Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
insomnia78

#501 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

hAZNADAR wrote:
daddy-kool wrote:
hAZNADAR wrote: a jeste kada egzibicionisti sa burkom na silu pokusavaju izigravati zrtve u drustvu gdje imaju bolju perspektivu i slobodu nego tamo odakle dolaze.
Poenta je da su to nerijetko građani Francuske koji bi trebali imati ista prava kao i ostali.
Dosta (većina) njih je i rođena tamo, tako da ovo odakle dolaze nema neke veze.

Ovo se svodi na suzbijanje jedne tradicije i ubijanje islamskog identiteta.
Milioni muslimana zive u Evropi a dobar dio u Francuskoj.
Najveci dio se ne izjasnjavaju kao ateisti.
Najveci dio ne jede svinjetinu i ne pije alkohol.
Bar trecina se moli Bogu redovno ili ponekad i slijedi Sunet u manjoj ili vecoj mjeri.

0,001% oblaci burkinije, odvrce ezan na mobilu ili u autu, zahtijeva klanjanje, halal,.. i cjepidlaci na sve nacine.

E taj dio niti predstavlja tradiciju, islamski identitet,.. niti ce moci. Nas 99,999% ostalih nemamo vecih problema u Evropi i zivimo bea problema. Licno ih znam skroz predanih, koji slijede Sunet, klanjaju(boljereceno dokljanjaju kada je prilika), i imaju uspjesne karijere, bogat socijalni zivot, masu prijatelja, nikakvih problema i prenose i tradiciju i identitet na potomke.

Nek sam cuo da je burkini dio tradicije i identiteta. :D
Tacno tako
tututuuuu

#502 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

tututuuuu wrote:
hAZNADAR wrote:I burkini naglasava i istice seksualnost zene. Ne moze dobar komad sakriti dobre obline u burkiniju nikako.

I tu se vidi ogranicenost radikalnog muslimanskog miljea. Ipostuju pravilo a zaborave na poentu.
Da. nije mi se jednom dogodilo u gradu da sam vidio jako privlacnu zenu s maramom kojoj se oslikala silueta tijela itd. Ali eto, ima maramu. :D
a ja cafir. :D
daddy-kool

#503 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by daddy-kool »

hAZNADAR wrote:
Bar trecina se moli Bogu redovno ili ponekad i slijedi Sunet u manjoj ili vecoj mjeri.

0,001% oblaci burkinije, odvrce ezan na mobilu ili u autu, zahtijeva klanjanje, halal,.. i cjepidlaci na sve nacine.

E taj dio niti predstavlja tradiciju, islamski identitet,.. niti ce moci. Nas 99,999% ostalih nemamo vecih problema u Evropi i zivimo bea problema. Licno ih znam skroz predanih, koji slijede Sunet, klanjaju(boljereceno dokljanjaju kada je prilika), i imaju uspjesne karijere, bogat socijalni zivot, masu prijatelja, nikakvih problema i prenose i tradiciju i identitet na potomke.

Meni nije jasno kako sekularna država objašnjava nametanje mode na plaži koja ničim ne ugrožava druge. Znači pristojno obučene, nisu health hazard, itd. Tj jasno mi je da je u pitanju antiislmska histerija, posebno u Francuskoj, i nije mi jasno zašto se to pravda. Ovakve zabrane ništa ne rješavaju, nego naprotiv produbljuju njihove probleme koji neće sami od sebe nestati, jer su ti ljudi građani Francuske.

Ovo tradicija i identitet je u opštem kontekstu priče, nadam se da je jasno.
daddy-kool

#504 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by daddy-kool »

Connaisseur Karlin wrote:
daddy-kool wrote:
Connaisseur Karlin wrote:[

Takve zene su najgore,kad kazu licni izbor, nije licni izbor. Takve zene upravo ugorzavju buduce zenske generacije. Takve zeen su saucesnci muskracima kojim je diskiminacija zena normlanost.
Ma ja, i ti ovo što pišeš garant ti tvoj čovjek sve govori sa strane, ne smiješ sama ništa razmišljati.
o cemu ti pises :lol:
Da li si ti u stanju da slobodno razmišljaš i odlučuješ, ili su to ipak emocije koje su uslovljene tvojim svjetonazorom? Ili moraš slušati muža kako on razmišlj pa po njegovom?
ABH017

#505 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

tututuuuu wrote:
ABH017 wrote: Isto vrijedi i za svakog seljaka koji odvrne bilo koju vrstu muzike, otvori prozore i vozi polahko.
da, mozda. ali taj seljak nece u necije ime se raznijeti bombom u kaficu punom djece, ili gaziti ljude kamionom po ulici. a ovi to rade nakon takvih napada, sto je cisto i bezobrazno provociranje.
Ima seljaka koji će zapucati iz automatskog oružja u punom kafiću, a meni to dođe na isto.
A ima seljaka koji odviju ilahije ili ezan u autu, pa odu u džamiju i mirno klanjaju, nikog ne ugrožavajući. Toliko o tome. A evo ti odgovor na prethodni post u kojem ti kažeš da ne aludiraš na to da su pokrivene žene radikalne.
tututuuuu wrote: naravno da je. ali casne sestre nisu radikalne. to je poenta citave ove price, a ne komad tkanine na glavi.
Connaisseur Karlin

#506 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Connaisseur Karlin »

daddy-kool wrote:
daddy-kool wrote:
Ma ja, i ti ovo što pišeš garant ti tvoj čovjek sve govori sa strane, ne smiješ sama ništa razmišljati.
o cemu ti pises :lol:
Da li si ti u stanju da slobodno razmišljaš i odlučuješ, ili su to ipak emocije koje su uslovljene tvojim svjetonazorom? Ili moraš slušati muža kako on razmišlj pa po njegovom?
Pa emocije snazno uticu na osobe koje su jako religiozne ,a koje cesto puta slijede nelogicna pravila,plus,strah je najsnaznija emocija,pa teznja da Bog zavoli vjernika i sl. Muz ne mora nrediti po svome,on samo kaze,da je takav religjski zakon :D :lol:
Connaisseur Karlin

#507 Re: Burkini, Evropa i demokratija

daddy-kool wrote:
hAZNADAR wrote:

Meni nije jasno kako sekularna država objašnjava nametanje mode na plaži koja ničim ne ugrožava druge. Znači pristojno obučene, nisu health hazard, itd. Tj jasno mi je da je u pitanju antiislmska histerija, posebno u Francuskoj, i nije mi jasno zašto se to pravda. Ovakve zabrane ništa ne rješavaju, nego naprotiv produbljuju njihove probleme koji neće sami od sebe nestati, jer su ti ljudi građani Francuske.

"pristojno obucene" :roll:
ABH017

#508 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

animals wrote:Meni nisu nikako jasni ovi sto su za burkini..
nikako...
Ja uopšte nisam za burkini. Smiješno mi to i nepovezivo. Ako si se odlučila da budeš smjerna muslimanka, šta imaš tražiti na plaži među napola golim muškarcima i ženama? To je više pomodarstvo.
Međutim ne slažem se ni sa tim da se te žene uklanjaju s plaža zato što su potencijalni teroristi. Zašto im, onda, dopuštaju ostanak na plaži, ako skinu burkini?
To je samo sukob sa nečim što nije poželjno na određenim mjestima, i to treba tako i posmatrati.
animals

#509 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Kad pustis religiji da se razmase vidjeli smo na sto to izadje tokom stoljeca..
i za to religije svesti na marginu, krscanska je svedena, u Evropi, a i Islam isto tako nezasluzuje bolje..
vjeruj, ali privatno,i ne zamaraj druge sa tim..
ako hoces religiju ispred drzave, onda idi odakle si dosao...
animals

#510 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

ABH017 wrote:
nikako...
Ja uopšte nisam za burkini. Smiješno mi to i nepovezivo. Ako si se odlučila da budeš smjerna muslimanka, šta imaš tražiti na plaži među napola golim muškarcima i ženama? To je više pomodarstvo.
Međutim ne slažem se ni sa tim da se te žene uklanjaju s plaža zato što su potencijalni teroristi. Zašto im, onda, dopuštaju ostanak na plaži, ako skinu burkini?
To je samo sukob sa nečim što nije poželjno na određenim mjestima, i to treba tako i posmatrati.
Nemoj me pogresno svatiti,i ja sam vjernik, ali to niko ne moze zakljuciti, na osnovu mog izgleda ili
ponasanja..
Novak20

#511 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Novak20 »

hAZNADAR wrote:

Cinjenica je da i u Francuskoj i ostalim antiislamskim zemljama Evrope zive milioni muslimana koji tu opet imaju veca prava, slobode, perspektivu,.. nego u zemljama odakle dolaze ili vode porijeklo.

Dokle je god tako - svaka kritika o diskriminaciji je suvisna. Jasno je da postoji - ali postoji svugdje u svijetu na raznorazne nacine. Nije vijest kada te policajac opandrkne pendrekom 'nako sto mu se ne svidja tvoja faca diljem svijeta bez mogucnosti zalbe, a jeste kada egzibicionisti sa burkom na silu pokusavaju izigravati zrtve u drustvu gdje imaju bolju perspektivu i slobodu nego tamo odakle dolaze.
Ovo boldirano je vjerovatno lapsus. Nemuslimanska i antiislamska zemlja nisu jedno te isto. Francuska i druge Evropske zemlje nisu antiislamske.
Connaisseur Karlin

#512 Re: Burkini, Evropa i demokratija

ABH017 wrote:
nikako...
znaci ,muslimani ,vjernici ,muskraci ne idu na plaze i na bazene :shock: to prvi put cujem :)
hAZNADAR

#513 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by hAZNADAR »

daddy-kool wrote:
hAZNADAR wrote:

Znaci nije vijest kamenovanje cure u Teheranu kojoj je ispao but ali jeste zabrana burkinija u Fr.?
Ta sekularna drzava je imala drzavu, uredjen sistem, pravni sistem, funkcionalni sistem, naciju, obicaje,. mnogo prije nego sto su muslimanski imigranti poceli dolaziti. I ta sekularna drzava ima pravo odluciti sta je normalno a sta ne. A burkini u Nici na javnoj plazi nije nesto normalno i iako ne ugrozava fizicki okolinu - opet predstavlja nenormalnu osobu i provokatora.
Ista ta sekularna drzava i pored zabrane burkinija opet daje vece slobode, prava i perspektivu muslimanima nego drzava iz kojih dolaze ili vode porijeklo. I dok je tako - ta sekularna drzava moze sa punim pravom i cistog obraza uvesti zabrane kojima ce omoguciti normalnim ljudima da se osjecaju prijatno na javnim mjestima a ne da im egzibicionisti to kvare.
Ni cure u toplesu nemaju pravo u po Amerike pokazivati cice - iako nikoga ne ugrozavaju.

Sve na svoj nacin u sekularnim drzavama gdje budale ne mogu bas imati furseta koliko misle da imaju.
hAZNADAR

#514 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote:
hAZNADAR wrote:

Cinjenica je da i u Francuskoj i ostalim antiislamskim zemljama Evrope zive milioni muslimana koji tu opet imaju veca prava, slobode, perspektivu,.. nego u zemljama odakle dolaze ili vode porijeklo.

Dokle je god tako - svaka kritika o diskriminaciji je suvisna. Jasno je da postoji - ali postoji svugdje u svijetu na raznorazne nacine. Nije vijest kada te policajac opandrkne pendrekom 'nako sto mu se ne svidja tvoja faca diljem svijeta bez mogucnosti zalbe, a jeste kada egzibicionisti sa burkom na silu pokusavaju izigravati zrtve u drustvu gdje imaju bolju perspektivu i slobodu nego tamo odakle dolaze.
Ovo boldirano je vjerovatno lapsus. Nemuslimanska i antiislamska zemlja nisu jedno te isto. Francuska i druge Evropske zemlje nisu antiislamske.
ne kontas ironiju al nema veze,.. :mrgreen:
Novak20

#515 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Novak20 »

hAZNADAR wrote:
Novak20 wrote:
hAZNADAR wrote:

ne kontas ironiju al nema veze,.. :mrgreen:
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#516 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Kako muskraci muslimani idu obuceni ,kupaci kostim ,na plazu u Nici ?
insomnia78

#517 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

zenit dozic wrote:Connaisseur Karlin
Purgerko :D a gdje se ti ides na more da se brckas :mrgreen: ako nije tajna
ove godine je bio Pacifik :kiss:
Ima l slika u burkiniju da otkljucam PM?
:D
PS: kod mene bio atlantik :D
animals

#518 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Nema veze sa temom, ali u Pragu su neki blentovi napravili performans, tako da su se obukli ko pripadnici Islamske drzave..
uzeli lazno oruzje sa laznim metcima i izasli u autima i poceli da se dernjaju Alahu Ekber i pucaju..
sve izgledalo kao pravi napad..
ljudi na trgu izludili, izazvali paniku, ljudi bjezali u stampedu..
na kraju policija prekinulaperformans i privela nekolcinu..
ABH017

#519 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:
nikako...
Nemoj me pogresno svatiti,i ja sam vjernik, ali to niko ne moze zakljuciti, na osnovu mog izgleda ili
ponasanja..
Potpuno razumijem. Takva je situacija i sa mnom i sa mojom porodicom.
Ali ne želim to nametati kao jedino ispravno. Ako razumiješ.
hAZNADAR

#520 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by hAZNADAR »

ABH017 wrote:
nikako...
Nisu one teroristi vec egzibicionisti i budale. Znaju vrlo dobro reakciju okoline i koliko bode u oci - glupe nisu. E pa nebi im i ja dao da nesto dokazuju tamo gdje ljudi zele da se osjecaju prijatno. A ne mogu se osjecati prijatno u drustvu radikala. Normalna muslimanka nebi ni u snu obukla burkini i pozirala bas tu. Nisu Francuzi budale, zive u zemlji sa milionima muslimana, nema Francuza da ih nema u komsiluku, djeca takve u razredu, radne kolege,.. i kada vide burkini - vide da je u pitanju nesto drugacije.

Svako drustvo ima svoje standarde a Francuska ima puno pravo cistog obraza da zabrani budalama provokacije.

Jasno je da burkini cura nije bas tu dosla da uziva na suncu onako spontano.
Connaisseur Karlin

#521 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija

insomnia78 wrote:
zenit dozic wrote:Connaisseur Karlin
Purgerko :D a gdje se ti ides na more da se brckas :mrgreen: ako nije tajna
ove godine je bio Pacifik :kiss:
Ima l slika u burkiniju da otkljucam PM?
:D
PS: kod mene bio atlantik :D
pa da,tebi je bas daleko taj sjeverni atlantik :lol: :kiss: kod mene je bio sjeverni pacifik,a bit ce jedoga dana i juzni pacifik i juzni atlantkik :-D

moja prijatlejica se kupala u bazenu u hotelu u Jemenu u burkiniju :-) :lol: nemam pojma da je to pravilo ili nije smjela u nomrlani kupaci kostim :)

insomnia78,mene opet brine cinenica da nema napadnutih msuaraca msulimana na plazi ! Dze su,na poslu,pa kako ih nema na plazama u FRA? :D
animals

#522 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

ABH017 wrote: Potpuno razumijem. Takva je situacija i sa mnom i sa mojom porodicom.
Ali ne želim to nametati kao jedino ispravno. Ako razumiješ.
Da nije bilo ovi napada u Evropi, ne bi vjerovatno bilo nista..
sad i u Austriji razmatraju da zabrane pokrivanje lica..
kasnije ce vjerovatno i burkini i ko zna..
ABH017

#523 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
nikako...
znaci ,muslimani ,vjernici ,muskraci ne idu na plaze i na bazene :shock: to prvi put cujem :)
Ihhhh.. Svašta ti prvi put čuješ. Do tebe je.
Da samo znaš, koliko muslimanki, vjernica, isto tako, idu na plaže i bazene. Gdje bi ti kraj bio..? :D
Connaisseur Karlin

#524 Re: Burkini, Evropa i demokratija

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: znaci ,muslimani ,vjernici ,muskraci ne idu na plaze i na bazene :shock: to prvi put cujem :)
Da samo znaš, koliko muslimanki, vjernica, isto tako, idu na plaže i bazene. Gdje bi ti kraj bio..? :D
Pa kako se vi musliani msukarci obalcite na plazi,kako hodate medju golotinjom? :D
Kako vas muskarce ne napadaju na plazi,a zene u burkinijaima napadaju? :D
Zene u burkiniju dodju na plazu,a postoji zabrana nosenja! :-) :D
ABH017

#525 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: znaci ,muslimani ,vjernici ,muskraci ne idu na plaze i na bazene :shock: to prvi put cujem :)
Pa kako se vi musliani msukarci obalcite na plazi,kako hodate medju golotinjom? :D
Kako vas muskarce ne napadaju na plazi,a zene u burkinijaima napadaju? :D
Zene u burkiniju dodju na plazu,a postoji zabrana nosenja! :-) :D
Ne znam. Nadam se da ćeš nam ti otkriti tu zagonetku. :D
Post Reply