Puno visis u Muhinoj kafaniBloo wrote: ne upinjem se da se ne bi ukakila
Ma ti si meni
I bice fajn
Puno visis u Muhinoj kafaniBloo wrote: ne upinjem se da se ne bi ukakila
Meni su najgori oni što kroz prizmu religije gledaju i procjenjuju druge ljude. Oni što su kao konji kojima je stavljeno ono na oči pa samo vide naprijed. Takva marve je onaj najjadniji šljam ljudskog društva i sve ono što ne valja u modernom društvu.pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.
Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.
Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
LeeYLaa wrote:Svakom,svacije,ali je dvolicnost najgora ,)
Sta je problem ako kazem da se necu prilagodjavati u titovoj ako je tema takva i naravno da se necu prilagodjavati u smislu da ne smijem jesti dok hodam ferhadijom bascarsijom i slTomahawk11 wrote:Aman-zaman, koliki je to problem....ova je tema vise izbacila na povrsinu kolika netolerantnost vlada bh drustvom.
Ja sam citao za neko selo u Vojvodini gdje ima dosta muslimana i gdje njima za Bajram dolaze Srbi i obratno, oni njima idu za Bozic. Vlada postovanje jednih spram drugih i obrnuto. Ima takvih primjera i u BiH, sigurno, ali je vise onih koji bi neku netoleranciju, kome ja da se prilagodjavam i sl.
Nekakva nezavisnost u ponasanju, pa i po cijenu nepostovanja rodbine, komsija, prijatelja....da bi se dokazalo sta?! Da si kompletna osoba?! Jesi vraga!
I ta prica ko ce meni zabraniti....ma ne brani niko nikom nista, to je licna stvar odgoja ili percepcije svijeta oko sebe. Obraz je ionako kod vecine djon.
I sto je interesantno, najvise se upinju oni koji podcrtavaju da su ateiste....valjda da se dokaze da si veci ateista sta li![]()
Vjernik, ateista, krscanin, musliman, Jevrej, Hindus......a mozda covjek prije svega?
Pa ne trazi niko da se prilagodjavas u Titovoj ili Ferhadiji, to su javne povrsine ilitiga ulice grada.supercali wrote:Sta je problem ako kazem da se necu prilagodjavati u titovoj ako je tema takva i naravno da se necu prilagodjavati u smislu da ne smijem jesti dok hodam ferhadijom bascarsijom i slTomahawk11 wrote:Aman-zaman, koliki je to problem....ova je tema vise izbacila na povrsinu kolika netolerantnost vlada bh drustvom.
Ja sam citao za neko selo u Vojvodini gdje ima dosta muslimana i gdje njima za Bajram dolaze Srbi i obratno, oni njima idu za Bozic. Vlada postovanje jednih spram drugih i obrnuto. Ima takvih primjera i u BiH, sigurno, ali je vise onih koji bi neku netoleranciju, kome ja da se prilagodjavam i sl.
Nekakva nezavisnost u ponasanju, pa i po cijenu nepostovanja rodbine, komsija, prijatelja....da bi se dokazalo sta?! Da si kompletna osoba?! Jesi vraga!
I ta prica ko ce meni zabraniti....ma ne brani niko nikom nista, to je licna stvar odgoja ili percepcije svijeta oko sebe. Obraz je ionako kod vecine djon.
I sto je interesantno, najvise se upinju oni koji podcrtavaju da su ateiste....valjda da se dokaze da si veci ateista sta li![]()
Vjernik, ateista, krscanin, musliman, Jevrej, Hindus......a mozda covjek prije svega?
Naravno da necu sad tebi u avliju doci i poceti jesti piti i sl a ti postac i tu cu se prilagoditi ako vec dolazim tebi iz postovanja prema tebi a ne zbog vjere
Malo je licemjerno i od vjernika nametanje svoga a kritiziranje istog od strane onih koji ne vjeruju i sl
Vjerovatno ce biti manje zbog ljudi al ce ici nularice vjerovatno viseDozer wrote:Zivo me zanima da li ce u kafanama koje uredno sluze alkohol sada odjednom to biti obustavljeno "jer je Ramazan"...
sumirprimus wrote:ko ne sluzi alkohol postane mi bitan ko cvjecara.
Pa nece. Ja ne znam da se to u Sarajevu obustavlja. Kakve veze ima kafana sa Ramazanom? Ko je pio, piti ce i dalje.Dozer wrote:Zivo me zanima da li ce u kafanama koje uredno sluze alkohol sada odjednom to biti obustavljeno "jer je Ramazan"...
ne.Dozer wrote:
Ne moze se biti "malo" (ne)vjernik. Ili jesi, ili nisi. Valjda bi to tako trebalo ici, zar ne?