tesko da moze pobjeci neko osim preko tavana,ostalo je fizicki odvojeno od ostatka zgrade....jao_situacije wrote: nekad sam se na početku studija pitao da li je ikad iko pokušao pobjeći preko faxa
Sarajevo - velike i male tajne
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#501 Re: Sarajevo - velike i male tajne
- jao_situacije
#502 Re: Sarajevo - velike i male tajne
ma znam da jeste, ali sam se pitao svakavih budala ima na fax se može ući bez nekog pregleda neka spektakularna akcija neštobitanga_sa_otesa wrote:tesko da moze pobjeci neko osim preko tavana,ostalo je fizicki odvojeno od ostatka zgrade....jao_situacije wrote: nekad sam se na početku studija pitao da li je ikad iko pokušao pobjeći preko faxa
- Banksy
#503 Re: Sarajevo - velike i male tajne
DaysleepeR wrote:skela postavljena, ide renoviranje fasade. sređen je i vrt. izgleda da je neko uselio ili kupio. s obzirom da živim u Bolničkoj, uvijek mi je bila najljepša u Sarajevu, i jedva čekam da je obnove.hrasno wrote:
ova zgrada u Bolnickoj ulici, jel bila necija vila ili nesto slicno
Bila je nekad, jednom, na temi Slike starog Sarajeva i slika ulice Kralja Tomislava iz 1920. recimo, al' s pogledom od te raskrsnice pa dole niz ulicu. Kako divna ulica, kakve vile i bašte...
To mi je svakako posljednja sarajevska ulica gdje još, nekako, mogu osjetiti miris predratnog Sarajeva. Izuzmemo li čaršiju, Dalmatinska i Koševo su mi ''najsarajevskije'' gradske ulice.
- hekaton
#504 Re: Sarajevo - velike i male tajne
wow ko zna koliko ovakvih i slicnih prica krije Sarajevo ali i ostali nasi gradoviNed071 wrote:http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2006/11/18Beavis wrote:Uvjek me zanimalo sta je ustvari zgrada u Alipasinoj ulici gdje je prije bila US ambasada. Na kraju saznam da je to Vila Braun, koju je izgradio August Braun za sebe i suprugu mu Mariju. U samom kompleksu bivse ambasade su navodno i njihovi grobovi. Volio bi znati u cijem vlasnistvu je danas i sta je planirano dalje s tim objektom?
Za suprugu je izgradio i zgradu Marijin dvor, na danasnjoj tramvajskoj stanici, po kojoj se i citav dio Sarajeva zove.
http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2006/08/23/394275
- DaysleepeR
#505 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Da, i dalje se drži. Bolnička je prije rata imala fenomenalnu aleju kestena, u jesen je bilo lišća do koljena.Banksy wrote:DaysleepeR wrote:skela postavljena, ide renoviranje fasade. sređen je i vrt. izgleda da je neko uselio ili kupio. s obzirom da živim u Bolničkoj, uvijek mi je bila najljepša u Sarajevu, i jedva čekam da je obnove.hrasno wrote:
ova zgrada u Bolnickoj ulici, jel bila necija vila ili nesto slicno![]()
Bila je nekad, jednom, na temi Slike starog Sarajeva i slika ulice Kralja Tomislava iz 1920. recimo, al' s pogledom od te raskrsnice pa dole niz ulicu. Kako divna ulica, kakve vile i bašte...
To mi je svakako posljednja sarajevska ulica gdje još, nekako, mogu osjetiti miris predratnog Sarajeva. Izuzmemo li čaršiju, Dalmatinska i Koševo su mi ''najsarajevskije'' gradske ulice.
- Banksy
#506 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Znam, pamtim. I aleju od tog raskršća, kraj Lava, pa do stadiona... I iznad Lava, i uz Đure Đakovića... Ali dobro su to obnovili, brzo je poraslo i ovo.
- zomri
#507 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ima jedna vila u Velešićima, zapravo iznad Ž.Stanice. Zna li neko čemu je služila, ko je bio vlasnik itd?
- Banksy
#508 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ja pitala nekidan, pa mi reklo:zomri wrote:Ima jedna vila u Velešićima, zapravo iznad Ž.Stanice. Zna li neko čemu je služila, ko je bio vlasnik itd?
Velešići i Merhemića Ciglana,
Imaš dva ili jedan preostao tvornički dimnjak kraj Granda, a predivna zapuštena vila je upravo Merhemića vila.
Mogao je cijeli taj dio između Stanice i Hotela biti nazvan po Merhemiću, možda bi se tako dodatno otklonile nedoumice gdje je stajala njegova ciglana i pospješila memorija mjesta koja je na ovaj način malo poremećena.
- dječak sa šibicama
#509 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Vile su u Ljubljanskoj, na Gorici, ima tih par u Velesicima jedna je sva pred raspadom tamo kod sarajevogasa... mislim da su tu snimali Super Hodzu u ratu, nadrealisti... sad tu zivi neko ne znam ko
Osim starogradskih naravno.
Zalosno je kako se Sarajevo ophodi prema svom arhitektonskom kulturnom naslijedju, sjetimo se pokusaja Rajfajzen banke (podrzani potplacenim strukturama grada i kantona) da na Gorici jednu od tih vila kupi i prakticno je srusi pa napravi svoju centralu, pobunili se stanari ostatka ulice na celu sa onim Perincicem, pa im nije proslo.
U Zagrebu ili Ljubljani, da ne govorim zapadnije, prema arhitektnoskom blagu se odnose kao prema kapi vode na dlanu. U LJ se svako malo restauriraju zgrade koje su projektovali Plecnik i ostali arhtektonski velikani. Te zgrade uzivaju status nacionalnih spomenika.
Osim starogradskih naravno.
Zalosno je kako se Sarajevo ophodi prema svom arhitektonskom kulturnom naslijedju, sjetimo se pokusaja Rajfajzen banke (podrzani potplacenim strukturama grada i kantona) da na Gorici jednu od tih vila kupi i prakticno je srusi pa napravi svoju centralu, pobunili se stanari ostatka ulice na celu sa onim Perincicem, pa im nije proslo.
U Zagrebu ili Ljubljani, da ne govorim zapadnije, prema arhitektnoskom blagu se odnose kao prema kapi vode na dlanu. U LJ se svako malo restauriraju zgrade koje su projektovali Plecnik i ostali arhtektonski velikani. Te zgrade uzivaju status nacionalnih spomenika.
- zomri
#510 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Banksy wrote:Ja pitala nekidan, pa mi reklo:zomri wrote:Ima jedna vila u Velešićima, zapravo iznad Ž.Stanice. Zna li neko čemu je služila, ko je bio vlasnik itd?
Imaš dva ili jedan preostao tvornički dimnjak kraj Granda, a predivna zapuštena vila je upravo Merhemića vila.
Mogao je cijeli taj dio između Stanice i Hotela biti nazvan po Merhemiću, možda bi se tako dodatno otklonile nedoumice gdje je stajala njegova ciglana i pospješila memorija mjesta koja je na ovaj način malo poremećena.
Nekako sam pretpostavljao da je bilo. Šteta što propada onako
- Banksy
#511 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Sve dok u njoj neko živi, neće propasti. Ali zaista bi je vrijedilo obnoviti.
Ne znam je li na kakvom spisku zaštićenih objekata, sumnjam...
Ne znam je li na kakvom spisku zaštićenih objekata, sumnjam...
- drag_gost
#512 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Gdje tacno?breuer wrote:odoh je baš sad obići pa pokušati pronaći bilo šta "zanimljivo" na njoj, iako čisto sumnjam...pentagram, koliko ja znam, nije masonski simbol svakako...avetinja wrote:obelix1 wrote:Govorimo o Vili Mandić, ne o sinagogi sa vrha Dalmatinske.
ja sam našao objekte sa jasno iskatnutim masonskim simbolima u ulicama: Daniela Ozme, Hiseta, Miss Irbinoj i Hamdije Kreševljakovića...toliko o tome za sad
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#513 Re: Sarajevo - velike i male tajne
zar nije super hodza u remizi sniman?? koliko se sjecam da jeste ...dječak sa šibicama wrote:... mislim da su tu snimali Super Hodzu u ratu, nadrealisti... sad tu zivi neko ne znam ko
- exliberal-ex
#514 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Merhemica unuka ili praunuka je udata u porodicu Tufo, oni sto su imali ostacku radju na carsij preko puta djamije u bravadjiluku....znam da je isla prica da je pokusla da to vrati jer je sve to nacionalizovanozomri wrote:Banksy wrote:Ja pitala nekidan, pa mi reklo:zomri wrote:Ima jedna vila u Velešićima, zapravo iznad Ž.Stanice. Zna li neko čemu je služila, ko je bio vlasnik itd?
![]()
Nekako sam pretpostavljao da je bilo. Šteta što propada onako
-
breuer
#515 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Daniela Ozme - prva klasična zgrada prekoputa Sperbankedrag_gost wrote:Gdje tacno?breuer wrote:ja sam našao objekte sa jasno iskatnutim masonskim simbolima u ulicama: Daniela Ozme, Hiseta, Miss Irbinoj i Hamdije Kreševljakovića...toliko o tome za sad
Hiseta - niska zgradica prekoputa zgrada Dvor i Dvor II
Miss Irbina - prva zgrada uz Privrednu komoru
Kreševljakovića - druga ili treća zgrada u nizu od Trase prema Skenderiji...
nadam se da sam zgodno pojasnio, sve navede se mogu obići u roku od 15 minuta
- DaysleepeR
#516 Re: Sarajevo - velike i male tajne
u Bolničkoj ima zgrada sa dva vampira na fasadi 
-
breuer
#517 Re: Sarajevo - velike i male tajne
to su vama neukima "vampiri", ali nama "educiranima" samo elementi dekoracije fasade iz doba SecesijeDaysleepeR wrote:u Bolničkoj ima zgrada sa dva vampira na fasadi
ovo gore za zgrade sa masonskim obilježjima nije nikakva teorija, šuplja, već jednostavno imaju prepoznatljive simbole na sebi koji se inače u fasadnoj plastici ne javljaju osim ako nisu građeni upravo kao gore navedeni objekti...nikakva posebna stvar, jednostavno jedna od malih sarajevskih tajni...
Last edited by breuer on 07/10/2016 10:29, edited 1 time in total.
- drag_gost
#518 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Hvala. Ovih dana cu obici. Nisam do sad primjetio nista, a dobro, nisam ni zagledao.breuer wrote:Daniela Ozme - prva klasična zgrada prekoputa Sperbankedrag_gost wrote:Gdje tacno?breuer wrote:ja sam našao objekte sa jasno iskatnutim masonskim simbolima u ulicama: Daniela Ozme, Hiseta, Miss Irbinoj i Hamdije Kreševljakovića...toliko o tome za sad
Hiseta - niska zgradica prekoputa zgrada Dvor i Dvor II
Miss Irbina - prva zgrada uz Privrednu komoru
Kreševljakovića - druga ili treća zgrada u nizu od Trase prema Skenderiji...
nadam se da sam zgodno pojasnio, sve navede se mogu obići u roku od 15 minuta
-
breuer
#519 Re: Sarajevo - velike i male tajne
ako ti ne bude mrsko poslikati pa postaviti ovdje, bit će zanimljivo, a ja slabo umijem kačit slibedrag_gost wrote:Hvala. Ovih dana cu obici. Nisam do sad primjetio nista, a dobro, nisam ni zagledao.
- drag_gost
#520 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Samo da uhvatim vremena...breuer wrote:ako ti ne bude mrsko poslikati pa postaviti ovdje, bit će zanimljivo, a ja slabo umijem kačit slibedrag_gost wrote:Hvala. Ovih dana cu obici. Nisam do sad primjetio nista, a dobro, nisam ni zagledao.
-
MAN-lion's coach
#521 Re: Sarajevo - velike i male tajne
.....
Last edited by MAN-lion's coach on 18/01/2017 22:53, edited 1 time in total.
-
breuer
#522 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Nema Sarajevo niti jedan spomenik tolike vrijednosti koliki imaju Plečnikova djela (govorim za taj hibridni period preljevanja Secesije u Modernu), ali svejedno velika je žalost kako ne shvatamo vrijednost i ljepotu starine, naslijeđa, kako klasičnih tako i modernih zdanja. Sva sreća da je Muzej revolucije definitivno uvršten na listu Komisije, to je jedno od najgenijalnijih zdanja Evrope, a samim tim, u arhitektonskom smislu, i svijeta. Sljedeće zgrade koje treba uvrštavati na listu su SKC Skenderija, Upravna zgrada Svjetlost te RTV Dom kao i mnoge ostale manje poznate, manje vidljive ali itekako zanimljive i vrijedne.dječak sa šibicama wrote:Zalosno je kako se Sarajevo ophodi prema svom arhitektonskom kulturnom naslijedju, sjetimo se pokusaja Rajfajzen banke (podrzani potplacenim strukturama grada i kantona) da na Gorici jednu od tih vila kupi i prakticno je srusi pa napravi svoju centralu, pobunili se stanari ostatka ulice na celu sa onim Perincicem, pa im nije proslo.
- ljevoruki
#523 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ima jedna kuca u Ulici Tekija, na vrhu ulice, iznad malog parkinga.
Kuca je vrlo interesantna, sa velikom kamarijom i drvenim stepenicama, gradjena je u starom bosanskom stilu i tu su zivjeli neke age i begovi.
Ne znam da li je na listi zasticenih spomenika.
Zna li neko nesto vise o ovoj kuci?
Kuca je vrlo interesantna, sa velikom kamarijom i drvenim stepenicama, gradjena je u starom bosanskom stilu i tu su zivjeli neke age i begovi.
Ne znam da li je na listi zasticenih spomenika.
Zna li neko nesto vise o ovoj kuci?
-
dujano
#525 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Subotom se najbolje postavlja reklama na austrougarskim zgradama