(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#501 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote: ne upinjem se da se ne bi ukakila :mrgreen:
Puno visis u Muhinoj kafani :D :D

Ma ti si meni :kiss: samo bez cupanja znas vec sta i skakiljanja :skoljka:
I bice fajn :)
drunken tiger

#502 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by drunken tiger »

pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.

Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.

Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
Meni su najgori oni što kroz prizmu religije gledaju i procjenjuju druge ljude. Oni što su kao konji kojima je stavljeno ono na oči pa samo vide naprijed. Takva marve je onaj najjadniji šljam ljudskog društva i sve ono što ne valja u modernom društvu.
LeeYLaa

#503 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by LeeYLaa »

Svakom,svacije,ali je dvolicnost najgora ,)
kakavdanakneiskustvu

#504 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by kakavdanakneiskustvu »

LeeYLaa wrote:Svakom,svacije,ali je dvolicnost najgora ,)
:thumbup:
insomnia78

#505 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by insomnia78 »

Pa i religije to isto kazu :D
Ni kur'an ni biblija ne gledaju blagonaklono na licimure :D (ne one kikindske) :lol:
BHCluster

#506 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by BHCluster »

Image
Zokipfc

#507 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Zokipfc »

Zadnje vrijeme sam stekao mnogo vise postovanja prema religijama, citajuci knjigu mitologa Campbella (power of myth je ekstra knjiga, preporucujem je svima!)...

Ali i dalje ne kontam sta se ti imas mijesati u drugim zivotima? Vjera je tu da ti pomogne u zivotu, da nadjes dusevni mir a ne da ganjas druge ljude i osudjujes ih.
ultima_palabra

#508 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by ultima_palabra »

Pa nije to noviji fenomen... ko je citao Tvrdjavu sjeca se onih pijanaca sto ne cekaju ni Bajram
namaz da se napiju, nego aksam zadnjeg dana Ramazana :mrgreen:
KB9

#509 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by KB9 »

kakva tvrdjava, pisac je opasno navikan :mrgreen:
supercali

#510 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:Aman-zaman, koliki je to problem....ova je tema vise izbacila na povrsinu kolika netolerantnost vlada bh drustvom.
Ja sam citao za neko selo u Vojvodini gdje ima dosta muslimana i gdje njima za Bajram dolaze Srbi i obratno, oni njima idu za Bozic. Vlada postovanje jednih spram drugih i obrnuto. Ima takvih primjera i u BiH, sigurno, ali je vise onih koji bi neku netoleranciju, kome ja da se prilagodjavam i sl.
Nekakva nezavisnost u ponasanju, pa i po cijenu nepostovanja rodbine, komsija, prijatelja....da bi se dokazalo sta?! Da si kompletna osoba?! Jesi vraga!
I ta prica ko ce meni zabraniti....ma ne brani niko nikom nista, to je licna stvar odgoja ili percepcije svijeta oko sebe. Obraz je ionako kod vecine djon.
I sto je interesantno, najvise se upinju oni koji podcrtavaju da su ateiste....valjda da se dokaze da si veci ateista sta li :mrgreen:

Vjernik, ateista, krscanin, musliman, Jevrej, Hindus......a mozda covjek prije svega?
Sta je problem ako kazem da se necu prilagodjavati u titovoj ako je tema takva i naravno da se necu prilagodjavati u smislu da ne smijem jesti dok hodam ferhadijom bascarsijom i sl
Naravno da necu sad tebi u avliju doci i poceti jesti piti i sl a ti postac i tu cu se prilagoditi ako vec dolazim tebi iz postovanja prema tebi a ne zbog vjere

Malo je licemjerno i od vjernika nametanje svoga a kritiziranje istog od strane onih koji ne vjeruju i sl
DaysleepeR

#511 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by DaysleepeR »

nema niko pravo da određuje ljudima koji ne poste gdje će i kada će jesti

niti će ikada
Tomahawk11
Globalni moderator

#512 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:Aman-zaman, koliki je to problem....ova je tema vise izbacila na povrsinu kolika netolerantnost vlada bh drustvom.
Ja sam citao za neko selo u Vojvodini gdje ima dosta muslimana i gdje njima za Bajram dolaze Srbi i obratno, oni njima idu za Bozic. Vlada postovanje jednih spram drugih i obrnuto. Ima takvih primjera i u BiH, sigurno, ali je vise onih koji bi neku netoleranciju, kome ja da se prilagodjavam i sl.
Nekakva nezavisnost u ponasanju, pa i po cijenu nepostovanja rodbine, komsija, prijatelja....da bi se dokazalo sta?! Da si kompletna osoba?! Jesi vraga!
I ta prica ko ce meni zabraniti....ma ne brani niko nikom nista, to je licna stvar odgoja ili percepcije svijeta oko sebe. Obraz je ionako kod vecine djon.
I sto je interesantno, najvise se upinju oni koji podcrtavaju da su ateiste....valjda da se dokaze da si veci ateista sta li :mrgreen:

Vjernik, ateista, krscanin, musliman, Jevrej, Hindus......a mozda covjek prije svega?
Sta je problem ako kazem da se necu prilagodjavati u titovoj ako je tema takva i naravno da se necu prilagodjavati u smislu da ne smijem jesti dok hodam ferhadijom bascarsijom i sl
Naravno da necu sad tebi u avliju doci i poceti jesti piti i sl a ti postac i tu cu se prilagoditi ako vec dolazim tebi iz postovanja prema tebi a ne zbog vjere

Malo je licemjerno i od vjernika nametanje svoga a kritiziranje istog od strane onih koji ne vjeruju i sl
Pa ne trazi niko da se prilagodjavas u Titovoj ili Ferhadiji, to su javne povrsine ilitiga ulice grada.
Ne treba to sad rigorozno shvatati. Ponasas se kao sto si se i ponasao.
Druga je stvar sto bi neki da dokazuju, eto bas u toku Ramazana, tu neku neovisnost i slobodu. Ko ce meni zabraniti....nece niko nikom zabraniti, nije o tom rijec.
Oni koji namecu - slazem se, licemjerno je ubjedjivati bilo koga sta da radi od svog zivota, odnosno sta ne bi trebao.

Meni jedna stvar nije jasna: ako vec radis po svom, a nesto sumnjam da svijet ide Ferhadijom, Titovom ili Bascarsijom i upozorava nemoj ovo, ne smijes ono....cemu onda potreba da se konstantno naglasava i konstantno brani od vjernika? Bice da je to malo prenapuhano.
Dozer

#513 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Zivo me zanima da li ce u kafanama koje uredno sluze alkohol sada odjednom to biti obustavljeno "jer je Ramazan"...
supercali

#514 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

I jeste i nije prenapuhano
Prenapuhano je jer sigurno nijedan meni nizi bilo kome nepoznat vjernik me mece zaustaviti na ulici i reci alo ramazan je sto jedes i sl al ces zato cuti indirektno vidi ga jede a ramazan nekad naglaseno da cuje i taj sto jede a nekad tek kad prodje i sl posebno u onim bastama kraj ekonomske

Ja licno inače skoro nikad ne jedem ulicom tako da to ne radim ni kad je ramazan ni kad nije nego jednostavno odem u park posjesti sendvic ako nisam sjeo u neki objekat al ne vidim problem i onih k9ji hodaju i jedu
Jer neciji svjetonadzor je da posti da se krsti da ovo da ono i to je tvoje licno uvjerenje kao sto indijac ne moze ovdje govoriti ne ubijajte krave jer su one meni svete tako ni ovo sto se tice hrane alkohola ili bilo cega i sa jedne i sa druge strane
Ja mogu reci kako mi je to licemjerno kod ljudi da ne piju samo za ramazan al nikad necu tebi se obratiti i reci alo momak ti si licemjer a ne znam te
Kad te znam i ako se dotaknemo te price onda bi ti sigurno rekao
supercali

#515 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Dozer wrote:Zivo me zanima da li ce u kafanama koje uredno sluze alkohol sada odjednom to biti obustavljeno "jer je Ramazan"...
Vjerovatno ce biti manje zbog ljudi al ce ici nularice vjerovatno vise
sumirprimus

#516 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by sumirprimus »

ko ne sluzi alkohol postane mi bitan ko cvjecara.
Dozer

#517 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Sto je, naravno, smijesno.
Pa usred Istanbula vecina kafana za vrijeme Ramazana ne posluzuju alkohol, ali - do iftara. A onda sve ide uredno kao i da nije Ramazan.
Ali, kod nas ce, pretpostavljam, opet svi biti "veci katolici od Pape"...
I upravo je to ono pravo licemjerje.

Pa, brate.. ako si musliman, ako se vec povinujes tome, kunes se u Allaha, ides na dzume, itd., onda se i pridrzavaj svega toga kako je propisano. Ali stalno, 24/365, a ne samo 24/30.

Ne moze se biti "malo" (ne)vjernik. Ili jesi, ili nisi. Valjda bi to tako trebalo ici, zar ne?
A ne - 11 mjeseci ide sve, i alkohol, i nema dzamije, klanjanja, itd., podosta tuce uredno i klempu, a onda dodje taj mjesec i svi se k'o fol nesto "ciste"... mislim, ono...fakat...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#518 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by _BataZiv_0809 »

sumirprimus wrote:ko ne sluzi alkohol postane mi bitan ko cvjecara.
:lol: :thumbup:
almir90

#519 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by almir90 »

Ne može se zabraniti alkohol po ugostiteljskim objektima, jer niti smo jednonacionalna država, pa nismo ni vjerska država niti koji drugi klinac.
Tomahawk11
Globalni moderator

#520 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:Zivo me zanima da li ce u kafanama koje uredno sluze alkohol sada odjednom to biti obustavljeno "jer je Ramazan"...
Pa nece. Ja ne znam da se to u Sarajevu obustavlja. Kakve veze ima kafana sa Ramazanom? Ko je pio, piti ce i dalje.
Bezveze izmisljate razloge. Kakve nularice, kakvi bakraci. Ako postis i ides u dzamiju, onda ne ides u kafanu. Ako da, onda nemoj ni postiti ni ici u dzamiju. Dzabe ides.
Ali prica o prestanku sluzenja alkohola u kafanama i kaficima je smijesna.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#521 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Chmoljo »

Dozer wrote:
Ne moze se biti "malo" (ne)vjernik. Ili jesi, ili nisi. Valjda bi to tako trebalo ici, zar ne?
ne.
Dozer

#522 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Sta, ba, "ne" :lol: :lol: :lol:
Ne ide to tako? Moze se biti malo ovo - malo ono?
Pa, to znamo iz prakse. Ja sam mislio na ono "po pravilima" :D
jao_situacije

#523 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by jao_situacije »

pa ni po "pravilima" nije tako
nema niko mjerač vjere

zna se šta izvodi iz vjere, a šta ne
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#524 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Chmoljo »

pa i fudbal ima pravila, ali opet treba sudac da razjasni kad je faul, a kad nije.
ultima_palabra

#525 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by ultima_palabra »

Ali zanimljivo da su ateisti ti koji najviše insistiraju na 100% poštovanju religijskih dogmi :D Prati te i skautira neko vrijeme, pa ako si zadovoljio sve kriterije, onda će odlučiti da te cijeni.
Post Reply