Sarajevo - velike i male tajne

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#501 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by bitanga_sa_otesa »

jao_situacije wrote: nekad sam se na početku studija pitao da li je ikad iko pokušao pobjeći preko faxa
tesko da moze pobjeci neko osim preko tavana,ostalo je fizicki odvojeno od ostatka zgrade....
jao_situacije

#502 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by jao_situacije »

bitanga_sa_otesa wrote:
jao_situacije wrote: nekad sam se na početku studija pitao da li je ikad iko pokušao pobjeći preko faxa
tesko da moze pobjeci neko osim preko tavana,ostalo je fizicki odvojeno od ostatka zgrade....
ma znam da jeste, ali sam se pitao svakavih budala ima na fax se može ući bez nekog pregleda neka spektakularna akcija nešto
Banksy

#503 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Banksy »

DaysleepeR wrote:
hrasno wrote:Image

ova zgrada u Bolnickoj ulici, jel bila necija vila ili nesto slicno
skela postavljena, ide renoviranje fasade. sređen je i vrt. izgleda da je neko uselio ili kupio. s obzirom da živim u Bolničkoj, uvijek mi je bila najljepša u Sarajevu, i jedva čekam da je obnove.
:thumbup:

Bila je nekad, jednom, na temi Slike starog Sarajeva i slika ulice Kralja Tomislava iz 1920. recimo, al' s pogledom od te raskrsnice pa dole niz ulicu. Kako divna ulica, kakve vile i bašte...
To mi je svakako posljednja sarajevska ulica gdje još, nekako, mogu osjetiti miris predratnog Sarajeva. Izuzmemo li čaršiju, Dalmatinska i Koševo su mi ''najsarajevskije'' gradske ulice.
hekaton

#504 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by hekaton »

Ned071 wrote:
Beavis wrote:Uvjek me zanimalo sta je ustvari zgrada u Alipasinoj ulici gdje je prije bila US ambasada. Na kraju saznam da je to Vila Braun, koju je izgradio August Braun za sebe i suprugu mu Mariju. U samom kompleksu bivse ambasade su navodno i njihovi grobovi. Volio bi znati u cijem vlasnistvu je danas i sta je planirano dalje s tim objektom?
Za suprugu je izgradio i zgradu Marijin dvor, na danasnjoj tramvajskoj stanici, po kojoj se i citav dio Sarajeva zove.
http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2006/11/18

http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2006/08/23/394275
wow ko zna koliko ovakvih i slicnih prica krije Sarajevo ali i ostali nasi gradovi
DaysleepeR

#505 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by DaysleepeR »

Banksy wrote:
DaysleepeR wrote:
hrasno wrote:Image

ova zgrada u Bolnickoj ulici, jel bila necija vila ili nesto slicno
skela postavljena, ide renoviranje fasade. sređen je i vrt. izgleda da je neko uselio ili kupio. s obzirom da živim u Bolničkoj, uvijek mi je bila najljepša u Sarajevu, i jedva čekam da je obnove.

Bila je nekad, jednom, na temi Slike starog Sarajeva i slika ulice Kralja Tomislava iz 1920. recimo, al' s pogledom od te raskrsnice pa dole niz ulicu. Kako divna ulica, kakve vile i bašte...
To mi je svakako posljednja sarajevska ulica gdje još, nekako, mogu osjetiti miris predratnog Sarajeva. Izuzmemo li čaršiju, Dalmatinska i Koševo su mi ''najsarajevskije'' gradske ulice.
Da, i dalje se drži. Bolnička je prije rata imala fenomenalnu aleju kestena, u jesen je bilo lišća do koljena.
Banksy

#506 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Banksy »

Znam, pamtim. I aleju od tog raskršća, kraj Lava, pa do stadiona... I iznad Lava, i uz Đure Đakovića... Ali dobro su to obnovili, brzo je poraslo i ovo.
zomri

#507 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by zomri »

Ima jedna vila u Velešićima, zapravo iznad Ž.Stanice. Zna li neko čemu je služila, ko je bio vlasnik itd?
Banksy

#508 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Banksy »

zomri wrote:Ima jedna vila u Velešićima, zapravo iznad Ž.Stanice. Zna li neko čemu je služila, ko je bio vlasnik itd?
Ja pitala nekidan, pa mi reklo:

Velešići i Merhemića Ciglana,
Imaš dva ili jedan preostao tvornički dimnjak kraj Granda, a predivna zapuštena vila je upravo Merhemića vila.
Mogao je cijeli taj dio između Stanice i Hotela biti nazvan po Merhemiću, možda bi se tako dodatno otklonile nedoumice gdje je stajala njegova ciglana i pospješila memorija mjesta koja je na ovaj način malo poremećena.
dječak sa šibicama

#509 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by dječak sa šibicama »

Vile su u Ljubljanskoj, na Gorici, ima tih par u Velesicima jedna je sva pred raspadom tamo kod sarajevogasa... mislim da su tu snimali Super Hodzu u ratu, nadrealisti... sad tu zivi neko ne znam ko

Osim starogradskih naravno.

Zalosno je kako se Sarajevo ophodi prema svom arhitektonskom kulturnom naslijedju, sjetimo se pokusaja Rajfajzen banke (podrzani potplacenim strukturama grada i kantona) da na Gorici jednu od tih vila kupi i prakticno je srusi pa napravi svoju centralu, pobunili se stanari ostatka ulice na celu sa onim Perincicem, pa im nije proslo.

U Zagrebu ili Ljubljani, da ne govorim zapadnije, prema arhitektnoskom blagu se odnose kao prema kapi vode na dlanu. U LJ se svako malo restauriraju zgrade koje su projektovali Plecnik i ostali arhtektonski velikani. Te zgrade uzivaju status nacionalnih spomenika.
zomri

#510 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by zomri »

Banksy wrote:
zomri wrote:Ima jedna vila u Velešićima, zapravo iznad Ž.Stanice. Zna li neko čemu je služila, ko je bio vlasnik itd?

Imaš dva ili jedan preostao tvornički dimnjak kraj Granda, a predivna zapuštena vila je upravo Merhemića vila.
Mogao je cijeli taj dio između Stanice i Hotela biti nazvan po Merhemiću, možda bi se tako dodatno otklonile nedoumice gdje je stajala njegova ciglana i pospješila memorija mjesta koja je na ovaj način malo poremećena.

Nekako sam pretpostavljao da je bilo. Šteta što propada onako :sad:
Banksy

#511 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Banksy »

Sve dok u njoj neko živi, neće propasti. Ali zaista bi je vrijedilo obnoviti.
Ne znam je li na kakvom spisku zaštićenih objekata, sumnjam...
drag_gost

#512 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drag_gost »

breuer wrote:
avetinja wrote:
obelix1 wrote:Govorimo o Vili Mandić, ne o sinagogi sa vrha Dalmatinske.
odoh je baš sad obići pa pokušati pronaći bilo šta "zanimljivo" na njoj, iako čisto sumnjam...pentagram, koliko ja znam, nije masonski simbol svakako...

ja sam našao objekte sa jasno iskatnutim masonskim simbolima u ulicama: Daniela Ozme, Hiseta, Miss Irbinoj i Hamdije Kreševljakovića...toliko o tome za sad
Gdje tacno?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#513 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by bitanga_sa_otesa »

dječak sa šibicama wrote:... mislim da su tu snimali Super Hodzu u ratu, nadrealisti... sad tu zivi neko ne znam ko
zar nije super hodza u remizi sniman?? koliko se sjecam da jeste ...
exliberal-ex

#514 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by exliberal-ex »

zomri wrote:
Banksy wrote:

Nekako sam pretpostavljao da je bilo. Šteta što propada onako :sad:
Merhemica unuka ili praunuka je udata u porodicu Tufo, oni sto su imali ostacku radju na carsij preko puta djamije u bravadjiluku....znam da je isla prica da je pokusla da to vrati jer je sve to nacionalizovano
breuer

#515 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

drag_gost wrote:
breuer wrote:ja sam našao objekte sa jasno iskatnutim masonskim simbolima u ulicama: Daniela Ozme, Hiseta, Miss Irbinoj i Hamdije Kreševljakovića...toliko o tome za sad
Gdje tacno?
Daniela Ozme - prva klasična zgrada prekoputa Sperbanke
Hiseta - niska zgradica prekoputa zgrada Dvor i Dvor II
Miss Irbina - prva zgrada uz Privrednu komoru
Kreševljakovića - druga ili treća zgrada u nizu od Trase prema Skenderiji...

nadam se da sam zgodno pojasnio, sve navede se mogu obići u roku od 15 minuta
DaysleepeR

#516 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by DaysleepeR »

u Bolničkoj ima zgrada sa dva vampira na fasadi :D
breuer

#517 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

DaysleepeR wrote:u Bolničkoj ima zgrada sa dva vampira na fasadi :D
to su vama neukima "vampiri", ali nama "educiranima" samo elementi dekoracije fasade iz doba Secesije :P

ovo gore za zgrade sa masonskim obilježjima nije nikakva teorija, šuplja, već jednostavno imaju prepoznatljive simbole na sebi koji se inače u fasadnoj plastici ne javljaju osim ako nisu građeni upravo kao gore navedeni objekti...nikakva posebna stvar, jednostavno jedna od malih sarajevskih tajni...
Last edited by breuer on 07/10/2016 10:29, edited 1 time in total.
drag_gost

#518 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drag_gost »

breuer wrote:
drag_gost wrote:
breuer wrote:ja sam našao objekte sa jasno iskatnutim masonskim simbolima u ulicama: Daniela Ozme, Hiseta, Miss Irbinoj i Hamdije Kreševljakovića...toliko o tome za sad
Gdje tacno?
Daniela Ozme - prva klasična zgrada prekoputa Sperbanke
Hiseta - niska zgradica prekoputa zgrada Dvor i Dvor II
Miss Irbina - prva zgrada uz Privrednu komoru
Kreševljakovića - druga ili treća zgrada u nizu od Trase prema Skenderiji...

nadam se da sam zgodno pojasnio, sve navede se mogu obići u roku od 15 minuta
Hvala. Ovih dana cu obici. Nisam do sad primjetio nista, a dobro, nisam ni zagledao.
breuer

#519 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

drag_gost wrote:Hvala. Ovih dana cu obici. Nisam do sad primjetio nista, a dobro, nisam ni zagledao.
ako ti ne bude mrsko poslikati pa postaviti ovdje, bit će zanimljivo, a ja slabo umijem kačit slibe :cry:
drag_gost

#520 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drag_gost »

breuer wrote:
drag_gost wrote:Hvala. Ovih dana cu obici. Nisam do sad primjetio nista, a dobro, nisam ni zagledao.
ako ti ne bude mrsko poslikati pa postaviti ovdje, bit će zanimljivo, a ja slabo umijem kačit slibe :cry:
Samo da uhvatim vremena...
MAN-lion's coach

#521 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by MAN-lion's coach »

.....
Last edited by MAN-lion's coach on 18/01/2017 22:53, edited 1 time in total.
breuer

#522 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

dječak sa šibicama wrote:Zalosno je kako se Sarajevo ophodi prema svom arhitektonskom kulturnom naslijedju, sjetimo se pokusaja Rajfajzen banke (podrzani potplacenim strukturama grada i kantona) da na Gorici jednu od tih vila kupi i prakticno je srusi pa napravi svoju centralu, pobunili se stanari ostatka ulice na celu sa onim Perincicem, pa im nije proslo.

U Zagrebu ili Ljubljani, da ne govorim zapadnije, prema arhitektnoskom blagu se odnose kao prema kapi vode na dlanu. U LJ se svako malo restauriraju zgrade koje su projektovali Plecnik i ostali arhtektonski velikani. Te zgrade uzivaju status nacionalnih spomenika.
Nema Sarajevo niti jedan spomenik tolike vrijednosti koliki imaju Plečnikova djela (govorim za taj hibridni period preljevanja Secesije u Modernu), ali svejedno velika je žalost kako ne shvatamo vrijednost i ljepotu starine, naslijeđa, kako klasičnih tako i modernih zdanja. Sva sreća da je Muzej revolucije definitivno uvršten na listu Komisije, to je jedno od najgenijalnijih zdanja Evrope, a samim tim, u arhitektonskom smislu, i svijeta. Sljedeće zgrade koje treba uvrštavati na listu su SKC Skenderija, Upravna zgrada Svjetlost te RTV Dom kao i mnoge ostale manje poznate, manje vidljive ali itekako zanimljive i vrijedne.
ljevoruki

#523 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by ljevoruki »

Ima jedna kuca u Ulici Tekija, na vrhu ulice, iznad malog parkinga.
Kuca je vrlo interesantna, sa velikom kamarijom i drvenim stepenicama, gradjena je u starom bosanskom stilu i tu su zivjeli neke age i begovi.
Ne znam da li je na listi zasticenih spomenika.
Zna li neko nesto vise o ovoj kuci?
dujano

#524 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by dujano »

Image
dujano

#525 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by dujano »

Subotom se najbolje postavlja reklama na austrougarskim zgradama
Post Reply