseur Karlin
#512 Re: Burkini, Evropa i demokratija
znaci ,muslimani ,vjernici ,muskraci ne idu na plaze i na bazeneABH017 wrote:Ja uopšte nisam za burkini. Smiješno mi to i nepovezivo. Ako si se odlučila da budeš smjerna muslimanka, šta imaš tražiti na plaži među napola golim muškarcima i ženama? To je više pomodarstvo.animals wrote:Meni nisu nikako jasni ovi sto su za burkini..
nikako...
-
hAZNADAR
#513 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Znaci nije vijest kamenovanje cure u Teheranu kojoj je ispao but ali jeste zabrana burkinija u Fr.?daddy-kool wrote:Meni nije jasno kako sekularna država objašnjava nametanje mode na plaži koja ničim ne ugrožava druge. Znači pristojno obučene, nisu health hazard, itd. Tj jasno mi je da je u pitanju antiislmska histerija, posebno u Francuskoj, i nije mi jasno zašto se to pravda. Ovakve zabrane ništa ne rješavaju, nego naprotiv produbljuju njihove probleme koji neće sami od sebe nestati, jer su ti ljudi građani Francuske.hAZNADAR wrote:
Ta sekularna drzava je imala drzavu, uredjen sistem, pravni sistem, funkcionalni sistem, naciju, obicaje,. mnogo prije nego sto su muslimanski imigranti poceli dolaziti. I ta sekularna drzava ima pravo odluciti sta je normalno a sta ne. A burkini u Nici na javnoj plazi nije nesto normalno i iako ne ugrozava fizicki okolinu - opet predstavlja nenormalnu osobu i provokatora.
Ista ta sekularna drzava i pored zabrane burkinija opet daje vece slobode, prava i perspektivu muslimanima nego drzava iz kojih dolaze ili vode porijeklo. I dok je tako - ta sekularna drzava moze sa punim pravom i cistog obraza uvesti zabrane kojima ce omoguciti normalnim ljudima da se osjecaju prijatno na javnim mjestima a ne da im egzibicionisti to kvare.
Ni cure u toplesu nemaju pravo u po Amerike pokazivati cice - iako nikoga ne ugrozavaju.
Sve na svoj nacin u sekularnim drzavama gdje budale ne mogu bas imati furseta koliko misle da imaju.
-
hAZNADAR
#514 Re: Burkini, Evropa i demokratija
ne kontas ironiju al nema veze,..Novak20 wrote:Ovo boldirano je vjerovatno lapsus. Nemuslimanska i antiislamska zemlja nisu jedno te isto. Francuska i druge Evropske zemlje nisu antiislamske.hAZNADAR wrote:
Cinjenica je da i u Francuskoj i ostalim antiislamskim zemljama Evrope zive milioni muslimana koji tu opet imaju veca prava, slobode, perspektivu,.. nego u zemljama odakle dolaze ili vode porijeklo.
Dokle je god tako - svaka kritika o diskriminaciji je suvisna. Jasno je da postoji - ali postoji svugdje u svijetu na raznorazne nacine. Nije vijest kada te policajac opandrkne pendrekom 'nako sto mu se ne svidja tvoja faca diljem svijeta bez mogucnosti zalbe, a jeste kada egzibicionisti sa burkom na silu pokusavaju izigravati zrtve u drustvu gdje imaju bolju perspektivu i slobodu nego tamo odakle dolaze.
-
Novak20
#515 Re: Burkini, Evropa i demokratija
hAZNADAR wrote:ne kontas ironiju al nema veze,..Novak20 wrote:Ovo boldirano je vjerovatno lapsus. Nemuslimanska i antiislamska zemlja nisu jedno te isto. Francuska i druge Evropske zemlje nisu antiislamske.hAZNADAR wrote:
- Connaisseur Karlin
#516 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Kako muskraci muslimani idu obuceni ,kupaci kostim ,na plazu u Nici ?
- insomnia78
#517 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ima l slika u burkiniju da otkljucam PM?Connaisseur Karlin wrote:ove godine je bio Pacifikzenit dozic wrote:Connaisseur Karlin
Purgerkoa gdje se ti ides na more da se brckas
ako nije tajna
PS: kod mene bio atlantik
- animals
#518 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Nema veze sa temom, ali u Pragu su neki blentovi napravili performans, tako da su se obukli ko pripadnici Islamske drzave..
uzeli lazno oruzje sa laznim metcima i izasli u autima i poceli da se dernjaju Alahu Ekber i pucaju..
sve izgledalo kao pravi napad..
ljudi na trgu izludili, izazvali paniku, ljudi bjezali u stampedu..
na kraju policija prekinulaperformans i privela nekolcinu..
uzeli lazno oruzje sa laznim metcima i izasli u autima i poceli da se dernjaju Alahu Ekber i pucaju..
sve izgledalo kao pravi napad..
ljudi na trgu izludili, izazvali paniku, ljudi bjezali u stampedu..
na kraju policija prekinulaperformans i privela nekolcinu..
- ABH017
#519 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Potpuno razumijem. Takva je situacija i sa mnom i sa mojom porodicom.animals wrote:Nemoj me pogresno svatiti,i ja sam vjernik, ali to niko ne moze zakljuciti, na osnovu mog izgleda iliABH017 wrote:Ja uopšte nisam za burkini. Smiješno mi to i nepovezivo. Ako si se odlučila da budeš smjerna muslimanka, šta imaš tražiti na plaži među napola golim muškarcima i ženama? To je više pomodarstvo.animals wrote:Meni nisu nikako jasni ovi sto su za burkini..
nikako...
ponasanja..
Ali ne želim to nametati kao jedino ispravno. Ako razumiješ.
-
hAZNADAR
#520 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Nisu one teroristi vec egzibicionisti i budale. Znaju vrlo dobro reakciju okoline i koliko bode u oci - glupe nisu. E pa nebi im i ja dao da nesto dokazuju tamo gdje ljudi zele da se osjecaju prijatno. A ne mogu se osjecati prijatno u drustvu radikala. Normalna muslimanka nebi ni u snu obukla burkini i pozirala bas tu. Nisu Francuzi budale, zive u zemlji sa milionima muslimana, nema Francuza da ih nema u komsiluku, djeca takve u razredu, radne kolege,.. i kada vide burkini - vide da je u pitanju nesto drugacije.ABH017 wrote:Ja uopšte nisam za burkini. Smiješno mi to i nepovezivo. Ako si se odlučila da budeš smjerna muslimanka, šta imaš tražiti na plaži među napola golim muškarcima i ženama? To je više pomodarstvo.animals wrote:Meni nisu nikako jasni ovi sto su za burkini..
nikako...
Svako drustvo ima svoje standarde a Francuska ima puno pravo cistog obraza da zabrani budalama provokacije.
Jasno je da burkini cura nije bas tu dosla da uziva na suncu onako spontano.
- Connaisseur Karlin
#521 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
pa da,tebi je bas daleko taj sjeverni atlantikinsomnia78 wrote:Ima l slika u burkiniju da otkljucam PM?Connaisseur Karlin wrote:ove godine je bio Pacifikzenit dozic wrote:Connaisseur Karlin
Purgerkoa gdje se ti ides na more da se brckas
ako nije tajna
PS: kod mene bio atlantik
moja prijatlejica se kupala u bazenu u hotelu u Jemenu u burkiniju
insomnia78,mene opet brine cinenica da nema napadnutih msuaraca msulimana na plazi ! Dze su,na poslu,pa kako ih nema na plazama u FRA?
- animals
#522 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Da nije bilo ovi napada u Evropi, ne bi vjerovatno bilo nista..ABH017 wrote: Potpuno razumijem. Takva je situacija i sa mnom i sa mojom porodicom.
Ali ne želim to nametati kao jedino ispravno. Ako razumiješ.
sad i u Austriji razmatraju da zabrane pokrivanje lica..
kasnije ce vjerovatno i burkini i ko zna..
- ABH017
#523 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ihhhh.. Svašta ti prvi put čuješ. Do tebe je.Connaisseur Karlin wrote:znaci ,muslimani ,vjernici ,muskraci ne idu na plaze i na bazeneABH017 wrote:Ja uopšte nisam za burkini. Smiješno mi to i nepovezivo. Ako si se odlučila da budeš smjerna muslimanka, šta imaš tražiti na plaži među napola golim muškarcima i ženama? To je više pomodarstvo.animals wrote:Meni nisu nikako jasni ovi sto su za burkini..
nikako...
To je samo sukob sa nečim što nije poželjno na određenim mjestima, i to treba tako i posmatrati.to prvi put cujem
Da samo znaš, koliko muslimanki, vjernica, isto tako, idu na plaže i bazene. Gdje bi ti kraj bio..?
- Connaisseur Karlin
#524 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Pa kako se vi musliani msukarci obalcite na plazi,kako hodate medju golotinjom?ABH017 wrote:Ihhhh.. Svašta ti prvi put čuješ. Do tebe je.Connaisseur Karlin wrote: znaci ,muslimani ,vjernici ,muskraci ne idu na plaze i na bazeneto prvi put cujem
Da samo znaš, koliko muslimanki, vjernica, isto tako, idu na plaže i bazene. Gdje bi ti kraj bio..?
Kako vas muskarce ne napadaju na plazi,a zene u burkinijaima napadaju?
Zene u burkiniju dodju na plazu,a postoji zabrana nosenja!
- ABH017
#525 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ne znam. Nadam se da ćeš nam ti otkriti tu zagonetku.Connaisseur Karlin wrote:Pa kako se vi musliani msukarci obalcite na plazi,kako hodate medju golotinjom?ABH017 wrote:Ihhhh.. Svašta ti prvi put čuješ. Do tebe je.Connaisseur Karlin wrote: znaci ,muslimani ,vjernici ,muskraci ne idu na plaze i na bazeneto prvi put cujem
Da samo znaš, koliko muslimanki, vjernica, isto tako, idu na plaže i bazene. Gdje bi ti kraj bio..?![]()
Kako vas muskarce ne napadaju na plazi,a zene u burkinijaima napadaju?![]()
Zene u burkiniju dodju na plazu,a postoji zabrana nosenja!![]()