Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
palermo

#501 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

jefferson wrote: Ja o tome pricam. Ja sam isto otisao na odredjeno vrijeme, ali jbg, stavri su ispale tako da sam ostao. Da li to znaci da bez obzira sto zivim vani trebam zaboraviti BiH, ne.
A sto se tice mahale, pa naravno, ja sam to ovdje pricao xxxx puta gdje imas ljude sa daleko sirim pogledima na zivot koji nisu otisli dalje od Makarske, ali nisu zatucani, nego ovdje u SAD (a siguran sam da je tako i u Australiji, njemackoj itd). Ja uvijek akzem, i stojim kod toga da zivim sad dobro jer nisam imao tipicne nase ljude oko sebe. Odem u neki nas restoran kad sam posjecivao neke gradove gdje ima dosta nasih, ili ono nadjem se na nekom "sijelu," poslije kontam da mi treba terapija cega se sve naslusam. To ej samo fizicki otislo iz mahale, ali one mahale u najgorem smislu. "Mozak" je ostao u mahali i nije se nikad ni pomjerio.
Samo jednom malo neslaganje u ovom boldiranom, nisi ti uspješan što nisi naše ljude sretao, nego zato što je mahala (mahala u onom negtivnom smislu, ima mahala i pozitvno značenje) otišla iz tvoje glave

Bio bi ti uspješan i ovdje.Uprkos našim ljudima oko sebe
prog321

#502 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Znam nase ljude koji su ovdje u BiH bjezali od posla kao od crne kuge.
A tamo na Zapadu pucaju i duple smjene.
Na egalu su i tamo i vamo. Dok sve troskove otplati, mozda bi vise imao ovdje da je toliko radio. :-D
prog321

#503 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

palermo wrote: Samo jednom malo neslaganje u ovom boldiranom, nisi ti uspješan što nisi naše ljude sretao, nego zato što je mahala (mahala u onom negtivnom smislu, ima mahala i pozitvno značenje) otišla iz tvoje glave

Drugacije je tamo.
Oni imaju sistem u kojem je posao sve. Nemas drustva ako nemas posao, nemas poznanika niti prijatelja. Nece te ni familija ako nemas posao.
Sve se vrti oko posla.
Ja jednom bio 3 mjeseca kod rodbine u Nju DZersiju kad nisam umro od dosade.
U 2 sata poslijepodne u predgradju nema nikoga zivog. Sve mrtvo. Nema djece, nema pasa, nema prolaznika Apsolutno nicega. Svi su na poslu do 18 sati.
Poslije veceraju, pricaju o poslu, malo tv i spavanje.
Sutradan opet isto. :-D
palermo

#504 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

prog321 wrote:
palermo wrote: Samo jednom malo neslaganje u ovom boldiranom, nisi ti uspješan što nisi naše ljude sretao, nego zato što je mahala (mahala u onom negtivnom smislu, ima mahala i pozitvno značenje) otišla iz tvoje glave

Drugacije je tamo.
Oni imaju sistem u kojem je posao sve. Nemas drustva ako nemas posao, nemas poznanika niti prijatelja. Nece te ni familija ako nemas posao.
Sve se vrti oko posla.
U 2 sata poslijepodne u predgradju nema nikoga zivog. Sve mrtvo. Nema djece, nema pasa, nema prolaznika Apsolutno nicega. Svi su na poslu do 18 sati.
A drug moj, i ovdje ako hoćeš biti uspješan posao ti mora biti mnogo važan, Nosiš ga kući,. razmišljaš o njemu, učiš ga iznova i iznova. To je jednostavno tako.
Ne kažem da nema razlike,Ima svakako, zato se, između ostalog, neki odlučuju da ostanu, a neki da odu.

Naravno, ne govorim sada o partijskim linijama uspinjanja ili kriminalu. Može se i bez toga uspjeti.
jefferson

#505 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jefferson »

palermo wrote:
jefferson wrote: Ja o tome pricam. Ja sam isto otisao na odredjeno vrijeme, ali jbg, stavri su ispale tako da sam ostao. Da li to znaci da bez obzira sto zivim vani trebam zaboraviti BiH, ne.
A sto se tice mahale, pa naravno, ja sam to ovdje pricao xxxx puta gdje imas ljude sa daleko sirim pogledima na zivot koji nisu otisli dalje od Makarske, ali nisu zatucani, nego ovdje u SAD (a siguran sam da je tako i u Australiji, njemackoj itd). Ja uvijek akzem, i stojim kod toga da zivim sad dobro jer nisam imao tipicne nase ljude oko sebe. Odem u neki nas restoran kad sam posjecivao neke gradove gdje ima dosta nasih, ili ono nadjem se na nekom "sijelu," poslije kontam da mi treba terapija cega se sve naslusam. To ej samo fizicki otislo iz mahale, ali one mahale u najgorem smislu. "Mozak" je ostao u mahali i nije se nikad ni pomjerio.
Samo jednom malo neslaganje u ovom boldiranom, nisi ti uspješan što nisi naše ljude sretao, nego zato što je mahala (mahala u onom negtivnom smislu, ima mahala i pozitvno značenje) otišla iz tvoje glave

Sta bi bilo da je bilo je druga prica.
Nisam mislio nase ljude, ja se druzim sa nasima.
Ali nekada fakat se zapitas jesul iz iste drzave.
Connaisseur Karlin

#506 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Connaisseur Karlin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:
Naravno da je tako ali i ti pretjerujes. Moguce samo koliko ljudi to moze toliko ih i prihvata tvoju misao :mrgreen:
dina mi vi ste vi u dijaspori postali komplikovani u izričaju. Šta ti ga pa sad ovo znači
aaa zato sam ja Bodkin-a razumjela bez problema :D
jefferson

#507 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jefferson »

prog321 wrote:

Drugacije je tamo.
Sve se vrti oko posla.
Znam ljude u BiH koji zive suprotno, ili su na budzetu (cast izuzecima) ili nemaju posla.
Ja dok sam bio u BiH brate dragi i nedjeljom se moralo raditi jer je privatni biznis bio. Mislim ne moras, mozes reci ko ga jebe, necu, ali onda nema para, a drzava dok ne izmiruje obaveze prema tebi, trazi porez.
Ta nasa prica kako je vani samo pidzama i posao je bosanska ubleha da se bosanci osjecaju bolje. Na zapadu nedjeljom nema teorije da te neko ozvne i kaze hajde dodji na posao ili subotom ako to nije tvoj radni dan. u BiH poslodavci misle da je kapitalizam isto sto i robovlasnistvo.
U njemackoj postoji i zakon koji kaze da ti psolodavac ne moze e-mail poslati ako nije radno vrijeme. U SAD kada prodje radno vrijeme mozes dobiti e-mail, ali to da ce neko odgovoriti na njega mozes staviti u isti rang sa anucnom fantastikom. Zna se radno vrijeme. U BiH za radno vrjeme zna samo administracija i jos neki. Uspjesni privatnici u BiH rade 24/7.
detroit-mercy

#508 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

palermo wrote:
Bodkin wrote:
Prvo, ja nisam u dijaspori.
Drugo, onoliko koliko ih moze imati 3 milje, toliko ih prihvata tvoju misao da se u bosni moze dobro zivjeti
Ti jedan mjesec jesi, jedan mjesec nisi :D , šala, svejedno mi je gdje si...

ma ne bih baš sve u pare pretvarao. Neko zaradi pet stoja i ima kravicu, dvije, neko opet u fušu nešto zaradi, negdje se dvije plate spoje i penzija od roditelja, nisu te tri milje toliko nedostižne kako ti ovdje predstavljaš. A imaš ljude koji i zarađuju....

A opet imaš neke druge prednosti...
E, jebaji ba :mrgreen: ja mislio 3 tisuce kao pojedinac da zaradis :mrgreen: . A ti sad nadodao, suprugu, roditelje penzionere, svastiku, u svastike cojka :mrgreen:. Nije problem 3 milje primanja, nego koliko ljudi dijeli te 3 milje :mrgreen: .
Fudo387

#509 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

jefferson wrote:Ja o tome pricam. Ja sam isto otisao na odredjeno vrijeme, ali jbg, stavri su ispale tako da sam ostao. Da li to znaci da bez obzira sto zivim vani trebam zaboraviti BiH, ne. A sto se tice mahale, pa naravno, ja sam to ovdje pricao xxxx puta gdje imas ljude sa daleko sirim pogledima na zivot koji nisu otisli dalje od Makarske, ali nisu zatucani, nego ovdje u SAD (a siguran sam da je tako i u Australiji, njemackoj itd). Ja uvijek akzem, i stojim kod toga da zivim sad dobro jer nisam imao tipicne nase ljude oko sebe. Odem u neki nas restoran kad sam posjecivao neke gradove gdje ima dosta nasih, ili ono nadjem se na nekom "sijelu," poslije kontam da mi treba terapija cega se sve naslusam. To ej samo fizicki otislo iz mahale, ali one mahale u najgorem smislu. "Mozak" je ostao u mahali i nije se nikad ni pomjerio.
A jbi ga sad, treba ti terapija...
Visis na ovom forumu i dan i noc, citas sve moguce i nemoguce nebuloze koje krase jednog prosjecnog Bosnju i onda pricas da ti treba terapija
kad odes medju nas svijet u kafanu. :roll: :lol:
palermo

#510 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

detroit-mercy wrote: E, jebaji ba :mrgreen: ja mislio 3 tisuce kao pojedinac da zaradis :mrgreen: . A ti sad nadodao, suprugu, roditelje penzionere, svastiku, u svastike cojka :mrgreen:. Nije problem 3 milje primanja, nego koliko ljudi dijeli te 3 milje :mrgreen: .
Nisam ni svastiku ni njenog čojka :D ......

pa bolje je kada troje ljudi dijeli tri milje nego jedan čovjek ima milju....al haj, odosmo u ekonomiju
golman

#511 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by golman »

Čuj zašto?

Pa da ti malo pojasnim.
Kupiš novo luksuzno auto,dođeš u Sarajevo i parkiraš ga na primjer na neki od parkinga u Dobrinji,,ostaviš ga tako 5 dana i kad dođeš ponovo po njega nađeš ga izgrebanog,izjebanog...poluobijenog..i to pod uslovom da imaš zaštitu..a ako nemaš zaštitu,ne nađeš ga nikako..

i ko je kriv,niko nije kriv...koga zanima šta ti se desilo..NIKOGAAA
miki27A

#512 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by miki27A »

Dobila na "zelenoj" lutriji. Dvaput (famozna 2012 godina). Morala iskoristiti priliku.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#513 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Velkoski »

miki27A wrote:Dobila na "zelenoj" lutriji. Dvaput (famozna 2012 godina). Morala iskoristiti priliku.
đe da igram lutriju? :mrgreen:
Naravno da treba otici. To ne znaci da prekidas kontakt sa BiH.

Greška. Treba otići i prekinuti baš svaki kontakt s ovom vukojebinom ovdje :mrgreen:
Last edited by Velkoski on 25/05/2016 04:28, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#514 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Velkoski »

dupli
jefferson

#515 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jefferson »

Fudo387 wrote:
jefferson wrote:Ja o tome pricam. Ja sam isto otisao na odredjeno vrijeme, ali jbg, stavri su ispale tako da sam ostao. Da li to znaci da bez obzira sto zivim vani trebam zaboraviti BiH, ne. A sto se tice mahale, pa naravno, ja sam to ovdje pricao xxxx puta gdje imas ljude sa daleko sirim pogledima na zivot koji nisu otisli dalje od Makarske, ali nisu zatucani, nego ovdje u SAD (a siguran sam da je tako i u Australiji, njemackoj itd). Ja uvijek akzem, i stojim kod toga da zivim sad dobro jer nisam imao tipicne nase ljude oko sebe. Odem u neki nas restoran kad sam posjecivao neke gradove gdje ima dosta nasih, ili ono nadjem se na nekom "sijelu," poslije kontam da mi treba terapija cega se sve naslusam. To ej samo fizicki otislo iz mahale, ali one mahale u najgorem smislu. "Mozak" je ostao u mahali i nije se nikad ni pomjerio.
A jbi ga sad, treba ti terapija...
Visis na ovom forumu i dan i noc, citas sve moguce i nemoguce nebuloze koje krase jednog prosjecnog Bosnju i onda pricas da ti treba terapija
kad odes medju nas svijet u kafanu. :roll: :lol:
Ma kakvu kafanu. Forum je upravo to forum, zatvoris kompjuter i cao.
Ali kad sjedis sa ljudima koji kazu kako na zelenoj akrti mogu vidjeti suha slova gdje pise, pazi sad, "bjelo roblje" pa ti isti krenu djeliti savjete kako trebas napustiti skolu i voziti kamion i slicne gluposti, fakat se zapitas jesil zdrav.
Kafana je mila majka, ja sam odrastao u kafani :)
stakasa

#516 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

Velkoski wrote:
miki27A wrote:Dobila na "zelenoj" lutriji. Dvaput (famozna 2012 godina). Morala iskoristiti priliku.
đe da igram lutriju? :mrgreen:
Naravno da treba otici. To ne znaci da prekidas kontakt sa BiH.

Greška. Treba otići i prekinuti baš svaki kontakt s ovom vukojebinom ovdje :mrgreen:
Interesantno da se niko nece uhvatiti za post od Velkoskog. Da je neko iz dijaspore napisao upola ovako sada bi krenule salve moralisanja.
madner

#517 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by madner »

Pif, kada bi se sabiralo...

Niko ne napada covjeka jer ako mu se ide znaci da mu ne ide ovdje.

Niko ne bi napadao ni dijasporu da ne prosipaju suplju, imali smo sve ali sada mozemo jesti svaki treci dan nutelu i puno nam je bolje. :D
prog321

#518 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Razlika je kad su u Shveckoj prozori od marmelade, svako radi onoliko koliko hoce i slicne gluposti.
I jedan iz BiH koji hoce da ode.
Treba da ide.
Svako barem na nekoliko godina. Eno ti post od Havane. Potpisujem.
hadzinicasa

#519 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by hadzinicasa »

Tema je, cini mi se: "Zasto ste napustili BiH?"
A ne: "Sram te bilo, sto (ni)si napustio BiH?"

ja ne vidim uopce poetu u nipodastavanju tudjih izbora, jednih ili drugih.
mogu se ne slagati s necijim izborom, ali ga takodjer u potpunosti mogu postovati, pogovotovo sto se mene samo remotly ili nikako ne dotice.
Last edited by hadzinicasa on 25/05/2016 09:54, edited 1 time in total.
stakasa

#520 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

prog321 wrote:Razlika je kad su u Shveckoj prozori od marmelade, svako radi onoliko koliko hoce i slicne gluposti.
I jedan iz BiH koji hoce da ode.
Treba da ide.
Svako barem na nekoliko godina. Eno ti post od Havane. Potpisujem.
Nemoj iamia ociju ti. Na pogresnom se mjestu dokazujes
Zoya

#521 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Zoya »

Ta priča pidzama i posao više ne postoji (barem ne ovdje). 90% naših ljudi upisuje fakultet i ima odlične poslove. Posao od ponedjeljka do petka (osim u zdravstvu gdje imaju radne vikende) Nedavno sam čitala statistiku o uspjehu naših. Zaradjuju više od domaćih i rade na puno uglednijim mjestima od ovih ovdje rodjenih.
hadzinicasa

#522 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by hadzinicasa »

dupli.
stakasa

#523 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

Zoya wrote:Ta priča pidzama i posao više ne postoji (barem ne ovdje). 90% naših ljudi upisuje fakultet i ima odlične poslove. Posao od ponedjeljka do petka (osim u zdravstvu gdje imaju radne vikende) Nedavno sam čitala statistiku o uspjehu naših. Zaradjuju više od domaćih i rade na puno uglednijim mjestima od ovih ovdje rodjenih.
Pa nije zar da taj mit jos uvjek zivi - radno odjelo, pidama, makaroni, trospratnica u BiH?
prog321

#524 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Pa i sa fakultetom ti je pidzama-posao ruta.
Jednostavno je sistem napravljen da se sve vrti oko posla. Prijatelji, poznanici,drustveni status itd.
Nema u tome puno lose. Manje covjek radi beskorisne stvari. Vise je produktivan. I mi idemo tim putem, ali nismo ni blizu tom nivou jos. :-D
stakasa

#525 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

prog321 wrote:Pa i sa fakultetom ti je pidzama-posao ruta.
Jednostavno je sistem napravljen da se sve vrti oko posla. Prijatelji, poznanici,drustveni status itd.
Nema u tome nista lose. Manje covjek radi beskorisne stvari. Vise je produktivan. I mi idemo tim putem, ali nismo ni blizu tom nivou jos. :-D
Nije mi pidzama posao, valjda bolje od tebe znam kako zivim. Jedem vani cetri pet puta sedmicno, vjerovatno i vise. Pijem kafu u gradu svaki dan. Trenutno je fino vrjeme evo me crn, stalno na biciklu ili igram lopte. Ne stoji ta prica jednostavno
Post Reply