Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Ne
41
44%
Da
30
32%
Tako rijetko nas posjecuju da sam zaboravio kavi su zvukom i pogledom
22
24%

Total votes: 93

hrle1976

#501 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

512MB wrote:
hrle1976 wrote:Da ljudi u ovim od jednih razvijenih u Europi imaju brda to bi se vidilo. Koliko vi ljudi poznajete koji zive u Svedskoj a imaju skoro kupljenu (ne novu) kucu na moru, skoro kupljen stan u Sarajevu, skoro kupljenu vikendicu negdje i evt. dobro renoviranu kucu od prije raspada SFRJ? I onih par koji imaju u Sevdskoj to su vecinom ako ne i 100% koji su 70ih tamo dosli. Ostatak racuna ako ide autom gdje da izbjegne mostarinu, kad je popust na trajektu, naplatu tunela i vinjetu. :oops:

Vi u Svedskoj kao primjer znate najbolje kakve poslove treba dvoje da ima da bi mogli ustediti vasih odnosno u eurima 2.000€ mjesecno. Da dodjes do neke sume 250.000€ treba ti 10.5 godina, bez da odvojis manje ili da preskocis jedan mjesec.
Halo ba jesi dosadan, kakva stednja sta je tebi. Stedi samo sirotinja i nepismeno, ostali puste banke da im financiraju lagodan zivot. I prije neg neko kaze "a kamate jarane" mislite da nekog zaboli tuki za kamatama? Rikne 15 milja za godisnji u Australiji a da ce se brinit o 1-2 milje kamate godisnje. Ako razmisljas ko buranija i ostaces buranija.

Ti moras moci i imati da te banka finansira i taj lagodan zivot. Jel u Australiji dobijes 59 kredita od po 100.000 vasih dolara a vracanje sta je to? :lol:
hrle1976

#502 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

U BiH je vako nemoj mi soliti pamet sta je dobar biznis i da ga finansiras vec daj pare pa cu ja trositi u sta zelim. Tipicno BiH razmisljanje kad rodbina zeli pomoci da se sta pokrene.

Uostalom ljudi u BiH, gotovo svi, niti su zedni niti gladni.

To sto neki od vas misle da vam rodjak iz Njmeacke oplete vas spajz ili samo kupi sest piva pa sta treba tri gajbe kupiti za citavu mahalu. Pa na Zapadu kad bi covjek tako se rasipo davnih dana bi prnuli u fenjer.

I ovo sa zubarima je smjesno, :lol:

Ne govorim usput za ove iz Skandinavije ili Svicarske ali da neko ceka mjesece ili maksuz krese autom ili na avion do BiH, skuplja pita od tepsije.
512MB

#503 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by 512MB »

hrle1976 wrote:
512MB wrote:
hrle1976 wrote:Da ljudi u ovim od jednih razvijenih u Europi imaju brda to bi se vidilo. Koliko vi ljudi poznajete koji zive u Svedskoj a imaju skoro kupljenu (ne novu) kucu na moru, skoro kupljen stan u Sarajevu, skoro kupljenu vikendicu negdje i evt. dobro renoviranu kucu od prije raspada SFRJ? I onih par koji imaju u Sevdskoj to su vecinom ako ne i 100% koji su 70ih tamo dosli. Ostatak racuna ako ide autom gdje da izbjegne mostarinu, kad je popust na trajektu, naplatu tunela i vinjetu. :oops:

Vi u Svedskoj kao primjer znate najbolje kakve poslove treba dvoje da ima da bi mogli ustediti vasih odnosno u eurima 2.000€ mjesecno. Da dodjes do neke sume 250.000€ treba ti 10.5 godina, bez da odvojis manje ili da preskocis jedan mjesec.
Halo ba jesi dosadan, kakva stednja sta je tebi. Stedi samo sirotinja i nepismeno, ostali puste banke da im financiraju lagodan zivot. I prije neg neko kaze "a kamate jarane" mislite da nekog zaboli tuki za kamatama? Rikne 15 milja za godisnji u Australiji a da ce se brinit o 1-2 milje kamate godisnje. Ako razmisljas ko buranija i ostaces buranija.

Ti moras moci i imati da te banka finansira i taj lagodan zivot. Jel u Australiji dobijes 59 kredita od po 100.000 vasih dolara a vracanje sta je to? :lol:
Imati dobru platu neznaci imat 100 hiljada € ustedjeno, kontas. Ustedjevina se naslijedi a ne mic po mic uspara.
detroit-mercy

#504 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by detroit-mercy »

512MB wrote:
hrle1976 wrote:
512MB wrote:[
Imati dobru platu neznaci imat 100 hiljada € ustedjeno, kontas. Ustedjevina se naslijedi a ne mic po mic uspara.
To sto raja kod nas smatra da je 100 K erua lezanje na parama samo pokazuje stepen naseg kokuzluka. Ovo je 2016ta godina, 100k vise nije tolika lova.
512MB

#505 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by 512MB »

Niko razuman nema 100 milja € da "lezi" na njima, pored ove situacije sa euriborom to je cisti gubitak...
supercali

#506 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by supercali »

512MB wrote:Niko razuman nema 100 milja € da "lezi" na njima, pored ove situacije sa euriborom to je cisti gubitak...
Naravno da ima samo sto pored tih 100 milja ima milione po bankama klincima palcima
muha_sa

#507 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by muha_sa »

detroit-mercy wrote:
HAVANA wrote::lol: Sta ti je bolan zajebajem se s muhom...Ko ce meni slati,nisam ja te srece :oops: Ja samo mogu brinuti o mami,sestri,tati,zeni,djeci...kakvo slanje i qrci. :-)
Jah.
A i Muha, kcerka u Svedskoj a prigovara kako mu rodbina ne salje.
Iskreno,, dosta ljudi ima neka ocekivanja da ako ima nekog vani treba da ga zasipa parama. Zbog cega?
svaki dan razmišljam kako i šta isfolirat (kukat) ne bil mi ko šta poslo.

velika su mi ocekivanja što jest jest
hrle1976

#508 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

512MB wrote: Imati dobru platu neznaci imat 100 hiljada € ustedjeno, kontas. Ustedjevina se naslijedi a ne mic po mic uspara.
Ja razmisljanja :skoljka:
HAVANA

#509 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:
detroit-mercy wrote:
HAVANA wrote::lol: Sta ti je bolan zajebajem se s muhom...Ko ce meni slati,nisam ja te srece :oops: Ja samo mogu brinuti o mami,sestri,tati,zeni,djeci...kakvo slanje i qrci. :-)
Jah.
A i Muha, kcerka u Svedskoj a prigovara kako mu rodbina ne salje.
Iskreno,, dosta ljudi ima neka ocekivanja da ako ima nekog vani treba da ga zasipa parama. Zbog cega?
svaki dan razmišljam kako i šta isfolirat (kukat) ne bil mi ko šta poslo.

velika su mi ocekivanja što jest jest
Sjecas se kad sam te ja ozbiljno shvatio pa ti poslo kredita za telefon? :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#510 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by _BataZiv_0809 »

Hebo majku skoro sam otvorio pivu i poceo gledati kako zviz sam sebi replicira sa svojih profila :-)
El Mumin

#511 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by El Mumin »

Nemam rodbine u inostrastvu, baksuzan sam :)
soccerfan88

#512 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by soccerfan88 »

HAVANA wrote:Sve se ja to slazem za rad ,trud i vjecito razmisljanje i smisljanje,ko baltazar u crtanom... :D al ne ide mi u istu recenicu puno novca zaraditi,obogatiti ,stan,kuca i izdavanje sa ovim godinu dvije? Kako mislis godinu dvije? Sta mozes za godinu, dvije? Da ti neko dzaba da zgradu sa 15 stanova ne bi se obezbijedio za starost za godinu,dvije...San snova za povrat investicije od rente je od 7 do 10 godina i vrlo rijetko i tesko izvodivo, ali moguce...Uglavnom u vecini slucajeva sto si napravio do 50-55 godina,to je to.Dalje pusti mladje i sa vise elana, da rade ono sto ti vise ne mozes istom snagom kao prije.A za godinu dvije da lezis na parama,i to u jorganu...moze jedino od zutog,bijelog i tako tih boja.Gdje brzo i naglo skocis ,brzo i naglo i padnes.Laganini uz puno rada,truda i pametnih poteza ,jedno 20 godina treba do finansijske stabilnosti a da je prilicno sigurna.A nikad nije sigurna.Kakvi ba jorgani,drze pare u njima, pa poslije kuku majko...salji mu steku cigara u pernicu... :roll:
Zavisi gdje zivis. Moji roditelji u Americi obadvoje rade samo posao od pola radnog vremena (4 sata) i to samo zbog osiguranja (sada nekih 10ak godina su radili puno radno vrijeme ). U Americi smo nekih 15 godina. Kupili nekon dvije godine zivota u Americi kucu. Prodali neke 4 godine poslije kucu. Renovirali je skroz i fine pare uzeli za nju. Kupili drugu kucu na kredit a sa tim parama koje su zaradili kupili stan koji iznajmljuju. Ja sam zivio u tom stanu godinu dana i onda ga kasnije mozes izdavati. Samo od rente od tog stana njih dvoje sad zaraduju $1400. Znaci stan su kupili iskljucivo od novca koji im je ostao od prodaje kuce i dodali jos nesto svoje ustedevine. Nakon zivota u novoj kuci (3 godine moras tu zivjeti) ukoliko ti zarada pokruva, mozes kupiti jos jedan stan/kucu kao investiciju. U Americi imas pravo. Kupili jos jedan stan na kredit. Nasli povoljno stan koji nas mjesecno kosta sa 850$ sa taksom i svime. Interes i taksa su ukljuceni u tih 850 $. A izdajemo ga isto tako za 1400. Znaci od toga starci imaju 550$. Znaci samo od ta dva stana imaju godovo 2000$ mjesecno. Ali smo od samog dolaska u Ameriku (nekih godinu dana poslije) poceli da stedimo novac na pravi nacin i da investiramo. I te investicije su nam se isto tako isplatile i na tome se zaradilo. Imamo bankara koji se o svemu brine i prati nase investicije i govori nam sta i kako. :wink:
HAVANA

#513 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by HAVANA »

Odlicno,to je taj neki pràvac pametnog investiranja.Sretno im i dalje dok to isplate.Sve super ali sta znaci sve zavisi gdje zivis,bore se vec 15 godina i potrajace jos dok otplate posudjeno? Ovo sigurno ne mozes zavesti pod ono obogatiti za godinu dvije...Kad krenes cestom sa aerodroma prema carsiji...i na lijevu i desnu stranu pogledaj i budi siguran da ima jako puno stvari koje je svako svaki dan gledao a nije ni pomislio da moze donijeti toliku dobit i sigurnost.Stvar je muda,truda ,srece i pameti,mogucnosti i kreditne sposobnosti pa u pravom momentu nesto kupiti,napraviti,prodati...par i vise godina poslije kupovine.Primjera je bezbroj,i boljih i losijih od tog tvog ali sve to traje.Nista to nije godinu,dvije...Imaju neka pravila a imaju i neki izuzetci kod prodaje i kupovine,ono sto kazu kad se posreci u pravo vrijeme i na pravom mjestu.Znam ja primjera i u sarajevu gdje sa nedovrsenog objekta u vogosci covjeku ostade cistih 400 000 km.Da ne govorim o drugom koji u centru grada ima mjesecni prihod od rente 15000km ,a rashod jos 7 godina od 4700km za taj objekat...O ovim arapima da ne govorim,sta se njima prodalo za stotine hiljada maraka sto je prije par godina bilo pedeset...to je posebna prica,meni licno nedraga...Nema nista za godinu dvije i to pokusavam i svoju djecu da naucim i da im objasnim,da samo rad i trud donose rezultate i sigurnost.Lagano stepenicama prema gore i postavljenom cilju.Nema preskakanja stepenica da bi ubrzao,sansa da se okliznes je velika.A dosta omladine ovde bi sve brzo i preko noci.Gledaju tudji rezultat i prebrojavaju a ne razmisljaju kako su ti ljudi dosli do toga.Nebuloze, kao i nebulozni naslov teme.Elem jebo jorgane.Odo ja na more da me guzva ne uhvati. :D Vozdrica svima cija rodbina steka u jorgane ,a i onim cija ne steka. :pliska:
jao_situacije

#514 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by jao_situacije »

sha_ba wrote:muha meni vi vise seSi sa harmonikom :mrgreen: jos povedes havanu sa gitarom, ima da razvaljujete :mrgreen:
đe ti popravljaš zube, koliko je u tvom selu most i ovo ostalo :zoka:
sha_ba

#515 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by sha_ba »

jao_situacije wrote:
sha_ba wrote:muha meni vi vise seSi sa harmonikom :mrgreen: jos povedes havanu sa gitarom, ima da razvaljujete :mrgreen:
ne bih znala za cijenu.. mogu se raspitat..
a ne prakticiram zubar turizam, ako si na to misliJo :mrgreen:
jao_situacije

#516 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by jao_situacije »

sha_ba wrote:
jao_situacije wrote:
ne bih znala za cijenu.. mogu se raspitat..
a ne prakticiram zubar turizam, ako si na to misliJo :mrgreen:

nemoj se ništa raspitivati
zubare ni na slici ne volim :mrgreen:

slaba si ti ako ne navratiš da popraviš zube, i poslikaš sve organe :oops:
sha_ba

#517 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by sha_ba »

jao_situacije wrote:

a sta cu... :mrgreen:
jao_situacije

#518 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by jao_situacije »

sha_ba wrote:
jao_situacije wrote:

a sta cu... :mrgreen:
moraš se popraviti brukaš nas :|
hrle1976

#519 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

soccerfan88 wrote:
HAVANA wrote:Sve se ja to slazem za rad ,trud i vjecito razmisljanje i smisljanje,ko baltazar u crtanom... :D al ne ide mi u istu recenicu puno novca zaraditi,obogatiti ,stan,kuca i izdavanje sa ovim godinu dvije? Kako mislis godinu dvije? Sta mozes za godinu, dvije? Da ti neko dzaba da zgradu sa 15 stanova ne bi se obezbijedio za starost za godinu,dvije...San snova za povrat investicije od rente je od 7 do 10 godina i vrlo rijetko i tesko izvodivo, ali moguce...Uglavnom u vecini slucajeva sto si napravio do 50-55 godina,to je to.Dalje pusti mladje i sa vise elana, da rade ono sto ti vise ne mozes istom snagom kao prije.A za godinu dvije da lezis na parama,i to u jorganu...moze jedino od zutog,bijelog i tako tih boja.Gdje brzo i naglo skocis ,brzo i naglo i padnes.Laganini uz puno rada,truda i pametnih poteza ,jedno 20 godina treba do finansijske stabilnosti a da je prilicno sigurna.A nikad nije sigurna.Kakvi ba jorgani,drze pare u njima, pa poslije kuku majko...salji mu steku cigara u pernicu... :roll:
Zavisi gdje zivis. Moji roditelji u Americi obadvoje rade samo posao od pola radnog vremena (4 sata) i to samo zbog osiguranja (sada nekih 10ak godina su radili puno radno vrijeme ). U Americi smo nekih 15 godina. Kupili nekon dvije godine zivota u Americi kucu. Prodali neke 4 godine poslije kucu. Renovirali je skroz i fine pare uzeli za nju. Kupili drugu kucu na kredit a sa tim parama koje su zaradili kupili stan koji iznajmljuju. Ja sam zivio u tom stanu godinu dana i onda ga kasnije mozes izdavati. Samo od rente od tog stana njih dvoje sad zaraduju $1400. Znaci stan su kupili iskljucivo od novca koji im je ostao od prodaje kuce i dodali jos nesto svoje ustedevine. Nakon zivota u novoj kuci (3 godine moras tu zivjeti) ukoliko ti zarada pokruva, mozes kupiti jos jedan stan/kucu kao investiciju. U Americi imas pravo. Kupili jos jedan stan na kredit. Nasli povoljno stan koji nas mjesecno kosta sa 850$ sa taksom i svime. Interes i taksa su ukljuceni u tih 850 $. A izdajemo ga isto tako za 1400. Znaci od toga starci imaju 550$. Znaci samo od ta dva stana imaju godovo 2000$ mjesecno. Ali smo od samog dolaska u Ameriku (nekih godinu dana poslije) poceli da stedimo novac na pravi nacin i da investiramo. I te investicije su nam se isto tako isplatile i na tome se zaradilo. Imamo bankara koji se o svemu brine i prati nase investicije i govori nam sta i kako. :wink:
Cestitam vam. Ali taj recept na zalost nije izvodljiv u brojnim drzavama u Europi. U Njemackoj vec moras imati pare u slajpeku da isto to ucinis sto ste vi ucinili. U Ceskoj tokom tranzicije si mogao tj tamo do kraja 1994 ako si imao pare pa da do 2000 ko izdajes ili povratnicima koji su zbrisali u Usa tokom komunizma prodas za masne pare.
zavezata-vreca

#520 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by zavezata-vreca »

Nit pitam kolko imaju nit me zanima ... Znaju doci hinjski navece i ujutro su odmah na moru ... Kad se vrate ocekuju da ih dvoris izvodis i uzmes godisnji da bi ih vodo dje zinu .. Samo lagano kazem u poslu sam ovih dana cucemo se za kafu ... Ogromna vecina nema obraza kad ti dodje da ti kafu i sok ponesu vec bukvalno praznih ruku .... To je moje iskustvo
hrle1976

#521 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

zavezata-vreca wrote:Nit pitam kolko imaju nit me zanima ... Znaju doci hinjski navece i ujutro su odmah na moru ... Kad se vrate ocekuju da ih dvoris izvodis i uzmes godisnji da bi ih vodo dje zinu .. Samo lagano kazem u poslu sam ovih dana cucemo se za kafu ... Ogromna vecina nema obraza kad ti dodje da ti kafu i sok ponesu vec bukvalno praznih ruku .... To je moje iskustvo
Evo jedno pitanje ako je tako u sta, izvini, dvoumim... kao prvo moze ici na more prvo pa onda kod tebe ane? Kao drugo siguran sam da znaju sami naci sve po BiH kao i ti. Nego ja mislim da je kontra, sto ti nisi s njima na moru i sto ti ne ides s njima po BiH. Ili se varama? Jer ovo sto si napisao je tako nelogicno da jednostavno neko sa jako niskim IQ nebi ovo ocekivo.

Uostalom u cemu je stos;

U Bosni nista novo, jer od uvjek je mentalitet omladine bio troskali a skoro pa svi su zivjeli pod krovom roditelja, jel udobnije bilo. I tako se dinastija nastavljala, djeca na treci, roditelji na drugi, straci na prvi da im je lakse ulaziti i izlaziti. I onda kad jedna generacija mandrkne imamo odbojkasku rotaciju u kuci. Neko se iseli vani i kroz 30 godina zivota savlada drugi mentalitet i tada taj daj danas a jebo sutra i da svakom pokazem tj. trosenja mentalitet samo tada promjeni kada ljudi napuste Bosnu, jer je standard zivota skuplji struja, a i promjena u ponasanj, jer sada ide sve iz mog dzepa. Naravno pocne se razmisljati u buducnost sto je u Bosni kod brojnih i dan danas enigma.
insomnia78

#522 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by insomnia78 »

Najjaca prica, jaca i od zuba, mi je ovo "da ih vodim nedje"
Sta ce me ko vodati? Preko 30 godina zivio u Bosni a i da nisam sta me ima ko vodati :D :D

Nego to kod vas ni t' valjate vi nit' vam valja rodbina

Ja kad dodjem kuci, onda bas budem kod kuce kod staraca, eventualno koju noc budemo kod sestre. Ločemo, igramo igrice, zajebavamo se. Ovo ostalo dje god odem, a stalno nedje idem uopste ni ne pomisljam da budem kod nekog. Ne znam kako svijet dodje na tu ideju? Platimo sebi lijepo hotel, sobu il sta vec i bog te veselio. Odem kad hocu, dodjem kad hocu. Ako mi se spava spavam ako ne ne spavam i cao
Isto tako i obilazenje. Koga sam prije obilazio njega obidjem i sad koga nisam jebe mi se. I sa zenine strane isto tako. Mene niko ne obilazi niti mi ima dje doci. Mi dodjemo na odmor i stvarno se i odmorimo.

S moje sokoćalo
Connaisseur Karlin

#523 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Connaisseur Karlin »

insomnia78 wrote:Najjaca prica, jaca i od zuba, mi je ovo "da ih vodim nedje"
Sta ce me ko vodati? Preko 30 godina zivio u Bosni a i da nisam sta me ima ko vodati :D :D

Ja kad dodjem kuci, onda bas budem kod kuce kod staraca, eventualno koju noc budemo kod sestre. Ločemo, igramo igrice, zajebavamo se. Ovo ostalo dje god odem, a stalno nedje idem uopste ni ne pomisljam da budem kod nekog. Ne znam kako svijet dodje na tu ideju? Platimo sebi lijepo hotel, sobu il sta vec i bog te veselio. Odem kad hocu, dodjem kad hocu. Ako mi se spava spavam ako ne ne spavam i cao
Isto tako i obilazenje. Koga sam prije obilazio njega obidjem i sad koga nisam jebe mi se. I sa zenine strane isto tako. Mene niko ne obilazi niti mi ima dje doci. Mi dodjemo na odmor i stvarno se i odmorimo.

S moje sokoćalo
odlican post :thumbup:
hrle1976

#524 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

insomnia78 wrote:Najjaca prica, jaca i od zuba, mi je ovo "da ih vodim nedje"

S moje sokoćalo
Poenta nije u tome da oni tebe vodaju ali da ti njih vodas ali da to sve zapakujem kao oni tebe izveli negdje, samo sto's ti zamoliti konobara da se naguzi da provuces svoju ZLATNU Visa karticu :D

Ono Ma nisi trebo ali eto neka si (misli u sebi) :D

Nato se svelo. Da imas kucu na moru potao bi te ja, ko se ti sve nebi javio da im das kljuce...
SaraFina

#525 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by SaraFina »

Ako ovu temu čita Haris Berković slučajno, da i ja kažem koju :mrgreen:

Harise, da znaš da mi je babo obećao da će me udati za tebe. Za ušteđevinu ( miraz ) ne brini! Sve je u ojrima. Plus poslovni prostor i kuća u Sarajevu. Pa ti vidi sad hoš' Radu ili mene?

Fala zviz na temi i oglasu ;-)
Post Reply