Sto ste pusili pusili ste

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#501 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote:
HAVANA wrote:Ja licno sam za podjelu,objekti za pusace i za nepusace.Pa ko voli ,nek izvoli.Sve ja to shvatam i podrzavam...ali kafici,cuganje,svirke...to je maltretiranje i gazde i musterija.To ce ti i svaki gazda objekta tog tipa reci,bila belgija ili italija. U belgiji idem u samo jedan kafic kad odem, jer tu mogu i pusiti,slusati svirku,cugati...U druge i ne idem.Kome smeta da se druzi sa nama sto pusimo ,nek odjebe od nas i cao.Ja njemu smrdim na duhan,on meni dosadan ko proljev...nemamo mi sta trazit zajedno...
jeble te tvoje cigare da bil jeble :-)

slobodno zapisi dan kad sam ti zadnji put bio---dok ne prestanes ne dolazim
:lol: :lol: :mrgreen:

Jasta, crko bi da ne odes....jel tako, Havana 8) :D
Margita81

#502 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Margita81 »

gvozderkov wrote:
Mislim da je fazon u samo jednoj stvari-drzava mnogo vise gubi jer pusaci kostaju zdravstveni sistem jako mnogo..vise svakako nego sto zaradi na istim cigaretama.
Meni na kutiji pise da pusaci umiru mladi. Ako krenemo od te pretopstavke kao i od toga da umiru od raka pluca (najprogresivniji rak, čije su prognoze max 5 godina) i srcanog udara (u glavnom trenutna smrt, 1 od 13 je vjerovatnoca prezivljavanja) možemo zakljuciti totalno suprotno. Velika vecina pusaca ne dozivi 65 godina i umire od bolesti koje se brzo razvijaju tj. gotovo nikako ne opterecuju zdravstveni sistem i sto je jos vaznije ne opterecuju penzioni sistem koji su uplacivali citav svoj zivotni vijek.

Sa druge strane placaju bolesno visoke takse na cigarete koje najvise pogadjaju obicne radne ljude a njima je pusenje cigarete (na pauzi, uz kafu, poslije posla) jedno od rijetkih zadovoljstava u zivotu.
Sada im treba zabraniti pusenje u privatnim kaficima i restoranima što je udar na prava pusaca kao i vlasnika objekta koji bi sam trebao odluciti da li je pusenje dozvoljeno ili ne. Neki izbjegavaju mjesta gdje se pusta turbo-folk muzika, koju takodjer smatram stetnom ali za mozak, ipak, bilo bi idiotski traziti od drzave da zabranjuje tu vrstu muzike i namece vlasnicima kafica koju muziku trebaju pustati.
Da nepusacima stvarno smeta duhanski dim izbjegavali bi mjesta gdje se pusi i automatski bi se otvorio ogroman broj nepusackih objekata koji bi zadovoljili njihove potrebe, jer su nepusaci vecina.
Ipak, cak i agresivni nepusaci biraju mjesta na kojima je vlasnik dozvolio pusenje i sjede sa pusacima a zele da im nasilno zabrane pusenje sto je krajnje licemjerno i udar na ljudsku slobodu .

Indikativno je da je nacisticka Njemacka bila prva moderna drzava koja se agresivno suprostavila pusenju, link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-toba ... zi_Germany

Naveo si rak pluca i infarkt sa fatalnim posljedicama. Medjutim pusenje steti cijelom organizmu, slabi imunitet, steti, zubima, kozi, srcu, plucima, reproduktivnim organuma, povecava znatno rizik od oboljevanja i otezava oporavak od bilo koje bolesti.
Sve ovo kosta zdravstveni sistem jako puno.
Pusenje se ne isplati nikome.
To je pritom cista droga, po mnogocemu gore od marihuane. Na kutiji cigara velikim debelim slovima pise PUSENJE UBIJA..i ti i dalje pusis...zato jer si junky i radije bi se odreko hrane nego cigare.
Tomahawk11
Globalni moderator

#503 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

Margita81 wrote:

Naveo si rak pluca i infarkt sa fatalnim posljedicama. Medjutim pusenje steti cijelom organizmu, slabi imunitet, steti, zubima, kozi, srcu, plucima, reproduktivnim organuma, povecava znatno rizik od oboljevanja i otezava oporavak od bilo koje bolesti.
Sve ovo kosta zdravstveni sistem jako puno.
Pusenje se ne isplati nikome.
To je pritom cista droga, po mnogocemu gore od marihuane. Na kutiji cigara velikim debelim slovima pise PUSENJE UBIJA..i ti i dalje pusis...zato jer si junky i radije bi se odreko hrane nego cigare.
Da malo ne pretjerujes?
Jasno je da pusenje steti....a steti i mnogo toga ostalog, pa nije zabranjeno.
Steti i alkohol, pa ljudi piju.
Stete i izduvni gasovi automobila, pa opet svi voze.
Steti i dim, pa ljudi loze sve i svasta i truju sve oko sebe.
Onda dimnjaci raznoraznih fabrika.

Mislim ono, smanjite ljudi ribu. Cigarete su najveci problem, a prava je istina da imamo puno vecih trovaca u okolini, ali se na to mudro suti. Ono, auto nam treba, pa i fabrika, mora se i naloziti....e, isto tako neko mora i zapaliti. Ima nesto sto se zove cejf. Nisam nikad bio pusac koji pusi 2 ili vise kutija na dan i to jeste ozbiljan problem. Ali, pusiti tako da ti kutija bude 3-5 dana, to nikog nije ubilo.

Kad vec pise na kutiji cigara da ubija, onda bi trebalo velikim slovima napisati i na autu, fabrici, dimnjaku da ubijaju, zar ne?! I to sve kosta zdravstveni sistem, ali tu cemo zazmiriti.
Ako ces iskreno, i secer je droga, dokazano. Pocnes se tresti kad ti fali secera.
apsidejzi

#504 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by apsidejzi »

gvozderkov wrote: Sa druge strane placaju bolesno visoke takse na cigarete koje najvise pogadjaju obicne radne ljude a njima je pusenje cigarete (na pauzi, uz kafu, poslije posla) jedno od rijetkih zadovoljstava u zivotu.
Ko god ima ovu paradigmu, mora je pod hitno mijenjati zato sto je reaktivna i covjeka tjera na pasivnost. POstoji bezbroj aktiviteta koji ce donijeti zadovoljstvo u zivotu samo se treba malo odvaziti i izaci iz zone sigurnosti i dopustiti da te strah od nepoznatog stimulise, umjesto sputava.

Istina je da nikotin, hrana, seceri u raznim oblicima, droge i alkohol proizvode ekstra dopamin u mozgu sto proizvodi lijep osjecaj, ali je isto tako istina da su to eksterni stimulansi koji proizvode ovisnost. No dopamin se moze proizvesti i pozitivizmom i pozitivnim mislima, vjezbom, trcanjem, aktivnostima, disanjem punim plucima kao i postizanjem uspjeha u zivotu. Apsolutno isti efekat na bioloskom nivou je kada zapalis cigaru kao i kada sebi zadas cilj da trcis jedan kilometar pa onda to ostvaris i sam sebe pohvalis.

Obe akcije proizvedu dopamin i isti osjecaj s tim da su dugorocne posljedice dijametralno suprotne. Sve je do paradigme koja te vodi. DOduse, proaktivnost zahtjeva trud a reaktivnost samo da izvadis upaljac i zapalis cigaru, no s druge strane proaktivnost je besplatna a reaktivnost kosta. :) Dobar dio biznisa se bazira na ljudskoj reaktivnosti i strahu od promjene.
stakasa

#505 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by stakasa »

apsidejzi wrote:
gvozderkov wrote: Sa druge strane placaju bolesno visoke takse na cigarete koje najvise pogadjaju obicne radne ljude a njima je pusenje cigarete (na pauzi, uz kafu, poslije posla) jedno od rijetkih zadovoljstava u zivotu.
Ko god ima ovu paradigmu, mora je pod hitno mijenjati zato sto je reaktivna i covjeka tjera na pasivnost. POstoji bezbroj aktiviteta koji ce donijeti zadovoljstvo u zivotu samo se treba malo odvaziti i izaci iz zone sigurnosti i dopustiti da te strah od nepoznatog stimulise, umjesto sputava.

Istina je da nikotin, hrana, seceri u raznim oblicima, droge i alkohol proizvode ekstra dopamin u mozgu sto proizvodi lijep osjecaj, ali je isto tako istina da su to eksterni stimulansi koji proizvode ovisnost. No dopamin se moze proizvesti i pozitivizmom i pozitivnim mislima, vjezbom, trcanjem, aktivnostima, disanjem punim plucima kao i postizanjem uspjeha u zivotu. Apsolutno isti efekat na bioloskom nivou je kada zapalis cigaru kao i kada sebi zadas cilj da trcis jedan kilometar pa onda to ostvaris i sam sebe pohvalis.

Obe akcije proizvedu dopamin i isti osjecaj s tim da su dugorocne posljedice dijametralno suprotne. Sve je do paradigme koja te vodi. DOduse, proaktivnost zahtjeva trud a reaktivnost samo da izvadis upaljac i zapalis cigaru, no s druge strane proaktivnost je besplatna a reaktivnost kosta. :) Dobar dio biznisa se bazira na ljudskoj reaktivnosti i strahu od promjene.
Naravno, odlican post. Samo sto je razlika izmedu pusenja i ostalih poroka koji daju dopaminske kickove u tome sto pusenje steti okolini a secer, alkohol itd samo onome koji iste konzumira.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#506 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by _BataZiv_0809 »

Image
broj dva

#507 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by broj dva »

Legalizovati marihuanu i zabranit cigare. Pa da bude ko u Amsterdamu, zaustavi te murija sa dzointom i napise ti kaznu jer si srolo sa duhanom.

Salu na stranu, vrjeme je da se uvedu zabrane pusenja na javnim mjestima. Ne mislim na ulice, parkove, autobuske stanice... ali definitivno kafice, restorane i sva radna mjesta.
Nema smisla uci u ljekarsku ordinaciju i doktor pusi. Otici u restoran i sve sto namirises je dim cigare.Uci u autobus i sofer pusi.
I sa ovim kasnimo dvadesetak godina za ostatkom evrope ali doci ce i kod nas definitivno.
supercali

#508 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by supercali »

Ja bi prije zabranio na ulici I parkovima nego kafanama
Recimo za pocetak zabraniti svaki objekat koji sluzi hranu
Pa imamo one kafane sa nekakvim mesom sendvicima klincima palcima platama
Kaznu pa ces vidjeti hoces li biti ne pusacki ili pusacki.objekat
upsy_daisy

#509 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by upsy_daisy »

supercali wrote:Ja bi prije zabranio na ulici I parkovima nego kafanama
:thumbup:
supercali

#510 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by supercali »

upsy_daisy wrote:
Ti si za kafu?
upsy_daisy

#511 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by upsy_daisy »

supercali wrote:
upsy_daisy wrote:
Ti si za kafu?
:lol: ne, hvala
dert

#512 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by dert »

kako bih ja volio da je pusenje cigareta najveci svjetski problem

prvi bi stao u red za strijeljanje , da se pobiju svi pusaci svijeta pa eto uzivajte u cistoj havi :thumbup:
onda bi se nekom nadigla cuna pa bi smetalo ............................ovo, ono...................
vidjeli ste koja frka je bila oko kafe, ma ubija trenutno a sad ma pijte kako je kafa dobraaaaaaaaa
izvadili su mi stitnu zlijezdu / rak bio/ i na prvoj kontroli kazem doktoru da ja pusim
on samo mahnu rukom i osmjehnu se
i evo me ziv ..neJma masnoce, secera , povisenog tlaka i klinaca palaca
i da, ne treba pusiti u zatvorenoj prostoriji , pred djecom .........................
supercali

#513 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by supercali »

upsy_daisy wrote: :lol: ne, hvala
Idemo na no smoking kafu
dust in the wind

#514 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by dust in the wind »

muha_sa wrote:
HAVANA wrote:Ja licno sam za podjelu,objekti za pusace i za nepusace.Pa ko voli ,nek izvoli.Sve ja to shvatam i podrzavam...ali kafici,cuganje,svirke...to je maltretiranje i gazde i musterija.To ce ti i svaki gazda objekta tog tipa reci,bila belgija ili italija. U belgiji idem u samo jedan kafic kad odem, jer tu mogu i pusiti,slusati svirku,cugati...U druge i ne idem.Kome smeta da se druzi sa nama sto pusimo ,nek odjebe od nas i cao.Ja njemu smrdim na duhan,on meni dosadan ko proljev...nemamo mi sta trazit zajedno...
jeble te tvoje cigare da bil jeble :-)

slobodno zapisi dan kad sam ti zadnji put bio---dok ne prestanes ne dolazim
tako je Havana... nikakav problem nemam s tim da ovi što im smeta odu od mene... samo mi nemoj šukati i kolutati očima. iako ja dosta malo pušim... najčešće oko 10 dnevno ili manje.
stakasa

#515 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by stakasa »

dert wrote:kako bih ja volio da je pusenje cigareta najveci svjetski problem

prvi bi stao u red za strijeljanje , da se pobiju svi pusaci svijeta pa eto uzivajte u cistoj havi :thumbup:
onda bi se nekom nadigla cuna pa bi smetalo ............................ovo, ono...................
vidjeli ste koja frka je bila oko kafe, ma ubija trenutno a sad ma pijte kako je kafa dobraaaaaaaaa
izvadili su mi stitnu zlijezdu / rak bio/ i na prvoj kontroli kazem doktoru da ja pusim
i da, ne treba pusiti u zatvorenoj prostoriji , pred djecom .........................
Zasto ne treba pred djecom?
mirzaaa33

#516 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by mirzaaa33 »

Podržavam zabranu ali treba zabraniti i roštilje, ražnjeve i javne kuhinje. Ima li šta gore nego kad odeš negdje, sjedeš a onaj dim sa roštilja ti ide u oči a smrad janjetine ili svinjetine. U restoranima isto tako počesto je kuhinja spojena sa prostorijama gdje se sjedi, sve što njima tamo gori dolazi do mušterija. Kancerogeno. Pekare isto tako, uđeš u pekaru a oni tamo lože i ti moraš čekati da dobiješ hljeb i gutati one dimove. Pa ti donesu hlejb ili lepinu a ono sve kancerogeno, pocrnile na mjestima pa kad pomiješaš sa pola kile kajmaka. ne može nikako biti zdravo
supercali

#517 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by supercali »

stakasa wrote:

Tebi pantole na koljenima ona pusi a da djeca gledaju ne ide jebi ga
Jos da dodje do incesta
stakasa

#518 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by stakasa »

mirzaaa33 wrote:Podržavam zabranu ali treba zabraniti i roštilje, ražnjeve i javne kuhinje. Ima li šta gore nego kad odeš negdje, sjedeš a onaj dim sa roštilja ti ide u oči a smrad janjetine ili svinjetine. U restoranima isto tako počesto je kuhinja spojena sa prostorijama gdje se sjedi, sve što njima tamo gori dolazi do mušterija. Kancerogeno. Pekare isto tako, uđeš u pekaru a oni tamo lože i ti moraš čekati da dobiješ hljeb i gutati one dimove. Pa ti donesu hlejb ili lepinu a ono sve kancerogeno, pocrnile na mjestima pa kad pomiješaš sa pola kile kajmaka. ne može nikako biti zdravo
Eno kazu i Zemlja je okrugla
jao_situacije

#519 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jao_situacije »

sadie_forever wrote:
EldinFromSa wrote:Ovi nepušači se više naslađuju time što će zakon napakostiti pušačima nego što će oni imati koristi od tog zakona.

ne to ti samo mislis,,nama zaista samo smrdi i zelimo da zdrav zrak disemo
Image

Image

Nero Histrion

#520 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Nero Histrion »

stakasa wrote:

cuj sto ne treba pusiti pred djecom :-) nadam se da je ovo bilo pitanje u saljivom tonu

Doktor odmahnuo rukom kad su se spomenule cigare :shock: pa to samo ovdje ima. Prvo sto bi ti normalan ljekar rekao je da prestanes pusiti, ali eto, ovdje vlada taj inat u stilu "e pusicu (ili pusi) dok ne crknem " - da parafraziram nasekiranu gospoju s videa.

Ja ne znam jesu li ljudi svjesni sta :evil: kompanije sve stavljaju u cigarete? Od amonijaka do ostalih "zdravih" dodataka koji se onda udisu, punim plucima, a i djeca ih udisu, bebe u majcinim stomacima, bolesnici koji ne bi smjeli biti izlozeni duhanskom dimu. Ovo je zemlja sveopsteg "pusenja" ma s ponosom se moze reci. A ne shvata narod da su svi vec davno popusili.

Prenerazim se svaki put kad vidim trudnicu da pusi. :(
mirzaaa33

#521 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by mirzaaa33 »

Je li ovo Šangaj? :D
muha_sa

#522 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by muha_sa »

nema cega nema na ovoj temi :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#523 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by muha_sa »

Nero Histrion wrote:
stakasa wrote:

cuj sto ne treba pusiti pred djecom :-) nadam se da je ovo bilo pitanje u saljivom tonu

Doktor odmahnuo rukom kad su se spomenule cigare :shock: pa to samo ovdje ima. Prvo sto bi ti normalan ljekar rekao je da prestanes pusiti, ali eto, ovdje vlada taj inat u stilu "e pusicu (ili pusi) dok ne crknem " - da parafraziram nasekiranu gospoju s videa.

Ja ne znam jesu li ljudi svjesni sta :evil: kompanije sve stavljaju u cigarete? Od amonijaka do ostalih "zdravih" dodataka koji se onda udisu, punim plucima, a i djeca ih udisu, bebe u majcinim stomacima, bolesnici koji ne bi smjeli biti izlozeni duhanskom dimu. Ovo je zemlja sveopsteg "pusenja" ma s ponosom se moze reci. A ne shvata narod da su svi vec davno popusili.

gdje to ovdje :?
stakasa

#524 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by stakasa »

Nero Histrion wrote:
stakasa wrote:

Polusaljivom. Postoji taj neki konsenzus da ne treba pred djecom jer im steti. A sve sto steti djeci steti i odraslima. Ali jok, ni tad priznat
Dozer

#525 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Dozer »

Ja sam pusac, vec 30 godina, ali bez ikakvih problema bih sad mogao potpisati zabranu proizvodnje i prodaje cigareta.

Zasto se neko ne drzne i ne uradi nesto takvo? To je bukvalno smrtonosna ovisnicko-trovacka industrija koja je kreirala i kreira milione ovisnika na planeti, uzrokuje bog-te-pito kakva sve oboljenja, i direktno usmrti milione ljudi godisnje.

Ali, to je i dalje sasvim legalna industrija. Zasto je legalna?
Post Reply